geld

Top 10 beste DeFi crypto projecten

Decentralized finance (DeFi) is hot! Het wordt iedere dag groter doordat er steeds meer nieuwe projecten bij komen. Hierdoor is het lastig om door de bomen het bos nog te zien. Dat zou kunnen betekenen dat je mooie projecten, waar je in zou kunnen investeren, mist. We gaan hier in op de 10 grootste DeFi crypto projecten van dit moment. We zijn benieuwd hoeveel jij er kent!

Bekijk snel

Augur (REP)

Augur is een van de vele gok- en wedplatformen die gebruik maakt van de blockchain. Het is mogelijk om Ether of DAI (stablecoins dus) te gebruiken om te gokken op gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan voetbalwedstrijden, paardenwedstrijden en verkiezingen van een land. Maar er kan ook gewed worden op het verloop van Covid-19, of op de prijs van Bitcoin.

Gebruikers kunnen zelf weddenschappen aanmaken, en daar kunnen andere gebruikers vervolgens op wedden. Dit project is al  sinds 2015 actief, en is mede daarom dus een DeFi project dat we niet in deze lijst kunnen overslaan.

Aave (AAVE)

Een van de bekendste DeFi projecten is Aave. Het is een gedecentraliseerd leen- en uitleenplatform. Dit platform maakt gebruik van de blockchain van Ethereum, eveneens als het ERC-20 token. Het wordt gebruikt als een governance token, zodat gebruikers kunnen stemmen over de toekomst  van het platform. We kunnen dus zeggen dat het platform erg decentraal is, gezien gebruikers mogen meebepalen over beslissingen die de toekomst van het platform bepalen.

Via het platform van Aave kunnen gebruikers geld uitlenen en lenen aan andere gebruikers. Hiervoor maakt Aave voornamelijk gebruik van smart contracts. Gebruikers hoeven zich dus geen zorgen te maken over terugbetalingen, zolang ze vertrouwen hebben in de code van het smart contract.

Nog niet zo heel lang geleden was Aave het grootste DeFi platform ter wereld. Helaas voor Aave, wordt het nu gezien als de een-na-grootste DeFi applicatie. Toch betekent dat niet dat het project niet veelbelovend is. Het haalde namelijk pas nog 25 miljoen dollar op bij Blockchain.com en Blockchain Capital. Het laat zien dat er veel vertrouwen is in Aave en er volop aan de toekomst wordt gewerkt.

Compound (COMP)

Een ander gedecentraliseerd leen- en uitleen platform heet Compound. Het heeft dus hetzelfde doel als Aave. Toch zit er een groot verschil tussen deze twee projecten. Dat komt doordat Compound liquidity mining heeft uitgevonden. Iets waar Aave geen gebruik van maakt. Door middel van liquidity mining krijgen degenen die liquiditeit verschaffen aan het platform een speciale munt. Hiermee wil Compound zo veel mogelijk liquiditeit vergaren.

Deze DeFi techniek is ondertussen fundamenteel geworden, en  zie je steeds vaker terug bij DeFi  projecten. Het is een techniek  waarmee veel gebruikers geld kunnen bijverdienen. Dit is dus een van de voorbeelden dat laat zien dat je niet alleen geld kunt verdienen met cryptovaluta door er in te handelen. De techniek van crypto en blockchain gaat met DeFi veel verder dan dat. En dat creëert nieuwe kansen en mogelijkheden voor gebruikers van cryptocurrencies.

Ampleforth (AMPL)

Blockchain is nog redelijk nieuw, en staat in zijn kinderschoenen. Daarom proberen veel ontwikkelaars van alles uit op de blockchain. Veel van deze experimenteren falen, maar er zijn ook experimenten die slagen. Ampleforth is hier een schoolvoorbeeld van. Het is een innovatieve stablecoin met een elastisch aanbod. Het doel is om de prijs van de stablecoin ten alle tijde stabiel te houden ten opzichte van de dollar. Iets dat stablecoins als Tether niet lukt. De waarde van Tether daalt en stijgt namelijk altijd lichtelijk, en ligt wel altijd rond de 1 dollar.

Op het moment dat het AMPL lukt om een stabiele prijs te krijgen, kan het dienen als sterk onderpand in DeFi projecten. Het ziet er tot nu toe uit dat het project gaat slagen, al wordt er op dit moment nog hard aan gewerkt. De kans is groot dat we hier in de toekomst nog veel van gaan horen!

Chainlink (LINK)

Een ander groot en bekend DeFi project is Chainlink. Dit platform draait op de Ethereum blockchain en zorgt ervoor dat smart contracten gebruik kunnen maken van off-chain data. Met off-chain data bedoelen we gegevens die uit de echte wereld komen, en dus nog niet op de blockchain beschikbaar zijn. Het is een oplossingen voor het probleem waar veel blockchains tegenaan lopen.

Om als blockchain namelijk bruikbaar te zijn voor bedrijven en organisaties, moet er een verbinding tussen de blockchain en buitenwereld mogelijk zijn. Zo kunnen tussenpersonen uitgeschakeld worden, en kunnen financiële diensten worden overgenomen door de blockchain.

Chainlink is een Oracle platform dat gebruik maakt van het ERC-20 en LINK token. Pas sinds 2019 is Chainlink populair, terwijl het al in 2017 is ontwikkeld. Dit komt omdat het in 2019 een samenwerking met Google is aangegaan.

Maar waar zou Chainlink voor gebruikt kunnen worden? Stel dat verzekeringsmaatschappijen de blockchain op gaan. Iemand die verzekerd is en schade wil indienen, moet dit via de blockchain doen. Hier staat namelijk een smart contract af die de schade afhandelt. Chainlink kan dan gebruikt worden om weergegevens en satellietbeelden op te vragen, zodat betalingen van verzekeringsclaims automatisch uitgekeerd kunnen worden door de maatschappij.

Synthetix (SNX)

Steeds meer mensen kiezen  ervoor om te investeren in cryptocurrencies. Dat heeft veel voordelen, want er valt veel geld mee te verdienen. Toch kleven er ook veel nadelen aan. Dat heb  je zelf misschien ook gemerkt. Een voorbeeld is dat bijna iedereen de prijs van Bitcoin volgt. Bitcoin is toonaangevend. Ook kunnen crypto-investeringen riskant zijn en kan rendement verdienen lastig zijn wanneer je weinig te besteden hebt.

Synthetix heeft een platform ontwikkeld waarmee je via hun dApp in een breed assortiment aan beleggingen kunt investeren. Denk aan aandelen, derivaten, ETF's en cryptomunten. Dit doet Synthetix met zijn zogeheten synthetische tokens. Deze tokens zijn gekoppeld aan de prijs van de traditionele tegenhanger, zoals bijvoorbeeld een aandeel of ETF.

Om de prijs van aandelen te bepalen, gebruikt Synthetix de koppeling van Chainlink. Het systeem gebruikt een onderpand, zodat het stabiel blijft. Er komt dus veel geld bij kijken om dit project draaiende te houden.

Een voordeel tegenover de traditionele stock-markt is dat dit platform 24/7 live is. Aandelenmarkten zijn normaliter alleen geopend tussen 9 uur 's ochtends en 5 uur in de middag.

Bancor (BNT)

Is het jou ook opgevallen dat er ontzettend veel verschillende cryptocurrencies te koop zijn? En ken jij ze allemaal? Waarschijnlijk niet. Omdat er zoveel verschillende cryptovaluta op de markt zijn, kan dat enige problemen opleveren. Zo ben je ontzettend veel tijd aan onderzoek kwijt om erachter te komen welke cryptocurrencies waardevol genoeg zijn om in te investeren.

In het ergste geval is er voor de cryptocurrency waar je onderzoek naar wilt doen geen actieve markt. Zoiets zie je aan het 24 uur handelsvolume. Wanneer het handelsvolume laag is, noemen we dit een lage liquiditeit. Als een investeerder dan een grote transactie uitvoert, is de kans aanzienlijk groot dat dat de prijs zal beïnvloeden. En dat wordt als nadelig gezien. Ze betalen dan namelijk een stuk meer dan de aangegeven prijs, en daardoor is een investering ineens helemaal niet meer zo gunstig.

Nu wil het Bancor protocol dit probleem oplossen door gebruikers hun crypto in een liquiditeitspool te laten inleggen. Het protocol maakt het mogelijk om kleine cryptomunten te kopen zonder dat het de prijs zal veranderen. Dit doet Bancor door middel van lastige en wiskundige formules. Ook kun je met Bancor cryptovaluta direct tegen elkaar verhandelen zonder hier Ethereum of Bitcoin voor nodig te hebben.

Kava (KAVA)

De meeste DeFi projecten waar we het hierboven over hebben gehad draaien op de Ethereum blockchain. Toch is dit niet de enige blockchain die voornamelijk gebruikt wordt voor DeFi projecten. Zo wordt ook de Cosmos blockchain gebruikt voor DeFi-projecten. Dat is maar goed ook, want het is belangrijk dat er ook op dat gebied sprake is van decentralisatie, en projecten niet afhankelijk zijn van één blockchain.

Kava is een project dat gebruik maakt van de Cosmos blockchain. Het richt zich op stablecoins en leningen tussen personen. Kava gebruikt USDX als unieke stablecoin, maar eerst zullen gebruikers een onderpand moeten storten. Dat kan binnenkort met verschillende cryptomunten. Wanneer je vervolgens dollars hebt ontvangen kun je deze op het platform vastzetten tegen rente.

Het is dus mogelijk voor gebruikers om geld te verdienen wanneer ze hun geld uitlenen aan andere gebruikers. En dat allemaal zonder de bijkomstigheid van tussenpersonen.

Maker (MKR)

Er zijn genoeg DeFi projecten omtrent stablecoins. Maker is ook zo'n project. Echter onderscheidt het zich door te dienen als gedecentraliseerde stablecoin. De meeste stablecoins zijn namelijk gecentraliseerd. Door gebruik te maken van MKR hebben gebruikers dus veel meer controle over hun eigen stablecoin.

Uniswap (UNI)

Je hebt vast en zeker van Uniswap gehoord. Dit is een van de eerste en meeste bekende gedecentraliseerde crypto exchanges. Bijna alle crypto exchanges zijn namelijk centraal. Uniswap maakt hiervoor gebruik van de Ethereum blockchain en het ERC-20 token. Met het ERC-20 token kunnen gebruikers stemmen over de toekomstplannen van de blockchain.

Uniswap is een op SMP gebaseerde exchange, waardoor een prijsalgoritme de marktprijs bepaalt. Uniswap stimuleert beleggers op liquiditeit te verschaffen, welke wordt gebruikt om alle transactie te kunnen uitvoeren tegen marktprijzen.

 


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.