Het logo en de naam Klima afgebeeld op een groenzwarte achtergrond.

Met KlimaDAO op weg naar een duurzame toekomst!

Vaak komt de cryptomarkt in een slecht daglicht, doordat sommige systemen niet duurzaam zouden zijn. In het voorjaar van 2021 was er nog kritiek van Elon Musk, die beweerde dat het minen van Bitcoin (BTC) niet op een duurzame manier zou gebeuren. Deze uitspraak over het Proof-of-Work systeem was één van de oorzaken van een enorme daling in de koers van Bitcoin.

Echter zijn er ook duurzame initiatieven die werken met de blockchain technologie. Mijn collega Matt schreef onlangs nog een blog over het project PLASTIKS, dat zich richt op het reduceren van plasticvervuiling. Dankzij de transparantie van de blockchain, kan iedereen zien wat bedrijven daadwerkelijk doen om te zorgen voor een betere planeet.

Ook KlimaDAO richt zich op het verbeteren van de planeet. Deze organisatie legt de focus met name op de klimaatverandering en stimuleert het investeren in duurzame alternatieven. In dit artikel ontdek je de interessante plannen en visie van het bedrijf.

Bekijk snel

In de onderstaande video wordt de werking van KlimaDAO uitgelegd. Het uitleggen van het project heeft enorm veel tekst nodig, wat je ook zal ontdekken in dit artikel! Deze video uitleg geeft een duidelijke weergave van deze blog.

Wat is KlimaDAO (KLIMA)?

Het decentrale project KlimaDAO is een fork van OlympusDAO en gebruikt een soortgelijk concept. Beide projecten kregen een hoop bekijks dankzij hun hoge APY. Naast deze gelijkenis hebben beide partijen echter een verschillend doel. KlimaDAO werkt aan het waardevol maken van koolstofactiva.

Een hoge koolstofprijs dwingt de economie om sneller duurzame maatregelen te nemen. Hiermee tracht het project de klimaatverandering te beïnvloeden. De plannen van KlimaDAO moeten er onder andere voor zorgen dat de technologische ontwikkelingen rondom de klimaatverandering sneller verlopen.

Daarnaast probeert het project om duurzame initiatieven door hun plannen rendabeler te maken. Hoe het project dit voor ogen heeft en hoe jij hier van zou kunnen profiteren, zal verderop in het artikel volledig behandeld worden.

KlimaDAO heeft de ambitie om de grootste verstoorder van de ‘koolstofmarkten’ te worden. Ook wil het project zorgen voor een nieuw monetair systeem, wat gesteund wordt door de transparante koolstofmaatregelen.

De economische activiteiten in het nieuwe monetaire systeem zullen gaan leiden tot een versnelling in het herstellen van de door de mens gedane schade aan de planeet. 

De visie van KlimaDAO op het probleem

Het team van KlimaDAO ziet de ontwikkelingen rondom de economische groei. Door de toenemende welvaart, worden individuele belangen steeds groter. De economische groei zorgt voor meer productie en consumptie, waardoor het voor de gehele samenleving mogelijk is om welvarend te kunnen zijn.

Het project ziet de economie als een rationele markt, waarin de markt bepaalde producten op een bepaalde manier waardeert. Zo zijn zuurstof en water, belangrijke levensbehoeftes, op de meeste plekken op aarde vrij toegankelijk. Andere aardse producten zoals diamanten, zijn daarentegen geen primaire levensbehoefte en vertegenwoordigen een enorme waarde die maar voor enkele mensen zijn weggelegd.

De meest treffende vergelijking die KlimaDAO maakt, is omtrent Amazon. Het bedrijf Amazon wordt als één van de meest waardevolle bedrijven beschouwd, terwijl het Amazonewoud weinig marktwaarde heeft. Bomen zijn zeer belangrijk voor ons voortbestaan, maar de mens kapt ze, om landbouwgrond te creëren en het hout te verkopen.

De financiële markten richten zich tegenwoordig om speculaties, in plaats van de fysieke goederen en diensten. De cryptomarkt is hier een voorbeeld van, waar cryptocurrencies zonder intrinsieke waarde to the moon gaan. 

KlimaDAO wilt niets weten van deze speculatieve handel, maar maakt zich zorgen om hoe we de aarde en het klimaat behandelen. Zij zien de effecten van koolstofdioxide, een broeikasgas die het vermogen van onze planeet remt.

Dit heeft invloed op de natuurlijke ecosystemen. Permafrost smelt, woestijnen ontstaan in tropische oorden en koraalriffen verdwijnen. KlimaDAO ziet bij deze ontwikkelingen problemen met de huidige markten, maar ook kansen.

Image
Protestbord met de tekst 'Eco, not ego'
Afbeelding afkomstig van Pexels.com​​​​

De oplossing van KlimaDAO

De verandering van het klimaat wordt door KlimaDAO gezien als het grootste probleem van onze generatie. De enige oplossing is om dit probleem op mondiaal niveau aan te pakken. De markt is naast een grote bedreiging, ook een enorme oplossing voor het probleem.

Bedrijven en overheden kunnen zich gaan richten op het reduceren van de CO2-uitstoot, maar ook op het opvangen van de CO2-uitstoot die wel plaatsvindt. Marktwerking is hiervoor de oplossing.

Door een gedegen organisatie en coördinatie van de oplossing, kan de markt zelf de problemen rondom de broeikasgassen oplossen. De consument heeft hier ook een bijdrage te leveren, door te zorgen voor een eerlijke prijs.

Jij en ik als consument kunnen producten die schadelijk zijn voor het milieu laten staan en op zoek gaan naar alternatieve en duurzame opties, die ook te vinden zijn op de markt. Hiermee wordt indirect de prijs van koolstof bepaald.

KlimaDAO vindt dat bedrijven die zich in positieve zin richten op de broeikasgassen, moeten worden beloond voor hun inzet. Door in deze bedrijven te investeren, of hun producten te kopen, zorg je dat de juiste bedrijven kunnen groeien.

Deze oplossing is volgens KlimaDAO perfect uit te voeren met de ontwikkelingen rondom web3. Op deze plek zijn voldoende financiële middelen beschikbaar, die via smart contract zorgen voor een transparante en veilige manier van overdracht. Hierdoor worden goede initiatieven inzichtelijk en kunnen worden gewaardeerd.

Image
Protestbord met de tekst 'There is no planet B'
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

De token van KlimaDAO: KLIMA

KLIMA is de token van KlimaDAO en is zeer belangrijk voor het ecosysteem van het project. Nieuwe KLIMA’s kunnen enkel op de markt komen wanneer er een Base Carbon Tonne (BCT) wordt vastgezet op KlimaDAO. Je kunt een BCT zien als de reserves van het project.

Een BCT is een soort index voor koolstofcompensatie. In de index zitten verschillende tokenized koolfstoffen. Hierdoor ontwikkelt KlimaDAO een soort koolfstofgeld, waardoor koolstof een bepaalde waarde krijgt. 

Een voorbeeld van tokenized koolstoffen is de TCO2. Elke koolstofcompensatie die op deze manier tot stand komt, staat gelijk aan 1 ton aan CO2-uitstoot, die verminderd of verwijderd wordt uit de atmosfeer rondom de aarde.

Dit zal gedaan worden door geselecteerde projecten die actief zijn over de hele wereld. Van projecten in Brazilië die zich richten op de ontbossing, tot bodemkoolstof projecten in de Verenigde Staten. Hierdoor wordt elke BCT gedekt door een koolstofkrediet, wat ervoor zorgt dat de token van KlimaDAO, KLIMA, waardevol wordt door de prijs van koolfstof.

Ondanks dat KlimaDAO geen fan is van speculatie op de markten, zal KLIMA door de open marktwerking toch te maken krijgen met speculatie. Naast het duurzame nut van de token, wilt het project de token nog belangrijker maken door de volgende plannen.

KLIMA Staking

Door middel van het staken van KLIMA, probeert het bedrijf investeerders te stimuleren om de coin voor de lange termijn vast te houden. Naast de beloningen voor het staken, zet het project ook in op een stijgende koolstofprijs (dus hun eigen product).

Voor het staken van KLIMA ontvang je sKLIMA, die gelijkwaardig is aan de normale token. Wanneer je besluit om je coins te unstaken, ontvang je gewoon KLIMA. Je kan sKLIMA verplaatsen tussen wallets, zowel soft- als hardware wallets. sKLIMA zal zich via rebasing automatisch compounden. 

Rebasing

Het project verdeelt de KLIMA door deze naar de investeerders die aan het staken zijn, zonder dat er sKLIMA voor terug wordt gevraagd. Dit resulteert in een toename van KLIMA dat aan het staken is, maar ook in de uitstaande sKLIMA. Door rebasing zorgt het project dat dit verschil zal worden gecorrigeerd.

In het onderstaande voorbeeld legt KlimaDAO zelf uit hoe dit werkt. En ja, het is begrijpelijk als je dit twee keer moet lezen.

Bijvoorbeeld: er zijn 500k KLIMA staked en 500k sKLIMA uitstaand. Het project heeft $4.000 winst gemaakt door de vraag naar koolstof (BCT) obligaties (tegen een veronderstelde prijs van $8 per BCT), die het gebruikt om 500 KLIMA te slaan en terug te betalen.

Het stuurt die KLIMA naar het staking contract; er zijn nu 500,5k KLIMA aan het staken en 500k sKLIMA uitstaand. Het sKLIMA aanbod moet stijgen met 0,5k, of 0,1%, om terug in evenwicht te komen. Dus wordt de sKLIMA met 0,1% herberekend, om het evenwicht te herstellen.

Geschikte wallet voor KLIMA

Om de token in een wallet op te kunnen slaan, zal je er eerst voor moeten zorgen dat je de token in bezit hebt. De mogelijkheden omtrent het kopen van KLIMA zijn niet heel groot. Je kunt KLIMA direct kopen via de handelsplatformen SushiSwap en Hotbit

Naast de coins op een handelsplatform te laten staan, kun je de coins ook bewaren in een software wallet. KLIMA kun je bewaren in zowel je Trust Wallet als je MetaMask Wallet. In deze software wallet kun je de tokens opslaan.

KLIMA kan je naast de exchange en software wallet, ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

In de onderstaande video kun je ontdekken hoe de token van KlimaDAO kunt kopen via SushiSwap:

Kritische noot

In eerste instantie is het natuurlijk lastig om kritisch te zijn op een project dat zich richt op het verbeteren van de planeet. Door veel organisaties wordt de klimaatverandering als problematisch ervaren en zijn er al vele jaren plannen en doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan.

De meeste mensen beseffen hoe belangrijk de planeet is voor ons voortbestaan, maar toch vervuilen we op verschillende manieren de planeet die wij zelf nodig hebben. Elon Musk heeft immers nog geen samenleving op Mars gebouwd. 

Echter kun je vraagtekens zetten bij de klimaatverandering en de wijze waarop er maatregelen getroffen worden. Steeds vaker wordt de CO2-uitstoot als iets verschrikkelijks gezien, terwijl het ecosysteem van de aarde deze broeikasgas nodig heeft.

De broeikasgas is echter ook nodig binnen het ecosysteem. Zonder CO2 kunnen bomen immers geen zuurstof produceren. Zonder zuurstof hoef ik je niet te vertellen wat er met de mensheid zal gebeuren.

Ondanks alle plannen omtrent het reduceren van de CO2-uitstoot, zijn er landen die zich niet laten leiden door de doelstellingen die bepaald zijn voor het tegengaan van de klimaatverandering. Zo is de CO2-uitstoot van China in de afgelopen jaren flink toegenomen. 

Alleen al de cementindustrie van China zorgt voor een enorme hoeveelheid uitstoot. Ik kan het helaas niet verifiëren, maar laatst las ik dat deze industrie meer CO2-uitstoot heeft dan alle auto’s in Europa samen. 

KlimaDAO richt zich voornamelijk op het stimuleren van goed gedrag, door te investeren in duurzame projecten en koolstof duurder te maken. Echter, je kan als kritische noot stellen dat het project ook druk uit kan voeren op de vervuilers, door ze aan te spreken op hun bedrijfsvoering.

Hieruit kan eventueel zelfs een mooie samenwerking ontstaan, wat beter is voor de toekomst van KlimaDAO, de bedrijven, de planeet en misschien wel jouw bankrekening indien je besluit om te investeren in het project. 

Conclusie

KlimaDAO is een van de cryptoprojecten die zich richt op het verbeteren van de planeet. Hiervoor heeft het project een speciaal systeem ontwikkeld, waarbij investeren de rode draad in het verhaal is. Het investeren in de toekomst van de aarde kan door een investeerder, die KLIMA koopt. KLIMA wordt echter alleen uitgegeven wanneer er BCT wordt vastgezet op het platform.

Daarnaast investeert KlimaDAO in duurzame initiatieven die zich richten op het mooier maken van de aarde. De BCT is een tokenized index, die bestaat uit investeringen in verschillende duurzame projecten. Het uiteindelijke doel van dit systeem is om koolstof duurder te maken.

Je kunt discussiëren over de manier waarop KlimDAO dit probeert, maar het getuigt van een visie om de problemen op te lossen. Het uiteindelijke doel van KlimaDAO is het veranderen van het monetaire systeem, waarbij koolstof zeer duur wordt en de marktwerking zal zorgen voor duurzame alternatieven.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over KlimaDAO? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen rondom de ontwikkelingen omtrent de duurzame alternatieven op de cryptomarkt!

 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.