Afbeelding van een verzameling munten met de tekst top 10 beste liquidity pool platformen in 2021

De top 10 beste Liquidity Pool platformen in 2021

Er is de laatste tijd enorm veel te doen over liquidity pools, zoals bijvoorbeeld die van Uniswap. Behalve geld verdienen aan crypto door eenvoudig een crypto de kopen die vervolgens meer waard wordt, zijn er inmiddels talrijke manieren waarop je met crypto geld kunt verdienen.

Niet alleen door het handelen op exchanges, maar ook via peer-to-peer leningen, rentes, Staken, minen, noem het allemaal maar op. Stuk voor stuk manieren om via cryptocurrency’s je vermogen verder uit te breiden.

Er komen steeds meer en meer financiële diensten bij die niet langer meer door banken gereguleerd hoeven te worden. We noemen dit ook wel Decentralized Finance diensten, of kortweg DeFi. Eén van de initiatieven van DeFi is onder meerdere de liquidity pool platforms.

Maar wat is een liquidity pool precies? Hoe werkt het? Waarom hebben we het nodig en welke platforms zijn er allemaal? En misschien nog wel het belangrijkste: wat is nou het allerbeste liquidity pool platform? Dit en nog véél meer bij AllesOverCrypto. 

Because why? DeFi!

Let op: hou er rekening mee dat de volgende uitleg over liquidity pools, evenals de liquidity pool platformen én de toelichting hierop op geen enkele manier als advies opgevat mogen worden. De keuze voor óf en op welke manier je (crypto) wilt traden en welke keuzes je maakt qua belegging ligt bij jou en bij jou alleen. Wij zijn geen financieel adviseurs.

Bekijk snel

Het mag hopelijk inmiddels duidelijk zijn dat we het gaan hebben over allemaal toffe dingen. Liquidity pools, platforms, swappen, DeFi. 

Allemaal termen die we vandaag de dag steeds vaker tegenkomen en waarvan de kans groter en groter wordt dat je ermee in aanraking gaat komen naarmate je langer en intensiever meedraait in de crypto-industrie. 

Voordat we verder gaan eerst even een korte video van hoe liquidity pools werken op Uniswap V2. Heb je geen flauw idee waar ze het in de video over hebben? Mooi! Dat is namelijk precies waar wij verandering in gaan brengen!

Wat is liquidity?

Goed, het mag helder zijn dat liquidity het Engelse woord voor liquiditeit is. Dus wanneer je dacht dat liquidity inderdaad liquiditeit is, ben je door voor de wasmachine. Maar wat is nou precies liquiditeit in de context van crypto?

Stel je even een cryptocurrency-exchange voor. Er zit een paar duizend man op de exchange. Deze exchange heeft een paar verschillende crypto tokens die op het platform verhandeld worden, maar van één van deze tokens zijn er niet zoveel op het platform aanwezig.

Je spreekt dan van een lage liquiditeit van deze crypto op het betreffende platform. En dat vormt al gauw een probleem. Natuurlijk kan een platform op zichzelf een enorme berg van die crypto aanschaffen, zodat hun klanten erin kunnen handelen, maar vaak is dat een nogal duur grapje.

Beter is het dan om naar alternatieve methodes op zoek te gaan die de liquiditeit kunnen waarborgen. En wat is dan zo’n alternatieve methode om de financiële cryptowereld te redden van een roemloze ondergang? Precies! Liquidity pools! 

Wat is een liquidity pool?

We kunnen een extreem complex verhaal ophangen over decentrale protocollen en liquiditeitsmassa’s, maar laten we het even simpel houden. Een liquidity pool is feitelijk een bak aan tokens die over en weer voor elkaar ingeruild kunnen worden.

Laten we als voorbeeld even forex (foreign exchanges of vreemde valuta) nemen. Iedereen kent wel het GWK (Grenswisselkantoor) waar je voorheen naartoe ging met een zakje guldens om die in te wisselen voor Zwitserse Franken, of Italiaanse Lire.

Toegegeven, met de komst van de euro is dat wat minder vaak het geval, maar nog steeds zijn er voldoende landen ter wereld waarin je niet met euro’s kunt betalen. Omdat de hoeveelheid Zwitserse Frank die je normaliter zelf hebt liggen vrij beperkt is, heb je hulp nodig wanneer je deze Zwitserse Frank wilt hebben.

Je stapt dus op je fiets, rijdt naar het GWK en wisselt daar je euro’s om voor Zwitserse Frank. Da’s namelijk het fijne van het GWK, ze hebben daar behoorlijk wat vreemde valuta. Voor het wisselen van valuta betaal je dan een vergoeding. 

Even terug naar crypto. Een liquidity pool is dus een GWK voor crypto. Je kunt er terecht om token A in te ruilen voor token B. Of token D. Of token X. En weer terug. Verrekte handig. En, omdat de crypto-industrie wél nadenkt over het leven, heb je geen fiets nodig en blijf je lekker op je luie bank zitten.

Waarom hebben we Liquidity Pools nodig?

Laten we eerlijk zijn, wij leven nogal in een luxe maatschappij. Wanneer we iets willen hebben, dan kunnen we er over het algemeen aan komen. Het kan natuurlijk zijn dat je net even misgrijpt. Bijvoorbeeld als de pandemie-pleuris uitbreekt en je net een rolletje wc-papier wilt hebben. Of als je net die Iphone release mist.

Maar afgezien van wat uitzonderingssituaties, grijpen we maar zelden mis. Dat is precies het doel van een liquidity pool. Een liquidity pool zorgt ervoor dat er ook wanneer er weinig liquiditeit van een bepaalde crypto op een platform is, dat weer gecompenseerd wordt door het beschikbaar stellen van een liquidity pool.

Hierdoor is het dus ook voor kleinere cryptocurrency exchanges of voor kleinere tokens mogelijk om bestaansrecht op te bouwen. En voor handelaren in crypto mogelijk om er in te investeren en er in te handelen. 

Daarnaast kun je zelf ook deelnemen aan een liquidity pool. En daar dus zelf ook wat aan verdienen. Precies! Voor wat, hoort wat! Je kunt zelf dus bijdragen aan een stabieler crypto-ecosysteem. Hoe dat werkt? Daar komen we straks even op terug!

Hoe werkt een Liquidity Pool?

Een liquidity pool heeft pas zin wanneer er voldoende vermogen in zit om ook de definitie ‘pool’ te mogen gebruiken. Als we even terugpakken op het GWK-voorbeeld dan heb je er niks aan als zo’n kantoor maar 5 dollar, 2 euro’s en 3 Zwitserse Franks heeft liggen. 

Het wordt pas interessant wanneer zo’n kantoor duizenden Amerikaanse Dollars, duizenden euro’s en duizenden Zwitserse Franks heeft liggen. Of misschien nog wel heel heel veel meer. Het GWK heeft natuurlijk een verdienmodel, dat geldt voor liquidity pools niet.

Er is dus geen miljardair die even besluit om duizenden Bitcoins, Ethereum, Ripples en wat-voor-coin-dan-ook-maar aan te schaffen om dat vervolgens als een liquidity pool te gebruiken. Er zijn dus externe financierders nodig. Precies, die externe financierders dat zijn wij.

Een liquidity pool is dan ook niets anders dan een platform waarbij investeerders samen komen om een aantal activiteiten uit te voeren. We onderscheiden dan ook 4 type gebruikers van liquidity pools, namelijk: 

 1. Kleine(re) cryptocurrency-exchanges met een magere liquiditeit.
 2. Start-ups die net een nieuwe token hebben gelanceerd.
 3. Investeerders die willen beleggen in een liquidity pool.
 4. Handelaren die snel en eenvoudig tokens willen omwisselen.

Verschillende liquidity pool platformen

Gelukkig voor jou (en de wereld) is er niet maar één GWK in de crypto-industrie. Sterker nog, het aantal liquidity pool platformen neemt behoorlijk toe de laatste jaren. Zelfs zo sterk, dat het belangrijk is om er eens een paar naast elkaar te zetten.

We gaan er gemakshalve even vanuit dat jij als lezer voornamelijk tot één van de laatste twee groepen behoort. Oftewel: Je bent niet de eigenaar van een cryptocurrency-exchange en je hebt niet net een eigen token gelanceerd die je aan een liquidity pool wilt koppelen.

Je valt dus wél in de categorie van investeerders die graag geld wil verdienen aan een liquidity pool en/of je valt in de groep cryptocurrency-eigenaren die graag de mogelijkheid wil hebben om snel, goedkoop en eenvoudig cryptovaluta te wisselen (swappen).

We zetten dan ook maar liefst tien (!!) prominente liquidity pool platformen naast elkaar en komen tot slot met een conclusie welk platform in onze ogen het beste liquidity pool platform is.

Voor elk van deze 10 platforms zullen we de volgende vragen beantwoorden:

 1. Welke munten ondersteunt het platform?
 2. Wat zijn de kosten van het platform?
 3. Hoe wordt de swap gedaan? Direct munt voor munt of bijvoorbeeld eerst naar Ethereum en dan pas naar de andere munt?

We zullen de volgende 10 liquidity pool platforms behandelen:

 • Anyswap
 • Balancer
 • Bancor
 • Curve Finance
 • DeversiFi
 • ICTE
 • KeeperDAO
 • Kyber Network
 • Sushiswap
 • Uniswap

Toegegeven, deze lijst is niet een opsomming van álle liquidity pool platformen ter wereld, maar zeker weten de meest populaire en beste liquidity pools van 2021.

Zit je er klaar voor? Daar gaan we! We trappen af met Anyswap!

Anyswap

Anyswap klinkt al gauw als Uniswap, maar het betreft toch echt twee totaal verschillende platforms die in essentie niets met elkaar te maken hebben.

Dat gezegd hebbende, de functionaliteiten op beide platforms komen wel degelijk overeen. Het zijn namelijk liquidity pool platforms, waarop je tokens kunt swappen.

Op Anyswap wordt gewerkt met de eigen token ‘ANY’. Vanuit die gedachte zijn er ook andere currency’s beschikbaar, allemaal met een ‘any-verbastering’. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt met de aETH, een Any-variant van Ethereum. 

Beschikbare tokens op Anyswap

De volgende tokens zijn beschikbaar op Anyswap:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • AnySwap (ANY)
 • Fusion (FSN)
 • Any Tether (aUSDT)
 • Any Ethereum (aETH)
 • Any Uniswap (aUNI)
 • Any Bitcoin (aBTC)
 • Any Ripple (aXRP)
 • Any Litecoin (aLTC)

Token swap op Anyswap

AnySwap is een relatief nieuw platform en hierdoor is er nog niet enorm veel data en reviews beschikbaar. Desondanks is wel duidelijk dat de swap via Anyswap direct van token naar token gaat.

De kosten van Anyswap

De kosten voor een token swap via Anyswap zijn relatief laag, maar verschillen per token en de hoeveelheid. Wél zijn de kosten door Anyswap erg transparant.

Je selecteert eenvoudig welke tokens je met elkaar wilt swappen, je vult de hoeveelheid in en je ziet direct wat de kosten zijn. Lekker makkelijk dus!

Image
Anyswap

Balancer

Balancer is natuurlijk een naam die het platform eer aan doet. Slim bedacht, mooi concept en een interessant protocol. De essentie van een liquidity pool is immers om de industrie in een gepaste balans te houden.

Qua concept kunnen de token swaps en liquidity pools elkaar niet enorm veel ontlopen. Je wilt immers token A naar token B omzetten, of vice versa. 

Of, in het geval van liquidity pools, wil je een bepaalde hoeveelheid van een token inleggen, zodat je bij elke swap een bepaald percentage van je inleg terug krijgt. Dat is bij Balancer niet anders dan bij bijvoorbeeld Anyswap of Uniswap.

Beschikbare tokens op Balancer

De volgende tokens zijn beschikbaar op Balancer:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • ETH
 •  BAL
 •  DAI
 •  MKR
 •  USDC
 •  BTC++
 •  WBTC
 •  WETH
 •  BAT
 •  SNX
 •  ANT
 •  ZRX
 •  LINK
 •  cUSDC
 •  cDAI
 •  imBTC
 •  pBTC
 •  sBTC
 •  sUSD
 •  UMA
 •  PNK
 •  AST
 •  LRC
 •  REN
 •  RPL
 •  LEND
 •  KNC
 •  COMP
 •  OCEAN
 •  mUSD
 •  USD++
 •  MTA
 •  wNXM
 •  yUSD-SEP2
 •  yUSD-OCT2
 •  SRM
 •  BZRX
 •  CRV
 •  LPT
 •  renBTC
 •  YFI
 •  REPv2
 •  aDAI
 •  aUSDT
 •  aUSDC
 •  aSUSD
 •  aTUSD
 •  aBUSD
 •  aBAT
 •  aETH
 •  aKNC
 •  aLEND
 •  aLINK
 •  aMKR
 •  aSNX
 •  aWBTC
 •  aZRX
 •  uUSDrBTC-OCT

 

Token swap op Balancer

De token swap op Balancer gaat in tegenstelling tot het protocol van AnySwap niet direct van token naar token. Achter de schermen zal de token swap eerst van de token die je wilt inruilen naar ETH gaan en vervolgens van ETH naar de token die je uiteindelijk wilt ontvangen.

Geen paniek, de extra tussenstap kost je niets extra’s. Sterker nog, de kosten van Balancer zijn flexibel. 

De kosten van Balancer

De kosten van Balancer zijn flexibel. Dat klinkt wat vreemd, maar je kunt zelf selecteren aan hoeveel kosten je zelf zit te denken. Je hebt de optie tussen 0,1%, 0,5% en 1%. Het mag dus duidelijk zijn dat je op zijn minst aan 0,1% aan kosten moet denken.

Image
Balancer

 
Bancor

Bancor is weer even andere koek! Niet alleen kun je op Bancor weer andere tokens swappen (of in andere liquidity pools deelnemen) dan op andere platforms, maar het werkt qua kostenstructuur vergelijkbaar met Balancer, maar toch ook weer niet.

Klinkt lekker vaag hè? Precies. Om het een beetje te verduidelijken: Bancor werkt met een tariefstelling die afhankelijk is van de swap die je wilt maken. Of beter gezegd, de huidige balans van die pool. We komen later even terug op de kosten. Eerst kijken we naar de beschikbare tokens.

Beschikbare tokens op Bancor

Hou je vast, het is tijd voor het zware geschut. De volgende tokens zijn beschikbaar op Bancor voor een token swap:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • Bancor
 • Ethereum
 • Request Network
 • Aragon
 • Multi-collateral DAI
 • Rocket Pool
 • Numeraire
 • Eos
 • EXinFin
 • Gnosis
 • Kyber Network
 • Jarvis Reward Token
 • STASIS
 • Basic Attention Token
 • Ink Protocol
 • Tether USD
 • Monolith
 • OmiseGo
 • Ripio
 • Morpheus Network
 • Decentraland
 • Maker
 • RPower Ledger
 • Everipedia
 • CEEK VR
 • LiquidApps
 • Ampleforth
 • Mainframe
 • Viberate
 • POA
 • Binance
 • Streamr
 • Chintai
 • Faelf
 • pTokens BTC
 • Status
 • TONEMeet.One
 • EBetDice
 • Emanate
 • USDQ
 • Metal
 • Measurable Data Token
 • BLOCKv
 • Amon
 • Gifto
 • LockTrip
 • Remme
 • Native Utility Token
 • OQDAO
 • x8currency
 • TElementeum Games
 • USHorusPay
 • TBitnation
 • PGoldmint
 • FintruX
 • DTEOSDT
 • GHedge Trade
 • TZippie
 • CKeosBLACK
 • SpEOS
 • HireVibes
 • Republic
 • Transcodium
 • Pillar
 • OXInvox Finance Token
 • CanYa
 • BlitzPredict
 • SENSE
 • Authorship
 • BetterBetting
 • USDB
 • OracleChain
 • AProchain
 • AidCoin
 • AgriChain
 • Lold Tael
 • Sirin Labs
 • Savedroid
 • Wemerge
 • Spindle
 • LOCIcoin
 • Lead Coin
 • SyncFab
 • Auctus
 • Rublix
 • Datarius Credit
 • WandX
 • DomRaider
 • Wolk
 • iExec
 • Indorse
 • BitClave
 • REAL
 • Sociall
 • Stox
 • Aigang
 • Tokenbox
 • CoinStarter
 • Rivetz
 • Arbidex
 • CoTrader
 • OEmirate Coin
 • RefToken
 • Jet8
 • MyBit Token
 • XFlixxo
 • EQUA
 • Enjin
 • Success Life
 • MyEosVegas
 • Santiment Network Token
 • pToken
 • FINX
 • Eurasia Food coin
 • Partial Coin
 • Lumeos
 • Metronome
 • Apple Network
 • Defence Grade Security
 • Ultraplay
 • GRID
 • Streamity
 • Robonomics
 • Chainlink

 

Token swap op Bancor

Wanneer je tokens op Bancor wilt swappen, dan gaan ze afhankelijk van het protocol eerst via een tussenstap. Dit kan zijn via een Ethereum-tussenstap of via een EOS-tussenstap. Ongeacht de tussenstap merk je er achter de schermen niets van. 

De kosten van Bancor

Ook Bancor werkt met percentages tussen de 0,1% en 0,5%, net als Balancer. Het verschil is dat er geen 1%-variant in zit en het andere verschil is dat de hoogte van de kosten niet variabel ingesteld kan worden, maar sterk afhankelijk is van de balans van de desbetreffende pool.

Hoe meer de pool in balans is, hoe lager de fee. Hoe meer disbalans of onbalans de betreffende pool heeft, hoe hoger de fee. Je ziet uiteraard precies de kosten voordat je een swap uitvoert.

Image
Bancor

Curve Finance

Ben je de spectaculaire graphics in de wereld wel een beetje zat en verlang je daar nostalgische vormgeving zoals WordPerfect (ja, die van Shift-F12) of Pacman? Dan kun je met Curve Finance je lol op. Laat het uiterlijk je echter niet op het verkeerde been zetten. Curve Finance is één van de meest spraakmakende liquidity pools ter wereld.

In tegenstelling tot een platform als Bancor richt Curve zich niet op meer dan 100 verschillende pairings, maar houden ze het bij een stuk stabiliteit. Precies, Curve werkt met stablecoins.

Hierdoor kunnen ze de slip (kosten) zeer laag houden, aangezien stablecoins niet zo volatiel zijn als reguliere crypto. Tegelijkertijd is daardoor ook het aanbod transparant en overzichtelijk.

Beschikbare tokens op Curve Finance

De volgende tokens zijn beschikbaar op Curve Finance:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • DAI
 • USDC
 • USDT
 • TUSD
 • BUSD
 • sUSD
 • PAX
 • renBTC
 • wBTC
 • sBTC
 • HBTC

Token swap op Curve Finance

De token swap op Curve werkt direct van token naar token. Ook al betreft het in alle gevallen een Ethereum-token, de swap vindt direct plaats van de ene token naar de andere token. Dus zonder een Ethereum-tussenkomst.

De kosten van Curve Finance

Ook bij Curve zijn de kosten variabel. Naast de slippage kun je ook instellen hoeveel je aan ‘Gas’ kwijt wilt zijn. Hierdoor kun je zorgen dat je transactie sneller wordt gevalideerd dan wanneer je voor een standaardoplossing kiest. Het kost wat meer, maar soms best wel praktisch!

Image
Curve

DeversiFi

DeversiFi is weer eens even wat anders. Meer een trading platform dan een plaats waar je tokens kunt swappen. Toch werkt het met hetzelfde concept van een liquidity pool. Je hebt dus een soort van crypto-exchange en liquidity pool in één.

Hierdoor ligt het kostenmodel natuurlijk wel totaal verschillende met de platforms waarop je een token swap kunt doen. Tegelijkertijd zijn er wel het een en ander aan pairs die worden aangeboden, waardoor je alsnog uitgebreid de keus hebt om tussen crypto te swappen.

Beschikbare tokens op DeversiFi

De volgende tokens zijn op DeversiFi beschikbaar:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • Ethereum
 • BTC (wBTC)
 • OmiseGO
 • Chainlink
 • 0x
 • Compound
 • Melon
 • Basic Attention Token
 • Maker
 • USD Coin
 • Nectar
 • Dusk Network

 

Token swap op DeversiFi

Zoals aangegeven is er geen pure mogelijkheid tot een token swap op DeversiFi. Je kunt uiteraard wel crypto aankopen of verkopen via het trading platform van DeversiFi.

De kosten van DeversiFi

Om geen appels met peren te vergelijken noemen we hier geen tarieven, aangezien er geen tarieven voor token swaps worden berekend aangezien de functionaliteit niet beschikbaar is.

De trading fees liggen tussen de 0,0% en 0,2%.

Image
DeversiFi

ICTE

ICTE is een boeiende optie omdat het qua doelgroep net wat anders target dan de eindgebruiker. Ze richten zich primair op verschillende exchanges die ze aan elkaar koppelen. Hierdoor bestaat hun liquidity pool dan ook vooral uit de liquidity pools van afzonderlijke exchanges, maar dan gecombineerd.

Wil je dus braaf een paar van je Ethereum omzetten naar BATs? Dan is ICTE wellicht niet het uitverkoren platform voor je. Desondanks is het wel degelijk een interessant platform om in de gaten te houden.

Beschikbare tokens op ICTE

De volgende tokens zijn beschikbaar op ICTE:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • IEO
 • BTC
 • ETH
 • ZEC
 • XTZ
 • MIOTA
 • XRP
 • XLM
 • WAVES
 • DOGE
 • XMR
 • BTG
 • LSK
 • NAV
 • NXT
 • STRAT
 • SYS
 • XVG
 • LTC
 • EOS
 • DASH
 • QTUM
 • TRX
 • ONT
 • VET
 • ELF
 • AE
 • ARDR
 • ARK
 • REP
 • BAT
 • BCD
 • BNB
 • BSV
 • ADA
 • ATOM
 • MANA
 • DCR
 • ENJ
 • GNT
 • GXS
 • HOT
 • ZEN
 • HC
 • ICX
 • IOST
 • KMD
 • LOOM
 • ETP
 • DAI
 • NANO
 • XEM
 • NEO
 • OMG
 • PAI
 • PAX
 • NPXS
 • RVN
 • SAN
 • SC
 • SNT
 • THETA
 • TUSD
 • USDC
 • WTC
 • WAX
 • XZC
 • ZIL
 • ZRX
 • USDT

 

Token swap op ICTE

De token swap op ICTE vindt direct plaats van token naar token, zonder tussenkomst van een tussen-token zoals Ethereum of EOS.

De kosten van ICTE

Aangezien ICTE uitsluitend de diensten aanbiedt aan crypto-exchanges zijn de tarieven irrelevant voor dit artikel en niet te vergelijken met de andere platforms.

Image
ICTE

KeeperDAO

Hou je van simpel? Dan hou je van KeeperDAO. Ook al is het onderliggende protocol misschien wel heel complex, daar merk je als gebruiker niets van.

Tegelijkertijd is KeeperDAO geen zuivere tokenswap zoals de meeste platforms. Wel kun je op KeeperDAO terecht om te investeren in een liquidity pool, waar je vervolgens weer extra inkomsten uit kunt halen.

Beschikbare tokens op KeeperDAO

Hou je vast, daar gaan we. De beschikbare tokens op KeeperDAO:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • ETH
 • WETH

 

That’s it. Lekker overzichtelijk hè? Nou en of! Je kunt hier dus investeren in de pool voor Ethereum of investeren in de pool voor de tradeable ERC20-variant WETH. 

Kosten van KeeperDAO

Deze zijn niet van toepassing, aangezien er geen token swap plaatsvindt maar je enkel kunt investeren in een liquidity pool.

Image
KeeperDAO

Kyber Network

Kyber Network of KyberSwap is de eerstvolgende waar we wél weer gebruik kunnen maken van een directe token swap. Naast token swaps kun je het platform ook gebruiken voor handelsactiviteiten en voor transfers naar wallets. Wel zo praktisch natuurlijk.

Net als Bancor beschikt Kyber Network over een uitgebreide lijst aan supported tokens.

Beschikbare tokens op Kyber Network

De volgende tokens zijn beschikbaar op Kyber Network:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • Ethereum
 • Wrapped Ether
 • DAI
 • OmiseGO
 • Status
 • Aelf
 • Power Ledger
 • Mana
 • Basic Attention Token
 • Request
 • Chain Link
 • Digix Gold Token
 • IOStoken
 • Enjin Coin
 • Bluzelle
 • Polymath
 • Civic
 • TenX
 • Bancor
 • EthLend
 • Metal
 • Augur
 • 0x Protocol
 • Republic
 • QuarkChain
 • Maker
 • Open Simple Token
 • Promotion Token
 • ABYSS
 • Wrapped BTC
 • Melon Token
 • USD Coin
 • STASIS EURS
 • Monaco
 • Paxos Standard
 • DAOStack
 • Loopring
 • iExec RLC
 • Pundi X
 • Gnosis
 • MyBit
 • Bamboo
 • Sapien Network
 • Quadrant Protocol
 • Sentinel Protocol
 • Cindicator
 • Tether USD
 • Synthetix Network
 • BTU Protocol
 • Monolith
 • Receive Access Ecosystem
 • sUSD
 • Spiking
 • Santiment
 • StableUSD
 • Nexxo
 • Ekon Gold
 • Aragon
 • Global Digital Content
 • Ampleforth
 • Tokenize Xchange
 • Metronome
 • SyncFab
 • Flexacoin
 • Unibright
 • Loom Network
 • pTokens BTC
 • Origin Protocol
 • Band Protocol
 • Reserve
 • Reserve Rights
 • SelfKey
 • Kleros
 • Global Human Trust
 • BiLira
 • TwoKeyEconomy
 • Pillar
 • Binance USD
 • Quant
 • pNetwork Token
 • Compound
 • bZx Protocol Token
 • renBTC
 • V-ID blockchain
 • pTokens LTC
 • KardiaChain
 • Kyber REPv2 Token
 • Kyber StormX Token
 • MATIC Token
 • Genesis vision Token
 • yearn.finance
 • Cream
 • Uni
 • YFValue
 • Swerve DAO Token
 • Curve DAO Token
 • SushiToken

 

Token swap op Kyber Network

De token swap op Kyber Network gebeurt direct van de ene token naar de andere token. Er is dus geen tussenkomst van een tussen-token als EOS of Ethereum. Al kun je natuurlijk prima van token naar Ethereum swappen. 

De kosten van Kyber Network

Interessant genoeg is er op de website van Kyber Network zelf erg weinig terug te vinden over de fees voor het swappen. Na wat research op internet kwamen we wel wat commentaar tegen over hoge transactiekosten. Eerlijkheidshalve leken deze kosten voornamelijk te ontstaan door de hoge gas-prijzen van dat moment.

Desalniettemin kan het geen kwaad om even scherp te zijn alvorens te swappen bij Kyber Network.

Image
Kyber Network Kyberswap

Sushiswap

Wanneer je denkt dat je alles op internet wel zo’n beetje gezien hebt dan is het absoluut aan te raden om eens naar Sushiswap te kijken. Of, zoals ze het zelf noemen: Sushiswap Masterchef. 

Juist ja, deze token swap is niet zo maar een token swap. Nee, het is een token swap in ‘restaurant-thema’. Nou, nu heb je écht alles op internet gezien!

Beschikbare tokens op Sushiswap

Sushiswap zou Sushiswap niet zijn als ook qua aanbod van tokens iets abnormaals aan de hand zou zijn. Hoezo? Sushiswap biedt zelf geen token-overzicht aan. Sterker nog, ze accepteren tokens via tokenlist.org. Dus feitelijk de tokens die je op die site kunt terugvinden, kun je importeren en swappen via Sushiswap.

Wat dat concreet betekent? Dat je de keuze  hebt uit maar liefst zo’n 1000 verschillende tokens. Omdat dat er toch wel heel veel zijn, zetten we de meest prominente even voor je op een rij.

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • 0xBTC
 • aDAI
 • AMN
 • AMPL
 • ANJ
 • ANT
 • AST
 • BAL
 • BAND
 • BAT
 • BLT
 • BNT
 • BTC++
 • BZRX
 • cDAI
 • CEL
 • CELR
 • CHAI
 • COMP
 • CRV
 • cSAI
 • cUSDC
 • DAI
 • DATA
 • DGD
 • DGX
 • DIP
 • DONUT
 • EBASE
 • ENJ
 • FAME
 • FOAM
 • FUN
 • FXC
 • GEN
 • GNO
 • GRID
 • GST2
 • HEDG
 • HOT
 • HUSD
 • iDAI
 • IOTX
 • iSAI
 • KEY
 • KNC
 • LEND
 • LINK
 • LOOM
 • LPT
 • LQD
 • LRC
 • MANA
 • MATIC
 • MBC
 • MCX
 • MET
 • MGN
 • MKR
 • MLN
 • MOD
 • MTA
 • mUSD
 • NEXO
 • NMR
 • OCEAN
 • OXT
 • PAN
 • PAX
 • PAXG
 • PNK
 • POA20
 • QCH
 • QNT
 • QSP
 • RCN
 • RDN
 • REN
 • renBCH
 • renBTC
 • renZEC
 • REP
 • REPv2
 • RING
 • RLC
 • RPL
 • SAI
 • SALT
 • SAN
 • sETH
 • SHUF
 • SNT
 • SNX
 • SOCKS
 • SPANK
 • SRM
 • STAKE
 • STORJ
 • sUSD
 • sXAU
 • SXP
 • TAUD
 • TCAD
 • TGBP
 • THKD
 • TKN
 • TRB
 • TRST
 • TRYB
 • TUSD
 • UBT
 • UMA
 • UNI
 • USD++
 • USDC
 • USDS
 • USDT
 • USDx
 • VERI
 • WBTC
 • WCK
 • WETH
 • XCHF
 • XIO
 • ZRX
 • DAI
 • UNI
 • WETH

 

Token swap op Sushiswap

De token swap op Sushiswap gaat direct voor de ene token naar de andere token, direct vanuit je wallet. Je hoeft je dus geen zorgen dat maken dat je tijdelijk de controle over je eigen tokens verliest.

De kosten van Sushiswap

De fees die Sushiswap berekent voor de token swap is sterk afhankelijk van de pool en tokens waaruit je een keuze maakt. Hoe stabieler de balans in de pool, hoe lager de fee. Hoe instabieler de balans in de pool, hoe hoger de fee.

Image
Sushiswap

Uniswap

Uniswap is het laatste maar zeker niet het minste platform wat we vandaag behandelen. Sterker nog, spoiler alert, Uniswap is het beste platform wat we vandaag behandelen. Uniswap is de laatste tijd steeds vaker in het nieuws en dat is niet zonder reden.

Uniswap heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een platform van formaat. Niet alleen is er een uitgebreide lijst aan tokens die via het platform geswapped kunnen worden. Er is ook een breed aanbod aan liquidity pools waar je eenvoudig aan kunt deelnemen voor extra inkomen.

Niet in de laatste plaats heeft Uniswap een airdrop gelanceerd waarbij veel gebruikers een gratis aantal tokens ontvingen. Meer weten over Uniswap? Wij schreven een complete uitleg voor beginners over het Uniswap Protocol!

Beschikbare tokens op Uniswap

De volgende tokens zijn allemaal beschikbaar op Uniswap:

 

Klik hier om alle tokens te zien

 • 0xBTC
 • aDAI
 • AMN
 • AMPL
 • ANJ
 • ANT
 • AST
 • BAL
 • BAND
 • BAT
 • BLT
 • BNT
 • BTC++
 • BZRX
 • cDAI
 • CEL
 • CELR
 • CHAI
 • COMP
 • CRV
 • cSAI
 • cUSDC
 • DAI
 • DATA
 • DGD
 • DGX
 • DIP
 • DONUT
 • EBASE
 • ENJ
 • FAME
 • FOAM
 • FUN
 • FXC
 • GEN
 • GNO
 • GRID
 • GST2
 • HEDG
 • HOT
 • HUSD
 • iDAI
 • IOTX
 • iSAI
 • KEY
 • KNC
 • LEND
 • LINK
 • LOOM
 • LPT
 • LQD
 • LRC
 • MANA
 • MATIC
 • MBC
 • MCX
 • MET
 • MGN
 • MKR
 • MLN
 • MOD
 • MTA
 • mUSD
 • NEXO
 • NMR
 • OCEAN
 • OXT
 • PAN
 • PAX
 • PAXG
 • PNK
 • POA20
 • QCH
 • QNT
 • QSP
 • RCN
 • RDN
 • REN
 • renBCH
 • renBTC
 • renZEC
 • REP
 • REPv2
 • RING
 • RLC
 • RPL
 • SAI
 • SALT
 • SAN
 • sETH
 • SHUF
 • SNT
 • SNX
 • SOCKS
 • SPANK
 • SRM
 • STAKE
 • STORJ
 • sUSD
 • sXAU
 • SXP
 • TAUD
 • TCAD
 • TGBP
 • THKD
 • TKN
 • TRB
 • TRST
 • TRYB
 • TUSD
 • UBT
 • UMA
 • UNI
 • USD++
 • USDC
 • USDS
 • USDT
 • USDx
 • VERI
 • WBTC
 • WCK
 • WETH
 • XCHF
 • XIO
 • ZRX
 • DAI
 • UNI
 • WETH

 

Token swap op Uniswap

In tegenstelling tot de meeste platforms, swap je de tokens bij Uniswap vanuit een willekeurige ERC-20 token tegen een Ethereum-token. En vervolgens van een Ethereum-token weer tegen een willekeurige ERC-token. Er is dus een tussenstap van een Ethereum-token vereist.

De kosten van Uniswap

De prijzen worden bepaald door het bedrag van elke token in een pool. Het smart contract behoudt een constante met behulp van de volgende functie: x * y = k. In dit geval  x = token0, y = token1, k = constant. Voor elke transactie wordt een bepaald aantal tokens uit de pool verwijderd voor een bedrag van het andere token. 

Om k te behouden, worden de saldi van het slimme contract aangepast tijdens de uitvoering van de transactie, waardoor de prijs verandert. Lang verhaal kort? De prijzen variëren afhankelijk van welke pool je aanspreekt.

Uiteraard zijn de kosten voorafgaand aan de swap transparant en duidelijk.

Image
Uniswap

Welk Liquidity Pool platform is het beste?

We hebben het al even verklapt! De absolute AllesOverCrypto-favoriet is Uniswap! Wat dat betreft hebben we het beste voor het laatst bewaard! 

Natuurlijk zijn er zoveel mensen en zoveel wensen. Natuurlijk zullen er ongetwijfeld critici zijn die op een heel ander platform zijn uitgekomen. Maar voor ons is het platform met de Unicorn doorslaggevend. Overigens staat het icoontje van de unicorn los van de beslissing.

De voordelen

 • De snelheid; het is super fijn dat je binnen een enkele klik je ERC20-tokens kunt swappen zonder hier enorm veel moeite voor te hoeven doen.
 • De kosten; de kosten zijn laag én zijn transparant en statisch. Je weet precies waar je aan toe bent.
 • Het gebruikersgemak; simpeler dan een token swap op Uniswap wordt het bijna niet. 
 • Liquiditeitsproblemen worden opgelost; door gebruik te maken van liquidity pools en het Uniswap protocol kunnen ook decentrale exchanges een veelvoud van ERC20-tokens aanbieden zonder hier in liquiditeitsproblemen te komen.

Voor ons was doorslaggevend dat Uniswap een stuk degelijker oogt dan bijvoorbeeld het platform Anyswap en dat de nieuwheid van Anyswap zichzelf nog moet bewijzen.

Uniswap is een fantastisch protocol wat het leven van zowel kopers als verkopers en cryptocurrency exchanges enorm veel makkelijker heeft gemaakt. Naast een ongekende gebruikerservaring wordt het protocol ook ingezet voor passieve inkomsten vanuit een deelname aan een liquidity pool.

Wanneer je zelf actief aan de slag wilt gaan met liquidity pools is het verstandig om je even rustig in te lezen en te besluiten welke trading pairs voor jou interessant kunnen zijn. Gebruik je Uniswap voornamelijk om eenvoudig, snel en goedkoop je ERC20-tokens om te wisselen? Dan kun je redelijk veilig hiermee aan de slag gaan en heb je verder weinig omkijken naar het hele proces.

Heb je zelf al ervaring met Uniswap of de liquitidy pools? Of ben je op zoek naar mensen die dit wel hebben en die jou er meer over kunnen vertellen? Start dan een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto Forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.