Het logo en de bedrijfsnaam van propy op een witte achtergrond.

Vastgoed als NFT op de blockchain, dankzij Propy!

In de toekomst wordt het mogelijk om NFTs te bezitten van het vastgoed van grote wereldsterren. Mede-eigenaar van het lanceringsplatform van SpaceX, zie je het al voor je? De mogelijkheden zijn op dit gebied oneindig. Propy maakt het zelfs mogelijk om een klein percentage van je huis te verkopen als NFT.

De vastgoedmarkt wordt vaak als voorbeeld gebruikt, wanneer de meerwaarde van de blockchain technologie wordt uitgelegd. Het is een zeer grote markt, waar zeer veel transacties plaatsvinden. Je kunt een woning niet vergelijken met een doorsnee NFT op OpenSea. Een woning is voor veel mensen de grootste aankoop in hun leven.

Dankzij de blockchain technologie kunnen vastgoedtransacties veiliger, goedkoper en transparanter gedaan worden. Propy wil hier verder in gaan en NFTs van woningen maken, of zelfs woningen fractionaliseren door middel van NFTs. Overigens zijn er meer projecten bezig met het fractionaliseren van NFTs, zoals Convergence Finance (CONV).

Op AllesOverCrypto is er al een blog te vinden omtrent de ontwikkelingen van vastgoed en blockchain technologie, welke is geschreven door mijn collega Matt. In deze blog nemen we het grootste bedrijf op het gebied van vastgoed en blockchain onder de loep. Propy is op dit moment één van de voorlopers, met daarbij de hoogste marketcap van real life vastgoedbedrijven.

Bekijk snel

Propy richt zich naast de blockchain technologie ook op het automatiseren van vastgoedprocessen. In de onderstaande video kun je ontdekken hoe Propy beide aspecten in hun werkwijze implementeert:

Wat is Propy Protocol (PRO)?

Propy is één van de crypto projecten die zich richt op real life onroerend goed. Echte huizen van baksteen in plaats van pixels, dus niet op de onroerende goederen in bijvoorbeeld de metaverse. Het techbedrijf uit Silicon Valley wil een revolutie in de vastgoedsector teweeg brengen.

Het team van Propy ziet al meer dan 15 jaar de problemen die vastgoedtransacties met zich meebrengen. Het proces is tijdrovend en gevoelig voor fraude, wat met de blockchain technologie opgelost kan worden. Propy is opgericht om het verkoopproces in de vastgoedsector te automatiseren. 

Propy zorgt voor het juridisch kader, waarbij het papierwerk in de NFTs door Propy geregeld zal worden. Ook zorgt het bedrijf voor het creëren van deze NFTs. Zo worden de eigendomspapieren in een smart contract gezet, waarbij vastgoed een NFT kan worden. Wanneer er een overdracht plaatsvindt, verandert de rechtspersoon die de eigenaar van de NFT is.

Waarom is onroerend goed als NFT een logische ontwikkeling?

Net als bij bekende NFT collecties, zoals CryptoPunks, is het voor onroerend goed niet nodig om fysiek een overdracht van het eigendom te doen. Je kunt immers moeilijk een woning stelen. 

Propy verwacht dat er in de toekomst steeds meer vastgoedtransacties online zullen plaatsvinden. Door de toenemende ongeregeldheden en de angst voor virussen, worden online transacties steeds meer de norm.

Naast het vastgoed, is de digitale ontwikkeling overal zichtbaar. Kunst wordt met NFTs digitaal en is te gebruiken in de metaverse, maar ook ons geld is digitaal. In totaal is minder dan 10% van al het geld tastbaar in de vorm van munten en briefgeld. 

Ook de aandelenmarkt is digitaal, waardoor investeerders elk uur van de dag op verschillende markten actief kunnen zijn. De grote bedrijven op de aandelenmarkt, zoals Amazon en Alibaba, zijn ook digitale winkels. Steeds meer aankopen worden digitaal gedaan.

Ook goederen met een hoge waarde komen terecht in de digitale wereld. Doordat de echtheid van bijvoorbeeld horloges of customized vervoersmiddelen kan worden vastgelegd op de blockchain, weten kopers dat hun geen oor wordt aangenaaid.

In deze categorie valt ook het onroerend goed, waarbij het eigendom gedigitaliseerd wordt. Ook het papierwerk wat bij een overdracht hoort kan grotendeels gedigitaliseerd worden. Hierdoor kan de overdracht zeer snel van wallet naar wallet gaan, waarbij beide partijen dankzij de smart contracts op een veilige manier deelnemen aan de transactie. 

Waarom zou iemand een vastgoed NFT willen?

Makelaars en woningeigenaren kunnen van onroerend goed een NFT maken. Hierdoor ontdekken ze de cryptomarkt en worden onderdeel van de vernieuwende technologie, waarvan verwacht wordt dat het de wereld enorm zal beïnvloeden.

Het voordeel van onroerend goed als NFT aan te bieden, zijn de royalties. De verkoper van de NFT krijgt een gedeelte van verkopen als royalty uitgekeerd. Daarom zullen unieke locaties de eerste vastgoed NFTs worden. Deze locaties zijn schaars en zeer gewild.

Vaak zijn unieke locaties een statussymbool en hebben ze een grote naamsbekendheid of opmerkelijke bouwstijl. Daarnaast zal vastgoed dat in bezit is van beroemdheden ook zeer gewild kunnen zijn. Een vastgoed NFT gaat weer een stap verder op het gebied van verzamelbare items.

NFT Marktplaats

De marktplaats van Propy zal volledig decentraal opereren, waardoor gebruikers van de marktplaats eigenaar van het netwerk worden. De NFT marktplaats van Propy werkt met smart contracts op de blockchain.

Waar je bij NFT marktplaatsen meestal geen KYC hoeft te doorlopen, is dit bij Propy wel van belang. Bij de verkoop van vastgoed zijn de echte namen van de partijen nodig. Ook is dit een middel om de overdracht van het eigendom nog veiliger te laten verlopen en te voldoen aan de regelgeving. 

Het wordt hierdoor ook mogelijk om een vastgoed gerelateerde NFT als onderpand te gebruiken. Deze nieuwe manier van vastgoed financieren, zal ook helpen bij het verkrijgen van een hypotheek. In de onderstaande video legt Propy zelf uit hoe de decentralisatie van toepassing kan zijn op het vastgoed.

De token van Propy: PRO

De token van Propy is een ERC-20 token, wat betekent dat de token op het Ethereum netwerk is gevestigd. De token is vereist, wanneer je deel wilt nemen aan het programma van Propy. Als gebruiker kan je daarnaast ook PRO verdienen, door je aan te melden en listings te delen.

Gebruikers van Propy zijn niet de enige die PRO moeten bezitten. Ook voor bijvoorbeeld advocaten en notarissen is de coin interessant. Deze partijen worden met PRO beloond voor het aanleveren van gegevens, die in het register verwerkt worden.

Het register is dankzij de blockchain technologie transparant, maar gegevens van de betrokken partijen zullen niet inzichtelijk zijn. Dit wordt gedaan om de gegevens van personen te beschermen. Propy ziet het aanleveren van gegevens als minen. Hiervoor zijn geen dure machines nodig, maar moet je een bepaalde functie hebben om PRO te kunnen ‘minen’. 

Bij het creëren van PRO tokens, zijn 35% van de tokens in een pool gereserveerd. Deze pool is bedoeld voor de beloningen van het minen, oftewel het aanleveren van gegevens. De pool wordt voor drie verschillende onderdelen gebruikt:

1. Gebruikers stimuleren om Propy te gebruiken.

2. Miners stimuleren om gegevens in te voeren in het Propy systeem.

3. Het stimuleren van de adoptie door overheidsorganen, zoals het Kadaster.

Bij de overdracht van eigendommen zijn PRO tokens een belangrijk onderdeel. De token van Propy zorgt voor een connectie tussen betrokken partijen. Door PRO te bezitten, word je onderdeel van het netwerk en is het interessant om ook anderen uit te nodigen voor het netwerk. 

Er wordt PRO in rekening gebracht bij het afronden van de transacties (zoals de overdracht van een NFT) en voor de toegang tot gegevens binnen het Propy ecosysteem. Hierbij kan je denken aan marktanalyses, biedingen en prijsverwachtingen.

Propy Rewards - Learn & Earn

Propy heeft een programma ontwikkeld om het platform en de technologische ontwikkeling te ontdekken, maar hier ook aan te verdienen. Het Learn & Earn programma is bedoeld om gebruikers enthousiast te maken over het platform.

Daarnaast krijg je als makelaar ook beloningen voor andere activiteiten. Zo kan je gebruik maken van de verschillende diensten die Propy aanbiedt. Propy maakt het mogelijk om alle biedingen overzichtelijk in digitale vorm binnen te krijgen. Makelaars kunnen hun wensen delen en zo kopers en verkopers makkelijk bij elkaar brengen.

Hierdoor worden de juiste partijen samengebracht en zal het verkoopproces sneller verlopen. Met een druk op de knop kan een makelaar bijvoorbeeld een bieding afwijzen of accepteren.

Waar kan je PRO kopen?

De token van Propy is op dit moment op drie handelsplatformen verkrijgbaar. De grootste exchange waar je PRO kan kopen is Huobi. Daarnaast bieden Bitrue en HitBTC ook de token aan in hun assortiment.

Geschikte wallet voor de token

Je kunt PRO opbergen in een software wallet. De bekende wallets zoals Trust Wallet en MetaMask Wallet accepteren beiden de token. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om de token in je exchange wallet te houden, maar dit wordt als de minst betrouwbare optie gezien.

PRO kan je naast de software wallet en exchange ook op een hardware wallet opslaan. Dit wordt in de meeste gevallen aangeraden, aangezien je hier zelf de private key in handen hebt en dus daadwerkelijk eigenaar bent van de coins. De bekendste hardware wallet is op dit moment de Ledger Nano S. Deze kan je bij de officiële Nederlandse reseller Cryptomaan kopen.

Het team van Propy

In totaal bestaat het team van Propy uit 41 werknemers. De oprichters van Propy staan nog steeds aan het hoofd van Propy Protocol. Zowel Natalia Karayaneva als Denitza Tyufekchieva hebben dagelijks de leiding over Propy. Karayaneva is de CEO van het bedrijf, terwijl Tyufekchieva de leiding heeft over de bedrijfsontwikkelingen.

Naast de werkzaamheden voor Propy, is Karayaneva sinds 2018 actief als adviseur van Arrington XRP Capital. Daarnaast verricht ze werkzaamheden voor Forbes, waardoor je kan stellen dat we hier met een drukke dame te maken hebben.

Voor deze klussen, was Karayaneva in Bulgarije werkzaam voor MP Group. Hier heeft ze 15 jaar vastgoed gerelateerde werkzaamheden uitgevoerd, die naadloos aansluiten bij de werkzaamheden van Propy.

De andere oprichter van Propy, Denitza Tyufekchieva, heeft een andere weg bewandeld. Tyfekchieva was voor de activiteiten bij Propy werkzaam als bestuurslid bij UNWE, een business club in Bulgarije.

Daarvoor was Tyufekchieva actief als sales manager bij Corona. Nee, ze verkoopt geen vaccins of mondkapjes. Tyufekchieva was actief bezig met de import van het goudgele drankje naar Bulgarije.

Ook de CFO is afkomstig uit Bulgarije. Maria Angelova is de CFO van Propy, die voorheen voor verschillende bedrijven actief was als CFO. Deze functie bekleedde ze bij New Project Media en BNP Paribas.

Bij de laatste werkgever heeft ze eerst flink carrière moeten maken om CFO te worden. Angelova begon als Senior Accountant bij BNP Paribas, maar werd twee keer gepromoveerd, zodat ze op de stoel van CFO kwam te zitten.

Naam Functie Ervaring
Natalia Karayaneva CEO Arrington XRP Capital

Forbes

MP Group

Denitza Tyufekchieva Manager Bedrijfsontwikkeling Business Club UNWE

Corona

Maria Angelova CFO New Project Media

BNP Paribas

Naast de jarenlange ervaring van verschillende teamleden, heeft Propy ook een aantal adviseurs die naast hun adviserende rol actief zijn bij grote bedrijven. Eén van de adviseurs is Barry Enderwick. Enderwick heeft 11 jaar gewerkt bij Netflix, waarbij hij bezig was met de marketing van het bedrijf. Na twee promoties werd Enderwick zelfs CMO bij Netflix.

Daarnaast is Daniel Kottke ook een de adviseur van Propy, die daarnaast werkzaam is bij Apple. Sterker nog, Kottke was een vriend van Steve Jobs en tevens één van de eerste werknemers van Apple. In de onderstaande video van Propy, kun je een meer informatie over Daniel Kottke vinden:

Roadmap - Wat zijn de toekomstplannen?

Propy Protocol heeft voor 2021 en 2022 een roadmap gemaakt. Helaas is de roadmap vrij globaal en is het lastig om de daadwerkelijke plannen te achterhalen. Het is zeer goed mogelijk dat de plannen voor 2022 in een later stadium gedetailleerd weergeven worden.

Propy gaat zich in 2022 richten op het verder ontwikkelen van hun project. Hierbij wordt er gewerkt aan een verzekeringsfonds. Daarnaast richt Propy zich op het ontwikkelingen van leningen voor onroerend goed NFTs.

Ook is de gamification van de dienst een speerpunt. Gamification betekent dat elementen van games gebruikt worden in de offline wereld, zoals de vastgoedmarkt. Propy wil dit gaan gebruiken voor bijvoorbeeld bezichtigingen.

Roadmap van Propy

Kritische noot

De ontwikkelingen rondom vastgoed en de blockchain technologie kunnen lastig te begrijpen zijn. Vastgoedeigenaren moeten de meerwaarde eerst nog ontdekken. Met name de oudere doelgroep, die de technologische ontwikkelingen moeilijk kunnen bijbenen, zullen moeten wennen aan deze gang van zaken.

Natuurlijk is het voor de oudere doelgroep mogelijk om een kundige makelaar hiervoor in te schakelen. Echter zal deze de kopende en verkopende partijen mee moeten nemen in het proces, waardoor een duidelijke uitleg noodzakelijk is.

Een ander kritisch punt is de rol van de overheid. Propy werkt nauw samen met overheden, omdat er bijvoorbeeld gegevens van verschillende Kadasters nodig zijn. Wanneer overheden een actieve rol gaan spelen in het tokenizen van vastgoed, is de vraag wat de rol van Propy zal zijn.

Conclusie

Sinds 2021 zijn NFTs bij een breed publiek bekend geworden. De hype begon met het kunstwerk van Beeple, wat voor 69 miljoen Amerikaanse dollars verkocht werd. Daarna werd een Banksy verbrand en aangebonden als NFT, zodat het schilderij enkel als NFT te koop was. Daarnaast kochten vele beroemdheden de non-fungible tokens en steeg de waarde van NFT collecties zoals CryptoPunks.

NFTs optimaliseren het houderschap en overdracht van goederen. Ook voor de vastgoedmarkt is de blockchain technologie, met daarop de NFTs, een ontwikkeling voor de toekomst. Propy is één van de bedrijven die zich richt op het digitaal aanbieden van vastgoed.

Het team heeft de nodige jaren ervaring in de vastgoedwereld en wordt geadviseerd door ervaren adviseurs. Vandaag de dag is het nog moeilijk voor te stellen, dat vastgoedtransacties digitaal gedaan kunnen worden. Wie weet zal het over enkele jaren de norm zijn, waar partijen als Propy voor zullen zorgen.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over NFTs en vastgoed? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met ruim 100.000 andere liefhebbers van crypto.

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over de ontwikkelingen  omtrent de NFTs en vastgoed!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.