Fantom Blockchain

Fantom blockchain - technische uitleg voor beginners

Voor velen is Blockchain nog abracadabra, dus daarom doen wij als bloggers er alles aan om jou te informeren. We schreven al over de Solana blockchain, Blockstream, Avalanche en uiteraard nog vele andere informatieve berichten. Vandaag wil ik het met je hebben over de Fantom Blockchain. Wat is de techniek achter de Fantom Blockchain en hoe werkt het? Waardoor is het uniek en wat heb jij hieraan?

Bekijk snel

Blockchain, wat is dat nu eigenlijk? 

Juist omdat blockchain nog lang geen mainstream topic is in ons kikkerlandje, is het goed om te beginnen bij de basis. Wil je alles weten over het concept blockchain; lees dan de volledige blog van mijn collega. Ben je meer geïnteresseerd in Fantom? Scroll dan dit kleine stukje basics even voorbij en ga direct naar de kern van dit verhaal.

Blockchain is een revolutionair concept; dat kunnen we vast wel eens worden. Onze toekomst bestaat niet alleen uit de Metaverse en AI, maar ook uit blockchain, Bitcoin (BTC) en andere digitale innovaties. Blockchain is de oplossing, wanneer je transacties wilt uitvoeren met mensen die je niet persoonlijk kent, of die je niet vertrouwt, zonder dat er een intermediair (een organisatie of een tussenpersoon) bij komt kijken. 

Alle transacties worden bewaard in een keten van blokken, waardoor iedereen ze kan inzien en bewerken. In onderstaand filmpje wordt de basis van blockchain nog eens duidelijk uitgelegd:

 

Wat is Fantom blockchain?

Nu denk je misschien, fijn ik begin het een beetje te snappen, maar nu ga ik direct de vaste grond onder je voeten vandaan schoffelen. Fantom is namelijk uniek in zijn soort, want dit platform is niet opgebouwd, zoals andere blockchains. Er valt online veel te lezen over dat Fantom geen DAG-blockchain is, maar dat is niet de juiste manier om het te omschrijven. Ik zal proberen om het stapsgewijs duidelijk te maken, zodat je hopelijk de rode draad niet verliest. 

Om te beginnen is blockchain een DAG. Dit is de afkorting voor Directed Acyclic Graph, ofwel: het beweegt zich in é´en richting en je kunt niet terugkeren naar de vorige node. Alle blockchain-structuren zijn DAGs en een DAG kan een blockchain categorie zijn. Deze feiten zorgen ervoor dat de DAG vs Blockchain discussie onzinnig is, maar hoe zit het dan wel?

Wil je meer weten over Fantom? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt Matt je meer over wat Fantom is en hoe deze blockchain werkt.

Introductie 2.0 Fantom

Fantom is een platform met grote ambities en indrukwekkende prestaties. Het is een schaalbaar en veilig smart-contractplatform, wat op zich al bijzonder is. Veel concurrenten worstelen namelijk met de schaalbaarheid van hun aanbod. Fantom is permissionless, gedecentraliseerd en open-source. Daarbij kan dit platform, dankzij het revolutionaire aBFT-consensusmechanisme, ultrasnel en lekker betaalbaar werken. En dat alles ook nog eens op veilige wijze, want veiligheid is en blijft altijd een essentieel punt.

Het aBFT-consensusalgoritme staat voor Asynchronous Byzantine Fault Tolerant en dat houdt in Jip-en-Janneketaal het volgende in. Dit algoritme zorgt ervoor dat Fantom altijd blijft werken, want het is ontwikkeld om gegarandeerd consensus te bereiken. Oók als er problemen optreden met de nodes, moedwillig - op kwade wijze - beïnvloed of niet. De nodes worden in dit geval willekeurig aangewezen, in tegenstelling tot Byzantine Fault Tolerant, waar de validor nodes van tevoren worden aangewezen.

In onderstaande video wordt dit nogmaals goed uitgelegd:

Hoe werkt Fantom blockchain?

Fantom heeft, net als alle andere blockchainprojecten, zijn eigen kenmerken. Die zal ik hieronder stapsgewijs aan je uitleggen, zodat je weet wat dit platform voor jouw toekomst kan betekenen.

Het is modulair

Lachesis is het protocol achter Fantom, wat gebruikmaakt van een op DAG gebaseerd asynchroon algoritme (aBFT), zodat de praktische Byzantijnse fouttolerantie (pBFT) wordt bereikt. Lachesis bestaat uit één laag van de blockchaintechnologie, de consensus, en deze laag kan met iedere distributed ledger worden verbonden. 

Dit protocol maakt gebruik van Opera mainnet deployment, waarover ik ná het bespreken van de kenmerken, wat meer zal vertellen. Fantom opera gebruikt Ethereum Virtual Machine (EVM), waardoor het compatibel is met Ethereum. Dankzij deze modulaire opzet, is Fantom buitengewoon flexibel. Ontwikkel je dApps op basis van Ethereum, dan zet je deze eenvoudig over naar het Opera-mainnet, zodat je jouw kosten verlaagd en de prestaties verbetert!

Image
Fantom is modulair

 

Het is schaalbaar

Zoals we allemaal wel weten, heeft Bitcoin (BTC) te maken met allerhande uitdagingen op het gebied van schaalbaarheid. Avalanche, Blockstream en Solana hebben hier hun eigen oplossingen op gevonden, maar Fantom innoveert er ook rustig op los. 

Alle netwerken op het netwerk van `Fantom zijn onafhankelijk van elkaar gebouwd. Hierdoor blijven alle prestaties optimaal en ervaar je volledige stabilteit als gebruiker. No matter what het verkeer of de wachtrij op het netwerk doet. 

De eerste generatie van de blockchainplatformen, denk aan Ethereum bijvoorbeeld, die introduceerden smart contracts. Hierdoor werd het mogelijk om applicaties uit te voeren op de blockchain, maar naarmate de tijd verstrijkt worden de dApps complexer en lijkt de infrastructuur dit niet aan te kunnen. Het is vergelijkbaar met een computer die vastloopt, met alle problemen van dien. 

Fantom voorkomt dit vastlopende netwerk-fenomeen, door alle dApps op een eigen blockchain te plaatsen. Elke blockchain is uniek, waardoor dus ook alle tokens, tokenomics en governance van elkaar verschillen. De communicatie is daarentegen absoluut niet gescheiden, want dankzij Lachesis kunnen alle chains met elkaar communiceren en profiteren van de onderliggende technologie. Fantom is dus eigenlijk een netwerk, bestaande uit allerlei netwerken.  

Image
Schaalbaarheid Fantom

 

Het is veilig

Fantom is super veilig, dankzij het Proof-of-Stake (PoS) consensusalgoritme. Bitcoin en Ethereum gebruiken Proof-of-Work (PoW), wat een stuk bekender is dan het PoS-algoritme, ondanks dat Proof-of-Stake elektriciteit bespaart en centralisatie voorkomt. Mijn collega Matt schreef hier een uitgebreid artikel over, dus wil je hier dieper op induiken? Lees het in zijn work of art. Het verschil tussen Proof-of-Stake en Proof-of-Work wordt feilloos uitlegd in onderstaande video:

 

Het is open-source

Open-source betekent dat de broncode van Fantom dus openbaar is en vrij toegankelijk. Heb je verstand van codes, dan kun je zonder toestemming inzien hoe het complete netwerk in elkaar zit. Je mag de software bewerken, kopiëren en verspreiden zonder dat je hiervoor hoeft te betalen.

Het voordeel van open-source is dat de economische factor dus geen rol speelt, waardoor iedereen iets kan opbouwen, waarmee de behoeften van iedereen wordt vervuld. Zónder er geld voor te vragen natuurlijk. 

Wat is Fantom Opera?

Nu we de kenmerken hebben behandeld, spring ik nog even terug naar het stukje over Fantom Opera. Dit is een veilige en ontzettend snelle werkomgeving, waarin je gedecentraliseerde applicaties (dApps) kunt bouwen. Het mainnet van Fantom is open-source en volledig permissionless.

Weg met lange bevestigingstijden en de deur uit met wachtrijen, want Opera is gecreëerd om limieten van het verleden te overtreffen. Bij Bitcoin duurt het 60 minuten, op Ethereum 6 minuten, maar op Opera slechts 1 seconde, om een transactie af te ronden. Dankzij de naadloze samenwerking met de Ethereum blockchain, is het heel eenvoudig om dApps om te zetten van Ethereum naar Opera. 

Wat is de Fantom crypto?

Goed, we hebben de blockchain besproken, maar daarbij is er ook een Fantom crypto: FTM. FTM is niet alleen een currency, maar ook de primary token op het netwerk van Fantom. FTM kun je dus inzetten voor verschillende doeleinden, namelijk: 

 • Beveiligen van het Fantom netwerk;
 • Betalingen verrichten;
 • Decentralisatie van het netwerk;
 • Transactiekosten van FTM.

Mijn collega Christiaan gaat alle punten uitgebreid bij langs in dit artikel, maar ik zal het nog even kort benoemen. 

Waarom de FTM token?

Om te beginnen wordt door middel van Fantom (FTM) het netwerk beveiligd, zoals we hierboven al even aanhaalden bij het Proof-of-Stake principe. Dit doe je door te staken. Staken betekent dat jij jouw crypto digitaal beschikbaar stelt, daarvoor krijg jij een vergoeding. Dit is het basisprincipe van passief geld verdienen, zoals we dat zo mooi zeggen. Voorheen had je wel 3.175.000 FTM (0,01% van alle FTM) nodig om te kunnen staken, maar tegenwoordig kan dit al bij 1.000.000 FTM. Bekijk op de site van Fantom wat je mogelijkheden zijn en hoeveel je eraan kunt verdienen.

Als investeerder kun jij ook meebeslissen over de toekomst van het netwerk, wat het geval is op een gedecentraliseerd platform. Stakers hebben stemrecht, aangezien er geen centrale leider is. 

Naast het staken en stemmen, is het ook essentieel om Fantom (FTM) te bezitten voor het voldoen van je kosten op het netwerk. Denk aan transactiekosten, vergoedingen voor smart contracts en kosten voor het bouwen van dApps. 

Tenslotte is het ook gewoon een currency, aangezien je betalingen kunt verrichten met de coin. De transactie duurt vaak niet langer dan een seconde en daarbij is de betaling verrichten ook nog eens spotgoedkoop!

Fantom crypto verwachting

Tja, uiteindelijk kunnen we maar één ding doen natuurlijk en dat is speculeren. De ICO van FTM vond plaats in 2018, waarbij er 1.420.000.000 FTM ($0.04 per stuk) werden verkocht. Dit is 40% van de totale omvang. Zou je vanaf het begin €100,- geïnvesteerd hebben in Fantom (FTM), dan had je nu €15.311,65 gehad. 

Je ziet hieronder de prijshistorie van de coin, sinds de lancering in 2018. In het begin gebeurde er bar weinig, maar sinds begin dit jaar is de digitale valuta enorm gestegen. De Fantom crypto koers ligt momenteel (november '21) weer even op zijn gat, maar naar verwachting zal er nog heel veel spannends gaan gebeuren. Let op: dit is geen financieel advies. Doe altijd je eigen onderzoek en leg nooit geld in, dat je eigenlijk niet kunt missen!

Image
Prijshistorie FTM

Hoe koop ik Fantom?

Fantom kopen op Binance is een fluitje van een cent. Met deze uitleg ben je binnen enkele stappen de trotse eigenaar van FTM.

 1. Meld je hier gratis aan bij Binance
 2. Login in je account
  Let op: bewaar je gebruikersnaam en wachtwoord goed!
 3. Druk links bovenaan op Crypto kopen en kies voor Bankstorting
 4. Zorg dat hij op het tabje Fiat staat in plaats van Crypto en controleer of hij op Euro staat
 5. Kies voor iDEAL wanneer je het geld direct op je account wilt hebben en Bank Transfer (SEPA) wanneer je het ook prima vindt als het een paar dagen duurt voordat het geld erop staat
 6. Wacht totdat jouw euro's op het Binance account zijn gestort
 7. Klik bovenaan op Handelen en selecteer Klassiek
 8. Je zit nu op het handelsgedeelte van Binance. Klik aan de rechterkant op FIAT en selecteer EUR
 9. Een aantal munten zijn op Binance te verhandelen voor euro's. Maar, de meeste worden verhandeld tegen Bitcoin. Zoek het handelspaar BTC/EUR op en koop met jouw euro's Bitcoin.
 10. Klik vervolgens het tabje BTC aan en zoek Fantom op aan de hand van z'n ticker FTM
 11. Je vindt nu het handelspaar BTC/FTM. Door die aan te klikken, kan je Fantom kopen
 12. Gefeliciteerd! Je bent in het bezit van jouw favoriete cryptocurrency!

Fantom wallet

Hierboven heb ik een kort stappenplan gedeeld, zodat je zelf (als dit jou een goed idee lijkt) Fantom (FTM) kunt kopen. Ik beveel altijd aan om je crypto op te slaan op een hardware wallet, want deze zijn simpelweg het veiligst. Je hebt dan altijd jouw eigen private key in handen, zodat niemand bij jouw cryptocurrencies kan komen. Bewaar deze echter wel ook op plek in de kluis of iets dergelijks, want je zult niet de eerste zijn die tonnen of zelfs miljoenen aan waarde verliest... De meestbekende hardware wallet op de markt is momenteel de Ledger Nano X, die je gewoon online kunt bestellen. 

FTM is ook geschikt om online op te slaan, aangezien het zowel BEP2 als ERC20 compatibel is. MetaMask is bij uitstek geschikt om ERC20-munten op te slaan, dus dat is een uitstekende match met `FTM. Er zijn nog vele andere software wallets geschikt voor het opslaan van jouw coins, zoals:

Fantom heeft ook een eigen wallet voor jou ontwikkeld: fWallet. Je kunt op hun site lezen hoe je deze optimaal gebruikt, op veilige wijze. Met de Fantom Wallet kun je jouw tokens staken, opslaan en verzenden. 

Conclusie

De Fantom blockchain is snel, goedkoop en vernieuwend. Dit komt door hun unieke visie en de innovatieve oplossingen voor een krachtige blockchain. De speciale aBFT consensus van Opera maakt indruk, dankzij de impactrijke transactiesnelheid en de bijzonder lage transactiekosten. 

Fantom is volledig gericht op de toekomst en heeft veel draagvlak, waarbij ook de koers van FTM er momenteel bloeiend bijstaat. Er is een wereld aan blockchainprojecten, maar Fantom heeft zichzelf echt wel neergezet als een serieuze speler. Ik ben persoonlijk heel benieuwd wat dit platform ons nog allemaal gaat laten zien, de komende jaren. 

Heb je nog vragen over Fantom en hun kijk op de blockchaintechnologie? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.

De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Fantom.foundation


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.