avalanche

Avalanche blockchain - technische uitleg voor beginners

Denk je aan smart contracts, dan denk je waarschijnlijk meteen aan Ethereum (ETH). Niet gek, want op deze blockchain draaien de meeste smart contracts. Toch is er tegenwoordig een andere blockchain waar ook steeds meer smart contracts op draaien. En dat is Avalanche (AVAX).

Avalanche is een vrij onbekende blockchain en cryptocurrency, terwijl het meer dan de moeite waard is om hier meer over te weten te komen. Daarom ga ik je in dit artikel een technische uitleg geven over Avalanche, zodat je precies weet hoe deze blockchain werkt.

Bekijk snel

Wat is Avalanche (AVAX)?

Avalanche is een open-source (en dus een publieke) blockchain die erop uit is om te functioneren als een veilig en decentraal netwerk voor ontwikkelaars. Het wordt daarom ook wel gezien als het 'platform voor platforms'. Het protocol van Avalanche maakt gebruik van drie verschillende blockchains, om zo een betrouwbaar en interoperabel framework voor ontwikkelaars te zijn.

Dat is misschien nog wat lastig te begrijpen, en daarom zullen we daar zometeen iets dieper op in gaan. Naast dat het een platform biedt voor ontwikkelaars, biedt het ook betalingsoplossingen. Dat doet het met zijn cryptocurrency AVAX.

In onderstaande video wordt binnen een paar minuten uitgelegd wat Avalanche is, mocht je hier nog meer over willen weten.

Blockchains (Subnets) bouwen met Avalanche

Het is voor ontwikkelaars mogelijk om nieuwe blockchains te bouwen met Avalanche. Deze blockchains draaien binnen het ecosysteem van Avalanche en heten Subnets. Het is niet moeilijk om zo'n Subnet op te zetten - het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het afnemen van een abonnement waarbij je betaalt met het AVAX-token.

Ontwikkelaars kunnen deze Subnets helemaal zelf programmeren. Hierdoor is het dus mogelijk om op een vrij eenvoudige manier een blockchain op te zetten, waarbij je zelf bepaalt welke tokens er zijn en welke transactiekosten gebruikers moeten betalen.

Wil je weten wat Avalanche (AVAX) is? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt het aan je uit.

Welke problemen lost Avalanche op?

Wanneer een cryptoproject wil slagen, zal het wel een probleem moeten oplossen. Dit is het grote verschil tussen succesvolle en onsuccesvolle projecten, die vaak als scam-coins worden gezien (omdat ze er alleen op uit zijn om de eigenaren rijk te maken).

Het team achter Avalanche weet duidelijk welke problemen ze willen oplossen. Ze willen met Avalanche de grootste problemen waar andere blockchains tegen aanlopen oplossen.

Centralisatie

Het klinkt raar, maar veel blockchains zijn niet decentraal genoeg. Er is namelijk één blockchain waar alles op gebeurd. Avalanche wil dit oplossen door drie verschillende blockchains aan te bieden, waardoor werkzaamheden gedecentraliseerd worden.

Schaalbaarheid

Misschien is dit wel het grootste probleem waar veel blockchains last van hebben. Door de sterke toename van het gebruik van blockchains en cryptocurrencies, konden veel blockchains de groei niet bijhouden waardoor het netwerk overbelast werd.

Wanneer een blockchain is ontworpen om 1000 transacties per seconde te verwerken, en er 3000 transacties per seconde worden uitgevoerd, kun je jezelf voorstellen dat dit leidt tot problemen. Je kunt het zien als een snelweg die ervoor is gemaakt om 100 auto's per seconde te verplaatsen, waarna er 300 auto's per seconde gebruik willen maken van de snelweg. Er zal een file ontstaan.

Dat is ook precies wat er gebeurt wanneer een blockchains niet schaalbaar is. Transacties worden in de wacht gezet, waarna het soms tientallen minuten kan duren voordat deze transactie verwerkt kan worden. Dat klinkt niet bepaald als een duurzame oplossing.

Avalanche lost dit op door een schaalbare oplossing te bieden die 6500 transacties per seconde kan verwerken. Hiermee zou de blockchain dus een grote stroom aan gebruikers aan moeten kunnen.

Transactiekosten

Wanneer je actief bent als crypto trader, weet je dat het soms ontzettend duur kan zijn om een transactie uit te voeren. Zo was het in 2021 normaal om enkele tientallen dollars te betalen om een transactie op het Ethereum-netwerk uit te voeren. Sterker nog: soms betaalde je tot 100 dollar aan transactiekosten. Hierdoor wordt het al een stuk lastiger om een positief rendement te behalen uit jouw investering.

De transactiekosten die je bij Avalanche betaalt, zijn een stuk lager dan bij netwerken als Ethereum. Deze zul je moeten betalen voor verschillende processen, zoals het maken en minten van activa, het uitvoeren van een transactie, staking en het maken van blockchains. De transactiekosten die je betaalt worden daarna overigens geburned.

Image
netwerk

Hoe werkt Avalanche?

Nu je weet wat Avalanche is en welke problemen het oplost, ben je waarschijnlijk benieuwd naar hoe ze dat precies doen. Dat kunnen we uitleggen door te vertellen hoe Avalanche werkt. Het is gelukkig een stuk makkelijker te begrijpen dan je misschien zou denken.

Zoals ik eerder al zei, gebruikt Avalanche drie verschillende blockchains om zo een betrouwbaar platform te kunnen bieden. Dit is vrij uniek, net zoals een aantal andere eigenschappen van Avalanche. Er zijn ook een aantal technieken die ze van andere blockchains hebben overgenomen. Denk bijvoorbeeld aan het UTXO-model dat door de blockchain van Bitcoin wordt gebruikt, maar ook aan het SegWit-protocol.

X-Chain

De eerste van de drie blockchains heet de X-Chain (Exchange Chain), en is ervoor gemaakt om ontwikkelaars op een simpele manier iets te laten maken. Het gaat hier over digitale activa zoals stablecoins, non-fungible tokens (NFT's), utility tokens, wrapped tokens en equity tokens. Dit netwerk wordt beveiligd door middel van een DAG-geoptimaliseerd consensus algoritme. Dit is een veilig en schaalbaar protocol dat een transactie in een paar seconde aan de blockchain heeft toegevoegd.

C-Chain

Zoals je weet is Ethereum op dit moment de populairste blockchain voor het laten draaien van smart contracts, en dus gedecentraliseerde applicaties (dApps). Avalanche wil natuurlijk het liefst zien dat ontwikkelaars voor hun blockchain kiezen, in plaats van die van Ethereum. Daarom hebben ze de C-Chain (Contract Chain) ontwikkeld, waarmee ontwikkelaars makkelijk hun Ethereum-dApps kunnen overzetten naar Avalanche.

De C-Chain kan werken met alle Ethereum-tooling die beschikbaar is, zoals MetaMask, Web3.js, Solidity en Truffle Suite. Je kunt jezelf voorstellen dat dit een ontzettend belangrijk onderdeel is van Avalanche. Het wordt hierdoor namelijk ontzettend makkelijk om als ontwikkelaar over te stappen van Avalanche naar Ethereum, waardoor het Avalanche-netwerk een grote potentie heeft (alsook het AVAX-token).

P-Chain

De laatste blockchain, de P-Chain (Platform Chain), is verantwoordelijk voor de deelnemers van het netwerk. Zo wordt het gebruikt om validators aan te sturen en om regelt het de staking van tokens. Ook speelt deze blockchain een rol bij het maken van nieuwe blockchains, dat voornamelijk door de X-Chain wordt gedaan.

Zowel de C-Chain als de P-Chain worden beveiligd met het 'Snowman' consensus algoritme, om zo de veiligheid van de smart contracts te kunnen garanderen. Dat is niet het enige dat voor de veiligheid zorgt. Want doordat Avalanche drie blockchains apart van elkaar gebruikt, is het netwerk een stuk minder vatbaarder voor aanvallen. Er wordt in onderstaande video meer uitleg over gegeven.

Dit is makkelijk uit te leggen aan de hand van een centraal systeem. Wanneer een webserver veel informatie bevat, zoals die van Facebook, is dat natuurlijk een goudmijn voor hackers. Ze hoeven dan maar 1 server te hacken om de meest waardevolle gegevens in hand te krijgen. Door de gegevens te spreiden over verschillende servers, is het voor hackers veel minder waardevol om deze servers te hacken. Ze moeten dan immers alle servers hacken om wat aan de informatie te hebben.

We kunnen dit ook vertalen naar Avalanche. Door bepaalde diensten te spreiden over verschillende blockchains, is het veel lastiger voor hackers om alle informatie in handen te krijgen of de blockchain te vernielen. Ze moeten dan immers eerst alle drie de blockchains succesvol aanvallen.

AVAX staken

Wanneer je gelooft in de werking en de visie van Avalanche, of gewoonweg geld wilt verdienen, kun je ervoor kiezen om AVAX te staken. Hiervoor heb je geen zware hardware nodig, zoals bij vele andere blockchains wel het geval is. Het enige dat je nodig hebt is een dual-core processor, 4GB geheugen en 40GB SSD. Of ja, het enige? Je zult natuurlijk ook nog AVAX moeten hebben om te kunnen staken.

Je zult minimaal 2000 AVAX-tokens moeten hebben om te kunnen staken op het Avalanche-netwerk. Dat aantal ligt dus vrij hoog, vergeleken met andere blockchains. Toch kan het een goede investering zijn, gezien de beloningen tussen de 9% en 12% liggen.

Het is overigens ook mogelijk om jouw tokens naar een validator te sturen, om zo een deel van de beloningen te ontvangen. Je hoeft dan een stuk minder AVAX-tokens in te zetten om mee te kunnen staken. Houdt er wel rekening mee dat de beloning die je krijgt dan ook een stuk lager is. In onderstaande video legt men uit hoe je dat kunt doen.

Wat maakt Avalanche zo speciaal?

Nu duidelijk is hoe Avalanche werkt en wat je er mee kunt doen, is het goed om eens te kijken wat er nu zo speciaal is aan Avalanche. Tijdens het lezen van bovenstaande informatie vielen je misschien wel een aantal dingen op. Helemaal als je een beetje weet hoe de blockchains van Bitcoin en Ethereum werken.

Als eerste is het aantal transacties per seconde (TPS) ontzettend hoog vergeleken met Bitcoin en Ethereum. Er kunnen namelijk 6500 transacties per seconde verwerkt worden. Ter vergelijking: Bitcoin verwerkt 7 transacties per seconde, en Ethereum verwerkt er 14 per seconde. Avalanche kan een transactie binnen 3 seconde aan de blockchain hebben toegevoegd. Dat is dus een stuk beter dan traditionele blockchains.

Toch wil ik hier ook graag bij vermelden dat er op dit moment ook blockchains worden ontwikkeld waarbij dit aantal nog een stuk hoger ligt. Zo is de Radix-blockchain erin geslaagd om 1 miljoen transacties per seconde te verwerken.

Naast dat Avalanche dus ontzettend schaalbaar is, heeft het ook nog een andere unieke eigenschap: de interoperabiliteit. Avalanche is namelijk in staat om verschillende blockchains met elkaar te laten samenwerken zonder enige problemen. De Subnets kunnen namelijk met elkaar communiceren, waardoor het mogelijk en makkelijk is om cross- en parachains op te zetten.

Dat laatste is voornamelijk belangrijk om complexe applicaties te laten draaien op Subnets. Doordat het mogelijk zal zijn om bepaalde taken op cross-chains uit te voeren, kunnen er veel zwaardere en complexere taken uitgevoerd worden, zonder dat de kwaliteit van de applicatie hierdoor achteruit gaat. Normaliter zou een blockchain traag kunnen worden wanneer alle taken op dezelfde blockchain worden uitgevoerd. Dat is ook precies de reden dat Avalanche besloot om drie verschillende blockchains te lanceren die elk hun eigen taken uitvoeren.

Conclusie

Wanneer je voor het lezen van dit artikel veel vragen had omtrent de werking van Avalanche, zijn die hopelijk nu beantwoord. We horen steeds meer over Avalanche, en zien ook steeds vaker cryptoprojecten die van het Avalanche-netwerk gebruik maken. Dat is niet raar, want dit netwerk is ontzettend krachtig. Dit komt voornamelijk door de techniek die de ontwikkelaars van Avalanche gebruiken.

Kijkend naar de werking van Avalanche, is het vooral belangrijk om te begrijpen dat er gebruik wordt gemaakt van drie verschillende blockchains. Dit zijn de X-Chain, die wordt gebruikt voor digitale activa, de C-Chain, welke zich focust op Ethereum Virtual Machines (EVM's), en de P-Chain, welke verantwoordelijk is voor de validators en de Subnets.

De kans is groot dat we in de toekomst steeds vaker cryptoprojecten gaan tegenkomen die gebruik maken van Avalanche. Het is namelijk ontzettend eenvoudig om van Ethereum over te stappen naar Avalanche. Op deze manier hoopt Avalanche de strijd aan te kunnen gaan met Ethereum, om deze vervolgens natuurlijk te gaan winnen.

Toch weten we in de cryptowereld natuurlijk nooit of iets ook daadwerkelijk succesvol zal worden. Avalanche is en blijft in ieder geval één van de projecten die we in onze groepen op Discord de komende tijd in de gaten zullen houden. 

Heb je nog vragen over Avalanche of andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten.

Wil je verder praten over de werking van Avalanche? Meld je dan snel aan bij onze AllesOverCrypto Facebook groep! Hier staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.