De Bitcoin dominantie - complete uitleg voor beginners

De Bitcoin dominantie - complete uitleg voor beginners
Bitcoin
btc

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wat is de eerste munt waar jij aan denkt als we praten over de wereld van crypto? Ja, wellicht denk jij ook meteen aan Bitcoin. Op zich is dit niet zo heel gek, mits Bitcoin de oudste en meest krachtige cryptomunt is. Wat we vaak zien is dat alle andere tokens, de zogenaamde altcoins, reageren op prijsverandering van Bitcoin. Ze volgen als het ware de trend die Bitcoin maakt. Ontdek hier de verhouding tussen de grootmeester Bitcoin en de altcoins!

Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”

Header image: Wit Olszewski/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is Bitcoin dominantie?

Wanneer we kijken naar de globale cryptomarkt, is Bitcoin de grootste crypto qua marktkapitalisatie en beheerst een groot deel van het handelsvolume in de cryptomarkt. Wanneer we deze gaan vergelijken met alle andere cryptomunten in de markt, zien we een duidelijke dominantie van Bitcoin ten opzichte van alle andere bestaande cryptomunten, uitgedrukt in een percentage.

Deze Bitcoin Dominantie wordt berekend door de marktkapitlisatie van Bitcoin te delen door de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt. Deze marktkapitalisatie is een manier om de grootte van een crypto te positioneren in de markt. Ze wordt berekend door de koers te vermenigvuldigen met de hoeveelheid verhandelbare tokens.

Waar de dominantie vroeger veel hoger lag, is deze de laatste jaren afgenomen door de komst van verschillende altcoins die steeds meer beloftes kunnen waarmaken. Dit door grondige analyse van de Blockchain en steeds verdergaande verbeteringen en updates. Sommige beweren dat eerste daling komt door de komst van Ethereum en de ERC20-tokens op het Ethereum-netwerk.

Deze dominantie is slechts een ratio. Een ratio die ons meer vertelt over de huidige markt en hoe deze zich kan evolueren ten opzichte van altcoins. Technische analyses en voorspellingen worden vaak gedaan op basis van deze Bitcoin dominantie en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van de gehele cryptomarkt.

De geschiedenis van Bitcoin dominantie

Bitcoin werd als eerste crypto op de markt gebracht en was meteen alleenheerser in deze nieuwe wereld. Natuurlijk, naarmate de technologie en de ideologie achter deze blockchain bekend werd, werd het voor vele andere ook interessant om eens te onderzoeken wat voor hen de mogelijkheden waren om zelf een cryptomunt op de markt te brengen.

We zien dan ook dat Bitcoin zijn dominantie tot boven de 90% weet te houden tot maart 2016. Dan zakt deze voor eerst tot onder de 90%, met een dieptemunt van 50% in juni 2017. Via de BitcoinDominance kan je meer informatie vinden hoe de dominantie zich doorheen afgelopen jaren heeft ontwikkeld.  

BTC Dominance

Factoren die de Bitcoin dominantie beïnvloeden

Een dalende dominantie betekent simpelweg dat de market cap van Bitcoin procentueel minder groot is ten opzichte van de gehele marktkapitalisatie van de cryptomarkt. Dit is omdat de markt cap van andere altcoins stijgen ten opzichte van Bitcoin. Sinds het bestaan van Bitcoin hebben maar liefst meer dan 5000 altcoins hun intrede gemaakt in de wereld van crypto en komen er nog steeds nieuwe coins bij.

Market cap

De dominantie van Bitcoin is een metrische analyse van de market cap. Vaak staat de prijs van een altcoin ook in verhouding tot Bitcoin. In verschillende exchanges zien we dat de prijs van een altcoin wordt uitgedrukt in een pair van BTC. De prijs van Cardano (ADA) wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in ADA/BTC. De totale marktkapitalisatie geeft je meer informatie over hoe dominant een crypto is in vergelijking met de gehele markt. In onderstaand voorbeeld, genomen op 3 maart 2021, zien we de Bitcoin dominantie van 61,6% en slechts een Ethereum dominantie van 11,8%. Deze gegevens vind je terug in de banner bovenaan de pagina. Met een toename in de marktkapitalisatie en stijgende prijs, weet Bitcoin doorgaans zijn dominante positie goed te bewaren.

Coinmarketcap
Source: CoinMarketCap

Prijs

De prijs van een crypto hangt uiteraard samen met de totale marktkapitalisatie. Deze wordt berekend door de prijs van een munt te vermenigvuldigen met het aantal munten in omloop. Via CoinMarketCap in bovenstaande voorbeeld zien we dat er momenteel grofweg 18 miljoen Bitcoins in omloop zijn tegen een waarde van 51 000 dollar. Dit maakt de huidige marktkapitalisatie.

De reden waarom Bitcoin zijn dominantie al die tijd heeft kunnen behouden is natuurlijk omdat het koploper is in de nieuwe markt enerzijds en anderzijds omdat de waarde behoorlijk is toegenomen in de afgelopen jaren. Dankzij aandacht in de media en investeringen door machtige personen zoals Elon Musk, kent de prijs van Bitcoin een positieve verschuiving wat de market cap fors doet stijgen.

Circulating Supply

De dominantie van Bitcoin en eender welke crypto is ook een markt van vraag en aanbod. Hoe schaarster een munt wordt, des te hoger de prijzen kunnen gaan. Het feit dat er al 18 miljoen Bitcoins in omloop zijn en het minen van Bitcoin steeds moeilijker wordt, heeft ook invloed op de prijs. De wereld van crypto wordt steeds toegankelijk en we zijn sneller bereid om te investeren. Bitcoin heeft inmiddels al bewezen wat het met de prijs kan doen.

Met een limiet van 21 miljoen en waarbij de prijs nu al staat op 51.000 dollar anno maart 2021, is het een leuke speculatie om in te schatten wat de totale marktcap zal zijn wanneer alle Bitcoins in omloop zijn.

ICO

Als we kijken naar het groot aanbod van Initial Coin Offerings (ICO’s) in 2017, is het logisch waarom we de dominantie van Bitcoin drastisch zien zakken tot maar liefst 50% van de hele markt. Met meer concurrentie in de markt, is het logisch dat het aandeel van Bitcoin daalt omdat de competitie met zeer sterkte altcoins steeds groter wordt. Doordat er steeds meer concurrentie op de markt komt, zijn we allemaal benieuwd wat voor effect dit gaat hebben op de dominantie van Bitcoin.

Invloed op Altcoins

We zien dat altcoins beïnvloed worden door Bitcoin en de Bitcoin dominantie. Wanneer investeringen gedaan worden, bekijkt we vaak eerst de dominantie index. Wanneer het marktaandeel van BTC op een zeer hoog niveau ligt, kan dit betekenen dat andere crypto moeite hebben om gelijke trend te volgen met de cryptocurrency.

Aan de andere kant, wanneer de dominantie van Bitcoin aanzienlijk afneemt, zou dit het begin kunnen zijn van een altseason. Dit is een periode waarin het marktaandeel van altcoins winnen ten opzichte van Bitcoin. Als we kijken naar 2017, zien we in februari dat de prijs van Bitcoin bullish is, waardoor de waarde van Bitcoin steeg van 980 dollar naar 1180 dollar. Dit is een stijging van 20% op maandbasis. Zulke lage bedragen voor één Bitcoin kunnen we ons haast niet meer voorstellen, toch?

De investeringen in Bitcoin waren lucratief en investeerders gingen op zoek naar geschikte altcoins om nog meer potentiële winst te maken. Deze grootse interesse in altcoins had als gevolg dat de Bitcoin-dominantie afnam vanaf maart 2017 en verloor maar liefst 48% van zijn marktaandeel aan andere crypto door middel van deze Initial Coin Offers. Door deze ICO’s konden investeerders op korte tijd heel veel geld verdienen, wat voor hen zeer interessant was. Terwijl altcoins hun positie bleven behouden, steeg de prijs van Bitcoin verder van 2500 dollar naar 20.000 dollar. Met deze prijsstijging slaagde Bitcoin erin zijn dominantie te verhogen van 38% terug naar 62%. Sommige hanteren de vuistregel dat een percentage boven de 50% gunstig is voor Bitcoin, en onder de 50% Bitcoin-dominantie het een geschikt moment is voor altcoins.

Tijdens de bearmarket van 2018 zagen we dat prijs van Bitcoin sterk daalde. Altcoins volgden deze neerwaartse prijsbeweging en zakte procentueel nog lager. Terwijl BTC zakte met maar liefst 55% daalde altcoins zoals Ethereum (ETH) en Ripple (XRP) met 66% en 80%. Ondanks dat alle crypto flink daalden, steeg de Bitcoin dominantie opnieuw waardoor Bitcoin zijn verliezen tijdens de bearmarket kon recupereren.

Toename BTC-dominantie  Wanneer de Bitcoin in prijs stijgt, wekt dit natuurlijk de interesse van de investeerders. Mogelijks treedt hier een FOMO op waardoor we de investering gaan maken omdat we schrik hebben om de boot te missen natuurlijk. Hoe meer investeringen in Bitcoin, des te minder interesse is er doorgaans in altcoins waardoor de prijs zal gaan dalen
Dalende BTC-dominantie Wanneer de Bitcoin in prijs stabiel blijft en dus zijwaarts beweegt, is het financieel minder interessant om hierin te investeren. Dan worden de altcoins interessant en bekijken we welke altcoins hoge verwachtingen hebben en waar we rendement kunnen halen. Door de toenemende investeringen in altcoins, zal de Bitcoin dominantie afnemen.
Coinmarketcap
Bron: CoinmarketCap

In bovenstaande grafiek zien we de gehele procentuele marktkapitalisatie sinds 2013. De altcoins verhouden zich allemaal ten opzichte van Bitcoin. Wanneer we door de grafiek heen scrollen, zien we dat Bitcoin zijn dominantie positie weet te behouden op een aantal periodes na. Waar Bitcoin dominantie begin 2021 maar liefst rond de 70% zit, was dit rond dezelfde periode in 2018 wel heel anders. We zien daar een significante daling tot maar liefst 30%.

Wat voor invloed had deze daling tot altcoins? De market cap van Ethereum (ETH) kent bijna een verdubbeling van 11,9% naar 20,58% en Ethereum (ETH) is zeker niet de enige. Hoe sterker de altcoins worden door middel van updates en verbeteringen, des te moeilijker zal het worden voor Bitcoin (BTC) om zijn dominante positie te behouden. Eén van de trends die we zien in bovenstaande grafiek is dat Cardano (ADA) maar blijft klimmen en begin maart 2021 een dominantie heeft van 2,97%.

Toekomst Bitcoin

Hoeveel technische analyses er ook zullen plaatsvinden, niemand kan een juiste inschatting maken wat Bitcoin gaat doen en hoe dit zich zal verhouden tot altcoins in de verre toekomst. Momenteel zien we dat de Bitcoin dominantie schommelt en dat daarmee de altseasons gepaard gaan. Er gebeuren steeds meer investeringen in altcoins door institutionele organisaties.

We zitten momenteel in een hele jonge markt waar het cryptolandschap afhankelijk is van Bitcoin. Het kan zomaar zijn dat we in de loop der jaren, als de markt volwassener wordt, dat de verschillende crypto afzonderlijk bewegen in de markt en elkaar niet langer beïnvloeden.

Naarmate altcoins een groter en stabieler gedeelte van de markt gaan innemen, en dus minder afhankelijk worden van Bitcoin, zou het zomaar kunnen dat de gekende alt ‘seasons’ mogelijks ook verdwijnen. Nogmaals: dit zijn louter speculaties in een zeer jonge markt die zich nog volop aan het ontwikkelen is.

Het belang van eigen onderzoek

We kennen allemaal de voornaamste voordelen van de blockchain en het open-source karakter. Werkelijk alle informatie is openbaar door tools zoals EtherScan. De markt is nog steeds zeer jong en er gebeurt ontzettend veel op een korte periode. Hierdoor krijgen een overload aan informatie over ons heen, waar we niet goed weten wat we ermee moeten. 

Het investeren in crypto brengt risico’s met zich mee en in een markt waar iedereen een crypto kan maken en de wereld kan insturen, is het belangrijk om te weten waar je mee bezig bent. Daarom is het essentieel om altijd je eigen onderzoek te doen. Raadpleeg altijd de whitepaper en de roadmap om te weten waar de crypto voor staat, en ontwikkel je nadien verder in technische analyses.

We willen allemaal graag de markt voorspellen en op het juiste moment investeren om onze return on investment te maximaliseren. Want wees eerlijk, als je van een paar euro in één klap honderd euro kan maken, wie wil dat nu niet? Er zijn helaas maar al te veel mensen die beweren dat ze goud in handen hebben en geven ook blindelings advies aan nieuwe cryptoleden, met de nodige risico’s.

Ben je benieuwd naar de wereld van crypto en wil je starten bij het begin? Via onze Masterclass behandelen we álle facetten van de cryptowereld en maken we stap voor stap een crypto expert van je zodat ook jij weet wat werkt en niet werkt en gegevens kan analyseren zoals de Bitcoin dominantie.

Conclusie

Het zijn zeer interessante jaren voor crypto. De voorspellingen van Bitcoin zijn veelbelovend en de ontwikkelingen van altcoins beloven ons ook heel veel goeds. Maar hoe deze jonge markt zich ontwikkelt en in hoeverre de Bitcoin-dominantie nog standhoudt is de grote vraag. Er is steeds meer bekend van de technologie die blockchain vereist en er worden op regelmatige basis updates doorgevoerd die een bepaalde cryptomunt nog sterker maakt.

Nu de altcoins steeds sterker worden, hoe gaat Bitcoin hierop reageren en wat gaat dit doen met de marktwijzigingen die voorspeld worden aan de hand van de Bitcoin dominantie? We gaan ontdekken wat Bitcoin en altcoins doen en wat de verhouding van beide gaat worden op de totale market cap.

Benieuwd wat de leden van onze Facebookgroep vinden van de toenemende dominantie van altcoins en wat dit kan betekenen op grotere schaal? Vraag het hen en misschien krijg jij wel nieuwe inzichten!

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!