Altseason

Wat betekent altseason?

Je hebt het wellicht wel gehoord, iedereen in de wandelgangen heeft het erover. Altseason staat voor de deur en 2021 belooft een schitterend jaar te worden voor de altcoins. Maar is dit werkelijk zo? En hoe komt een altseason tot stand?

We zitten allemaal verbaasd te kijken naar de potentiële groei die Bitcoin heeft gemaakt in nog geen jaar tijd. Tijdens de start van de pandemie in april 2020, zakte de Bitcoin terug naar een bedrag van 4.000 dollar. Bijna een jaar later, heeft Bitcoin een astronomische all time high bereikt van maar liefst 57.000 dollar. Maar hoe hard de markt ook kan stijgen, kan deze ook weer gaan zakken. We bekijken hier hoe altseason tot stand komt en wat de voorspellingen zijn voor de altcoins in 2021.

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over Altseason en de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua investering ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Header image: Wit Olszewski/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat zijn altcoins?

Een altcoin is een cryptomunt die gezien wordt als alternatief voor Bitcoin, vandaar de naam Altcoin. Altcoins werken zoals de originele Bitcoin. Met behulp van een private key kan een betaling gedaan worden van wallet A naar wallet B of naar een exchange. In principe is een altcoin niet zeer verschillend van Bitcoin, maar door de Bitcoin dominantie spreken we van altcoins wanneer we het hebben over alle andere crypto dan Bitcoin.

Het is dan ook niet verrassend waarom altcoins reageren op prijsfluctuaties van Bitcoin. Wanneer de Bitcoin zoals afgelopen dagen in een falling wedge zit, zien we figuurlijk het bloed door de straten vloeien en raken we massaal in paniek. Maar is dit wel nodig? Laten we kijken hoe altcoins zijn ontstaan en hoe we kunnen ontdekken of er een altseason aankomt.

Hoe zijn altcoins ontstaan

Bij het ontstaan van de Bitcoin was iedereen razend enthousiast en benieuwd naar deze nieuwe financiële toekomst die alle huidige monetaire systemen onderuit zou halen. Met technologische kennis werd er een nieuwe structuur gelanceerd, de Blockchain die we tot op de dag van vandaag kennen. De Bitcoin kende meteen grootse interesse, enerzijds door de mystiek van de munt maar anderzijds ook door de nieuwe structuur die streeft naar decentralisatie van het monetaire systeem.

In 2014 werd de eerste altcoin geboren, Namecoin (NMC). Namecoin was gebaseerd op Bitcoin en gebruikte ook dezelfde proof-of-work consensus. Het open en decentrale karakter heeft het mogelijk gemaakt voor iedereen met kennis om zelf een cryptomunt op de markt te brengen. Er zijn verschillende redenen waarom altcoins bestaan, het is vooral omdat iedereen toegang heeft tot de blockchain. Er zijn ook groepen en developers die een crypto project lanceren omdat ze net de competitie willen aangaan met Bitcoin. Ze geloven dat zij een nieuwe crypto hebben ontwikkeld die even goed of zelfs beter is dan Bitcoin en hopen hiermee de Bitcoin dominantie over te nemen.

Hoe herken je altseason?

De beste en eenvoudigste manier om een altseason te herkennen is door te kijken naar de Bitcoin-dominantie. Deze dominantie is het percentage van het marktaandeel op de gehele cryptomarkt. Deze kan je analyseren aan de hand van de market cap. Doordat Bitcoin de eerste crypto op de markt was, bestaat deze al langer en heeft het veel vertrouwen gewonnen door investeerders omdat het eerder heeft laten zien hoe de prijs zich positief ontwikkelt. Maar hoe verhoudt dit zich tot de altcoins?

De meest significatie altseason zagen we tussen 2017 en midden 2018. De dominantie van Bitcoin viel terug op minder dan 40% terwijl Ethereum aan de haal ging met een stijging van 13.400%. Sommige spreken van Altcoin Season wanneer 75% van de top 50 coins beter presteren dan Bitcoin over een periode van de laatste 90 dagen. Dit is echter een richtlijn. Als we kijken naar afgelopen september zien we een zeer kortstondige altseason die slechts enkele weken heeft geduurd.

Altseason maakt een start wanneer Bitcoin significant verliest aan deze dominantie op de markt. Eind december van 2017 zagen we dat de Bitcoin-dominantie zakte van 69% naar 37%. Deze periode staat nu ook bekend als de grootste Altseason tot dusver.

In maart 2018 herhaalt de geschiedenis zich. Er is een daling van de dominantie van Bitcoin van 50 naar 38% in een tijdspanne van 40 dagen. We zien hier dat de aankoop van Altcoins aanzienlijk toeneemt: Altseason!

Kunnen we inschatten wanneer Altseason eraan komt? Door technische analyses te maken en de charts te analyseren kunnen we wel een idee krijgen van de huidige ontwikkelingen van de markt. Het aantal Bitcoin dat verhandeld wordt op de markt is belangrijke factor. Wanneer we investeren in een munt, zetten we deze meestal vast op een exchange of nog beter op een ledger. Wanneer grote spelers, ook wel whales genoemd, ineens een groot aantal Bitcoin uit een hardware wallet halen en versturen naar een exchange, is dit een signaal dat er een verschuiving gaat plaatsvinden van Bitcoin. Deze persoon stuurt een groot aantal crypto de markt in om deze te gaan verhandelen, hij gaat als het ware zijn Bitcoin omruilen tegen andere altcoins of omzetten naar fiatgeld.

Dit betekent dat de Bitcoin dominantie afneemt, wat invloed heeft op de marktprijs van Bitcoin. Wanneer er op grote schaal geïnvesteerd wordt in altcoins, ontstaat er al vrij snel FOMO. Deze Fear Of Missing Out, zorgt ervoor dat kleinere investeerders de trend volgen en ook gaan investeren in deze altcoin. Dit zorgt er voor dat Bitcoin dominantie nog verder gaat afnemen, waardoor we terecht komen in een vicieuze cirkel waarbij het interessanter is om te investeren in één of meerdere altcoins.

Wanneer de vraag naar een bepaalde crypto op korte tijd enorm toeneemt, heeft die ook effect op de prijs. Hierdoor zal de waarde van de altcoin ook gaan toenemen. Deze procentuele groei brengt dan wederom FOMO met zich mee.

Image
Altseason
Source: Blockchaincenter

Hoelang duurt een altseason?

Uiteraard willen we allemaal graag weten hoelang Altseason duurt, zodat we lekker kunnen cashen gedurende deze periode. Maar zoals veel in de wereld van crypto, zijn veel zaken onvoorspelbaar. Als we kijken naar het verleden, duurde altseason in 2017-2018 maar liefst een paar maanden. Dit was dan ook een ontzettend indrukwekkende periode van altcoins waar verschillende projecten x20 gingen in een paar weken tijd. De laatste altseason van september 2020 duurde slechts een paar weken. Niemand kan met zekerheid zeggen of we op weg zijn naar een nieuw altseason en wanneer deze opnieuw gaat doorbreken. Doe daarom altijd je eigen onderzoek en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De populairste altcoins

Natuurlijk willen we weten wat de meest populaire altcoins zijn, zodat we hierop kunnen anticiperen. Met maar liefst meer dan 5000 crypto willen we niet alleen weten óf en wanneer het altseason is, maar ook welke coins interessant zijn om in te investeren. De meest gekende altcoins zijn Cardano (ADA) en Ethereum (ETH) die zich afgelopen maanden hebben bewezen met een indrukwekkende stijging. Maar er zijn nog meer altcoins die veel potentieel hebben!

Wanneer we kijken naar de chart van BlokchainCenter, krijgen we een overzicht van de top 50 presterende crypto over de afgelopen 90 dagen. Gelukkig zien we dat alles een positieve trend heeft, behalve Ripple met een verlies van 31,2%. Bitcoin staat op de chart op plaats 31 van de 50 met een procentuele groei van 151,1% in de afgelopen 90 dagen. We zien dus dat altcoins al volop de race hebben ingezet om hun dominante positie op de cryptomarkt op te eisen.

De coins rechts van Bitcoin, die dus minder procentuele groei kenden dan Bitcoin, geven de indicatie dat er Bitcoin Season gaande is. Crypto aan de andere zijde, die meer procentuele groei hebben gekend, vertonen duidelijk tekenen van alt season. Als we kijken naar Voyager Token (VGX) zien we een stijging van maar liefst 4331%. De veelbesproken Cardano staat op moment van schrijven op een mooie 8ste plaats met een groei van 708%. Momenteel zien dat we Bitcoin halfweg de top 50 chart zit, wat kan betekenen dat het nog alle kanten kan opgaan.

Bovenstaande gegevens zijn gebaseerd op de dag van schrijven, 1 maart 2021.

Charts

Voornaamste altcoins die duiden op alt season en die beter presteerde dan Bitcoin in de afgelopen 90 dagen:

Ethereum + 156 %
BNB + 704 %
DOT + 578 %
DOGE + 1 391 %
VGX  + 4 331%

Voornaamste altcoins die duiden op bitcoin season op basis van de afgelopen 90 dagen:

XRP      - 31 %
LINK + 96 %
XLM + 121 %
CRO + 120 %

Alvorens we uitspraken kunnen doen wanneer altseason begint en of we daadwerkelijk in een altseason zitten, is het belangrijk om een grondige analyse te doen. Enkel door een technische analyse en het bekijken van de charts, kunnen we bekijken hoe de markt evolueert en welke evoluties een bepaalde altcoin kan gaan maken.

DYOR

We zien dat steeds meer mensen de weg vinden naar de crypto exchanges en investeren in crypto. Dit is natuurlijk fantastisch nieuws, maar de komst van veel verschillende cryptomunten, kan er ook voor zorgen dat je beïnvloed wordt door veel verschillende meningen van anderen en door vooral de FOMO en FUD.

Het is natuurlijk belangrijk dat je verder kijkt naar de procentuele groei die een altcoin of Bitcoin heeft gemaakt in de afgelopen periode. Blind investeren puur op basis van meningen van derde, is zeker niet aan te raden. Het feit dat alle crypto gebouwd zijn op een blockchain aan de hand van een open-source karakter, geeft jou de mogelijkheid om hun whitepapers en roadmap te raadplegen. Onderzoek zelf waar een crypto voor staat, en welke doelstellingen ze willen bereiken. Vind je het een goed project en geloof je in hun kracht? Dan is het te overwegen om te investeren. Via de website van AllesOverCrypto kan je ook een overzicht raadplegen van alle cryptocurrency’s met bijhorende uitleg, alle informatie op één plaats.  Daarom is DYOR belangrijk: Do Your Own Research.

Image
Altcoins
Barks/Shutterstock.com

Risico-analyse

Als we kijken naar Voyager Token (VGX) die maar liefst 4000% is gestegen over de afgelopen 90 dagen, hadden we toch allemaal massaal geld willen investeren voor die grote uitbraak, toch? Een risico-analyse gebeurt niet vaak genoeg om ook de minder aangename kant van crypto investeringen in te calculeren. In onze AllesOverCrypto Masterclass bespreken we uitvoerig risico-analyses en hoe jij hier het beste mee kan omgaan in de wereld van crypto.

Hoe om te gaan met sterke prijsfluctuaties

Wanneer de exchanges helemaal rood kleuren, geraken we massaal in paniek. We vinden investeren heel spannend en kunnen dan ook doorgaans genieten van groene cijfers die ons allemaal financieel veel beloven. Maar net zoals eender welke monetaire markt, kent de wereld van crypto ook correcties en neerwaartse prijsverandering.

Eens in de zoveel tijd krijgen we correcties die tot 30% of meer kunnen zijn van de totale waarde. Omdat we het zo gewoon zijn om onze portefeuille te zien stijgen, raken we massaal in paniek en hebben we totaal geen idee wat we moeten doen. Verkopen, traden, hodlen? Het is daarom belangrijk om altijd een plan te hebben. Stel doelen voor jezelf hoe jij om gaat gaan met investeringen maar ook met verliezen.

Uitzoomen

Wanneer we horen dat altseason eraan komt, zijn we geneigd om vol te gaan voor de altcoins waar wij in geloven, maar als we kijken hoe een munt afgelopen week is gedaald in waarde, worden we angstig. Investeren in een altcoin die afgelopen week fors is gedaald? Maar wanneer we ons onderzoek verder doen en uitzoomen op maandbasis of zelfs jaarbasis, zien we dat deze altcoin nog steeds een stijging heeft van bijvoorbeeld 300%. Bekijk daarom altijd het grotere verhaal en raadpleeg altijd hun whitepaper.

Conclusie

De wereld van crypto verandert dag en nacht, dit is ook wat de markt net zo spannend maakt. We hebben afgelopen periode een forse stijging gezien van zowel Bitcoin, maar ook van een aantal altcoins. Vele denken dan ook dat altseason voor de deur staat en dat we weer grote stappen gaan maken met onze geliefde altcoins. We speculeren volop of altseason eraan komt en zo ja wanneer. Leden in de Facebookgroep van AllesOverCrypto zijn zichzelf aan het voorbereiden. Benieuwd in welke altcoins zij geloven? Vraag het hen en krijg nieuwe inzichten!

Wil je zelf graag een crypto parel ontdekken en zo grote stappen zetten? In onze masterclass onthullen we hoe jij zelf een cryptoparel kan ontdekken!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.