Bitcoin en andere altcoins

Hoe kun je altcoins kopen? Uitleg en stappenplan voor beginners!

Ben je nieuw in de cryptowereld? Dan is de kans groot dat je nog niet weet hoe je altcoins kunt kopen. Of je weet überhaupt nog niet wat altcoins zijn. In dit geval ben je bij het juiste artikel aangekomen.

Ik ga je namelijk de belangrijkste kennis over altcoins geven. Eerst zal ik je uitleggen wat altcoins zijn en wat het verschil met Bitcoin (BTC) is. Vervolgens leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf altcoins kunt kopen. Dit doe ik op zo'n manier dat het makkelijk te volgen is voor beginners. Je hoeft dus nog geen kennis over crypto te hebben wanneer je dit artikel leest!

Aan het einde van dit artikel zal ik je meer vertellen over welke altcoins je zou kunnen kopen. Er zijn namelijk ontzettend veel altcoins op de markt, en het kan hierdoor lastig zijn om de juiste keuze te maken. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je die ervoor zorgen dat het makkelijker wordt om zelf een altcoin te kiezen en vervolgens te kopen.

Bekijk snel

Wat zijn altcoins?

Laten we starten bij het begin. Veel mensen weten nog niet wat altcoins zijn, terwijl ze vaak wel weten wat Bitcoin is. We kunnen je vertellen wat altcoins zijn door eerst even een korte uitleg over Bitcoin te geven.

In 2009 is Bitcoin gemaakt door Satoshi Nakamato. Bitcoin is een digitale valuta welke draait op de blockchain. De blockchain bestaat uit een netwerk van computers. Wanneer je een transactie maakt, wordt deze naar de blockchain gestuurd. De computers die onderdeel zijn van het netwerk zullen controleren of de transactie valide is. Is dit het geval? Dan wordt jouw transactie in een blok gestopt, welke aan de blockchain wordt toegevoegd. Wil je meer weten over blockchain? Klik dan hier.

Bitcoin was de eerste valuta die op de blockchain draait. Echter is het idee makkelijker te kopiëren en in verschillende varianten uitvoerbaar. Er kunnen dus meerdere valuta's ontstaan die op een blockchain draaien. Deze valuta's noemen we altcoins, omdat het in feite een alternatief voor Bitcoin is.

Iedere dag ontstaan er nieuwe altcoins. Het is daarom dus ook onmogelijk om op de hoogte te zijn van alle altcoins. Daarom kun je het beste op de hoogte zijn van de bekendste altcoins, waar we het verder in dit artikel over gaan hebben.

Image
Diverse Altcoin munten
olya_zhe/Shutterstock

Het verschil tussen munten en tokens

Bitcoin is een cryptomunt. Echter hoeft een altcoin niet altijd een cryptomunt te zijn. Een altcoin kan namelijk ook een token zijn. Voordat je altcoins gaat kopen, is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het verschil. Je wilt natuurlijk wel weten waar je jouw geld in investeert. Ik leg je daarom kort uit wat een token is, en wat het verschil met een munt is.

Een altcoin hoeft niet altijd een eigen blockchain te hebben. Het kan namelijk ook gebruik maken van een andere blockchain. Wanneer een altcoin gebruik maakt van een andere blockchain, spreken we over een token. Uniswap (UNI) is bijvoorbeeld een token. Het platform draait namelijk op de blockchain van Ethereum (ETH).

Ethereum is dus een blockchain, en heeft zijn eigen munt. Deze munt, de Ether (ETH) is direct verbonden aan de eigen blockchain. Wanneer een altcoin een eigen blockchain heeft, spreken we over een cryptomunt of coin.

Vind je het lastig om het verschil tussen cryptomunten en -tokens te begrijpen? Dan raad ik je aan om onderstaande video te bekijken. Hier wordt in een paar minuten uitgelegd wat het verschil tussen deze twee begrippen is.

Hoe koop je altcoins? Stap voor stap uitgelegd

Het is gelukkig niet moeilijk om altcoins te kopen. Je doet dit op dezelfde manier als het kopen van Bitcoin, al is de eerste stap die je moet nemen verschillend. Dit wordt ook door de meeste mensen als een lastige stap gezien. Ik leg je hieronder stap voor stap uit hoe je altcoins kunt kopen.

Stap 1: onderzoek doen naar altcoins

Voordat je een aankoop gaat doen, is het belangrijk om eerst goed onderzoek uit te voeren. Alle grote beleggers van deze wereld zeggen het: zorg ervoor dat je weet waar je in investeert. Voor crypto kopen geldt dat dus niet anders dan bij andere beleggingsvormen.

Je kunt onderzoek doen door middel van een technische analyse of een fundamentele analyse.

Het uitvoeren van een technische analyse is vaak lastig en vergt maanden, al dan wel niet jaren, van ervaring. Hierbij onderzoek je de koers om een juist instapmoment te bepalen. Hetzelfde doe je voor het uitstapmoment. Hier lees je meer over het uitvoeren van een technische analyse.

Een fundamentele analyse is wat makkelijker uit te voeren, al zul je wel wat kennis moeten hebben over blockchain en crypto. Bij een fundamentele analyse kijk je naar het achterliggende verhaal van een cryptomunt of token. Denk bijvoorbeeld aan het doel van de altcoin, hoe deze werkt en wie er in het team zit. Maar ook de partners, concurrentie en tokenomics kunnen belangrijk zijn voor het onderzoek dat je doet. Hier lees je meer over het uitvoeren van een fundamentele analyse.

Door het doen van onderzoek, kun je voor jezelf bepalen welke altcoin je het beste kunt kopen. Verder in dit artikel ga ik nog dieper in op de verschillende altcoins die je zou kunnen kopen.

Weet je welke crypto je wilt kopen? Dan is het tijd om de altcoin bij een crypto exchange te kopen.

Image
Verschillende goud en zliver kleurige Altcoins
eamesBot/Shutterstock

Stap 2: kies een exchange waarop jij altcoins gaat kopen

Crypto kopen doe je op een crypto exchange. Dit is een website die je kunt vergelijken met een broker voor aandelen. Op de website van de crypto exchange geef je aan welke cryptomunt je wilt kopen, en voor welke prijs je dat wilt doen. Voor veel mensen is het lastig om een exchange te kiezen, omdat er ontzettend veel keuze is.

Het ligt voor de hand om in Nederland gebruik te maken van Bitvavo. Dit is namelijk een betrouwbare exchange met lage transactiekosten. Dat betekent dat je niet veel geld kwijt bent aan het gebruik van de exchange. Daarnaast is het aanbod vrij groot: je kunt meer dan 50 verschillende altcoins bij deze crypto exchange kopen.

Naast Bitvavo heb je ook nog keuze uit andere (internationale) crypto exchanges, zoals:

Wanneer je nog een beginner bent in de cryptowereld, kun je het beste kiezen voor een centrale exchange (CEX). Je kunt ook kiezen uit een decentrale exchange (DEX), zoals Uniswap of SushiSwap, maar dit is voor beginners vrij ingewikkeld. Je moet namelijk veel meer stappen doorlopen op een DEX, waardoor de kans dat het fout gaat vele malen groter is. Een CEX is daarom een veel veiligere keuze voor beginnende crypto traders.

Altcoins kopen in Nederland met iDeal

Wil je altcoins kopen met iDeal? Dan kun je het beste gebruik maken van een crypto exchange die iDeal-betalingen ondersteunt. Je kunt de altcoins dan vaak het beste kopen bij een Nederlandse exchange, omdat deze vrijwel altijd betalingen met iDeal accepteren. Je kunt dan dus altcoins of Bitcoins met euro's kopen.

Dit zijn een aantal crypto exchanges waar je kunt betalen met iDeal:

In onderstaande video wordt uitgelegd hoe je zelf altcoins kunt kopen op Bitvavo.

Stap 3: sla de altcoins veilig op in je wallet

Nadat je jouw altcoins hebt gekocht, zul je deze moeten opslaan in een speciale crypto wallet. Dit is een portemonnee waar je cryptomunten in kunt bewaren. Je hebt keuze uit twee verschillende soorten wallets:

  • Software wallet (ook wel een hot wallet genoemd)
  • Hardware wallet (ook wel een cold wallet genoemd)

Het is belangrijk om het verschil tussen een cold en hot wallet te kennen. Bij een software wallet worden jouw cryptomunten online opgeslagen, in bijvoorbeeld de wallet van de exchange die je hebt gebruikt. Dat betekent dat jouw cryptomunten altijd toegankelijk zijn.

Een hardware wallet is een stuk veiliger omdat je deze kunt loskoppelen van het internet. Je kunt het vergelijken met een USB-stick waar je jouw cryptomunten op bewaard. Wanneer je deze USB-stick loskoppelt van je computer, zijn de munten die erop staan niet bereikbaar.

Stap 4: de koers in de gaten houden

Je wilt natuurlijk winst maken op jouw investering. Hiervoor zul je jouw altcoins voor een hogere prijs dan de aankoopprijs moeten verkopen. Daarvoor is het belangrijk om de koersen van de altcoins die je hebt gekocht in de gaten te houden. Dit kun je vaak doen in de crypto exchange die je hebt gebruikt, maar ook op CoinMarketCap.

Stap 5: je altcoins verkopen met winst

Het verkopen van je altcoins met winst is het leukste onderdeel van crypto trading. Dit is namelijk het moment waarop je geld kunt verdienen op jouw investering. Natuurlijk is het ook mogelijk om verlies te maken. Dit gebeurt echter alleen wanneer je jouw altcoin voor een lagere prijs dan de aankoopprijs verkoopt.

Denk je dat een van je altcoins een mooie prijs heeft bereikt? Dan zou je kunnen overwegen om je altcoins te verkopen bij de exchange waar je ze ook hebt aangekocht. Je kunt onderzoek doen naar je altcoins om te bepalen of de koers een juiste prijs heeft bereikt. Ook dit kun je doen door middel van een technische analyse of een fundamentele analyse.

Welke altcoins kopen?

Even terug naar het begin. Voordat je altcoins koopt, zul je eerst moeten bepalen welke crypto je gaat kopen. Zoals gezegd, kun je dat het beste zelf onderzoeken door middel van een fundamentele of technische analyse. Toch kan het voorkomen dat je helemaal nieuw bent in de wereld van crypto. De kans is groot dat je dan nog niet van altcoins zoals Polkadot of Ethereum hebt gehoord.

De beste altcoins van dit moment

Je kunt het crypto nieuws in de gaten houden om zelf achter de beste altcoins van dit moment te komen. Ben je helemaal nieuw in de wereld, en weet je echt niet welke altcoins er zijn? Dan zou je eens onderzoek kunnen doen naar onderstaande altcoins:

Je kunt op de link klikken door naar een verdere uitleg over de altcoin te gaan. Hier kun je zelf onderzoek doen naar de munten, zoals de koers van Cardano of de verwachting van Ethereum

In onderstaande video worden 6 altcoins besproken die mogelijk een potentie hebben om groot te worden.

Conclusie

Het kopen van altcoins is niet moeilijk. Hopelijk heb ik je door middel van dit artikel op weg kunnen helpen om een echte crypto trader te worden. Iedere grootheid heeft ooit ergens moeten beginnen. Wanneer het overweldigend overkomt, is het belangrijk om door te gaan. Door veel te onderzoeken en te proberen leer je steeds meer, en wordt crypto trading steeds makkelijker.

Door onderzoek te doen naar verschillende altcoins, zoals Ethereum of Cardano, kun je voor jezelf bepalen welke altcoin een verstandige investering zou kunnen zijn. Wanneer je dit eenmaal hebt bepaald, kun je desbetreffende altcoin kopen bij een crypto exchange. Er zijn ontzettend veel verschillende crypto exchanges, zoals Bitvavo of Binance.

Nadat je de altcoin hebt gekocht en hebt opgeslagen in je wallet, is het de kunst om de koers in de gaten te houden. Vind je dat de koers van jouw altcoin een mooie prijs heeft bereikt? Dan zou je kunnen overgaan op verkoop van je altcoin. Dit is het leukste moment van crypto trading, omdat je hier je winst zou kunnen behalen. Natuurlijk is het ook mogelijk om verlies te maken, wanneer je de altcoin verkoopt voor een lagere prijs dan de aankoopprijs.

Heb je nog meer vragen over het kopen van altcoins? Dan ben je altijd welkom bij onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier kun je vragen stellen en krijg je antwoorden op al je vragen over altcoins, maar ook over andere crypto gerelateerde onderwerpen. 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.