Krijg antwoord op alle vragen die je hebt over Bitcoin en cryptocurrency’s.

Op deze pagina vind je een verzameling van de meest gestelde vragen in de cryptowereld mét uitgebreide antwoorden hierop. Deze wereld zit namelijk vol met lastige woorden en termen als PoW, consensus-algoritme, FUD, FOMO en nog veel meer.

Hier leggen we deze allemaal aan je uit. Ook voor vragen als waar je het best kan handelen of hoe je jouw cryptocurrency’s dient te beveiligen, ben je hier op de juiste plek!

AllesOverCrypto

Hebben jullie een community?

Ja, je kan lid worden van de openbare Facebookgroep van AllesOverCrypto.

Daarnaast is het ook mogelijk om in The Zone™ te komen. Deze is alleen bestemd voor de studenten van de Crypto Masterclass.

Ik wil contact met jullie opnemen, hoe kan ik dit het beste doen?

Wat leuk dat je contact met ons wilt opnemen! Wij reageren het snelst op berichten die op ons Crypto Forum en in onze Facebookgroep worden geplaatst. Een bericht via de mail is niet handig aangezien onze inbox wordt overspoeld met 100+ e-mails per dag.

Wie zijn de oprichters van AllesOverCrypto?

De website AllesOverCrypto is opgericht door Robin Westra, Derek Westra en Patrick Suiker.

Je kan meer over hen lezen op de over-ons-pagina.

Bitcoin

Wat zijn de voordelen van Bitcoin?

Bitcoin heeft een aantal mooie voordelen, waaronder:

 1. Je kan gemakkelijk en goedkoop geld versturen naar iedereen in de hele wereld, zelfs als diegene geen bankrekening heeft.
 2. Je bent baas over je eigen portemonnee. Bitcoin is onafhankelijk van overheden en banken waardoor niemand zeggenschap heeft over jouw geld.
 3. Bitcoin is de munt van de wereld en is daarmee niet afhankelijk van de economische situatie van een land. 
   
Blijft Bitcoin leidend op de cryptomarkt?

Momenteel ziet het ernaar uit dat Bitcoin leidend blijft. Of dit in de toekomst ook zo zal zijn is zeer lastig te zeggen.

Wat zijn de nadelen van Bitcoin?

De nadelen van Bitcoin zijn:

 1. Bitcoin is moeilijk om te begrijpen.
 2. Mensen zijn niet gewend dat ze zelf weer de verantwoordelijkheid hebben over hun geld. We horen dan ook dagelijks de verhalen over mensen die Bitcoins zijn verloren door een eigen fout.
 3. Bitcoin heeft geen consumentenbescherming.
   
Wat zal de waarde van Bitcoin doen wanneer alle coins gemined zijn?

Wanneer alle Bitcoins gemined zijn, dan betekent dit dat het aanbod hetzelfde blijft en niet verder zal groeien. Als op dat moment de vraag naar de cryptomunt blijft groeien, dan zorgt dit voor een stijging in de waarde van Bitcoin. Naar verwachting zal de laatste munt in het jaar 2140 worden gemined.

Kan ik geld verdienen met Bitcoin?

Ja, je kan op verschillende manieren geld verdienen met Bitcoin door:

 • De munt te minen en de geminede coins te verkopen
 • Actief te handelen in Bitcoins; of
 • Hierin te investeren en uiteindelijk met winst te verkopen.
Ik zie meerdere soorten Bitcoin, welke is de echte?

De cryptocurrency met de naam "Bitcoin" is de echte. De andere varianten zijn altcoins. Voorbeelden hiervan zijn Bitcoin Cash, Bitcoin SV, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond.

Hoeveel Bitcoins zijn er in totaal?

In totaal komen er 21 miljoen Bitcoins in de roulatie. Deze Bitcoins komen vrij door een proces genaamd mining.

Lees hier meer over het miningproces. 

Is Bitcoin anoniem?

Nee, Bitcoin is niet geheel anoniem. De transacties die jij doet zijn gekoppeld aan jouw public key en deze overboekingen zijn inzichtelijk voor iedereen. Aangezien aan deze public key veelal niet een echte identiteit hangt, spreken we bij Bitcoin niet over anoniem maar over pseudoniem. 
Het kan zo zijn dat een van jouw Bitcoinadressen aan jouw echte identiteit is gekoppeld (bijvoorbeeld bij de exchange waar jij jezelf met je paspoort hebt geverifieerd). De Bitcoinadressen waar jij geld naar overmaakt zijn voor iedereen inzichtelijk en daardoor is het voor iedereen mogelijk om de geldstromen te volgen.

Er bestaan wel andere cryptocurrency's die (bijna) volledig anoniem zijn. Als je hier meer over wilt weten, kan je ons artikel over privacy coins lezen.
 

In welk jaar is Bitcoin ontstaan?

De allereerste Bitcoin is op 3 januari 2009 ontstaan. Op die dag heeft de oprichter, Satoshi Nakamoto, de genesis block gemined.

Wat is het verschil tussen Bitcoin en Blockchain?

Blockchain is een decentrale database waar verschillende applicaties op gebouwd kunnen worden. Bitcoin is zo’n applicatie, een geld applicatie om precies te zijn. Je kan het vergelijken met het internet en websites. Een website is een applicatie (zoals Bitcoin) dat op het internet (vergelijkbaar met blockchain) gebouwd is. Bitcoin heeft zijn werking dus te danken aan de achterliggende blockchaintechnologie. 
Lees hier meer over Bitcoin / Lees hier meer over Blockchain.

Waarom heeft Bitcoin waarde?

De waarde van Bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod. De volgende factoren hebben invloed op deze vraag en aanbod:

 • Bitcoin is schaars, uiteindelijk zullen er maar 21 miljoen Bitcoins in omloop raken. Er is dus een gelimiteerd aanbod.
 • Bitcoin is een combinatie van de beste eigenschappen van fiatgeld en goud, wat het een erg nuttig goed maakt. Steeds meer mensen zien dit in waardoor de vraag ernaar stijgt.

De combinatie van een schaars aanbod en hoge vraag zorgt ervoor dat Bitcoin waarde heeft.

Lees hier meer over waarom Bitcoin waarde heeft.
 

Wie is de oprichter van Bitcoin?

Satoshi Nakamoto is de oprichter van Bitcoin.

Wie beheert het Bitcoin-netwerk?

Het Bitcoin-netwerk wordt beheerd door alle gebruikers in de wereld en is in niemands bezit. Deze gebruikers worden nodes genoemd. 

Leer hier meer over nodes.

Hoe wordt de prijs van Bitcoins bepaald?

De prijs van Bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod vanuit de hele wereld.

Hoe werkt Bitcoin?

Bitcoin is een vorm van digitaal geld waarmee je betalingen kan verrichten. Deze betalingen worden gedaan vanuit je eigen digitale portemonnee, ook wel een wallet genoemd. Je hebt toegang tot deze wallet met je private key. Je kunt Bitcoins ontvangen door middel van je public key en kan Bitcoins versturen naar de public key van iemand anders. De transacties worden gecontroleerd door de Bitcoin nodes en zodra deze zijn goedgekeurd, wordt de transactie geregistreerd op de blockchain. Op dit moment is voor de hele wereld inzichtelijk dat deze transactie heeft plaatsgevonden.

Leer hier meer over Bitcoin.

Kan Bitcoin naar 0 gaan?

Ja, theoretisch gezien kan Bitcoin terug naar 0 gaan, maar de kans dat dit gebeurt is heel erg klein. De enige manier waarop dit kan gebeuren is wanneer niemand geïnteresseerd is in de cryptocurrency en de vraag hiernaar totaal wegvalt.
Lees hier meer over hoe Bitcoin aan haar waarde komt. 

Waar kan ik met Bitcoins betalen?

Bij veel bedrijven kan je al met Bitcoins betalen. Bij Bitcoinspot kan je bekijken of er een bedrijf bij jou in de buurt deze digitale valuta als betaalmiddel accepteert.

Is quantum computing een gevaar voor Bitcoin?

Zoals de capaciteit van quantum computing er nu naar uitziet, vormt deze computer geen gevaar voor Bitcoin. Natuurlijk zal de capaciteit van de quantum computer toenemen, maar de programmeurs van Bitcoin zitten ook niet stil en blijven steeds doorontwikkelen. Een quantum-computer is een super-computer met ongelooflijk veel rekenkracht. De vraag of het een gevaar levert voor Bitcoin komt voort uit de voorspelling dat dit soort computers cryptografie zouden kunnen ontcijferen.

Lees hier een uitgebreide uitleg over quantum computers

Blockchain

Zit er toekomst in blockchain?

Ja, blockchain gaat de wereld veranderen net zoals we dit hebben gezien met het internet. Het versturen van geld wordt net zo makkelijk als het versturen van een e-mail. Ook zullen bedrijfsstructuren veranderen door de komst van smart contracts die op de blockchain gemaakt worden.

Voor wie is blockchain interessant?

Blockchain is voor ieder individu en bedrijf interessant. Het gaat de manier waarop we met elkaar leven en werken compleet veranderen. De verwachting is dat blockchain een minstens even grote impact op ons leven gaat hebben als internet vandaag de dag heeft.

Wat is een testnet?

Het testnet is een alternatieve blockchain waar uitvoerig getest kan worden. Wanneer dit prototype naar behoren werkt en alle schoonheidsfouten eruit zijn gehaald, dan wordt de overstap gemaakt naar de echte blockchain, ofwel het mainnet.

Lees hier meer over het verschil tussen een testnet en een mainnet.

Wat is de MimbleWimble technologie?

De MimbleWimble technologie maakt gebruikt van een andere methode om transacties te structureren en op te slaan. Het zorgt ervoor dat de privacy en schaalbaarheid van het netwerk verbeteren.

Lees hier meer over in onze uitleg over MimbleWimble.

Wat is een mainnet?

Wanneer de testfase op het testnet is afgerond, wordt er overgestapt naar de officiële blockchain. Dit wordt het mainnet genoemd. 

Lees hier een uitgebreide uitleg over het mainnet.

 

Waar staat DeFi voor?

De afkorting DeFi staat voor Decentralized Finance. Het doelt op de gedecentraliseerde netwerken die oude financiële producten veranderen in transparante protocollen die werken zonder tussenpersonen.

Voorbeelden van soorten DeFi-projecten zijn:

 1. Gedecentraliseerde Exchanges (DEX) waarbij de gebruiker z'n cryptomunten verhandelt op een platform waar geen tussenpersoon aan te pas komt.
 2. Decentrale Autonome Organisatie (DAO) is een bedrijf dat geheel zelfstandig werkt, zonder personeel.
 3. Crypto Lending waarbij mensen en bedrijven aan elkaar crypto uitlenen zonder hier een tussenpartij voor nodig te hebben.
Wat is een token swap?

Een token swap gebeurt wanneer een cryptobedrijf de overstap maakt van zijn TestNet naar het MainNet. In dit geval worden de tokens van het TestNet vervangen voor de coins van het MainNet. Deze vervanging noemt men token swap.

Lees hier meer over de verschillen tussen tokens en coins.
 

Heeft blockchain cryptomunten echt nodig?

De blockchain wordt decentraal geregeld. Dit betekent dat er geen centrale partij is die het netwerk beveiligt, maar dat de blockchain afhankelijk is van de hulp van individuele gebruikers voor de beveiliging. Om gebruikers te motiveren om de blockchain te beveiligen, worden er momenteel beloningen gegeven in de vorm van een cryptocurrency. Zonder beloning zal deze individuele gebruiker minder snel geneigd te zijn om zich hiervoor in te zetten. Dit betekent echter niet dat een cryptocurrency noodzakelijk is. Wanneer de beloning op een andere manier gegeven kan worden, is het ook goed, cryptocurrency's zijn hier alleen wel een ideaal middel voor. Het belonen is dus noodzakelijk, maar het gebruik van een cryptomunt is niet per se nodig. Wel maakt de cryptomunt dit proces een stuk makkelijker en worden er naast het belonen van mensen ook transacties mee uitgevoerd.

Lees hier meer over blockchain zonder cryptocurrency’s.
 

Wat is het verschil tussen een public blockchain en een private blockchain?

Een public blockchain is decentraal en wordt beheerd door de gebruikers van over de hele wereld. Een private blockchain is centraal geregeld en wordt beheerd door een traditioneel bedrijf. 

Wat is blockchain?

Blockchain is een alternatief voor de traditionele database zoals we die kennen. Blockchain is in feite een decentrale database, terwijl de traditionele database centraal is. Dit houdt in dat een blockchain door miljoenen verschillende personen beheerd wordt en een centrale database door één persoon of entiteit. Dit maakt blockchain betrouwbaarder, veiliger en flexibeler dan een centrale database.

Lees hier een uitgebreide uitleg over blockchain.

Kan ik blockchain in mijn bedrijf implementeren?

Ja, je kan blockchain ook in jouw bedrijf implementeren. Afhankelijk van jouw wensen kan je ervoor kiezen om blockchain met jouw huidige systeem te laten samenwerken of juist alle huidige systemen weg te doen en blockchain gebruiken als hoofdsysteem. Steeds meer bedrijven experimenteren met blockchain en het komt steeds vaker in het nieuws dat een bedrijf zoals Annexum de technologie geïntegreerd heeft. 

Lees hier meer over de implementatie van blockchain voor jouw bedrijf.
 

Hoe werkt blockchain?

Blockchain staat voor een keten aan blokken. Alle informatie over goedgekeurde transacties wordt voor eeuwig in zo’n blok opgeslagen. Bij transacties kan je denken aan Bitcoin (geldtransactie), maar ook het opslaan van persoonsgegevens (datatransactie).De transacties die in zo’n blok worden opgeslagen zijn voor iedereen inzichtelijk. Wanneer het blok vol zit en er geen transactie meer bij kan, dan gaan miners op zoek naar een nieuw blok zodat er weer ruimte is om nieuwe transacties te verwerken. Uiteindelijk heb je een database met gegevens in de vorm van een keten aan blokken. Deze database wordt niet beheerd door een centraal bedrijf, maar door ons allemaal. Doordat Bitcoin Nodes hun hardware aan het werk zetten om transacties te controleren, kunnen wij veilig gebruikmaken van de blockchain. Hier komt geen overheid of bank aan te pas.

Lees hier een uitgebreide uitleg over blockchain,

Wie is de uitvinder van blockchain?

Blockchain is in 2008 door Satoshi Nakamoto bedacht. Tot op de dag van vandaag weet niemand wie deze persoon of groep personen is/zijn en waarschijnlijk zal dit ook nooit bekend worden gemaakt. Satoshi Nakamoto ontwierp blockchain om als publiekelijk grootboek te werken voor de digitale valuta Bitcoin.

Lees hier meer over wat we van Satoshi Nakamoto weten.

Crypto Kopen

Wat is een ICO?

ICO staat voor Initial Coin Offering en duidt op de uitgifte van cryptocurrency's door een crypto-startup. De opbrengst wordt gebruikt om het idee van het cryptobedrijf uit te voeren. Een ICO is vergelijkbaar met een IPO van traditionele bedrijven. Bij een ICO gaat het echter vaak meer om een soort crowdfunding, terwijl je bij een IPO daadwerkelijk een aandeel krijgt in het bedrijf.

Lees hier meer over ICO's.

Wat is een takers fee?

Een takers fee is het tarief dat je betaalt voor het 'wegnemen' van een trading order. Dit 'wegnemen' van een order houdt in dat jij een limit order, die al op de exchange stond, vervult door middel van een market order. Doordat je deze order vult, verdwijnt deze van de exchange, waardoor je hem dus 'wegneemt'. Je bent in dat geval de taker van iemand anders’ order. Een takers fee is vaak hoger dan de makers fee. Dit heeft ermee te maken dat jij liquiditeit op de exchange wegneemt in plaats van creëert.

Wat is een STO?

STO staat voor Security Token Offering en is vergelijkbaar met een ICO. Het enige verschil zit hem in de soort tokens dat wordt aangeboden. Bij ICO’s zijn het veelal utility tokens en bij STO’s zijn het security tokens.

Mijn bank blokkeert mijn overboeking naar een exchange, hoe kan dat?

Het gebeurt vaker dat een bank de overschrijving naar een cryptocurrency exchange blokkeert. Wij vermoeden dat banken een extra verificatie-methode hanteren aangezien het een logische stap is voor criminelen om geld van een gehackte bankrekening om te zetten naar cryptomunten.

Wanneer je contact met je bank opneemt en aangeeft dat jij, als eigenaar van de bankrekening, cryptomunten wilt kopen, dan zullen zij de overboeking goedkeuren.

Wat is een IEO?

IEO staat voor Initial Exchange Offering. Dit is bijna hetzelfde als een ICO met als belangrijke verschil dat de campagne niet via het team van het crypto-project loopt, maar via een exchange. Bekende tokens die op deze manier zijn uitgegeven zijn MATIC, FET en CELR.

Lees hier meer over een IEO.

Wie bepaalt er hoeveel tokens er van een cryptomunt worden uitgebracht?

Cryptoprojecten bepalen zelf hoeveel tokens/coins zij op de markt brengen. Bij de creatie van de cryptomunt leggen ze dit vast in een smart contract. Voordat je besluit om in een cryptomunt te investeren, is het goed om te bekijken hoeveel munten ze in totaal willen uitbrengen en hoeveel ervan al op de markt zijn. Aan de hand hiervan kan je namelijk de inflatie ervan inschatten.

Waar moet ik op letten als ik cryptocurrency’s koop?

Wanneer je in een cryptocurrency investeert dan is het belangrijk om van tevoren goed onderzoek te doen naar deze munt. Belangrijke aspecten waar je op kunt letten zijn:

 • Team, adviseurs en partners
 • Whitepaper
 • Idee / businessmodel
 • Concurrentie op de cryptomarkt
 • Werkend product / roadmap
 • Token- / coinkarakteristieken / marktkapitalisatie
 • Populariteit / hypegehalte van de munt
 • Verhandelbaarheid van de munt
Wat is het minimale bedrag waarvoor je Bitcoin kunt kopen?

Bij Bitvavo kan je al vanaf 1 euro je eerste bedrag aan Bitcoins kopen.

Lees hier hoe je cryptocurrency's kunt kopen.

Waar kan ik Bitcoin met euro’s kopen?

Bij Bitvavo kan je euro’s storten en direct beginnen met handelen. Er zijn ook andere aanbieders, maar nadat wij deze allemaal hebben uitgeprobeerd, zijn we het er unaniem over eens dat Bitvavo het allerprettigste werkt.

Lees hier meer over Bitvavo.

Bezit ik zelf de munten wanneer ik deze op een exchange koop?

Wanneer je cryptomunten op een exchange koopt dan ben je zelf niet in het bezit van deze munten. Dit ben je pas wanneer je zelf de private keys in handen hebt. Het is dan ook sterk aan te raden om de cryptomunten van de exchange naar jouw hardware wallet over te maken.

Lees hier meer over hardware wallets.

Hoe kan ik crypto kopen?

Je kan crypto kopen bij de beste exchange van Nederland, Bitvavo. Hier kan je gemakkelijk euro’s storten en cryptomunten aankopen.

Klik hier om direct te beginnen.

Wat is een makers fee?

Een makers fee is het tarief dat je betaalt voor het 'maken' van een trading order. Dit maken van een order houdt in dat je een (ver-)kooporder creëert op de exchange met bijvoorbeeld een limit order in plaats van dat je een order wegneemt met bijvoorbeeld een market order. Jij plaatst bijvoorbeeld een kooporder onder de actuele marktprijs of een verkooporder boven deze prijs. Hiermee creëer je liquiditeit op de exchange en daardoor is een makersfee bijna altijd lager dan een takers fee.

Crypto Trading

Wat is de beste trading indicator?

Er bestaat geen trading indicator die voor iedereen het beste werkt. Het is belangrijk om een eigen tradingstrategie te ontwikkelen en te kijken welke indicatoren hierbij van pas komen. Bekijk welke trading indicator voor jou het beste werkt. De een kan namelijk beter overweg met Moving Averages en voor jou werkt misschien wel de Ichimoku Cloud beter.

Lees hier meer over alle trading indicatoren.

Wat is een perpetual swap contract?

Een perpetual swap contract is een future contract zonder einddatum. Door middel van 'funding' wordt het contract aan een indexprijs gekoppeld. Een cryptomunt zoals Bitcoin en Ethereum kunnen de onderliggende waarde zijn van deze indexprijs. 

Wat is FOMO?

FOMO staat voor Fear Of Missing Out. In het Nederlands gebruiken we hiervoor vaak de term "bang om de boot te missen". Dit is een sterke emotie die opkomt wanneer de prijzen stijgen en jij niet in de markt zit.

Lees hier meer over FOMO.

Wat is een goed boek om te leren over crypto trading?

Hieronder staan een aantal goede boeken die je kan lezen om beter te worden in crypto trading. Tussen deze boeken staan ook een aantal mindset-boeken aangezien dit belangrijk is om een goede handelaar te worden.

 • Technical Analysis of the Financial Markets
 • Technical Analysis Explained
 • Technical Analysis from A to Z
 • Trading in the Zone
 • Ego is the Enemy
 • Encyclopedia of Chart Patterns
 • Thinking in Bets
 • The Power of Habit
 • The intelligent investor
Kan iedereen crypto trading leren?

Crypto trading is voor iedereen te leren zolang je bereid bent hier de nodige uren in te steken. De praktijk leert wel dat ‘Investeren met kennis goedkoper is dan investeren zonder kennis’. Om je op weg te helpen, hebben we verschillende artikelen over crypto trading geschreven.

Bekijk hier de crypto trading artikelen.

Wat is FUD?

FUD staat voor Fear Uncertainty & Doubt, ofwel angst, onzekerheid en twijfel. FUD wordt verspreid door mensen die willen dat de prijs van een cryptomunt gaat dalen. Ze maken traders bang en beïnvloeden hen om op de verkoopknop te drukken, terwijl zij klaar staan om de cryptocurrency zo goedkoop mogelijk te kopen.

Lees hier meer over FUD.

Waar duiden de rode en groene percentages op bij Bitvavo?

De gekleurde percentages duiden op de prijsverschillen ten opzichte van 24 uur eerder. De Groene percentages betekenen dat de prijs van de cryptomunt nu hoger ligt dan 24 uur geleden. De rode percentages betekenen dat de prijs nu lager ligt dan 24 uur geleden.

Hoe kan ik beginnen met crypto trading?

Crypto trading is eenvoudig om mee te beginnen, maar het vergt enige oefening om hier goed in te worden. Speciaal daarvoor hebben we een reeks aan artikelen geschreven waarmee je gemakkelijk kunt beginnen met crypto trading en al lerende steeds beter hierin worden.

Bekijk hier de artikelen.

Wat betekent HODL?

HODL staat voor Hold On for Dear Life en betekent in feite het blijven aanhouden van je crypto-investering. Dit is dus het tegenovergestelde van het verkopen van je cryptocurrency's. Wanneer het slecht met een cryptomunt gaat dan wordt er veelal “HODL! HODL! HODL!” geroepen. Hiermee willen de roepers aangeven dat deze prijsdaling om 'slechts' een correctie of shake-out gaat en dat je je cryptocurrency's niet moet verkopen, omdat je anders grote stijgingen dreigt te missen. Het is alsof je met jouw zeilschip in een zware storm bent beland en je goed aan de mast moet vasthouden om niet van de boot af te waaien. De mensen die de storm overleven, varen uiteindelijk door naar het paradijs van lambo’s. HODL is een goede tactiek wanneer je geen verstand hebt van crypto trading, maar het is altijd verstandig om af en toe je winsten uit te laten betalen.

Lees hier meer over HODL.

Welke cryptomunten kan ik shorten?

Op BitMEX kan je de volgende cryptomunten shorten:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Ripple
 4. Litecoin
 5. Bitcoin Cash
 6. EOS
 7. Cardano
 8. Tron
Wat is het belangrijkste bij het traden van cryptomunten?

Het allerbelangrijkste bij crypto trading is het onder controle houden van je emoties. Emoties zorgen er namelijk voor dat jij je niet houdt aan de vooraf bepaalde tradingstrategie en hierdoor maak je fouten. Het beoefenen van meditatie is dan ook zeker aan te raden wanneer je een succesvol crypto trader wilt worden.

Lees hier meer over de emoties die bij crypto trading komen kijken.

Kan ik beter op korte termijn of op lange termijn beleggen in crypto?

Of beleggen op korte termijn of op lange termijn beter is, is per persoon verschillend. Het verschil zit hem met name in of jij wilt ‘handelen’ of wilt ‘investeren’. Wanneer jij een kortetermijn-visie hebt, dan ben je in onze ogen meer een crypto trader. Wanneer jij vooral de lange termijn in het achterhoofd houdt, dan ben je meer een investeerder.

Wij zien dat veel beginnende beleggers te makkelijk denken over het handelen in cryptomunten en hierdoor geld verliezen. Het vereist veel tijd, oefening, doorzettingsvermogen en vooral ook geduld om als crypto trader succesvol te worden.  Heb jij dit ervoor over, dan kan je hier fanatiek mee aan de slag gaan.

Ben je meer iemand die niet dagelijks of wekelijks naar de koers wil kijken, dan past een langetermijn-visie beter bij jou.

Verder hoeft het niet of/of te zijn, het mag ook en/en. Je kan dan een gedeelte van jouw portfolio voor de lange termijn aanhouden en een ander gedeelte vrijmaken om mee te gaan handelen.

Ik wil met grote bedragen handelen, waar kan ik dat het beste doen?

Wanneer je met grote bedragen wil handelen in crypto, dan kan je dit het beste doen bij de Binance Exchange. Hier zijn de kosten maximaal 0,10% per transactie en hoe meer je trade, hoe minder kosten je betaalt. Uiteindelijk is het zelfs mogelijk om maar 0,02% aan kosten te betalen.

Maak gebruik van deze aanmeldlink en krijg 5% korting op alle transactiekosten die je bij Binance maakt (levenslang van kracht).

 

Wat is een bull market?

Een bull market is een markt waar de trend in een opwaartse beweging zit. De prijzen stijgen overwegend en het sentiment is positief.

Leer hier hoe je op tijd een bull market kan herkennen.

Wat is een stop limit order?

Een stop limit order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Er worden twee prijzen gehanteerd, de "stop" en de "limit". Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt de door jou opgegeven "limit-prijs" naar de exchange gestuurd om uitgevoerd te worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit verkooporder:

Je hebt Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $9000 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch een verkooporder plaatsen voor $8950 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen kopen, dan zal je verkooporder niet gevuld worden.

Voorbeeld van een automatische stop limit kooporder:

Je hebt nog geen Bitcoin in je bezit en de huidige prijs is $10.000. Je gaat op vakantie en bent bang dat Bitcoin ineens hard zal stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $11.000 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch een kooporder plaatsen voor $1150 (limit-prijs). Mocht niemand hem voor die prijs willen verkopen, dan zal je kooporder niet gevuld worden.

Is een stop-limit hetzelfde als een stop-loss?

De stop-limit is grotendeels hetzelfde als een stop-loss, met als verschil dat bij het bereiken van de eerder opgegeven stopprijs, een limietorder wordt uitgevoerd in plaats van een marktorder.

Wat is een bear market?

Een bear market is een markt waar de trend in een neerwaartse beweging zit. De prijzen dalen overwegend en het sentiment is negatief.

Leer hier hoe je een bear market kan herkennen.

Wat is een stop market order?

Een stop market order zorgt ervoor dat een cryptomunt bij een bepaalde prijs automatisch wordt gekocht of verkocht. Wanneer de koers de "stop-prijs" aanraakt, dan wordt jouw cryptomunt direct tegen de laagste aanbieder gekocht of tegen de hoogste bieder verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market verkooporder:

Je hebt Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en wilt je eigen risico's goed managen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $90 zakken (stop-prijs), dan wil ik automatisch mijn Ethereum verkopen aan de hoogste bieder.

Een paar dagen later zakt de prijs naar $90 en op dat moment is er een koper voor $89,50 en jouw Ethereum wordt tegen deze prijs verkocht. Mocht de hoogst mogelijke bieder $50 zijn, dan wordt hij voor $50 verkocht.

Voorbeeld van een automatische stop market kooporder:

Je hebt nog geen Ethereum in je bezit en de huidige prijs is $100. Je gaat op vakantie en bent bang dat Ethereum ineens hard gaat stijgen. Je geeft bij de exchange aan, mocht de prijs naar $110 stijgen (stop-prijs), dan wil ik automatisch Ethereum kopen van de verkoper met de laagste prijs. Op het moment dat dit gebeurt, is er een verkoper voor $110,50 en jij koopt Ethereum voor deze prijs. Mocht de laagste aanbieder $120 zijn, dan wordt hij voor $120 gekocht.

Kan je op elke exchange met een stop-loss werken?

Nee, helaas ondersteunt niet iedere crypto exchange de stop-loss-functie. Vaak zijn het alleen de grotere partijen die deze optie aanbieden.

Wat is een trading indicator?

Een trading indicator is een tool waarmee je de markt kunt analyseren. Er zijn veel verschillende indicatoren en elke heeft zijn eigen karakteristieken en doeleinden. Met de RSI-indicator kan je bijvoorbeeld bekijken of een markt ‘overbought’ of ‘oversold’ is en met de Fibonacci levels kan je bepalen wanneer het beste moment is om een cryptomunt te kopen of te verkopen. 

Leer hier over alle crypto trading indicatoren.

Wat houdt swap funding bij Bitmex in?

Funding is een soort rente dat bij BitMEX betaald dient te worden. Door dit te betalen zorg je ervoor dat de prijs van het swap-contract ongeveer gelijk blijft aan de waarde van de onderliggende cryptomunt.

 • Is de prijs van het swap-contract hoger dan de onderliggende waarde? Dan betalen de long-posities de funding aan de short-posities.
 • Is de prijs van het swap-contract lager dan de onderliggende waarde? Dan betalen de short-posities de funding aan de long-posities.

Cryptocurrency / geld

Wat is een security token?

Een security token is een crypto-token die ‘echte waarde’ als onderpand heeft. Vaak ontleent het zijn waarde aan de omzet en/of winst van een cryptobedrijf. Deze token wordt aan de man gebracht door middel van een Security Token Offering (STO).

De security token is gebonden aan wet- en regelgeving aangezien het als belegging wordt gezien, vergelijkbaar met aandelen, obligaties en fondsen.

Lees in dit blogartikel meer over security tokens.

Zijn altcoins betrouwbaar?

Het veiligste is om de houding aan te nemen dat geen een altcoin betrouwbaar is, tot dat het tegendeel is gebleken. Wij verwachten dat zeker 95% van alle altcoins in de toekomst zullen verdwijnen.

Wat is een utility token?

Een utility token is een cryptocurrency token die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een product en/of service van een cryptobedrijf. In tegenstelling tot een security token, zijn utility tokens van origine niet bedoeld als belegging. De wet- en regelgeving rondom dit soort tokens is dan ook minder streng.

Lees in dit blogartikel meer over utility tokens.

Is digitaal geld de toekomst?

Wij zijn sterk van mening dat digitaal geld de toekomst is en zien het als een kwestie van tijd voordat we het in het dagelijks leven gaan gebruiken.

Wat is het verschil tussen een token en een coin?

Het verschil tussen een token en een coin zit hem in de structuur. Coins hebben hun eigen blockchain, terwijl tokens gebaseerd zijn op de blockchain van een andere cryptocurrency. Voorbeelden van coins zijn Bitcoin, Ethereum en Zilliqa. Voorbeelden van tokens zijn Gifto, WePower en OmiseGo. Deze laatste drie zijn allemaal gebaseerd op de blockchain van Ethereum.

Lees hier meer over de verschillen tussen tokens en coins.

Gaat de overheid zich bemoeien met cryptogeld?

De overheid gaat zich zeker over het cryptogeld buigen. Sterker nog, wij weten dat ze achter de schermen al flink bezig zijn met blockchain en cryptocurrency’s.

Wat is een cryptocurrency?

Een cryptocurrency is een digitale munt met een decentraal karakter. Het geld wordt niet beheerd en gecontroleerd door banken, maar door ons allemaal. Het is het geld van de mens! Voorbeelden van cryptocurrency’s zijn Bitcoin en Ethereum.

Wat is een crypto-vriendelijke bank?

Bunq is momenteel de enige crypto-vriendelijke bank van Nederland.

Wat is fiatgeld?

Fiatgeld is een valuta die zowel in tastbare (brief- en muntgeld) als ontastbare (online) vorm wordt gebruikt. Het is centraal van karakter en wordt beheerd en gecontroleerd door de banken en overheden. Voorbeelden van fiatgeld zijn de euro, dollar en pond. Satoshi Nakamoto en veel andere crypto-enthousiastelingen zijn van mening dat fiatgeld de meest oneerlijke vorm van geld is.

Leer hier meer over fiatgeld.

Wat is een ERC20-token?

Een ERC20-token is een cryptotoken die is gebaseerd op de blockchain van Ethereum.

Je kan in dit artikel meer over ERC20-tokens leren.

Hoeveel soorten tokens zijn er?

Op dit moment bestaan er duizenden verschillende tokens en deze zijn op te delen in 5 soorten:

 1. Security token
 2. Utility token
 3. Equity token
 4. Asset token
 5. Reward/reputation token.

Lees hier meer over alle soorten crypto-tokens.

Bestaan er fysieke cryptocurrency’s?

Er bestaan geen fysieke cryptocurrency’s. Alle cryptomunten zijn digitaal en laat niemand je het tegenovergestelde wijsmaken.

Wat is de beste cryptomunt?

De beste cryptomunt is op dit moment Bitcoin. Naast deze leidende cryptomunt zijn er ook interessante altcoins op de markt. Wij vinden dat Ethereum, Nano en Zilliqa zeker niet in de lijst van de beste cryptocurrency's mogen ontbreken.

Lees hier wat wij de 10 beste cryptocurrency's vinden. 

Waardoor wordt de prijs van een cryptomunt bepaald?

De prijs van een cryptomunt wordt bepaald door middel van vraag en aanbod. Hoe meer mensen de cryptocurrency gebruiken, hoe hoger de vraag wordt. Wanneer het aantal munten gelijk blijft, dan betekent deze toenemende vraag dat de prijs van de munt zal stijgen. 

Lees hier meer over de waarde van Bitcoin.

Is iedere munt een ander soort Bitcoin?

Er bestaat maar één Bitcoin en deze munt behoort tot de categorie ‘cryptocurrency’. Er zijn veel andere soorten cryptocurrency’s maar er zal altijd maar één echte Bitcoin blijven. Zelfs de forks (afsplitsingen) van Bitcoin behoren niet tot ‘een soort Bitcoin’.

Wat is de potentie van crypto?

De potentie van crypto is dat:

 1. je er goedkoop en snel waarde mee kan versturen;
 2. het niet uitmaakt of iemand in Amerika of in Nederland woont, de transacties verlopen even snel en de kosten zijn hetzelfde;
 3. het versturen van waarde net zo makkelijk wordt als het versturen van een e-mail. Waar het bij een e-mail gaat om het versturen van informatie, draait het bij crypto en blockchain om het versturen van waarde; en
 4. de koers van de munt niet landafhankelijk is. Hiermee voorkom je dat er een situatie ontstaat zoals die in Venezuela. Hier heeft de nationale valuta, volgens velen, zijn waarde verloren door het falen van president Maduro.
   

Crypto Masterclass (cursus)

Wordt de cursus geüpdatet?

Ja, we streven ernaar om de cursus te blijven updaten. Hier hoef jij niet extra voor te betalen. Heb je zelf een onderwerp waar je meer over wilt leren? Geef dit dan door in de VIP Groep en wij zullen hier lessen aan wijden. Samen maken we er een allesomvattende cursus van!

Kan ik met mijn AllesOverCrypto-account inloggen in de leeromgeving?

Nee, het zijn twee verschillende accounts. Eén is speciaal bedoeld voor de cursus en de ander voor op de website van AllesOverCrypto.

Waarom doen jullie 14 dagen garantie?

We vinden het belangrijk dat de student tevreden is en als dat niet het geval is dan vinden wij dat we ons product moeten verbeteren. Dat is de reden dat we 14 dagen garantie geven. Daarnaast geloven we erin dat mensen van nature goed willen doen en hier geen misbruik van zullen maken.

Als je binnen 14 dagen toch zoiets hebt van, het is niets voor mij of ik leer er te weinig van, dan kan je ons een bericht sturen (beste via de mail) en dan zullen wij het bedrag retourneren.

Waar vind ik de Bitcoinbijbel terug?

De Bitcoinbijbel vormt een onderdeel van de Crypto Masterclass. Je vindt het e-boek terug in jouw online leeromgeving.

Ik heb de Crypto Masterclass gekocht, maar ik heb nog niets ontvangen?

Zodra de betaling is voldaan, ontvang je direct een bevestigingsmail van ons. In deze mail staat een link om met de cursus te beginnen. Zie je de mail niet in jouw inbox staan? Dan kan het zijn dat de de mail in jouw Spamfolder / Ongewenste map is terechtgekomen. Zie je hem hier ook niet tussenstaan? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar [email protected].

Ik heb alleen toegang tot de preview, hoe kan dat?

Wanneer je de cryptocurrency cursus niet hebt gekocht, dan heb je alleen toegang tot de "Preview".

Heb je de cursus wel aangeschaft en heb je alsnog alleen toegang tot de "Preview"? Bekijk dan of je met hetzelfde e-mailadres inlogt als waarmee je de cursus hebt besteld. We zien vaak dat studenten per ongeluk met hun 2e e-mail inloggen.

Is dit niet de oplossing? Stuur ons dan een e-mail naar [email protected].

Waar staan de e-boeken van de cursus?

De e-boeken vind je in de welkomstmail. Deze mail heb je ontvangen na het voldoen van de betaling. De titel van de mail is "Gefeliciteerd! Je bent succesvol ingeschreven voor de Crypto Masterclass!"

Waar bestaat de Crypto Masterclass uit?

De Crypto Masterclass bestaat uit:

 1. De Cryptocurrency Cursus
 2. Het Crypto Portfolio 2020
 3. De Bitcoinbijbel
 4. Crypto Belastinggids

 5. Precies weten wanneer, waarin en hoeveel je moet investeren (E-boek)

 6. Een leven zonder zorgen dankzij Bitcoin (E-boek)

 7. 12 Tips voor beginners! (E-boek)

 8. Bitcoin en Cryptocurrency Begrippenlijst
Kan ik de cursus op mijn eigen tempo volgen?

Ja dat kan! De cursus is opgedeeld in meerdere delen en ieder deel kan je starten wanneer jij eraan toe bent! Elk deel wordt afgesloten met een tussentijdse toets zodat je dat deel direct kan afvinken!

Waarin onderscheidt de crypto cursus zich ten opzichte van andere aanbieders?

De crypto cursus, oftwel de Crypto Masterclass, onderscheidt zich op de volgende punten:

 1. Hij wordt continu geüpdatet met nieuw lesmateriaal zonder bijkomende kosten.
 2. Studenten komen in The Zone terecht. Dit is de community waar Derek en Patrick uitgebreid de vragen van de studenten beantwoorden. Hierdoor kunnen de studenten ook van elkaars vragen leren.
 3. Doordat Derek en Patrick in 2013 met crypto zijn begonnen, hebben ze alle mogelijke scenario's wel meegemaakt. De studenten profiteren van deze kennis en ervaring.
 4. Naast crypto wordt er ook uitgebreid aandacht besteed aan de juiste mindset die je nodig hebt om succesvol te worden in deze wereld. In onze ogen de kern om winst te maken in plaats van verlies.
Waar kan ik het beste mijn vragen stellen?

Stel jouw vragen in de VIP Groep waar alle andere studenten ook in zitten. Samen zorgen we ervoor dat jij zo snel mogelijk antwoord krijgt op al jouw vragen.

Laten jullie het weten als de Crypto Masterclass weer is geüpdatet?

Ja, dit laten we sowieso weten via de Facebookgroep The Zone. En voor grotere updates zullen we een e-mail versturen. Dus dan ben je direct op de hoogte!

Crypto Portfolio 2020

Koop ik er ook de munten uit de portfolio mee?

Nee, je betaalt voor de honderden uren aan onderzoek dat AllesOverCrypto doet om deze Crypto Parels te vinden. De munten dien je hierna zelf aan te kopen via de instructies die AllesOverCrypto jou geeft.

Waar vind ik de portfolio?
 1. Login in jouw account bij AllesOverCrypto op de website.
 2. Klik op "Premium" in de menubalk, of klik op deze link om direct naar Premium te gaan.
 3. Klik de Crypto Portfolio 2020 aan.
Is het portfolio fysiek of digitaal?

Het Crypto Portfolio is een online product. Dit is handig aangezien het portfolio hierdoor gemakkelijk kan worden geüpdatet.

Heeft de Coronacrisis invloed op de Crypto Parels?

Vaak zien we in de cryptomarkt dat in tijden van stijgende prijzen, het geld eerst naar de grote jongens vloeit (Bitcoin, Ethereum, etc), daarna richting de kleinere cryptomunten (top 15), vervolgens de top 100 en daarna zijn de Crypto Parels aan de beurt. Dit is iets wat we veel gezien hebben, maar dat betekent niet dat het altijd gebeurt. 

Tijdens een crisis, zoals die van Corona, is het wachten op de stijgende prijzen. Wel is de kans groter dat de kleinste projecten tijdens een crisis omvallen. Dus de risico's om te investeren in kleine cryptomunten zijn tijdens een crisis groter.

E-boeken

Ik heb de mail ontvangen, maar ik kan mijn e-boek niet openen

Mocht de browser de gids niet goed openen, probeer het dan in een andere browser of installeer de gratis extensie van Adobe Reader. Een browser is de omgeving waarin je aan het internetten bent. Voorbeelden van browsers zijn Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari.

Exchanges

Hoe kan het dat een exchange gehackt wordt?

Steeds meer mensen beginnen te handelen in cryptocurrency’s en op de exchanges gaat dan ook veel geld om. Velen laten hun munten op de exchange staan en dit betekent dat hackers een schatkist kunnen kraken waar honderden miljoenen euro’s in liggen opgeborgen. Hierdoor zijn exchanges doelwit nummer één en doen hackers van over de hele wereld er alles aan om hier binnen te dringen. In veel gevallen weten de exchanges zichzelf te verweren, maar helaas zijn er genoeg voorbeelden uit het verleden waar hackers toch een lek hebben weten te vinden en er met de buit van onschuldige investeerders vandoor gingen.

Welke coins zijn als een IEO via de Binance Launchpad gelanceerd?

Binance heeft meerdere Initial Exchange Offerings (IEO) gedaan via de Binance Launchpad. De volgende cryptomunten zijn gelanceerd:

 1. Gifto (GTO)
 2. Bread (BREAD)
 3. BitTorrent (BTT)
 4. Fetch.AI (FET)
 5. Matic (MATIC)
 6. Harmony (ONE)
 7. Elrond (ERD)
 8. WINk (WIN)
 9. Perlin (PERL)
 10. Band Protocol (BAND)
 11. KAVA (KAVA)
 12. Troy (TROY)
 13. WazirX (WRX)
Wat zijn de kosten om euro's op Binance te storten?

Het is mogelijk om op Binance direct euro's te storten zodat je hiermee crypto kan kopen. De kosten hiervan zijn bij de meeste providers best hoog. Zo nu en dan zijn er wel acties waarbij ze 0% deposit fees vragen. De volgende betalingsproviders zijn momenteel bij Binance aangesloten:

Betalingsprovider Deposit fee
Advcash / bank cards 4%
Payeer 0% (t/m 1 april 2020)
Koinal 2,5%
Simplex 2,5%
Banxa 1,99%
Paxful 0%
Waarom vragen exchanges om jouw persoonsgegevens en identiteitsbewijs?

Exchanges zijn vanuit de wet -en regelgeving in het land waar ze gevestigd zijn verplicht om aan ‘Know Your Customer’ te doen. Dit houdt in dat ze van al hun klanten moeten weten wie het is en daarvoor hebben ze jouw persoonsgegevens nodig. Regeringen verplichten dit, zodat ze witwaspraktijken en terrorismefinanciering tegen kunnen gaan.

Mijn 2FA is kwijt, wat moet ik doen?

Wanneer je jouw 2FA kwijt bent doordat je telefoon is gestolen of doordat je deze hebt gereset, is het mogelijk om je 2FA opnieuw in te stellen door middel van de QR-code en/of Secret Key die je destijds van de exchange hebt gekregen.

Heb je deze niet opgeslagen? Neem dan contact op met de exchange om de 2FA te resetten. Denk eraan dat je bij de reset wel de QR-code en Secret Key opslaat. Zo voorkom je dat je nog een keer in deze situatie komt. 

Directe links naar het verzoek om de 2FA opnieuw in te stellen:

Kan ik mijn Binance-account verwijderen?

Nee, Binance biedt helaas niet de optie om je account te verwijderen. Mocht je een nieuw account willen aanmaken om te profiteren van de 20% kickback rate, dan kan je dit doen met een ander e-mailadres. Na het openen van een account zet je jouw cryptomunten over naar het nieuwe account.

Je krijgt 20% kickback rate (korting op de transactiekosten) door deze code in te vullen bij de aanmelding: SSEI31FQ

Als een exchange failliet gaat, krijg ik mijn geld dan terug?

Wanneer een exchange failliet gaat, dan kan je erop rekenen dat jouw geld voor altijd weg is. Het is daarom zéér belangrijk om te allen tijde de cryptocurrency’s te bewaren op een hardware wallet.

Lees hier meer over het beveiligen van je cryptocurrency's.

Wat zijn de transactiekosten bij Bitvavo?

In deze tabel staan de transactiekosten van Bitvavo opgesomd. Met de Taker Fee wordt bedoeld dat je liquiditeit van de exchange wegneemt en met de Maker Fee wordt er bedoeld dat je zorgt voor extra liquiditeit op de exchange.

VOLUME (30D) TAKER FEE MAKER FEE
€ 0+ 0.25% 0.20%
€ 50 000+ 0.24% 0.15%
€ 100 000+ 0.22% 0.10%
€ 250 000+  0.20% 0.06%
€ 500 000+ 0.18% 0.03%
€ 1 000 000+ 0.16% 0.01%
€ 2 500 000+ 0.14% -0.01%
€ 5 000 000+ 0.12% -0.03%
€ 10 000 000+ 0.10% -0.05%
Wat is een crypto exchange?

Een crypto exchange is een online handelsplatform speciaal bedoeld voor het traden van cryptocurrency’s. 

Ondersteunen exchanges airdrops?

Exchanges ondersteunen over het algemeen geen airdrops, met uitzonderingen daargelaten. Airdrops betreffen vaak nieuwe, onbekende cryptomunten en de exchanges bieden nog geen ondersteuning voor deze munten.

Wat is de Commision Kickback Rate van Binance?

De Commision Kickback Rate van Binance maakt het mogelijk om je vrienden uit te nodigen om bij Binance te handelen en hiervoor korting te geven op de transactiekosten. Er kan gekozen worden uit 5%, 10%, 15% en 20%. Wij van AllesOverCrypto vinden het belangrijk dat jij tegen zo laag mogelijke kosten kan handelen en daarom hebben wij ons percentage op 20% ingesteld.

Om jouw 20% kickback rate te ontvangen, kan je via deze link een account bij Binance aanmaken.

Ook kan je handmatig deze code invullen in het invulformulier: SSEI31FQ

Let op: je kan deze 20% alleen ontvangen als je via de link een account aanmaakt. Het is niet mogelijk om dit later alsnog in te stellen.

Wat is het verschil tussen een broker en een exchange?

Een broker bemiddelt tussen de handelaar en de exchanges en is zelf niet in het bezit van de cryptomunten. Een exchange is wel in het bezit van de cryptomunten. Een handelaar koopt en verkoopt direct op deze exchange.

Doordat een broker als tussenpersoon fungeert, zijn de transactiekosten hier bijna altijd hoger dan wanneer je direct op de exchange handelt. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de broker Bitcoin Meester en de exchange Bitvavo. 

Ondersteunen exchanges token swaps?

De toonaangevende exchanges zoals Bitvavo en Binance ondersteunen de token swaps. Je hoeft hier zelf niets voor te doen. Zij regelen kosteloos dat jouw tokens worden omgezet naar coins.

Hebben jullie een Binance Futures Referral Code?

Ja, door onze Binance Futures Referral Code in te vullen, ontvang je 10% korting op de transactiekosten op het future-platform van Binance.

De Binance Futures Referral Code is: allesovercrypto

Wat is de beste exchange?

De beste en goedkoopste exchange van Nederland is Bitvavo en de beste en goedkoopste exchange van de wereld is Binance.

Wat is een whitelist-adres?

Het whitelisten van je adressen verbetert de beveiliging van je cryptomunten. Je geeft ermee aan dat er alleen cryptomunten naar dit specifieke adres overgemaakt mogen worden.

Voorbeeld
Ik heb cryptomunten op Binance staan en heb het deposit-adres van mijn persoonlijke Bitcoin-wallet (bijvoorbeeld van de Ledger Nano X) als whitelist-adres opgenomen. Dit betekent dat ik alleen naar dit Bitcoin-adres geld kan overmaken vanuit Binance.
Als mijn account wordt gehackt, dan zien de hackers mijn cryptomunten wel, maar kunnen ze het niet versturen naar hun Bitcoin-wallet. Het enige wat ze kunnen doen is het versturen naar mijn Bitcoin-wallet en dat is helemaal geen probleem want die is helemaal van mij.

Hoe kan ik checken of ik de commission kickback rate van Binance echt ontvang?

Je kan de onderstaande stappen volgen om te bekijken of jij jouw 20% kickback rate van Binance ook daadwerkelijk ontvangt.

Stap 1: Login bij Binance in jouw account

Stap 2: Klik op je profiel en ga naar Referral

Stap 3: Navigeer naar beneden op de pagina totdat je bij "Commission Fees Shared with You" aankomt. Staat er (My Receive 20%) dan is het goed. Wordt er geen percentage weergegeven, dan staat het helaas nog niet goed ingesteld. Via deze Referral Code ID kan je alsnog jouw 20% kickback rate ontvangen.

Image
20% kickback rate controle bij Binance
Image
Commision Kickback rate Binance werkt niet
Staan exchanges onder toezicht van de AFM?

Op dit moment staan exchanges niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Waarom zijn de prijzen bij Bitvavo lager dan bij coinmarketcap?

De prijzen bij Bitvavo worden weergegeven in euro's en bij CoinMarketCap in dollars. De koers van de euro schommelt zo rond de 1,10 dollar. Als er bij CoinMarketCap 110 dollar staat dan zal er bij Bitvavo 100 euro worden weergegeven.

Waar vind ik mijn Binance Referral ID?

Je kan jouw Binance Referral ID vinden in je eigen Binance-account.

Stap 1: Login bij Binance

Stap 2: Klik op je profiel en ga naar "Referral"

Image
Binance Referral ID opzoeken

Onder het kopje "Referral ID" vind je jouw unieke code die je kan gebruiken om vrienden uit te nodigen.

Image
Referral ID Binance
Staat mijn geld veilig bij een exchange?

Nee, je geld staat nooit veilig bij een exchange. Je bent namelijk zelf niet in het bezit van de private keys van jouw cryptocurrency’s. Wij zeggen altijd: “Not your keys, not your money”. Wanneer een exchange wordt gehackt, failliet gaat of zelf besluit de benen te nemen, dan ben jij al jouw geld kwijt. Het is dan ook sterk aan te raden om altijd de cryptomunten te bewaren op een hardware wallet.

Lees hier hoe je jouw cryptocurrency's het best kan beveiligen.

Kan ik bij Binance met euro's crypto kopen?

Ja, bij Binance kan je met euro's je cryptomunten kopen. Ook kan je vervolgens jouw cryptomunten weer verkopen voor euro's. Door via deze link een account aan te maken bij Binance, krijg je voor altijd 5% korting op de transactiekosten.

Heeft Bitvavo aandelen?

De Bitvavo Exchange heeft vooralsnog geen aandelen uitgegeven en daarmee is het als particulier niet mogelijk om in het bedrijf te investeren. Ook biedt het handelsplatform geen aandelen van andere bedrijven aan, ze zijn volledig gefocust op cryptomunten.

Juridisch

Zijn cryptocurrency’s legaal?

In Nederland zijn cryptocurrency’s legaal. De regering worstelt nog wel met de vraag hoe ze de digitale valuta gaan reguleren. Allereerst stellen ze zichzelf nog altijd de vraag onder welke noemer ze de munt kunnen scharen. Is het geld? Is het een beleggingsobject? Of is het misschien een verzamelmunt? Afhankelijk van deze stempel kunnen ze passende wet- en regelgeving formuleren.

Weet de belastingdienst of ik cryptocurrency’s in bezit heb?

De Belastingdienst weet niet dat jij cryptocurrency’s in je bezit hebt, maar je bent wel verplicht dit aan te geven. Wanneer ze het vermoeden hebben dat jij verzuimt in deze aangifte, dan kunnen zij hier vragen over stellen. Op het moment dat hier vragen over worden gesteld en jij niks hebt opgegeven, dan ligt de bewijslast bij jou en dien jij aan te tonen dat je echt geen cryptovaluta in bezit hebt.

Wanneer jij wel hebt aangegeven dat je cryptocurrency's bezit maar de Belastingdienst denkt dat je meer hebt, dan ligt de bewijslast (meestal) juist bij de Belastingdienst. Zij dienen te bewijzen dat jij meer zou bezitten dan je hebt aangegeven. Ga hier niet mee proberen te sjoemelen, want de Belastingdienst weet meer dank je denkt en is wel de laatste waar je problemen mee wilt hebben.

In onze belastingbrochure vind je hier alle informatie over.

Kan er geld met crypto worden witgewassen?

Ja, er kan met cryptocurrency’s geld worden witgewassen. Private cryptocurrency’s zoals Monero (XMR) zijn hier erg interessant voor aangezien het de mogelijkheid biedt om er alles aan te doen de identiteit van de betrokken partijen onvindbaar te maken.

Waar staat KYC voor?

KYC staat voor Know Your Customer. Wanneer je wilt investeren, dan zal het bedrijf waar jij je geld naar overmaakt, willen weten wie jij bent. Dit doen ze om te voorkomen dat mensen kunnen witwassen of aan terrorismefinanciering kunnen doen. Om aan de KYC te voldoen, dien je jouw persoongegevens, inclusief identiteitsbewijs, naar het bedrijf op te sturen zodat jouw identiteit kan worden gecontroleerd.

Kan Bitcoin worden gereguleerd?

Het netwerk van Bitcoin zelf kan niet worden gereguleerd door een centrale partij aangezien het netwerk decentraal is. Het gebruik van de cryptocurrency kan wel binnen een land gereguleerd worden door middel van wet- en regelgeving. Hierdoor bepaalt de regering of de digitale munt binnen de samenleving past en welke rol het hier kan vervullen.

Waar staat AML voor?

AML staat voor Anti Money Laundering. Het gaat hier om wet- en regelgeving die moet voorkomen dat er geld wordt witgewassen.

Betaal je belasting over cryptocurrency’s?

In Nederland wordt jouw vermogen aan cryptocurrency’s opgeteld bij je huidige vermogen in euro’s. Wanneer dit boven de €30.000,- komt, dan ben je verplicht hier vermogensbelasting over te betalen. Ook wanneer je inkomen in Bitcoins of crypto geniet, dien je hier omzet- en inkomstenbelasting over te betalen. Daarnaast betaal je ook inkomstenbelasting over het minen van cryptocurrency's. Alle belastingen en regels vind je in onze belastinggids.

Bekijk hier de belastinggids.

Wat is een geaccrediteerde investeerder?

Een geaccrediteerde investeerder is:

 • "Een natuurlijke persoon met een inkomen van meer dan $ 200,000 in elk van de twee laatste jaren of een gezamenlijk inkomen met een echtgenoot dat meer dan $ 300,000 bedraagt ​​voor die jaren en een redelijke verwachting van hetzelfde inkomensniveau in het lopende jaar"
 • "Een natuurlijke persoon die een individuele waarde heeft, of een gezamenlijke netto-waarde met de echtgenoot van de persoon, dat meer bedraagt ​​dan $ 1 miljoen, exclusief de waarde van het hoofdverblijf van deze persoon."
Mijn Bitcoins zijn gestolen, wat nu?

Met Bitcoin bezit en beheer je jouw eigen geld en heb je geen bank nodig. In plaats van dat de verantwoordelijkheid over je geld bij de bank ligt, ligt deze nu volledig bij jou. Wanneer jouw crypot-geld wordt gestolen draai je dus zelf voor de gevolgen op. Er is geen derde partij om aan te klagen en je kan ook geen gebruikmaken van het depositogarantiestelsel van de bank.

Het is daarom van groot belang dat je de taak als bank serieus neemt en met grote zorg jouw cryptovermogen beheert. Je kan overigens wel aangifte doen en een onderzoek starten naar de dader. Via de blockchain is het gemakkelijk te volgen naar welke wallet (en welk adres) jouw crypto gestuurd is. De vraag is echter wel of je er ooit achter gaat komen van wie dat adres is.

Bekijk hier hoe je jouw cryptocurrency's goed kan beveiligen.

Wordt crypto vanuit de wet gezien als geld?

Cryptocurrency's worden juridisch gezien als goederen. Normaal gesproken worden goederen belast met btw maar bij cryptocurrency's is dit niet het geval. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft hierover een uitspraak gedaan. Omdat Bitcoin geen ander doel dient dan het verrichten van betalingen, dienen de lidstaten van de Europese Unie geen btw te heffen over Bitcoin. Kortom er is fiscaal gezien geen toegevoegde waarde. Door deze uitspraak heeft Bitcoin een 'status aparte' gekregen.

Het is geen geld, maar omdat het wel de functie van geld heeft, hoeft er toch geen btw over betaald te worden.

Lees hier alles over Bitcoin en Belasting.

Valt crypto onder toezicht van de AFM?

Doordat bitcoins (nog) niet onder de werking van de Wft vallen, kunnen de traditionele toezichthouders op de financiële markt –De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)– geen toezicht houden op het betalingsverkeer en diensten die zich bezighouden met bitcoins.

Kan ik mijn salaris uitbetaald krijgen in Bitcoin?

Ja, sommige bedrijven in Nederland betalen al een gedeelte van het salaris uit in Bitcoin. Volgens de wet moeten bedrijven in ieder geval het minimumloon in euro’s uitbetalen en daarnaast ligt er de mogelijkheid om het overige gedeelte in crypto te betalen.

Mining / Staking

Wat is een mining rig?

Een mining rig is speciale apparatuur om cryptocurrency’s mee te minen. Een rig heb je in alle soorten en maten en bestaat uit een moederbord met aangesloten videokaarten. De rig maakt ontzettend veel lawaai en produceert veel warmte.

Waar koop ik mining hardware?

In Nederland heb je verschillende aanbieders van mining hardware. Een voorbeeld van een bekende aanbieder is miners.nl

Welke munten kan je met een simpele computer minen?

Sommige munten hebben expres iets bedacht waardoor ze niet alleen door grootschalige miners maar ook door individuele miners gemined kunnen blijven worden. Voorbeelden van cryptocurrency’s die je nog met de gewone computer kan minen zijn Dogecoin, Vertcoin, Monero en Bytecoin.

Wat is mining?

Miners leveren de rekenkracht om een nieuw block van de blockchain te vinden. In dit nieuwe block kunnen transacties worden opgeslagen. De nodes van het netwerk controleren deze transacties voordat ze in het block komen.

Is mining slecht voor je computer?

Mining vraagt veel van je computer en in veel gevallen is het onmogelijk om hem tegelijkertijd te gebruiken voor eigen doeleinden. Minen is niet per se slecht, maar doordat het miningproces zoveel van je systeem vraagt kan het zo zijn dat jouw computer eerder toe is aan vervanging. Hij wordt immers intensief gebruikt.

Hoe werkt mining?

Miners zetten hun mining hardware aan het werk om lastige rekensommen op te lossen. Wanneer zij de rekensom hebben opgelost dan komt er een block vrij en krijgen de miners een beloning voor hun werkzaamheden. De rekensommen worden steeds lastiger en de beloningen per gevonden block halveren om de zoveel tijd.

Is mining slecht voor het milieu?

Minen kost veel elektriciteit en om mining winstgevend te houden is het van belang om deze elektriciteit zo goedkoop mogelijk te verkrijgen. Om dit te doen verhuizen miners naar landen waar de stroom het goedkoopst is. Venezuela en China zijn hier bekende voorbeelden van. Vervolgens gebruiken ze het soort stroom dat het goedkoopste is en in de meeste gevallen is dit duurzame stroom. Het is namelijk veel goedkoper om elektriciteit op te wekken met wind dan door het gebruik van kolencentrales. Door het veelal gebruiken van duurzame stroom kan men niet constateren dat mining direct slecht is voor het milieu.

Kan ik nog Bitcoins minen?

Het is niet meer mogelijk om op je zolderkamertje Bitcoins te minen, hier zijn de rekensommen te lastig voor. Tegenwoordig heb je geavanceerde mining apparatuur nodig om überhaupt nog een kans te maken een nieuw block te vinden. Veel mensen die toch een graantje willen meepikken, sluiten aan bij Mining Pools.

Zijn er alternatieven voor mining?

Ja, naast mining heb je nu ook staking. Dit is minder intensief en kost ook veel minder stroom.

Lees hier over alternatieven voor minen.

Wat is een mining pool?

Een mining pool is een samenwerking tussen verschillende miners om gezamenlijk een nieuw block te vinden. Ze bundelen de rekenkracht samen en verdelen de beloning naar ratio.

Wanneer je in je eentje gaat minen is de kans veel kleiner dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een grotere beloning. 

Wanneer je met zijn allen gaat minen is de kans veel groter dat je een nieuw block vindt, maar heb je wel een kleinere beloning. Dit zorgt echter wel voor een stabieler inkomen. Als je in je eentje minet kan het jaren duren voordat je een nieuw block vindt, als je hem al ooit vindt.

Heb ik internet nodig om Bitcoin te kunnen minen?

Ja, om Bitcoin te kunnen minen heb je een internetverbinding nodig.

Wat heb ik nodig om Bitcoin te minen?

Tegenwoordig zijn de rekensommen van Bitcoin te lastig om met een normale computer op te lossen. Speciale apparatuur in de vorm van mining rigs worden nu grootschalig gebruikt om alsnog te kunnen minen.

Wat is staken?

Door het staken van cryptomunten ben je eigenlijk bezig met het oplossen van een nieuw block. Als tegenprestatie krijg je coins op je balans bijgeschreven. Des te meer cryptomunten je van die soort bezit, des te meer je per dag verdient door te staken.

Lees hier meer over staking.

Transacties

Wat zijn de transactiekosten van mijn Bitcoin-overboeking?

De transactiekosten voor een Bitcoin-overboeking zijn afhankelijk van de drukte op het netwerk. In deze grafiek kan je het verloop zien van de transactiekosten van Bitcoin in de loop der jaren.

Aan wie worden de transactiekosten van Bitcoin betaald?

De transactiekosten van Bitcoin en bijna alle andere cryptocurrency's worden aan de miners betaald. Dit is een beloning voor de computerkracht die ze leveren om het netwerk veilig te houden.
 

Waardoor fluctueert de hoogte van de transactiekosten van Bitcoin?

De hoogte van de transactiekosten van Bitcoin fluctueert aan de hand van de drukte op het netwerk. Hoe meer transacties de miners moeten verwerken, hoe hoger de kosten worden. 

Dit komt met name doordat mensen tegen elkaar gaan opbieden voor het snel doorvoeren van transacties. Hoe meer transactiekosten je betaalt, hoe eerder je transactie verwerkt zal worden. Bij grote drukte gaan mensen dus steeds meer betalen om hun transactie snel te voltooien.
 

Waarom verschillen de transactiekosten tussen verschillende cryptomunten?

De transactiekosten van cryptocurrency’s verschillen van elkaar doordat:

 1. er op verschillende manieren consensus bereikt kan worden;
 2. ze gebruikmaken van verschillende technologieën, zoals blockchain, sharding, tangle, hashgraph en Directed Acyclic Graph (DAG); en
 3. de ene cryptomunt vaker wordt gebruikt dan de ander en hierdoor het netwerk meer wordt belast.
   
Kan ik mijn cryptomunten terughalen als ik het naar een verkeerd adres heb overgemaakt?

Wanneer je cryptomunten naar een correct adres hebt gestuurd die niet van jou is, maar wel van een ander, dan is het niet mogelijk om deze transactie terug te draaien. Blockchain is namelijk onveranderbaar.

Wanneer je jouw cryptomunt naar een verkeerd adres hebt gestuurd (dit kan een foutief adres van dezelfde cryptocurrency zijn of een adres van een ander soort cryptocurrency) dan kan het zo zijn dat de transactie wordt afgekeurd en jij jouw cryptomunten in de wallet behoudt. Sommige blockchains hebben namelijk een ‘checksum’ om te controleren of het ingevoerde adres wel klopt. 

Mocht de blockchain in kwestie geen 'checksum' hebben, dan ben je helaas je cryptocurrency's kwijt. 

Wie keurt mijn Bitcointransactie goed?

De Bitcointransactie wordt goedgekeurd door de Bitcoin full nodes. Dit is een apparaat (meestal een computer) die de software runt van Bitcoin. De transactie wordt vervolgens opgeslagen in een block dat wordt gevonden door de miners.

Wanneer jij de eigen wallet van Bitcoin op je computer hebt staan en de volledige blockchain hebt gedownload, dan is fungeert jouw computer ook als full node wanneer deze wallet draait. In dat geval controleert deze full node a.d.h.v. de kopie van de blockchain die op je computer staat of een transactie legitiem is of niet.

Lees hier meer over full nodes.

Is het doen van een Bitcoin-transactie lastig?

Nee, het is heel makkelijk om een Bitcoin-transactie te doen. Je hoeft alleen maar het publieke adres van de tegenrekening te weten en je kan met een druk op de knop het geld versturen. Check echter wel altijd drie keer of je naar het juiste adres stuurt. Als je naar het verkeerde adres stuurt, is de kans heel groot dat je jouw Bitcoins kwijt bent.

Hoe lang duurt het voordat mijn Bitcoin-transactie wordt goedgekeurd?

Hoe lang het duurt voordat een Bitcoin-transactie wordt goedgekeurd, is afhankelijk van de grootte van de overboeking. Hoe meer Bitcoins er worden verstuurd, hoe meer confirmaties (goedkeuringen) er nodig zijn. Op blockchain.com kan je de huidige duur van een transactie bekijken.
 

Wat is een non-spendable bedrag?

Een non-spendable bedrag betekent dat je een adres hebt geïmporteerd zonder z'n private key. Wanneer je deze importeert met private key, dan wordt hij spendable en kan je jouw cryptomunten versturen.

Hoeveel confirmaties heeft een Bitcoin-transactie?

Het aantal confirmaties (goedkeuringen) kan variëren van 1 tot en met 60. De meeste exchanges hanteren 3 confirmaties voor stortingen en over het algemeen zijn 6 confirmaties het meest gangbare. Je kan de status van jouw transactie bekijken in de blockexplorer. 
 

Hoe verstuur ik Bitcoin van Binance naar Bitvavo?

Om je Bitcoin van Binance naar Bitvavo te versturen, volg je de volgende stappen:

 1. Login bij Bitvavo.
 2. Zoek Bitcoin op en klik erop.
 3. Hij staat bovenaan automatisch op het tabje "handelen", klik op "storten".
 4. Kopieer jouw Bitcoin-adres.
 5. Login bij Binance.
 6. Ga rechtsboven naar "wallet" en klik "spot wallet" aan.
 7. Zoek Bitcoin op en klik op "opname".
 8. Plak het Bitcoin-adres dat je bij Bitvavo hebt gekopieerd en geef aan hoeveel Bitcoin je wilt opnemen.
 9. Klik op "Indienen".
 10. Het is nu wachten totdat de Bitcoins in jouw Bitvavo-account staan.
 11. Wanneer ze zijn aangekomen, klik je bij Bitvavo op "tegoed opnemen".
 12. Je geld zal spoedig op je bankrekening staan.

Wallets

Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een soort beveiligde USB-stick die speciaal is ontwikkeld om cryptocurrency’s mee te bewaren. Het apparaatje bevat de private keys van de wallets waarmee je jouw digitale portemonnees kunt ontgrendelen. De cryptocurrency’s zelf komen nooit echt op de wallet te staan.

Kom hier meer te weten over hardware wallets.
 

Verlies ik mijn coins en tokens wanneer ik de firmware van mijn hardware wallet update?

Nee, je cryptocurrency’s staan opgeslagen op de blockchain en niet op de hardware wallet zelf. Op de hardware wallet staan enkel je private keys die je toegang geven tot je cryptocurrency’s. Updates kunnen dus veilig worden uitgevoerd. Let er wel op dat je nog steeds de pincode en recovery seed van de wallet bezit, mocht de update misgaan. 

Wat is een software wallet?

Een software wallet is een digitale portemonnee die je op jouw computer hebt staan. Je kunt deze software wallet ontgrendelen met jouw unieke private key. Vanuit hier kan je cryptocurrency’s ontvangen en versturen. Veel cryptocurrency’s hebben hun eigen software wallet uitgebracht, maar er zijn ook zogenaamde multi-wallets die de mogelijkheid bieden om verschillende cryptocurrency’s te beheren.

Lees hier alles over software wallets.
 

Waarom kunnen niet alle cryptocurrency’s op een hardware wallet worden opgeslagen?

Een hardware wallet ondersteunt nog niet alle cryptocurrency’s, omdat de ontwikkelaars eerst de ondersteuning moeten inbouwen. De producten worden continu doorontwikkeld en er worden al steeds meer cryptomunten toegevoegd. Naarmate de tijd vordert, zullen er steeds meer cryptocurrency’s worden ondersteund op de verschillende hardware wallets.

Wat is een mobile wallet?

Een mobile wallet is een digitale portemonnee die je op je smartphone hebt staan. Tegenwoordig worden deze mobiele wallets standaard meegeleverd op je telefoon. Een recent voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy S10.
 

Wat is een OTP?

Een OTP is een One Time Password. Dit is een wachtwoord die je via de e-mail ontvangt en eenmalig kan gebruiken om in je account te komen. Na het inloggen verander je het eenmalige wachtwoord naar een eigen wachtwoord.

Wat is cold storage?

Cold storage is het offline opslaan van cryptocurrency’s. Je zet de munten als het ware in de ijskast om ze voor een langere tijd te bewaren. De hardware wallet is een vorm van cold storage.

Lees hier meer over hardware wallets.
 

Welke cryptomunten worden door de Ledger hardware wallet ondersteund?

De Ledger hardware wallet ondersteunt de meeste grote cryptomunten en de ERC20-tokens. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Bitcoin
 2. Ethereum
 3. Litecoin
 4. Ripple
 5. EOS
 6. Tezos
 7. Fusion

Vind hier het gehele overzicht van alle cryptomunten die worden ondersteund door Ledger.

Wat is de veiligste manier om cryptomunten op te slaan?

De hardware wallet is momenteel de veiligste manier om jouw cryptocurrency’s mee te bewaren.

Lees hier 10 manieren om je cryptocurrency's te beveiligen.

Wat is het verschil tussen een CLI-wallet en een GUI-wallet?

Het verschil tussen een CLI-wallet en een GUI-wallet zit hem in de gebruiksvriendelijkheid ervan.

CLI = Command Line Interface. Deze wallet is niet gericht op de gebruiksvriendelijkheid. Er zijn geen mooie knoppen om te drukken en opdrachten worden uitgevoerd door teksten en codes in te vullen.

GUI = Graphical User Interface. Deze wallet is meer gericht op de gebruiksvriendelijkheid. Dit soort wallets worden veelal gebruikt door de normale eindgebruikers.

 

Hoe kan je het beste je private key bewaren?

De private key kan je het beste op een hardware wallet bewaren. Dit apparaatje is niet verbonden met het internet en heeft een ingebouwde beveiliging die de private key beschermt tegen hackers. De backup (recovery seed) van de hardware wallet kan je het beste graveren in de titanium-platen van CRYPTOTAG. 
 

Kunnen alle ERC20-tokens op een hardware wallet worden opgeslagen?

Ja, alle ERC20-tokens kunnen op de Ledger en Trezor hardware wallets worden opgeslagen. Hier kan je hetzelfde Ethereum-adres voor gebruiken.

Waar koop ik een hardware wallet?

Een hardware wallet koop je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan. Deze partij heeft verschillende soorten hardware wallets en bieden een uitstekende service.

Ga direct naar Cryptomaan.

Wat is de beste hardware wallet?

De beste hardware wallets van dit moment zijn de Ledger Nano X en de Trezor Wallet T.

Bekijk deze hier direct bij Cryptomaan.