Krijg antwoord op alle vragen die je hebt over Bitcoin en cryptocurrency’s.

Op deze pagina vind je een verzameling van de meest gestelde vragen in de cryptowereld mét uitgebreide antwoorden hierop. Deze wereld zit namelijk vol met lastige woorden en termen als PoW, consensus-algoritme, FUD, FOMO en nog veel meer.

Hier leggen we deze allemaal aan je uit. Ook voor vragen als waar je het best kan handelen of hoe je jouw cryptocurrency’s dient te beveiligen, ben je hier op de juiste plek!

 

AllesOverCrypto

Hebben jullie een community?
Ik wil contact met jullie opnemen, hoe kan ik dit het beste doen?

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Wij reageren het snelst op berichten die op ons Crypto Forum en in onze Facebookgroep worden geplaatst. Een bericht via de mail is niet handig aangezien onze inbox wordt overspoeld met 100+ e-mails per dag.

Wie zijn de oprichters van AllesOverCrypto?

De website AllesOverCrypto is opgericht door Robin Westra, Derek Westra en Patrick Suiker.

Je kan meer over hen lezen op de over-ons-pagina.

Vanaf wanneer zijn jullie succesvol met crypto?

In 2015 hebben wij geleerd om het grote plaatje in de gaten te houden en te investeren op de bodem en te oogsten op de top. Vanaf de Bear Market die startte in 2018 zijn wij ook actief gaan leren traden. Na veel oefenen, durven we nu te zeggen dat we hier echt goed in zijn geworden.

Concreet:

  • Vanaf 2015 succesvol in het investeren in crypto
  • Vanaf de huidige Bear Market succesvol in het handelen in crypto
Hoe vind ik snel antwoord op mijn cryptovragen?

Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + allesovercrypto googlet. Zo kom je altijd bij onze uitgebreide blogs terecht. Alleen de belangrijkste kernwoorden vanuit je vragen + allesovercrypto volstaat ook al.

Om een voorbeeld te geven. Stel dat ik meer wil weten over het lastige begrip Transaction Hash, dan google ik heel simpel "transaction hash allesovercrypto" en vind ik direct een uitgebreide uitleg hierover. Zo kan je dit met alle crypto- en blockchain gerelateerde onderwerpen doen. Handig toch!

Image
Transaction hash allesovercrypto

NFT

Wat is een blue chip NFT?

Een blue chip NFT is een NFT met een goede reputatie. Het zijn de meest gewilde NFTs . Van deze Non-Fungible Tokens is de verwachting dat ze over 10+ jaar nog steeds bestaan en een prominente rol zullen blijven spelen in de NFT-wereld. Een voorbeeld van blue chip NFT is de CryptoPunks serie.

Money Mastery

Wat is Money Mastery?

Money Mastery is het alles-in-1 product om aan de slag te gaan in de nieuwe economie. Je leert er alles over crypto, komt in contact met gelijkgestemden uit de community en samen met hen ga je aan de slag om geld te verdienen in de cryptowereld.

Zo leer je bijvoorbeeld traden als een echte professional  en word je een ware master in het analyseren en vinden van nieuwe en onontdekte projecten. Wees voorbereid op de volgende NFT hype en wees de allereerste die investeert in grote projecten!

Je weet ook wanneer een project enorm hard kan groeien en wanneer je er beter van af moet blijven. Je krijgt enorm veel lessen om het allemaal op je eigen tempo door te kunnen nemen.

Ben je klaar met onze lessen en zoek je meer uitdaging? Geen probleem! We hebben een grote community op Discord waarin je met verschillende professionele traders en trendwatchers kan sparren. Zij duiken graag de diepte met je in en bezorgen ook leerzame livestreams op tweewekelijkse basis.

Naast deze livestreams houden ze 24/7 de cryptomarkt in de gaten en geven ze een signaal wanneer ze een unieke kans hebben gevonden.

Jij krijgt hierdoor een notificatie op je mobiel waardoor je direct de actie van de expert kan kopiëren. Als je nog meer informatie wil hebben dan kan je ook nog onze blog lezen over Money Mastery.

Wat is de Crypto Masterclass?

De Crypto Masterclass is de naam van het cursusgedeelte binnen Money Mastery.

In de Crypto Masterclass word je van A tot Z opgeleid tot een echte zelfstandige Crypto Master. Wat is een volwaardige Crypto Master? Wij zien een Crypto Master als iemand die zelfstandig aan de slag kan binnen de cryptowereld.

Je kan na het volgen van de Crypto Masterclass dus goed onderzoek doen naar projecten of protocollen waar je geld aan kan verdienen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je technische-, fundamentele-, en sentimentele analyses maakt. Dit betekent dat je grafieken af kan lezen, goed onderzoek kan doen naar hoe het project in elkaar steekt, en het sentiment omtrent een project kan aanvoelen.

In de Crypto Masterclass leer je ook over de geschiedenis van de cryptowereld. Ook krijg je de Crypto Parels van ons! Dit zijn tien munten waarvan wij verwachten dat ze tijdens een bull market een goed resultaat opleveren.

Lees hier meer over de Crypto Masterclass.

 

Zijn de signalen van Money Mastery financieel advies?

Nee, Money Mastery met de bijhorende signalenservice kan niet worden gezien als financieel advies. Wij delen de trades en investeringen die wij aangaan en deze kan je simpelweg volgen. We geven verder geen advies aan de hand van jouw persoonlijke situatie. 

Disclaimer
Het is belangrijk om de volgende disclaimer goed door te lezen. Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Money Mastery en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn. De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto. De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren. Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

Zijn er ook gratis signalen binnen de Discord van AllesOverCrypto?

Ja, binnen de Discord-server van AllesOverCrypto zijn er een aantal gratis kanalen waar het volgende wordt gedeeld:

  1. Belangrijk Crypto Nieuws
  2. Dagelijkse Bitcoin-analyses
  3. Belangrijke evenementen van AllesOverCrypto zoals de livestream op Youtube
  4. Zo nu en dan gratis signalen om ervoor te zorgen dat je de juiste cryptomunt op het juiste moment aankoopt en daarna ook weer verkoopt

Klik hier om naar de gratis kanalen te gaan in Discord.

 

Ik heb een druk leven, kan ik alles op mijn eigen tempo volgen? 

Het is zeker mogelijk om Money Mastery op jouw eigen tempo te volgen. Wat we wel aanraden is om er op een standaardmoment tijd voor vrij te houden. Al is dit een half uur per drie dagen, je zorgt er alsnog voor dat de stof vers blijft en je opslaat in het langetermijngeheugen. Er zijn je ook al leden voorgegaan die weinig tijd hadden maar zich momenteel ware masters kunnen noemen.

 

Hoe zeg ik mijn Money Mastery abonnement op?

Het opzeggen van een abonnement is erg simpel. Het enige wat je hoeft te doen is ons een mail sturen op [email protected] waarin je vertelt dat je het abonnement op wil zeggen. Vervolgens sturen we je een bevestigingsmail terug en that’s it.

We vragen je wel om een week voordat de nieuwe termijn ingaat ons een mail te sturen. Stel je voor dat je het kwartaal abonnement op 08/06/2022 hebt aangeschaft, en je wil het annuleren, dan moet dit gedaan zijn voor 02/09/2022. Anders kunnen we het niet op tijd annuleren en loopt het door voor nog een termijn.

 

Welk niveau is Money Mastery?

Een onderdeel van Money Mastery is de online cursus. We hebben deze cursus zo ingestoken, dat iedereen hem kan volgen, ongeacht je studie-achtergrond. De lessen worden zowel in geschreven vorm als in videovorm gegeven en we gebruiken eenvoudig Nederlands zodat het voor iedereen is te begrijpen.

Dus MBO'ers, HBO'ers en WO'ers kunnen allemaal de online cursus doorlopen.

Kom je er toch niet uit? Dan staan wij altijd klaar om je vragen te beantwoorden in de Discordkanalen.

Beveiliging

Kan ik mijn 2FA op twee telefoons activeren?

Ja, je kan de 2FA op meerdere telefoons activeren.

Wanneer je de 2FA instelt, dan krijg je een backup-code. Deze backup-code kan je vervolgens ook scannen met je tweede telefoon waardoor je op twee telefoons dezelfde 2FA hebt staan. Het is niet mogelijk om twee verschillende 2FA's te hebben, maar wel dezelfde 2FA ook op een andere telefoon.

Welk VPN-netwerk kan ik het beste gebruiken?
Hoe zet ik Ethereum en ERC20-tokens op mijn Ledger Nano?

Door Ledger Live te downloaden kan je eenvoudig de Ethereum-applicatie installeren op je Ledger Nano  en de munten hiernaar overmaken. Dit zijn de stappen die je volgt:

  1. Download Ledger Live
  2. Open de Manager in Ledger Live
  3. Maak verbinding met je hardware wallet
  4. Vind Ethereum in de "App Catalog"
  5. Installeer de Ethereum-app op je apparaat
  6. Klik aan de linkerkant in het menu van Ledger Live op "Account"
  7. En maak een nieuw account aan voor Ethereum
  8. Klik op Receive aan de linkerkant in het menu van Ledger Live
  9. Geef aan dat je Ethereum wilt ontvangen en maak verbinding met je hardware wallet
  10. Kopieer je eigen Ethereum-adres en deze vul je in bij de exchange om je geld naartoe over te maken. Bij Bitvavo doe je dit door bij de cryptomunt op "opnemen" te klikken
Ik ben het wachtwoord van Ledger Live kwijt, wat nu?

Wanneer je het wachtwoord van je Ledger Live kwijt bent, dan is er zeker geen reden tot paniek. Dit betekent namelijk niet dat jouw cryptomunten weg zijn. Wel is het noodzakelijk om je Ledger Live opnieuw in te richten. Dit doe je door het programma te resetten en opnieuw de accounts toe te voegen. Ik zal je stap-voor-stap helpen om dit binnen een paar minuten te doen.

  1. Start Ledger Live
  2. Klik op "I lost my password"
  3. Volg de stappen in het scherm
  4. Wanneer je weer in Ledger Live zit, dan staan er nog geen accounts in. Voeg de accounts opnieuw toe.
  5. Je zal zien dat de munten op je Ledger nog steeds daar staan en het overzicht van je portfolio staat weer in Ledger Live

Binance

Kan ik bij Binance met euro's crypto kopen?
Welke coins zijn als een IEO via de Binance Launchpad gelanceerd?

Binance heeft meerdere Initial Exchange Offerings (IEO) gedaan via de Binance Launchpad. De volgende cryptomunten zijn gelanceerd:

  1. Gifto (GTO)
  2. Bread (BREAD)
  3. BitTorrent (BTT)
  4. Fetch.AI (FET)
  5. Matic (MATIC)
  6. Harmony (ONE)
  7. Elrond (ERD)
  8. WINk (WIN)
  9. Perlin (PERL)
  10. Band Protocol (BAND)
  11. KAVA (KAVA)
  12. Troy (TROY)
  13. WazirX (WRX)
Wat is de Commision Kickback Rate van Binance?

De Commision Kickback Rate van Binance maakt het mogelijk om je vrienden uit te nodigen om bij Binance te handelen en hiervoor korting te geven op de transactiekosten. Er kan gekozen worden uit 5%, 10%, 15% en 20%. Wij van AllesOverCrypto vinden het belangrijk dat jij tegen zo laag mogelijke kosten kan handelen en daarom hebben wij ons percentage op 20% ingesteld.

Om jouw 20% kickback rate te ontvangen, kan je via deze link een account bij Binance aanmaken.

Ook kan je handmatig deze code invullen in het invulformulier: CNG1VVKJ

Let op: je kan deze 20% alleen ontvangen als je via de link, binnen 72 uur na het klikken erop, een account aanmaakt. Het is niet mogelijk om dit later alsnog in te stellen.

Hebben jullie een Binance Futures Referral Code?

Ja, door onze Binance Futures Referral Code in te vullen, ontvang je 10% korting op de transactiekosten op het future-platform van Binance.

De Binance Futures Referral Code is: allesovercrypto

Hoe kan ik checken of ik de commission kickback rate van Binance echt ontvang?

Je kan de onderstaande stappen volgen om te bekijken of jij jouw 20% kickback rate van Binance ook daadwerkelijk ontvangt.

Stap 1: Login bij Binance in jouw account

Stap 2: Koop of verkoop een cryptomunt op Binance

Stap 3: Klik op je profiel en ga naar Referral

Stap 4: Navigeer naar beneden op de pagina totdat je bij "Commission Fees Shared with You" aankomt. Je ziet nu dat er een commissie met je gedeeld is voor de transactie die je zojuist hebt gedaan. Een voorbeeld hiervan staat in de afbeelding hieronder. Staat het er nog niet? Wacht dan even, dan komt het er later te staan. Staat het na een week er nog niet? Maak dan via deze Referral Code ID een account aan om alsnog jouw 20% kickback rate te ontvangen. Het kan zijn dat je, nadat je op de Referral Link hebt geklikt, dat je langer dan 72 uur hebt gewacht voordat je een account aanmaakte. Hierdoor kan Binance de link niet meer traceren.

Image
Binance commission fee
Waar vind ik mijn Binance Referral ID?

Je kan jouw Binance Referral ID vinden in je eigen Binance-account.

Stap 1: Login bij Binance

Stap 2: Klik op je profiel en ga naar "Referral"

Image
Binance Referral ID opzoeken

Onder het kopje "Referral ID" vind je jouw unieke code die je kan gebruiken om vrienden uit te nodigen.

Image
Referral ID Binance
Wat zijn de kosten om euro's op Binance te storten?

Het is mogelijk om op Binance direct euro's te storten zodat je hiermee crypto kan kopen. Ze bieden verschillende manieren aan. De kosten hiervan zijn bij de meeste providers best hoog. Zo nu en dan zijn er wel acties waarbij ze 0% deposit fees vragen. De volgende betalingsproviders zijn momenteel bij Binance aangesloten:

Betalingsprovider Betaling Deposit fee
Advcash / bank cards   5 euro
Payeer Visa / Mastercard 1,99%
Koinal Visa / Mastercard / UnionPay 2,5%
Simplex Visa / Mastercard 2,5 - 5% (met een minimum van $10)
Banxa Visa / Mastercard / Bank Transfer 1,99%
Mercuryo Visa / Mastercard 3,95%
Paxful Visa / Mastercard / Bank Transfer / Sofort 0%

Het is noodzakelijk om je te verifiëren bij Binance om euro's te kunnen storten op het platform. Ook dien je jezelf te verifiëren bij de derde platformen.

Soms geeft Binance aan dat er 0% fee wordt gerekend, maar dit is vanuit Binance het geval. De derde provider rekent wel gewoon z'n fee en die fees staan hierboven in de tabel.

Kan ik mijn Binance-account verwijderen?

Nee, Binance biedt helaas niet de optie om je account te verwijderen. Mocht je een nieuw account willen aanmaken om te profiteren van de 20% kickback rate, dan kan je dit doen met een ander e-mailadres. Na het openen van een account zet je jouw cryptomunten over naar het nieuwe account.

Je krijgt 20% kickback rate (korting op de transactiekosten) door deze code in te vullen bij de aanmelding: SSEI31FQ

Wat zijn de handelskosten bij Binance?

In deze tabel vind je de handelskosten bij Binance. Handelskosten worden ook wel trading fees genoemd. Om bij Binance met 25% korting te handelen, is het noodzakelijk om Binance coins (BNB) te bezitten. Om nog extra 20% korting te krijgen, gebruik je de Referral ID Code SSEI31FQ

Level 30d Handelsvolume (BTC) &/of BNB Balans Maker/Taker Maker/Taker
(BNB 25% korting)
Maker/Taker
(BNB 25% + Referral Kickback Rate 20%)
VIP 0 < 50 BTC of ≥ 0 BNB 0.1000% / 0.1000% 0.0750% / 0.0750% 0.0600%  /  0.0600%
VIP 1 ≥ 50 BTC & ≥ 50 BNB 0.0900% / 0.1000% 0.0675% / 0.0750% 0.0540%  /  0.0600%
VIP 2 ≥ 500 BTC & ≥ 200 BNB 0.0800% / 0.1000% 0.0600% / 0.0750% 0.0480%  /  0.0600%
VIP 3 ≥ 1500 BTC & ≥ 500 BNB 0.0700% / 0.1000% 0.0525% / 0.0750% 0.0420%  /  0.0600%
VIP 4 ≥ 4500 BTC & ≥ 1000 BNB 0.0700% / 0.0900% 0.0525% / 0.0675% 0.0420%  /  0.0540%
VIP 5 ≥ 10000 BTC & ≥ 2000 BNB 0.0600% / 0.0800% 0.0450% / 0.0600% 0.0360% / 0.0480%
VIP 6 ≥ 20000 BTC & ≥ 3500 BNB 0.0500% / 0.0700% 0.0375% / 0.0525% 0.0300%  /  0.0420%
VIP 7 ≥ 40000 BTC & ≥ 6000 BNB 0.0400% / 0.0600% 0.0300% / 0.0450% 0.0240%  /  0.0360%
VIP 8 ≥ 80000 BTC & ≥ 9000 BNB 0.0300% / 0.0500% 0.0225% / 0.0375% 0.0180%  /  0.0300%
VIP 9 ≥ 150000 BTC & ≥ 11000 BNB 0.0200% / 0.0400% 0.0150% / 0.0300% 0.0120%  /  0.0240%

 

Ik ben nog geen 18 jaar, kan ik een account aanmaken bij Binance?

Nee, helaas kan je als achttienjarige geen account aanmaken bij Binance. In hun voorwaarden staat namelijk:

By registering to use a Binance Account, you represent and warrant that (i) as an individual, you are at least 18 or are of legal age to form a binding contract under applicable laws.

Natuurlijk kan je alsnog bij de aanmelding aangeven dat je 18+ bent, maar tijdens de verificatie van de persoonsgegevens zullen ze zien dat je niet 18+ bent.

Ik heb al een Binance-account, kan ik alsnog gebruikmaken van de 20% kortingscode?

Wanneer je al een account hebt bij Binance, dan kan je helaas op dit account geen gebruikmaken van de 20% kortingscode. Maar ...

Wat je wel kan doen is een nieuw account aanmaken met een ander e-mailadres. 

Klik op deze link om door middel van onze Binance Referral ID Code een nieuw account aan te maken. Wanneer je dit hebt gedaan, dan heb je voor altijd 20% korting op je nieuwe account. Mocht je nog cryptomunten op je oude account hebben staan, dan kan je deze overhevelen naar je nieuwe account.

Dit zijn de stappen om je cryptomunten over te maken naar je nieuwe Binance-account.

  1. Login in je nieuwe account bij Binance.
  2. Ga rechtsboven naar "wallet" en klik "spot wallet" aan.
  3. Zoek de cryptomunt die je wilt storten op en klik op "Storting"
  4. Kopieer je deposit-adres.
  5. Login in je oude account bij Binance.
  6. Ga rechtsboven naar "wallet" en klik "spot wallet" aan.
  7. Zoek de cryptomunt die je wilt versturen op en klik op "opname".
  8. Plak het deposit-adres dat je zojuist hebt gekopieerd en bepaal hoeveel crypto je naar je nieuwe account wilt versturen
  9. Klik op "Indienen"
  10. Je hoeft nu alleen nog maar even te wachten voordat het netwerk jouw transactie heeft verwerkt. Wanneer dit is gedaan, dan zullen jouw cryptomunten op je nieuwe account staan en kan jij voortaan handelen met 20% korting.

Mocht je jezelf hebben geverifieerd op je oude account, dan kan je jezelf niet nogmaals verifiëren op het nieuwe account. Maar, het is momenteel niet noodzakelijk om jezelf te verifiëren om te kunnen traden bij Binance.

Hoe stel je een price alert in bij Binance?

Je kan een price alert bij Binance instellen door de desktop-versie of mobiele app van het platform te downloaden.

Desktop-applicatie van Binance

Volg de onderstaande print screens om de alert toe te voegen aan een trading pair.

Mobiele app van Binance

Je kan ook een alert instellen via de mobiele applicatie van Binance. Bekijk onderstaande print screens om je alarm juist in te stellen.

Image
Binance price alert instellen op mobiel
Kan ik bij Binance zowel een take profit order als een stop-loss tegelijk instellen?

Ja, dit kan met de OCO order! Je order moet wel eerst gevuld zijn voordat je deze kan instellen. 

Stel jij wilt Bitcoin kopen voor 9400 dollar en een stop instellen voor 9212 dollar. Dan dien je eerst te wachten voordat je limit order van 9400 dollar gevuld is, daarna kan je de OCO order instellen met bijvoorbeeld als target 10.000 dollar. Dat ziet er ongeveer zo uit:

1 - Price: Dit is je target (a.k.a. TP a.k.a. Take Profit) Hier vul je in voor hoeveel je jouw Bitcoins uiteindelijk weer wilt verkopen om winst te maken

2 - Stop: Dit is je stopprijs en staat in verband met nummer 3, je limit order. Je zegt als het ware als deze prijs bereikt wordt, dan wil ik dat mijn limit order hieronder geplaatst wordt
3 - Limit: Dit is de limit order die je plaatst wanneer de stopprijs bereikt wordt. Zet deze altijd lager dan je stop!! Dit doe je, omdat het kan voorkomen dat er ook grotere verkooporders staan. Stel iemand verkoopt 1 BTC 9212 dollar, maar is maar 0,8 BTC aanwezig om deze Bitcoin te kopen (de rest wilt Bitcoin alleen nog maar voor goedkoper kopen) dan blijft 0,2 BTC van deze order én jouw order staan, waardoor je stop nooit gehit wordt. Als je deze lager instelt, dan werkt het hetzelfde als een market order. Je verkoopt voor de beste prijs t/m maximaal de prijs die je hier hebt ingesteld.

4 - Amount: Hier vul je in hoeveel BTC je wilt verkopen in deze order

5 - Total: Dit is de totale winst die je kunt verdienen met deze order wanneer je price gehit wordt. Dit zijn dus niet de opbrengsten wanneer je stop geraakt wordt.

Wat zijn de leveraged tokens van Binance?

Bij Binance kan je in leveraged tokens handelen. Hierdoor kan je meer profiteren van eventuele dalingen en stijgingen.

Voorbeelden van leveraged tokens zijn BTCUP, BTCDOWN, ETHUP, ETHDOWN, ADAUP, ADADOWN, LINKUP, LINKDOWN, BNBUP, BNBDOWN, XTZUP, XTZDOWN.

Wanneer je normaal gesproken 100 euro in een munt investeert en deze stijgt 10%, dan heb je daarna 110 euro. Wanneer je 100 euro in een leveraged token met een hefboom van 2 investeert en deze stijgt 10% dan heb je daarna 120 euro. Het winstpercentage gaat namelijk x2. Het handelspaar waarmee je inspeelt op de stijging van een munt, herken je aan "UP". BTCUP, ETHUP en ADAUP zijn voorbeelden van deze tokens.

Andersom kan je ook inspelen op de daling van een munt, deze zijn te herkennen aan "DOWN", zoals LINKDOWN, BNBDOWN en XTZDOWN.

Wanneer dan een hefboom 2 is en de munt daalt met 10%, dan is jouw 100 euro ook 120 euro waard aangezien je nu winst pakt op een dalende trend.

Vind hier het overzicht van alle Binance Leveraged Tokens met de hefbomen per handelspaar erbij.

Hoe kan ik een bepaalde munt kopen op Binance?

Als je bent ingelogd op Binance dan moet je de volgende stappen uitvoeren:

We nemen de munt COTI even als voorbeeld.
 

  1. Klik links boven in op trade en daarna op classic.
  2. ​Ga nu weer links boven in het scherm naar BTC/USDT, naast het Binance logo. Hier kan je alle verschillende pairs op zoeken, inclusief Coti. 
  3. ​Als je in het zoek venstertje COTI intypt, dan zie je drie verschillende pairs tevoorschijn komen. COTI/USDT COTI/BTC en COTI/BNB
  4. ​Kies de gewenste pair en klik er op.
  5. Vervolgens kan je nu rechts onder in het scherm het aantal COTI invullen dat je wilt kopen, en voor welke prijs. Dit heet een Limit Order.
  6. Als je op Market klikt, dan kan je invullen hoeveel COTI je direct wilt kopen zonder een order te plaatsen in het order book.
Kan je bij Binance met iDEAL betalen?
Heeft Binance ook cryptomunten met lage marktwaarde?

Ja, Binance staat bekend om z'n diversiteit aan cryptomunten. Ze bieden zowel de grote bekende cryptomunten als de piepkleine onbekende cryptomunten aan. Sommige munten staan op plek nummer 500+ op de Crypto Ranglijst en kunnen gewoon verhandeld worden bij Binance.

Heeft Binance Nederlandse klantenservice?

Nee, momenteel heeft Binance helaas nog geen Nederlandse klantenservice. Ze zijn wel druk bezig om dit in de toekomst mogelijk te maken.

Ik krijg bij Binance een error wanneer ik me wil aanmelden, wat te doen?

Wanneer Binance een error geeft bij het aanmelden op de website dan kan dit te maken hebben met de drukte op het platform. Wanneer er hevige fluctuaties zijn op de cryptomarkt, dan heeft Binance te kampen met ontzettend veel bezoekers op de website. Hierdoor kan het zijn dat de servers van Binance wat oververhit raken.

Houdt de error nu langer aan, dan is het goed om contact op te nemen met Binance. Wellicht heeft het dan een andere oorzaak. Via deze link neem je direct contact op met Binance.

Bitvavo

Waar duiden de rode en groene percentages op bij Bitvavo?

De gekleurde percentages duiden op de prijsverschillen ten opzichte van 24 uur eerder. De Groene percentages betekenen dat de prijs van de cryptomunt nu hoger ligt dan 24 uur geleden. De rode percentages betekenen dat de prijs nu lager ligt dan 24 uur geleden.

Waarom zijn de prijzen bij Bitvavo lager dan bij coinmarketcap?

De prijzen bij Bitvavo worden weergegeven in euro's en bij CoinMarketCap in dollars. De koers van de euro schommelt zo rond de 1,10 dollar. Als er bij CoinMarketCap 110 dollar staat dan zal er bij Bitvavo 100 euro worden weergegeven.

Hoe verstuur ik Bitcoin van Binance naar Bitvavo?

Om je Bitcoin van Binance naar Bitvavo te versturen, volg je de volgende stappen:

  1. Login bij Bitvavo.
  2. Zoek Bitcoin op en klik erop.
  3. Hij staat bovenaan automatisch op het tabje "handelen", klik op "storten".
  4. Kopieer jouw Bitcoin-adres.
  5. Login bij Binance.
  6. Ga rechtsboven naar "wallet" en klik "spot wallet" aan.
  7. Zoek Bitcoin op en klik op "opname".
  8. Plak het Bitcoin-adres dat je bij Bitvavo hebt gekopieerd en geef aan hoeveel Bitcoin je wilt opnemen.
  9. Klik op "Indienen".
  10. Het is nu wachten totdat de Bitcoins in jouw Bitvavo-account staan. Mocht je het geld willen uitbetalen naar je bankrekening, volg dan nog stap 11 en 12.
  11. Wanneer ze zijn aangekomen, klik je bij Bitvavo op "tegoed opnemen".
  12. Je geld zal spoedig op je bankrekening staan.
Wat zijn de transactiekosten bij Bitvavo?

In deze tabel staan de transactiekosten van Bitvavo opgesomd. Met de Taker Fee wordt bedoeld dat je liquiditeit van de exchange wegneemt en met de Maker Fee wordt er bedoeld dat je zorgt voor extra liquiditeit op de exchange.

VOLUME (30D) TAKER FEE MAKER FEE
€ 0+ 0.25% 0.20%
€ 50 000+ 0.24% 0.15%
€ 100 000+ 0.22% 0.10%
€ 250 000+  0.20% 0.06%
€ 500 000+ 0.18% 0.03%
€ 1 000 000+ 0.16% 0.01%
€ 2 500 000+ 0.14% -0.01%
€ 5 000 000+ 0.12% -0.03%
€ 10 000 000+ 0.10% -0.05%
Heeft Bitvavo aandelen?

De Bitvavo Exchange heeft vooralsnog geen aandelen uitgegeven en daarmee is het als particulier niet mogelijk om in het bedrijf te investeren. Ook biedt het handelsplatform geen aandelen van andere bedrijven aan, ze zijn volledig gefocust op cryptomunten.

Ik heb al een account voor een andere Nederlandse exchange, is het dan verstandig om te switchen naar Bitvavo?

Dit hangt er vanaf hoe fanatiek je van plan bent om met crypto bezig te zijn. Als je uiteindelijk veel geld wilt investeren (of dat je investering heel veel waard wordt) of wanneer je zeker één keer per week je coins wilt kopen of verkopen tegen andere coins, dan kan het echt wel lonen om naar Bitvavo te gaan, omdat deze vele malen goedkoper zijn. Verder is het ook een heel prettig platform.

Bovendien hebben wij het idee dat Bitvavo echt de top is van Nederland en de kans dus het grootst is dat zij veruit het langst zullen bestaan, terwijl voor andere platformen deze kans kleiner is.

Maar onthoud: wij zijn geen financieel professioneel adviseurs en dit kan dan ook niet gezien worden als financieel advies, maar meer als een mening.

Door via AllesOverCrypto je aan te melden bij Bitvavo, krijg je 1000 euro gratis transactietegoed (klik).

Is Bitvavo ook goed voor als je in België woont?

Ja, Bitvavo is dan wel een exchange afkomstig uit Nederland, maar het is Europees zeer actief. Er zijn veel Belgen die hun cryptomunten kopen bij Bitvavo. Ook belastingtechnisch is het geen probleem om als Belg bij Bitvavo je crypto's te kopen.

Zie ik bij Bitvavo alleen de transacties van mensen die kopen en verkopen op Bitvavo, of is dit van de hele wereld?

Bij Bitvavo zie je alleen de transacties die bij Bitvavo gedaan worden en bij een ander platform zoals Binance zie je alleen de transacties die bij Binance gedaan worden.

Het totaal aantal transacties dat bij een exchange gedaan wordt, wordt ook wel het handelsvolume van de exchange genoemd.

Wat is de Anti-Phishing Code bij Bitvavo?

Door middel van de Anti-Phishing Code kan je controleren of een inkomende e-mail vanuit Bitvavo daadwerkelijk vanuit hen verstuurd is of niet. Dit herken je door te bekijken of de Anti-Phishing Code in de mail staat.

Een voorbeeld van een code is: "dezemailisveilig".

Wanneer je dat terugziet in de mail die je ontvangt van Bitvavo, dan is deze veilig.

Hoe stel ik een limit order in bij Bitvavo?

Wanneer je een limit order wilt instellen bij Bitvavo, dan volg de volgende stappen.

  1. Login bij Bitvavo
  2. Klik rechtsboven op "geavanceerd"
  3. Het orderformulier staat automatisch op "limiet"
  4. Je kan door middel van het formulier een koop- of verkooporder plaatsen
  5. Vul de hoeveelheid van de cryptomunt en de prijs die je bereid bent om te betalen in 
  6. Het totaalbedrag wordt automatisch uitgerekend
  7. Klik op "kopen" of "verkopen"

Wanneer je deze 7 stappen hebt doorlopen, dan wordt de order in het orderboek opgenomen. Wanneer er een andere handelaar jouw munten koopt of zijn munten aan jou verkoopt, dan wordt de limit order automatisch door Bitvavo uitgevoerd.

Wanneer ik geld op Bitvavo wil storten, krijg ik de melding dat mijn kaart niet wordt geaccepteerd. Wat kan ik eraan doen?

Wanneer Bitvavo aangeeft dat ze je bankkaart niet accepteren, dan is het goed om hun even een mailtje te sturen. Ze zullen dan vragen om een foto van je bankkaart. Stuur deze naar hen op zodat ze kunnen verifiëren dat "je bent wie je zegt dat je bent".

Wanneer ze de bankkaart hebben geverifieerd, dan zullen ze de betaling accepteren.

Hoe werkt staken bij Bitvavo?

Staken bij Bitvavo kan je heel eenvoudig vanuit je eigen Bitvavo-account doen. Wanneer je inlogt dan zal je een melding krijgen met de vraag of je staking in je account wilt toestaan of niet. Kies ervoor om dit toe te staan, dit kan je later altijd weer uitzetten als je dit zou willen.

Via deze opt-in kan je jouw instellingen met betrekking tot Bitvavo staking wijzigen en bij instellingen kan je dit doen.

Cryptomunten die je kan staken op Bitvavo

Momenteel worden de volgende cryptomunten ondersteund voor het staken op Bitvavo: 

  • ARK (ARK)
  • Bitcoin (BTC)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Cardano (ADA)
  • Ethereum (ETH)
  • Litecoin (LTC)
  • ICON (ICX)
  • NEO (NEO)
  • Ontology (ONG)
  • Ripple (XRP)
  • Tezos (XTZ)
  • Tron (TRN)
  • VeChain (VET)
  • Waves (WAVES)

Je kan blijven handelen in de cryptomunten

Je kan blijven handelen in de cryptomunten waarbij staking wordt ondersteund. Wanneer je de munten bezit, dan ontvang je staking-opbrengsten. Besluit je ze te verkopen, dan kan dit direct en na de verkoop zal je geen opbrengsten meer ontvangen. Logisch natuurlijk aangezien je de munten niet meer hebt.

Hoe koop ik crypto op Bitvavo?

Ben je een beginner en wil je graag je eerste stappen zetten in de wereld van crypto? Dan is Bitvavo de perfecte optie voor jou. Je kan hier al vanaf €1,- kennismaken met investeren in cryptocurrency's. Maar ook als je meer wilt uitgeven is Bitvavo perfect. Ze bieden de meest populaire munten aan en dit zijn ook de meest veilige investeringen om mee te beginnen.

Voorbeelden van cryptovaluta's die je hier kunt kopen, zijn de bekende BitcoinEthereumRippleEOSTronVerge en Zilliqa. Wil je weten of jouw cryptocurrency op Bitvavo te koop is? Bekijk dan hier de lijst aan munten die Bitvavo aanbiedt.

Aankoopinstructies

De beste manier is om eerst onze samenvatting te volgen. Als je het liever visueel volgt, hebben we ook een YouTube filmpje hieronder van 3 minuten die je kan bekijken. Dit zou genoeg uitleg moeten geven om je eerste crypto aan te kunnen schaffen. Mocht dit niet het geval zijn, dan hebben we eronder een uitgebreide handleiding. Hier kan je per stap lezen wat je precies aan het doen bent. Ook staan er printscreens als je bij een bepaalde stap niet kan vinden waar je moet zijn. Succes!

Samenvatting

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  3. Vul het formulier in en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  4. Wacht maximaal 5 minuten tot je euro's erop staan.
  5. Zoek je favoriete cryptocurrency op en druk ernaast op "Kopen".
  6. Vul het koopformulier in en investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in de cryptomunt.
  7. Gelukt! Je hebt je eerste crypto aangeschaft!

 

Hoe wijzig ik mijn wachtwoord bij Bitvavo?

Zodra je bent ingelogd bij Bitvavo, klik je rechtsboven op je voornaam en vervolgens op "Instellingen". Onder het tweede kopje "Veiligheidsinstellingen" klik je op "Wachtwoord Wijzigen".

Vul je huidige wachtwoord in en vervolgens twee keer het nieuwe. Klik op "Wachtwoord wijzigen" en je nieuwe wachtwoord is ingesteld. 

Crypto Signals

Wat is de prijs van Crypto Signals?

De prijs van Crypto Signals is

  • 47 euro per maand en is iedere maand opzegbaar; of
  • 497 euro per jaar en jaarlijks opzegbaar. Je hebt een 14 dagen "niet goed, geld terug" garantie.
Is dit Crypto Tradingabonnement financieel advies?

Nee, de het Crypto Tradingabonnement met de daarbij horende cryptosignalen kunnen niet worden gezien als financieel advies. Wij delen de trades die wij aangaan en deze kan je simpelweg volgen. We geven verder geen advies aan de hand van jouw persoonlijke situatie.

Disclaimer

Het is belangrijk om de volgende disclaimer goed door te lezen.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen.

AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn. De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat.

AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto. De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie.

Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren. Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen.

Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

Klopt het dat er ook gratis signalen zijn binnen de Discord van AllesOverCrypto?

Ja, binnen de Discord-server van AllesOverCrypto zijn er een aantal gratis kanalen waar het volgende wordt gedeeld

  1. Belangrijk Crypto Nieuws
  2. Dagelijkse Bitcoin-analyses
  3. Belangrijke evenementen van AllesOverCrypto zoals de livestream op Youtube
  4. Zo nu en dan gratis signalen om ervoor te zorgen dat je de juiste cryptomunt op het juiste moment aankoopt en daarna ook weer verkoopt
Wie is Joël Martina?

Joël is zelf een zeer ervaren trader en technisch analist op het gebied van crypto. Joël heeft in juni 2017 zijn eerste cryptocurrencies gekocht en sindsdien houdt hij elke dag nauwlettend de markt in de gaten.

Hij volgt op dit moment een erkende studie gericht op technische analyse en traden, de Chartered Market Technician Program. Zijn specialiteit is om trend reversals vroeg te herkennen om maximale winsten te realiseren.

Sinds april 2021 beheert Joël de AllesOverCrypto Trading Groep op Discord. In de trading groep worden dagelijks trade-signalen en marktupdates gedeeld. Zijn doel is om iedereen binnen de community te helpen om de verliezen te minimaliseren en de winsten te maximaliseren. Daarnaast helpt hij hen ook op weg om zelf een steeds betere crypto-trader te worden.

Wanneer wordt het geld afgeschreven?

Wanneer je hebt gekozen voor de maandelijkse betaling, dan wordt het geld maandelijks afgeschreven op de datum waarop je het hebt aangeschaft.

Voorbeeld maandelijkse betaling:

Wanneer je het product hebt gekocht op 5 mei, dan wordt het bedrag vanaf dan iedere maand op de 5e van de maand afgeschreven. Dit betekent dat 5 juni, 5 juli, 5 augustus et cetera de maanden zijn waarop het bedrag wordt afgeschreven.

Wanneer je hebt gekozen voor de jaarlijkse betaling, dan wordt het geld jaarlijks afgeschreven op de datum waarop je het hebt aangeschaft.

Voorbeeld jaarlijkse betaling

Wanneer je het product hebt gekocht op 5 mei, dan wordt het bedrag vanaf dan ieder jaar op 5 mei afgeschreven.

Hoe werkt Discord?
Wat betekent Sats?

De afkorting Sats staat voor Satoshi. Wanneer we het hebben over Satoshi's, dan bedoelen we een gedeelte van Bitcoin. Bitcoin kent 8 decimalen achter de komma en 1 decimaal is 1 Satoshi (0.00000001 BTC).

Voorbeeld

De prijs van 1 Polymath (POLY) is 0.00000950 BTC. 1 Polymath is dus 950 Satoshi's. Ook wel afgekort tot Sats.

In de toekomst zullen we bijvoorbeeld zeggen, dit kledingstuk is 50 Sats. Het is makkelijker om het op deze manier aan te geven dan dat je zegt, dit kledingstuk kost je 0.00000050 Bitcoin.

Wat is een Rising Wedge?

Een Rising Wedge is een technische indicator. Bij een Rising Wedge beweegt de prijs opwaarts en komen de hoogtepunten en dieptepunten steeds dichter bij elkaar te liggen. 

Image
Rising wedge
Wat betekent Bitcoindominantie?

Bitcoindominantie is een percentage dat uitdrukt hoeveel procent van de cryptomarkt bestaat uit de marktkapitalisatie van Bitcoin.

Stel dat de omvangt van de cryptomarkt in totaal 2 biljoen dollar is. Wanneer de totale marktkapitalisatie van Bitcoin 1 biljoen is, dan hebben we een Bitcoindominantie van 50%.

Waarom trade je altcoins met BTC en USDT in plaats van euro's?

De ervaren crypto traders handelen het liefst hun altcoins met Bitcoin (BTC). Als dat niet lukt, dan wordt er gehandeld in USDT. Dit is de cryptovariant van de dollar.

Wat is jouw doel?

Of je altcoins verhandelt voor euro's, USDT of BTC, is afhankelijk van je eigen doel.

Ben jij iemand die zegt: "Ik heb nu 100 euro winst." Of ben jij iemand die zegt "Ik heb nu 100 dollar winst." Of ben jij iemand die zegt, "Ik heb nu 100 Sats winst."

De vraag die jezelf kan stellen is, van welke valuta-eenheid wil ik straks het meeste hebben? Wil ik veel euro's hebben? Wil ik veel dollars (USDT) hebben? Of wil ik veel Bitcoins (Sats) verzamelen?

Ik zal je nu uitleggen waarom het handig is om je altcoins te verhandelen met Bitcoin (BTC).

Waarom altcoins verhandelen met Bitcoin (BTC)

Als je nu naar de meeste ALTUSDT-grafieken kijkt dan zijn er de afgelopen tijd veel munten flink gestegen. Wanneer we het hebben over ALTUSDT-grafieken, dan bedoelen we de prijs van een altcoin, uitgedrukt in USDT. En USDT is een dollar op de blockchain.

Maar, als je kijkt naar de BTCALT-grafieken, dan zie je veel minder forse stijgingen. Sommige munten staan juist nog heel laag tegenover Bitcoin. Veel van deze munten staan dichtbij hun All Time Low. All Time Low staat voor laagste punt ooit.

Bitcoin is de leider van de markt en de altcoins zijn erg afhankelijk van de koers van Bitcoin. Als Bitcoin te hard stijgt, dan zie je dat de USDT-pair nog wel stabiel blijft of rustig mee stijgt met Bitcoin. Maar, het BTC-pair daalt juist.

Als de koers van Bitcoin stijgt en blijft stijgen, dan is dit vaak slecht nieuws voor altcoins. Wanneer Bitcoin stijgt, dan zullen de mensen die altcoins bezitten gaan nadenken om hun munten te verkopen voor Bitcoin. Hoe meer mensen dit doen, hoe harder Bitcoin zal stijgen en tegelijkertijd hoe harder de ALTBTC-pairs zullen dalen. Iedereen dumpt massaal hun altcoins om te profiteren van de Bitcoinstijging.

Na een flinke stijging van Bitcoin, komt vaak ook een flinke daling. En als Bitcoin hard daalt dan dalen de altcoins waar we het net over hadden nog harder.  Hierdoor raken mensen in paniek en beginnen hun laatste altcoins te verkopen voor Bitcoin. Hierdoor dalen de altcoins nog harder.

Ik trade het liefst de BTC pairs omdat altcoins leuk kunnen stijgen in USDT terwijl het Bitcoin-paar daalt. Dit zie je vaak tijdens een forse Bitcoin stijging. Het is natuurlijk prima dat je wat USDT winst hebt gemaakt, echter als je gewoon Bitcoin vast had gehouden dan had je veel meer winst gehad.

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook, dat je meer Sats (Bitcoin) verdient terwijl je USDT verliest. Dit gebeurt alleen een stuk minder vaak. En als dit gebeurt, is het vaak na een lange Bitcoin stijging en net voordat Bitcoin even zijwaarts gaat waardoor altcoins beginnen te stijgen.

Ik plaats mijn altcoin trades na een forse stijging van Bitcoin, als de koers op een gegeven moment zijwaarts beweegt. Dan stap ik in omdat dat het moment is voor altcoins om te stijgen in de Bitcoin-pair. Als de koers van Bitcoin hard genoeg is gestegen en vervolgens lang zijwaarts gaat, dan is er een grote kans op een Altseason wat we nu al een beetje beginnen te zien. Tijdens een Altseason zien we bizarre stijgingen, niet alleen in USDT maar ook in de BTC pairs wat erg zeldzaam is. 80-90% van de tijd dalen de BTC-pairs tijdens een Altseason.

Mijn doel is dus om zo veel mogelijk Sats te verzamelen terwijl Bitcoin aan het afkoelen is na een lange stijging. Daarna verkoop ik mijn altcoins weer voor Bitcoin en Ethereum, hopende dat ik mee kan liften met de volgende stijging. Dit proces herhaal ik steeds opnieuw.

In 2017/2018 hadden de Bitcoin pairs nog veel meer handelsvolume dan de USDT pairs, hierdoor was de invloed van de koers van Bitcoin op altcoins nog veel groter.

Steeds meer munten hebben nu USDT pairs met meer volume dan de BTC pairs. Sommige munten worden alleen nog verhandeld tegenover FIAT, Kijk bijvoorbeeld naar Radix. Het lijkt er op dat bepaalde altcoins wat minder gevoelig worden voor extreme koerswisselingen van Bitcoin, dit geldt voornamelijk voor de highcaps en de munten die alleen te verhandelen zijn tegen een USDT pair of een andere fiat pair.

Van wie krijg ik de signalen?

De signalen krijg je vanuit Joël en Tyler.

Joël Martina
Hierin neemt Joël de leiding en hij is dan ook Crypto Trading Expert en spart met de andere Crypto Experts binnen AOC over welke trades we nemen. Joël krijgt dus ook aanvoer vanuit Derek, Patrick, Martijn en andere mensen binnen AOC. We delen samen hetzelfde TradingView account.

Joël is de man die alle trades met uitgebreide analyses plaatst in de Discord. Hij zal niet letterlijk alle trades plaatsen die bijvoorbeeld Derek neemt, maar alleen de allerbeste waar hij het mee eens is.

Verder is het goed om te weten dat Joël significant meer trade dan de rest van de founders tegenwoordig. Dit komt doordat de founders zich bezighouden met het maken van nieuwe lessen, het vinden van nieuwe crypto parels en het lanceren van nieuwe producten zoals deze Crypto Signals.

Kortom, met Joël hebben jullie momenteel de beste trader van AOC voor jullie (dé expert op dit gebied) plus nog alle inbreng die wij hem op de achtergrond geven!

Tyler Polwort

Om de hele dag door ogen op de markt te hebben, is naast Joël ook Tyler een analist voor Crypto Signals. Tyler is een ervaren fulltime trader en komt uit de Verenigde Staten. Doordat hij uit de Verenigde Staten komt is hij op andere momenten wakker dan wij in Nederland. Hierdoor is er praktisch altijd wel iemand die de markt analyseert.

Tyler is een echte trader van beroep en houdt de markt dan ook continu in de gaten.  

Crypto Mastery

Wat is de prijs van Crypto Mastery?

De prijs van Crypto Mastery is 47 euro per maand en is iedere maand opzegbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om jaarlijks te betalen, dan betaal je 497 euro per jaar, wat omgerekend 41,42 euro per maand is.

Is het Crypto Mastery abonnement financieel advies?

Nee, Crypto Mastery met de daarbij horende cryptosignalen kunnen niet worden gezien als financieel advies. Wij delen de signalen die wij aangaan en deze kan je simpelweg volgen. We geven verder geen advies aan de hand van jouw persoonlijke situatie.

Disclaimer

Het is belangrijk om de volgende disclaimer goed door te lezen.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Mastery, Crypto Signals en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen.

AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn. De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat.

AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto. De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan.

Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie.

Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren. Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen.

Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.

 

Zijn er ook gratis signalen binnen de Discord-groep van Crypto Mastery?

Ja, binnen de Discord-server van Crypto Mastery zijn er een aantal gratis kanalen waar het volgende wordt gedeeld:

  1. Belangrijk Crypto Nieuws
  2. Eens in de zoveel tijd een gratis signaal zodat niet-leden kunnen kijken of het wat voor ze is
  3. Social media activiteiten van AllesOverCrypto
Wanneer wordt het geld afgeschreven?

Wanneer je hebt gekozen voor de maandelijkse betaling, dan wordt het geld maandelijks afgeschreven op de datum waarop je het hebt aangeschaft.

Voorbeeld maandelijkse betaling:

Wanneer je het product hebt gekocht op 5 juli, dan wordt het bedrag vanaf dan iedere maand op de 5e van de maand afgeschreven. Dit betekent dat 5 augustus, 5 september, 5 oktober et cetera de maanden zijn waarop het bedrag wordt afgeschreven.

Wanneer je hebt gekozen voor de jaarlijkse betaling, dan wordt het geld jaarlijks afgeschreven op de datum waarop je het hebt aangeschaft.

Voorbeeld jaarlijkse betaling

Wanneer je het product hebt gekocht op 5 juni, dan wordt het bedrag vanaf dan ieder jaar op 5 juni afgeschreven.

Hoe werkt Discord?
Wat is anders ten opzichte van de Crypto Masterclass?

Het Crypto Mastery abonnement verschilt veel van de Crypto Masterclass.

De focus bij de Crypto Masterclass ligt op het geven van waardevolle informatie die voor altijd relevant is. Het doel van de Crypto Masterclass is om iedereen een expert te laten worden in crypto.

Het Crypto Mastery abonnement is gefocust op tijdelijke trend-signalen. Er wordt dus geen tijdloze informatie gegeven, zoals bij de Crypto Masterclass, maar er worden tijdelijke signalen gegeven op basis van de huidige trends. Met het Crypto Mastery abonnement leer je in te spelen op crypto-trends door er vroeg bij te zijn.

Het Crypto Mastery team haakt in op bepaalde crypto-trends zoals DeFi, NFTs, Metaverses, layer-1's. Kortom: ze geven signalen op basis van waar het geld zich bevindt. Om te zorgen dat iedereen de signalen kan volgen zijn er ondersteunende video's gemaakt waarin bepaalde onderwerpen van de trend-signalen uitgelegd worden. Daarnaast kun je voor verdere vragen ook terecht bij de wekelijkse livestreams.

Crypto Mastery draait dus om tijdelijke signalen, en niet om educatie. Alle educatieve content wordt geplaatst op de Crypto Masterclass en deze wordt dan ook regelmatig vernieuwd.

Wat is anders ten opzichte van Crypto Signals?

Het Crypto Mastery abonnement verschilt veel van Crypto Signals

Crypto Signals bestaat uit tradingsignalen. Hierbij kun je eenvoudig de tradingsignalen van onze tradingexperts kopiëren. Met de signalen koop en verkoop jij op de juiste momenten. De focus ligt hierbij op Technische Analyse.

Het Crypto Mastery abonnement is gefocust op tijdelijke trend-signalen. Met het Crypto Mastery abonnement leer je in te spelen op crypto-trends door er vroeg bij te zijn. Het gaat dus niet om Technische Analyse en het vinden van de juiste inkoop- en verkoopmomenten van bepaalde cryptomunten, maar om het genereren van een passief inkomen door in te spelen op de trend.

Het Crypto Mastery team haakt in op bepaalde crypto-trends zoals DeFi, NFTs, Metaverses, layer-1's. Kortom: ze geven signalen op basis van waar het geld zich bevindt. Om te zorgen dat iedereen de signalen kan volgen zijn er ondersteunende video's gemaakt waarin bepaalde onderwerpen van de trend-signalen uitgelegd worden. Daarnaast kun je voor verdere vragen ook terecht bij de wekelijkse livestreams.

Crypto Mastery draait dus om trend-signalen waarin Martijn Houttuin alle unieke kansen uit de cryptomarkt met jou deelt, zodat jij deze eenvoudig kunt benutten.

 

Crypto uitbetalen

Kan ik de crypto die ik op mijn hardware wallet heb via Bitvavo uitbetalen?

Ja, je kan deze coins gewoon naar je adres op Bitvavo overmaken. Test het altijd met een klein bedrag als je het nog niet (vaak) hiervoor hebt gedaan om te testen of je het goed doet. Stuur altijd de juiste coins naar de juiste wallet!

Vervolgens kan je deze coins via Bitvavo verkopen voor euro's. Hier betaal je transactiekosten over.

De euro's die je vervolgens ontvangt, kan je overmaken naar je eigen rekening. Dit is volledig gratis!

Welke munt kan ik het beste gebruiken om crypto te versturen naar een andere exchange?

Om je cryptomunten van de ene exchange naar een andere exchange te versturen, kan je meerdere cryptomunten gebruiken. Bij de bepaling welke munt je gebruikt, houd je rekening met de volgende factoren:

  • De withdrawalkosten van de exchange. Deze verschilt met cryptomunt. Je wilt natuurlijk de munt pakken met de allerlaagste withdrawalkosten.
  • De transactiekosten van de cryptomunt zelf, hier zitten veel verschillen tussen. Je wilt de munt pakken die de laagste transactiekosten heeft.
  • Het handelsvolume van de verschillende exchanges in deze cryptomunt. Je pakt de munt met het hoogste handelsvolume op de exchange, zodat je de munt eenvoudig kan inwisselen voor een andere munt.

Hieronder staan de cryptomunten die het meeste worden gebruikt voor het overboeken van waarde van de ene exchange naar de andere exchange.

  • Bitcoin
    Deze munt wordt veel gebruikt omdat het meestal het hoogste handelsvolume heeft en je eenvoudig iedere cryptomunt met Bitcoin kan kopen. Je hoeft dus bijvoorbeeld niet eerst je XRP te verkopen voor Bitcoin voordat je een andere altcoin kan kopen.
  • XRP
    XRP is erg populair bij het versturen van waarde. Dit komt doordat de withdrawalkosten zeer laag zijn, de transacties zeer snel worden verwerkt en de transactiekosten laag zijn. Ook ondersteunt bijna iedere exchange wel deze cryptomunt en is er ook nog eens een hoog handelsvolume in deze munt. Het enige nadeel is dat je deze wel eerst dient te verkopen voor Bitcoin voordat je weer een nieuwe altcoin kan kopen
  • Litecoin
    Hiervoor geldt dezelfde motivatie als voor XRP. De withdrawalkosten zijn meestal laag, de transacties zijn snel en de transactiekosten zijn laag. Ook ondersteunt bijna iedere exchange wel Litecoin en is er een hoog handelsvolume. Verder heeft het ook het nadeel dat je eerst Litecoin voor Bitcoin moet inwisselen alvorens je een andere altcoin kan aanschaffen.

Bij AllesOverCrypto pakken wij altijd XRP, tenzij we echt op een kleine exchange zitten met een laag handelsvolume, dan is Bitcoin het meest ideaal.

 

Hardware Wallet

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een soort beveiligde USB-stick die speciaal is ontwikkeld om cryptocurrency’s mee te bewaren. Het apparaatje bevat de private keys van de wallets waarmee je jouw digitale portemonnees kunt ontgrendelen. De cryptocurrency’s zelf komen nooit echt op de wallet te staan.

Kom hier meer te weten over hardware wallets.
 

Waar koop ik een hardware wallet?

Een hardware wallet koop je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan. Deze partij heeft verschillende soorten hardware wallets en bieden een uitstekende service.

Ga direct naar Cryptomaan.

Wat is de beste hardware wallet?
Verlies ik mijn coins en tokens wanneer ik de firmware van mijn hardware wallet update?

Nee, je cryptocurrency’s staan opgeslagen op de blockchain en niet op de hardware wallet zelf. Op de hardware wallet staan enkel je private keys die je toegang geven tot je cryptocurrency’s. Updates kunnen dus veilig worden uitgevoerd. Let er wel op dat je nog steeds de pincode en recovery seed van de wallet bezit, mocht de update misgaan. 

Waarom kunnen niet alle cryptocurrency’s op een hardware wallet worden opgeslagen?

Een hardware wallet ondersteunt nog niet alle cryptocurrency’s, omdat de ontwikkelaars eerst de ondersteuning moeten inbouwen. De producten worden continu doorontwikkeld en er worden al steeds meer cryptomunten toegevoegd. Naarmate de tijd vordert, zullen er steeds meer cryptocurrency’s worden ondersteund op de verschillende hardware wallets.

Welke cryptomunten worden door de Ledger hardware wallet ondersteund?
Kunnen alle ERC20-tokens op een hardware wallet worden opgeslagen?

Ja, alle ERC20-tokens kunnen op de Ledger en Trezor hardware wallets worden opgeslagen. Hier kan je hetzelfde Ethereum-adres voor gebruiken.

Mijn hardware wallet verandert steeds mijn public key, klopt dit? Het adres is nu anders dan de vorige keer dat ik keek?

Ja, dat klopt! Wegens veiligheidsredenen verandert je (hardware) wallet je public keys regelmatig. Je oude werkt ook nog steeds (test dit voor de zekerheid met heel klein bedrag). Je kan er dus voor kiezen om je oude public keys op te slaan.

De reden dat je public key verandert, is omdat de blockchain publiek inzichtelijk is. Als jij dus je public key aan mij geeft, kan ik daarmee precies zien welke transacties je al hebt gedaan, hoeveel Bitcoin op je wallet staat, et cetera. Als je mij een 'verse' sleutel geeft, kan ik helemaal niks zien. 

Als het bedrijf achter mijn hardware wallet, bijvoorbeeld Ledger of Trezor, failliet gaat, kan ik dan nog steeds bij mijn coins?

Ja, zelfs dan kan je altijd bij je Bitcoins en andere crypto!

Ledger maakt namelijk gebruik van open standaarden voor het aanmaken van een backup seed. Zelfs als bijvoorbeeld Ledger failliet gaat en je geen gebruik meer kan maken van bijvoorbeeld Ledger Live, kan je wel nog steeds andere programma's of software wallets gebruiken om je coins te versturen.

Voorbeelden van software wallets die je dan nog steeds kan gebruiken, zijn: Copay, Electrum en Mycelium. Maar bijvoorbeeld ook een MyEtherWallet.

En zelfs als deze ook allemaal failliet gaan, ook dan zijn er nog genoeg programmeurs die zelf een software wallet kunnen programmeren die op dezelfde standaarden functioneert als jouw hardware wallet. Er zal dus altijd een manier zijn om bij je coins te komen!

Kan ik mijn hardware wallet ontkoppelen, nog voordat de munten binnen zijn?

Ja, zodra je op verzenden hebt geklikt, dan kan je met een gerust hart de hardware wallet ontkoppelen.

Staan cryptomunten echt op mijn hardware wallet?

Nee, het is niet zo dat de cryptomunten echt op je hardware wallet staan. Op je hardware wallet staat jouw private key met die private key heb je toegang tot jouw cryptomunten.

Hoe zet ik mijn cryptomunten van de ene Ledger Nano hardware wallet over naar mijn andere Ledger Nano hardware wallet?

Om je cryptomunten over te zetten van de ene hardware wallet naar de andere, is het nodig om het deposit address van je nieuwe Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.

  1. Download Ledger Live
  2. Open de Manager in Ledger Live
  3. Maak verbinding met je hardware wallet
  4. Vind de cryptomunt die je wilt overboeken in de "App Catalog"
  5. Installeer de app van deze cryptomunt op je apparaat
  6. Klik aan de linkerkant in het menu van Ledger Live op "Account"
  7. Maak een nieuw account aan voor de cryptomunt
  8. Klik op Receive aan de linkerkant in het menu van Ledger Live
  9. Geef aan welke cryptomunt je wilt ontvangen en maak verbinding met je hardware wallet
  10. Kopieer het adres dat tevoorschijn komt, dit is je deposit address of ook wel public key genoemd
  11. Maak nu verbinding met je andere hardware wallet en klik op "Send" in Ledger Live
  12. Selecteer de cryptomunt die je wilt versturen en plak het zojuist gekopieerde deposit address
  13. Nu kan je eenvoudig je cryptomunten overmaken van de ene hardware wallet naar de andere hardware wallet
Mijn hardware wallet werd ongeseald afgeleverd, is dit te vertrouwen?

Nee, wanneer jouw hardware wallet ongeseald, dus zonder cellofaan eromheen, wordt afgeleverd, dan is dit zeker niet te vertrouwen. Je hardware wallet hoort altijd afgeleverd te worden met een plastic hoesje eromheen. Wanneer dit niet het geval is, dan kan het zijn dat de eerdere eigenaar wat met de hardware wallet heeft gedaan waardoor hij straks bij jou cryptomunten kan komen.

Zorg er daarom voor dat je nooit een tweedehands hardware wallet koopt. Goede partijen waarbij je er een kan bestellen zijn Coolblue en Cryptomaan.

Kan een hardware wallet vol raken?

Je cryptomunten staan niet echt op je hardware wallet, alleen je private key staat hier op. Dus je kan oneindig veel munten op je hardware wallet zetten, zonder dat hij vol raakt. Maar, hij kan wel vol raken van de apps die je erop installeert.

Stel dat je de Ledger Nano S hebt, dan kunnen er maar een paar applicaties op. De Ledger Nano X is de nieuwe variant en daar kunnen alweer een stuk meer apps op. Deze heeft namelijk meer storage space ofwel opslagruimte.

Doordat de munten niet op je apparaat staan, kan je eenvoudig een app verwijderen zonder dat de munten verdwijnen. Wanneer je daarna gewoon de app weer installeert, heb je weer toegang tot je munten.

Wat doe ik met coins die niet ondersteund worden door mijn hardware wallet?

Wanneer cryptomunten niet worden ondersteund door je hardware wallet, dan zijn er een aantal opties waar je uit kan kiezen.

  1. Je kan onderzoeken of ze wellicht op een andere hardware wallet passen, denk aan Ledger Nano X of de Trezor T Wallet
  2. Je kan ze op een exchange laten staan. Let op, dit is wel minder veilig.
  3. Je kan ze op een software wallet zetten. Deze zijn veelal te downloaden op de website van de cryptomunt. Installeer de software wallet wanneer je jouw internet uit hebt gezet, bewaar de private key/reqovery phrases offline en zorg voor een back-up. Zorg ook dat niemand anders weet waar deze geheime informatie bewaard ligt. Scan van tevoren jouw computer op virussen en malware, om er zeker van te zijn dat niemand meekijkt met jouw acties op de computer.
Hoe zet ik mijn cryptomunten op mijn Ledger Nano S of X

Om je cryptomunten over te zetten van een exchange of softwallet naar je Nano Ledger s of X, is het nodig om het deposit address van je  Ledger Nano te weten. Dit kan je zien als je IBAN-nummer, waar je het geld op wilt ontvangen. De volgende stappen helpen je bij het vinden van je deposit address en het overboeken van je cryptomunten.

 

  1. Download Ledger Live
  2. Open de Manager in Ledger Live
  3. Maak verbinding met je hardware wallet
  4. Vind de cryptomunt die je wilt overboeken in de "App Catalog"
  5. Installeer de app van deze cryptomunt op je apparaat
  6. Klik aan de linkerkant in het menu van Ledger Live op "Account"
  7. Maak een nieuw account aan voor de cryptomunt
  8. Klik op Receive aan de linkerkant in het menu van Ledger Live
  9. Geef aan welke cryptomunt je wilt ontvangen en maak verbinding met je hardware wallet
  10. Kopieer het adres dat tevoorschijn komt, dit is je deposit address of ook wel public key genoemd
  11. Ga nu naar de exchange of softwallet waar je munten staan die je wilt sturen naar je Ledger Nano S of X
  12. Vul het deposit address van je Ledger Nano en verstuur je munten
Hoe zet je de Ledger Nano X zowel op je computer als op je telefoon?

Je kan op elk apparaat bij het instellen van de app kiezen of je een nieuwe Ledger of een bestaande wilt gebruiken. Op die manier kan je de Ledger dus aan zoveel apparaten koppelen als je wilt. Er is ook een optie op de mobiele app om de accounts van de desktop app te kopiëren, dan heb je meteen alle accounts ook in de mobiele app staan.

Als ik mijn hardware wallet reset, verlies ik dan mijn munten?

Nee, wanneer je jouw hardware wallet reset naar de fabrieksinstellingen, dan verlies je niet jouw cryptomunten. Nadat je de reset hebt uitgevoerd kan je namelijk:

  1. Het apparaat als een nieuw apparaat opnieuw installeren
  2. Het apparaat installeren met een bestaande reqovery phrase

Zolang je in het bezit bent van jouw reqovery phrase, dan kan je dus opnieuw toegang krijgen tot jouw munten door de hardware wallet met je bestaande reqovery phrase te installeren

Oplichting

Wat is een ponzi scheme?

Ponzi scheme is een vorm van fraude. Er wordt de indruk gewekt dat een bedrijf succesvol is en dat jij als investeerder met een eenmalige investering snel rendement kan behalen. Dit rendement wordt vaak wel uitbetaald, maar uit de zakken van de nieuwe investeerders die zich hebben aangemeld.

De eenmalige bijdrage die een nieuwe investeerder betaalt, vormt het rendement van de bestaande investeerders. Hierdoor wordt het één groot kaartenhuis waar de bestaande mensen in de piramide betaalt krijgen door de nieuwe mensen die onderaan instromen.

Bijna altijd valt zo'n kaartenhuis uiteindelijk ineen en raken veel mensen hun geld kwijt.

Wat is cryptojacking?

Cryptojacking is een manier om op andermans apparaten crypto te minen. Je kan hierbij denken aan computers, smartphones en tablets. De kosten van het minen zijn voor het slachtoffer terwijl de cryptojackers er met de winst vandoor gaan.

Cryptojackers kunnen jouw apparaat gebruiken wanneer je op een linkje klikt waardoor zij in jouw apparaat kunnen binnendringen. Vanaf dan zullen ze het apparaat 24/7 gebruiken om crypto te minen. Een tweede optie is om te cryptojacken via een zogenoemde drive-by-cryptomining. Ze installeren dan een stukje javascript-code op een website, en iedere bezoeker van de website zal door die programmeercode gedurende de bezoektijd cryptomunten minen. 

Bitcoin

Hoeveel Bitcoins zijn er in totaal?
Wat is het verschil tussen Bitcoin en Blockchain?

Blockchain is een decentrale database waar verschillende applicaties op gebouwd kunnen worden. Bitcoin is zo’n applicatie, een geld-applicatie om precies te zijn.

Je kan het vergelijken met het internet en websites. Een website is een applicatie (zoals Bitcoin) dat op het internet (vergelijkbaar met blockchain) gebouwd is. Bitcoin heeft zijn werking dus te danken aan de achterliggende blockchaintechnologie.

Wie beheert het Bitcoin-netwerk?
Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitaal geld waarmee je betalingen kan verrichten. Deze betalingen worden gedaan vanuit je eigen digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Je hebt toegang tot deze wallet met je private key. Je kunt Bitcoins ontvangen door middel van je public key en kan Bitcoins versturen naar de public key van iemand anders.

De transacties worden gecontroleerd door de Bitcoin nodes en zodra deze zijn goedgekeurd, wordt de transactie geregistreerd op de blockchain. Op dit moment is voor de hele wereld inzichtelijk dat deze transactie heeft plaatsgevonden.

Waar kan ik met Bitcoins betalen?

Bij veel bedrijven kan je al met Bitcoins betalen. Bij Bitcoinspot kan je bekijken of er een bedrijf bij jou in de buurt deze digitale valuta als betaalmiddel accepteert.

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Bitcoin heeft een aantal mooie voordelen, waaronder:

  1. Je kan gemakkelijk en goedkoop geld versturen naar iedereen in de hele wereld, zelfs als diegene geen bankrekening heeft.
  2. Je bent baas over je eigen portemonnee. Bitcoin is onafhankelijk van overheden en banken waardoor niemand zeggenschap heeft over jouw geld.
  3. Bitcoin is de munt van de wereld en is daarmee niet afhankelijk van de economische situatie van een land. 
     
Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

De nadelen van Bitcoin zijn:

  1. Bitcoin is moeilijk om te begrijpen.
  2. Mensen zijn niet gewend dat ze zelf weer de verantwoordelijkheid hebben over hun geld. We horen dan ook dagelijks de verhalen over mensen die Bitcoins zijn verloren door een eigen fout.
  3. Bitcoin heeft geen consumentenbescherming.
     
Kan ik geld verdienen met Bitcoin?

Ja, je kan op verschillende manieren geld verdienen met Bitcoin door:

  • De munt te minen en de geminede coins te verkopen
  • Actief te handelen in Bitcoins; of
  • Hierin te investeren en uiteindelijk met winst te verkopen.
Is Bitcoin anoniem?

Nee, Bitcoin is niet geheel anoniem. De transacties die jij doet zijn gekoppeld aan jouw public key en deze overboekingen zijn inzichtelijk voor iedereen. Aangezien aan deze public key veelal niet een echte identiteit hangt, spreken we bij Bitcoin niet over anoniem maar over pseudoniem.

Het kan zo zijn dat een van jouw Bitcoinadressen aan jouw echte identiteit is gekoppeld (bijvoorbeeld bij de exchange waar jij jezelf met je paspoort hebt geverifieerd). De Bitcoinadressen waar jij geld naar overmaakt zijn voor iedereen inzichtelijk en daardoor is het voor iedereen mogelijk om de geldstromen te volgen.

Er bestaan wel andere cryptocurrency's die (bijna) volledig anoniem zijn. Als je hier meer over wilt weten, kan je ons artikel over privacy coins lezen.
 

Waarom heeft Bitcoin waarde?

De waarde van Bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod. De volgende factoren hebben invloed op deze vraag en aanbod:

  • Bitcoin is schaars, uiteindelijk zullen er maar 21 miljoen Bitcoins in omloop raken. Er is dus een gelimiteerd aanbod.
  • Bitcoin is een combinatie van de beste eigenschappen van fiatgeld en goud, wat het een erg nuttig goed maakt. Steeds meer mensen zien dit in waardoor de vraag ernaar stijgt.

De combinatie van een schaars aanbod en hoge vraag zorgt ervoor dat Bitcoin waarde heeft.

Lees hier meer over waarom Bitcoin waarde heeft.
 

Hoe wordt de prijs van Bitcoins bepaald?

De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod vanuit de hele wereld.

Kan Bitcoin naar 0 gaan?
Is quantum computing een gevaar voor Bitcoin?

Zoals de capaciteit van quantum computing er nu naar uitziet, vormt deze computer geen gevaar voor Bitcoin. Natuurlijk zal de capaciteit van de quantum computer toenemen, maar de programmeurs van Bitcoin zitten ook niet stil en blijven steeds doorontwikkelen.

Een quantum-computer is een super-computer met ongelooflijk veel rekenkracht. De vraag of het een gevaar levert voor Bitcoin komt voort uit de voorspelling dat dit soort computers cryptografie zouden kunnen ontcijferen.

Lees hier een uitgebreide uitleg over quantum computers

Blijft Bitcoin leidend op de cryptomarkt?

Momenteel ziet het ernaar uit dat Bitcoin leidend blijft. Of dit in de toekomst ook zo zal zijn is zeer lastig te zeggen.

Wat zal de waarde van Bitcoin doen wanneer alle coins gemined zijn?

Wanneer alle Bitcoins gemined zijn, dan betekent dit dat het aanbod hetzelfde blijft en niet verder zal groeien. Als op dat moment de vraag naar de cryptomunt blijft groeien, dan zorgt dit voor een stijging in de waarde van Bitcoin. Naar verwachting zal de laatste munt in het jaar 2140 worden gemined.

Ik zie meerdere soorten Bitcoin, welke is de echte?

De cryptocurrency met de naam "Bitcoin" is de echte. De andere varianten zijn altcoins. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond.

In welk jaar is Bitcoin ontstaan?

De allereerste Bitcoin is op 3 januari 2009 ontstaan. Op die dag heeft de oprichter, Satoshi Nakamoto, de genesis block gemined.

Wie is de oprichter van Bitcoin?
Wat is de afkorting XBT?

De afkorting XBT staat voor Bitcoin. Op de meeste plekken wordt er BTC als afkorting voor Bitcoin gebruikt, maar sommige exchanges kiezen er toch voor om XBT als afkorting te gebruiken. Voorbeelden van exchanges die dit doen zijn BitMEX en Kraken.

Waar staat XBT dan voor?

De afkorting XBT bevat drie letters. De eerste twee letters staan voor de landcode en de laatste letter is de eerste letter van de valuta. Amerika heeft bijvoorbeeld de dollar en hier is USD de afkorting van. Dit staat voor United States Dollar.

De afkorting BTC kan helaas niet gebruikt worden aangezien het land Bhutan al de letters BT heeft ingenomen. Bekende niet ongedekte activa krijgen aan het begin de letter X, opgevolgd door het symbool van het chemische element. Bij goud is bijvoorbeeld de afkorting XAU en bij zilver is dit XAG. Om deze redenen hebben ze ervoor gekozen om Bitcoin af te korten als XBT.

BTC en XBT zijn precies hetzelfde en je kan met een gerust hart je BTC overmaken naar een XBT-adres en andersom.

Wat is een Satoshi?

Een Satoshi is het uitdrukken van een prijs in Bitcoin. Bitcoin kent 8 decimalen en 1 decimaal is 1 Satoshi (0.00000001 BTC).

Aan de ene kant wordt gezegd dat Bitcoin snel is, maar ook dat het juist weer heel traag is. Hoe zit dat precies?

Dit is relatief! Je Bitcoins worden namelijk altijd direct verzonden. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent of welke (vakantie-)dag het is. Weekend, kerst, het maakt niet uit. Je Bitcoins zullen binnen maximaal een paar uur aankomen. Dus wat dat betreft is Bitcoin relatief snel, omdat het bij de banken een week kan duren voordat je geld in het buitenland is aangekomen. Of in veel landen moet je nog het hele weekend wachten op je geld.

Maar als we kijken naar een simpele betaling als voor een kopje koffie, dan kan Bitcoin weer relatief langzaam zijn. Vooral als het druk is op het netwerk en je moet een half uur wachten voordat je weg kan bij het restaurant, omdat ze nog wachten tot je Bitcoins zijn aangekomen, dan is Bitcoin nog zeker niet ideaal. Hier wordt wel hard aan gewerkt door de gemeenschap dus in de toekomst is dit hoogstwaarschijnlijk verholpen!

Wat is Wrapped Bitcoin? (WBTC)

Wrapped Bitcoin (WBTC) is een ERC20-token dat Bitcoin vertegenwoordigt op het netwerk van Ethereum. Deze vorm van Bitcoin wordt gebruikt op de decentrale exchanges die alleen ERC20-tokens ondersteunen. Om het toch mogelijk te maken om Bitcoin te verhandelen op deze exchanges, hebben ze een ERC20-variant van Bitcoin gBitcoin (WBTC) is een ERC20-token dat Bitcoin vertegenwoordigt op het netwerk van Ethereum. Deze vorm van Bitcoin wordt gebruikt op de decentrale exchanges die alleen ERC20-tokens ondersteunen. Om het toch mogelijk te maken om Bitcoin te verhandelen op deze exchanges, hebben ze een ERC20-variant van Bitcoin gemaakt.

Voorbeelden van decentrale exchanges waar deze wordt gebruikt zijn:

  1. Kyber Network
  2. IDEX
  3. Uniswap
Wat is Bitcoin BEP2? (BTCB)

Bitcoin BEP2 (BTCB) is een BEP2-token dat Bitcoin vertegenwoordigt op de Binance Chain. Deze vorm van Bitcoin wordt gebruikt op de decentrale exchange die alleen BEP2-tokens ondersteunt. Om het toch mogelijk te maken om Bitcoin te verhandelen op deze exchange, hebben ze een BEP2-variant van Bitcoin gemaakt.

Momenteel wordt de Bitcoin BEP2 (BTCB) alleen verhandeld op de decentrale exchange van Binance. De naam hiervan is Binance DEX.

Hoe converteer ik mijn Bitcoin naar Bitcoin BEP2?

Je kan BTC converteren naar BTCB op de normale exchange van Binance zelf. Er is namelijk een handelspaar BTC/BTCB en het werkt dus hetzelfde alsof je met Bitcoin een altcoin koopt. In dit geval koop je Bitcoin BEP2 met jouw Bitcoin.

Wat is het verschil tussen Segwit en Native Segwit?

SegWit staat voor Segregated Witness en verkleint de grootte van de transactiedata waardoor de transacties sneller gaan, er een hogere mate van schaalbaarheid is en de transactiekosten omlaag gaan. De Native SegWit slaagt er nog beter in om dit voor elkaar te krijgen waardoor de transactiekosten nog lager liggen.

Een SegWit-adres start met "3" en een Native SegWit-adres start met "bc1". Hiervoor had je nog een ander adres-formaat en die heet "Legacy". Dit adres start met "1".

Dus je hebt 3 adres-formaten van Bitcoin waar SegWit sneller en goedkoper is dan Legacy en Native SegWit is weer sneller en goedkoper dan SegWit.

  1. Legacy
  2. SegWit
  3. Native Segwit (wordt ook bech32 genoemd)

Belangrijk om te weten is dat je gewoon Bitcoin kan versturen naar ieder adres-formaat. Niet iedere wallet of exchange ondersteunt alle types en daarom geeft bijvoorbeeld Ledger Live jou de keuze welke je graag wilt gebruiken.

Native Segwit heeft momenteel de voorkeur aangezien de transactiekosten lager liggen, ze een betere error-detection hebben en de adressen uit kleine letters bestaat in plaats van hoofdletters, zodat ze makkelijker te lezen zijn.

Waarom is het goed dat Satoshi Nakamoto anoniem is?

Ik ben ervan overtuigd dat het geniáál is geweest van Satoshi om onbekend te blijven.

Met name doordat blockchain een gevaar is voor de meest machtige industrieën en bedrijven ter wereld. En macht is helaas de grote zwakte van de mens. De mens wil hun macht niet zomaar uit handen geven. Dus wat doen ze? Ze zullen er álles aan doen om die macht te behouden.

Bitcoin heeft al niet een al te beste naam voor de mensen die er niet zoveel verstand van hebben. Het wordt geassocieerd met oplichting, mensen die geld kwijt raken, het is te moeilijk, et cetera.

Maar wat nou als bijvoorbeeld de bankenindustrie of overheden (puur voorbeelden, het kan elk bedrijf zijn die last heeft van blockchain) ook nog een hetze tegen Satoshi Nakamoto waren begonnen?

Stel we hadden geweten wie het was en ze hadden 'verzonnen' dat het een topcrimineel is die het einde van de wereld voor ogen heeft. Of dat hij dit projectje puur is begonnen om zijn geld wit te wassen en wij zijn er allemaal voor gevallen? Of misschien zullen er andere bedrijven zijn waarvan het voortbestaan in gevaar wordt gebracht door blockchain, die nog veel ergere dingen zullen bedenken.

Stel Satshi Nakamoto was de rest van zijn leven de gevangenis in gegooid door een ernstige (al dan niet verzonnen) overtreding van de wet? Dan zou het imago van Bitcoin (en crypto) al helemaal naar de knoppen zijn.

Ik hoop daarom met heel mijn hart dat Satoshi nooit gevonden zal worden. Hoe mooi is het als we straks een wereld hebben waarin blockchain niet meer weg te denken is (zoals het internet nu), terwijl we nooit zullen weten wie het heeft bedacht?

Blockchain

Wat is blockchain?

Blockchain is een alternatief voor de traditionele database zoals we die kennen. Blockchain is in feite een decentrale database, terwijl de traditionele database centraal is. Dit houdt in dat een blockchain door miljoenen verschillende personen beheerd wordt en een centrale database door één persoon of entiteit. Dit maakt blockchain betrouwbaarder, veiliger en flexibeler dan een centrale database.

Hoe werkt blockchain?

Blockchain staat voor een keten aan blokken. Alle informatie over goedgekeurde transacties wordt voor eeuwig in zo’n blok opgeslagen. Bij transacties kan je denken aan Bitcoin (geldtransactie), maar ook het opslaan van persoonsgegevens (datatransactie).De transacties die in zo’n blok worden opgeslagen zijn voor iedereen inzichtelijk.

Wanneer het blok vol zit en er geen transactie meer bij kan, dan gaan miners op zoek naar een nieuw blok zodat er weer ruimte is om nieuwe transacties te verwerken. Uiteindelijk heb je een database met gegevens in de vorm van een keten aan blokken. Deze database wordt niet beheerd door een centraal bedrijf, maar door ons allemaal.

Doordat Bitcoin Nodes hun hardware aan het werk zetten om transacties te controleren, kunnen wij veilig gebruikmaken van de blockchain. Hier komt geen overheid of bank aan te pas.

Zit er toekomst in blockchain?

Ja, blockchain gaat de wereld veranderen net zoals we dit hebben gezien met het internet. Het versturen van geld wordt net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Ook zullen bedrijfsstructuren veranderen door de komst van smart contracts die op de blockchain gemaakt worden.

Wat is een testnet?
Wat is een mainnet?
Wat is een token swap?
Heeft blockchain cryptomunten echt nodig?

De blockchain wordt decentraal geregeld. Dit betekent dat er geen centrale partij is die het netwerk beveiligt, maar dat de blockchain afhankelijk is van de hulp van individuele gebruikers voor de beveiliging. Om gebruikers te motiveren om de blockchain te beveiligen, worden er momenteel beloningen gegeven in de vorm van een cryptocurrency. Zonder beloning zal deze individuele gebruiker minder snel geneigd te zijn om zich hiervoor in te zetten.

Dit betekent echter niet dat een cryptocurrency noodzakelijk is. Wanneer de beloning op een andere manier gegeven kan worden, is het ook goed, cryptocurrency's zijn hier alleen wel een ideaal middel voor. Het belonen is dus noodzakelijk, maar het gebruik van een cryptomunt is niet per se nodig.

Wel maakt de cryptomunt dit proces een stuk makkelijker en worden er naast het belonen van mensen ook transacties mee uitgevoerd.

Lees hier meer over blockchain zonder cryptocurrency’s.
 

Wat is het verschil tussen een public blockchain en een private blockchain?

Een public blockchain is decentraal en wordt beheerd door de gebruikers van over de hele wereld. Een private blockchain is centraal geregeld en wordt beheerd door een traditioneel bedrijf. 

Kan ik blockchain in mijn bedrijf implementeren?

Ja, je kan blockchain ook in jouw bedrijf implementeren. Afhankelijk van jouw wensen kan je ervoor kiezen om blockchain met jouw huidige systeem te laten samenwerken of juist alle huidige systemen weg te doen en blockchain gebruiken als hoofdsysteem.

Steeds meer bedrijven experimenteren met blockchain en het komt steeds vaker in het nieuws dat een bedrijf zoals Annexum de technologie geïntegreerd heeft. 

Lees hier meer over de implementatie van blockchain voor jouw bedrijf.
 

Wie is de uitvinder van blockchain?

Blockchain is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie deze persoon of groep personen is/zijn en waarschijnlijk zal dit ook nooit bekend worden gemaakt. Satoshi Nakamoto ontwierp blockchain om als publiekelijk grootboek te werken voor de digitale valuta Bitcoin.

Lees hier meer over wat we van Satoshi Nakamoto weten.

Voor wie is blockchain interessant?

Blockchain is voor ieder individu en bedrijf interessant. Het gaat de manier waarop we met elkaar leven en werken compleet veranderen. De verwachting is dat blockchain een minstens even grote impact op ons leven gaat hebben als internet vandaag de dag heeft.

Wat is de MimbleWimble technologie?
Waar staat DeFi voor?

De afkorting DeFi staat voor Decentralized Finance. Het doelt op de gedecentraliseerde netwerken die oude financiële producten veranderen in transparante protocollen die werken zonder tussenpersonen.

Voorbeelden van soorten DeFi-projecten zijn:

  1. Gedecentraliseerde Exchanges (DEX) waarbij de gebruiker z'n cryptomunten verhandelt op een platform waar geen tussenpersoon aan te pas komt.
  2. Decentrale Autonome Organisatie (DAO) is een bedrijf dat geheel zelfstandig werkt, zonder personeel.
  3. Crypto Lending waarbij mensen en bedrijven aan elkaar crypto uitlenen zonder hier een tussenpartij voor nodig te hebben.
Wat is een Genesis Block?

De Genesis Block is het allereerste blok van de blockchain. Dit blok wordt ook wel 'Block 0' genoemd. De eerste block van Bitcoin werd op 3 januari 2009 door Satoshi Nakamoto gemined.

Welke crypto-influencers zijn goed om te volgen?

Hieronder staat een lijst aan crypto-influencers:

  1. Andreas Antonopoulos
  2. Ben Horowitz
  3. Brian Armstrong
  4. Barry Silbert
  5. Charlie Lee
  6. Erik Voorhees
  7. Fred Ehrsam
  8. John McAfee
  9. Ian Balina
  10. Roger Ver
  11. Tim Draper
  12. Vitalik Buterin

Crypto Kopen

Hoe kan ik crypto kopen?
Wat is een ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering en duidt op de uitgifte van cryptocurrency's door een crypto-startup. De opbrengst wordt gebruikt om het idee van het cryptobedrijf uit te voeren. Een ICO is vergelijkbaar met een IPO van traditionele bedrijven. Bij een ICO gaat het echter vaak meer om een soort crowdfunding, terwijl je bij een IPO daadwerkelijk een aandeel krijgt in het bedrijf.

Lees hier meer over ICO's.

Wat is een STO?

STO staat voor Security Token Offering en is vergelijkbaar met een ICO. Het enige verschil zit hem in de soort tokens dat wordt aangeboden. Bij ICO’s zijn het veelal utility tokens en bij STO’s zijn het security tokens.

Wat is een IEO?

IEO staat voor Initial Exchange Offering. Dit is bijna hetzelfde als een ICO met als belangrijke verschil dat de campagne niet via het team van het crypto-project loopt, maar via een exchange. Bekende tokens die op deze manier zijn uitgegeven zijn MATIC, FET en CELR.

Lees hier meer over een IEO.

Waar moet ik op letten als ik cryptocurrency’s koop?

Wanneer je in een cryptocurrency investeert dan is het belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar deze munt. Belangrijke aspecten waar je op kunt letten zijn:

  • Team, adviseurs en partners
  • Whitepaper
  • Idee / businessmodel
  • Concurrentie op de cryptomarkt
  • Werkend product / roadmap
  • Token- / coinkarakteristieken / marktkapitalisatie
  • Populariteit / hypegehalte van de munt
  • Verhandelbaarheid van de munt
Wat is het minimale bedrag waarvoor je Bitcoin kunt kopen?
Waar kan ik Bitcoin met euro’s kopen?

Bij Bitvavo kan je euro’s storten en direct beginnen met handelen. Er zijn ook andere aanbieders, maar nadat wij deze allemaal hebben uitgeprobeerd, zijn we het er unaniem over eens dat Bitvavo het allerprettigste werkt.

Lees hier meer over Bitvavo.

Bezit ik zelf de munten wanneer ik deze op een exchange koop?

Wanneer je cryptomunten op een exchange koopt dan ben je zelf niet in het bezit van deze munten. Dit ben je pas wanneer je zelf de private keys in handen hebt. Het is dan ook sterk aan te raden om de cryptomunten van de exchange naar jouw hardware wallet over te maken.

Lees hier meer over hardware wallets.

Wat is een makers fee?

Een makers fee is het tarief dat je betaalt voor het 'maken' van een trading order. Dit maken van een order houdt in dat je een (ver-)kooporder creëert op de exchange met bijvoorbeeld een limit order in plaats van dat je een order wegneemt met bijvoorbeeld een market order. Jij plaatst bijvoorbeeld een kooporder onder de actuele marktprijs of een verkooporder boven deze prijs. Hiermee creëer je liquiditeit op de exchange en daardoor is een makersfee bijna altijd lager dan een takers fee.

Wat is een takers fee?

Een takers fee is het tarief dat je betaalt voor het 'wegnemen' van een trading order. Dit 'wegnemen' van een order houdt in dat jij een limit order, die al op de exchange stond, vervult door middel van een market order. Doordat je deze order vult, verdwijnt deze van de exchange, waardoor je hem dus 'wegneemt'. Je bent in dat geval de taker van iemand anders’ order. Een takers fee is vaak hoger dan de makers fee. Dit heeft ermee te maken dat jij liquiditeit op de exchange wegneemt in plaats van creëert.

Mijn bank blokkeert mijn overboeking naar een exchange, hoe kan dat?

Het gebeurt vaker dat een bank de overschrijving naar een cryptocurrency exchange blokkeert. Wij vermoeden dat banken een extra verificatie-methode hanteren aangezien het een logische stap is voor criminelen om geld van een gehackte bankrekening om te zetten naar cryptomunten.

Wanneer je contact met je bank opneemt en aangeeft dat jij, als eigenaar van de bankrekening, cryptomunten wilt kopen, dan zullen zij de overboeking goedkeuren.

Wie bepaalt er hoeveel tokens er van een cryptomunt worden uitgebracht?

Cryptoprojecten bepalen zelf hoeveel tokens/coins zij op de markt brengen. Bij de creatie van de cryptomunt leggen ze dit vast in een smart contract. Voordat je besluit om in een cryptomunt te investeren, is het goed om te bekijken hoeveel munten ze in totaal willen uitbrengen en hoeveel ervan al op de markt zijn. Aan de hand hiervan kan je namelijk de inflatie ervan inschatten.

Wat is een peer-to-peer marketplace?

Een peer-to-peer marketplace is een online marktplaats waar je direct crypto van andere mensen koopt of direct crypto aan andere mensen verkoopt. Dit soort marktplaatsen worden naast crypto ook voor andere producten en services gebruikt. Voorbeelden van p2p marketplaces zijn Uber, marktplaats.nl en AirBNB.

Wat is Payeer?

Payeer is een elektronische wallet. Het maakt het mogelijk voor bedrijven om betalingen in zowel fiat als crypto te accepteren. De cryptocurrency exchange Binance maakt gebruik van deze elektronische wallet.

Wat is Paxful?

Paxful is een peer-to-peer marktplaats om Bitcoin te kopen en te verkopen. Dit betekent dat je direct Bitcoin koopt van een ander persoon, of direct Bitcoin verkoopt aan een ander persoon. Dit wordt geregeld via de service van Paxful. Paxful maakt het mogelijk om op veel verschillende manieren te betalen voor de Bitcoin. De cryptocurrency exchange Binance maakt gebruik van Paxful.

Kan ik, tijdens het volgen van de Crypto Masterclass, al wat investeren zodat ik kan oefenen?

Ja, tijdens het volgen van de cursus kan je prima een beetje geld investeren om te oefenen. Je leert immers sneller door het te doen. Wel is het handig om dit geld te zien als leergeld dat je wilt betalen. Hoe minder je immers weet, hoe groter de kans is dat je het geld verliest. Doe het dan ook alleen met geld dat je bereid bent te verliezen.

Kan je ook met contant geld Bitcoin kopen?

Ja, je kan ook met contant geld je cryptomunten kopen. Dit doe je door middel van een Bitcoin ATM.

Bij deze betaalautomaten kan je zowel Bitcoin als andere cryptomunten kopen. De transactiekosten kunnen wel hoger liggen dan wanneer je dit online doet.

De kosten verschillen per ATM. Bij sommige automaten zijn de transactiekosten €10 voor Bitcoin en €5 voor Ether. Daarbovenop betaal je de transactiekosten van je crypto wallet. Bij andere betaalautomaten betaal je naast de transactiekosten van je wallet een fee van 0,05% tot 0,1%.

Op de website coinatmradar vind je een overzicht van de ATM's in Nederland. Ook zie je welke cryptomunten je daar kunt kopen.

Hoe kan ik crypto kopen bij Bittrex?

Volg de onderstaande 10 stappen om jouw favoriete cryptomunt te kopen bij Bittrex.

  1. Open je eigen account bij Bittrex
  2. Druk rechtsboven op 'Holdings'
  3. Druk op Deposit bij BTC
  4. Genereer een eigen adres en kopieer deze
  5. Open je eigen account bij Bitvavo
  6. Stort geld op je Bitvavo-rekening via iDEAL
  7. Koop Bitcoin en stuur deze vervolgens naar het depositadres dat je hebt gekopieerd.
  8. Wacht totdat de Bitcoins op Bittrex staan
  9. Ga op Bittrex naar 'Markets' en klik de crypto aan die je wilt kopen
  10. Koop de gewenste hoeveelheid van de munt
Wat is een Initial DeFi Offering?

Een Initial DeFi Offering is een gedecentraliseerde manier om tokens van een nieuw crypto-project te verkopen aan investeerders. Met het geld dat het project tijdens zo'n crowdfunding ophaalt, kunnen ze hun project verder ontwikkelen.

Andere bekende vormen van zo'n crowdfunding zijn Initial Coin Offering, Initial Security Offering en Initial Exchange Offering.

Wat doe je als een munt al hard is gestegen?

Wanneer een munt hard is gestegen, dan is het goed om niet te FOMO'en.

Heel internet staat op zo'n moment vol met voorspellingen van de prijs van de munt, zoals "{naam munt} x10 soon!"

Je kan beter kijken naar wat de achterliggende oorzaak is van de hype en op zoek gaan naar munten met dezelfde karakteristieken en hier vroeg instappen (met een klein bedrag aangezien dit een hoog speculatief karakter heeft).

Andere slimme beleggers doen dit ook en nadat ze het gekocht hebben zullen ze op social media de naam van deze token verspreiden met teksten als "This is the new {naam munt}, but still so damn cheap!"

Wil je toch in een munt stappen die al hard is gestegen? Stap dan altijd in met een stop-loss, dan beperk je jouw verliezen wanneer hij daalt.

Op welke crypto exchange of op welk handelsplatform kan ik het beste mijn coin kopen?

Je kan dit heel eenvoudig op onze website vinden. Ik zal hieronder de stappen uitleggen:

  1. Ga naar onze homepage
  2. Klik op "Koersen" in de taakbalk
    Op welke exchange is mijn coin te koop?
     
  3. Zoek vervolgens jouw coin op via de zoekbalk en klik op info
    Cryptocurrency zoeken op AllesOverCrypto
     
  4. Klik vervolgens op "Exchanges" en je ziet precies bij welke crypto exchanges of handelsplatformen je de coin kan kopen. Klik direct op de link om naar de desbetreffende exchange te gaan en log in of maak een account aan.
    C:\Users\derek\Downloads\Op welke crypto exchange of handelsplatform kan ik mijn coin kopen
Ik woon in het buitenland, bij welke exchange kan ik het beste crypto kopen?

Wanneer je buiten de Europese Unie woont, dan kan je helaas niet bij Bitvavo je cryptomunten kopen. Een goed alternatief is dan de Binance Exchange. Dit is een internationale crypto exchange met lage kosten en ontzettend veel verschillende cryptomunten.

Via deze link handel je bij Binance met 20% korting op de transactiekosten.

Ben je om de een of andere reden niet gecharmeerd van Binance? Dan vinden we Kraken ook een goede 

Wat is een Initial Dex Offering?

Een Initial Dex Offering is een manier voor crypto-projecten om hun cryptomunt op een gedecentraliseerde manier uit te brengen. Ze houden een crowdfundingactie op een DEX, ofwel een Decentrale Exchange. Investeerders kunnen op zo'n plan meedoen aan de actie om zo vroegtijdig in een nieuw crypto-project te stappen.

Polkastarter, Binance DEX en UniSwap zijn voorbeelden van Decentrale Exchanges dit IDO's aanbieden.

Crypto Trading

Kan iedereen crypto trading leren?

Crypto trading is voor iedereen te leren zolang je bereid bent hier de nodige uren in te steken. De praktijk leert wel dat ‘Investeren met kennis goedkoper is dan investeren zonder kennis’. Om je op weg te helpen, hebben we verschillende artikelen over crypto trading geschreven.

Bekijk hier de crypto trading artikelen.

Hoe kan ik beginnen met crypto trading?

Crypto trading is eenvoudig om mee te beginnen, maar het vergt enige oefening om hier goed in te worden. Speciaal daarvoor hebben we een reeks aan artikelen geschreven waarmee je gemakkelijk kunt beginnen met crypto trading en al lerende steeds beter hierin worden.

Bekijk hier de artikelen.

Wat is het belangrijkste bij het traden van cryptomunten?

Het allerbelangrijkste bij crypto trading is het onder controle houden van je emoties. Emoties zorgen er namelijk voor dat jij je niet houdt aan de vooraf bepaalde tradingstrategie en hierdoor maak je fouten. Het beoefenen van meditatie is dan ook zeker aan te raden wanneer je een succesvol crypto trader wilt worden.

Lees hier meer over de emoties die bij crypto trading komen kijken.

Wat is een bull market?
Wat is een bear market?
Wat is een trading indicator?

Een trading indicator is een tool waarmee je de markt kunt analyseren. Er zijn veel verschillende indicatoren en elke heeft zijn eigen karakteristieken en doeleinden. Met de RSI-indicator kan je bijvoorbeeld bekijken of een markt ‘overbought’ of ‘oversold’ is en met de Fibonacci levels kan je bepalen wanneer het beste moment is om een cryptomunt te kopen of te verkopen. 

Leer hier over alle crypto trading indicatoren.

Wat is de beste trading indicator?

Er bestaat geen trading indicator die voor iedereen het beste werkt. Het is belangrijk om een eigen tradingstrategie te ontwikkelen en te kijken welke indicatoren hierbij van pas komen. Bekijk welke trading indicator voor jou het beste werkt. De een kan namelijk beter overweg met Moving Averages en voor jou werkt misschien wel de Ichimoku Cloud beter.

Lees hier meer over alle trading indicatoren.

Wat is FOMO?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. In het Nederlands gebruiken we hiervoor vaak de term "bang om de boot te missen". Dit is een sterke emotie die opkomt wanneer de prijzen stijgen en jij niet in de markt zit.

Lees hier meer over FOMO.

Wat is FUD?

FUD staat voor Fear Uncertainty & Doubt, ofwel angst, onzekerheid en twijfel. FUD wordt verspreid door mensen die willen dat de prijs van een cryptomunt gaat dalen. Ze maken traders bang en beïnvloeden hen om op de verkoopknop te drukken, terwijl zij klaar staan om de cryptocurrency zo goedkoop mogelijk te kopen.

Lees hier meer over FUD.

Wat betekent HODL?

HODL staat voor Hold On for Dear Life en betekent in feite het blijven aanhouden van je crypto-investering. Dit is dus het tegenovergestelde van het verkopen van je cryptocurrency's. 

Wanneer het slecht met een cryptomunt gaat dan wordt er veelal “HODL! HODL! HODL!” geroepen. Hiermee willen de roepers aangeven dat deze prijsdaling om 'slechts' een correctie of shake-out gaat en dat je je cryptocurrency's niet moet verkopen, omdat je anders grote stijgingen dreigt te missen.

Het is alsof je met jouw zeilschip in een zware storm bent beland en je goed aan de mast moet vasthouden om niet van de boot af te waaien. De mensen die de storm overleven, varen uiteindelijk door naar het paradijs van lambo’s.

HODL is een goede tactiek wanneer je geen verstand hebt van crypto trading, maar het is altijd verstandig om af en toe je winsten uit te laten betalen.

Lees hier meer over HODL.

Kan ik beter op korte termijn of op lange termijn beleggen in crypto?

Of beleggen op korte termijn of op lange termijn beter is, is per persoon verschillend. Het verschil zit hem met name in of jij wilt ‘handelen’ of wilt ‘investeren’. Wanneer jij een kortetermijn-visie hebt, dan ben je in onze ogen meer een crypto trader. Wanneer jij vooral de lange termijn in het achterhoofd houdt, dan ben je meer een investeerder.

Wij zien dat veel beginnende beleggers te makkelijk denken over het handelen in cryptomunten en hierdoor geld verliezen. Het vereist veel tijd, oefening, doorzettingsvermogen en vooral ook geduld om als crypto trader succesvol te worden.  Heb jij dit ervoor over, dan kan je hier fanatiek mee aan de slag gaan.

Ben je meer iemand die niet dagelijks of wekelijks naar de koers wil kijken, dan past een langetermijn-visie beter bij jou.

Verder hoeft het niet of/of te zijn, het mag ook en/en. Je kan dan een gedeelte van jouw portfolio voor de lange termijn aanhouden en een ander gedeelte vrijmaken om mee te gaan handelen.

Wat is een stop limit order?

Een stop limit order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Er worden twee prijzen gehanteerd, de "stop" en de "limit". Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt de door jou opgegeven "limit-prijs" naar de exchange gestuurd om uitgevoerd te worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit verkooporder:

Je hebt Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $9000 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch een verkooporder plaatsen voor $8950 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen kopen, dan zal je verkooporder niet gevuld worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit kooporder:

Je hebt nog geen Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en bent bang dat Bitcoin ineens hard zal stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $11.000 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch een kooporder plaatsen voor $1150 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen verkopen, dan zal je kooporder niet gevuld worden.

Wat is een stop market order?

Een stop market order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt jouw cryptomunt direct tegen de laagste aanbieder gekocht of tegen de hoogste bieder verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market verkooporder:

Je hebt Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $90 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch mijn Ethereum verkopen aan de hoogste bieder.

Een paar dagen later zakt de prijs naar $90 en op dat moment is er een koper voor $89,50 en jouw Ethereum wordt tegen deze prijs verkocht. Mocht de hoogst mogelijke bieder $50 zijn, dan wordt hij voor $50 verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market kooporder:

Je hebt nog geen Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en bent bang dat Ethereum ineens hard gaat stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $110 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch Ethereum kopen van de verkoper met de laagste prijs. Op het moment dat dit gebeurt, is er een verkoper voor $110,50 en jij koopt Ethereum voor deze prijs. Mocht de laagste aanbieder $120 zijn, dan wordt hij voor $120 gekocht.

Wat houdt swap funding bij Bitmex in?

Funding is een soort rente dat bij BitMEX betaald dient te worden. Door dit te betalen zorg je ervoor dat de prijs van het swap-contract ongeveer gelijk blijft aan de waarde van de onderliggende cryptomunt.

  • Is de prijs van het swap-contract hoger dan de onderliggende waarde? Dan betalen de long-posities de funding aan de short-posities.
  • Is de prijs van het swap-contract lager dan de onderliggende waarde? Dan betalen de short-posities de funding aan de long-posities.
Wat is een perpetual swap contract?

Een perpetual swap contract is een future contract zonder einddatum, je kan de positie dus oneindig lang aanhouden. Door middel van 'funding' wordt het contract aan een indexprijs gekoppeld. Een cryptomunt zoals Bitcoin en Ethereum kunnen de onderliggende waarde zijn van deze indexprijs. 

Wat is een goed boek om te leren over crypto trading?

Hieronder staan een aantal goede boeken die je kan lezen om beter te worden in crypto trading. Tussen deze boeken staan ook een aantal mindset-boeken aangezien dit belangrijk is om een goede handelaar te worden.

  • Technical Analysis of the Financial Markets
  • Technical Analysis Explained
  • Technical Analysis from A to Z
  • Trading in the Zone
  • Ego is the Enemy
  • Encyclopedia of Chart Patterns
  • Thinking in Bets
  • The Power of Habit
  • The intelligent investor
Welke cryptomunten kan ik shorten?

Bij Binance Futures kan je de volgende cryptomunten shorten. Door de Referral ID Code allesovercrypto in te vullen ontvang je 10% korting op je transactiekosten bij Binance Futures.

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Ethereum Classic (ETC)
  4. Ripple (XRP)
  5. Litecoin (LTC)
  6. Bitcoin Cash (BCH)
  7. EOS (EOS)
  8. Cardano (ADA)
  9. Tron (TRX)
  10. Link (LINK)
  11. Lumen (XLM)
  12. Monero (XMR)
  13. Dash (DASH)
  14. ZCash (ZEC)
  15. Tezos (XTZ)
  16. Binance Coin (BNB)
  17. ATOM (ATOM)
  18. Ontology (ONT)
  19. Iota (IOTA)
  20. Basic Attention Token (BAT)
  21. VeChain (VET)
  22. Qtum (QTUM)
  23. Iost (IOST)

Op BitMEX kan je de volgende cryptomunten shorten:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Ripple (XRP)
  4. Litecoin (LTC)
  5. Bitcoin Cash (BCH)
  6. EOS (EOS)
  7. Cardano (ADA)
  8. Tron (TRX)
Ik wil met grote bedragen handelen, waar kan ik dat het beste doen?
Is een stop-limit hetzelfde als een stop-loss?

De stop-limit is grotendeels hetzelfde als een stop-loss, met als verschil dat bij het bereiken van de eerder opgegeven stopprijs, een limietorder wordt uitgevoerd in plaats van een marktorder.

Kan je op elke exchange met een stop-loss werken?

Nee, helaas ondersteunt niet iedere crypto exchange de stop-loss-functie. Vaak zijn het alleen de grotere partijen die deze optie aanbieden.

Wanneer opent en sluit de cryptomarkt?

De cryptomarkt is 24/7 open en de handel gaat dus altijd door. Wel heeft het een tijd waarop de dag sluit en daarmee de nieuwe opent. Aan de hand van deze tijd bepalen de traders hun handelsacties.

De UTC is leidend voor deze sluiting en opening. Dus een dag duurt van 12 tot 12 UTC.

In de zomer is de tijd bij ons UTC+2 en in de winter is het UTC+1.

Dit betekent dat een nieuwe crypto handelsdag in de:

  • zomertijd sluit en begint om: 02:00 uur
  • wintertijd sluit en begint om: 01:00 uur

In de cryptowereld heb je, net als bij aandelen, een daily close, weekly close en monthly close.

  • Daily sluit om 2 uur 's nachts (zomertijd) of 1 uur 's nachts (wintertijd)
  • Weekly sluit voor ons in de nacht van zondag op maandag om 2 uur (zomertijd) of 1 uur (wintertijd)
  • Monthly sluit in de nacht van de laatste dag van de maand op de eerste dag van de nieuwe maand om 2 uur (zomertijd) of 1 uur (wintertijd)
Waarom kan ik mijn crypto niet op mijn wallet bewaren als ik een stop-loss instel?

Dit komt doordat de exchange de crypto moet kunnen verkopen wanneer de stop-loss wordt gehit. Dit kan niet wanneer deze nog op de wallet staan. 

Je moet het eigenlijk zo zien:

  • Crypto die je hebt voor de lange termijn en waar je niet actief mee trade, die bewaar je sowieso, te allen tijde op een hardware wallet of andere veilige wallet
  • Ccrypto waar je actief mee trade (lees: dagelijks of wekelijks) moet je daarvoor op de exchange houden. Om deze reden traden professioneel traders met margin, waardoor ze minder op de exchange hoeven te houden voor hetzelfde resultaat. Maar dit is echt voor gevorderden.

Om daaraan toe te voegen is het dus goed om alerts in te stellen als je wel je crypto en op de harware wallet wilt opslaan en wilt verkopen wanneer je stopprijs geraakt wordt. Dit alert stel je dan zo in dat hij afgaat als je stopprijs wordt geraakt.

Alerts instellen kan op een app als Delta

Hoe herken je het verschil tussen een bullish market en een pump en dump?

Een pump en dump zegt het eigenlijk al. Je ziet een munt heel hard stijgen, zonder dat hier een reden voor is. Vaak is dit een outlier en gedraagt hij zich dus heel anders dan alle andere munten. Ook heeft deze munt vaak weinig 24H volume.

Bij een bullish market zie je bijna alle munten stijgen en verloopt deze stijging meer geleidelijk. Ook neemt het volume geleidelijk aan toe.

Als je bij tradingview de support- en resistancelijnen invult, is het dan de bedoeling dat je dit vanaf het begin van Bitcoin doet of wat is een redelijke tijd om terug te kijken?

Hoe recenter, hoe beter. Je kan de grafiek dus het best van rechts naar links lezen in dit geval. Soms kunnen lijnen van heel lang geleden nog uitmaken, maar dit is dan alleen op hogere timeframes (zoals de weekly en monthly). Als er meer dan 50 candlesticks tussenzitten, dan is de lijn al een stuk minder relevant.

Waar kan ik Technische Analyse doen?
Waar staat PNL voor?

PNL staat voor Profit and Loss.  Het geeft een overzicht van je winst en verlies van een positie gedurende een tijdsperiode.

Bij een trade op BitMEX met 10x leverage en een PNL profit van 6%, is deze 6% op mijn eigen betaalde inleg of is deze winst op de volledige positie met 10x leverage?

Deze 6% is gebaseerd op de volledige positie.

Een voorbeeld zal dit duidelijk maken:

  • Stel jij koopt 1 Bitcoin voor 7000 dollar
  • Je gebruikt 10x leverage, dus je hoeft maar 700 dollar in te leggen
  • Als Bitcoin nu met 10% stijgt, verdien je geen 70 dollar (10% van je inleg), maar 700 dollar (10% van 7000 en dus 100% van je inleg)
  • Deze 100% zal je zien staan op BitMEX

Pas wel op met leverage! In dit voorbeeld verdien je heel lekker, maar de risico's zijn daardoor vele malen groter!

Wat is short gaan / short selling?

Je gaat als crypto trader short wanneer je speculeert op een prijsdaling. Je verdient dus aan een dalende koers. Bij het shorten verkoop je cryptomunten die je niet in je bezit hebt. Deze cryptomunten leen je van een andere trader en je betaalt over dit geleend geld rente.

Voorbeeld:

Je short 1 Bitcoin op €10.000,- en daarmee is je totale shortpositie €10.000,-. Wanneer Bitcoin daalt naar €9.000,- dan heb je €1.000,- winst gemaakt, met nog wat rentekosten die hier afgaan. Je kan dan namelijk dezelfde Bitcoin voor 1000 euro minder terugkopen. Je leende 1 Bitcoin, verkocht deze voor €10.000,- en kocht deze Bitcoin daarna weer terug voor €9.000,-.

Natuurlijk kan het ook gebeuren dat Bitcoin stijgt en je dus verlies maakt met jouw short. Stel dat Bitcoin naar de €11.000,- stijgt en je besluit om jouw shortpositie te sluiten, dan ben je genoodzaakt om die Bitcoin voor €11.000,- terug te kopen. Je hebt hierbij €1000,- verlies gemaakt, met de rente nog niet meegerekend.

Wat betekent positiegrootte of position size?

De positiegrootte of in het Engels gezegd "Position Size" is de procentuele afstand van de prijs waarvoor je Bitcoin koopt tot je stop loss.

De formule van de positiegrootte is als volgt:

Positiegrootte = ((Totale waarde van je portfolio * Risicopercentage) / Afstand tot je stop-loss)

Voorbeeldberekening

  • Totale waarde van je portfolio is 5000 euro
  • Je koopt Bitcoin voor 7000 euro
  • Je zet je stop-loss op 6400 euro
  • Afstand tot je stop-loss is (nieuw-oud)/oud = (6400-7000)/7000 = -600/7000 = - 8,57%.
    Maar een min-getal werkt hier niet, dus we pakken altijd de absolute waarde hiervan (8,57%)
  • Risico dat je wilt nemen is 2%

Positiegrootte die je mag nemen in deze trade is:
(5000*0,02) / 0,0857 = 100 / 0,0857 = 1167 euro.

Dit houdt dus in feite in, dat als jij 1167 euro inzet in deze trade, je maximaal 100 euro kan verliezen.
Want: 1167 * 0,0857 (de daling als je stop-loss wordt geraakt) is 100 euro
En die 100 euro is weer precies 2% van 5000 euro, de grootte van je portfolio 
 

Als je een limit order plaatst en de prijs beweegt juist weg van jouw order waardoor hij niet wordt aangeraakt, kan je hem dan annuleren?

Ja, de limit order kan je dan annuleren. Je hebt namelijk een order in het orderboek geplaatst en doordat hij niet is 'aangeraakt', blijft hij in het orderboek staan. Je kan hem te allen tijde er zelf weer handmatig uithalen zonder dat hier kosten aan verbonden zitten.

Hoe kan het dat een support- of resistancelijn zwakker wordt naarmate hij vaker wordt aangeraakt?

Hoe vaker de prijs tegen dezelfde support- of resistancelijn komt, hoe zwakker de lijn wordt.

Uitleg door middel van een voorbeeld

Stel je staat met 100 man het water uit de zee tegen te houden. De eerste golf komt en slaat 10 van jouw mannen weg, er zijn er nog maar 90 over. De zee wordt weer wat rustiger, maar morgen probeert hij het opnieuw en slaat opnieuw 10 mannen weg, je bent nog maar met 80 man over! Herhaal dit een paar keer en uiteindelijk heb je niet meer genoeg mankracht over om de zee tegen te houden en dat is het moment dat hij vol over je heen spoelt.

Dit gebeurt ook met crypto trading. Bij een resistance-lijn zijn er uiteindelijk geen verkopers meer over wanneer de druk van de kopers hoog blijft waardoor hij erdoorheen schiet en bij een support-lijn zijn er uiteindelijk geen kopers meer over wanneer de druk van de verkopers te veel wordt. Het is een continu gevecht tussen de bears en de bulls en de sterkste partij wint.

In welke cryptomunt kan ik als beginner het beste traden?

Als beginnende trader is Bitcoin het makkelijkste. Hier zijn veelal de meeste traders actief. Een altcoin maakt eerder rare sprongen van +30% of -30% zonder dat hier een directe aanleiding voor hoeft te zijn. Dit maakt het lastiger om in deze munt te handelen.

Wat je kan doen is dat je met Bitcoin begint omdat deze relatief minder fluctueert en ondertussen wel andere charts in de gaten houdt. Als beginnende trader is het belangrijk om veel te charten. Heel veel grafieken bekijken, analyseren en weer op naar de volgende. Zo ontwikkel je een gevoel bij de grafieken. Je kan dan op papier voor jezelf noteren wat je denkt dat de munt gaat doen en later controleren of jouw inzicht correct was. Dit noemen ze ook wel paper trading.

Handel ik met al m'n cryptogeld of een gedeelte ervan?

Wij handelen zelf met een gedeelte van ons cryptogeld en het andere deel houden we aan voor de lange termijn. Hier komen wij helemaal niet aan en dit verkopen we pas wanneer we op de top belanden van de nieuwe Bull Market.

Het geld waar we actief mee handelen, zien we echt als speelgeld. Wanneer we dit geld verliezen, dan slapen we er geen seconde minder om.

Als je zelf ook wilt handelen met een gedeelte van je geld, dan is het van groot belang dat het bedrag zo klein is dat, wanneer het weg is, je er met een lach naar kan kijken.

Zeker als je net begint, is het vooral belangrijk dat je veel oefent en het is nog helemaal niet noodzakelijk om echt geld te verdienen. 

Je zou bijvoorbeeld aan 'paper trading' kunnen doen, waarbij je op papier aangeeft welke acties je normaal gesproken zou ondernemen en dan zie je uiteindelijk ook hoeveel geld je zou hebben gemaakt of zou zijn verloren. (Je legt dus geen geld in, maar oefent gewoon op papier)

Hoe bullish is een MACD-cross?

De MACD-cross, waarbij de MACD boven de Signaallijn uitkomt, is zeker een mooi bullish teken. Maar, als de MACD-cross plaatsvindt, dan is het vooral belangrijk wat er daarna gebeurt. Als de lijnen na de cross dicht bij elkaar blijven bewegen, dan kan dit wijzen op een 'zwak signaal' en is de kans aanwezig dat hij terugvalt.

Je wilt dat de lijnen na de cross steeds verder bij elkaar vandaan komen te liggen.

Ook is het goed om naar de histogrammen te kijken. Wanneer deze positief en stijgend zijn, dan versterkt dit het positieve signaal van de MACD-cross. Hoe hoger de histogrammen, des te meer momentum er is.

Er zijn verschillende indicatoren, welke kan ik het beste gebruiken?

Er zijn inderdaad veel verschillende trading indicatoren met allemaal mooie namen.

Het is goed om met de trading indicatoren te spelen en vooral te kijken wat voor jou persoonlijk werkt. Als jij ziet dat je 10x de markt goed in schat door middel van de RSI en 10x de markt verkeerd inschat door middel van de Moving Averages, dan werkt de RSI beduidend beter voor jou.

Door veel te testen en uit te proberen, houd je een strategie voor jezelf over die werkt. Die strategie noteer je en daarmee ga je handelen. Natuurlijk blijf je deze strategie waar nodig perfectioneren.

Concreet: probeer wat indicatoren uit en kijk vooral welke voor jou goed werken.

Wat is OTC Trading?

De afkorting OTC staat voor Over The Counter. Het gaat hierbij om een crypto transactie die niet via het handelsplatform maar direct tussen twee partijen verloopt. De twee partijen bestaan uit de koper en de verkoper.

De prijs waarvoor de koper wil kopen en de verkoper wil verkopen, wordt tussentijds niet openbaar gemaakt. Pas wanneer de transactie tot stand is gekomen, dan wordt hij publiekelijk gemaakt.

Voor handelaren met veel geld is dit ideaal. Dit voorkomt namelijk dat hun order de aandacht van andere handelaren trekt. Je kan je voorstellen, dat wanneer iemand ineens een kooporder van 1000 Bitcoins plaatst, dat dit veel aandacht trekt.

Mensen denken dat er een rijk iemand (ook wel een whale genoemd) is die ervoor zal zorgen dat de prijs zal stijgen. Om deze reden zullen andere handelaren ook gaan kopen en zullen er minder mensen verkopen. Hierdoor kan de whale zijn order van 1000 Bitcoins niet vullen en blijft hij met lege handen achter.

In deze video wordt OTC Trading op een eenvoudige manier uitgelegd.

 

Wat is stop-running?

Stop-running is dat traders de prijs van een cryptomunt expres door een belangrijke prijs heen drukken. Dit kan zowel door een resistance- of supportlijn zijn.

Ze drukken de prijs zo ver door dat de stop-losses van andere traders worden geraakt. Door het raken van deze stop-losses komt er een hevige piek (bij stijging) of een flinke drop (bij daling) waar dezelfde professionele traders van profiteren. Nadat ze hiervan hebben geprofiteerd gaat de koers in de tegengestelde richting weer verder.

Voorbeeld stop-running

De prijs van een Bitcoin is €10.100 en de support-lijn ligt op €10.000. Veel traders plaatsen hun stop-loss onder de grens van €10.000. Ze denken namelijk, wanneer Bitcoin onder deze grens komt, dan zal hij verder gaan dalen. Om zichzelf in te dekken tegen dit verlies, plaatsen ze een stop-loss.

De ervaren traders verkopen expres heel veel van hun Bitcoins waardoor de prijs naar de €9800 gaat. Alle stop-losses worden geraakt waardoor andere traders automatisch hun Bitcoins verkopen. Hierdoor schiet de prijs nog verder naar beneden richting de €9500.

De ervaren traders hebben hun Bitcoins destijds rond de €9.800-€10.100 verkocht en kunnen nu voor €9500 hun Bitcoins weer terugkopen. Door de stop-run hebben ze in een korte tijd geld verdiend.

Hoe herken je een dalende of een stijgende trend?

Je herkent een dalende trend aan LH (Lower Highs) en LL (Lower Lows).

Je herkent een stijgende trend aan aan de HH (Higher Highs) en HL (Higher Lows).

Hoe hoger je timeframe, hoe betrouwbaarder de grafiek is, aangezien deze op meer data is gebaseerd.
Zelf houden wij de Daily, Weekly en Monthly in de gaten.

Dit betekent dat het kan gebeuren, dat je een stijgende trend hebt op de monthly, terwijl je een dalende trend hebt op bijvoorbeeld de daily.
De monthly is hierin leidend (hoe hoger, hoe beter), dus je kan de daily gebruiken om te zoeken naar 'buys' als je ziet dat de trend hier om gaat keren van dalend naar stijgend. Maar zolang de trend hier nog dalend is, is de kans groot dat je nog goedkoper kan kopen, voordat je weer mee kan gaan met de trend op de monthly.

Hoeveel dagen gebruik je voor het instellen van de MA en de EMA?

21 dagen is het gebruikelijke. Maar, dit hangt van veel verschillende dingen af. Een daarvan is bijvoorbeeld op welke timeframes je handelt.
Het beste is om zelf te testen en te bekijken bij welke instellingen jij het meest winstgevend met ze kan traden!

Wij gebruiken de MA en de EMA alleen ter ondersteuning. We kijken met name naar hoe goed deze lijn het heeft gedaan als support en resistance (bouncet de prijs hier vaak vanaf, of ramt het er doorheen? In het geval van het laatste is het een minder goede instelling).

Ook is trading vaak een self fulfilling prophecy. Als veel traders verwachten dat de EMA als resistance of support zal fungeren, dan zal dit ook gebeuren doordat zij hierop inspelen. Aan de hand hiervan kan je zelf met instellingen spelen en kijken wat voor jouw stijl het beste werkt.

Waar staat CT voor?

De afkorting CT staat voor Crypto Twitter. Het refereert naar alle tweets die over crypto worden gepost.

Ik trade nu winstgevend met demo geld, kan ik al de overstap maken naar crypto trading met echt geld?

Het is heel goed om met demo geld te beginnen om een beetje te oefenen, maar je leert crypto trading pas echt goed als het om echt geld gaat, omdat je emoties dan mee gaan doen. En je emoties zijn het belangrijkst in het succesvol worden in crypto trading.

Begin wel echt met maar een klein beetje geld, zodat je emoties niet direct de overhand nemen!

Dit is geen financieel advies, we zij geen professioneel financieel adviseurs.

Je kan het zien als een amateur voetbalclub die mee wil doen in het betaalde voetbal. Dan is het ook niet verstandig direct in de Eredivisie te beginnen, omdat ze dan hoogstwaarschijnlijk van alle kanten met 10-0 worden ingemaakt.

Dit zorgt ervoor dat ze alles verliezen, ongemotiveerd raken en ermee stoppen. Ze kunnen beter in de Eerste divisie beginnen, daar leren, voordat ze met grotere inzetten kunnen spelen :)

Op welke manier kan ik de MA Cross het beste instellen?

Je kan door te spelen met de instellingen van de MA Cross zelf tot een strategie komen die in het verleden tot de meeste winsten heeft geleid. Dit doe je puur door de verschillende MA Crosses met elkaar te vergelijken en terug te rekenen bij welke je het meeste voordeel zou hebben gehad.

Als je ze heel strak op elkaar instelt, dan zal je veel eerder profiteren van flinke koerswijzigingen, maar krijg je ook vaak verkeerde signalen, waardoor je veel trades hebt voor weinig winst of een klein beetje verlies.

Als je ze wijder instelt, dan zullen de signalen betrouwbaarder zijn, maar loop je de kans dat je het begin van een grote move misloopt.

Verder is de MA Cross echt bedoeld om pas te kopen/verkopen als ze elkaar kruizen. Daar stel je je instellingen tenslotte op in.

Om dus eerder te verkopen, omdat ze elkaar lijken te gaan kruizen, is tegen je eigen regels ingaan en dat levert uiteindelijk vaak juist resultaten op die je niet wilt. Maar ook hier kan je mee testen.  

Hoe kan ik een trend reversal of ommekeer van de trend herkennen?

Om een trend reversal of ommekeer van de trend te kunnen voorspellen, is het belangrijk om gebruik te maken van indicatoren die jou liggen (bijvoorbeeld RSI, MACD, Fibonacci) i.c.m. support en resistance.

Met behulp van divergences en een sterke support of resistance lijn, kan je bijvoorbeeld zeggen dat de kans 80% is dat de koers bij een bepaalde prijs omdraait.

Voor een bevestiging van een trend reversal is het goed om te kijken naar de higher highs (HH), higher lows (HL), lower highs (LH) en lower lows (LL). Let wel op dat dit per timeframe kan verschillen.

Over het algemeen geldt:

  • Als een HH wordt opgevolgd door een HL of vice versa, dan is er sprake van een opwaartse trend
  • Als een LL wordt opgevolgd door een LW of vice versa, dan is er sprake van een neerwaartse trend

Het kan voorkomen dat je op daily zie dat Bitcoin in een opwaartse trend zit (higher highs volgen higher lows op), maar dat er voor het eerst weer eens een lower high gemaakt wordt.

Dit betekent nog niet dat we in een neerwaartse trend zitten, want de HL is nog niet opgevolgd door een lower low. Pas wanneer we een daily close hebben onder de vorige (higher) low, kunnen we spreken van een neerwaartse trend op de daily.

Op de weekly timeframe kan dan echter nog steeds sprake van een opwaartse trend, waardoor de kans is groot dat we op de lange termijn nog steeds zullen blijven stijgen.

Om dit uit te leggen, zijn we nog wel even verder. We leggen dit allemaal haarfijn uit in de Crypto Masterclass

De Bitcoin markt is 24/7 open, wanneer is dan de daily close of open?

De daily close van Bitcoin is altijd om 00:00 UTC (Coordinated Universal Time). De open zal dus de dag erna zijn om 00:00:01 UTC (1 seconde na 12 uur 's nachts).

In Nederlandse tijd, is dit in de

  • Wintertijd om 01:00 in de nacht (UTC+1)
  • Zomdertijd om 02:00 in de nacht (UTC+2)

De weekly close van Bitcoin is in Nederland daarom in de nacht van zondag op maandag om 01:00 (wintertijd) of 02:00 (zomertijd).

Waar kan je met een demo-account oefenen?

Om beter te worden in crypto trading, kan je starten met een demo-account of met paper trading. Wij vinden dit het makkelijkste bij Tradingview.

Hier kan je eenvoudig handelen, zonder echt geld in te zetten. Je krijgt $100.000 aan nepgeld en doet hier je handelsacties mee.

  1. Maak een gratis account aan bij Tradingview
  2. Typ BTCUSD in de zoekbalk in en klik op een chart om te openen
     
    Image
    Bitcoin usd op tradingview zoeken
  3. Klik vervolgens op "Full-featured Chart"
    Image
    Bitcoin full featured chart tradingview
  4. Klik onderaan het scherm op Trading Panel en vervolgens op Paper Trading om het Paper Trading te starten
    Image
    Paper trading vinden in tradingview
  5. Klik onderaan op Paper Trading
    Image
    Paper trading tradingview
  6. Je zal zien dat je 100.000 aan speelgeld hebt ontvangen. Dit vertegenwoordigt geen echte waarde, en is puur bedoeld om mee te oefenen.
    Image
    100.000 account balance paper trading bij tradingview
  7. Ik daag je uit om van die 100.000 het dubbele te maken!
     
Wat is een trailing stop-loss?

Een trailing stop-loss is is vergelijkbaar met een normale stop-loss, maar de normale stop-loss is 'statisch' en de trailing stop-loss is 'dynamisch'.

De trailing stop-loss verschuift mee wanneer de prijs van de cryptomunt omhoog gaat en blijft hetzelfde wanneer de prijs omlaag gaat. Bij het verschuiven houdt de trailing stop-loss rekening met een percentage.

Stel dat Je Bitcoin wilt kopen voor €10.000 en je plaatst je stop-loss op €9800, dan ligt jouw stop-loss 2% lager dan de huidige prijs. Wanneer de prijs omhoog gaat, dan zal de stop-loss steeds die 2% verschil aanhouden.

Deze tabel geeft weer hoe dat eruit ziet.

Trailing stop-loss voorbeeld
Nummer Prijs Bitcoin Prijs trailing stop-loss (2% lager)
1 €10.000 (startprijs) €9800
2 €10200 (stijging) €9996
3 €10500 (stijging) €10.290
4 €10100 (daling) €9898
5 €10500 (stijging) €10290
6 €10800 (stijging) €10584
7 €11200 (stijging) €10976
8 €10800 (daling) €10584
9 €10080 (daling) €9878,40

 

Wat is een Higher High en een Lower High?

De higher high en de lower high zijn de pieken en dalen van een stijgende koerstrend.

Voorbeeld

Soms helpt het om even in te beelden dat het om iets heel anders dan een cryptomunt gaat, stel je voor dat het gaat om de prijs van een overheerlijk ijsje.

Het is zomer, erg warm buiten en iedereen heeft spontaan trek in een ijsje. Doordat iedereen naar de ijssalon rent, denk de eigenaar, hmm ik kan denk ik wel meer geld vragen voor de ijsjes die ik verkoop. Weet je wat? In plaats van 1 euro, ga ik gewoon 2 euro vragen per ijsje.. Helaas merkt hij dat mensen 2 euro wel erg veel vinden en hij zakt daarom toch ietsje en besluit om €1,50 te vragen.

Wat blijkt? Mensen zijn in de zomer best bereid 50% meer te betalen voor een ijsje en die €1,50 is dus een prima prijs!

De ijsverkoper is blij want de €1,50 is nog steeds hoger dan die €1 die hij aan het begin vroeg. De 2 euro is in dit geval de piek van de stijgende prijs en de €1,50 is de daling van de stijgende prijs. De €2 is de Higher High en de €1,50 is de Higher Low. De €1,50 is immers lager dan de €2 maar hoger dan de €1.

Vervolgens blijft het nog een maand bloedheet en zijn mensen uiteindelijk zelfs bereid om meer dan €2 voor een ijsje te betalen. De ijsverkoper besluit om de nieuwe prijs op 4 euro te zetten, en hij merkt nu dat dit helaas net weer teveel gevraagd is. Hij zakt weer ietsje en de mensen zijn opnieuw gewillig wanneer hij €3 per ijsje vraagt.

De 4 euro is hier de Higher High (hoger dan hoogste prijs van hiervoor die op 2 euro stond) en de Higher Low is de 3 euro. (Lager dan de Higher High en hoger dan de Higher Low).

Image
Higher high en higher low voor ichimoku
Bij de Crypto Parels wordt gesproken over het feit dat er 'voldoende' volume moet zijn. Anders kun je de muntjes wel kopen, maar niet eenvoudig verkopen. Maar wat is 'voldoende' ? Waar ligt nu ongeveer de grens?

Ik snap de verwarring, dit is inderdaad een wat lastiger onderwerp. Ik zal het aan de hand van een voorbeeld uitleggen.

Stel VoorBeeldCoin (VBC) is 100 euro waard en het orderboek (aan de koopkant) voor VoorBeeldCoin (VBC) ziet er als volgt uit:

Prijs Aantal
€100 1
€90 4
€80 9
€70 9
€60 15
€50 30

Dit betekent dat voor de prijs van 100 euro, is iemand bereid 1 VBC te kopen, voor de prijs van 90 euro, zijn ze bereid 4 VBC te kopen, voor de prijs van €80, zijn ze bereid 9 VBC te kopen, etc. Hoe goedkoper, hoe meer ze willen kopen vaak.

Als jij dan een market order plaatst om 1 VBC te verkopen, dan krijg je hier 100 euro voor. Zo simpel is het. MAAR, het orderboek verandert dan ook, want de limit order van 1 VBC voor 100 euro verdwijnt. Het nieuwe orderboek ziet er dus zo uit:

Prijs Aantal
€90 4
€80 9
€70 9
€60 15
€50 30

Een nieuwe volgende VBC kan je dus pas verkopen voor 90 euro.

Maar wat nu als je 10 VBC verkoopt bij het bovenste voorbeeld/orderboek? Dan krijg je voor je eerste VBC 100 euro. Maar die order is daarna weg. Dus voor de volgende 4 VBC krijg je nog maar 90 euro. Dan is ook dat gedeelte van het orderboek weg, terwijl jij nog 5 VBC wilt verkopen. Die laatste 5 krijg je dan 80 euro voor en er zijn nog 4 orders over om VBC voor 80 euro te kopen. Wat je nu dus ook gedaan hebt is de prijs van VBC 20 euro omlaag te brengen.

Op deze manier krijg je dus in plaats van 1000 euro (10 * 100 euro), maar 860 euro (1*100 + 4*90 + 5*80). Dat is 140 euro en dus 14% minder. Als je voor 2000 euro had verkocht, was dit verschil een stuk groter geweest.

Je hebt dus dit deel van het orderboek ‘weg’verkocht:

Prijs Aantal
€100 1
€90 4
€80 5

En het orderboek zit er nu zo uit:

Prijs Aantal
€80 4
€70 9
€60 15
€50 30


Dit is met name een probleem bij kleinere coins. Want hier is de liquiditeit heel slecht (dit betekent dat er weinig orders in het orderboek zijn) dus dan kan je met een klein beetje geld de prijs al alle kanten op laten slingeren.

Dus als jij veel geld hebt geïnvesteerd in VBC en hier 100 van hebt, dan heeft dit, in het geval van het eerste orderboek, een zogenaamde waarde van 10.000 euro. Maar als je dit in de praktijk wilt verkopen, dan zal je nooit die 10.000 euro kunnen krijgen. Daarom loont het vaak niet om hier veel van te hebben.

Maar om concreet antwoord te geven op je vraag: wat is 'voldoende' volume? Dat is per coin verschillend, want per coin is het orderboek verschillend. Dus per coin is het goed om te kijken hoeveel hier nu precies in verhandeld wordt.

Als een coin een volume heeft van 1500 dollar per 24 uur, dan heeft het geen zin 5000 euro erin te investeren, want dit raak je héél lastig kwijt. Minstens 72 uur dus. En als je investering wel keer 10 gaat, maar het volume ook, dan moet je 50.000 euro eruit zien te halen met een volume van 15.000. Dat wordt lastig.

Daarbij moet wel gezegd worden dat het volume vaak meer stijgt naarmate de prijs hoger wordt, maar dit hoeft absoluut niet het geval te zijn!

Wat is de formule om je winst of verlies te berekenen?

De formule om je winst of verlies te berekenen is als volgt.

(aantal munten dat je verkoopt * de prijs per munt) - (hetzelfde aantal munten dat je had gekocht * de prijs per munt) - de transactiekosten = je eventuele winst of verlies.

Voorbeeld berekening

Situatieschets:
Je koopt 10 munten voor €1 per stuk.
Je verkoopt deze 10 daarna voor €2 per stuk.
De transactiekosten zijn 0,20%

Transactiekosten voor het kopen van de munten waren:
10 munten * 1 euro = 10 euro. 10 euro * 0,20% = 0,02 euro

Transactiekosten voor het verkopen van de munten waren:
10 munten * 2 euro = 20 euro. 20 euro * 0,20% = 0,04 euro

Verkoopresultaat - inkoopbedrag - transactiekosten = eindresultaat.
20 euro - 10 euro - 0,02 - 0,04 = 9,94 euro winst

Hoe ga je om met extreme stijgingen van altcoins?

Wanneer de altcoins extreem hard stijgen en we kunnen spreken van een altseason, dan zijn er een aantal dingen belangrijk.

De eerste is dat je vooral niet te hebberig wil zijn. Natuurlijk willen we allemaal de x10 pakken, maar wat hard omhoog gaat, gaat vaak ook hard omlaag. Dus wees blij met je winsten en durf vooral ook winst te pakken.

Hoe breng je hier een balans in aan?

Een balans zodat je én winst kan pakken, én ook wellicht meeprofiteert van de x10?

Het antwoord hierop is om meerdere Target Prices (TPs) op verschillende prijslevels in te stellen. Ook is het goed om een zogenaamde "moon bag" aan te houden. Dit is een klein gedeelte van je trade die je vasthoudt voor als de munt echt gaat moonen en de x10 bereikt.

Waar zet je je target prices?

Die zet je net onder de verschillende resistancelijnen. Natuurlijk kan de munt direct door de resistance heen breken, maar de kans is groter dat hij weer wat terugzakt na het bereiken van de resistance.

Traden is kansberekenen en de kans is groter dat hij omlaag gaat in plaats van direct door de resistancelijn heen breekt. En daarnaast is het zo, stel het kost hem 5 dagen om door die resistance heen te breken, dan had je beter de munt kunnen verkopen en gedurende de 5 dagen in een andere munt zitten die nog makkelijk kan stijgen. En pas wanneer je ziet dat je eerste munt door de resistance heen breekt, dan stap je daar weer opnieuw in.

Hoe ga ik om met echt de extreme stijgingen?

Om de bovenste tekst samen te vatten, je plaatst meerdere sell-orders op de verschillende resistances en houdt een moon bag over voor de nog meer extreme stijgingen. Het geld wat je hebt verdiend kan je eventueel in andere munten stoppen die er goed uit zien. In plaats van dat je dan een x10 pakt met 1 munt, pak je op meerdere coins iedere keer wat winst waardoor je eventueel ook op de x10 uitkomt.

Verder ook heel belangrijk om te beseffen is dat je nooit de bodem en nooit de top zal kopen/verkopen. Dit lukt geen een ervaren trader. Wanneer je denkt dat je dit wel kan, dan zal je vaak helemaal niet kopen of helemaal niet verkopen en maak je dus ook geen winst. Er is als trader altijd een reden om ontevreden te zijn.

"Ik had meer moeten kopen" "Ik had later moeten verkopen" et cetera et cetera.

Focus op het positieve in plaats van het negatieve. Winst=winst en hoe briljant is het dat je winst behaalt door het handelen in cryptomunten vanachter je laptop. Liever 100 keer 5% winst maken dan 1 keer een x10 te pakken. Gewoon consistent een beetje winnen en niet focussen op het najagen van de x10.

Hierdoor zal je op de langetermijn een betere trader worden en ook meer verdienen.

Hoe ver de koers van een munt teruggaat, scheelt per exchange op Tradingview. Hoe kan dat?

Wanneer je op Tradingview hetzelfde handelspaar aanklikt voor verschillende exchanges, dan zal je inderdaad zien dat de ene grafiek op een andere datum begint dan de andere grafiek.

Dit heeft te maken met de listing van de coin. Wanneer de exchange de munt verhandelbaar maakt op het platform, pas vanaf die datum kan je de candles zien in de grafiek van die exchange.

Wat zijn de CME Future gaps?

De future-contracten bij de Chicago Mercantile Exchange (CME) zijn niet 24/7 open, in tegenstelling tot de cryptomarkt.

Een gap is het moment in de koersgrafiek waarop er geen handel is, maar de prijs toch is veranderd.

Bij de Chicago Mercantile Exchange stopt de handel om 3 uur ’s middags (UTC) en start weer op zondagavond rond 17.30 uur (UTC).

In Nederlandse tijd, is dit in de Wintertijd om 4 uur en 18.30 uur (UTC+1) en in de Zomertijd om 5 uur en 19.30 uur (UTC+2)

Wat is de Tradingview Chart van BitMEX funding en premium?
Kan ik aan de hand van candlesticks de koers voorspellen?

Candlesticks zijn een belangrijk onderdeel van trading, maar wel als éxtra indicator. Trading gebeurt op basis van zoveel factoren, zoals het timeframe en met name hoe de cryptomunt zich in de geschiedenis heeft gedragen. Alléén een candlestick voorspelt de toekomst niet.

Plus, nog belangrijker, heel vaak stijgt of daalt de koers zonder dat er een opvallende candlestick is geweest. Daarom is het belangrijk om ook andere indicatoren onder de knie te krijgen, zoals support en resistance (in mijn ogen veruit de belangrijkste).

Wanneer de koers bijvoorbeeld een resistance bereikt én er volgt een bearish engulfing candlestick, dan is de kans extra groot dat de koers gaat dalen! Het combineren van indicatoren om een kans te herkennen heet "Confluence".

Stel dat indicator A aangeeft dat we gaan stijgen en indicator B ook aangeeft dat we gaan stijgen, dan is de kans groter dat dit gebeurt dan wanneer A aangeeft dat we gaan stijgen en B aangeeft dat we gaan dalen. In het voorbeeld van net had ik het over candlesticks in combinatie met de resistancelijn.

En als laatst: het is onmogelijk om álles te kunnen voorspellen. Wie dat kan, is binnen 3 dagen de koning van de wereld. Er zullen nog genoeg momenten komen dat er iets gebeurt dat (bijna) niemand had zien aankomen.

Wat is het verschil tussen margin en spot traden en hoe is dit belangrijk voor een swing trader?

Spot trading

Spot trading staat voor 'on the spot'. Het betekent dat JIJ complete eigenaar bent van de crypto zelf. Dus als jij 1 Bitcoin hebt dan kan je die verkopen tegen de huidige prijs en vervolgens ook weer terugkopen als je dat zou willen. We gan nu voor het gemak er vanuit dat een Bitcoin 10.000 dollar waard is. 

Dus, trading on the spot!

Marging trading

Margin traden is traden met contracten. Het klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Je koopt contracten die voorspellen of de prijs omhoog of omlaag gaan. Vaak zijn die contracten, in het geval van Bitcoin, 1 dollar per stuk. Mocht de prijs van Bitcoin omhoog of omlaag gaan, en jij hebt het goed voorspeld, kan je die contracten weer inwisselen voor je geld + winst gebaseerd op het risico wat je nam. Het genomen risico is hierbij je marge.

Bij margin trading kost het geld om een handelspositie aan te houden. Je betaalt een funding rate. Je kan hierbij denken aan 0,02% van je handelspositie voor iedere 8 uur dat de positie open staat.

Voorbeeld margin trading

Dus stel je voor, je hebt een marge van 10. Dat is dan een leverage (hefboom) van x10.

Dan heb jij, als je inleg 0,1 Bitcoin is, een positie van 1 Bitcoin. Jouw inleg van 0,1 x 10 is namelijk 1.

Die 0,1 Bitcoin noem je jouw onderpand (collateral). Dit is het geld waar je mee speelt. En dit speelgeld kan je kwijtraken door liquidatie, mocht de prijs een bepaald punt bereiken die TEGEN jouw voorspelling in is. Dit kan je enorm goed VOORKOMEN met strakke stop-losses en het hebben van een goede risk-management-strategie. Het is dus belangrijk om een goed handelsplan voor jezelf te hebben.

Swing trading

Swing trading is het handelen op de wat langere timeframes. Hierbij, net als bij spot trading, ben je daadwerkelijk in het bezit van de cryptomunten.  Je betaalt geen funding rate, zoals bij margin trading. Je kan bij swing trading er ook voor kiezen om met marge te handelen. Hierbij betaal je dan funding rate, zoals uitgelegd bij het kopje Marging trading.

Wat is Technische Analyse?

Technische analyse is het op zoek gaan naar de beste koop- en verkoopmomenten door alleen naar de grafiek van een cryptomunt te kijken.

Wat betekent WAGMI?

WAGMI betekent We All Gonna Make It. In het Nederlands staat dit voor dat we het allemaal gaan maken in de cryptowereld. We kennen ook de afkorting NGMI. Dit staat voor Not Gonna Make It.

Je zal de afkortingen vaak zien op media zoals Twitter. Een voorbeeld hiervan kan zijn:

"Bitcoin is going to the moon! #wagmi"

Cryptocurrency / geld

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale munt met een decentraal karakter. Het geld wordt niet beheerd en gecontroleerd door banken, maar door ons allemaal. Het is het geld van de mens! Voorbeelden van cryptocurrency’s zijn Bitcoin en Ethereum.

Wat is fiatgeld?

Fiatgeld is een valuta die zowel in tastbare (brief- en muntgeld) als ontastbare (online) vorm wordt gebruikt. Het is centraal van karakter en wordt beheerd en gecontroleerd door de banken en overheden. Voorbeelden van fiatgeld zijn de euro, dollar en pond. Satoshi Nakamoto en veel andere crypto-enthousiastelingen zijn van mening dat fiatgeld de meest oneerlijke vorm van geld is.

Hoeveel soorten tokens zijn er?

Op dit moment bestaan er duizenden verschillende tokens en deze zijn op te delen in 5 soorten:

  1. Security token
  2. Utility token
  3. Equity token
  4. Asset token
  5. Reward/reputation token.
Wat is de beste cryptomunt?
Is iedere munt een ander soort Bitcoin?

Er bestaat maar één Bitcoin en deze munt behoort tot de categorie ‘cryptocurrency’. Er zijn veel andere soorten cryptocurrency’s maar er zal altijd maar één echte Bitcoin blijven. Zelfs de forks (afsplitsingen) van Bitcoin behoren niet tot ‘een soort Bitcoin’.

Wat is een security token?

Een security token is een crypto-token die ‘echte waarde’ als onderpand heeft. Vaak ontleent het zijn waarde aan de omzet en/of winst van een cryptobedrijf. Deze token wordt aan de man gebracht door middel van een Security Token Offering (STO).

De security token is gebonden aan wet- en regelgeving aangezien het als belegging wordt gezien, vergelijkbaar met aandelen, obligaties en fondsen.

Lees in dit blogartikel meer over security tokens.

Wat is een utility token?

Een utility token is een cryptocurrency token die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een product en/of service van een cryptobedrijf. In tegenstelling tot een security token, zijn utility tokens van origine niet bedoeld als belegging. De wet- en regelgeving rondom dit soort tokens is dan ook minder streng.

Lees in dit blogartikel meer over utility tokens.

Wat is het verschil tussen een token en een coin?
Wat is een crypto-vriendelijke bank?

Bunq is momenteel de enige crypto-vriendelijke bank van Nederland.

Wat is een ERC20-token?
Bestaan er fysieke cryptocurrency’s?

Er bestaan geen fysieke cryptocurrency’s. Alle cryptomunten zijn digitaal en laat niemand je het tegenovergestelde wijsmaken.

Waardoor wordt de prijs van een cryptomunt bepaald?

De prijs van een cryptomunt wordt bepaald door middel van vraag en aanbod. Hoe meer mensen de cryptocurrency gebruiken, hoe hoger de vraag wordt. Wanneer het aantal munten gelijk blijft, dan betekent deze toenemende vraag dat de prijs van de munt zal stijgen. 

Lees hier meer over de waarde van Bitcoin.

Wat is de potentie van crypto?

De potentie van crypto is dat:

  1. je er goedkoop en snel waarde mee kan versturen;
  2. het niet uitmaakt of iemand in Amerika of in Nederland woont, de transacties verlopen even snel en de kosten zijn hetzelfde;
  3. het versturen van waarde net zo makkelijk wordt als het versturen van een e-mail. Waar het bij een e-mail gaat om het versturen van informatie, draait het bij crypto en blockchain om het versturen van waarde; en
  4. de koers van de munt niet landafhankelijk is. Hiermee voorkom je dat er een situatie ontstaat zoals die in Venezuela. Hier heeft de nationale valuta, volgens velen, zijn waarde verloren door het falen van president Maduro.
     
Zijn altcoins betrouwbaar?

Het veiligste is om de houding aan te nemen dat geen een altcoin betrouwbaar is, tot dat het tegendeel is gebleken. Wij verwachten dat zeker 95% van alle altcoins in de toekomst zullen verdwijnen.

Is digitaal geld de toekomst?

Wij zijn sterk van mening dat digitaal geld de toekomst is en zien het als een kwestie van tijd voordat we het in het dagelijks leven gaan gebruiken.

Gaat de overheid zich bemoeien met cryptogeld?

De overheid gaat zich zeker over het cryptogeld buigen. Sterker nog, wij weten dat ze achter de schermen al flink bezig zijn met blockchain en cryptocurrency’s.

Bestaat er een crypto-betaalkaart?

Ja, er bestaan kaarten waarmee je met cryptomunten kunt betalen. Crypto.com is hier een bekende aanbieder van en Binance is bezig om haar eigen cryptokaart te lanceren.

Wat is een goede plek om de cryptokoersen in de gaten te houden?
Wat betekent decentraal?

Decentraal betekent dat iets niet in handen is van een centrale partij. Een decentraal proces verloopt zonder bemoeienis van een tussenpersoon. Voorbeelden van centrale partijen zijn bedrijven, overheden en banken.

In plaats van dat een centrale partij bepaalt wat er gebeurt, wordt de bevoegdheid verspreid over alle aangesloten personen of apparaten. Niet één partij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen een decentrale entiteit, maar alles en iedereen dat is aangesloten, is verantwoordelijk.

De euro wordt centraal beheerd en Bitcoin wordt decentraal beheerd.

Wat is BnkToTheFuture?

BnkToTheFuture is een platform waarop je kan investeren in FinTech- en Cryptobedrijven die de traditionele finance-industrie vernieuwen.

Crypto Masterclass (cursus)

Ik heb de Crypto Masterclass gekocht, maar ik heb nog niets ontvangen?

Zodra de betaling is voldaan, ontvang je direct een bevestigingsmail van ons. In deze mail staat een link om met de cursus te beginnen. Zie je de mail niet in jouw inbox staan? Dan kan het zijn dat de de mail in jouw Spamfolder / Ongewenste map is terechtgekomen. Zie je hem hier ook niet tussenstaan? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar [email protected].

Waar staan de e-boeken van de cursus?

De e-boeken vind je in de Crypto Mastermap. De link naar deze map vind je in The Zone. Dit is de leeromgeving van de Crypto Masterclass.

Kan ik de cursus op mijn eigen tempo volgen?

Ja dat kan! De cursus is opgedeeld in meerdere delen en ieder deel kan je starten wanneer jij eraan toe bent! Elk deel wordt afgesloten met een tussentijdse toets zodat je dat deel direct kan afvinken!

Waar kan ik het beste mijn vragen stellen?

Stel jouw vragen in The Zone waar alle andere studenten ook in zitten. Samen zorgen we ervoor dat jij zo snel mogelijk antwoord krijgt op al jouw vragen.

Wordt de cursus geüpdatet?

Ja, we streven ernaar om de Crypto Masterclass te blijven updaten. Hier hoef jij niets extra's voor te betalen. Heb je zelf een onderwerp waar je meer over wilt leren? Geef dit dan door in de The Zone en wij zullen hier lessen aan wijden. Samen maken we er een allesomvattende cursus van!

We willen dat de crypto cursus ervoor zorgt dat je als beginner binnenstroomt en je ontwikkelt tot absolute Crypto Expert.

Kan ik met mijn AllesOverCrypto-account inloggen in de leeromgeving?

Nee, het zijn twee verschillende accounts. Eén is speciaal bedoeld voor de cursus en de ander voor op de website van AllesOverCrypto.

Waarom doen jullie 14 dagen garantie?

We vinden het belangrijk dat de student tevreden is en als dat niet het geval is dan vinden wij dat we ons product moeten verbeteren. Dat is de reden dat we 14 dagen garantie geven. Daarnaast geloven we erin dat mensen van nature goed willen doen en hier geen misbruik van zullen maken.

Als je binnen 14 dagen toch zoiets hebt van, het is niets voor mij of ik leer er te weinig van, dan kan je ons een bericht sturen (beste via de mail) en dan zullen wij het bedrag retourneren.

Waar vind ik de Bitcoinbijbel terug?

De Bitcoinbijbel vormt een onderdeel van de Crypto Masterclass. Je vindt het e-boek terug in jouw online leeromgeving en in de Crypto Mastermap.

Ik heb alleen toegang tot de preview, hoe kan dat?

Wanneer je de cryptocurrency cursus niet hebt gekocht, dan heb je alleen toegang tot de "Preview".

Heb je de cursus wel aangeschaft en heb je alsnog alleen toegang tot de "Preview"? Bekijk dan of je met hetzelfde e-mailadres inlogt als waarmee je de cursus hebt besteld. We zien vaak dat studenten per ongeluk met hun 2e e-mail inloggen.

Is dit niet de oplossing? Stuur ons dan een e-mail naar [email protected].

Waar bestaat de Crypto Masterclass uit?

De Crypto Masterclass bestaat uit:

  1. De Cryptocurrency Cursus
  2. Het Crypto Portfolio 2021
  3. De Bitcoinbijbel
  4. Crypto Belastinggids

  5. Precies weten wanneer, waarin en hoeveel je moet investeren (E-boek)

  6. Een leven zonder zorgen dankzij Bitcoin (E-boek)

  7. 12 Tips voor beginners! (E-boek)

  8. Bitcoin en Cryptocurrency Begrippenlijst
Waarin onderscheidt de crypto cursus zich ten opzichte van andere aanbieders?

De crypto cursus, oftwel de Crypto Masterclass, onderscheidt zich op de volgende punten:

  1. Hij wordt continu geüpdatet met nieuw lesmateriaal zonder bijkomende kosten.
  2. Studenten komen in The Zone terecht. Dit is de community waar Derek en Patrick uitgebreid de vragen van de studenten beantwoorden. Hierdoor kunnen de studenten ook van elkaars vragen leren.
  3. Doordat Derek en Patrick in 2013 met crypto zijn begonnen, hebben ze alle mogelijke scenario's wel meegemaakt. De studenten profiteren van deze kennis en ervaring.
  4. Naast crypto wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de juiste mindset die je nodig hebt om succesvol te worden in deze wereld. In onze ogen de kern om winst te maken in plaats van verlies.
Laten jullie het weten als de Crypto Masterclass weer is geüpdatet?

Ja, dit laten we sowieso weten via The Zone. En voor grotere updates zullen we een e-mail versturen. Dus dan ben je direct op de hoogte!

Help, ik kan niet inloggen!
Ik wil graag de Crypto Masterclass retourneren, hoe doe ik dat?

Als je gebruikt wilt maken van de 14 daagse niet-goed-geld-terug garantie, dan kan je een e-mail sturen naar [email protected] met als onderwerptitel "Retour Crypto Masterclass".

We vragen je om de volgende informatie mee te sturen:

  • Datum van aankoop
  • Reden van retour.
    Hoe meer feedback, hoe meer wij de cursus kunnen verbeteren.

We zijn continu bezig om de cursus uit te breiden. Wanneer je in de toekomst alsnog de Crypto Masterclass wilt kopen, dan is de kans groot dat de prijs is opgehoogd.

Kan ik beter eerst de lessen volgen of de e-boeken lezen?

Wanneer je de Crypto Masterclass volgt, dan kan je gewoon bij het begin beginnen. Gedurende de lessen, zullen ook de e-boeken aan bod komen. De lessen volgen elkaar logischerwijs op waardoor je zonder moeite alle lessen volgt. Natuurlijk ben je ook vrij om je eigen volgorde te bepalen wanneer je dit prettig vindt.

Crypto Portfolio

Koop ik er ook de munten uit de portfolio mee?

Nee, je betaalt voor de honderden uren aan onderzoek dat AllesOverCrypto doet om deze Crypto Parels te vinden. De munten dien je hierna zelf aan te kopen via de instructies die AllesOverCrypto jou geeft.

Waar vind ik het Crypto Portfolio 2021?

Nadat je het Crypto Portfolio 2021 hebt aangeschaft, krijg je direct een e-mail met de bestanden.

Zie je na 5 minuten nog geen mail verschijnen? Bekijk dan even je spamfolder of ongewenste e-mail.

Het kan namelijk zijn dat hij hier is verschenen.

Is het portfolio fysiek of digitaal?

Het Crypto Portfolio is een online product. Dit is handig aangezien het portfolio hierdoor gemakkelijk kan worden geüpdatet.

Heeft de Coronacrisis invloed op de Crypto Parels?

Vaak zien we in de cryptomarkt dat in tijden van stijgende prijzen, het geld eerst naar de grote jongens vloeit (Bitcoin, Ethereum, etc), daarna richting de kleinere cryptomunten (top 15), vervolgens de top 100 en daarna zijn de Crypto Parels aan de beurt. Dit is iets wat we veel gezien hebben, maar dat betekent niet dat het altijd gebeurt. 

Tijdens een crisis, zoals die van Corona, is het wachten op de stijgende prijzen. Wel is de kans groter dat de kleinste projecten tijdens een crisis omvallen. Dus de risico's om te investeren in kleine cryptomunten zijn tijdens een crisis groter.

Wat is een Crypto Parel?

Crypto Parels zijn piepkleine cryptomunten die op de diepe bodem van de cryptomarkt liggen. Bijna niemand kent ze nog terwijl ze de potentie hebben om flink te stijgen. Dit kan resulteren in stijgingen van x100. Crypto Parels bevinden zich buiten de top 100 lijst van de cryptomarkt.

Op welke exchange koop ik de Crypto Parels?

De Crypto Parels koop je bij verschillende exchanges.

In het uitgebreide document van het portfolio met de naam "Crypto Parels 2021 - Uitgebreide versie" vind je een overzicht van alle Crypto Parels bij elkaar.

In dit overzicht vind je ook bij welke exchange iedere parel gekocht kan worden. Onderaan het document staat dan per exchange stap-voor-stap uitgelegd hoe je de Crypto Parel ook daadwerkelijk koopt.

Hoe vaak wordt het Crypto Portfolio geüpdatet?

De munten uit het Crypto Portfolio worden continu in de gaten gehouden. Wanneer wij denken dat het team achter de munt niet hard genoeg werkt of de parel echt achterblijft bij de rest, dan besluiten we om hem te vervagngen voor een andere.

Hierdoor kan het zo zijn dat dat er meerdere keren per jaar een update komt. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen van de munten.

Hier zul je altijd van op de hoogte worden gebracht. Wanneer een parel wordt vervangen, betekent dit niet automatisch dat hij slecht is. Het betekent dat wij op dat moment een andere beter vinden.

Staat er in de Crypto Parels ook beschreven hoe je het beste een portfolio kan opzetten?

In het portfolio wordt er uitgelegd hoe je de beste cryptomunten vindt zodat je daarmee jouw eigen portfolio kan samenstellen.

We geven aan waar wij op letten wanneer we het onderzoek doen naar de parels en met welke hulpvragen je dit onderzoek zo nauwkeurig mogelijk doet 

E-boeken

Ik heb de mail ontvangen, maar ik kan mijn e-boek niet openen

Mocht de browser de gids niet goed openen, probeer het dan in een andere browser of installeer de gratis extensie van Adobe Reader. Een browser is de omgeving waarin je aan het internetten bent. Voorbeelden van browsers zijn Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari.

Exchanges

Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een online handelsplatform speciaal bedoeld voor het traden van cryptocurrency’s. 

Wat is het verschil tussen een broker en een exchange?

Een broker bemiddelt tussen de handelaar en de exchanges en is zelf niet in het bezit van de cryptomunten. Een exchange is wel in het bezit van de cryptomunten. Een handelaar koopt en verkoopt direct op deze exchange.

Doordat een broker als tussenpersoon fungeert, zijn de transactiekosten hier bijna altijd hoger dan wanneer je direct op de exchange handelt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de broker Bitcoin Meester en de exchange Bitvavo. 

Wat is de beste exchange?

De beste en goedkoopste exchange van Nederland is Bitvavo en de beste en goedkoopste exchange van de wereld is Binance.

Staan exchanges onder toezicht van de AFM?

Op dit moment staan exchanges niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Staat mijn geld veilig bij een exchange?

Nee, je cryptomunten staan nooit helemaal veilig op een exchange. Je bent namelijk zelf niet in het bezit van de private keys van jouw cryptocurrency’s. Wij zeggen altijd: “Not your keys, not your money”. Je legt als het ware de verantwoordelijkheid voor het beveiligen van je coins bij de exchange.

Wanneer een exchange wordt gehackt, failliet gaat of zelf besluit de benen te nemen, dan ben jij al jouw geld kwijt.

Aangezien exchanges doelwit nummer 1 zijn voor hackers, is het heel riskant om je munten hier te bewaren. Je wilt niet het risico lopen dat iemand anders bij jouw munten komt. Het is dan het meest verstandig altijd je cryptomunten (waar je niet actief mee trade) te bewaren op een hardware wallet.

Lees hier hoe je jouw cryptocurrency's het best kan beveiligen.

Hoe kan het dat een exchange gehackt wordt?

Steeds meer mensen beginnen te handelen in cryptocurrency’s en op de exchanges gaat dan ook veel geld om. Velen laten hun munten op de exchange staan en dit betekent dat hackers een schatkist kunnen kraken waar honderden miljoenen euro’s in liggen opgeborgen. Hierdoor zijn exchanges doelwit nummer één en doen hackers van over de hele wereld er alles aan om hier binnen te dringen. In veel gevallen weten de exchanges zichzelf te verweren, maar helaas zijn er genoeg voorbeelden uit het verleden waar hackers toch een lek hebben weten te vinden en er met de buit van onschuldige investeerders vandoor gingen.

Waarom vragen exchanges om jouw persoonsgegevens en identiteitsbewijs?

Exchanges zijn vanuit de wet -en regelgeving in het land waar ze gevestigd zijn verplicht om aan ‘Know Your Customer’ te doen. Dit houdt in dat ze van al hun klanten moeten weten wie het is en daarvoor hebben ze jouw persoonsgegevens nodig. Regeringen verplichten dit, zodat ze witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen kunnen gaan.

Als een exchange failliet gaat, krijg ik mijn geld dan terug?
Ondersteunen exchanges airdrops?

Exchanges ondersteunen over het algemeen geen airdrops, met uitzonderingen daargelaten. Airdrops betreffen vaak nieuwe, onbekende cryptomunten en de exchanges bieden nog geen ondersteuning voor deze munten.

Ondersteunen exchanges token swaps?

De toonaangevende exchanges zoals Bitvavo en Binance ondersteunen de token swaps. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zij regelen kosteloos dat jouw tokens worden omgezet naar coins.

Wat is een whitelist-adres?

Het whitelisten van je adressen verbetert de beveiliging van je cryptomunten. Je geeft ermee aan dat er alleen cryptomunten naar dit specifieke adres overgemaakt mogen worden.

Voorbeeld
Ik heb cryptomunten op Binance staan en heb het deposit-adres van mijn persoonlijke Bitcoin-wallet (bijvoorbeeld van de Ledger Nano X) als whitelist-adres opgenomen. Dit betekent dat ik alleen naar dit Bitcoin-adres geld kan overmaken vanuit Binance.
Als mijn account wordt gehackt, dan zien de hackers mijn cryptomunten wel, maar kunnen ze het niet versturen naar hun Bitcoin-wallet. Het enige wat ze kunnen doen is het versturen naar mijn Bitcoin-wallet en dat is helemaal geen probleem want die is helemaal van mij.

Mijn 2FA is kwijt, wat moet ik doen?

Wanneer je jouw 2FA kwijt bent doordat je telefoon is gestolen of doordat je deze hebt gereset, is het mogelijk om je 2FA opnieuw in te stellen door middel van de QR-code en/of Secret Key die je destijds van de exchange hebt gekregen.

Heb je deze niet opgeslagen? Neem dan contact op met de exchange om de 2FA te resetten. Denk eraan dat je bij de reset wel de QR-code en Secret Key opslaat. Zo voorkom je dat je nog een keer in deze situatie komt. 

Directe links naar het verzoek om de 2FA opnieuw in te stellen:

Betaal ik kosten voor het hebben van geld op een exchange?

Nee, de crypto exchanges rekenen geen kosten voor het hebben van geld op het platform.

Krijg ik rente over mijn crypto bij een exchange?

Nee, wanneer jij geld op een exchange hebt staan, dan krijg je hier geen rente over.

Wat zijn de handelskosten bij Bittrex?

De handelskosten bij Bittrex zijn 0,20%.

Wat zijn de verschillen in handelskosten tussen exchanges?

Het verschil in de handelskosten tussen exchanges kan aanzienlijk zijn. Hieronder zie je de trading fees van de bekende crypto exchanges. Iedere exchange heeft een eigen manier bedacht waardoor handelaren korting kunnen krijgen op de handelskosten. Deze worden in deze tabel niet meegerekend. Dit zijn de kosten die je betaalt zonder aanvullende acties te ondernemen.

  Bitvavo Binance Bittrex Coinbase Huobi KuCoin Kraken
Trading fees crypto exchanges 0,25% 0,10% 0,20% 0,50% 0,20% 0,10% 0,26%
Wat is een decentralized exchange?

Een decentralized exchange is een online handelsplatform waar traders direct met elkaar kunnen handelen, zonder dat er een tussenpersoon noodzakelijk is. Bij een decentraal handelsplatform hoef je geen centrale autoriteit te vertrouwen en blijft je geld in eigen beheer.

Voorbeelden van decentralized exchanges zijn:

DEX is de veelgebruikte afkorting van een Decentralized Exchange die je vast veel op het internet zal tegenkomen.

Hoe kan het dat de prijs van Bitcoin per exchange verschilt?

Bij iedere exchange wordt de prijs tot stand gebracht door middel van vraag en aanbod op het platform. Het kan zijn dat hierdoor 1 Bitcoin bij Binance €10.000 is en 1 Bitcoin bij Bittrex €9980.

Er zijn mensen die op deze verschillen inspelen, dit zijn arbitrage traders. In dit geval kopen zij een Bitcoin bij Bittrex voor €9980 en verkopen deze bij Binance voor €10.000.

Hierdoor ontstaan er bij Binance meer verkooporders en bij Bittrex meer kooporders. Dit zorgt ervoor dat de prijs van Binance wat zal zakken en de prijs bij Bittrex wat zal stijgen.

De arbitragetraders zorgen met hun acties ervoor dat de prijzen bij verschillende exchanges weer worden gelijkgetrokken.
Wanneer de prijzen weer gelijk zijn, dan gaan ze weer op zoek naar andere arbitrage-mogelijkheden.

Hoe verplaats ik mijn cryptomunten van Bitcoin Meester naar Bitvavo?

Om je cryptomunten te verplaatsen van Bitcoin Meester naar Bitvavo, onderneem je de volgende stappen:

  1. Login bij Bitcoin Meester
  2. Zoek de munt op die je graag wilt versturen, en klik op "versturen". Hieronder hebben we Bitcoin als voorbeeld genomen.
    Image
    Bitcoin Meester Bitcoin versturen
  3. Login in je Bitvavo-account
  4. Zoek dezelfde munt op in het Bitvavo-overzicht en klik erop.
    Image
    Bitcoin vinden bij Bitvavo
  5. Klik vervolgens op "Storten" en kopieer je deposit-adres
    Image
    Bitcoin storten bij Bitvavo
  6. Plak het zojuist gekopieerde deposit-adres bij Bitcoin Meester, vul het aantal in dat je wilt versturen en klik tot slot op "Bitcoin versturen". Mocht je een andere cryptomunt versturen dan staat er "[naam coin] versturen".
    Image
    Bitcoin versturen vanuit Bitcoin Meester naar Bitvavo
  7. Je krijgt nu een e-mail van Bitcoin Meester om je overboeking te bevestigen. Bevestig deze door op de link in de mail te klikken. Pas wanneer je hierop hebt geklikt, dan zullen de munten worden overgeplaatst.
  8. Wacht een half uurtje en vernieuw de pagina van Bitvavo. Je zal zien dat jouw cryptomunten nu niet meer bij Bitcoin Meester staan, en wel bij Bitvavo.
Wat houden correcties op de cryptomarkt precies in?

Correcties worden vaak gedaan op het moment dat een cryptocoin een overwaarde of onderwaarde heeft, als gevolg van snelle stijgingen of liquidaties. Dit gaat gecombineerd met dunne orders doordat veel Bitcoins ook op hardware wallets staat. Daarnaast worden tijdens forse en snelle dalingen ook vaak stop losses - een opdracht tot het kopen of verkopen van de desbetreffende cryptocurrency als deze een bepaalde prijs bereikt. 

Juridisch / Belasting

Zijn cryptocurrency’s legaal?

In Nederland zijn cryptocurrency’s legaal. De regering worstelt nog wel met de vraag hoe ze de digitale valuta gaan reguleren. Allereerst stellen ze zichzelf nog altijd de vraag onder welke noemer ze de munt kunnen scharen. Is het geld? Is het een beleggingsobject? Of is het misschien een verzamelmunt? Afhankelijk van deze stempel kunnen ze passende wet- en regelgeving formuleren.

Kan er geld met crypto worden witgewassen?

Ja, er kan met cryptocurrency’s geld worden witgewassen. Private cryptocurrency’s zoals Monero (XMR) zijn hier erg interessant voor aangezien het de mogelijkheid biedt om er alles aan te doen de identiteit van de betrokken partijen onvindbaar te maken.

Kan Bitcoin worden gereguleerd?

Het netwerk van Bitcoin zelf kan niet worden gereguleerd door een centrale partij aangezien het netwerk decentraal is. Het gebruik van de cryptocurrency kan wel binnen een land gereguleerd worden door middel van wet- en regelgeving. Hierdoor bepaalt de regering of de digitale munt binnen de samenleving past en welke rol het hier kan vervullen.

Betaal je belasting over cryptocurrency’s?

In Nederland wordt jouw vermogen aan cryptocurrency’s opgeteld bij je huidige vermogen in euro’s. Wanneer dit boven de €30.000,- komt, dan ben je verplicht hier vermogensbelasting over te betalen. Ook wanneer je inkomen in Bitcoins of crypto geniet, dien je hier omzet- en inkomstenbelasting over te betalen. Daarnaast betaal je ook inkomstenbelasting over het minen van cryptocurrency's. Alle belastingen en regels vind je in onze belastinggids.

Bekijk hier de belastinggids.

Mijn Bitcoins zijn gestolen, wat nu?

Met Bitcoin bezit en beheer je jouw eigen geld en heb je geen bank nodig. In plaats van dat de verantwoordelijkheid over je geld bij de bank ligt, ligt deze nu volledig bij jou. Wanneer jouw crypot-geld wordt gestolen draai je dus zelf voor de gevolgen op. Er is geen derde partij om aan te klagen en je kan ook geen gebruikmaken van het depositogarantiestelsel van de bank.

Het is daarom van groot belang dat je de taak als bank serieus neemt en met grote zorg jouw cryptovermogen beheert. Je kan overigens wel aangifte doen en een onderzoek starten naar de dader. Via de blockchain is het gemakkelijk te volgen naar welke wallet (en welk adres) jouw crypto gestuurd is. De vraag is echter wel of je er ooit achter gaat komen van wie dat adres is.

Bekijk hier hoe je jouw cryptocurrency's goed kan beveiligen.

Wordt crypto vanuit de wet gezien als geld?

Cryptocurrency's worden juridisch gezien als goederen. Normaal gesproken worden goederen belast met btw maar bij cryptocurrency's is dit niet het geval. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft hierover een uitspraak gedaan. Omdat Bitcoin geen ander doel dient dan het verrichten van betalingen, dienen de lidstaten van de Europese Unie geen btw te heffen over Bitcoin. Kortom er is fiscaal gezien geen toegevoegde waarde. Door deze uitspraak heeft Bitcoin een 'status aparte' gekregen.

Het is geen geld, maar omdat het wel de functie van geld heeft, hoeft er toch geen btw over betaald te worden.

Lees hier alles over Bitcoin en Belasting.

Valt crypto onder toezicht van de AFM?

Doordat bitcoins (nog) niet onder de werking van de Wft vallen, kunnen de traditionele toezichthouders op de financiële markt –De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)– geen toezicht houden op het betalingsverkeer en diensten die zich bezighouden met bitcoins.

Kan ik mijn salaris uitbetaald krijgen in Bitcoin?

Ja, sommige bedrijven in Nederland betalen al een gedeelte van het salaris uit in Bitcoin. Volgens de wet moeten bedrijven in ieder geval het minimumloon in euro’s uitbetalen en daarnaast ligt er de mogelijkheid om het overige gedeelte in crypto te betalen.

Weet de belastingdienst of ik cryptocurrency’s in bezit heb?

De Belastingdienst weet niet dat jij cryptocurrency’s in je bezit hebt, maar je bent wel verplicht dit aan te geven. Wanneer ze het vermoeden hebben dat jij verzuimt in deze aangifte, dan kunnen zij hier vragen over stellen. Op het moment dat hier vragen over worden gesteld en jij niks hebt opgegeven, dan ligt de bewijslast bij jou en dien jij aan te tonen dat je echt geen cryptovaluta in bezit hebt.

Wanneer jij wel hebt aangegeven dat je cryptocurrency's bezit maar de Belastingdienst denkt dat je meer hebt, dan ligt de bewijslast (meestal) juist bij de Belastingdienst. Zij dienen te bewijzen dat jij meer zou bezitten dan je hebt aangegeven. Ga hier niet mee proberen te sjoemelen, want de Belastingdienst weet meer dank je denkt en is wel de laatste waar je problemen mee wilt hebben.

In onze belastingbrochure vind je hier alle informatie over.

Waar staat KYC voor?

KYC staat voor Know Your Customer. Wanneer je wilt investeren, dan zal het bedrijf waar jij je geld naar overmaakt, willen weten wie jij bent. Dit doen ze om te voorkomen dat mensen kunnen witwassen of aan terrorismefinanciering kunnen doen. Om aan de KYC te voldoen, dien je jouw persoongegevens, inclusief identiteitsbewijs, naar het bedrijf op te sturen zodat jouw identiteit kan worden gecontroleerd.

Waar staat AML voor?

AML staat voor Anti Money Laundering. Het gaat hier om wet- en regelgeving die moet voorkomen dat er geld wordt witgewassen.

Wat is een geaccrediteerde investeerder?

Een geaccrediteerde investeerder is:

  • "Een natuurlijke persoon met een inkomen van meer dan $ 200,000 in elk van de twee laatste jaren of een gezamenlijk inkomen met een echtgenoot dat meer dan $ 300,000 bedraagt ​​voor die jaren en een redelijke verwachting van hetzelfde inkomensniveau in het lopende jaar"
  • "Een natuurlijke persoon die een individuele waarde heeft, of een gezamenlijke netto-waarde met de echtgenoot van de persoon, dat meer bedraagt ​​dan $ 1 miljoen, exclusief de waarde van het hoofdverblijf van deze persoon."
Wat te doen met je cryptogeld bij overleiden?

Juridisch gezien hebben je erfgenamen recht op nalatenschap en ook je cryptomunten behoren hiertoe. Je kunt je toegangsgegevens en de toegangsmethode vastleggen in een testament. 

Nu is het natuurlijk wel noodzakelijk dat ze ook echt goed weten hoe ze bij jouw munten kunnen komen. Persoonlijk vind ik het niet prettig om alle toegangsgegevens en methode in een testament te laten vastleggen. Een gedeelte is oké, maar zeker niet alles.

Wat je zou kunnen doen is dat je een uitgebreide handleiding maakt die de erfgenamen kunnen raadplegen. Daarentegen wil je niet dat, wanneer dieven deze handleiding lezen, ze ook bij je geld kunnen komen.

Om deze reden kan je ervoor kiezen om de handleiding op te delen. 

Om een voorbeeld te geven:

De handleiding bestaat uit deel A, deel B en deel C. 

  • Een goede vriend heeft de delen A en B
  • Je ouders hebben de delen B en C
  • Je partner heeft de delen C en A

Ze hebben elkaar nodig om de toegang tot je munten te krijgen en wanneer iemand een deel verliest, dan is er altijd nog een ander die dat gedeelte heeft.

Mocht je komen te overlijden, dan zal er ook over de cryptomunten erfbelasting worden geheven. Dit is in Nederland afhankelijk van je relatie tot de overledene en de hoogte van het erfbedrag.

Erfbelasting Nederland 2020
Waarde erfenis Partner
(Pleeg- of stief)kind
Kind met een beperking
Kleinkinderen en
verdere afstammelingen
Overige erfgenamen
zoals een broer, zus of ouders
€ 0 - € 126.723 10% 18% 30%
€ 126.724 en meer 20% 36% 40%


 

Mining / Staking

Wat is mining?

Miners leveren de rekenkracht om een nieuw block van de blockchain te vinden. In dit nieuwe block kunnen transacties worden opgeslagen. De nodes van het netwerk controleren deze transacties voordat ze in het block komen.

Hoe werkt mining?

Miners zetten hun mining hardware aan het werk om lastige rekensommen op te lossen. Wanneer zij de rekensom hebben opgelost dan komt er een block vrij en krijgen de miners een beloning voor hun werkzaamheden. De rekensommen worden steeds lastiger en de beloningen per gevonden block halveren om de zoveel tijd.

Kan ik nog Bitcoins minen?

Het is niet meer mogelijk om op je zolderkamertje Bitcoins te minen, hier zijn de rekensommen te lastig voor. Tegenwoordig heb je geavanceerde mining apparatuur nodig om überhaupt nog een kans te maken een nieuw block te vinden. Veel mensen die toch een graantje willen meepikken, sluiten aan bij Mining Pools.

Wat is een mining pool?

Een mining pool is een samenwerking tussen verschillende miners om gezamenlijk een nieuw block te vinden. Ze bundelen de rekenkracht samen en verdelen de beloning naar ratio.

Wanneer je in je eentje gaat minen is de kans veel kleiner dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een grotere beloning. 

Wanneer je met zijn allen gaat minen is de kans veel groter dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een kleinere beloning. Dit zorgt echter wel voor een stabieler inkomen. Als je in je eentje minet kan het jaren duren voordat je een nieuw block vindt, als je hem al ooit vindt.

Wat heb ik nodig om Bitcoin te minen?

Tegenwoordig zijn de rekensommen van Bitcoin te lastig om met een normale computer op te lossen. Speciale apparatuur in de vorm van mining rigs worden nu grootschalig gebruikt om alsnog te kunnen minen.

Wat is een mining rig?

Een mining rig is speciale apparatuur om cryptocurrency’s mee te minen. Een rig heb je in alle soorten en maten en bestaat uit een moederbord met aangesloten videokaarten. De rig maakt ontzettend veel lawaai en produceert veel warmte.

Waar koop ik mining hardware?

In Nederland heb je verschillende aanbieders van mining hardware. Een voorbeeld van een bekende aanbieder is miners.nl

Welke munten kan je met een simpele computer minen?

Sommige munten hebben expres iets bedacht waardoor ze niet alleen door grootschalige miners maar ook door individuele miners gemined kunnen blijven worden. Voorbeelden van cryptocurrency’s die je nog met de gewone computer kan minen zijn Dogecoin, Vertcoin, Monero en Bytecoin.

Is mining slecht voor je computer?

Mining vraagt veel van je computer en in veel gevallen is het onmogelijk om hem tegelijkertijd te gebruiken voor eigen doeleinden. Minen is niet per se slecht, maar doordat het miningproces zoveel van je systeem vraagt kan het zo zijn dat jouw computer eerder toe is aan vervanging. Hij wordt immers intensief gebruikt.

Is mining slecht voor het milieu?

Minen kost veel elektriciteit en om mining winstgevend te houden is het van belang om deze elektriciteit zo goedkoop mogelijk te verkrijgen. Om dit te doen verhuizen miners naar landen waar de stroom het goedkoopst is. Venezuela en China zijn hier bekende voorbeelden van. Vervolgens gebruiken ze het soort stroom dat het goedkoopste is en in de meeste gevallen is dit duurzame stroom. Het is namelijk veel goedkoper om elektriciteit op te wekken met wind dan door het gebruik van kolencentrales. Door het veelal gebruiken van duurzame stroom kan men niet constateren dat mining direct slecht is voor het milieu.

Zijn er alternatieven voor mining?
Heb ik internet nodig om Bitcoin te kunnen minen?

Ja, om Bitcoin te kunnen minen heb je een internetverbinding nodig.

Wat is staken?

Door het staken van cryptomunten ben je eigenlijk bezig met het oplossen van een nieuw block. Als tegenprestatie krijg je coins op je balans bijgeschreven. Des te meer cryptomunten je van die soort bezit, des te meer je per dag verdient door te staken.

Lees hier meer over staking.

Wat is stacking sats en hoe doe je het?

Stacking sats gaat over het verzamelen van satoshi's. Eén satoshi is 0,00000001 Bitcoin. Mensen verzamelen satoshi's op de volgende 4 manieren:

  1. Automatisch investeren in Bitcoin.
    Ze laten een platform bijvoorbeeld iedere maand voor 100 dollar aan Bitcoin kopen. Dit gaat volledig geautomatiseerd en dit wordt gedaan, ongeacht de prijs van Bitcoin. De ene keer zal je hem voor $10.000 kopen en de andere maand weer voor $9800. Het geld wordt van je bankaccount afgeschreven en hierdoor kan je bijvoorbeeld zeggen, "iedere keer wanneer mijn salaris is binnengekomen, dan wil ik voor $100 aan Bitcoin kopen". Een bekend platform die dit automatische investeren aanbiedt is Coinbase.
  2. Bitcoin cashback applicaties
    Wanneer je een product of dienst afneemt, dan krijg je via deze cashback applicaties een teruggave van geld in de vorm van satoshi's. Stel dat jouw plaatselijke supermarkt is aangesloten bij de applicatie en voor iedere 50 euro aan boodschappen krijg je 100 satoshi. Dan kan je op die manier sats gaan stacken. Drie voorbeelden van Bitcoin cashback-applicaties zijn Fold, SatsApp en Pei.
  3. Coinmine
    Dit is een Bitcoin miningmachine die je thuis kan gebruiken. Het bedrijf geeft de gebruikers een rentevergoeding wanneer ze hun cryptomunten in de Coinmine wallets houden. Natuurlijk moet je wel eerst de miningmachine aankopen alvorens je kan beginnen met sats stacken.
  4. Lightning Node runnen
    Door het runnen van een Lightning Node ondersteun je het netwerk van Bitcoin. Je levert betaalkanalen aan de gebruikers en je verdient satoshi's doordat de gebruikers transactiekosten betalen om van jouw kanaal gebruik te maken.
Hoe kan ik een passief inkomen genereren met Ethereum?

Je kan een passief inkomen genereren met Ethereum door de munten te staken.

Wanneer je 32 Ethereum-munten bezit, dan kan je meedoen aan het Proof-of-Stake systeem van Ethereum. Oorsponkelijk had Ethereum, net als Bitcoin, het Proof-of-Work systeem waarbij je de munt kan minen.

Nu bij de update naar Ethereum 2.0 zal het Proof-of-Stake systeem worden geïntroduceerd en kan je staken. De update wordt de Serenity-update genoemd. Zo'n systeem is bedoeld om een consensus te bereiken.

Wanneer je aan het staken bent, dan krijg je hier een vergoeding voor. Dat is het passieve inkomen waar mensen het over hebben. Je hebt 32 Ethereum-munten in je wallet, stopt deze in een smart contract en in ruil daarvoor ontvang je een vergoeding. Alsof je jouw euro's op de bank een tijdje wegzet op een depositorekening.

Door te staken help je het netwerk van Ethereum veilig en draaiende te houden en de vergoeding komt van de transactiekosten die de gebruikers maken. Die transactiekosten gaan dus deels naar jou. Ethereum 2.0 zou eigenlijk op 1 januari 2020 worden gelanceerd, maar helaas hebben ze deze deadline niet gehaald. De verwachting ligt nu op november 2020, maar de realiteit moet uitwijzen of dit ook echt gaat gebeuren.

In ieder geval: nu kan je nog niet je munten staken, wanneer de Serenity-update is geweest, dan wel. Ondertussen zijn steeds meer mensen 32 Ethereum aan het verzamelen zodat ze er straks mee kunnen beginnen, dit is een van de redenen dat Ethereum de laatste tijd in waarde stijgt.

Kan ik alleen staken op exchanges?

Nee, naast exchanges kan je ook vanuit je hardware en software wallet staken.

Dit verschilt echter enorm per staking protocol. Sommige coins heb je echt een software wallet voor nodig die een node runt en dus een computer die 24/7 aanstaat. Exchanges bieden vaak deze service voor je aan op hun platforms zodat jouw computer niet 24/7 aan hoeft te staan om te staken.

Voor sommige coins is dit echter niet nodig en die kan je ook staken vanuit je hardware wallet. Een goed voorbeeld hiervan is Tezos (XTZ).

>> Lees hier meer over wat staken is en hoe het werkt.

Transacties

Wie keurt mijn Bitcointransactie goed?

De Bitcointransactie wordt goedgekeurd door de Bitcoin full nodes. Dit is een apparaat (meestal een computer) die de software runt van Bitcoin. De transactie wordt vervolgens opgeslagen in een block dat wordt gevonden door de miners.

Wanneer jij de eigen wallet van Bitcoin op je computer hebt staan en de volledige blockchain hebt gedownload, dan is fungeert jouw computer ook als full node wanneer deze wallet draait. In dat geval controleert deze full node a.d.h.v. de kopie van de blockchain die op je computer staat of een transactie legitiem is of niet.

Lees hier meer over full nodes.

Hoe lang duurt het voordat mijn Bitcoin-transactie wordt goedgekeurd?

Hoe lang het duurt voordat een Bitcoin-transactie wordt goedgekeurd, is afhankelijk van de grootte van de overboeking. Hoe meer Bitcoins er worden verstuurd, hoe meer confirmaties (goedkeuringen) er nodig zijn. Op blockchain.com kan je de huidige duur van een transactie bekijken.
 

Hoeveel confirmaties heeft een Bitcoin-transactie?

Het aantal confirmaties (goedkeuringen) kan variëren van 1 tot en met 60. De meeste exchanges hanteren 3 confirmaties voor stortingen en over het algemeen zijn 6 confirmaties het meest gangbare. Je kan de status van jouw transactie bekijken in de blockexplorer. 
 

Wat zijn de transactiekosten van mijn Bitcoin-overboeking?

De transactiekosten voor een Bitcoin-overboeking zijn afhankelijk van de drukte op het netwerk. In deze grafiek kan je het verloop zien van de transactiekosten van Bitcoin in de loop der jaren.

Aan wie worden de transactiekosten van Bitcoin betaald?

De transactiekosten van Bitcoin en bijna alle andere cryptocurrency's worden aan de miners betaald. Dit is een beloning voor de computerkracht die ze leveren om het netwerk veilig te houden.
 

Waardoor fluctueert de hoogte van de transactiekosten van Bitcoin?

De hoogte van de transactiekosten van Bitcoin fluctueert aan de hand van de drukte op het netwerk. Hoe meer transacties de miners moeten verwerken, hoe hoger de kosten worden. 

Dit komt met name doordat mensen tegen elkaar gaan opbieden voor het snel doorvoeren van transacties. Hoe meer transactiekosten je betaalt, hoe eerder je transactie verwerkt zal worden. Bij grote drukte gaan mensen dus steeds meer betalen om hun transactie snel te voltooien.
 

Waarom verschillen de transactiekosten tussen verschillende cryptomunten?

De transactiekosten van cryptocurrency’s verschillen van elkaar doordat:

  1. er op verschillende manieren consensus bereikt kan worden;
  2. ze gebruikmaken van verschillende technologieën, zoals blockchain, sharding, tangle, hashgraph en Directed Acyclic Graph (DAG); en
  3. de ene cryptomunt vaker wordt gebruikt dan de ander en hierdoor het netwerk meer wordt belast.
     
Kan ik mijn cryptomunten terughalen als ik het naar een verkeerd adres heb overgemaakt?

Wanneer je cryptomunten naar een correct adres hebt gestuurd die niet van jou is, maar wel van een ander, dan is het niet mogelijk om deze transactie terug te draaien. Blockchain is namelijk onveranderbaar.

Wanneer je jouw cryptomunt naar een verkeerd adres hebt gestuurd (dit kan een foutief adres van dezelfde cryptocurrency zijn of een adres van een ander soort cryptocurrency) dan kan het zo zijn dat de transactie wordt afgekeurd en jij jouw cryptomunten in de wallet behoudt. Sommige blockchains hebben namelijk een ‘checksum’ om te controleren of het ingevoerde adres wel klopt. 

Mocht de blockchain in kwestie geen 'checksum' hebben, dan ben je helaas je cryptocurrency's kwijt. 

Is het doen van een Bitcoin-transactie lastig?

Nee, het is heel makkelijk om een Bitcoin-transactie te doen. Je hoeft alleen maar het publieke adres van de tegenrekening te weten en je kan met een druk op de knop het geld versturen. Check echter wel altijd drie keer of je naar het juiste adres stuurt. Als je naar het verkeerde adres stuurt, is de kans heel groot dat je jouw Bitcoins kwijt bent.

Wat is een non-spendable bedrag?

Een non-spendable bedrag betekent dat je een adres hebt geïmporteerd zonder z'n private key. Wanneer je deze importeert met private key, dan wordt hij spendable en kan je jouw cryptomunten versturen.

Hoe verstuur ik crypto naar een ander adres?

Je kan Bitcoin of andere cryptomunten heel eenvoudig naar je eigen adres of die van een ander versturen.

Je hoeft hier enkel de volgende stappen voor te ondernemen:

  1. Login bij jouw crypto wallet of crypto exchange.
  2. Zoek de cryptomunt op die je graag wilt versturen.
  3. Kopieer het crypto-ontvangstadres, vaak deposit address genoemd.
  4. Klik in je wallet of exchange op "opnemen" of "withdrawal"
  5. Plak het ontvangstadres die je zojuist hebt gekopieerd.
  6. Controleer goed of het adres goed is geplakt.
  7. Bevestig je overboeking.
  8. De overboeking zal meestal binnen 20 minuten op de andere wallet binnenkomen.
Bitcoins worden direct verzonden en toch is de munt langzaam, hoe kan dit?

Wanneer je een Bitcoin-transactie doet, dan worden ze direct verzonden. Het maakt niet uit waar ter wereld je bent of welke dag het is. Weekend, Kerst, het maakt niet uit. Dus wat dat betreft is Bitcoin relatief snel, omdat het maximaal een paar uur duurt in plaats van een paar dagen of zelfs weken.

Maar, als we kijken naar een simpele betaling zoals voor het afrekenen van een kopje koffie in het restaurant, dan kan Bitcoin relatief langzaam zijn. Vooral als het druk is op het Bitcoin-netwerk, dan kan het zo zijn dat je een half uur moet wachten totdat de Bitcoins zijn aangekomen bij ober. Dat is natuurlijk verreweg van ideaal. 

Hier wordt wel hard aan gewerkt door de gemeenschap dus in de toekomst is dit hoogstwaarschijnlijk verholpen!

Wallets

Wat is een software wallet?

Een software wallet is een digitale portemonnee die je op jouw computer hebt staan. Je kunt deze software wallet ontgrendelen met jouw unieke private key. Vanuit hier kan je cryptocurrency’s ontvangen en versturen. Veel cryptocurrency’s hebben hun eigen software wallet uitgebracht, maar er zijn ook zogenaamde multi-wallets die de mogelijkheid bieden om verschillende cryptocurrency’s te beheren.

Lees hier alles over software wallets.
 

Wat is een mobile wallet?

Een mobile wallet is een digitale portemonnee die je op je smartphone hebt staan. Tegenwoordig worden deze mobiele wallets standaard meegeleverd op je telefoon. Een recent voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S10.
 

Wat is cold storage?

Cold storage is het offline opslaan van cryptocurrency’s. Je zet de munten als het ware in de ijskast om ze voor een langere tijd te bewaren. De hardware wallet is een vorm van cold storage.

Lees hier meer over hardware wallets.
 

Wat is de veiligste manier om cryptomunten op te slaan?
Hoe kan je het beste je private key bewaren?

De private key kan je het beste op een hardware wallet bewaren. Dit apparaatje is niet verbonden met het internet en heeft een ingebouwde beveiliging die de private key beschermt tegen hackers. De backup (recovery seed) van de hardware wallet kan je het beste graveren in de titanium-platen van CRYPTOTAG. 
 

Wat is een OTP?

Een OTP is een One Time Password. Dit is een wachtwoord die je via de e-mail ontvangt en eenmalig kan gebruiken om in je account te komen. Na het inloggen verander je het eenmalige wachtwoord naar een eigen wachtwoord.

Wat is het verschil tussen een CLI-wallet en een GUI-wallet?

Het verschil tussen een CLI-wallet en een GUI-wallet zit hem in de gebruiksvriendelijkheid ervan.

CLI = Command Line Interface. Deze wallet is niet gericht op de gebruiksvriendelijkheid. Er zijn geen mooie knoppen om te drukken en opdrachten worden uitgevoerd door teksten en codes in te vullen.

GUI = Graphical User Interface. Deze wallet is meer gericht op de gebruiksvriendelijkheid. Dit soort wallets worden veelal gebruikt door de normale eindgebruikers.

 

Waarom heb je voor een paper wallet software nodig?

De paper wallet heeft een gebruiksomgeving nodig waarmee je het saldo van jouw wallet kan inzien en transacties kan uitvoeren. Deze gebruikersomgeving is de software en een voorbeeld hiervan is Exodus.


Zie het als een computerspel en een computer. Het spel staat op een CD-Rom en zonder computer kan je het spel niet spelen. Je moet dus de CD-Rom in de computer stoppen om het spel te spelen. Zonder computer bestaat het spel wel, maar kan je er niets mee.

Zijn IDEX en de Trust Wallet hetzelfde?

IDEX is een decentraal handelsplatform. Je hebt munten op je hardware wallet staat en handelt direct vanuit je hardware wallet op de exchange. Bij IDEX verhandel je alleen Ethereum en munten die op het platform van Ethereum zijn gebouwd. Dit soort munten noem je ook wel ERC20-tokens.

Met een Trust Wallet kan je meerdere soorten cryptomunten bewaren, denk aan Bitcoin, Ethereum en Binance Coin. Ze noemen dit ook wel een multi cryptocurrency wallet. Je kan op deze wallet je munten bewaren en deze wallet kan je ook verbinden met een decentraal handelsplatform zoals de Binance DEX. Je handelt dan ook direct vanuit je wallet op de exchange.

Welke software wallets zijn goed?

De volgende software wallets zijn goed om je cryptomunten in te bewaren.

  • Atomic Wallet
  • Exodus
  • Electrum
  • Jaxx Liberty
  • Trust Wallet
Als je een portfolio hebt met 10 coins, heb je dan dus ook 10 software wallets op je computer staan?

Wanneer de coins uit je crypto portfolio niet op de hardware wallet kunnen, dan gaan ze inderdaad op de software wallet.

Er zijn ook multi-currency wallets waar meerdere munten op één wallet opgeslagen kunnen worden. Dit kan voorkomen dat je 10 afzonderlijke wallets moet downloaden.
Mocht de munt ook niet op de multi-currency wallet kunnen, dan gaan ze inderdaad op de software wallet van de coin zelf.

Het is handig om een dedicated laptop te hebben die alleen voor crypto wordt gebruikt. Op deze dedicated laptop plaats je dan de software wallets netjes en overzichtelijk naast elkaar.

Wat is een dedicated laptop?

Een dedicated laptop is in de cryptowereld een laptop die je echt alleen gebruikt voor je cryptomunten.

Je plaatst hier je software wallets op, maakt via deze laptop verbinding met je hardware wallet en zorgt ervoor dat deze laptop zo min mogelijk connectie maakt met het internet.

De dedicated laptop wordt gebruikt om zo veilig mogelijk met je cryptomunten om te kunnen gaan. 

Ik heb cryptomunten naar mijn wallet verzonden, maar zie ze niet in m'n wallet.

Wanneer je jouw cryptomunten niet in je software wallet ziet staan, dan kan het zijn dat de wallet nog niet de gehele blockchain heeft gedownload.

Stel dat je transactie in block 10 valt en de wallet heeft t/m block 9 gedownload, dan is dat de reden dat de munten nog niet worden getoond. Wanneer je even wacht zodat de wallet de gehele blockchain kan downloaden en dus ook is gesynchroniseerd met block 10, dan zal je jouw munten wel zien.

Voorheen had je dus wel al de munten op je wallet, maar doordat de synchronisatie nog niet compleet was, waren deze niet zichtbaar in jouw software wallet.

Ik krijg geen verbinding met MyEtherWallet door een Google melding

Wanneer je op de website van MyEtherWallet verbinding wil maken met je Ledger Nano S of X, dan kan het zijn dat je de volgende melding krijgt.

Controleren of u het bent. Meld u aan bij MyEtherWallet. Deze aanvraag is afkomstig van Chrome, gepubliceerd door Google LLC. Bent u daar nog? Pas uw beveiligingssleutel toe om u aan te melden.

Image
Een melding vanuit Google wanneer je wilt inloggen in MyEtherWallet

Oplossing

Door de volgende handelingen te verrichten, zal het je lukken om deze melding te overleven en in te loggen in je Ethereum-wallet.

  • Zorg dat je de Ethereum-app op je hardware wallet hebt staan. Deze download je binnen de omgeving van Ledger Live
  • Sluit daarna de Ledger Live applicatie.
  • Zorg ervoor dat je de Ethereum-app opent op je hardware wallet
  • Pas wanneer je hem op je apparaat hebt geopend, dan pas klik je verder om je wallet te selecteren
    Image
    Je wallet selecteren bij MyEtherWallet
  • Selecteer tot slot je hardware wallet en maak verbinding 

Wanneer je pas de Ethereum-app opent als MyEtherWallet erom vraagt, dan werkt het helaas niet.

Hoe synchroniseer ik Ledger Live voor desktop en mobiel?

Het programma Ledger Live slaat jouw gegevens niet op een centrale server op. De instellingen worden lokaal opgeslagen op jouw computer of smartphone. De twee apparaten kunnen dus niet met elkaar gesynchroniseerd worden.

Het enige wat Ledger Live synchroniseert met de blockchain zijn je transactiegeschiedenis en je coin balans. Doordat het je gegevens dus lokaal opslaat, is het noodzakelijk om je accounts apart toe te voegen aan Ledger Live Mobile.

Om dit te doen volg je de volgende stappen:

  1. Open Ledger Live op je computer
  2. Klik rechtsboven op het tandwieltje met "Settings"
    Image
    Ledger live settings openen
  3. Klik dan op het tabje "Accounts"
    Image
    Accounts op ledger live
  4. En klik op "Export" bij Export Accounts
    Image
    Export van je account in ledger live
  5. Open de app op je mobiel en klik in de app op "Import desktop accounts"
  6. Scan met je telefoon de QR-codes tot dat je mobiel 100% aangeeft
  7. Je accounts worden nu ingeladen.
Hoe kan ik mijn portfolio het beste tracken?

Er zijn verschillende apps voor je telefoon waarmee je je portfolio en/of holdings kan tracken. 
Wij zelf zijn fan van Delta en Blockfolio. In deze blogpost over handige crypto apps lees je er meer over.

Je kan er handmatig je holdings invoeren met de bijbehorende transactie-details. Tegenwoordig is het ook mogelijk om je exchange account te koppelen met de tracking apps zodat je portfolio up-to-date blijft, zonder er iets voor te hoeven doen.

Waar kan ik zien wat mijn trade history is op Uniswap en Metamask?

Om je trade history in te zien van Uniswap en Metamask moet je de volgende stappen uitvoeren:
 

  1. Open Metamask en log in met je wachtwoord
  2. ​Klik op 'activity'.
  3. Zoek de relevante 'Swap Exact Tokens For Tokens' en klik hier op.
  4. Klik vervolgens in het nieuwe venstertje rechtboven op het pijltje.
  5. Nu wordt je doorverwezen naar Etherscan.io en kan je bij 'Tokens Transferred' zien wat je precies hebt geswapt.