Cryptocurrency traden

Het herkennen van koerspatronen - Technische analyse voor beginners

Koerspatronen herkennen kunnen een handig hulpmiddel zijn bij het bepalen van de koers. Wil jij winstgevend leren traden met crypto? Dan ben je hier aan het juist adres! Binnen de cryptomarkt wordt er veel gehandeld op basis van technische analyse en met name koerspatronen. Koerspatronen zijn er in een aantal verschillende soorten: continuationpatronen, reversalpatronen en neutrale patronen. Als trader is het belangrijk om onderscheidt in deze patronen te kunnen maken.

Bekijk snel:

Continuationpatronen

Continuationpatronen, oftewel voortzettingspatronen zijn patronen die aangeven dat de trend voortzet. Dit betekent als een trend bullish is, dan blijft de trend ook bullish. Als een trend bearish is, dan blijft deze na een continuationpatroon met hoge waarschijnlijkheid ook bearish. De meest voorkomende continuationpatronen zijn:

 • Ascending triangle
 • Descending triangle
 • Bull flag
 • Bear flag
 • Bullish pennant
 • Bearish pennant
 • Falling wedge
 • Rising wedge 

Ascending triangle

Een ascending triagle is een bullish continuationpatroon dat met hoge waarschijnlijkheid aangeeft dat de trend bullish blijft. Voorwaardelijk is hierbij dat de trend al bullish is. Een ascending triangle als continuationpatroon vindt plaats in een bullish trend waarin de prijsdruk vooral naar boven is. De ascending triangle is te herkennen aan het feit er meerdere highs op een bepaald prijslevel zitten (resistance). Tevens zet een ascending triangle steeds higher lows: er ontstaat een rechthoekige driehoek. 

Volume

Het volumeprofiel neemt veelal binnen de triangle af en neemt meestal tijdens de uitbraak erg toe. 

Instapmoment (long)

Nadat de prijs uit de ascending triangle aan de bovenkant is uitgebroken, vindt er vaak nog een retest van de resistance plaats. Omdat de resistance gebroken is in de uitbraak verandert de resistance vaak in support. Dit noem je een support-resistance flip: een SR-flip. De retest na een uitbraak is goed instapmoment.

Image
Ascending triangle schematisch
Ascending triangle schematisch
Image
Ascending triangle in de praktijk
Ascending triangle als continuationpatroon in de praktijk

Descending triangle

Een descending triangle is een bearish continuationpatroon. Dit betekent dat wanneer dit patroon zich weergeeft in een koers, dat de prijs dan waarschijnlijk in een bearish trend blijft. Voorwaardelijk is hierbij dat de trend dus al bearish is. Een descending triangle vindt plaats in een bearish trend waarin de prijsdruk vooral naar beneden is. De descending triangle is te herkennen aan het feit dat er meerdere lows op een bepaald level worden gevormd en tegelijkertijd worden er lower highs gevormd.

Volume

Het volumeprofiel neemt veelal binnen de triangle af en neemt meestal tijdens de uitbraak erg toe. 

Instapmoment (short)

Nadat de prijs uit de descending triangle aan de onderkant is uitgebroken vindt er vaak nog een retest van de support plaats. Omdat de support gebroken is in de uitbraak veranderd de support vaak in resistance. Dit noem je een support-resistance flip: een SR-flip. De retest na een uitbraak is goed instapmoment.

 

Image
Descending triangle in de praktijk
Descending triangle als continuationpatroon in de praktijk

Bull flag

De bull flag is, zoals je misschien al kunt raden, is een bullish continuation patroon. Een bull flag bestaat uit een flagpole (vlaggenmast) en uit de vlag zelf. De flagpole is te herkennen aan de prijs die middels veel volumetoename hard stijgt. Na de flagpole daalt de prijs licht naar beneden tussen twee trendlijnen en neemt het volume af. Dit vormt de vlag. Zodra de prijs uit de vlag breekt, dus uit de bovenste trendlijn, neemt ook het volume toe en stijgt de prijst flink.

Instapmoment (long)

Je kunt inspelen op dit patroon door long te gaan. Ook hier is de retest van de gebroken trendline een verstandig instapmoment.

Image
Bull flag schematisch
Bull flag schematisch
Image
Bull flag in de praktijk
Bull flag in de praktijk

Bear flag

De bear flag is een bearish continuation patroon. Dat wilt zeggen dat de bear flag ontstaat uit een opwaartse trend. Net als een bull flag bestaat een bear flag uit een flagpole (vlaggenmast) en uit de vlag zelf. De flagpole is te herkennen aan de prijs die middels veel volumetoename hard daalt. Na de flagpole stijgt de prijs licht naar boven tussen twee trendlijnen en neemt het volume af. Dit vormt de vlag. Zodra de prijs uit de vlag breekt, dus uit de onderste trendlijn, neemt ook het volume toe en stijgt de prijst flink.

Instapmoment (short)

Je kunt inspelen op dit patroon door short te gaan. Ook hier is de retest van de gebroken trendline een verstandig instapmoment.

Image
Bear flag in de praktijk
Bear flag in de praktijk

Bullish pennant

Een bullish pennant is vergelijkbaar met een bull flag. Beide gaan vooraf aan een flagpole waarin de prijs met veel volume stijgt. Het verschil tussen de bull flag en de bullish pennant ontstaat na de flagpole. Bij een bullish pennant consolideert de prijs en neemt het volume af: er ontstaat een symmatrical triangle. Omdat de bulish pennant een continuationpatroon is, is het waarschijnlijk dat de prijs aan de bovenkant van de symmatrical triangle uitbreekt.

Volumeprofiel

De flagpole van de bullish pennant heeft veel volume. Tijdens de symmatrical triangle neemt het volume profiel af. De uitbraak van de symmatrical triangle gaat te paar met veel volume. 

Instapmoment (short)

Je kunt inspelen op dit patroon door long te gaan op de onderste trendlijn van de symmatrical triangle nadat deze is gevormd. Als je het veiliger wilt spelen  kun je ook instappen op de retest van de uitbraak.

Image
Bullish pennant in de praktijk
Bullish pennant in de praktijk

Bear pennant

Een bearish pennant is vergelijkbaar met een bear flag. Beide gaan vooraf aan een flagpole waarin de prijs met veel volume daalt. Het verschil tussen de bear flag en de bullish pennant ontstaat na de flagpole. Bij een bearish pennant consolideert de prijs en neemt het volume af: er ontstaat een symmatrical triangle. Omdat de bearish pennant een bearish continuationpatroon is, is het waarschijnlijk dat de prijs aan de onderkant van de symmatrical triangle uitbreekt.

Volumeprofiel

De flagpole van de bearish pennant heeft veel volume. Tijdens de symmatrical triangle neemt het volume profiel af. De uitbraak van de symmatrical triangle gaat te paar met veel volume. 

Instapmoment (short)

Je kunt inspelen op dit patroon door short te gaan op de bovenste trendlijn van de symmatrical triangle nadat deze is gevormd. Als je het veiliger wilt spelen kun je ook instappen op de retest van de uitbraak.

Image
Bearish pennant in de praktijk

Falling wedge

Een falling wedge is een bullish patroon waarbij de prijs aan de top van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt naarmate de prijs daalt: er ontstaat prijscompressie. Als bullish continuationpatroon is het voorwaardelijk dat de prijs voor het patroon al bullish was. Bij de uitbraak van dit patroon, onderaan de wedge, schiet de prijs omhoog. Veelal gaat dit gepaard met veel volume.

Instapmoment (long)

Bij de falling wedge kun je op twee momenten instappen. Ten eerste kun je instappen op de apex. Dit is de plek waarin de twee trendlijnen van de wedge elkaar kruisen (onderaan de wedge dus). Je kunt ook wachten op de retest van de uitbraak.

Image
Falling wedge als continuationpatroon in de praktijk
Falling wedge als continuationpatroon in de praktijk

Rising wedge 

Een rising wedge is een bullish patroon waarbij de prijs aan de top van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt naarmate de prijs stijgt: er ontstaat prijscompressie. Als bearish continuationpatroon is het voorwaardelijk dat de prijs voor het patroon al bearish was. Bij de uitbraak van dit patroon, bovenaan de wedge, schiet de prijs omlaag. Veelal gaat dit gepaard met veel volume.

Instapmoment (short)

Bij de rising wedge kun je op twee momenten instappen. Ten eerste kun je instappen op de apex. Dit is de plek waarin de twee trendlijnen van de wedge elkaar kruisen (bovenaan de wedge dus). Je kunt ook wachten op de retest van de uitbraak.

Image
Rising wedge in de praktijk
Rising wedge als continuationpatroon in de praktijk 

Reversalpatronen

Naast continuationpatronen zijn er ook reversalpatronen, oftewel: omkeringspatronen. Reversalpatronen geven dus aan wanneer de trend waarschijnlijk gaat omkeren. Dit betekend als een trend bearish is, dan wordt de trend bullish. Als een trend bullish is, dan wordt deze na een reversalpatroon met hoge waarschijnlijkheid bearish. De meest voorkomende reversalpatronen zijn:

 • Head and shoulder
 • Inverse head and shoulder
 • Double top
 • Double bottom
 • Falling wedge
 • Rising wedge
 • Ascending triangle
 • Descending triangle

 

Head and shoulders

Een head and shoulders patroon is een bearish reversal patroon. Dat betekend dus dat de trend voorafgaand aan de head and shoulders bullish was en nu omkeert naar een bearish trend. Het patroon bestaat uit drie onderdelen, namelijk de linker schouder, het hoofd en de rechter schouder. In feite zet de linker schouder een top, waarna het hoofd een higher high neerzet, maar daarna zet de rechter schouder een lower high. De lows van deze trendlijn worden de neckline genoemd. 

Volume

Volume een belangrijke factor bij dit patroon. In een ideaalplaatje heeft de linker schouder het meeste volume en neemt het volume tijdens het vormen van het hoofd af. Als het volume tijdens het afdalen na het vormen van het hoofd toeneemt en weer afneemt tijdens het vormen van de top van de rechter schouder, dan geeft dit nog meer zekerheid voor een trend reversal. Als vervolgens het volume weer toeneemt tijdens het dalen vanaf de top van de rechterschouder dan kun je met grote waarschijnlijkheid zeggen dat de trend gaat reversen in een bearish trend.

Instapmoment (short)

Een verstandig moment om in te stappen is op de retest van de trendlijn na de uitbraak van de neckline.

 

Image
Head and shoulders in de praktijk
Head and shoulders in de praktijk

Inverse head and shoulders

Een inverse head and shoulder is een bullish reversal patroon. Inverse betekent letterlijk omgekeerd. Dat betekend dus dat de trend voorafgaand aan de head and shoulders bearish was en nu omkeert naar een bullish trend. Het patroon bestaat net als de head and shoulders uit drie onderdelen, namelijk de linker schouder, het hoofd en de rechter schouder. De prijsactie van een inverse head and shoulder zet dus het omgekeerde van een "normale" head and shoulders neer: drie dalingen waarvan de eerste daling (de linker schouder) en de derde daling (de rechter schouder) hoger liggen dan de middelste daling (het hoofd).De highs van de shouders en het hoofd worden de neckline genoemd. 

Volume

Opnieuw is volume een belangrijke factor bij dit patroon. In een ideaalplaatje heeft de linker schouder het meeste volume en neemt het volume tijdens het vormen van het hoofd af. Als het volume tijdens het stijgen na het vormen van de head toeneemt en weer afneemt tijdens het vormen van de low van de rechter schouder, dan geeft dit nog meer zekerheid voor een trend reversal. Als vervolgens het volume weer toeneemt tijdens het stijgen vanaf de low van de rechterschouder dan kun je met grote waarschijnlijkheid zeggen dat de trend gaat reversen in een bullish trend.

Instapmoment (short)

Een verstandig moment om in te stappen is op de retest van de trendlijn na de uitbraak van de neckline.

Image
Inverse Head and shoulders in de praktijk
Inverse Head and shoulders in de praktijk
Image
Inverse Head and shoulders in de praktijk
Inverse Head and shoulders in de praktijk

Double top

Het volgende reversal patroon is de double top. Dit is een bearish reversal patroon. Dit betekent dat de trend van bullish naar bearish veranderd. De double top bestaat uit twee stijgingen die een high hebben op dezelfde hoogte. Voor de eerste high zit een duidelijke stijging en tussen de twee highs zit een duidelijke daling. De onderkant van deze daling wordt de neckline genoemd.

Volume

Het is bij de vorming van een double top belangrijk dat het volume tijdens de daling na de tweede high sterk toeneemt: meer mensen willen dus verkopen.

Instapmoment (short)

Je kunt inspelen op dit patroon door in te stappen op de vorming van de tweede top. Belangrijk hierbij is om een stoploss te zetten boven deze top zodat je uit de trade gaat op het moment dat de prijs verder omhoog gaat. Je kunt het ook safer spelen door te wachten op de retest van de gebroken neckline.

Image
Double top in de praktijk
Double top in de praktijk

Double bottom

Het volgende reversalpatroon is de double bottom. Dit is een bullish reversal patroon. Dit betekent dat de trend van bearish naar bullish veranderd. De double top bestaat uit twee dalingen die een low hebben op dezelfde hoogte. Tussen de twee highs zit een duidelijke stijging. De bovenkant van deze daling wordt de neckline genoemd.

Volume

Het is bij de vorming van een double bottom belangrijk dat het volume tijdens de stijging na de tweede low sterk toeneemt: meer mensen willen dus kopen.

Instapmoment (long)

Je kunt inspelen op dit patroon door in te stappen op de vorming van de tweede low. Belangrijk hierbij is om een stoploss te zetten onder deze low zodat je uit de trade gaat op het moment dat de prijs verder daalt. Je kunt het ook safer spelen door te wachten op de retest van de gebroken neckline.

Image
Double bottom schematisch
Double bottom schematisch
Image
Double bottom in de praktijk
Double bottom in de praktijk

Falling wedge

Een falling wedge kan naast een continuationpatroon, ook een reversalpatroon zijn. In dit geval gaat er dus een dalende trend aan het patroon vooraf en veranderd de trend in een stijgende trend na het patroon. Een falling wedge is dus een bullish patroon waarbij de prijs aan de top van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt naarmate de prijs daalt: er ontstaat prijscompressie. Bij de uitbraak van dit patroon, onderaan de wedge, schiet de prijs omhoog. Veelal gaat dit gepaard met veel volume.

Instapmoment (long)

Bij de falling wedge kun je op twee momenten instappen. Ten eerste kun je instappen op de apex. Dit is de plek waarin de twee trendlijnen van de wedge elkaar kruisen (onderaan de wedge dus). Je kunt ook wachten op de retest van de uitbraak.

Image
Falling wedge schematisch
Falling wedge schematisch
Image
Falling wedge in de praktijk
Falling wedge in de praktijk

Rising wedge 

Een rising wedge kan naast een continuationpatroon, ook een reversalpatroon zijn. In dit geval gaat er dus een stijgende trend aan het patroon vooraf en veranderd de trend in een dalende trend na het patroon. Een rising wedge is een bullish patroon waarbij de prijs aan de bovenkant van de wedge wijd begint en steeds nauwer wordt naarmate de prijs stijgt: er ontstaat prijscompressie. Bij de uitbraak van dit patroon, bovenaan de wedge, schiet de prijs omlaag. Veelal gaat dit gepaard met veel volume.

Instapmoment (short)

Bij de rising wedge kun je op twee momenten instappen. Ten eerste kun je instappen op de apex. Dit is de plek waarin de twee trendlijnen van de wedge elkaar kruisen (bovenaan de wedge dus). Je kunt ook wachten op de retest van de uitbraak.

Image
Rising wedge in de praktijk
Rising wedge in de praktijk

Ascending triangle

Een ascending triagle kan naast een continuationpatroon, ook een reversalpatroon zijn. Voorwaardelijk is hierbij dat de trend bearish is. De ascending triangle is te herkennen aan het feit er meerdere highs op een bepaald prijslevel zitten (resistance). Tevens zet een ascending triangle steeds higher lows: er ontstaat een rechthoekige driehoek. 

Volume

Het volumeprofiel neemt veelal binnen de triangle af en neemt meestal tijdens de uitbraak erg toe. 

Instapmoment (long)

Nadat de prijs uit de ascending triangle aan de bovenkant is uitgebroken vindt er vaak nog een retest van de resistance plaats. Omdat de resistance gebroken is in de uitbraak verandert de resistance vaak in support. Dit noem je een support-resistance flip: een SR-flip. De retest na een uitbraak is goed instapmoment.

 

Descending triangle

Een descending triangle kan zowel werken als een continuationpatroon als een reversalpatroon. Als reversalpatroon is het voorwaardelijk dat de trend bullish voorafgaand aan het patroon is. Een descending triangle vindt plaats in een bearish trend waarin de prijsdruk vooral naar beneden is. De descending triangle is te herkennen aan het feit dat er meerdere lows op een bepaald level worden gevormd en tegelijkertijd worden er lower highs gevormd.

Volume

Het volumeprofiel neemt veelal binnen de triangle af en neemt meestal tijdens de uitbraak erg toe. 

Instapmoment (short)

Nadat de prijs uit de descending triangle aan de onderkant is uitgebroken vindt er vaak nog een retest van de support plaats. Omdat de support gebroken is in de uitbraak veranderd de support vaak in resistance. Dit noem je een support-resistance flip: een SR-flip. De retest na een uitbraak is goed instapmoment.

Image
Descending triangle in de praktijk
Descending triangle als reversalpatroon in de praktijk

Neutrale patronen

Tot slot zijn er ook nog neutrale patronen. Deze patronen helpen je niet om de richting van de koers te bepalen omdat de kans dat de prijs naar beneden gaat even groot is als dat de prijs naar boven gaat. Toch kun je deze patronen wel degelijk gebruiken om winstgevend te traden. Het meest voorkomende neutrale patroon is de symmatrical triangle.

 

Symmatrical triangle

Een symmatrical triangle, oftewel een symmetrische driehoek, is een neutraal patroon waarin de prijs tussen twee trendlijnen consolideert en steeds dichter naar elkaar toe beweegt. We spreken over een symmatrical triangle als de trendlijnen ongeveer in dezelfde hoek naar elkaar toe lopen: de driehoek is symmetrisch. Hoe langer de prijs tussen de twee trendlijnen beweegt, en hoe dichterbij de lows en de highs bij elkaar liggen, hoe waarschijnlijker het is dat de prijs gaat uitbreken. De symmetrical triangle is een neutraal patroon en dus is het noodzakelijk om te wachten totdat de prijs uit de driehoek breekt (boven of onder).

Volume

Het volume neemt altijd af naarmate de symmatrical triangle smaller wordt: de prijs consolideert. De prijs blijft uiteraard niet voor eeuwig consolideren. Op een gegeven moment breekt de prijs uit en veelal neemt het volume ook veel toe.

Instapmomenten

Ondanks dat de symmatrical triangle geen richting aangeeft kun je er wel op traden.

Long

Ten eerste kun je een long positie innemen nadat de prijs langzaam uit de bovenkant van de triangle breekt en twee (kleine) 1 hour candle closes aan de bovenkant van de trendlijn sluit. De prijs mag dus nog niet al ver gestegen zijn!

Je zou ook een long positie in kunnen nemen op het moment dat de bovenste trendlijn geretest wordt na een uitbraak.

Short

Ten eerste kun je een short positie innemen nadat de prijs langzaam uit de onderkant van de triangle breekt en een twee (kleine) 1 hour candle closes aan de onderkant van de trendlijn sluit. De prijs mag dus nog niet al ver gezakt zijn!

Image
Symmatrical triangle in de praktijk
Symmatrical triangle in de praktijk

Oefenen, oefenen, oefenen

Nu je de theorie achter de meest gebruikte koerspatronen kent is het belangrijk om deze theorie in de praktijk te testen. Trading is niet makkelijk en puur op theorie zul je nog niet winstgevend kunnen traden. Begin daarom te oefenen door een gratis account aan te maken op TradingView. Hier kun je gratis beginnen met het herkennen en tekenen van grafieken. TradingView is volledig gratis en veruit het meest populaire platform onder (crypto) traders. Pas als je echt serieus wilt gaan traden is het misschien nodig om een betaald account te nemen, maar voorlopig heb je dat nog niet per se nodig.

De meeste traders handelen uit emotie en kunnen koerspatronen niet herkennen. Met dit artikel heb jij dus al een voorsprong op de rest! Dit betekent echter niet dat je al winstgevend kan gaan traden. Daarvoor dien je veel te oefenen en daar komen nog een hoop andere technische skills en veel discipline bij kijken. Koerspatronen zijn echter wel de belangrijkste basis en een mooi startpunt om mee te oefenen

Graag hoor ik van jullie wat jullie nog meer behandeld willen hebben omtrent crypto traden. Daarvoor kun je hier een reactie achterlaten of in onze Facebook groep! Wil jij nou nog meer weten over traden? Bekijk dan dit kanaal voor meer informatie omtrent cryptocurrency traden. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.