Blockchain wordt door velen gezien als dé innovatie van de 21e eeuw. Die innovatieve oplossingen en ideeën die uit deze techniek voortkomen staan nog in hun kinderschoenen.
Zo was daar eerst Bitcoin (BTC), die vandaag de dag wordt gezien als een waardevolle store-of-value en een eventuele concurrent van het al eeuwenoude fysieke goud.
Een paar jaar later kwam Ethereum (ETH) met een compleet andere use-case van de blockchain, namelijk een smart contract platform waarop andere ontwikkelingsteams konden bouwen. Een heel ecoysysteem ontwikkelt zich momenteel rond de Ethereum-blockchain, waaronder dynamische sectoren zoals DeFi en NFT's.
Toch lijken smart contracts en DeFi niet het laatste stadium te zijn van de blockchain-techniek. Er is namelijk een nieuwe use-case opgedoken die de hele markt op zijn kop zet: Shiba Inu.
All jokes aside, Shiba Inu kent de afgelopen weken enorme groei en is zelfs de top 20 van CoinMarketCap binnengedrongen. Momenteel heeft de memecoin een waarde 11 miljard dollar! Dat is net zoveel als het bedrijf AEGON of Mitsubishi Heavy Industries.
In het echte leven is Shiba Inu een Japanse hondensoort die bekend is van de "Doge" meme. Ook Shiba Inu Coin neemt niet alles even serieus en positioneert zichzelf als een "memecoin". Maar is een crypto-project met een waarde van 11 miljard nog wel een meme? En wat is Shiba Inu Coin?
Bekijk snel:
Dogecoin versus Shiba Inu
In 2013 werd een specifieke hondensoort uit het niets erg populair. Dat was het jaar van de zogenaamde Doge meme. Deze meme bestond uit een plaatje van een Shiba Inu met daaromheen grammaticaal slechte teksten in verschillende kleuren. De meme werd zo populair, dat er eind 2013 een cryptomunt van gemaakt werd: Dogecoin (DOGE).
Wat niemand toentertijd had verwacht, is dat de Dogecoin cryptomunt enorm populair en veel waard werd. Sinds begin 2021 trekt Dogecoin zelfs de aandacht van multimiljardair en Tesla-eigenaar Elon Musk.
Het succes van Dogecoin trok ook andere ontwikkelaars aan. Eén van die projecten is Shiba Inu, met de bijnaam: "DOGECOIN KILLER"
Onderstaande video van AllesOverCrypto vertelt je alles dat jij zou moeten weten over Dogecoin!
Wat is Shiba Inu?
"DOGECOIN KILLER" klinkt spannend, maar wat maakt Shiba Inu beter dan Dogecoin?
Decentraal community project
Shiba Inu is een experiment op het gebied van gedecentraliseerde community-vorming. Zo'n community-project concept is niets nieuws voor de crypto-wereld van 2021. Nog niet zo lang geleden zagen we een enorme hype rondom SAFEMOON en andere vergelijkbare coins. Dit zijn ook allemaal "community-gedreven" projecten. De oprichter van Shiba Inu zei dit over het project:
We are an experiment in decentralized spontaneous community building
Ook in de whitepaper van Shiba Inu komt het woord decentralisatie meerdere malen terug. Zo haakt de whitepaper in op de situatie tussen Reddit, WallstreetBets en GameStop eerder dit jaar:
WallStreetBets tested the waters of what it would look like to disperse control to consumers and inexperienced investors alike.
De whitepaper geeft aan dat deze situatie inspirerend was, maar dat het niet lang duurde vanwege bureaucratie en een gecentraliseerde samenleving. In de tussentijd waren de oprichters van Shiba Inu druk bezig met een "100% community-gedreven cryptocurrency experiment".
Vitalik Buterin
In het kader van decentralisatie hebben de ontwikkelaars van Shiba Inu 50% van de tokens "geburnt" door ze naar de wallet van Vitalik Buterin te sturen. Uit de whitepaper blijkt dat het project ervan uitgaat dat Vitalik de coins niet zal verkopen.
Echter bleek vandaag, 13 mei 2021, het tegenovergestelde het geval. Vitalik heeft namelijk 1 miljard van zijn SHIB-tokens, wat ongeveer neerkomt op 10% van zijn totale SHIB-portfolio, verkocht om deze vervolgens te doneren aan India's Crypto Covid Relief Fund.
Ecosysteem
Ten tweede zou je kunnen stellen dat Shiba Inu een ambitieuzer project is dan Dogecoin. Het Shiba Inu ecosysyteem gaat namelijk niet uit één cryptomunt bestaan, maar uit drie verschillende cryptomunten: SHIB, LEASH en BONE.
De oplettende lezer heeft het woord "gaat" opgemerkt en weet daarmee dat dit niet de huidige situatie is, en dat klopt. Vooralsnog zijn alleen de SHIB-token en de LEASH-token beschikbaar om te kopen en verkopen. De BONE-token wordt op een later moment uitgebracht, gelijktijdig met ShibaSwap de decentrale exchange van het Shiba Inu experiment.
ShibaSwap
Het doel van ShibaSwap is om de tokens van het Shiba Inu ecosysteem veilig en decentraal te kunnen traden. Net als Uniswap (UNI), is ShibaSwab een DEX.
ShibaSwap heeft in grote lijnen 3 toepassingen: DIG, BURY en SWAP. Wanneer SHIB-token houders één van deze 3 doen, dan genereren ze winsten die over de "Puppy Pools" worden verdeeld, waar het leger van SHIB-houders hun tokens "begraven" hebben of aan het "graven" zijn voor BONES-tokens.
Dit concept is vergelijkbaar met een liquidity pool of staking, maar gebruikt vooral leuke benamingen om zo een ander publiek aan te spreken dat geïnteresseerd is in memecoins.
BURY, oftewel "begraven" is eigenlijk het staking-mechanisme van het Shiba Inu ecosysteem. Waar je met andere Proof of Stake cryptomunten, zoals Ethereum, Polkadot (DOT) en Cardano (ADA) je munten kan staken, BURY je ze bij Shiba Inu.
Je kunt de verschillende tokens in de toekomst ook in een liquidity pool stoppen en zo liquiditeit verschaffen aan dat trading pair. Als liquidity provider heb je niet alleen de native tokens van het Shiba Inu ecosysteem nodig, maar ook ETH. In ruil voor die liquiditeit krijg je BONE-tokens. Deze liquidity pools worden Puppy Pools genoemd.
SHIB-token
SHIB token is de eerste token van het Shiba Inu project en stelt gebruikers in staat om er miljarden of zelfs triljoenen van te bezitten. De cryptomunten zijn namelijk enorm "goedkoop". In werkelijkheid is dit niet echt goedkoop, want als je kijkt naar hoeveen een munt waard is, gaat niet om de prijs per cryptomunt, maar om de totale marketcap.
Zo'n marketcap bereken je door prijs per munt keer het aantal munten in omloop te doen. Dat is ook één van de redenen dat Bitcoin zo "duur" is per munt: er zijn maar 19 miljoen Bitcoins in omloop.
Daarentegen is het maximale aantal SHIB-tokens dat ooit in omloop zal zijn één quadriljoen! Momenteel zijn er nog "maar" 400 biljoen SHIB-tokens in omloop. Het is dus goed om te beseffen dat de prijs per munt niks te maken heeft met de daadwerkelijke waarde van een munt.
De SHIB-token kwam uit in augustus 2020 en kent sindsdien een enorme groei. De bijnaam DOGECOIN KILLER komt ook vanuit het feit dat SHIB-tokens de marktwaarde van Dogecoin kan overnemen zonder ooit de één cent aan te raken.
LEASH-token
De LEAST-token is de tweede token van het Shiba Inu ecosysteem. De naam leash betekent in het Nederlands "riem". De bedoeling van deze token zou dan ook zijn dat de prijs ervan verbonden zou zijn aan de prijs van Dogecoin.
Later werd er besloten om de LEASH-token een simpele ERC-20 token te maken, net als SHIB.
In tegenstelling tot de SHIB-token heeft de LEASH-token een mega schaarse voorraad van ongeveer 100.000 tokens. Hierdoor is de prijs per token veel "duurder" dan de prijs per token van SHIB, maar is de totale marketcap veel minder.
BONE-tokens
De derde token van het Shiba Inu ecosysteem is de BONE-token en is nog niet verhandelbaar. De BONE-token gaat een governance token worden, wat betekent dat je er mee kunt stemmen. Zo kun je met de BONE-tokens in de toekomst gaan stemmen welke token pairs op ShibaSwap gelist worden. Hoe meer BONE-tokens je hebt, hoe meer stemrecht.
De GRRR lijst
Het Shiba Inu ecosysteem heeft ook nog een zogenaamde "Grrr lijst". Deze lijst zorgt ervoor dat de wallets van centrale exchanges niet mee kunnen doen aan de beloningen van het staking-mechanisme en de liquidity pools. De enige die mee kunnen doen hieraan zijn particuliere investeerders.
Dit past goed binnen de visie van Shiba Inu, waarin het project zo decentraal mogelijk moet zijn. In totaal zullen 250 miljoen BONE-tokens in omloop zijn.
Tokenomics
Voor de ontwikkeling van het Shiba Inu ecosysteem wordt 5% van alle BONE-tokens verdeeld onder het ontwikkelingsteam, wat neerkomt op 12,5 miljoen tokens.
- 4.000.000 tokens gaan naar de ontwikkelaars.
- 1.250.000 tokens gaan naar de moderators van de social media groepen.
- 1.000.000 tokens gaat naar marketing
- 6.250.000 tokens worden vastgehouden om het momentum erin te houden zodra ShibaSwap gelanceerd is.
Roadmap
De roadmap, of zoals de whitepaper het noemt de "ruffmap", blijft geheim om zo een concurrentievoordeel te houden. Er staan een aantal toepassingen op de planning:
- ShibaSwap: decentrale exchange van Shiba Inu
- Artist Incubator: een leerprogramma om artiesten te helpen
- NFT project
Conclusie
Het Shiba Inu project is niet als erg serieus te beschrijven. Vergelijkbaar met Dogecoin, lijkt het project een uit de hand gelopen grap te zijn. Toch zit er wel degelijk wat ontwikkelingswerk achter het project. Zo bestaat het ecosysteem uit 3 verschillende tokens en kunnen token houders hun tokens staken. Daarnaast is er ook een eigen decentrale exchange op opkomst en staan er een aantal andere ontwikkelingen op de roadmap. Dat kunnen we bij Dogecoin niet zeggen.
Toch lijkt de waarde van de cryptomunt hem vooral in de community te zitten. Social media en internet zorgen ervoor dat letterlijk iedereen wat mee kan krijgen over memecoins, waaronder Shiba Inu. Een "community-gedreven cryptomunt" klinkt voor vele jonge investeerders als muziek in de oren.
Voor de wat meer ervaren handelaren is dit waarschijnlijk niet de cryptomunt waarin je wilt investeren. Het crypto-project heeft namelijk geen duidelijk doel voor ogen en is bovendien gebaseerd op een meme.
Tot slot is de marketcap van Shiba Inu al zo hoog, dat het naar mijn mening erg onwaarschijnlijk is dat deze nog veel door gaat stijgen.
Hopelijk vond je de blog duidelijk en leuk om te lezen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!
Bannerafbeelding van Seregraff/Shutterstock