vergrootglas yield farming

Wat zijn de risico’s van yield farming? - Complete uitleg

Eén van de grootste trends, en de snelst ontwikkelde markten in de wereld van crypto, is deze van decentralized finance, beter bekend als DeFi. Er komt op macroniveau steeds meer kritiek op exchanges, omdat deze nog steeds centraal bestuurd worden. Als tegenreactie begeven steeds meer investeerders zich richting DeFi. Kenmerkend aan DeFi momenteel is de uitzonderlijk hoge APY-percentages, die soms té mooi lijken om waar te zijn. Maar is dit ook effectief zo? Ontdek in deze blog wat yield farming is en welke risico’s dit met zich meebrengt!

Bekijk snel

Bekijk in onderstaande video wat yield farming is en hoe deze uitzonderlijk hoge APY-percentages tot stand komen. In deze video worden verschillende aspecten van yield farming verder uitgelegd. In deze blog kijken we vooral naar de risico's van yield farming.

Wat is DeFi?

Alvorens we gaan kijken naar wat yield farming precies is, moeten we eerst snappen wat DeFi is en hoe verschillend dit is ten opzichte van het handelen op een beurs. Decentralized Finance heeft als doel om alle financiële producten volledig te decentraliseren. Als we naar de praktijk kijken, zien we dat tot op de dag van vandaag altijd een externe partij de controle en het zeggenschap over onze financiële middelen heeft. Een bank bepaalt immers hoeveel rente we krijgen en heeft ook een rigide regelgeving als het gaat over leningen, verzekeringen en zelfs over je spaargeld.

DeFi wil deze tussenpartij elimineren om verschillende redenen. Door het gebruik van smart contracts, worden alle transacties en al het financiële verkeer veiliger, sneller en zelfs goedkoper. Daarnaast heb je natuurlijk ook meer privacy, omdat externe partijen geen inzage hebben in wat je huidig saldo is en welke investeringen je gedaan hebt of van plan bent om te gaan doen.

Eén van de redenen waarom banken steeds minder populair worden is, naast het centrale karakter, het gebrek aan aantrekkelijke rentepercentages op je spaargeld. Deze liggen zodanig laag, dat er zelfs sprake is dat je in de toekomst moet betalen om je spaargeld bij een bank te plaatsen. Dan heb je al die jaren hard gewerkt, om vervolgens nóg te moeten betalen om dit geld bij een bank te plaatsen? Daarom gaat de investeerder op zoek naar geschikte alternatieven, waarbij deze percentages zo aantrekkelijk mogelijk zijn.

Wat is yield farming?

Yield farming in crypto is in essentie een manier om te proberen het rendement van je financiële vermogen te maximaliseren, door gebruik te maken van verschillende DeFi-protocollen. Yield farmers gaan zo op zoek naar het hoogste rendement, door verschillende platformen en netwerken met elkaar te vergelijken. De meest winstgevende strategie bevat in de praktijk een paar verschillende DeFi-protocollen. Denk aan Compound en UniSwap.

Als er na verloop van tijd een betere strategie is, of een ander DeFi-platform waar zij een hoger rendement krijgen, zullen yield farmers hun kapitaal verplaatsen. Op deze manier zijn ze elke dag opnieuw op zoek naar het beste rendement voor hun vermogen. Dit kan betekenen dat ze zich verplaatsen naar een ander protocol, zodat ze liquiditeit kunnen verschaffen voor een farm met een betere APY.

Hoewel dit misschien een abstracte voorstelling is, wordt dit in de praktijk automatisch gedaan. Heb je een spaarrekening bij bank X, maar krijg je een beter percentage op je spaargeld bij bank Y? Dan zal jij wellicht ook overwegen om je spaargeld over te dragen naar een andere bank. In principe maakt de naam van de bank voor jou geen verschil, maar zal het je wel meer rendement opbrengen.

Hoe uit zich dat in yield farming? Er zijn verschillende platformen, waarbij je bijvoorbeeld liquiditeit kan verschaffen tussen twee stablecoins. Dit wil daarom niet zeggen dat beide platformen dezelfde rente bieden. Het kan zomaar zijn dat protocol X een rendement heeft van 36%, terwijl protocol Y een rendement heeft van 24%. Hierbij kan je vervolgens ook ervoor kiezen om je assets te verplaatsen naar het meest gunstige protocol.

Wil je meer weten over yield farming? Ontdek op onze blog een uitgebreide uitleg over yield farming.

Image
farmer munten
Leremy/Shutterstock.com

Passief inkomen met yield farming

Yield farming wordt vaak gebruikt om een passief inkomen te genereren met crypto. Door de aantrekkelijke rentepercentages kan dit een lucratieve zaak zijn om je crypto hier tijdelijk vast te zetten om in recordtempo een mooi rendement te krijgen. Ondanks dat yield farming gepaard gaat met een aantal risico's, die we zo meteen bespreken, zijn er ook minder risicovolle investeringen. 

Er zijn tal van manieren om deel te nemen aan yield farming met stablecoins. Door liquiditeit toe te voegen aan de hand van een tradingpair die bestaat uit stablecoins, minimaliseer je je risico's maar krijg je wel deze hoge rentepercentages. Het is dan ook vanzelfsprekend dat de percentages op stablecoins minder aantrekkelijk zijn, maar wel gepaard gaan met een lager risico.

Wat zijn de risico’s van yield farming?

Wie wil nu niet de waarde van zijn of haar digitale assets maximaliseren door middel van een zeer gunstige APY? Maar deelnemen aan yield farming gaat niet geheel zonder risico’s. Deze zijn afhankelijk van verschillende factoren en dit percentage verandert ook steeds opnieuw. Daarom bespreken we hier de voornaamste risico’s, zodat jij weet op welke zaken je best let!

Scam

Als onderdeel van DeFi gebeurt yield farming op een extern platform. In de praktijk zien we dat het meest voorkomende netwerk hiervoor de Binance Smart Chain (BSC) is. Om hier toegang toe te krijgen, verbind je je software wallet met het protocol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan MetaMask of TrustWallet. Door het gebruik van smart contracts, kan je transacties uitvoeren, zodat de valuta vanuit je persoonlijke wallet wordt toegevoegd als liquiditeit aan het protocol.

Vanaf het moment dat je eigen valuta onderdeel zijn van deze liquiditeitspool, staan jouw tokens vast in het smart contract van het valuta-paar (bijvoorbeeld USDT en USDC). In het slechtste geval bestaat dan ook het risico dat het protocol offline gaat, en dit kan enorm vervelend zijn. Gelukkig heb je dan plekken als https://vfat.tools/ waar je zelfs als sites offline gaan, je nog de liquiditeit kunt withdrawen naar je eigen wallet. Maar vaak is de waarde van de token van zo'n platform dan wel enorm gedaald... of ze hebben je geld al gestolen als ze in je wallet konden! 

Dergeijke scams zijn eerder gebeurd in het verleden waardoor veel investeerders een hoop geld zijn kwijtgeraakt. Daarom is het belangrijk om altijd je eigen onderzoek te doen alvorens je jouw valuta beschikbaar stelt.

Code - Smart Contracts

Onderdeel van de revolutie van DeFi is natuurlijk het gebruik van smart contracts. Deze zijn open-source en kunnen door iedereen ingezien worden, maar in de praktijk wordt dit niet al te vaak gedaan door de modale investeerder. Het zijn deze codes die het protocol operationeel houden en die ervoor zorgen dat jij, dankzij alle andere factoren, een gunstige APY kan verdienen met je valuta. Maar is dit wel veilig?

De kans is hier dan ook bestaande dat de programmeur een bepaald teken misplaatst, of vergeet, wat kan leiden tot een hele reeks problemen. Gelukkig is de aard van deze foutieve coderingen vaak beperkt en gaat het bijvoorbeeld over de layout of andere visuele aspecten van het platform. Maar het kan ook zijn dat dit andere storingen kan veroorzaken, met grootse gevolgen. Het kan zelfs zo ernstig zijn, dat deze bug gebruikt kan worden om op grote schaal fraude te plegen. Zo kan er in de broncode van een smart contract bijvoorbeeld staan dat de valuta automatisch worden overgeschreven van het protocol, naar een andere wallet. Daarom is goed onderzoek altijd heel belangrijk, zodat je je nooit blind staart op deze percentages.

Image
Defi farming
Niphon Subsri/Shutterstock.com

Ethereum fee risico’s

Het zal vast niet de eerste, maar ook niet de laatste keer zijn, dat je nieuws leest over de uitzonderlijke hoge gas fees van het netwerk van Ethereum. Elke transactie die je doet op het netwerk, gaat gepaard met een bepaalde gasfee die doorgaans veel te hoog is voor de investering die je wilt maken.

Wanneer je wilt deelnemen aan een farm op het netwerk van Ethereum, zal je deze kosten ook moeten maken alvorens je je assets op het platform krijgt. Als grote investeerder zullen deze kosten minder zwaar doorwegen. Zij verdienen immers een aantrekkelijk percentage, waardoor de gasfee in relatief korte tijd wordt terugverdiend. Voor kleine investeerders ligt het aandeel van deze kost helemaal anders. Zo kan het zijn dat het misschien wel 20% van hun oorspronkelijke inleg is. Hierdoor verliezen ze effectief al geld, voor ze deelnemen aan de yield farming. In de praktijk werd deze manier van je rendement te maximaliseren, dan ook weinig gebruikt door kleine investeerders.

Midden 2021 zien we dat er steeds meer alternatieve blockchains bijkomen, waarbij yield farming mogelijk is. Het voordeel hierbij is dat de hoge kosten van Ethereum hier uiteraard niet van toepassing zijn. Als we gaan kijken naar de Binance Smart Chain, zien we dat deze kosten beduidend lager liggen waardoor je al met kleine bedragen kan deelnemen aan yield farming. Voor een overzicht van de huidige Ethereum gas fees, kan je gaan naar: https://etherscan.io/gastracker.

Liquiditeit

Liquiditeit is altijd een belangrijke factor bij yield farming. De hoeveelheid liquiditeit is afhankelijk van de gebruikers en het team. Eén van de redenen van deze hoge percentages is dan ook om zoveel mogelijk investeerders aan te trekken om liquiditeit bij hen te verschaffen tegen deze tarieven. Maar wat is dan het risico?

Wanneer investeerders op grote schaal besluiten hun valuta niet langer beschikbaar te stellen om welke reden dan ook, heeft dat een grote impact op de liquiditeit die nog beschikbaar is in de pool. Wanneer er onvoldoende liquiditeit is, kan het mogelijk zijn dat je niet eens je eigen valuta meer kan opnemen. Hierdoor kunnen zelfs je eigen LP-tokens sterk gedaald zijn in waarde.

Prijs

Samenhangend met impermanent loss, is de prijs een belangrijke indicatie of je al dan niet wil meedoen met yield farming. Het is een kosten-batenanalyse die je als investeerder best doet om dit voor jezelf te bepalen. Stel je hebt een zeer aantrekkelijke APY van 300% bij een token die op dat moment 15 dollarcent waard is. Ondanks dat jij een aardig rendement verdient, fluctueert de prijs ook elke dag. Stel dat deze prijs zakt naar 0,0005 cent, dan zal je alsnog verlies lijden, tenzij je lang genoeg meedoet met deze yield farming om voldoende rendement te halen. De keerzijde van de medaille is, dat deze prijs dan ook weer positief beïnvloed kan worden op termijn. Bepaal daarom op voorhand je strategie.

Kies je strategie

Elke farm heeft een andere opbrengst, en deze verandert ook nog eens regelmatig op basis van onder andere de liquiditeit. Daarom is het belangrijk om op voorhand een strategie te hebben om je winsten te verzilveren. Wat de ene dag werkt, kan de andere dag toch een minder goed idee zijn.  Daarom zijn yield farmers ook elke dag opnieuw op zoek naar het beste rendement voor hun vermogen.

Deze strategieën worden dan ook vaak bijgestuurd op basis van actuele marktomstandigheden, zoals liquiditeit binnen een farm, de volatiliteit van de token, het algemeen sentiment van het platform etc. Deze proactieve houding is belangrijk om te anticiperen met yield farming. Risicomanagement mag hierbij zeker niet onderschat worden.

Conclusie

We hebben in deze blog natuurlijk tal van risico’s besproken, maar kan je dan nog wel zeggen dat yield farming een goed idee is? Laten we vooropstellen dat elke investering gepaard gaat met bepaalde risico’s en dat dit geen uitzondering is. Dat wil niet zeggen dat de risico’s opwegen tegen de voordelen.

Yield farming wordt nog steeds gezien als een goede manier om rendement te verdienen op je crypto met een minimaal risico. Een realistische visie is hierbij belangrijk, waarbij je aan de hand van een duidelijke strategie je emoties kan uitschakelen en doeltreffend te werk kan gaan.

Met de bovenstaande risico’s in acht genomen, in combinatie met een duidelijke strategie, wordt yield farming gezien als een lucratieve aangelegenheid. Zoals bij elke investering, is het een goede zaak om eerst te leren alvorens je investeert. Verdiep jezelf in de materie van yield farming en neem bovenstaande risico’s van harte, zodat ook jij mee kan profiteren van deze laatste nieuwe trends in de wereld van DeFi. 

Wil je nóg dieper in de crypto-materie duiken en wil je weten hoe je de kansen die crypto ons biedt kan benutten? Bekijk dan ons nieuwe product Crypto Mastery. Daarin leggen we de focus op passief inkomen en crypto-trends. Dus ook De-Fi en yield farming.

Heb je nog vragen over yield farming of ben je benieuwd naar de beste platformen? Vraag het in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en onze crypto-experts helpen je graag verder!

Header image: Love Solutions/Shutterstock.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.