Met een cryptomarkt die steeds meer volwassen wordt, voelen banken zich ook meer bedreigd. Er is daarom ook nood vanuit het monetaire beleid om de blockchaintechnologie te gebruiken om hun eigen Central Bank Digital Currency te ontwikkelen. In een samenleving waar we steeds minder betalen met cash en digitale transacties steeds toenemen, kan de vraag gesteld worden wat de toekomst van ons fiatgeld is. Overheden zijn bezig met de ontwikkeling van hun eigen centrale digitale valuta, zoals de digitale euro. Maar hoe werken deze en wat betekent dit voor crypto? Ontdek het in deze blog!
In onderstaande video krijg je alvast meer informatie over CBDC's en hoe ze werken. In deze blog gaan we de diepte in en bekijken we hoe ze de financiële toekomst kunnen veranderen.
Een Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale versie van fiatgeld zoals we die kennen. Denk bijvoorbeeld aan een digitale euro of een digitale dollar. Steeds meer landen zien het succes van de cryptomarkt als directe concurrent voor hun huidige monetaire systeem. Met El Salvador als eerste land ter wereld waar je officieel met Bitcoin (BTC) kan betalen, is er vanuit de overheid nood aan een alternatief om de regulatie terug op te eisen. Daarom zijn een groot aantal landen bezig met het ontwikkelen van een eigen CBDC om terug de controle te krijgen over het monetaire beleid.
Centrale banken verstrekken kredieten en geven geld uit via de Europese Centrale Bank (ECB). Belangrijk om te weten is, dat het geld dat je hebt, alleen wordt uitgegeven door de ECB. Het geld op je bankrekening wordt niet uitgegeven door de ECB, maar door je eigen bank. Dit betekent, wanneer je bank failliet gaat, je al je geld op je bankrekening kan verliezen.
We zien laatste jaren steeds minder cashgeld in omloop. Elektronische betalingen hebben een enorme groei doorgemaakt en er zijn steeds meer mogelijkheden om digitaal te betalen. Denk hierbij aan betalingen die je kan doen via je mobiel, je smartwatch enzovoort. Het is dan ook daarom dat centrale banken de mogelijkheden onderzoeken om gebruik te maken van een digitale valuta.
De blockchaintechnologie is ontstaan vanuit een antibeweging op het huidige monetaire systeem. Derde partijen, zoals banken en overheden hebben steeds beslissingsrecht gehad op onze eigen financiële zaken, waardoor we ons beperkt voelen. Sinds het ontstaan van crypto en Bitcoin, vinden steeds meer investeerders de weg naar crypto, dankzij het decentrale karakter. Ze willen terug de volledige controle over hun eigen financiën.
Banken en financiële organisaties trekken massaal aan de alarmbel, omdat ze grip verliezen op hun monetaire autoriteit. Tot voor kort werd je beloond met rente als je je geld beschikbaar stelde voor een bank, maar nu deze rente negatief is, zijn banken niet langer interessant. Als reactie hierop, zijn overheden volop bezig met te ontdekken of ze de controle kunnen terugnemen aan de hand van deze Central Bank Digital Currency, beter bekend als CBDC’s.
Decentralisatie is de grootste eigenschap die crypto heeft. Geen gebruik van tussenpartijen maar een peer-to-peer netwerk dat gestuurd en gecontroleerd wordt door alle deelnemers van het netwerk. Hier gebeurt alles op basis van een consensusalgoritme, waarbij veranderingen enkel mogelijk zijn wanneer een meerderheid van een netwerk iets goedkeurt. Tot op heden bestaat vrijwel het hele crypto ecosysteem uit gedecentraliseerde netwerken die zich elke dag verder ontwikkelen.
Het gebruik van een digitale munt is zelfs voor banken een interessant gegeven, zeker aangezien steeds minder mensen gebruikmaken van cash geld en de digitalisering steeds verder door zet. Met één groot verschil: de decentralisatie. Monetaire organisaties willen gebruikmaken van de technologie, met als grootste verschil dat ze kiezen voor gecentraliseerde blockchains. Alles vanuit één centraal monetair beleid, waarbij nog steeds de overheid de volledige macht heeft.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 verschillende soorten CBDCs op basis van hun doel.
Wholesale CBDC’s worden gebruikt door financiële organisaties voor het afhandelen van bank-naar-bank transacties. Deze digitale currency is geschikt voor onder andere het aanhouden van reservedeposito’s bij een centrale bank. Deze vorm van digitale valuta kan helpen bij onder andere het verbeteren van de efficiëntie van de betalingen. Daarnaast lost dit ook de zorgen op betreffende de liquiditeit van de digitale currency.
Het systeem is gebaseerd op een grootboek en maakt het mogelijk bepaalde voorwaarden te stellen, dankzij de blockchaintechnologie en het gebruik van smart contracts. Zo zal er dus geen overdracht plaatsvinden indien er niet voldaan wordt aan een bepaalde voorwaarde. Hierdoor kunnen boekingen geautomatiseerd worden en verloopt het betalingsverkeer vlotter.
Wholesale CBDC’s kunnen ondersteuning bieden bij de reserves bij de centrale bank via een digitale valuta met beperkte toegang. Dit token zou dienen als activa in de vorm van een digitale euro bij de centrale banken. Dit betekent dat transacties worden voltooid zonder tussenpersonen. Deze Wholesale CBDC’s worden gezien als het meest gunstige alternatief voor centrale banken. Ze verbeteren de snelheid en veiligheid van de financiële systemen, waarbij ze de kosten kunnen verlagen.
Deze digitale valuta richt zich in het specifiek op het grote publiek. Dit is erg populair, omdat het de overgang naar een cashloze samenleving kan versnellen, waarbij overheden minder kosten hebben bij onder andere de creatie van geld. Het is een voorwaarde dat deze vorm van CBDC moet worden geaccepteerd als wettig betaalmiddel én als veilige waarde opslag.
Een belangrijk kenmerk bij retail CBDC’s is dat het gedistribueerd moet worden met de desbetreffende digitale variant met een rato van 1:1 en dat het vrij inwisselbaar moet zijn tegen geld en contanten van commerciële banken.
De voornaamste reden waarom CBDC’s interessant zijn is door het gebruik van de blockchaintechnologie. We bespreken hier een aantal voordelen en hoe deze in de praktijk toegepast kunnen worden:
Het huidige monetaire beleid kenmerkt zich aan het feit dat er veel tussenpartijen aanwezig zijn wat een transactie of overdracht tijdrovend maakt. Door het gebruik van de blockchaintechnologie kunnen deze CBDC’s op een simpele manier dit beleid vergemakkelijken. Deze digitale euro of dollar automatiseert het proces tussen banken, waardoor transacties vele male sneller kunnen gaan.
We hebben in het verleden gezien dat er grootse fouten hebben plaatsgevonden in het uitbetalen van transacties. In Nederland gaat de toeslagenaffaire de geschiedenisboeken in, waarbij veel mensen onterecht werden belast op basis van verschillende factoren. Door het gebruik van CBDC’s elimineer je risico’s en fouten van derde partijen.
Er is steeds minder cashgeld in omloop en op steeds minder plaatsen kan je betalen met briefgeld van 200 of zelfs 500 euro. Dit om illegale handel tegen te gaan. Het gebruik van een CBDC, zoals een digitale euro kan ervoor zorgen dat deze illegale praktijk grotendeels kunnen verdwijnen. Dankzij het gebruik van een grootboek worden alle transacties vastgelegd en kunnen vervolgens ook gecontroleerd worden. Hierdoor kunnen illegale activiteiten en transacties worden voorkomen.
Wellicht het grootste nadeel van deze Central Bank Digital Currency's is het aspect van privacy. Deze gecentraliseerde bank verzamelt dus alle digitale informatie van jou als persoon. Welke transactie je maakt, hoeveel geld je verstuurt en ook ontvangt en ook naar welke persoon. Er komt een heel netwerk bloot te liggen die je integriteit en privacy kan aantasten. Dergelijke informatie kan schadelijk zijn voor jou als persoon, maar kan ook verregaande gevolgen hebben. Deze centrale banken kunnen vanuit hun centrale positie bijvoorbeeld transacties tussen bepaalde burgers of partijen verbieden.
Overheden kunnen de toegang van bepaalde individuele accounts weigeren, of zelfs blokkeren, om zo transacties of bepaalde aankopen onmogelijk te maken. Een voorbeeld hiervan is dat het mogelijk zou zijn dat China op deze manier de aankoop van Bitcoin onmogelijk maakt voor de Chinese bevolking.
Hoewel dit vrij onrealistisch klinkt in onze Westerse wereld, gebruiken ze in China verschillende technologieën, waarbij mensen reeds digitaal gecontroleerd worden. Het is dan ook op basis van deze handelingen waardoor burgers gestuurd en gesanctioneerd worden. Het is dan ook gevaarlijk voor landen die bekend staan om het onderdrukken van hun bevolking of het niet naleven van de mensenrechten.
Wat voor deze CBDC net het belangrijkste aspect is, namelijk het centrale karakter, is tevens ook een groot nadeel. Door het gebruik van een potentiële digitale euro schuilen er ook veel gevaren, waaronder cybersecurity. Alles wordt bijgehouden op één centrale digitale plaats. Concreet betekent dit dat er maar één succesvolle hack hoeft te gebeuren, alvorens de hacker toegang heeft tot al je financiële middelen, alsook alle persoonlijke gegevens.
CBDC’s vinden hun oorsprong in de ontwikkeling van crypto, ondanks dat ze beide fundamenteel anders zijn. Crypto zoals Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC) zijn gedecentraliseerd en autonoom en dus niét gereguleerd door een centrale organisatie en/of overheid. Gezien het feit dat Bitcoin steeds meer vorm krijgt als wettelijk betaalmiddel, zoals in El Salvador, kunnen deze CBDC’s en Bitcoin gezien worden als elkaars concurrent.
Het grote verschil hierbij is het principe van schaarste. Er zijn slechts 21 miljoen Bitcoins in omloop, waarbij er oneindig veel digitale currencies gecreëerd kunnen worden, die in handen blijven van een centrale overheid.
De implementatie van een Central Bank Digital Currency zou ook de drempel naar de cryptomarkt kunnen verlagen. Momenteel is het voor veel nog onbekend terrein en ze zijn dan ook aarzelend. Maar dit zal ook tijd nodig hebben. Pas wanneer het gebruik van deze digitale euro gebruikelijk wordt, zullen we massaal meer vertrouwd geraken met digitale wallets, maar daarvoor moeten we eerst kijken naar de langetermijnontwikkelingen.
Het feit dat overheden wereldwijd bezig zijn met de ontwikkeling of lancering van hun eigen digitale valuta is een zeer krachte boodschap voor de wereld van crypto. Blockchain en crypto zijn hier om te blijven en we staan nog steeds aan het begin van deze revolutie.
De vraag is natuurlijk hoe realistisch het gebruik van CBDC’s zijn en wat de ontwikkeling hiervan is. Crypto is nog steeds een jonge markt, maar we zien dat zelfs grote institutionele organisaties zich inkopen en steeds meer interesse tonen in deze nieuwe financiële revolutie. Centrale banken kunnen niet achterblijven en zijn dan ook al druk bezig met te onderzoeken hoe zij hun eigen CBDC kunnen ontwerpen en implementeren.
Via de website van Atlantic Council kan je zien welke landen bezig zijn met de ontwikkeling, of zelfs implementatie van hun eigen CBDC. Het is zelfs zo dat er reeds 5 Caraïbische landen zijn die hun eigen CBDC al hebben gelanceerd, waaronder:
Als we onderstaande wereldkaart bekijken, zien we hoeveel landen er effectief al bezig zijn met de ontwikkeling ervan, of zelfs al een pilot versie hebben van hun eigen CBDC’s:
OntwikkelingPilotCanadaDominicaanse republiekBraziliëZwedenFrankrijkLitouwenZwitserlandOekraïneTurkijeSaudi-ArabiëRuslandChinaJapanThailandZuid-Afrika
China is momenteel al bezig met zijn digitale yuan in vier grote steden. De recente nieuwsberichten dat China -opnieuw- crypto en Bitcoin verbant, zou volgens sommige verband kunnen hebben met de ontwikkelingen van China’s CBDC.
Afgelopen jaren zijn we steeds bewuster gaan kijken naar geld en wat de toekomst is van ons geld. Het huidige monetaire systeem ligt al een tijdje onder vuur en met de stijgende populariteit en toepasbaarheden van crypto, voelen banken en centrale organisaties zich steeds meer bedreigd.
Maar toch zien ze zelf ook in dat er iets moet veranderen in het huidige rigide systeem. Daarom zijn landen nu, wereldwijd, bezig om te experimenteren met Central Bank Digital Currency’s. Het gebruik van de revolutionaire blockchaintechnologie, maar in plaats van het populaire decentrale karakter, maken ze uiteraard gebruik van een centraal karakter.
Leven we binnen een decennia in een samenleving waar we nog amper fiatgeld gebruiken en waarbij we alleen maar betalen aan de hand van een digitale euro? De ontwikkelingen die zullen plaatsvinden in de komende jaren zullen dan ook allesbepalend zijn voor het verdere verloop van ons financieel systeem. We staan echt aan de start van een geheel nieuwe financiële wereld!
Denk jij dat deze Central Bank Digital Currency's de toekomst zijn? Laat het ons weten in onze AllesOverCrypto Facebookcommunity waar we al bijna met 100.000 leden zijn! Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt
Header Image: Buffaloboy/Shutterstock.com