koers cryptovaluta

Alle soorten orders voor crypto!

Wanneer je handelt in crypto, weet je dat er veel verschillende soorten orders zijn. Het is goed om te weten wat de verschillende ordertypes betekenen. Weet je dit niet, dan laat je misschien kansen liggen. Kansen die er voor hadden kunnen zorgen dat je meer geld had kunnen verdienen. Om het je wat makkelijker te maken, geven we je hier een overzicht van alle ordertypes voor crypto trading. In dit overzicht staan alle soorten orders die je zou kunnen tegenkomen op een crypto exchange!

Bekijk snel

Wat is een ordertype?

Je hebt misschien in het verleden al crypto gekocht. Wanneer je crypto koopt, plaats je in feite een bestelling (de order). Je geeft aan hoeveel cryptomunten je wilt hebben, en wat je hiervoor wilt betalen. Vervolgens gaat de crypto exchange opzoek naar iemand die deze cryptomunten aan jou wilt verkopen voor de ingestelde prijs.

Dit is een manier waarop jij de order plaatst. Er zijn namelijk verschillende manieren waar je dit op kunt doen. Deze verschillende ordertypes zorgen ervoor dat je veel gerichter crypto kunt traden. Daarom is het belangrijk dat je weet welke ordertypes er zijn, en hoe deze typen orders van elkaar verschillen.

Je zult snel merken dat je in dat geval veel makkelijker crypto kunt kopen en verkopen. We leggen je hieronder de volgende ordertypes uit:

  • Limit order
  • Market order
  • Stoploss order
  • Stoplimit order

https://youtu.be/9lMHnK9eqQw

Limit order

De limit order is eigenlijk de standaard order. In de meeste gevallen maak je gebruik van een limit order, zonder dat je het in de gaten hebt. Bij dit type order stel je van te voren precies in wat je wilt kopen (of verkopen) en tegen welke prijs je dit wilt doen. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld 2 Ethereum munten te kopen tegen een prijs van €1.600 per munt. Echter is de koers op dat moment €1.604 per Ethereum munt.

De koers van Ethereum kan fluctueren, en op het moment dat de koers de de ingestelde prijs van €1.600 haalt, zorgt de crypto exchange ervoor dat de 2 Ethereum munten automatisch worden aangeschaft. Hetzelfde principe geldt wanneer je de cryptomunten wilt verkopen. Je stelt dan in voor welke prijs de cryptomunten verkocht mogen worden. Op het moment dat de koers deze waarde bereikt, zal de exchange de cryptomunten automatisch verkopen.

Het voordeel van een limit order is dat je zelf niet meer de koers van een cryptomunt in de gaten hoeft te houden. Hierdoor kun je bepaalde winsten veel makkelijker inplannen. Ook kun je bepaalde cryptomunten zo voor een veel preciezere prijs kopen of verkopen.

Echter heeft een limit order ook nadelen. Zo kan het ook gebeuren dat de waarde van een bepaalde cryptomunt niet snel de prijs bereikt die je van tevoren hebt ingesteld. Het kan ook zo zijn dat het nooit de prijs bereikt die jij van tevoren hebt ingesteld. Of misschien kom je er achteraf achter dat je veel meer winst had kunnen maken. Stel dat je instelt dat je Ethereum voor €1.600 wilt kopen, en een paar dagen na de aankoop blijkt dat Ethereum is gezakt tot €1.567, zul je erg balen dat je een limit order hebt ingesteld.

Market order

Je hebt gezien hoe handig een limit order kan zijn, maar het tegelijkertijd ook wat gebreken heeft. Een market order is een ordertype dat ook erg simpel werkt. De uitleg hiervan is dus alles behalve ingewikkeld. De market order wordt ook wel een bestens order genoemd. Met dit type order koop of verkoop je cryptomunten tegen die marktprijs die op dat moment geldt. Het is niet mogelijk om een bepaalde prijs op te geven. Je kunt wel aangeven hoeveel stuk je van een bepaalde cryptomunt wilt kopen. Vervolgens zal de exchange dit aantal tegen de eerste beste marktprijs verkopen of kopen.

Stel dat je 4 Bitcoin munten wilt kopen, maar je van te voren geen prijs in gedachten hebt. De waarde van Bitcoin is op dat moment €21.392. Wanneer je een market order plaatst, geef je aan dat je 4 Bitcoin munten wilt, waarna de crypto exchange deze 4 munten voor de marktprijs zal aanschaffen. Vervolgens heb je €85.568 betaalt voor de 4 Bitcoins.

Hetzelfde principe geldt voor wanneer je de Bitcoins wilt verkopen. Als de marktprijs op moment van verkoop €20.568 is, en je aangeeft 3 Bitcoins te willen verkopen, zal de exchange deze munten direct verkopen voor de marktprijs.

Het voordeel van een market order is dat het snel en simpel werkt. Wanneer je direct van een bepaalde cryptomunt afwilt, kun je het beste gebruik maken van een market order. Het nadeel is echter dat je een market order niet kunt inplannen, zoals bij een limit order wel het geval is. Je zult dus zelf actief de market order moeten plaatsen. 

Stop order

Een stop order wordt vaak verward met een limit order. Bij een stop order geef je echter aan vanaf welke koers een cryptomunt gekocht of verkocht zou moeten worden. Dat is een verschil met de limit order, waar je juist een vast limiet kunt aangeven.

Bij een stop order kun je vaak ook een termijn aangeven. Je kunt dus instellen dat de stop order alleen voor vandaag geldt. Op deze manier kun je veel geavanceerder aan crypto trading doen.

Er bestaan twee soorten stop orders. Dit zijn de stoploss order en de stoplimit order. Hieronder gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee ordertypes voor cryptomunten.

Stoploss order

We hebben het eerder over de market order en limit order gehad. Dit zijn relatief simpele ordertypes. De stoploss order is daarentegen wat geavanceerder. Het nadeel van een limit order is dat een order automatisch wordt geplaatst, waardoor je ook verlies zou kunnen maken. Er had misschien wel meer in gezeten. Een market order is daarbij helemaal simpel, gezien het gewoon de marktprijs pakt wanneer een cryptomunt gekocht of verkocht wordt.

Een stoploss order kun je gebruiken om sneller en beter te reageren op veranderingen in de koers van een cryptomunt. Het is ervoor gemaakt om eventueel verlies te beperken.

Stel dat je 1000 Ripple XRP munten met een waarde van €0,50 in je bezit hebt. Je bent bang dat Ripple in waarde daalt, en wil je verlies in dat geval zo veel mogelijk beperken. Je kunt een stoploss order zetten om €0,47. Op het moment dat Ripple daalt tot €0,47 of lager, worden de munten automatisch verkocht. In dat opzicht lijkt de stoploss order erg veel op de limit order, al is de stoploss order er vooral op ingesteld om verlies te beperken.

Het is ook mogelijk om een stoploss order in te stellen op basis van een procentuele daling. Zo kun je instellen dat een bepaalde cryptomunt wordt verkocht na een daling van 2%. Een stoploss order is dus een stuk geavanceerder in te zetten dan een limit order.

Stoplimit order

De koers van cryptomunten kan ontzettend snel dalen en stijgen. Het is niet eens meer raar wanneer Bitcoin in 24 uur tijd 10% in waarde stijgt. Dat gebeurt ook wel eens bij aandelen, maar lang niet zo vaak als het bij cryptomunten gebeurd. Bovenstaande orders worden allemaal automatisch bestuurd. Zo'n automatisering kan dus geen rekening houden met snelle koersdalingen die gecorrigeerd worden.

Een stoplimit order maakt het een stuk makkelijker om in te spelen op koersdalingen die gecorrigeerd worden. Je geeft hierbij zowel een stoploss niveau als limit niveau aan. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat een cryptomunt tussen een bepaalde prijs verkocht zal worden.

Het is makkelijk uit te leggen aan de hand van een praktisch voorbeeld. Stel dat je een Litecoin met een waarde van €185 hebt. Je een limiet op €170 instellen, en een stoploss niveau op €180 instellen. Op het moment dat Litecoin daalt tot een waarde onder de €180, zal de stoploss geactiveerd worden. De limit order wordt dan ingesteld op €170. Dat betekent dat Litecoin automatisch verkocht zal worden wanneer tot een waarde onder €170 daalt, of tot een waarde boven €180 stijgt.

Welk ordertype moet ik gebruiken voor crypto trading?

Er zijn dus vier verschillende ordertypes voor cryptovaluta. Misschien vind je het lastig om te bepalen welk ordertype je moet gebruiken wanneer je bezig bent met crypto trading. Hier is over het algemeen gezien geen direct antwoord op te geven. Het is belangrijk dat een ordertype past bij het type belegger dat jij bent.

Wanneer je weinig tijd hebt om de crypto koersen in de gaten te hebben, maak je gebruik van hele andere ordertypes dan iemand die continu de crypto koers in de gaten houdt. Daarbij komt ook nog een stukje persoonlijk smaak.

Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat je goed weet hoe een bepaalde ordertype werkt, en hier vervolgens mee te gaan experimenteren. Dit kun je doen door in het begin alleen kleine hoeveelheden cryptomunten te gebruiken. Zo leer je hoe je bepaalde ordertypes kunt inzetten om te handelen in crypto. Je komt er achter welke ordertypes voor jouw situatie werken, en welke dat niet doen. Wanneer je ze vervolgens beheerst, kun je ze ook gebruiken voor grotere hoeveelheden cryptomunten. Wanneer je een order plaatst, is het aan te raden om altijd nog even goed te kijken of je alles op de juiste manier hebt ingevuld. Als je de order eenmaal hebt geplaatst, kan het zo maar zijn dat het direct wordt uitgevoerd. Je kunt deze actie dan niet meer terugdraaien.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.