Digitale data met daarvoor de tekst "Cold Wallet vs Hot Wallet"

Dit is het verschil tussen een cold wallet en hot wallet

Iedereen heeft tegenwoordig een rekening bij de bank lopen waar hij zijn geld op bewaart. Dit doen we omdat we het geld natuurlijk op een veilige manier willen bewaren. We geven de banken het vertrouwen om dit op een veilige manier te doen.

Wanneer je cryptomunten hebt, kun je deze niet op een normale bankrekening bewaren. Hiervoor zul je een speciale wallet voor cryptomunten nodig hebben.

Er zijn echter twee verschillende soorten wallets; een cold wallet en hot wallet. Maar wat is het verschil tussen een cold wallet en hot wallet? En welke van deze twee zou je het best kunnen gebruiken? Dat gaan we je zo uitleggen!

Bekijk snel

Wat is het verschil tussen een cold wallet en hot wallet?

Hot wallet

We spreken van een hot wallet wanneer deze is aangesloten op het internet. Denk bijvoorbeeld aan Bittrex of Coinbase. Dit zijn brokers waar je cryptomunten kunt kopen en verkopen, maar waar je ook je crypto kunt bewaren.

Via de website van de aanbieder kun je inloggen op de hot wallet. Hiervoor moet je (uit veiligheidsoverwegingen) vaak wel meerdere stappen doorlopen. Een hot wallet is namelijk de ultieme prooi voor hackers. Een hot wallet is ook de meest gebruikte wallet, omdat het erg makkelijk is om zo’n wallet aan te maken en er toegang tot te krijgen. Je kunt een hot wallet krijgen door een account aan te maken bij een aanbieder van hot wallets.

Dit is in de meeste gevallen helemaal gratis. Je betaalt dan vaak wel een kleine commissie wanneer je een transactie uitvoert. Omdat een hot wallet is aangesloten op het internet, is deze ook kwetsbaarder voor hackers. Zo’n hot wallet is voor hackers namelijk de goudpot aan het einde van de regenboog.

En dat is dan eigenlijk ook precies de reden waarom er cold wallets bestaan.

Cold wallet

Het belangrijkste verschil tussen de hot wallet en cold wallet is dat de cold wallet fysiek is. Het is een stukje hardware dat je via een kabeltje of Bluetooth aan je computer of laptop kunt koppelen. Hij is dus ook niet op het internet aangesloten. Een stuk veiliger dus, maar niet per se beter.

Een cold wallet accepteert namelijk niet iedere cryptocurrency. Je kunt vaak alleen de wat bekendere cryptocurrencies op een cold wallet bewaren. Daarbij kost een cold wallet ook nog eens geld. Ze zijn te koop vanaf 50 euro, maar reken op ongeveer 100 euro voor een goede cold wallet.

Wat is beter? Een cold wallet of hot wallet?

Het ligt een beetje aan het standpunt waar je dit uit bekijkt. En aan de waarde van de cryptomunten die je bezit. Wanneer we gaan kijken wat er beter is op het gebied van veiligheid, dan is dat de cold wallet. Deze is namelijk onbereikbaar voor hackers wanneer deze niet is aangesloten op een apparaat.

Daarnaast kun je je cryptomunten ook altijd met je meenemen als deze op een cold wallet staan. De veiligheid is dus ook een groot verschil tussen hot wallets en cold wallets. Een hot wallet is echter wel veel makkelijker te bereiken wanneer je snel even een transactie wilt uitvoeren. Bedenk echter wel dat dat ook voor hackers zo is. Zij kunnen veel makkelijker bij je cryptomunten wanneer jij dat ook kan.

Wanneer kiezen mensen voor een cold wallet?

De meeste mensen die een groot aantal cryptomunten hebben, kiezen voor een cold wallet. Wanneer je maar enkele tientallen euro’s aan cryptocurrency in je bezit hebt, heb je geen cold wallet nodig. De waarde die je in je cold wallet bewaart, is dan lager dan de kosten van de cold wallet.

Wanneer mensen echter een groot aantal cryptomunten bezitten, kiezen ze er meestal voor om deze te bewaren op een cold wallet. Je moet maar zo denken: zou je €2000 in je portemonnee bewaren en er mee over straat lopen? Waarschijnlijk niet. Wanneer je dus veel cryptomunten met een hoge waarde bezit, kan het beter zijn om gebruik te maken van een cold wallet. In dit geval kun je de cold wallet dus zien als de kluis waar je thuis je contant geld in bewaart.

Is een cold wallet dan helemaal niet te hacken?

Het lijkt er dus op dat een cold wallet niet te hacken is, maar dat is niet helemaal waar. Zo hadden onderzoekers in 2018 een kwetsbaarheid gevonden in de Nano S Ledger wallet. Hackers waren in staat om private keys, PIN-codes, recovery seeds en passphrases van het slachtoffer te stelen.

In de daaropvolgende update had de ontwikkelaar deze kwetsbaarheden opgelost, maar zo zie je dat er eigenlijk geen enkel product is dat 100% veilig is. Er is altijd een risico, en daarom moet je altijd zelf ook erg voorzichtig zijn.

Image
Een hacker die in het donker achter de computer zit

Wanneer gebruik je een hot wallet?

Wanneer de waarde van het aantal cryptomunten dat iemand heeft laag is, kiezen ze er vaak voor om dit gewoon in een hot wallet te bewaren. Het risico dat men loopt is dan namelijk een stuk lager, en er is dus ook geen behoefte om hier een cold wallet voor aan te schaffen.

Als het portfolio van de gebruikers uit veel nieuwe cryptomunten bestaat, is het soms niet eens mogelijk om deze te bewaren in een cold wallet. Dan moet er dus ook gebruikgemaakt worden van een hot wallet.

In een hot wallet kun je eigenlijk vrijwel iedere cryptocurrency bewaren. Ook bieden sommige aanbieders van hot wallets (zoals coinbase.com) de gebruikers de garantie dat wanneer de hot wallet wordt gehackt, de gebruikers het gestolen bedrag terugkrijgen.

Hoe bewaren brokers hun cryptomunten?

Veel brokers bewaren het grootste gedeelte van hun cryptomunten in een cold wallet. Omdat crypto op blockchain draait, is het gedecentraliseerd.

Zo was Cryptopia, een cryptobroker in Nieuw-Zeeland, een tijdje geleden gehackt. Een groot gedeelte van hun cryptomunten waren tijdens deze hack gestolen. Omdat blockchain gedecentraliseerd is, is het niet mogelijk om deze munten terug te krijgen of te achterhalen waar ze naartoe zijn gegaan. Dat is in dit geval dus een nadeel.

Wanneer er geld van een bank wordt gestolen, is het een stuk makkelijker om te achterhalen wie het geld heeft gestolen. De data wordt namelijk op centrale servers bewaard en het is vrijwel onmogelijk om zoiets volledig anoniem uit te voeren.

Veel crypto brokers kiezen er daarom voor om het grootste gedeelte van hun cryptomunten te bewaren in een cold wallet. Zo heeft Pang Xue Kai, CEO van Tokocrypto, verteld dat ze ongeveer 70% van hun cryptomunten in een cold wallet bewaren. De overige 30% wordt op een hot wallet bewaard. Op deze manier kan er bij een hack relatief weinig gestolen worden.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.