Fantom (FTM) - Complete uitleg voor beginners

Fantom (FTM) - Complete uitleg voor beginners
Fantom
ftm

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

In het begin van 2021 noemde Mark Cuban Fantom als één van zijn favoriete projecten voor de bullrun van dit jaar. Als we naar de cijfers van het afgelopen anderhalf jaar kijken is zijn keuze geen verkeerde gebleken.

Sinds de crash in maart 2020 heeft Fantom (FTM) een ongekende koersstijging gemaakt, waarbij de token meer dan 100.000% steeg! Nu de prijs in september de $2 heeft bereikt, is het moeilijk om te realiseren dat je in maart van het jaar 2020 FTM kon kopen voor $0,0017. 

Mark Cuban is een miljardair die een groot deel van zijn vermogen heeft vergaard door het investeren in startups. Om te ontdekken wat onder andere Mark Cuban in Fantom ziet, nemen we zowel het bedrijf als de token onder de loep.

Bekijk snel

 

Wat is Fantom (FTM)?

Fantom is een schaalbaar en veilig smart contract platform. In tegenstelling tot traditionele blockchain platforms, maakt Fantom gebruik van directed acyclic graph (DAG). Dit betekent dat er geen blokken op de blockchain zijn, maar er direct op voorgaande transacties wordt gebouwd. Fantom maakt het hierdoor mogelijk om veel sneller en goedkoper te zijn dan oudere technologieën. Door deze vernieuwende technologie lossen zij verschillende problemen op.

De ontwikkeling van digitale assets

Beleggingsmaatschappijen zijn vaak niet transparant en hebben relatief hoge kosten. Door Fantom worden de gegevens transparanter. Daarnaast is het vaak nodig om handelingen handmatig te doen, waardoor menselijke fouten gemaakt kunnen worden. Smart contracts maken het mogelijk om processen te automatiseren, waardoor het risico op menselijke fouten afneemt en de kosten lager worden.

Het elimineren van tussenpersonen

Bij belangrijke transacties ben je vaak afhankelijk van tussenpersonen, zoals bankiers, beurzen, makelaars en notarissen. Deze partijen zorgen voor het vertrouwen en bescherming. 

Echter vertragen tussenpersonen ook het proces. Met name internationale transacties zijn vaak zeer trage transacties. Dit komt zowel door de tussenpersonen als door verschillende valuta’s en rechtsstelsels. Het proces brengt daardoor relatief hoge kosten met zich mee.

Door de technologie van Fantom worden transacties binnen seconden uitgevoerd en zijn de kosten zeer laag. Dit is mede te danken aan het elimineren van tussenpersonen. Dankzij de smart contracts van Fantom blijft de veiligheid gewaarborgd.

Vastgoedinvesteringen mogelijk maken voor iedereen

De vastgoedmarkt is een illiquide markt, wat voor sommige beleggers minder aantrekkelijk is. Daarbij is het vastgoedbeheer vaak onnodig complex en zijn de kosten voor kleine beleggers hoog. Door het gebruik van smart contracts kan het beheren van vastgoed goedkoper worden gemaakt. Ook draagt deze oplossing bij aan het automatiseren van het beheer.

Vaak zijn de gegevens opgeslagen in registers, die gebaseerd zijn op papieren documenten. Hierdoor is het proces traag en duur, maar ook vatbaar voor fouten en frauduleuze handelingen. Deze verouderde technologie kan vervangen worden door de technologie van Fantom. Hierdoor worden documenten van onroerend goed transparanter en wordt het proces goedkoper. 

Ook voor kleine beleggers is de technologie van Fantom interessant. Kleine beleggers kunnen door middel van het tokenizen van vastgoed makkelijker investeren in vastgoed. Door de investering worden ze eigenaar van een klein deel van het vastgoed, terwijl vastgoedbedrijven sneller aan een financiering van een project kunnen komen.

Gezondheidsrisico's minimaliseren zonder dat de privacy afneemt

Doordat verschillende zorginstellingen, verzekeraars en andere betrokkenen de gegevens van een patiënt bijhouden, wordt alle informatie onderling beperkt uitgewisseld. Hierdoor zijn dossiers onvolledig en kan dit resulteren in verkeerde diagnoses.

Ook de privacy is een groot punt  in de gezondheidszorg. Medische gegevens worden opgeslagen op centrale servers, die vatbaar zijn voor hacks. Bedrijven proberen deze risico's te beperken en investeren steeds meer geld in beveiliging, maar de gewenste resultaten blijven uit. 

Dit probleem kost jaarlijks miljarden, die door de technologie van Fantom enorm gereduceerd kunnen worden. Fantom zorgt voor volledigheid van jouw dossier, zodat het ingezien kan worden door verschillende specialisten, wanneer je ze toestemming geeft. Hierdoor heb je zelf de controle over je privacy, terwijl je dossier volledig is.

Wil je meer weten over Fantom? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt je meer over wat Fantom is en hoe deze blockchain werkt.

De token van Fantom: FTM

FTM kan gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Zo kun je er de transactiekosten mee betalen of bijdragen aan beslissingen. Ook kun je meer FTM verdienen door bij te dragen aan het netwerk. Fantom beloont gebruikers op verschillende manieren:

Beveiligen van het netwerk

Door middel van FTM wordt het netwerk van Fantom beveiligd. Dit gebeurt door het Proof-of-Stake systeem. Daarnaast is dit systeem ook zeer milieuvriendelijk en voorkomt het centralisatie. Voorheen moest je minimaal 0,01% van alle FTM bezitten, om te kunnen staken. Dit betekent dat je minimaal 3.175.000 FTM nodig had.

Tegenwoordig is het echter mogelijk om door 1.000.000 FTM te staken, een validator node te worden. Validators zorgen ervoor dat transacties worden gevalideerd, in ruil voor deze dienst worden validators beloond. Afhankelijk van de hoeveelheid FTM en de looptijd van het staken, wordt de beloning bepaald. Op dit moment is de maximale beloning op jaarbasis ongeveer 13%.

Indien je geen 1.000.000 FTM tot je beschikking hebt, is het alsnog mogelijk om je FTM te staken. Dit is al mogelijk vanaf 1 FTM! De maximale tijd bij het staken is 365 dagen, waarbij er 15% van de stake beloning aan de validator betaald wordt.

Betalingen met FTM

Het Fantom netwerk is een zeer snelle optie voor betalingen. Daarnaast zijn de kosten voor betalingen via Fantom ook zeer laag. Transacties duren ongeveer een seconde en de transactiekosten bedragen vaak minder dan een cent. Ja, je leest het goed! Door de snelheid en lage kosten, is bijvoorbeeld de handel in NFT’s stukken goedkoper ten opzichte van de transactiekosten van Ethereum(ETH).

Decentralisatie van Fantom

Om Fantom zo gedecentraliseerd mogelijk te maken, kunnen investeerders die hun FTM staken meebeslissen over veranderingen van het netwerk. Dit is mogelijk, doordat stakers stemrecht hebben. Het ecosysteem van het project blijft hierdoor een systeem zonder centrale leider.

De transactiekosten van FTM

Ook wordt FTM gebruikt voor vergoedingen op het netwerk. Hieronder vallen de transactiekosten, kosten voor smart contracts en kosten voor het bouwen op het Fantom netwerk.

Indien hier geen kosten aan verbonden zijn, bestaat de mogelijkheid dat Fantom het doelwit wordt van een spamaanval. De kosten zijn zeer laag, maar hoog genoeg om een mogelijk aanval duur te maken.

Waarom willen mensen de coin hebben?

Voor veel investeerders wordt FTM als een interessante optie gezien, doordat zij hun investering kunnen staken. Daarnaast hebben investeerders vertrouwen in de toekomst van het bedrijf. Hierdoor wordt naast de beloning voor het staken, gespeculeerd op een prijsstijging van de token. Daarnaast hebben gebruikers van het netwerk FTM nodig voor het betalen van de kosten.

Kenmerken van FTM

Tijdens de ICO in juni 2018 werden er 1.420.000.000 FTM verkocht, wat ongeveer 40% van de totale hoeveelheid FTM is. Dit resulteerde in bijna $40.000.000,- aan opgehaald vermogen. De overige 60% is gereserveerd voor marktontwikkeling, advies en het team. In totaal is 15% van alle FTM bestemd voor het team.  

Token ticker FTM
Totaal aantal tokens 3.175.000.000 tokens
Aantal tokens in omloop Circa 2.541.000.000 tokens
Prijs tijdens ICO $0.04
Token type ERC-20
Hardcap verkoop van tokens 1.420.000.000 token t.w.v. $39.400.000
Opgehaald vermogen tijdens ICO $39.400.000
Afbeelding waar de aardbol op te zien is, met op de achtergrond een DeFi netwerk.
Afbeelding afkomstig van Pixabay.com

Het team van Fantom

Bij de lancering in 2018 bestond het team uit 22 man. Door de jaren heen hebben er veel veranderingen plaatsgevonden in zowel het team als de strategie. De oprichter van Fantom - Ahn Byung Ik - is vervangen door Andre Cronje en Michael Kong. Deze verandering in leiderschap heeft ervoor gezorgd dat het project zich meer is gaan richten op DeFi.

Tegenwoordig bestaat het team uit 27 specialisten, waaronder 11 developers. De overige teamleden zijn werkzaam als directeur, manager of marketeer binnen het bedrijf.

Fantom wordt geleid door een team met ervaring, waarbij sommigen al sinds 2018 met elkaar samenwerken. Andre Cronje springt het meest in het oog. Naast zijn werkzaamheden voor Fantom, is Andre Cronje de oprichter van Yearn Finance en werkt hij ook voor Ethereum.

Naam Functie Ervaring
Quan Nguyen CTO Onderzoeker op de universiteit van Sydney geweest.

Al 10 jaar werkzaam in de financiële wereld en ICT.

Michael Chen CMO Sinds 2018 werkzaam bij Fantom.
Michael Kong CEO Werkzaam op de universiteit van Sydney geweest.

Sinds 2018 werkzaam bij Fantom.

Andre Cronje DeFi Architect Afgestudeerd in Recht en Computer wetenschappen.

Oprichter van Yearn Finance.

Werkzaam voor Ethereum.

Werkzaam voor Fantom.

 

De partners van Fantom

Fantom werkt veel samen met andere partijen. Zowel overheden als de medische sector zien in Fantom een partner die bijdraagt aan de digitalisering. Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met verschillende bedrijven die actief zijn in de crypto markt. 

De samenwerking met de Afghaanse overheid

Zo werkt Fantom nauw samen met de overheid van Afghanistan. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid wordt er gewerkt aan verschillende initiatieven. Zo heeft Fantom onder andere een programma gelanceerd om namaakgeneesmiddelen te bestrijden.

Daarnaast helpt het bedrijf ook bij het toepassen van de blockchain technologie op medische dossiers. Grote farmaceuten zoals Royal Star, Nabros en Bliss GVS werken samen met Fantom en de Afghaanse overheid aan de distributie van officiële medische producten in Afghanistan.

Ook wordt er bijgedragen aan innovatieve energieoplossingen in Afghanistan. Samen met het Afghaanse bedrijf DABS wordt er gewerkt aan de digitalisering. DABS is het nationale elektriciteitsbedrijf van Afghanistan die verantwoordelijk is voor de productie en distributie van energie in het hele land.

Ook werkt Fantom samen met de Afghaanse Kamer van Koophandel. Hierbij werken beide partijen aan het digitaliseren van documenten door de blockchain technologie te gebruiken, waardoor het land transparanter en innovatiever kan worden. Onder andere wordt er gewerkt aan de certificaten. Door de samenwerking worden de oorsprong en de echtheid van de certificaten duidelijker.

Daarnaast wordt het huidige software van de Afghanistan National Standards Authority (ANSA) verbeterd met de hulp van blockchain technologie. Hierdoor wordt corruptie en fraude tegengegaan en worden certificaten betrouwbaarder. Ook op het gebied van spoorwegen in Afghanistan werkt Fantom met het land samen. 

Samenwerkingen met andere landen

Verder werken Pakistan en Tadzjikistan samen met het bedrijf. Met de Pakistaanse overheid werkt Fantom samen op het gebied van onderwijs en gevangenissen. Ook op het gebied van DeFi wordt er samengewerkt.

In Tadzjikistan is er een samenwerking met het Ministerie van Industrie en Nieuwe Technologieën. Hierbij maakt het ministerie gebruik van de blockchain oplossingen van Fantom, om de digitale infrastructuur van de overheid te verbeteren.

Samenwerkingen met bedrijven

Naast de samenwerkingen met overheden en farmaceuten, is Fantom ook actief aan het samenwerken met bedrijven uit de cryptomarkt. Naast de samenwerking met de handelsplatformen Crypto.com en OKEx, werkt Fantom ook samen met grote bedrijven, zoals COTI, Ethereum Classic Labs en Ontology.

Daarnaast is er ook een samenwerking met een Nederlands tintje, doordat er wordt samengewerkt met V-ID. Beide bedrijven maken hierbij gebruik van elkaars zakelijke netwerken. Amsterdam Vintage Watches maakt gebruik van de Fantom blockchain via V-ID, door de echtheid van luxe horloges vast te leggen.

Een artistieke weergave van een gedecentraliseerd netwerk
Afbeelding afkomstig van Pixabay.com

Roadmap

Bij de start van het bedrijf is een roadmap gemaakt die tot en met het tweede kwartaal van 2020 was uitgewerkt. Helaas is hierna geen nieuwe roadmap gekomen. Dit betekent echter niet dat Fantom stilzit! 

Activiteit op social media

Fantom is actief op meerdere social media platformen. Met bijna 150.000 volgers op Twitter worden via deze weg de meeste geïnteresseerden bereikt. Daarnaast zijn Telegram en Discord ook populaire platformen, waarbij er via beide platformen meer dan 20.000 bereikt worden.

Ook is Fantom actief op Reddit. Dagelijks worden hier veel berichten gepost door mensen die geïnteresseerd zijn in het bedrijf en de token, maar het team zelf is niet actief te noemen. Daarnaast is er een kanaal op Youtube, met een klein aantal volgers. Op het Youtube kanaal zelf is het bedrijf dan ook niet erg actief.
 

De populariteit van Fantom (September 2021):

Twitter 148,8k volgers
Telegram 20,6k volgers
Discord 24,3k volgers
Reddit 13,3k volgers
Youtube 1,13k volgers

Kritische noot

Fantom werkt met meerdere ministeries van Afghanistan samen. Op dit moment is de situatie in Afghanistan zeer onveilig. Door de machtsgreep van de Taliban is het de vraag hoe de samenwerking met de Afghaanse overheid gaat verlopen. 

Daarnaast is er de nodige concurrentie aanwezig. IOTA, Nano, Ethereum en Hedera Hashgraph worden door Fantom als concurrenten beschouwd. Dit komt doordat deze concurrenten ook oplossingen aanbieden, waarbij smart contracts en DAG gebruikt worden.

Waar kan je Fantom kopen?

De token van Fantom is op veel platformen verkrijgbaar. Onder veel Nederlandse investeerders is Bitvavo een populair platform. Ook op Bitvavo is het mogelijk om FTM aan te schaffen. In de onderstaande video leer je hoe je snel crypto op Bitvavo kan kopen.

Geschikte wallet voor de token

FTM kan je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Conclusie

Dankzij de vernieuwde blockchain technologie kan Fantom zeer snelle en goedkope transacties uitvoeren. Daarnaast worden voor zowel overheden als bedrijven en particulieren vele problemen opgelost dankzij de technologie. Fantom heeft veel volgers en een team met ervaring, hierdoor lijkt de toekomst rooskleurig voor het bedrijf.

Echter zijn de situatie in Afghanistan en de ontwikkeling van concurrenten belangrijke aspecten om in de gaten te houden. De Afghaanse overheid is een belangrijke partner van Fantom, daarom is voor beide partijen te hopen dat er snel stabiliteit in het land komt. 

Heb je nog vragen over de Fantom of andere begrippen die in dit verhaal voorbij komen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over Fantom? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!