liquidity pool

Wat is een liquidity pool? Volledige uitleg!

Heb je ooit nagedacht over waar jouw cryptocurrencies vandaan komen? Natuurlijk, ze draaien op een computer. Maar wanneer je ze koopt, komen ze ergens vandaan. Koop je cryptocurrencies op een centrale exchange zoals Binance of Bitvavo, komen deze van andere gebruikers af.

Mocht je cryptocurrencies op een DEX kopen, komen de cryptomunten niet direct van andere gebruikers af. In plaats daarvan komen ze uit een liquidity pool. De tokens in deze pool worden aangeleverd door andere gebruikers. Zij lenen hun munten uit (en ontvangen hier een beloning voor), zodat jij ze vervolgens kunt kopen.

Liquidity pools worden gezien als de basis van de DeFi-wereld. Zonder liquidity pools is het voor veel decentrale applicaties onmogelijk te werken. Dit soort applicaties hebben namelijk tokens nodig, welke alleen aangeleverd kunnen worden door de liquidity pools.

In dit artikel vertel ik je wat een liquidity pool is en hoe liquidity pools werken. Ook gaan we dieper in op waar liquidity pools voor gebruikt kunnen worden.

Bekijk snel

Wat is een liquidity pool?

Een liquidity pool is een groep cryptomunten die in een smart contract zijn vastgezet, en gebruikt kunnen worden door DeFi-applicaties. Decentrale applicaties (dApps) draaien op de blockchain, wat betekent dat er geen centrale partij achterzit die liquiditeit kan verschaffen aan de applicatie. In plaats daarvan zal de liquiditeit aangeleverd moeten worden door de community, zodat dit onderdeel ook decentraal is opgezet.

Liquiditeit wordt verschaft door zogeheten liquidity providers (LP's). Zij sturen cryptomunten naar de liquidity pool, waarna het smart contract zal opslaan van welke adres de munten afkomen. De LP's zullen hun munten na een bepaalde periode namelijk weer terugkrijgen, inclusief een beloning voor het uitlenen van de munten. Het is dus mogelijk om een rendement te realiseren uit cryptomunten die je in een liquidity pool vastzet.

Onderstaande video legt in ongeveer 10 minuten uit wat een liquidity pool is, en is zeker een aanrader wanneer je meer over dit onderwerp wilt weten alvorens je verder gaat met lezen.

Automated Market Makers (AMM's)

Liquidity pools en Automated Market Makers (AMM's) zijn begrippen die hand in hand met elkaar gaan. Een liquidity pool is de plek waar tokens worden opgeslagen. Echter zorgt de liquidity pool niet voor het bepalen van de prijs en het uitvoeren van een transactie met gebruikers. Dat doet de Automated Market Maker.

Een AMM is software die de verhouding tussen cryptocurrencies, en dus de prijs, vaststelt. Gebruikers kunnen zelf namelijk geen verkoopprijs voor hun tokens invoeren. De AMM bepaalt welke prijs geldt, en daar zullen gebruikers het mee moeten doen. Nadat de AMM de prijs heeft vastgesteld worden de tokens tussen de gebruiker en de liquidity pool uitgewisseld.

Het is belangrijk om te weten dat een liquidity pool niet hetzelfde is als een Automated Market Maker. Het zijn twee verschillende onderdelen die vrijwel altijd met elkaar gebruikt worden. Eenzelfde liquidity pool kan door verschillende AMM's gebruikt worden.

Liquidity pool vs. orderboek

Centrale crypto exchanges maken gebruik van een orderboek. Op deze manier kun jij cryptocurrencies verkopen en kopen op exchanges als Bitvavo en Binance.

Op een centrale exchange geef je eerst aan welke transactie je wil maken. Zo kun je ook aangeven voor welke prijs je een cryptocurrency wil kopen (limit order), of koop je de cryptocurrency voor de huidige marktprijs (market order).

De order die je wil maken wordt vervolgens in een orderboek geplaatst. Dit is een soort tabel waar alle orders (zowel koop- als verkooporders) in staan. De zogeheten matching engine gaat vervolgens kijken of een kooporder kan worden weggewerkt tegen een verkooporder. Stel dat jij 1 XRP-munt voor 10 euro wil kopen, en er is iemand die 1 XRP-munt voor 10 euro aanbiedt, kunnen deze orders tegen elkaar worden weggewerkt.

Een liquidity pool is een andere manier voor het uitvoeren van orders. De gebruikers worden echter niet aan elkaar gekoppeld. In plaats daarvan voeren gebruikers een order uit tegen een stukje software. Een liquidity pool is namelijk een smart contract waarin tokens worden bewaard.

Image
binance

Hoe werkt een liquidity pool?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een orderboek is. Hier worden kopers en verkopers aan elkaar gekoppeld, om vervolgens een transactie te kunnen uitvoeren. Centrale crypto exchanges maken gebruik van het orderboek, maar decentrale applicaties maken gebruik van liquidity pools en Automated Market Makers, welke op een andere manier werken.

Transactie maken

Wanneer een gebruiker een transactie wil maken, zal hij zijn tokens swappen. Een token swap is het verwisselen van tokens tussen twee adressen. In dit geval worden de tokens tussen het adres van de gebruiker en de liquidity pool verwisseld.

Eerst zal de gebruiker zijn wallet moeten verbinden aan het platform waar de token swap op plaatsvindt. In deze wallet moeten de tokens staan die hij wil swappen, om vervolgens op het platform aan te geven welke tokens hij tegen elkaar wil swappen. De AMM berekent vervolgens de prijs voor de token swap. Deze prijs is gelijk aan het moment van de token swap. Dit betekent dat wanneer iemand anders op precies hetzelfde moment deze swap wil maken, dezelfde prijs wordt gerekend.

Nadat de gebruiker heeft aangegeven hoeveel tokens er geswapt moeten worden, zal de AMM de tokens van de gebruiker naar de liquidity pool sturen, en worden de tokens van de liquidity pool naar het wallet adres van de gebruiker verstuurd.

Aanleveren van tokens

De tokens in de liquidity pool worden aangeleverd door liquidity providers. Zij ontvangen een rente over de tokens die ze aanleveren. Het smart contract van de liquidity pool zal opslaan waar de tokens vandaan komen. Zo kan de liquidity provider zijn tokens terugkrijgen nadat de afgesproken periode voorbij is, of wanneer de gebruiker dit aangeeft.

Vond je het lastig om te begrijpen hoe een liquidity pool werkt? Bekijk dan onderstaande video nog eens. Hier wordt op een simpele manier uitgelegd hoe een liquidity pool werkt.

Waar worden liquidity pools voor gebruikt?

Liquidity pool worden voor verschillende soorten applicaties gebruikt, zolang deze applicaties maar op de blockchain draaien. Dit betekent dat een liquidity pool niet gebruikt kan worden door centrale applicaties.

Decentrale exchanges (DEX)

De bekendste en belangrijkste gebruiker van de liquidity pool is de DEX. Deze decentrale exchange draait op de blockchain en geeft gebruikers de mogelijkheid om tokens die op de blockchain draaien te kopen en verkopen. Deze tokens worden in feite geswapt tegen andere token in de liquidity pool.

Er zijn veel bekende DEX'en, zoals Uniswap, Sushiswap en Pancakeswap. Zij maken allemaal gebruik van een eigen liquidity pool. Het kan dus zo zijn dat je bij de ene DEX een betere prijs prijs betaald dan bij de andere. Je kunt een DEX Aggregator gebruiken (zoals 1inch) om een overzicht te krijgen van de verschillende prijzen.

Decentrale applicaties (dApps)

Eigenlijk maakt vrijwel iedere DeFi-applicatie gebruik van liquidity pools. Stel dat je van een decentrale gokwebsite gebruik maakt. De tokens die je naar de website verstuurd worden opgeslagen in een liquidity pool. De tokens die je wint uit het spelen van een spel komen uit een liquidity pool. De gokwebsite heeft zelf namelijk geen centrale partij die deze tokens aanlevert.

Ook blockchain-games maken gebruik van liquidity pools. Tokens die spelers in een game kunnen uitgeven en verdienen worden tussen gebruikers en liquidity pools verzonden. Ook hier kunnen de tokens niet van een centrale partij af komen.

Veel van dit soort games hebben een eigen marktplaats. Deze marktplaatsen maken ook gebruik van liquidity pools. Stel dat de marktplaats alleen AAVE-tokens accepteert, en je hebt alleen ETH-tokens in je wallet, kun je in veel gevallen jouw ETH-tokens op de marktplaats omruilen voor AAVE-tokens. Een AMM zorgt voor het uitvoeren van de transactie tussen de gebruiker en de liquidity pool.

Liquidity pools hebben dus veel verschillende functies binnen de blockchain-wereld. De afgelopen jaren is duidelijk geworden dat liquidity pools onmisbaar zijn voor DeFi. De kans is groot dat er in de toekomst alleen maar meer gebruik van zal worden gemaakt.

Geld verdienen aan liquidity pools met yield farming

Het is mogelijk om geld te verdienen wanneer je besluit cryptomunten uit te lenen aan een liquidity pool. Dit wordt ook wel yield farming of (DeFi-)staking genoemd.

Om hiermee te beginnen, heb je eerst tokens nodig die je uit kunt lenen aan een liquidity pool. Deze bewaar je in een hot wallet die door het platform wordt ondersteund. Er zijn verschillende platformen waarop je aan yield farming kunt doen. Ieder platform heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar biedt ook andere vergoedingen.

Alvorens je start met liquidity providen is het verstandig om onderzoek te doen naar de verschillende platformen waar je dit op kunt doen. Zo weet je niet alleen zeker dat je de hoogste rente verdiend, maar verklein je ook het risico op verlies van inzet. Er zijn namelijk veel scams waarbij platforms tokens stelen van gebruikers. Zorg er daarom altijd voor dat je onderzoek doet naar een platform.

De beste liquidity pool platforms

Hieronder zie je een lijst van de beste liquidity pool platforms waar je liquiditeit kunt verschaffen aan de liquidity pools om zo geld te verdienen.

Wil je meer weten over deze liquidity pools? Dan raad ik je aan om ons artikel over de beste liquidity pools te lezen.

Risico op verlies van inzet

Er is altijd een risico dat je geld verliest wanneer je liquiditeit verschaft aan een liquidity pool. Dit kan komen door een fout in het smart contract. Dit soort smart contracts worden van te voren door mensen geprogrammeerd, maar wanneer ze eenmaal op de blockchain draaien hebben centrale partijen weinig invloed op de werking ervan. Mocht er wat fout gaan, kan niemand met terugwerkende kracht jouw tokens terug krijgen.

Ook loop je een risico op verlies van geld door impermanent loss. Een stevige prijsschommeling tijdens het uitlenen van tokens kan ervoor zorgen dat je minder geld verdiend dan wanneer je de tokens niet had uitgeleend.

Het is goed om op zoek te gaan naar manieren om meer geld te verdienen met crypto, zoals yield farming, maar houdt altijd rekening met de risico's die je loopt. Zet dan ook geen geld in dat je eigenlijk niet kunt missen.

In onderstaande video leer je meer over impermanent loss, en hoe je dit kunt voorkomen.

Conclusie

Liquidity pools vormen de basis van DeFi. Applicaties die op de blockchain draaien zullen hun liquiditeit ergens vandaan moeten halen, en dat kan niet van een centrale partij komen. Dit gaat in tegen de principes van de blockchain-technologie. Daarom draagt de hele community bij aan de liquiditeit van DeFi-applicaties.

Tokens worden in een smart contract vastgehouden, en kunnen vervolgens door dApps gebruikt worden. Deze tokens worden aangeleverd door zogeheten liquidity providers, die een rente ontvangen over de tokens die ze uitlenen aan de liquidity pools. Je kunt zelf ook een liquidity provider worden door gebruik te maken van een speciaal liquidity pool platform, zoals Uniswap of Balancer.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat liquidity pools vooraf geprogrammeerd zijn, en alle tokens verloren kunnen gaan bij een fout in het smart contract. Liquidity pools kennen veel voordelen, maar er kleven dus ook nog nadelen aan.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat een liquidity pool is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat liquidity pools of andere DeFi-onderwerpen? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door nuttapon averuttaman


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.