Als je een beetje betrokken bent in de cryptowereld, heb je de term "yield farming" de afgelopen maanden vast wel rond horen suizen. Waar in 2017 tijdens de Bitcoin-hype mensen veelal een alternatieve investering in ICO's (Initial Coin Offerings) deden, is vandaag de dag DeFi en het bijbehorende "yield farming" dé nieuwe hype!
Dat dit fenomeen momenteel zo trending is, betekent niet dat jij blindelings je geld erop moet gooien. Had jij dit bijvoorbeeld gedaan met ICO's in 2017, dan was de kans groot geweest dat jouw investering heel weinig tot niks waard was nu. Zo'n 80% van de ICO's gelanceerd in 2017 heeft nu een koerswaarde die onder zijn initiële prijs ligt namelijk.
Maar deze blog is niet bedoeld om je te ontmoedigen. Zo zijn er genoeg ICO's die mooie rendementen hebben opgeleverd, zoals Tezos (XTZ) en Polkadot (DOT). Ik wil je alleen wijzen op de risico's van een nieuwe trend, want ook "yield farming" brengt risico's met zich mee! Gratis geld bestaat immers niet.
Deze blog is bedoeld om jou een algemeen begrip te geven van wat "yield farming" nou precies is, hoe jij eraan kan beginnen en nog belangrijker, hoe jij je voordeel eruit kan halen. Ook zal ik jou op de hoogte stellen van de voordelen, nadelen en de risico's van deze nieuwe rage, zodat jij een goede afweging kan maken of het wat voor jou is.
Bekijk snel
Heb je eigenlijk al best veel kennis over "yield farming" en skip je liever het gedeelte waar het niét over geld maken gaat? Neem dan lekker een kijkje naar het filmpje hieronder met drie simpele doch effectieve "yield farming" strategieën. Liever alles erop en eraan? Lees dan lekker mee!
Wat is yield farming?
Yield farming is het investeren van cryptocurrencies in een DeFi-markt met een productief doeleinde. Een goede "yield farmer" verdient namelijk niet alleen op koerswinsten, maar verdient ook rente op zijn investering. Maar hoe komt die rente tot stand dan? Om dat te kunnen beantwoorden, leg ik je eerst kort uit wat DeFi inhoudt. Je kan meer over DeFi lezen in deze uitgebreide blog over Decentralized Finance!
DeFi is een afkorting voor Decentralized Finance. Natuurlijk.. het blijft crypto, dus het blijft gedecentraliseerd. Het zit 'm al in het woord, maar DeFi beoogt in principe de financiële sector te decentraliseren. Dat wil zeggen dat - als het gaat om financiële producten, zoals sparen, lenen, verzekeren, beleggen - de centrale partij, oftewel de "tussenpersoon", uit de transactie wordt gehaald.
Als jij nu bijvoorbeeld een lening afsluit, fungeert de bank vaak nog als tussenpersoon. DeFi wil de noodzaak van het vertrouwen op zo'n tussenpersoon wegnemen door middel van smart contracts. Hierdoor worden de winstgedreven bedrijven, zoals banken en verzekeraars dus uitgedreven door een open-source protocol en kunnen geldverstrekkers en leners tegen betere tarieven handelen. In een ideale wereld, waar DeFi de norm is, zullen dit soort transacties dus veiliger, sneller en goedkoper zijn.
Nu kan je misschien al een beetje bedenken hoe een "yield farmer" rente verdient. Maar hoe dat precies werkt, lees je hieronder!
Hoe werkt yield farming?
Yield farming relateert zich aan een model genaamd automated market maker (AMM). In veel gevallen zijn bij dit proces "Liquidity providers" (LP) en "Liquidity pools" betrokken. Een liquidity pool is in essentie een smart contract waarin crypto opgeslagen zit. Hierbij dragen Liquidity providers - zoals de naam al duidt - bij aan de liquiditeit van zo'n pool door hun crypto erin te investeren.
De fondsen in een liquidity pool bieden mogelijkheid tot een marktplaats waar die fondsen geruild, uitgeleend en geleend kunnen worden. Wanneer jij gebruikmaakt van zo'n systeem, door bijvoorbeeld $ETH om te ruilen voor $DAI, betaal jij een fee. Deze fee wordt uitbetaald aan de liquidity providers in lijn met de hoeveelheid liquiditeit die ze toevoegen aan de pool. Dus iemand die veel meer heeft opgeslagen in een liquidity pool, krijgt ook meer terug.
Dit is niet de enige manier waarmee "yield farmers" verdienen. Het zit wel wat complexer in elkaar. "Yield farmers" kunnen verdienen aan transactiekosten, token rewards, rente en koersstijgingen.
1. Transactiekosten
Transactiekosten variëren tussen verschillende protocollen en hun bijbehorende pools. De transactiekosten kunnen zo laag als 0,001% zijn, en zo hoog als 10%. Een LP krijgt dus betaald voor het mogelijk maken van transacties in een markt. Een voorbeeld van zo'n transactie is iemand die 1 ETH wil ruilen voor 374 USDC. Daar wordt een fee over betaald, bepaald door vraag en aanbod, die wordt uitgekeerd aan de "providers" van die USDC. De fee bij het platform Uniswap staat overigens wel vast op 0,3% per transactie.
2. Token rewards
Een extra "incentive" die bepaalde platforms zoals bijvoorbeeld Compound, Curve en yearn.finance bieden, zijn token rewards. Heh wat? Ja, dit is weer wat anders dan die fees. Curve, bijvoorbeeld, beloont zijn liquidity providers met de $CRV token, bovenop de fees die ze verzamelen! De tokens van desbetreffende platforms, $CRV, $COMP, $YFI, zijn governance tokens. Governance tokens geven de houders daarvan stemrecht over de toekomst van zo'n platform. Deze governance tokens zijn ook weer vrij te verhandelen en kunnen zo dus geld opleveren.
3. Rente
Als voorbeeld neem ik even het platform Compound. Om het allemaal eerst even wat duidelijker te maken zie je hieronder een afbeelding van de interface van Compound
Ook Compound werkt met liquidity pools. En hier zie je dus per coin wat gegevens over de bijbehorende pool. Deze gegevens veranderen continu, gebaseerd op vraag en aanbod.
De supply APY, oftewel de Annual Percentage Yield van het bijdragen aan de pool, is het meest interessant voor een yield farmer. Dit percentage geeft aan hoeveel rente per jaar je ontvangt voor het bijdragen aan een pool. Let op! Het gaat hier om "compound interest".
De rente wordt ontvangen per Ethereum block, wat zo'n 15 seconden duurt. Dus elke 15 seconden zal jouw totale bedrag (investering+rente) een klein beetje groeien. De magie van "compound interest" houdt in dat je nu ook rente ontvangt over je rente. Omdat je bedrag gegroeid is, ontvang je het volgende block dus ook daarover rente.
Wie weet dat dit wel de doorslaggevende inspiratie is geweest voor de benaming van het platform Compound? Don't quote me though...
Leuk feitje trouwens, Einstein beschouwde "compound interest" zelfs als de beste uitvinding ooit gedaan door de mens!
4. Koersstijgingen
Dit spreekt voor zich, maar naast al die inkomstenbronnen kan een yield farmer natuurlijk ook gewoon verdienen aan koersstijgingen van de crypto die hij aanbiedt. Dit is wel een tweesnijdend zwaard. Zo kan er ook geld verloren gaan aan koersdalingen die de inkomsten uit de andere bronnen teniet kunnen doen.
Het loont dus om onderzoek te doen naar hetgeen je investeert in een liquidity pool. Niemand wilt opgescheept zitten met een zak renteverdienende shitcoin
Uiteindelijk valt yield farming zo complex te maken als je zelf wilt. Zo zijn er platforms die, na jouw investering in een liquidity pool, een token generen die jouw investering representeert. Bijvoorbeeld, als jij $DAI stort op Compound, krijg jij daarvoor cDAI terug. Dit staat voor Compound DAI. Dit valt altijd weer terug om te wisselen naar $DAI plus de opgedane rente.
Maar zoals je kunt bedenken, kan je deze cDAI ook weer storten op een ander protocol, in een andere liquidity pool, die een 3e token genereert die jouw cDAI representeert, die op zijn beurt weer jouw DAI representeert. Zoals je ziet kunnen deze ketens heel complex en moeilijk te volgen worden. Dit is echter wel hoe de top yield farmers te werk gaan om zo de hoogst mogelijke rendementen te behalen.
In het filmpje aan het begin van dit artikel worden een aantal strategieën besproken, maar er zijn nog talloos andere strategieën. Strategieën veranderen ook continu, sommigen blijven werken, sommigen niet meer. Je zult hier zelf de beslissing moeten maken hoe complex je het maakt en hoeveel moeite je erin wilt steken.
Ik heb natuurlijk een aantal platforms hier als voorbeeld gebruikt, maar er zijn er nog meer, en de één is net wat anders dan de ander. Hieronder lees je meer!
Welke platforms en protocollen kan je gebruiken voor yield farming?
Er zijn verschillende platforms waar verschillende activiteiten voor "yield farmers" mogelijk zijn. Ik kan ze wel allemaal voor je gaan opsommen in dit artikel, maar gelukkig heeft mijn collega Jurgen dit in een speciaal artikel voor jou gedaan! In dit complete overzicht van alle DeFi-projecten vind je alle DeFi lending, trading en payments projecten met wat kenmerken. Jurgen vertelt ook over een paar DeFi communities, waar jij mee kan praten en leren over DeFi!
Maar dat is niet alles, die hardwerkende topper heeft zelfs een top 10 van de beste liquidity pool platforms samengesteld voor jou, met 1 ábsolute AllesOverCrypto-favoriet. Ik raad je aan om deze 2 artikelen allebei op z'n minst globaal te lezen zodat je een beter idee hebt van waar je te werk wil gaan. Maar hooo ff..., voor je te werk gaat neem ik eerst nog de risico's, maar ook de voordelen van yield farming met je door en daarna is het jouw beurt!
Wat zijn de risico's van yield farming?
Yield farming is niet simpel. De meest profitabele yield farming strategieën zijn zeer complex en eigenlijk alleen bedoeld voor gevorderden. Daarnaast is yield farming met kleine bedragen vaak helemaal niet profitabel, vanwege de hoge Ethereum gas fees. Dit zijn de transactiekosten van het Ethereum netwerk. Hieronder een grafiekje ter verduidelijking van de hoogte van die kosten op het moment van schrijven.
Zoals je kan zien, zijn die transactiekosten momenteel relatief groot! Dit zorgt ervoor dat het in-en uitstappen in verschillende pools heel wat kan kosten. Neem deze kosten mee in het uitzoeken welke opties het meest lucratief zijn voor jou.
Een ander risico van yield farming zijn de smart contracts, die essentieel zijn voor Decentralized Finance. Alhoewel deze "slimme contracten" ons vele voordelen brengen, zijn de ontwikkelaars ervan soms minder slim. Er is dus altijd een risico op smart contract bugs.
Zelfs in het geval van grote protocollen gecontroleerd door welbefaamde ontwikkelaars, worden er regelmatig zwakke plekken en bugs gevonden in het systeem. Ik wil niet zeggen dat er een grote kans is dat jij jouw crypto kwijtraakt door zo'n bug, alles behalve zelfs. Maar de kans is er wel degelijk, en dat moet je in je achterhoofd houden als je wilt beginnen met yield farming.
Ook loop je natuurlijk het risico van waardevermindering van jouw activa. Dan kan je nog zoveel extra rente, governance token rewards en transactiekosten binnenharken. Als jouw activa al zijn waarde verliezen, zit je met de gebakken peren..
Verder loop je risico op liquidatie bij het lenen via bijvoorbeeld Compound, MakerDAO of Aave. Dit komt doordat je "collateral" niet meer op de benodigde dekkingsgraad zit. Meer hierover lees je op de website van Quantstamp.
En allerlaatst is er ook het risico van "impermanent loss", wat simpelweg betekent dat je beter af was door je coins in een wallet te houden, in plaats van bij te dragen aan een liquidity pool.
Wat zijn de voordelen van yield farming?
Overal waar risico's aan verbonden zitten, zit ook een beloning aan verbonden. Nu moet je die natuurlijk wel altijd tegen elkaar afwegen, want van de Eiffeltoren afspringen voor die adrenaline rush lijkt me geen goede trade-off. Het mooie aan yield farming is dat buiten een mogelijke adrenaline rush er ook nog eens mogelijke winsten aan zitten verbonden. Hieronder som ik een paar voordelen van yield farming op, zodat jij de afweging voor de sprong kan maken!
1. Geld, winst, profit
Het gaat natuurlijk allemaal om geld en daarom is dat eigenlijk ook hét belangrijkste voordeel aan yield farming. Yield farmers die er vroeg bij zijn als het gaat om bijvoorbeeld een nieuw project of een nieuwe strategie kunnen daar enorme winsten mee pakken, die ze weer kunnen herinvesteren in andere DeFi projecten voor nog meer winst.
2. Met geld maak je geld
"The rich get richer and the poor get poorer"
Een mooie quote van Shelley, maar toch niet helemaal waar vind ik zelf. Het is ook een kwestie van wilskracht en zelfeducatie. De rijken worden rijker, omdat ze hun geld aan het werk zetten. En precies dat doet een yield farmer ook.
Waar een doorsnee cryptobelegger profiteert van koerswinsten en hoogstens stakingwinsten, zet een yield farmer tegelijkertijd zijn investeringen aan het werk. En aangezien investeren in crypto al vanaf €1,- kan, yield farming wat meer vereist maar ook geen godsvermogen, hoeft Shelley's uitspraak voor jou niet waar te zijn!
3. Nieuwe ervaring
Nu wil ik het niet al te hippy maken, maar toch ben ik van mening dat elke ervaring uiteindelijk een positieve ervaring is, zolang je ervan leert. Zo kan ook yield farming een nieuwe ervaring voor jou zijn, waar je weer een stukje extra kennis toevoegt aan je eigen kennisbank.
Natuurlijk is het de bedoeling dat je er een extra centje aan overhoudt, maar zolang je verantwoordelijk en rationeel te werk gaat - oftewel, investeer alleen geld dat je kunt missen - dan kan het niet anders zijn dan een positieve leerervaring met wellicht een leuke winst.
Conclusie
Yield farming is niet één uitgestippeld stappenplan wat je zomaar kan volgen. Yield farming vereist creativiteit, kennis van zaken, een strategische aanpak en vooral een actieve houding. Anders dan investeren is yield farming een tijdrovende bezigheid.
Daartegenover staan weer potentiële mooie winsten, mits je de tijd en moeite erin stopt. Deze winsten bestaan uit rente, transactiekosten gemaakt door anderen en token rewards. Hier bovenop komen natuurlijk ook de koerswinsten, die de HODL-ers onder ons ook maken.
Toch is yield farming, net als alle andere investeringen, nooit risicovrij. Zo is er altijd kans op smart contract bugs, impermanent loss, waardevermindering van de activa en liquidatie. Ook hier loont het om goed onderzoek te doen. Welke coins zie jij in waarde stijgen? Welk project heeft een goed team ontwikkelaars? Hoe staat de algehele cryptomarkt ervoor? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kan stellen.
Er zijn een heleboel keuzes te maken en deze blog dient als een opstapje voor beginners. Het echte werk zal je zelf wel nog moeten verrichten. Zelf heb ik veel geleerd van de Youtuber DeFi Dad, en zo vader zo zoon hè. Als je nou geïnteresseerd bent, neem dan zeker een kijkje op zijn kanaal!
Ook kan je met anderen overleggen of zij al ervaring hebben met "yield farming". Start lekker een discussie in de Crypto Facebookgroep of het Crypto forum. Laat het ons ook weten als je zelf interessante ideeën hebt over een blog-onderwerp. Wie weet schrijven we de volgende keer wel voor jou!