OpenSea

OpenSea: NFTs kopen, verkopen én je eigen NFT maken.

In een cryptowereld waar NFT’s het landschap domineren in 2021, zijn we natuurlijk allemaal op zoek naar dé manier om zelf aan de slag te gaan met onze eigen non-fungible token. Begin maart 2021 verkocht Beeple een non-fungible token (NFT) voor een slordige 69 miljoen dollar, een absoluut monsterbedrag. We kennen inmiddels het fenomeen omtrent NFTs en welke mogelijkheden het biedt, maar hoe kunnen we zelf NFTs kopen en verhandelen, maar ook zelf maken? Ontdek OpenSea, hét platform voor alle NFTs.

Header image: Spyro the Dragon/Shutterstock.com

Bekijk alvast OpenSea

Bekijk snel

Wat zijn NFT’s  

Wat zijn NFT’s en waarom domineren deze het crypto landschap? Non fungible tokens zijn unieke digitale assets die niet gerepliceerd kunnen worden. In de traditionele cryptotrading, versturen we munten over de blockchain waarbij ze steeds eigendom zijn van een andere investeerder. De crypto munt die we momenteel bezitten in onze portefeuille, is momenteel van ons, maar vanaf dat we deze verhandelen, is het niet langer traceerbaar van wie deze crypto nog eigendom is geweest. Investeer je in een nieuwe cryptoparel? Dan ontvang jij een munt, maar je hebt geen idee wie de vorige eigenaar was.

Zo een NFT heeft net de eigenschap dat deze digitale asset een uniek item is, wat in de broncode wordt vastgelegd door de gebruiker. Het wordt gebruikt om het eigendom van iets te vertegenwoordigen. In de fysieke wereld kunnen we dit vergelijken met het kopen van onroerend goed. Er is maar één eigenaar van een bepaald stukje land en het unieke perceel kan ook niet geproduceerd worden. Je kan verschillende replica's hebben van de gekende Mona Lisa, maar is er maar één origineel kunstwerk.

De aard van deze digitale items kunnen variëren van kunstwerken, liedjes of zelfs in-game items. We zien dat veel game-gerelateerde projecten vol enthousiasme gebruik maken van NFT en het aanbieden van een in-game NFT-platform waarbij gebruikers hun unieke assets kunnen verhandelen. Ze kunnen een avatar maken en deze vervolgens te koop aanbieden zodat een speler gebruik kan maken van een uniek in-game personificatie die je nergens anders kan zien.

NFT’s kunnen bestaan op verschillende blockchains, maar voor nu focussen we ons op de unieke tokens die worden aangeboden op het platform van OpenSea. Wil je weten hoe je zelf een passief inkomen kan genereren met NFTs? 

Wat is OpenSea?

OpenSea is een gedecentraliseerde marketplace voor non-fungible tokens (NFT) voor het kopen, verkopen en verhandelen van deze unieke tokens. Zelf zeggen ze hét grootste platform te zijn voor het verhandelen van NFT’s. Voor het eerst kan je een digitaal product bezitten. In het verleden zien we dat bestaande kunstwerken zoals afbeeldingen, eenvoudig nagemaakt kunnen worden waardoor er geen credits meer gaan naar de effectieve kunstenaar. Met de blockchain-technologie wordt alle informatie over deze NFT vastgelegd zodat de rechthebbende eigenaar steeds teruggevonden kan worden in de broncode.

Deze digitale items waren eerder onderdeel van de data van een bedrijf. Laten we kijken naar populaire games zoals Fortnite. Je kan de outfit van je favoriete avatar gaan wijzigen, maar deze zal nooit van jou zijn. Dit omdat er regels vanuit het centrale bestuur zijn opgelegd die bepalen wat mogelijk is in het platform en wat niet. 

In tegenstelling tot NFT’s, kan je een outfit gaan ontwerpen die niet tot het platform behoort, maar waar jij de eigenaar van bent. Een platform zoals OpenSea toont meteen de vrijheid die iedereen heeft betreft het ontwerpen en verhandelen van NFTs. OpenSea heeft meer dan 14 miljoen items gelist en er komen er nog elke dag bij.

Ethereum-wallet

Alvorens je kan handelen in NFT’s op OpenSea heb je een Ethereum-wallet nodig. Dit is een wallet die gelinkt is aan ERC20-tokens op de blockchain van Ethereum. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een Ethereum-wallet te openen. In het verleden hebben we reeds handleidingen geschreven voor verschillende wallets. Ontdek hier welke voor jou het beste werkt:

Soorten Ethereum-wallets

Start met OpenSea

Nu je wallet is verbonden, ben je klaar om te gaan handelen in unieke NFT’s. Zorg er steeds voor dat je wat ETH in je wallet hebt, om je items te kopen maar ook zeker om de bijkomende gaskosten te betalen. We weten inmiddels dat de transactiekosten behoorlijk kunnen oplopen.

Op het dashboard van OpenSea krijg je meteen de mogelijkheden te zien. OpenSea profileert zichzelf als dé grootste NFT marktplaats. Meteen zie je dat je zelf op zoek kan gaan naar NFTs of zelf je creativiteit de vrije loop laten. Alvorens we hier verder op ingaan, bespreken we eerst het menu.

Image
OpenSea
Bron: opensea.io

Browse

Er zijn ontzettend veel NFTs in omloop bij OpenSea dus is het wel belangrijk dat je gemakkelijk kan navigeren. Via het tabblad Browse kan jij op zoek gaan naar artikelen. Als je de naam van het bepaalde kunstwerk weet, kan je rechtstreeks navigeren. Zo niet, kan je de filteropties gebruiken. Zo kan je kiezen tussen onder andere kunst maar ook collectibles of sports. Wanneer je hier kiest voor een marktsegment, krijg je meteen de topcollectie te zien en de trending items. Deze verschijnen bovenaan in je zoekresultaten.

Door bijkomende filters te activeren, kan je ervoor kiezen om meteen de NFTs te tonen met de hoogste prijs, of items die binnenkort verlopen. Ben je enkel bereid om een item te kopen dat in de uitverkoop staat? Er zijn verschillende filteropties zodat iedereen makkelijk door het netwerk kan navigeren.

Het netwerk maakt ook gebruik van verschillende statussen per item. Bovenaan kan je standaard filteren tussen soorten NFT, maar links in het menu kan je kiezen voor verschillende statussen:

Buy now

Dit zijn de werken die meteen te koop worden aangeboden. Dit zijn werken die al langer beschikbaar zijn en uiteraard is dit de grootste groep van NFTs. 

New

Ben je op zoek naar de laatste nieuwe NFTs op het platform? Via de filter ‘New’ kan jij zien welke werken er onlangs zijn toegevoegd aan het platform. Via deze filter kan jij bekijken of er zich nieuwe trends voordoen in de wereld van NFT. Dit is niet alleen handig om deze te kopen, maar ook om zelf als maker aan de slag te gaan.

On Auction

Het gebeurt ook vaker dat kunstenaars niet kiezen voor een doorsnee verkoop, maar dat ze besluiten hun werk te veilen via een auction. Deze heeft een vaste einddatum. Wanneer deze is verstreken wordt het werk verkocht voor de hoogste bieder. Bij elk item kan je kijken wat het hoogste bod is en wie dit bod heeft uitgebracht. 

Has Offers

Niet elk werk is interessant en krijgt biedingen, dat zou te mooi zijn. Je kan er dan ook voor kiezen om enkel digitale assets te tonen die reeds offers hebben. Zo scroll je niet eindeloos door nieuwe werken die niet interessant zijn maar die wel steeds blijven terugkomen.

Deze filters staan niet op zichzelf maar kan je met elkaar gaan combineren. Zo kan je bijvoorbeeld filteren op nieuwe items die reeds biedingen hebben gehad. Waarom is dit interessant? Zo kan je zien wat de vraag is, hoeveel mensen interesse hebben in een bepaalde NFT of kunstvorm. Je kan vervolgens zelf aan de slag gaan om een NFT te maken en deze te koop aanbieden op het platform. We zien in april 2021 dat er een stijgende interesse is voor de nieuwe Polkamon. 

Image
OpenSea

Kopen

Het kopen is natuurlijk ook een belangrijk aspect bij een handelsplatform als OpenSea. De vraag is natuurlijk niet alleen waarom je een NFT koopt, maar ook hoé. Allereerst moet je uiteraard zorgen dat je wallet is verbonden en dat je genoeg kapitaal hebt om een een NFT te kopen, inclusief de gaskosten en transactiekosten.

Bij de overzichtspagina krijg je gedetailleerde informatie over de verkoop maar ook over de kunstenaar. Zo kan je kijken welke kunstwerken de artiest nog gemaakt heeft. Ben je een verzamelaar? Zo kan jij snel meerdere items van dezelfde kunstenaar kopen. In huidig voorbeeld is het een nieuw item dat nog maar net gelist is op het platform en momenteel 13 keer is bekeken.

We zien dat de kunstenaar dit item wil verkopen voor 50 dollar. Ben je bereid om dit te kopen voor de het volle bedrag? Zo niet, kan je er ook nog voor kiezen om een vrijblijvend bod uit te brengen. Onderaan zie je een trading history waarbij je kan zien of er andere geïnteresseerde een bod hebben uitgebracht en van hoeveel. Hier krijg je dan ook een idee of de kunstenaar een realistische prijs heeft bepaald.

In onderstaande video leggen wij uit hoe je zelf een NFT kunt kopen op het platform van OpenSea.

Create

OpenSea wil niet alleen een marktplaats zijn voor NFTs, ze delen ook kennis hoe je zelf aan de slag kan gaan om je eigen items te creëren. In het menu bij create, kan je ineens navigeren naar ‘develop with us’. Hier biedt Open Sea je tal van handleidingen aan om op een gemakkelijke manier te starten. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om los van deze handleidingen je eigen NFT te maken. Het voordeel is dat er geen regels bestaan over deze items. Kies jij ervoor om een geanimeerde versie te maken van een statisch beeld? Wil je liever een abstract kunstwerk maken en deze aanbieden op het platform? Iedereen is vrij om te creëren wat hij of zij wil.

Je kan dan ook buiten het platform om je NFT maken en deze vervolgens verhandelen op OpenSea. Wanneer je bent aangemeld bij je wallet, bijvoorbeeld MetaMask, kan je in je eigen persoonlijk dashboard ervoor kiezen om een nieuwe NFT te maken of een reeds gemaakte NFT te gaan uploaden.

Beschrijf je kunstwerk of je item en ga zelf aan de slag. Heb je je NFT gemaakt via een ander platform of zelf gemaakt met behulp van bijvoorbeeld grafische programma’s? Het leuk is dat werkelijk álles een NFT kan zijn. Wil je een kinderlijk eenvoudig werkje maken in Paint? Het kan zomaar zijn dat je deze kan verkopen door een leuk bedrag, mits er interesse is.

Je kan hier je NFT uploaden vanuit je computer waardoor hij meteen in je eigen persoonlijke dashboard staat. Je digitaal kunstwerk staat op je computer en door het te uploaden naar OpenSea, maak je er een NFT van. Nogmaals hier benadrukken dat er geen regelgeving is voor het ontwerpen van een NFT, dat is net de vrijheid die heerst in het decentrale netwerk waarbij iedereen zelf kan bepalen wat hij wil creëren en wat hij wil aanbieden en verhandelen op het platform. Waarbij sommige NFTs vooral de focus hebben op use-cases, denk aan unieke avatars die gebruikt kunnen worden op een game-platform, kan een NFT evengoed een statisch beeld zijn dat verbeelding nodig heeft om te interpreteren wat het voorstelt.

Ben je creatief aangelegd en wil je zelf aan de slag gaan met het ontwerpen en verhandelen van NFTs? Dan is OpenSea is een gebruiksvriendelijk en doeltreffend platform. Je kan niet alleen bekijken welke items verhandeld worden, maar vooral ook de ontwikkelingen die plaatsvinden in de wereld van NFT. Ontdek de laatste nieuwe items en list je eigen unieke token. Klaar om te verhandelen maar!

In onderstaande video leggen wij uit hoe je zelf een NFT kunt plaatsen op OpenSea.

Conclusie

De use-cases van NFTs nemen alleen maar toe en ontwikkelen zich zodanig dat er bijna geen beperkingen meer zijn. Er zijn steeds meer mogelijkheden om deze use-cases toe integreren in een ander platform. Tot nu toe wint vooral de in-game industrie aan populariteit maar denk bijvoorbeeld ook aan kunst, verzamelobjecten of de laatste nieuwe trend: Polkamons. Er zullen zeker nog meer dingen en varianten komen, vooral nu de sector verder ontwikkelt met gedecentraliseerde financiering (DeFi). Meer integratie betekent ook meer NFT-activaklassen en een uitbreiding van de mogelijkheden en het aantal integratie-platformen.

Er bestaan verschillende protocollen die strijden voor NFTs maar een centrale plaats zoals OpenSea voor het aanbieden en verhandelen van NFTs zal alleen maar aan populariteit winnen naarmate de use-cases toenemen. Een voordeel is de grote mate van vrijheid waarbij iedereen kunstenaar kan zijn om een NFT te maken. Benieuwd hoeveel leden van onze AllesOVerCrypto Facebookgroep zich al hebben gewaagd aan de creatie van hun eigen unieke kunstwerk?


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.