Heb je zelf al eens gehoord van het SushiSwap platform en streef je ernaar om een nieuwe DeFi chef te worden in de Japanse virtuele keuken? Blijf dan rustig verder lezen in deze blog waar wij onze bevindingen neerschrijven over de gedecentraliseerde beurs, die op een gegeven moment de grootste in de DeFi wereld was. Lees onze SushiSwap review met een complete uitleg over wat SushiSwap is, wat de ervaringen met dit platform zijn en hoe betrouwbaar deze DeFi toepassing is.
Foto header: Lukas Gojda-Sushi/Shutterstock
Bekijk snel
Wat is SushiSwap?
Sushi vs. Uniswap
SushiSwap kwam tijdens de DeFi summer van 2020 als hard fork van één van de meest populaire en decentrale beurzen UniSwap in het virtuele leven.
UniSwap, wat ontwikkeld werd door Hayden Adams met de steun van groot geld van verschillende venture capitals, nam beetje bij beetje afstand van vergoedingen voor zijn gebruikers. Hierdoor maakten gebruikers van het platform steeds minder winsten en gaven zij ongemerkt de controle over aan de centrale eenheden. Iets wat in DeFi niet graag gedaan wordt.
Dit probleem werd al snel door de community opgemerkt en werd opgelost door de twee slimme coders Chef Nomi en 0xMaki. Zij bundelende hun krachten en creëerde SushiSwap (SUSHI).
SushiSwap, een decentralized exchange (DEX) die meer in handen was van de community en minder in die van de venture capitalists. Waarvan de houders van het SUSHI token het recht kregen om voorstellen te doen en te stemmen over de toekomst van het platform. Hiermee zorgde SushiSwap ervoor dat gebruikers een eerlijker deel van de winst ontvingen en meer controle kregen.
Om in eerste instantie liquiditeit aan te trekken naar het pas gecreëerde platform, werd er beroep gedaan op een ingenieuze maar discutabele methode, de vampire attack. Deze strategie bestaat eruit om op een niet organische manier liquiditeit aan te trekken door beloningen op liquiditeit pool tokens van UniSwap (LP tokens) te verhogen op SushiSwap. Op deze manier werd er over $1 miljard aan liquiditeit van UniSwap naar SushiSwap 'gezogen'. In onderstaande video kan je een gedetailleerde uitleg vinden van wat een vampire attack juist inhoudt.
Controverse
Toen op 5 september de prijs van het SUSHI token een nieuwe hoogte bereikte besloot core developer Chef Nomi, die toegang had tot het development fund (devfund), ongeveer zo'n 10% van het totale aantal SUSHI tokens te dumpen voor Ethereum.
De dump van de tokens van het devfund, die een waarde hadden van ongeveer $14 miljoen, resulteerde in de halvering van de prijs van het SUSHI token. De gemeenschap voelde zich verraden door de zoveelste rug pull in het wilde westen van DeFi. Ze verloren hun vertrouwen in Chef Nomi en dwongen hem het project te verlaten.
Toen Chef Nomi vertrok droeg hij de controle van het project over aan Sam Bankman-Fried, de CEO van cryptocurrency beurs FTX en Alameda Research. Bankman-Fried redde SushiSwap van de ondergang en verplaatste de admin sleutel, die toegang gaf aan het devfund, naar een multi-signature wallet. Hierdoor bevestigde hij zijn langdurige betrokkenheid in het project naar de community. Enkele dagen later keerde Chef Nomi met spijt in het hart terug en kocht hij dezelfde hoeveelheid SUSHI tokens die hij had verkocht en stopte ze terug in het devfund.
Is SushiSwap betrouwbaar?
SushiSwap staat vooraan bij de meest innovatieve DeFi projecten en wordt geleid door enkele van de meest befaamde ontwikkelaars in de ruimte. Dit zorgt ervoor dat het platform geloofwaardig overkomt.
's Werelds grootste gecentraliseerde beurzen zoals Binance & FTX voegden het SUSHI token toe van zodra het gelanceerd werd. Zo hielp Sam Bankman-Fried, CEO van FTX bij de overname het vertrouwen in het project te herstellen dankzij zijn gevestigde waarde en reputatie in de crypto markten.
Ondertussen werden de producten van het SushiSwap platform ook meerdere malen gecontroleerd door smart contract audits zoals PeckShield en Quantstamp.
PeckShield die verantwoordelijk is voor de controle van de smart contracts en Quantstamp die op regelmatige basis de veiligheid van het platform controleerd, bevestigen geen grote veiligheidsrisico's waar te nemen bij SushiSwap.
Verder werd de code van SushiSwap grotendeels overgenomen door de open-source code van UniSwap en Compound Finance te kopiëren. Deze giganten zijn ondertussen een gevestigde waarde in DeFi.
Ook kondigde het project in januari 2021 een zeer ambitieuze roadmap voor. In de nieuwe roadmap vermeld Sushi dat er veel plannen zijn voor 2021:
- Sushi op Polkadot & Moonbeam blockchain (Q2)
- Vernieuwing van Governance model (Q4)
- Samenwerking met Curve (CRV) en Andre Cronje, ontwikkelaar van Yearn.Finance (YFI)
Naast de steun van bekende beurzen en gezichten in DeFi, is de miljardair Mark Cuban ook een grote fan van het platform. In onderstaande video is te zien hoe meneer Cuban zijn respect betuigd naar SushiSwap.
Hoe handel ik op Sushi Swap?
De bestaansreden van SushiSwap is het voorzien van de handel in cryptocurrency op een gedecentraliseerde manier. SushiSwap maakt dit mogelijk door gebruik te maken van Automated Market Makers (AMM's). Deze AMM’s zijn eigenlijk smart contracts die de liquiditeitspools van tokens creëren en beheren. Als je hierover meer wilt weten verwijs ik je graag door naar de uitgebreide gids over Uniswap.
Het gebruik van SushiSwap is non-custodiaal, dit wil zeggen dat geen van jouw tokens op de beurs worden gehouden. Het enige wat je dus hoeft te doen is jouw wallet verbinden met het platform en je bent klaar om te starten.
Let er wel op dat er en een 'kleine' vergoeding kan gevraagd worden wanneer je zal handelen met de smart contracts. Zorg er dus altijd voor om een ‘beetje’ Ethereum (ETH) op jouw digitale of hardware wallet te hebben staan.
Hoe koop ik op SushiSwap?
Het zit hem in de naam. Je kan swappen op SushiSwap. Hoe je dit doet is heel simpel.
Ga naar de SushiSwap site.
Selecteer swap bovenaan links en selecteer welke tokens je graag wilt swappen. Wanneer je het token niet meteen kan terugvinden lukt het altijd om het "contract address" te zoeken op Etherscan en het te kopiëren en plakken in de zoekbalk.
Wanneer het gewenste token geselecteerd is voer je het bedrag in waarvoor je wilt swappen en klik je op swap.
Indien je nog nooit dit token hebt geswapped zal SushiSwap je vragen om het toegang te geven met jouw wallet. Na dit te bevestigen kan je klikken op swap en vervolgens op confirm swap . Je zal een melding krijgen van jouw wallet om de transactie met de bijhorende gas fees goed te keuren.
Als alles naar wens is, kan je dit goedkeuren en is het alleen nog maar wachten tot de transactie voltooid is op de Ethereum blockchain. De tokens zullen in jouw wallet verschijnen van wanneer de transactie verwerkt is. Indien je het niet vertrouwd of de transactie te lang duurt kan je een kijkje nemen op etherscan.
Hoe verkoop ik op SushiSwap?
Dit is zeer gemakkelijk en gebeurd namelijk op dezelfde manier als het kopen. Het enige verschil is dat je op de pijltjes zal klikken. Het token dat je gaat verkopen zal bovenaan staan en het token dat je zal ontvangen staat onderaan.
Fees
Net zoals een gecentraliseerde beurs een vergoeding vraagt bij elke transactie zal een gedecentraliseerde beurs dit ook doen. In totaal betaal je per transactie een vergoeding van 0,30%. Deze zal voor 0,25% naar liquiditeits verschaffers gaan van de pool waarin je de transactie wordt verricht en 0,05% naar de SUSHI token houders die hun tokens staken op SushiSwap.
Hoe verdien ik passieve inkomsten met SushiSwap?
Op SushiSwap kan je op verschillende manieren passief inkomen genereren. Enerzijds kan je dit doen door liquiditeit te verschaffen aan één van de pools op SushiSwap, anderzijds kan je dit doen door SUSHI tokens aan te kopen en deze in de SushiBar te staken. Klinkt dit ingewikkeld? Laten we dit in detail verder uitleggen.
Liquiditeit toevoegen (SLP)
Je kiest voor het toevoegen van liquiditeit, ook wel liquidity mining genoemd. SushiSwap werkt met een systeem waar het verschaffen van liquiditeit beloont en uitbetaald wordt in het eigen token SUSHI. Wanneer je liquiditeit toevoegt zal je een deel van de transactiekosten verdienen. Dit kan een mooie extra zijn wanneer je jouw tokens wil uitlenen, die eigenlijk toch alleen maar stof liggen te vergaren.
Om dit uit te proberen klik je op liquidity naast pool en geef je de hoeveelheid tokens en de corresponderende hoeveelheid die nodig is om de andere helft van de positie te vullen. Hierna klik je op supply en zal je SLP tokens ontvangen. Let op: Je zal pas jouw beloningen ontvangen wanneer je jouw liquiditeit verwijderd.
Toch is het verschaffen van liquiditeit niet risicoloos. Wees je hiervan bewust! Het zogenaamde 'Impermanent Loss' is nog steeds van toepassing. Dit risico houdt in dat de volatiliteit van het de gepoolde tokens ervoor zorgt dat hun aantal kan verminderen. In dit geval zou het beter geweest zijn de tokens gewoon bij te houden in plaats van ze te gebruiken in een liquideits pool.
Het meest ideale scenario voor wanneer je van plan bent om liquiditeit toe te voegen zou zijn wanneer er veel transacties gebeuren in jouw pool. Bekijk het zo, hoe meer transacties, hoe meer transactiekosten je zal verdienen. Wanneer je een Sushi LP wilt worden kan je dus beter rekening houden met de populariteit van de pool.
Farming
Wanneer je liquiditeit verschaft zal je een SLP token krijgen om te bewijzen dat je dit effectief doet. Deze SLP tokens kan men vervolgens gaan vastzetten, ook wel farmen genoemd. Deze gefarmde SLP tokens zullen op hun beurt SUSHI opleveren.
Farmen kan je bij SushiSwap terug vinden onderYield kan men de farms gaan ontdekken. De farms die populair staan veranderen en zijn meestal tijdelijke farms die extra SUSHI beloningen krijgen toegewezen.
Toch is het belangrijk om transactiekosten van Ethereum Blockchain mee te rekenen. Zo zullen er kosten zijn wanneer je jouw tokens op een farm zet en wanneer je deze er terug afhaalt. Aangezien farmen gebeurd door liquiditeit tokens te harvesten loop je nog steeds dezelfde risico's die het impermanent loss inhoudt.
Staking
Het SushiSwap platform zorgt ervoor dat houders van het SUSHI token ook kunnen verdienen. De slapende SUSHI tokens kunnen 'gestaked' worden en leveren xSUSHI op. In het geval je liquiditeit hebt verschaft en hiervoor uitbetaald werd met SUSHI tokens zal dit een beloning op een beloning zijn. Door de SUSHI tokens te staken verdien je xSUSHI. De waarde van xSUSHI wordt berekend door het aandeel van de transactiekosten in de pools (0.05% fee). De xSUSHI die je zal verdienen zal terug geconverteerd worden wanneer je de beslissing maakt om te 'unstaken'. Van een ware Sushi-ception gesproken!
In de SushiBar kan jij als SUSHI houder jouw tokens vastzetten en een percentage verdienen zonder al te veel risico te nemen.
Wat zijn de voor- en nadelen van Sushiswap
We nemen even de tijd om de voor- en nadelen van SushiSwap te vergelijken. Zoals de oude spreuk in crypto luidt: Do your own research. Dit is in dit geval nog steeds van toepassing. In de constant bewegende wereld van DeFi is het nog steeds belangrijk om zelf op onderzoek te gaan.
Voordelen
- SushiSwap is ondertussen een gevestigde waarde in de DeFi wereld.
- De CEO van Ftx exchange staat aan de leiding van het project.
- SushiSwap oogt erop om voor & door de community te zijn.
- SushiSwap is onderhevig aan audits van PeckShield en Quantstamp.
- SushiSwap is een zeer gebruiksvriendelijk platform
- Er zijn meer als 100 tokens aanwezig die geswapped kunnen worden, waaronder tokens die niet op UniSwap te vinden zijn.
- Er zijn verschillende verdienmodellen.
- Je verdient beloningen uitbetaald in het SUSHI token.
Nadelen
- Het heeft een controversiële geschiedenis
- Het heeft op discutabele manier liquiditeit getrokken uit Uniswap
Hoe koop ik het SUSHI token?
Het kopen van het SUSHI token kan op twee verschillende manieren. Wanneer je de voorkeur geeft aan een gedecentraliseerde manier, is het uiteraard mogelijk om de SUSHI tokens aan te kopen op SushiSwap of zelfs Uniswap. De grote liquiditeit van deze twee grootste DEX’s is zeer hoog waardoor het dus geen probleem is om via deze weg SUSHI aan te kopen.
Langs de andere kant kan je opteren voor het token aan te schaffen via een iets vlottere manier. Namelijk via Bitvavo.
Conclusie
SushiSwap heeft een controversiële geschiedenis achter de rug maar is ondertussen een gevestigde waarde binnen de DeFi space. Het heeft steun gekregen van enkele grote spelers zoals de CEO van FTX, Andre Cronje van Yearn.Finance (YFI) en nog veel betrouwbare projecten.
We kunnen natuurlijk niet in de toekomst zien maar verschillende partijen schatten de kansen van SushiSwap hoog. Zal het zijn droom van meest gedecentraliseerde exchange kunnen waarmaken? Time will tell.
Heb je zelf al eens sushi chef gespeeld of heb je nog vragen na het lezen van deze blog over SushiSwap? Kom dan gerust langs bij onze AllesoverCrypto Facebookgroep. Hier helpt het AOC-team je graag verder helpt!