Dapps achtergrond

Dapps - wat zijn het en hoe gebruik je ze?

Dapps staat voor 'decentrale applicaties' en in dit artikel zal je een duidelijke uitleg krijgen over wat het zijn en welke ontwikkelingen deze teweeg zullen brengen.

Wat zijn dapps?

Decentrale applicaties kunnen we beschouwen als de software van de blockchain.

We kennen nu softwareprogramma's zoals Microsoft Word, McAfee virusscanner en bijvoorbeeld het spel FIFA 2018. Software is eigenlijk een pakket aan data dat de computer instructies geeft voor hoe het dient te werken.

De zojuist genoemde computersoftware wordt gemaakt door centrale bedrijven. Mensen van buitenaf kunnen niet inzien hoe deze worden gemaakt en kunnen er ook niet zomaar aan meewerken. Bij de software, ofwel de dapps, voor de blockchain is dit wel mogelijk.

Dapps zijn open-source en dat wil zeggen dat iedereen kan meewerken aan de ontwikkeling van de applicaties. Verder is het voor iedereen inzichtelijk hoe de app is gemaakt en kunnen mensen van over de hele wereld de applicaties kopiëren en gebruiken. 

De dapps kunnen veel voor ons gaan betekenen, hieronder staan een aantal voorbeelden.

 • Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en deze wordt veelal niet de hele dag door gebruikt. Een dapp zou het mogelijk kunnen maken om een gedeelte van de onbenutte capaciteit beschikbaar te kunnen stellen om bedrijven van dienst te kunnen zijn.
 • Er komen geregeld advertenties langs op social media en een bedrijf als Facebook verdient hier goud geld mee. In de wereld van blockchain wordt het mogelijk om mensen zoals jij en ik geld te laten verdienen aan het bekijken van advertenties. Hierdoor verschuift de macht van zo'n groot bedrijf naar de mensen zelf.
 • Uber heeft het mooie concept geïntroduceerd waarbij iedereen met een auto als taxi kan werken. Niet al het geld gaat echter naar de taxichauffeur maar ook een deel gaat naar Uber. Met dapps wordt het mogelijk om betalingen direct van de passagier naar de chauffeur te doen zonder dat een derde partij als Uber hiertussen hoeft te zitten. Hierdoor kunnen zowel de ritprijzen omlaag als de opbrengsten voor de chauffeur omhoog gaan.  

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bitcoin is de allereerste dapp

De blockchain kan je voor oneindig veel doeleinden gebruiken en Bitcoin is speciaal geprogrammeerd om als betaalapplicatie te fungeren. Ze wilden een betaalsysteem creëren dat de centralisatie en censuur van nu zou wegnemen. Hiervoor hebben ze de decentrale applicatie Bitcoin gebouwd dat transacties kan doen zonder tussenpersonen of centrale autoriteiten. 

Dapps gebaseerd op Ethereum

Ethereum wordt beschouwd als de moeder van de decentrale applicaties. Er worden ontzettend veel applicaties op deze blockchain gebouwd en een aantal bekenden hiervan zijn Golem, Aragon en Status. 

 • Golem maakt het mogelijk om ongebruikte computercapaciteit beschikbaar te stellen aan mensen die deze capaciteit hard kunnen gebruiken. 
 • Aragon wil autonome, decentrale bedrijven op de blockchain krijgen zodat een bedrijf niet meer van een groepje personen is, maar van iedereen die er een bijdrage aan levert.
 • Status maakt het met hun eigen applicatie mogelijk om vanaf je smartphone toegang te krijgen tot alle decentrale applicaties van Ethereum.

Waar Bitcoin een betaalapplicatie heeft gecreëerd, zien we bij deze projecten dat ze applicaties specifiek voor hun niche hebben ontwikkeld.

Dapps vs normale applicaties

  Decentrale applicaties Centrale applicaties
Advertenties Mensen hebben zelf controle over het al dan niet delen van hun gegevens. Als ze er geld mee willen verdienen kunnen ze dit direct aan een adverteerder verkopen i.p.v. dat een bedrijf als Facebook eraan verdient. Bedrijven verzamelen data van personen zonder dat ze hiervan bewust zijn en verdienen hier goud geld aan.
Censuur Decentrale applicaties werken verspreid over heel veel nodes en daardoor is het lastig om als regering websites te verbieden. Regeringen kunnen hosting services verplichten om bepaalde websites te blokkeren.
Vertrouwen Niemand kan in z'n eentje zomaar data veranderen, dit wordt gecontroleerd door alle nodes in het netwerk. Het is een systeem waarbij we niemand hoeven te vertrouwen. De cryptografie zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Een werknemer van een centrale autoriteit kan verkeerde bedoelingen hebben en veranderingen aanbrengen in de opgeslagen data. Je moet je bank al 100% kunnen vertrouwen en hoe weet je dat je dit kan?
Crash De database wordt gehost door alle nodes in het netwerk. Wanneer er een paar nodes het netwerk verlaten kan de blockchain nog steeds zonder problemen blijven werken. Hierdoor ben je een stuk minder kwetsbaar dan bij centrale databases. Data staat opgeslagen op één centrale database. Wanneer deze crasht heb je een grote kans dat alle data weg is. Natuurlijk kan je een back-up hebben maar de praktijk wijst uit dat maar weinig bedrijven dit nauwkeurig doen.
Hackers De data staat verspreid over alle nodes en hierdoor ben je minder kwetsbaar voor aanvallen van hackers. Alle data staat opgeslagen op één server. Dit maakt het een gemakkelijke target voor hackers.
Front End UI  Je ziet aan de buitenkant niet of een applicatie decentraal of centraal is. Beide zijn geschreven in HTML/CSS/JS. Geschreven in HTML/CSS/JS.
Backend  Het verschil zit hem in de achterkant, bij decentrale applicaties is dit gebaseerd op een blockchain, zoals Ethereum.  De AWS backend is geschreven in Rails/Django/NodeJS.

Zelf een Dapp maken

Op dit moment worden de meeste decentrale applicaties voor Ethereum gemaakt. Om dit te kunnen maken heb je kennis van de programmeertaal 'Solidity' nodig. Dit is een taal dat speciaal voor Ethereum is ontwikkeld. De vraag naar mensen met deze expertise stijgt exponentieel dus het is een goede investering om je hierin te verdiepen. 

De volgende video geeft in drie minuten weer hoe je een decentrale applicatie kunt maken. Hij racet er echt doorheen dus deze video is meer om een idee te krijgen hoe zoiets in z'n werk gaat. Youtube staat vol met meer gedetailleerde video's die je hierna kunt bekijken.

De dapp in de markt zetten

Zodra je zelf een dapp hebt gemaakt wil je natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen hem gaan gebruiken. De stappen die normaal gesproken worden gezet zijn:

 1. Maak een whitepaper waarin je benoemt welk probleem je aanpakt en hoe je dit denkt te gaan bewerkstelligen.
 2. Vorm een community waarmee je jouw plan bespreekt en je waardevolle feedback kunt ontvangen.
 3. Haal geld op door middel van een ICO.
 4. Maak van je idee werkelijkheid en trek nieuw talent aan om je hierbij te helpen.

Investeren in een dapp

Is programmeren niets voor jou en wil je liever een succesvolle applicatie uitzoeken om in te investeren? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar de eerdergenoemde Golem, Aragon en Status. De tokens hiervan zijn te koop op Bitvavo en hier zal je nog meer interessante projecten vinden. De instructies hieronder helpen je erbij om de token te kopen.

Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!

 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

 
Bronnen

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.