PAX Gold (PAXG) - Een volledige uitleg

PAX Gold (PAXG) - Een volledige uitleg
PAX Gold
paxg

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer de financiële situatie in de wereld een stukje onzekerder wordt, vluchten veel mensen met hun vermogen naar assets die schaars zijn. De meest bekende optie, die zich al duizenden jaren bewijst als stabiele asset, is natuurlijk goud. Door de komst van de blockchaintechnologie is hier met cryptocurrency's een nieuwe optie bijgekomen.

Door steeds meer mensen wordt Bitcoin gezien als een manier om het vermogen veilig te bewaren, bijvoorbeeld tegen oorlog of inflatie. Hierdoor wordt Bitcoin als een store of value gezien, net zoals goud. De blockchaintechnologie maakt het echter mogelijk om het beste van beiden te combineren!

Zo heeft Paxos sinds 2019 PAX Gold (PAXG) op de markt gebracht. Deze digitale cryptomunt op de blockchain is een cryptocurrency, maar vertegenwoordigt ook de goudprijs. PAXG is een door goud gedekte munt, die een stuk flexibeler is dan bijvoorbeeld de daadwerkelijk fysieke goudstaaf in je kluis. In dit artikel ontdek je de achtergrond van PAXG, het bedrijf achter PAXG en hoe je zelf in deze goud gedekte cryptomunt kunst investeren.

Bekijk Snel

In de onderstaande video introduceert Paxos Standerd zelf hun PAX Gold token:

Wat is Paxos?

Paxos is het eerste blockchainplatform dat gereguleerd is. Het bedrijf ziet de kansen van de blockchaintechnologie en probeert met deze technologie oplossingen voor de traditionele financiële markten te realiseren. Het meest bekende voorbeeld is Paxos Standard (PAX), de door Paxos ontworpen stablecoin.

Naast het creëren van een eigen stablecoin, is Paxos ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van stablecoin als BUSD, de stablecoin van Binance. Naast de cryptomunten die altijd een waarde van $1 vertegenwoordigen, stelt Paxos gebruikers in staat om crypto te tokeniseren, verhandelen en andere gerelateerde diensten te gebruiken, dankzij de Paxos Crypto Brokerage.

Om een beter beeld te krijgen van alle ontwikkelingen in en rondom Paxos, kun je hieronder de tijdlijn van het bedrijf gebruiken:

2012 | Lanceerde de eerste gereguleerde crypto-uitwisseling, itBit

2015 | Het eerste bedrijf dat een New York State Department of Financial Services Trust Charter for Digital Assets veiligstelde. 

2018 | De eerste gereguleerde stablecoin ter wereld, PAX. 

2019 | 's Werelds eerste gereguleerde token met goud als onderpand, PAX Gold.

2019 | Het eerste en enige bedrijf dat toestemming krijgt van de SEC om te experimenteren met blockchain-technologie voor de afwikkeling van aandelenhandel 

De coin PAX Gold: PAXG

Voor PAX Gold (PAXG) geldt dat elke token wordt gedekt door één troy ounce goud. Hierbij gaat het om London Good Delivery goudstaven, die opgeslagen zijn in de kluizen van Brink's. Wanneer je PAXG in je portfolio hebt, wordt het onderliggende fysieke goud door de Paxos Trust Company in bewaring gehouden. Doordat het goud fysiek aanwezig is, zal PAXG de goudprijs per troy ounce als tokenprijs aan kunnen houden.

Door houders van PAXG geldt dat zij kunnen genieten van de verschillende voordelen op het gebied van investeren in goud via crypto. Doordat je goud op een digitale manier gebruikt, kun je bijvoorbeeld snel handelen. Naast het kopen van PAXG, maakt Paxos het ook mogelijk om via het platform jouw PAXG in te wisselen.

Zo kun je jouw PAXG via het Paxos-platform omzetten in fiat valuta en fysiek goud. De verhouding tussen tokens en goud is dus 1 op 1. Dit betekent niet dat er voor elke PAXG token één troy ounce in de kluis ligt. Doordat er ruim 300.000 PAXG tokens zijn, heeft Paxos besloten om het onderpand in grote goudstaven op de slaan. Het betreffende goud in de kluizen van Paxos is 400 troy ounce per goudstaaf, wat neerkomt op ongeveer 12.440 kilogram goud.

Door dit goud te tokeniseren en op een blockchain te zetten, maakt Paxos het voor iedereen mogelijk om via de blockchain fracties goud te bezitten. Hiermee lost Paxos de uitdagingen van de grondstoffenmarkt op en maakt de handel en het bezit een stuk toegankelijker. Met name voor de jongere doelgroep, die crypto vaak prefereert boven goud, kan dit een goede zet zijn.

Verschillende goudstaven samen op een afbeelding.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

Voordelen van PAX Gold

Het goud van PAX Gold heeft enkele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld fysiek goud. Zo heb je geen last van transport gerelateerde nadelen of opslagkosten, maar kun je door de blockchaintechnologie flexibel zijn met je investering. PAXG combineert de voordelen van het fysieke met de voordelen van het digitale.

Doordat PAXG een ERC-20 token is, die dus op de Ethereum blockchain gevestigd is, bevindt de digitale goudmunt zich op het meest gebruikte crypto netwerk. Ethereum is de partner die door de meeste crypto gerelateerde projecten wordt vertrouwd. Naast Paxos werken bedrijven, zoals bijvoorbeeld Google, Samsung en Microsoft, ook met de blockchain van Ethereum.

Naast het netwerk gebeurt de opslag van het goud ook op een vertrouwde locatie. Het goud van PAXG wordt wereldwijd in de meest veilig en toonaangevende kluizen bewaard. Daarnaast is Paxos door het New York State Department of Financial Services gereguleerd. Naast de regulatie en goede beveiliging wordt de goudvoorraad maandelijks onder de loep genomen, samen met de hoeveelheid PAXG-tokens.

Nadelen van PAX Gold

Hoe rooskleurig de whitepaper en bedrijfsvoering ook zijn, elk (crypto gerelateerd) bedrijf heeft zijn mindere kanten. Zo hangt het bestaansrecht van PAXG af van de vraag naar de digitale goudmunt. PAXG is echter niet de enige crypto-aanbieder op dit gebied. Naast Paxos heeft Tether ook een eigen goudmunt, die een soortgelijke bekendheid heeft. Daarnaast zijn er nog tientallen andere alternatieven, wanneer je graag crypto gerelateerd goud wil kopen.

Ook kan de gouddekking voor problemen zorgen. Vaak investeren mensen in goud om het financiële stelsel te ontvluchten. Het fysieke goud, waar de PAX Gold coin aan gelinkt is, ligt veilig in een kluis opgeslagen. Maar wat als deze kluis in beslag wordt genomen tijdens een oorlog, of dat de kluis wordt leeggeroofd? Dit kan de nodige onzekerheid met zich meebrengen.

Diverse dollarbiljetten en fyieke cryptomunten.
Afbeelding afkomstig van Pexels.com

Waar kun je PAX Gold kopen?

Doordat inflatie en andere wereldwijde onzekerheden zorgen voor een toenemende interesse in goud, is PAXG zeer populair. Dit blijkt ook uit de hoeveelheid cryptoplatformen die de munt in hun assortiment hebben. In totaal zijn er ruim 30 exchanges waar je kunt handelen met PAXG. Grote exchanges zoals Binance, Crypto.com en FTX hebben bijvoorbeeld de goudmunt in hun assortiment. Voor de liefhebbers van DeFi kun je ook terecht bij Uniswap!

Geschikte wallet voor Pax Gold

Je kunt PAXG in verschillende wallets opslaan. Zo zijn er verschillende software wallets die de goudmunt accepteren, waaronder de meest bekende aanbieders. Software wallets zijn eenvoudig te installeren en makkelijk te gebruiken. Hieronder kun je een aantal voorbeelden vinden, die onder andere geschikt zijn voor PAXG.

PAXG kan je naast de software wallets ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Alternatieve goudgedekte cryptomunten

Naast PAXG zijn er tientallen verschillende cryptomunten, die door goud gedekt worden. Op alle continenten (buiten Antarctica) zijn er diverse aanbieders op dit gebied. Deze coins hebben vaak een dekking van 1 kilogram, 1 gram of 1 troy ounce goud. De twee meest bekende alternatieven van PAXG zijn Tether Gold (XAUT) en Meld Gold.

Ook Tether Gold is een ERC-20 token en vertegenwoordigt één troy ounce goud, net als PAXG. Het onderpand van deze tokens ligt opgeborgen in Zwitserland. Elke token is gekoppeld aan een specifieke goudstaaf, die te herkennen is aan het serienummer. Tether heeft deze plannen zo uitgewerkt, omdat zij op deze manier de traditionele handel in activa toegankelijker voor het grote publiek willen maken, waarbij de blockchain een ideaal middel is.

Dit middel is ook voor Meld Gold ingezet. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van het Algorand protocol. De waarde van Meld Gold is gekoppeld aan de waarde van 1 gram goud en wordt logischerwijs door de Algorand Wallet ondersteund. Daarom is deze optie voornamelijk geschikt voor gebruikers van Algorand, omdat je via de wallet snel je investering kunt bekijken en transacties uit kunt voeren.

PAX Gold (PAXG) koers

Waar Bitcoin en de meeste altcoins enorme prijsstijgingen en -dalingen in de afgelopen jaren hebben meegemaakt, geldt dit in mindere mate voor PAXG. Vele cryptocurrency's zijn tussen maart 2020 en mei 2021 vele keren over de kop gegaan. Zo steeg bijvoorbeeld Cardano (ADA) met ruim 13.000% en Binance Coin (BNB) met ruim 10.000%.

In dezelfde tijd steeg PAXG met ruim 40%. Dit percentage lijkt natuurlijk helemaal nergens op, wanneer je kijkt naar populaire altcoins zoals Cardano en Binance Coin. Echter, 40% is voor veel aandelen en grondstoffen een zeer mooi rendement! Crypto-investeerders zijn al snel minder tevreden met deze percentages, terwijl dit natuurlijk een prachtig rendement is.

Daarnaast loop je ook minder risico met PAXG. Waar diverse cryptomunten dalingen van meer dan 80% zien en zelfs naar nul kunnen gaan, zal PAXG nooit zo'n enorme duik naar beneden maken. Dit bleek bijvoorbeeld tijdens de start van de coronacrisis, waarbij alle markten enorm het rood in gingen. Deze daling was voor goud maar 15%, terwijl bijvoorbeeld Bitcoin een daling van meer dan 60% zag.

Sinds PAXG in 2019 de markt betrad, is deze 40% de grootste swing geweest. Sindsdien blijft de PAXG koers fluctueren, maar zijn de stijgingen en dalingen niet te vergelijken met de altcoins. Wanneer je op de perfecte momenten PAXG koopt en verkoopt, kun je na enkele maanden een rendement van 15-25% verkrijgen.

Deze percentages zijn echter gebaseerd op de koersbewegingen van de afgelopen 3 jaar. Wanneer er wereldwijd meer onrust uitbreekt, kan de prijs van PAXG explosiever gaan reageren. De reactie op de kredietcrisis van 2007/2008 zorgt ervoor dat de goudprijs met ruim 180% steeg in 3 jaar tijd. Op dit moment (maart 2022) is de schuldenberg nóg groter geworden, zitten we in een groot conflict tussen Oekraïne en Rusland, zijn er problemen met de supply-chain en dreigen er voedseltekorten te komen.

Deze actuele en wereldwijde omstandigheden lijken op ingrediënten voor een nieuwe crisis, waarbij PAXG misschien wel het lichtpuntje in menig portfolio kan worden.

Conclusie

De blockchaintechnologie maakt het bezitten en verhandelen van goud (op een indirecte manier) een stuk eenvoudiger. Doordat de cryptomunten van PAX Gold daadwerkelijk door goud gedekt worden, straalt het bedrijf en dienst cryptomunt vertrouwen uit. De regulatie, maandelijkse controle en kwaliteit van de kluizen draagt hier ook zeker aan bij.

Dankzij het onderpand in goud, blijft de munt de goudprijs nabootsen. Wanneer je financieel zware tijden verwacht, kan het kopen van PAXG een goede optie zijn voor je portfolio. Veel investeerders verkopen hun crypto en houden hun vermogen in fiat valuta. Deze valuta dalen door bijvoorbeeld inflatie in waarde, waardoor je alsnog een deel van je vermogen moet inleveren.

Indien je besluit om crypto gerelateerd goud in je cryptoportfolio op te nemen, dan is het verstandig om eerst goed de economische situatie te bestuderen. Daarnaast is het handig om goed onderzoek te doen naar de verschillende goudgedekte cryptomunten.

PAXG is een relatief betrouwbare oplossing, die op het eerste oog door de goudprijs minder geschikt lijkt voor investeerders met een kleine portefeuille. Echter, het is op het Paxos-platform mogelijk om getokeniseerde delen te kopen, waardoor je PAXG alsnog onderdeel van je portfolio kunt maken. Per aanbieder van goud gedekte cryptomunten kan dit verschillen, maar naast PAX Gold biedt Tether Gold deze optie ook aan.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over goud gedekte cryptocurrencies? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de economische ontwikkelingen en de rol van goud!

 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!