Koop jij liever jouw cryptomunten op een gecentraliseerde exchange zoals Binance, of kies je toch liever voor een DEX (Decentralized Exchange)? Ieder heeft zo zijn eigen redenen om voor een van deze twee soorten exchanges te kiezen.
Er zijn verschillende redenen te bedenken om gebruik te maken van een DEX. Zo is er bijvoorbeeld geen tussenpersoon betrokken bij een DEX, waardoor je nog meer controle hebt over de trade die je uitvoert. En kun je nieuwe cryptocurrencies vaak alleen op een DEX kopen, terwijl het soms lang kan duren voordat een gecentraliseerde exchange deze nieuwe cryptomunt heeft opgenomen in zijn lijst.
Bij de ontwikkeling van een DEX, of iedere andere DeFi-applicatie, zitten veel ogen en haken. Zo zullen de ontwikkelaars moeten zorgen voor genoeg liquiditeit. En dat is voor veel ontwikkelaars een groot probleem. Gelukkig is er een uitweg met het protocol van Kyber Network, dat liquiditeit verschaft aan alle applicaties die op de blockchain van Ethereum draaien.
In dit artikel leggen we je uit wat Kyber Network is, door wie het project is bedacht, hoe het protocol van dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.
Bekijk snel
Wat is Kyber Network (KNC)?
Kyber Network is een cryptoproject binnen de DeFi-ruimte dat een eigen liquiditeitsprotocol heeft ontwikkeld. Ook hebben ze een alternatieve crypto exchange gebouwd, genaamd KyberSwap. Dit is een gedecentraliseerde exchange (DEX) die op de blockchain van Ethereum draait. Gebruikers kunnen hier zonder tussenpersonen cryptocurrencies kopen en verkopen.
Natuurlijk is het bouwen van een DEX op Ethereum niet bijzonder, aangezien er al een groot aantal exchanges op Ethereum draaien. Daarom heeft Kyber Network ook een grote lijst aan concurrenten, waaronder UniSwap (UNI), ShapeShift (FOX), Changelly en SushiSwap (SUSHI).
Wat dit project wel bijzonder maakt, is het liquiditeitsprotocol dat door Kyber Network is ontwikkeld. KyberSwap is het product waar dit protocol onder andere in is verwerkt. Daarnaast wordt dit protocol ook gebruikt voor bijvoorbeeld mycrypto.com en de Coinbase Wallet. Door de integratie van dit protocol kunnen gebruikers direct vanuit hun wallet cryptocurrencies verhandelen.
Iedere dApp die op Ethereum draait zou het protocol van Kyber Network kunnen integreren in hun applicatie. Kyber Network draait immers zelf ook op de decentrale blockchain van Ethereum, waardoor de applicatie voor iedereen toegankelijk is.
Het protocol kan niet alleen in een DEX of wallet geïntegreerd worden. Er zijn namelijk ook verschillende blockchain-games die gebruik maken van het Kyber Network protocol. Op deze manier kunnen gebruikers van een game in het spel direct een aankoop doen dat wordt ondersteund door het ERC20-protocol.
Kyber Network is dus vooral een oplossing voor ontwikkelaars van dApps. Zij hoeven niet zelf een betaalmodule in hun applicatie te ontwikkelen, omdat ze snel en makkelijk het protocol van Kyber Network kunnen gebruiken.
DEX vs. gecentraliseerde exchange
De exchange van Kyber Network kan vergeleken worden met bekende exchanges als Binance of Bitvavo. Je kunt immers op al deze platformen cryptocurrencies kopen en verkopen. Toch zit er een groot verschil tussen deze exchanges, waardoor we ze in twee groepen kunnen verdelen.
Een exchange als Bitvavo draait op een centrale server. Deze server is waarschijnlijk volledig in beheer van Bitvavo. Ze hebben bijvoorbeeld eigen medewerkers die deze server onderhouden, of besteden dit uit aan een andere partij.
Wanneer je crypto koopt op deze gecentraliseerde exchange maak je gebruik van een tussenpersoon. Je koopt de cryptocurrencies van Bitvavo. Andersom gebeurt hetzelfde: iemand die zijn crypto verkoopt, verkoopt ze in feite aan Bitvavo. Zij bewaren de cryptocurrencies totdat ze weer aan iemand anders verkocht worden. Kort samengevat: Bitvavo is hier een centrale autoriteit die als tussenpersoon voor de verkoop dient.
Kyber Network ontwikkelt een protocol voor DeFi-applicaties, zoals een DEX. Dit is een gedecentraliseerde exchange die op de blockchain draait. Wanneer je crypto op een DEX koopt, koop je ze direct van de verkopende partij. Vaak heeft een DEX wel een eigen pool waarin cryptocurrencies worden bewaard zodat er genoeg liquiditeit is. Deze pool wordt echter niet beheerd door een centrale partij. Alles wordt geregeld door middel van smart contracts, en er is geen tussenmening van een derde partij nodig om de verkoop succesvol uit te kunnen voeren.
Wil je meer weten over wat een DEX is, en hoe dit type exchange werkt? Bekijk dan onderstaande video!
Door wie is Kyber Network bedacht?
Het team achter Kyber Network bestaat uit 10 mensen, waarvan 3 mensen mede-oprichter zijn. Dit zijn:
- Loi Luu (CEO). Naast dat Loi CEO is van Kyber Network, heeft hij in het verleden Oyente bedacht (programma dat smart contracts op Ethereum analyseert) en heeft hij bijgedragen aan de oprichting van SmartPool (decentralized mining pool project).
- Yaron Velner (CTO). Yaron heeft veel technische kennis over blockchains, en heeft in het verleden meegedaan aan het bug bounty programma van Ethereum. Dit heeft hem veel ervaring gegeven in het bouwen van dApps op Ethereum.
- Victor Twan (Lead Engineer). In het verleden heeft Victor al samengewerkt met Loi Luu toen hij de Lead Engineer van SmartPool was.
Dit project heeft ook enkele adviseurs, waarvan er één opmerkelijk. Dat is Vitalik Buterin, die mede-oprichter van Ethereum is. Hij ondersteunt dit project door zijn adviezen te delen met het team dat aan KyberSwap werkt.
Hoe werkt Kyber Network?
Kyber Network bestaat uit een set van verschillende smart contracts die door iedere applicatie op Ethereum gebruikt kan worden. Het protocol zorgt ervoor dat er liquiditeit uit verschillende reserves wordt gehaald, waarna deze in de liquiditeitspool van het netwerk wordt bewaard. Er zijn verschillende manieren waarop Kyber Network aan liquiditeit komt. Het is mogelijk om zelf liquiditeit bij te dragen aan Kyber Network.
De liquiditeit in de pool kan door iedereen gebruikt worden. Wanneer een applicatie Kyber Network integreert, kunnen gebruikers van de applicatie gebruik maken van de liquiditeit en direct tokens swappen.
Het protocol van Kyber Network werkt op twee verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de tokens die je wilt swappen.
Ether swappen
De eerste manier is voor wanneer je Ether wilt swappen naar een andere cryptocurrency. Dit is de 'makkelijkste' manier, aangezien het protocol op de blockchain van Ethereum draait. Het ziet er als volgt uit:
- Je stuurt jouw Ether naar het smart contract van Kyber Network;
- Het protocol gaat op zoek naar de cryptocurrency die je graag wilt hebben en zoekt naar de beste prijs;
- Het contract stuurt de Ether naar de juiste pool;
- Het contract stuurt de cryptocurrency die je wilt hebben naar het adres van je wallet.
Andere tokens swappen
Stel dat je twee andere tokens, denk aan AAVE en SUSHI, met elkaar wilt swappen. Het protocol van Kyber Network zou dat op de volgende manier uitvoeren:
- Je stuurt AAVE naar het smart contract van Kyber Network;
- Het protocol gaat op zoek naar de beste exchange rate voor AAVE-ETH;
- Het contract stuurt de SUSHI naar de juiste pool, en krijgt hier ETH voor terug;
- Het protocol gaat op zoek naar de beste exchange rate voor ETH-SUSHI;
- Het contract stuurt de Ether naar de juiste pool;
- Het contract stuurt SUSHI-tokens naar het adres van je wallet.
Het mag dus duidelijk zijn dat Ether het belangrijkste token is dat door het protocol van Kyber Network gebruikt wordt. Dit is natuurlijk logisch, gezien het protocol op de blockchain van Ethereum draait. Toch hangen er ook een aantal nadelen aan. De transactiekosten op Ethereum zijn vrij hoog, en ook de verwerkingstijd kan lang duren. Hierdoor kan het een dure swap worden wanneer je gebruik maakt van het Kyber Network protocol.
De tweede manier die we zojuist lieten zien, vergt meer stappen die doorlopen dienen te worden. Toch worden alle stappen in één transactie uitgevoerd. Dat betekent dat het niet langer duurt om tokens via deze 'omweg' te swappen. Ook betaal je geen dubbele transactiekosten omdat er twee keer wordt geswapt.
Wil je nog meer weten over hoe Kyber Network werkt? Onderstaande video legt je in ongeveer 5 minuten uit hoe het protocol van Kyber Network werkt.
Waar kan Kyber Network voor gebruikt worden?
Er zijn verschillende use cases te bedenken waar het protocol van Kyber Network voor gebruikt zou kunnen worden. Stel dat een applicatie gebruikers heeft die niet in het bezit zijn van de native-token van de applicatie. Dit zou betekenen dat ze geen aankopen in de applicatie kunnen uitvoeren, omdat ze niet in bezit zijn van het juiste token.
Wanneer ontwikkelaars het protocol van Kyber Network zouden hebben geïntegreerd, kunnen gebruikers in de applicatie betalen met andere tokens dan het native-token. Kyber Network zorgt er namelijk voor dat een ander token direct wordt geswapt voor het native-token, waarna het native-token naar de applicatie wordt verstuurd.
Er zijn honderden applicaties te bedenken waar dit een uitkomst voor zou zijn. Veel applicaties worstelen met het bieden van genoeg liquiditeit. Er zijn ook applicaties waarbij gebruikers eerst op een ander platform tokens moeten swappen om van de applicatie gebruik te kunnen maken. Met integratie van het Kyber Network protocol is dat niet meer nodig. Zo kan Kyber Network gebruikt worden voor een DEX, games en allerlei andere DeFi-applicaties.
Welke projecten gebruiken Kyber Network?
Het protocol dat door Kyber Network is ontwikkeld, wordt door een groot aantal applicaties gebruikt, waarvan onderstaande projecten het bekendst zijn:
De voor- en nadelen van Kyber Network
Nu je hebt gelezen wat Kyber Network is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Kyber Network is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Kyber Network voor je opsommen.
Voordelen
- Het is mogelijk om snel en makkelijk binnen een applicatie tokens te swappen wanneer gebruikers niet het native-token in hun wallet hebben;
- Kyber Network beschikt over een grote liquidity pool doordat het ondertussen een groot en bekend project is;
- Veel grote applicaties maken gebruik van Kyber Network;
- Vitalik Buterin is één van de adviseurs van dit crypto project;
- Het team achter Kyber Network heeft veel ervaring met het ontwikkelen van applicaties op Ethereum.
Nadelen
- Kyber Network heeft last van ontzettend grote concurrenten die in dezelfde vijver vissen;
- Het beheer van het netwerk is voor een deel gecentraliseerd, en wordt in de toekomst pas verder gedecentraliseerd;
- Het is alleen mogelijk om ERC20-tokens te swappen;
- Niet alle cryptocurrencies kunnen binnen het protocol van Kyber Network gebruikt worden.
Bovenstaande informatie goed tot je opgenomen? Onderstaande video vat alles nog eens kort samen.
Conclusie
Kyber Network is een interessant project dat andere applicaties door middel van hun protocol van liquiditeit wil voorzien. Iedere applicatie die op de blockchain van Ethereum draait kan Kyber Network integreren. Het is simpelweg een set van smart contracts die door ieder ander smart contract gebruikt kan worden.
Het zorgt ervoor dat ontwikkelaars van applicaties geen rekening hoeven te houden met het afhandelen van betalingen. Ze hoeven zelf geen pool op te zetten, en kunnen zich volledig richten op de ontwikkeling van de applicatie die ze maken. Gebruikers van de applicatie hoeven van te voren niet eerst hun tokens te swappen op een ander platform voor het native-token van de applicatie. Het lost dus problemen voor zowel ontwikkelaars als gebruikers op.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Kyber Network is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over Kyber Network, de KNC-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Headerfoto door Karnoff