Een munt met Doge erop, bovenop een biljet van 50 Amerikaanse Dollar.

Crypto meme coins - Een volledige uitleg voor beginners

Voor de één is het de meest winstgevende investering ooit, voor de ander een schande voor de cryptomarkt. Memecoins zijn zowel berucht als beroemd. Vaak hebben deze digitale munten geen innovatieve toekomstplannen en dienen ze vooral als een grap, die als investering een zeer groot risico met zich meebrengt. 

Memecoins hebben dankzij een grote community veel naamsbekendheid. Deze community is mede ontstaan door de bekendheid van de memes die horen bij de betreffende coin. Zowel de memes als de enorme winsten worden veel gedeeld op het internet. Hierdoor zijn nieuwe investeerders snel geneigd naar het aanschaffen van deze coins. 

Echter zijn memecoins een zeer riskante investering. Deze speculatieve tokens kunnen enorme koersstijgingen meemaken, maar kunnen ook zeer abrupt dalen. Doordat de coins gebaseerd zijn op bekende beelden op het internet, kan dit ook tegendraads werken. Eén Tweet van bijvoorbeeld Elon Musk kan genoeg zijn om de koers flink te laten dalen.

Bekijk snel

In de onderstaande video kun je ontdekken wat memecoins zijn en hoe je ze kunt kopen:

https://www.youtube.com/watch?v=M-NwWiEf0_Y

Wat zijn memecoins?

Een memecoin is een cryptocurrency die gebaseerd is op een meme. Een meme is een humoristische afbeelding of korte video die viraal gaat op het internet. Dankzij de snelle communicatie via social media kanalen kunnen memecoins ongelooflijk populair worden.

Wanneer een digitale munt gebaseerd is op een meme, is er sprake van een memecoin. Deze coins worden gedreven door de meme en kenmerkt zich vaak door een grote fanbase. Door deze grote populariteit, is de vraag naar de memecoin groot. Dit heeft meerdere malen geresulteerd in enorme koersstijgingen.

Nagenoeg sinds het begin van de cryptomarkt zijn er memecoins actief op de markt. In 2014 waren Dogecoin en Nyancoin de meest bekende memecoins. Deze twee digitale munten waren gebaseerd op de Doge en Nyan Cat meme.

Door de jaren heen zijn er steeds meer memecoins op de cryptomarkt gekomen. Daarnaast ontwikkelingen de memecoins hun netwerk ook. Zo worden de ecosystemen van de meest bekende memecoins steeds groter en kun je de coins staken en swappen op memeplatforms.

Sinds het ontstaan van memecoins wordt door velen voorspeld dat zij zullen verdwijnen. Doordat er meestal geen groot project - dat wordt geleid door een team met ervaring - achter de token zit, wordt vaak geroepen dat te coins zeepbellen zijn. Echter bewijst bijvoorbeeld Dogecoin dat memecoins na vele jaren nog bestaansrecht hebben.

De meest bekende Memecoins

De meeste memecoins zijn onder te verdelen in een aantal categoriën. Echter zijn er in 2021 zo veel memecoins ontstaan, dat de memecoins bijna lijken op een NFT breeding game. Zo worden verschillende memes qua naam gecombineerd met elkaar, waar bijvoorbeeld Pepe Inu en Doge Inu uit voortkomen. Indien je op de namen van deze coins klikt, kun je het lot van de meeste memecoins zien.

Naast de memes die verder in dit artikel onder de loep worden genomen, bestaan er ook talloze memecoins die hun naam hebben afgeleid van planeten of Elon Musk. Daarnaast zijn er ook een hoop memecoins die niet gebaseerd zijn op memes. SafeMoon (SAFEMOON) is hier een voorbeeld van.

Net als vele coins die wel gebaseerd zijn op memes, zijn er van SafeMoon ook een hoop varianten op de markt gekomen die qua naam een combinatie van SafeMoon en andere memes zijn. SafeMoon Inu (SMI) en BabySafeMoon (BSFM) zijn hier een recente voorbeelden van. Hieronder worden de meest bekende memecoins behandeld.

Image
Het logo van de cryptomunt Pepe Cash.

Pepe Cash

Eén van de eerste memecoins was Pepe Cash (PEPECASH). Het Japanse team achter de token startte op 14 september 2016 met het ontwikkelen van de token. Naast het token kwam er ook een website voor NFTs. In 2015 werd de website Rare-pepe.com gelanceerd, die als platform voor Pepe NFTs dient.

Pepe the Frog - kortweg Pepe - is een internet meme die gebaseerd is op een personage van Matt Furie. De meme verscheen voor het eerst in 2005 op het MySpace account van Matt. Pepe the Frog werd zo populair dat het wereldwijde bekendheid kreeg, met vele memes tot gevolg. 

Waar de meeste memecoins geen functie hebben, is dit bij Pepe Cash anders. De token was bedoeld om Rare Pepe’s te kopen en verkopen. Rare Pepe’s (RPEPE) zijn één van de eerste NFT-collecties. NFT staat voor Non Fungible Token en zorgt ervoor dat het digitaal eigendom vastgelegd wordt op de blockchain. Elke uitgebrachte meme is gecertificeerd door de Rare Pepe Foundation.

Doordat NFTs in 2021 enorm aan populariteit hebben gewonnen, steeg de waarde van Rare Pepe’s mee. Deze hype heeft ervoor gezorgd dat er in 2021 een Rare Pepe voor  ongeveer $500.000,- is verkocht, wat toen gelijk stond aan 147 Ethereum (ETH). Deze kaart was de Pepe variant van Satoshi Nakamoto en wordt ‘The Nakamoto Card’ genoemd.

Naast Pepe Cash en de Rare Pepe’s zijn er enorm veel varianten op deze memecoins en NFTs ontstaan. Vele varianten op Pepe zijn gecombineerd met andere memes. Voorbeelden hiervan zijn PepeMoon, PlutoPepe, Pepelon en Pepe Inu. Daarnaast is er met Pepemon(PPBLZ) ook een spel met NFT elementen, die gebaseerd is op Pepe the Frog.

Image
Het logo van Dogecoin op een munt, met op de achtergrond parels en biljetten.
Afbeelding afkomstig van Unsplash.com

Dogecoin

Billy Markus en Jackson Palmer hadden het idee om voor de grap een cryptomunt te maken, waarmee je onderling kunt betalen. Het idee van Dogecoin (DOGE) was geboren en het doel was om de munt toegankelijk te maken voor een breed publiek. Op 6 december 2013 werd Dogecoin officieel uitgebracht. Binnen dertig dagen lag het bezoekersaantal van de website van Dogecoin al op meer dan één miljoen bezoekers.

Behalve de enorme stijging qua bezoekers, steeg de prijs van Dogecoin zelf ook enorm. Midden in december van het jaar 2013 steeg de prijs van Dogecoin met 300%. Vervolgens crashte de koers van Dogecoin, met $0,000085 als dieptepunt. Ook bij de bullrun van 2017 steeg de prijs van Dogecoin explosief, waarbij Dogecoin $0,0188 op het toppunt bereikte. Deze enorme prijsstijging betekent dat de prijs van Dogecoin 221 keer hoger was.

Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt je alles dat jij zou moeten weten over Dogecoin!

De bullrun van 2021 was voor Dogecoin anders dan andere bullruns. Ditmaal promootte Elon Musk in het eerste deel van 2021 via social media de coin, waardoor de digitale munt met duizenden procenten steeg. Ook speculeert Elon Musk over het nut van de coin. Zo heeft hij via social media gesproken over Dogecoin als betaalmiddel voor Mars.

Elon Musk is niet de enige partij die interesse heeft in de digitale munt, er zijn meer partijen die Dogecoin als betaalmiddel willen gebruiken. Zo heeft AMC entertainment (AMC) in oktober van het jaar 2021 bekend gemaakt dat je kaarten voor de bioscoop of het theater kunt kopen met Dogecoin.

Naast de originele Dogecoin, zijn er enorm veel varianten op de digitale munt. Een aantal coins bestaan al enkele jaren, maar de meeste varianten zijn dit jaar op de markt gekomen. Enkele voorbeelden van alternatieven van Dogecoin zijn:

Image
Het logo van Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu 

Hetzelfde hondenras waar Dogecoin op is gebaseerd, is de grondlegger van Shiba Inu (SHIB). Deze gedecentraliseerde coin werd in in augustus 2020 gecreëerd door de anonieme Ryoshi. De coin werd gepresenteerd als Dogecoin killer. Het verschil met Dogecoin is het ecosysteem van Shiba Inu. Binnen het netwerk zijn er verschillende tokens die gebruikt kunnen worden. Zo spelen Doge Killer (LEASH) en Bone (BONE) een rol binnen het ecosysteem van Shiba Inu.

De memecoin kwam groot in het nieuws toen de medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, meer dan 50 biljoen SHIB doneerde aan India's Crypto Covid Relief Fund. Deze hoeveelheid tokens was op dat moment meer dan één miljard Amerikaanse Dollars waard.

Begin 2021 stegen de memecoins zo hard, dat vele investeerders probeerden mee te varen op het succes. De enorme populariteit van Shiba Inu heeft ervoor gezorgd dat er vele variaties op de memecoin zijn uitgebracht. Hierdoor kwamen er talloze memecoins die hondenrassen en memes in hun naam hadden verwerkt. Enkele verbasteringen van Shiba Inu zijn:

Image
Afbeelding van de aandelenbeurs op Wall Street, Manhattan, New York.
Afbeelding afkomstig van Unsplash.com

WallStreetBets

WallStreetBets is een groep die actief is op Reddit. Via de subreddit - een soort groep op het forum van Reddit - zijn duizenden mensen actief aan het communiceren over de aandelenmarkt. De groep kwam in de eerste maanden van 2021 wereldwijd in het nieuws door de explosieve koersstijging van het aandeel van GameStop (GME).

Hedgefondsen hadden enorme shortposities geopend op het aandeel van GameStop, maar de koersbeweging verliep anders dan zij hadden verwacht. WallStreetBets was op de hoogte van de shortposities en massaal gingen investeerders in de groep het aandeel GME kopen.

Hierdoor steeg de koers en moesten de grote fondsen hun shortposities sluiten, waardoor de koers nog meer steeg. Uiteindelijk ging het aandeel in enkele weken van $17,25 naar $347,50. Deze enorme stijging kwam wereldwijd in het nieuws, mede doordat het aandelenplatform Robinhood de koop van GME aandelen stopzette. Dit resulteerde ook in de enorme daling na de top van $347,50.

Deze actie kreeg een vervolg, want ook andere aandelen zoals Nokia, AMC Entertainment en Blackberry ondervonden enorme koersbewegingen. Daarnaast is de groep zich ook gaan richten op andere markten, zoals cryptocurrencies en de zilvermarkt. De eerder genoemde aandelen worden ook wel ‘meme aandelen’ genoemd, deze trend werd doorgezet op de cryptomarkt.

Op de cryptomarkt investeerden veel beleggers in de memecoin Dogecoin. Daarnaast werden er door de groep ook verschillende memecoins gemaakt. Voorbeelden hiervan zijn WallStreetBets Token(WSBT) en Wall Street Baby (WSB).

Waar kun je de Dogecoin en Shiba Inu kopen?

De grote memecoins zoals Dogecoin en Shiba Inu zijn op zeer veel platformen beschikbaar. Ook het Nederlandse platform Bitvavo biedt beide memecoins aan. Bitvavo is geregistreerd bij De Nederlandsche Bank, wat zorgt voor extra vertrouwen in het platform. Naast de betrouwbaarheid van Bitvavo, is het handelsplatform zeer makkelijk te gebruiken en daardoor geschikt voor zowel beginnende als ervaren investeerders. Bitvavo heeft een ruim assortiment en is zowel via hun app als website te gebruiken.

Ook voor Binance-gebruikers is het mogelijk om Dogecoin en Shiba Inu te kopen. Echter moet dit doordat Binance geen banktransacties uit Nederland meer accepteert, een omweg genomen worden. De onderstaande video van AllesOverCrypto geeft je een volledige uitleg over het kopen van Dogecoin op Binance:

Wat is een geschikte wallet voor memecoins?

De grote memecoins zoals Shiba Inu en Dogecoin kun je naast de exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Conclusie

Hoewel al jaren door velen gedacht wordt dat memecoins geen lang bestaan zullen hebben, zijn de tokens nog altijd razend populair. Met Dogecoin en Nyancoin heeft de cryptomarkt twee coins die sinds de beginjaren actief zijn op de markt. In de jaren daarna zijn er steeds meer bijgekomen. Met name Shiba Inu en Dogecoin behoren tot de grotere crypto munten op dit moment.

Doordat memes al jaren een bekend fenomeen op het internet zijn, is de populariteit zeer groot. Vele mensen kennen de memes en vaak ontstaan er grote communities die de coin steunen. De cryptomarkt is een zeer jonge markt die steeds meer mensen aantrekt. Deze mensen zijn vaak relatief onbekend met de cryptomarkt, waardoor memecoins het voordeel van herkenning genieten.

Waar deze categorie binnen de cryptomarkt voorheen door velen als grap gezien werd, ontwikkelen de grote memecoins zich enorm. Zo is Shiba Inu bezig met het uitbreiden van het ecosysteem en wordt Dogecoin nuttig doordat AMC Entertainment de coin als betaalmiddel gaat zien. Daarnaast wordt er ook gespeculeerd over het gebruik van de coin bij de toekomstige plannen in de ruimte.

Memecoins  behoren tot de meest speculatieve categorie binnen de cryptomarkt. Vaak vallen ze op door hun naam. De meeste coins hebben namen die te maken hebben met de bekende memes zoals Pepe, Doge, Shiba. Andere varianten hebben hun naam gecombineerd met Elon Musk of planeten.

Ben je op zoek naar meer informatie over memecoins? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 90.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen rondom memecoins!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.