Verschillende altcoins afgebeeld als fysieke cryptomunten.

Welke altcoin kopen? Zo vind jij de beste altcoins!

De adoptie van de cryptomarkt neemt steeds meer toe, iets wat ook geldt voor de hoeveelheid altcoins. In totaal zijn er meer dan 15.000 coins op de cryptomarkt te vinden, wat natuurlijk een enorme hoeveelheid is. Het is nagenoeg onmogelijk om al deze coins in de gaten te houden. Veel traders en investeerders onderzoeken daarom een selectie aan coins. Maar wanneer houd je een bepaalde coin in de gaten en wanneer koop je deze altcoin?

Om bepaalde coins te ontdekken of het juiste koopmoment te vinden, kun je gebruik maken van diverse strategieën. AllesOverCrypto richt zich met verschillende diensten op altcoins. Daarom nemen we in dit artikel de verschillende diensten met jou door, waarmee wij enorm veel crypto-investeerders helpen met het handelen in altcoins. Daarnaast ontdek je in deze blog wat altcoins zijn, maar ook diverse tips waarmee jij zelf op zoek kan naar de beste altcoins!

Bekijk Snel

De onderstaande video is een introductie van het begrip ‘altcoin’, die gegeven wordt door Steven Ehrlich, directeur bij Forbes Crypto.

Wat is een altcoin?

Een altcoin is een cryptocurrency, oftewel een digitale munt die draait op de blockchain. De grootste en meest populaire cryptocurrency is Bitcoin. Naast Bitcoin zijn er duizenden andere cryptomunten, die altcoins worden genoemd. Altcoins is de afkorting van alternatieve coins. 

Deze term is in het begin van de cryptomarkt ontstaan. In de beginjaren van de cryptomarkt was Bitcoin actief, samen met een handvol altcoins. Zo heeft Coinmarketcap sinds april 2013 elke week een snapshot van hun cryptolijst gemaakt, die je via deze link kunt vinden. Wanneer je kijkt bij het eerste snapshot, zie je welgeteld 7 cryptocurrency’s op de lijst staan.

Natuurlijk is het kort door de bocht om alle verschillende cryptocurrency’s onder een noemer te gooien. Talloze cryptobedrijven ontwikkelen coins die belangrijk zijn voor hun ecosysteem en een meerwaarde binnen de markt hebben. Daarnaast zijn er duizenden coins die je kunt zien als grap of speculatief luchtkasteel.

Altcoins zijn er in verschillende soorten en met verschillende doelen. Om een globaal beeld van de verschillende altcoins te kunnen schetsen, delen we hieronder deze alternatieve cryptomunten in vier verschillende categorieën in.

Stablecoins

De minst volatiele categorie coins zijn de stablecoins. Deze coins hebben een waarde die gelijk is aan een bepaalde fiat valuta. De meest voorkomende stablecoins zijn stablecoins die gebaseerd zijn op de Amerikaanse dollar. Daarnaast zijn er stablecoins die andere fiat valuta's volgen. Zo zijn er stablecoins gebaseerd op de euro, Canadese dollar, Britse pond, enzovoort.

Naast tokens die de waarde van fiat valuta nabootsen, zijn er ook tokens die de koers van edelmetalen volgen. Deze tokens hebben het betreffende edelmetaal in onderpand, waardoor zij zorgen voor een daadwerkelijke dekking. De meeste stablecoins die zich richten op edelmetalen zijn gebaseerd op goud. Vaak gebeurt dit op basis van een gram of een troy ounce goud. De meest bekende voorbeelden hiervan zijn Pax Gold (PAXG) en Tether Gold (XAUT).

Memecoins

Nagenoeg net zo oud als Bitcoin en de eerste altcoins zijn memecoins. Zo kwam bijvoorbeeld Dogecoin op 2013 al op de markt. Memecoins zijn digitale munten die vaak gebaseerd zijn op een meme of een grappige actualiteit. Het merendeel van de memecoins heeft, naast het speculatieve doeleind, geen echte functie.

De meeste memecoins zijn luchtkastelen die hier vaak ook geen doekje om winden. Er worden geen futuristische oplossingen voor problemen beloofd, maar duidelijk is dat de intrinsieke waarde rond het nulpunt ligt. Er zijn echter uitzonderingen, waarbij memecoins een heel ecosysteem bouwen. Goede voorbeelden hiervan zijn Dogecoin, Floki Inu en Shiba Inu.

Utility tokens

Onder de tokens met een daadwerkelijk nut (stablecoins, governance tokens en enkele memecoins hebben een daadwerkelijk nut) zijn utility tokens degene waar je het meest mee kunt. Een utility token is een digitale munt op de blockchain, die daadwerkelijk ook een functie heeft. De meest bekende is ETH, het token van Ethereum. ETH kun je gebruiken om gas fees mee te betalen, waar je mee te maken krijgt tijdens bijvoorbeeld het spelen van play-to-earn games of het kopen van een NFT op OpenSea.

Naast Ethereum geldt dit ook voor andere blockchainexploitanten, zoals Fantom en Avalanche. Op de blockchain van deze bedrijven zijn verschillende dApps gebouwd, zoals bijvoorbeeld Crabada. Bij deze games kan het token van Fantom of Avalanche op verschillende manieren een rol spelen. Naast games geldt dit ook voor bijvoorbeeld de metaverse, waar metaverses zoals The Sandbox en Bloktopia een eigen utility token hebben.

De inzetbaarheid van utility tokens gaat verder dan de online wereld. Propy toont bijvoorbeeld dat hun token van meerwaarde is op het gebied van vastgoed. Ook verschillende exchanges hebben een token die je nodig hebt voor bepaalde kosten of voordelen. Zo kunnen gebruikers van Crypto.com CRO staken, zodat zij een Crypto.com Visa Card aan kunnen vragen of een hoger rendement bij het staken van coins ontvangen.

Governance tokens

Met governance tokens is er meer inspraak binnen een project gekomen. Governance tokens zijn bestuurlijke tokens, die met name in DeFi erg populair zijn. Wanneer een platform governance tokens gebruikt om beslissingen over het platform te nemen, spreek je van een Decentralized Autonomous Organisation (DAO). De houders van de governance tokens kunnen hun stem uitbrengen en hiermee veranderingen binnen het protocol doorvoeren. Hierdoor ligt de zeggenschap niet bij een centrale partij, wat niet de bedoeling is bij gedecentraliseerde financiën, maar bij de community van een protocol.

Image
Diverse logo's van verschillende altcoins.
Afbeelding afkomstig van Pixabay

Waar moet je op letten bij het kopen van altcoins?

Altcoins worden vaak gezien als een zeer risicovolle investering, waardoor het raadzaam is om niet zomaar in te stappen. De cryptomarkt is de meest volatiele markt, waarbij altcoins te maken hebben met de meeste volatiliteit. Doordat de prijs van deze cryptomunten enorm fluctueert, zijn er dagelijks genoeg kansen in deze markt!

Altcoins kun je zien als start-ups met grote plannen, maar die deze plannen nog waar moeten maken. Hierdoor is het risico groter, waardoor de mogelijkheid om een hoog rendement te scoren ook groter is. Echter, je loopt het risico dat een bepaald cryptoproject naar het nulpunt gaat en je de volledige investering kwijtraakt. Om dit te voorkomen en juist geld te verdienen met altcoins, zijn de onderstaande factoren belangrijk om winstgevend te investeren in altcoins.

Nieuws

Vaak reageren altcoins op grote gebeurtenissen omtrent het project. Zo daalde de koers van Axie Infinity en Smoot Love Potion (SLP) doordat het Ronin Netwerk voor ruim $600 miljoen aan ETH en USDC verloren is door een hack. Dit negatieve nieuws gebeurt een aantal keer per jaar, maar de koers kan ook positief op nieuws reageren. Cryptoprojecten hebben vaak een roadmap uitgestippeld, waar belangrijke punten op worden weergeven.

Nieuws omtrent roadmaps kan belangrijk zijn wanneer iets mislukt of juist lukt, wat een positief of negatief effect op de koers heeft. Niet alleen wanneer er updates komen kan de koers fluctueren, vaak spelen handelaren vooraf ook in op aankomende gebeurtenissen. Indien je hierop in wil spelen, is het handig om de belangrijke data van interessante altcoins te noteren, zodat je voorbereid te werk kunt gaan.

Ook is het handig om de blogsectie van AllesOverCrypto in de gaten te blijven houden. Hier worden dagelijks informatieve handleidingen en artikelen over de huidige trends of trends voor de nabije toekomst gedeeld. Zo was het nieuws omtrent Facebook en Meta de start van de metaverse trend, waarbij vele metaverse tokens in een zeer korte tijd grote koersstijgingen zagen.

Technische analyse

In dit artikel gaan we niet te diep hierop in, maar dit is ook zeer belangrijk. Indien je meer over technische analyse wil weten, raad ik je aan om onze crypto tradingsectie te bezoeken. Als investeerder is technische analyse op een andere manier van belang, ten opzichte van bijvoorbeeld daytraders. Natuurlijk kijk je op een hoger tijdsframe, wat voor meer overzicht en zekerheid zorgt. 

Wanneer je snelle impulsen wil gaan traden, zal je moeten leren hoe je grafieken en prijsactie kunt lezen. De meeste cryptofanaten, die zich verdiepen in technische analyse, weten hoe indicatoren werken en wat patronen zoals een ascending en descending triangle zijn. Echter, candlesticks en marktwerking zijn ook belangrijke factoren in dit geval.

Om dit onder de knie te krijgen is veel oefening en studie erg belangrijk. Technische analyse is een belangrijke skill voor cryptohandelaren, maar tevens de meest intensieve manier om aan de slag te gaan. De meest ideale situatie is dat je technische analyse met trends, nieuws en Bitcoin kan combineren.

Image
Voorbeeld van een grafiek van een aandeel of cryptomunt
Afbeelding afkomstig van Pexels

Bitcoin pairing

De meeste traders en investeerders kijken voornamelijk naar de waarde in dollars of euro's, wanneer het gaat over altcoins. Zo kijken de meeste mensen naar bijvoorbeeld ETH-USD of SOL-USD. Echter, de waarde van altcoins tegenover Bitcoin is minstens zo belangrijk. Deze pairs kun je herkennen aan BTC op de plek van USD. In de eerder genoemde voorbeelden bekijk je dan de ETH-BTC of SOL-BTC pairs. Aan de hand van de BTC pairing kun je vaak aflezen wat een altcoin gaat doen. 

Wanneer de koers van Bitcoin een enorm daalt, dan is deze daling in de meeste gevallen nog heftiger voor altcoins. Door naast de fiat valuta pairs ook te kijken naar de BTC pairs, kun je de kaf van het koren scheiden. Indien een altcoin in fiat valuta enorm hard daalt, maar de BTC pair blijft redelijk overeind, dan is het aannemelijk dat de koers van deze altcoin hard zal stijgen wanneer Bitcoin ook stijgt.

Bitcoin koers

Doordat de Bitcoin pairing van een altcoin belangrijk is voor een altcoin, is de koers van Bitcoin ook belangrijk. Wanneer een altcoin tegenover Bitcoin goed presteert, maar tegenover de dollar minder goed, dan kan dit een mooie kans zijn om een leuk rendement te scoren indien de koers van Bitcoin stijgt.

Bitcoin wordt vaak de kapstok van de cryptomarkt genoemd, omdat de waarde van de overige coins grotendeels afhangt van Bitcoin. Ook de dominantie van Bitcoin is een indicator. Wanneer de dominantie van Bitcoin afneemt, betekent dit dat altcoins een groter marktaandeel krijgen. Dit wordt bijvoorbeeld tijdens een altseason duidelijk, waarbij de Bitcoin dominantie een flinke daling maakt.

Image
Desktop met daarop verschillende crypto charts, met op de achtergrond een schitterend uitzicht.
Afbeelding afkomstig van Pixabay

De beste altcoins kopen met AllesOverCrypto

Sinds 2017 stelt AllesOverCrypto alles in het werk om mensen te helpen met het ontdekken van de cryptomarkt, waardoor je bijvoorbeeld de beste altcoins kunt kopen. Naast de Crypto Masterclass heeft AllesOverCrypto verschillende abonnementen en andere unieke kansen, die we hieronder met je door zullen nemen.

Crypto Mastery

Via onze Crypto Masterclass kun je de cryptowereld ontdekken en goed voorbereid van start gaan met investeren. Echter, wij heten niet voor niets AllesOverCrypto. Met Crypto Mastery duiken we nóg dieper in de kansen die de blockchaintechnologie geeft. Van nieuwe cryptoprojecten of een passief inkomen opbouwen, tot NFT's!

Onze crypto experts zijn dagelijks op de cryptomarkt actief, op zoek naar nieuwe kansen om met jou te delen. Dankzij ondersteunende video's en livestreams zijn deze crypto tips eenvoudig over te nemen, voor zowel beginnende als ervaren crypto traders.

Crypto Signals

De trading experts binnen AllesOverCrypto zorgen bij Crypto Signals voor de maximale winst met de minimale inzet! Met Crypto Signals ontvang je de juiste koop- en verkoopmomenten van Bitcoin en diverse altcoins. Wanneer onze trading experts een kans vinden, wordt dit direct met jou gedeeld. Deze kansen op de cryptomarkt worden van koop tot en met verkoopmomenten gedeeld, waardoor je volledig voorbereid de trade in kan gaan!

Dé Crypto Parels voor 2022

Jaarlijks stoppen de specialisten van AllesOverCrypto al hun kennis in de Crypto Parels van het betreffende jaar. Ook voor 2022 is er een e-book gemaakt, waarin je dé 10 parels van dit jaar kunt ontdekken. Om een beeld van de volledige inhoud van het boek te krijgen, kun je hieronder de inhoud van het boek checken!

 • Introductie
  Waarom zijn we op zoek gegaan naar crypto-parels!?
 • Uitleg selectiecriteria
  Hoe kan ik zelf de nieuwe NEO, Ethereum of IOTA vinden!?
 • Tips voor veiligheid
  Hoe sla ik de munten veilig op!?
 • Overzicht portfolio
  Overzicht van 10 Crypto's met veel potentie
 • Aankoopinstructies
  Stap-voor-stap uitleg over hoe je de parels kunt kopen!
 • Slotwoord
  Belangrijke mededelingen
Image
De cover van Crypto Parels 2022, hét e-book voor dit jaar van AllesOverCrypto.

Conclusie

De altcoins zijn cryptocurrency's die oneerbieding onder één noemer zijn gegooid. Hierbij gaat het om alle cryptomunten naast Bitcoin. Altcoins zijn een stuk volatieler dan Bitcoin, waardoor de grootste kans op flinke winsten bij altcoins te vinden zijn. Echter, hogere winsten gaan ook gepaard met een hoger risico.

Om deze risico's te beperken kun je gebruik maken van de tips in dit artikel. Deze kunnen grofweg in de onderstaande drie punten worden opgedeeld. Echter, aan de tips zelf ga je pas iets hebben wanneer je er actief mee bezig gaat. Je kunt bijvoorbeeld roadmaps van populaire projecten afgaan en kijken hoe de prijs in het verleden heeft gereageerd. Ook kun je starten met het dagelijks bestuderen van de dollar en Bitcoin pairs van verschillende altcoins.

 • Noteer belangrijke data voor altcoins
 • Technische analyse
 • De rol van Bitcoin

Ben je op zoek naar meer informatie over altcoins? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers. Ook kun je hier zelf vragen stellen en nieuwe inspiratie opdoen.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over interessante altcoins voor dit jaar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis online crypto training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.