DeFi
16/2/22

Wat is een DEX aggregator? Voorbeelden binnen DeFi!

Wat is een DEX aggregator? Voorbeelden binnen DeFi!

Snel €10 verdienen?

 1. Maak een account aan
 2. Stort 10 euro
 3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je een nieuwe smartphone wil kopen, kijk je dan ook eerst bij welke winkel je de smartphone voor de laagste prijs kunt kopen? Je hoeft daar vaak niet veel voor te doen, omdat er genoeg websites zijn waar je de prijzen tussen verschillende winkels direct kunt vergelijken.

Sergej Kunz en Anton Bukov vonden in 2019 dat er ook zoiets moest komen voor decentrale crypto exchanges (DEX). Iedere DEX vraagt namelijk een andere prijs voor een bepaald handelspaar. Door het groeiend aantal decentrale crypto exchanges, is het niet bepaald efficiënt om handmatig alle DEX'en af te gaan om het goedkoopste platform te vinden.

Zij besloten daarom een DEX aggregator te ontwikkelen. Hiermee zou het mogelijk moeten zijn om direct inzicht te krijgen in de verschillende prijzen die DEX'en vragen voor de handelsparen die ze aanbieden. Het werkt dus een klein beetje zoals die vergelijkingssite voor smartphones.

In dit artikel leggen we je meer uit over DEX aggregators. Je weet na het lezen van dit artikel precies wat een DEX aggregator is en hoe het werkt. We geven je ook een aantal voorbeelden van bekende DEX aggregators.

Bekijk snel

Hoe werkt een DEX?

Wanneer je crypto wilt kopen op een handelsplatform, kun je gebruik maken van een centraal of decentraal platform. De gecentraliseerd exchange wordt geleid door een centraal bedrijf. Dit soort exchanges maken gebruik van een orderboek. Dit betekent dat voor iedere koper een verkoper gevonden dient te worden.

Stel dat je 0.5 Bitcoin (BTC) voor 200 euro op Bitvavo wil kopen, wordt er een order in het orderboek geplaatst. Vervolgens zal er iemand moeten zijn de 0.5 Bitcoin voor 200 euro te koop heeft gezet. Bitvavo zorgt ervoor dat de verkoper aan jou wordt gekoppeld, waardoor beide orders uitgevoerd kunnen worden.

Een decentrale crypto exchange (DEX) werkt anders. Deze draait namelijk op een blockchain en wordt niet door een centrale partij bestuurd. Zo wordt er ook geen gebruik gemaakt van het orderboek. Kopers en verkopers worden dus niet aan elkaar gekoppeld. In plaats daarvan worden tokens tegen elkaar geswapt (uitgewisseld) in een liquidity pool.

De liquidity pool is in theorie een smart contract waarin verschillende tokens zijn opgeslagen. De DEX bepaalt eerst een prijs voor het handelspaar waarmee een gebruiker de transactie wil uitvoeren. Dit gebeurt door middel van een Automated Market Maker (AMM), wat niets meer dan een stukje code is. Vervolgens worden de tokens voor de door de AMM bepaalde prijs tegen elkaar geswapt tussen de gebruiker en liquidity pool.

Stel dat je 1 Ethereum-munt (ETH) wil kopen met 100 AAVE-tokens. Je geeft eerst het handelspaar (AAVE-ETH) aan in de applicatie, waarna de AMM van de DEX de prijs voor dit handelspaar berekend. Vervolgens kun je akkoord gaan door de tokens te swappen. De DEX zal 1 ETH uit de liquidity pool halen, om vervolgens jouw 100 AAVE-token naar de pool toe te sturen. De transactie is nu succesvol voltooid.

Vind je het nog lastig om te begrijpen hoe een DEX werkt? Dan raden we je aan om onderstaande video te bekijken, alvorens je verder leest. Het is namelijk belangrijk om de werking van een DEX te begrijpen om zo ook de werking van DEX aggregators te snappen.

Wat is een DEX aggregator?

Een DEX aggegrator is een protocol dat de prijzen van alle handelsparen bij verschillende DEX'en ophaalt, om deze vervolgens in een overzicht weer te geven. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om te zien waar ze een trade het beste kunnen uitvoeren, wanneer het op kosten aankomt.

DEX aggregators zijn niet nieuw, en al sinds 2019 in opkomst. Tijdens een hackathon bedachten en ontwikkelde Sergej Kunz en Anton Bukov binnen 18 uur '1inch'. Het platform van 1inch was toen nog niet zo ver ontwikkeld zoals we het nu kennen, maar ze konden hiermee wel aantonen waarom een DEX aggregator belangrijk is.

De afgelopen jaren hebben Sergej en Anton 1inch verder ontwikkeld. Op dit moment is het een van de bekendste en meest gebruikte aggregators voor decentrale crypto exchanges. Er zijn ondertussen ook meerdere DEX aggregators, waar we verder in dit artikel nog dieper op in zullen gaan.

In onderstaande video wordt binnen 3 minuten uitgelegd wat een DEX aggreator is en hoe het werkt.

Welk probleem lost de DEX aggregator op?

Steeds vaker maken crypto handelaren gebruik van een DEX. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste komt dit doordat er simpelweg steeds meer crypto handelaren bijkomen. Crypto neemt namelijk in populariteit toe, en dat zorgt ervoor dat er steeds meer handelaren zijn.

Een andere reden is dat DEX'en functies bieden die centrale exchanges niet ondersteunen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijker om 'exotische tokens' (nieuwe en onbekende cryptocurrencies) op een DEX te kopen. Bij een centrale exchange moeten zulke tokens eerst gecontroleerd worden door een team, wat veel tijd in beslag neemt.

Het groeiend aantal crypto handelaren zorgt ook voor een toenemend aantal DEX'en. Zo ontstaan er meer DEX'en op huidige blockchains, maar worden ze ook gebouwd op nieuwe blockchains. Er komen namelijk steeds meer nieuwe layer 1 blockchains bij waar een DEX op gebouwd kan worden.

Crypto handelaren ondervinden problemen met het vinden van de beste prijs voor een handelspaar. Iedere DEX kan gebruik maken van een andere AMM en liquidity pool, waardoor ook de prijzen voor de handelsparen per exchange sterk kunnen verschillen.

Met een DEX aggregator kunnen crypto handelaren dus een stuk sneller zien waar ze bepaalde tokens voor de beste prijs kunnen kopen. De DEX aggregator haalt data bij allerlei decentrale exchanges vandaan, waarna deze overzichtelijk worden weergegeven aan de gebruiker.

Hoe werkt een DEX aggregator?

Het doel van een DEX aggregator is om te laten zien waar een crypto handelaar bepaalde cryptocurrencies voor de beste prijs aan kan schaffen. Daarom is een DEX aggregator dus ook bedoeld voor de optimalisatie van de prijzen. Ook kan een DEX aggregator de slippage en transactiekosten tussen verschillende DEX'en met elkaar vergelijken. Zo kan een gebruikers makkelijker kiezen welke DEX hij/zij het beste kan gebruiken voor het uitvoeren van een transactie.

Een DEX aggregator kan pas data van een DEX ophalen zodra de aggregator op dezelfde blockchain als de DEX draait. Dit betekent dat een aggregator niet de prijzen van UniSwap (UNI) weer kan geven zodra de aggregator niet op Ethereum draait. De data moet immers bij de aggregator aankomen.

Zo'n aggregator kan er ook voor kiezen om data bij een andere bron op te halen, al zal dit de betrouwbaarheid van de data niet ten goede komen. Iedere DEX heeft een API, waardoor een aggregator vrij makkelijk data op kan halen.

Nadat een DEX aggregator de data heeft opgehaald, zal deze nog weergegeven moeten worden. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurd, omdat dit de gebruiksvriendelijkheid van het platform bepaald. Mocht data niet duidelijk weergegeven worden, zullen crypto handelaren het platform lastig kunnen gebruiken.

Voorbeelden van DEX aggregators

Er zijn veel verschillende DEX aggregators, waardoor het soms ook lastig is om de juiste aggregator te kiezen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar de blockchains waar de aggregator op actief is. De aggregator kan namelijk alleen de prijzen van handelsparen ophalen wanneer de aggregator actief is op de blockchain waar de DEX ook op draait.

1inch

1inch is actief sinds 2019 en draait op Ethereum, Binance Smart Chain, Polygon, Optimism en Arbitrum. In totaal worden de prijzen van meer dan 120 DEX'en op het platform van 1inch weergegeven. Deze DEX aggregator was de eerste binnen de cryptomarkt, en wordt op dit moment het meest gebruikt door crypto traders.

Hier ga je naar het platform van 1inch.

1 inch platform

Slingshot

In het verleden heette Slingshot nog 'DEX.AG', waarna ze hun naam hadden veranderd. Slingshot draait op Polygon, Optimism en Arbirtum, en je kunt hier informatie over meer dan 300 DEX'en terugvinden. Deze DEX aggregator wordt steeds vaker door crypto handelaren gevonden voor het vergelijken van prijzen.

Hier ga je naar het platform van Slingshot.

ParaSwap

De ParaSwap-aggregator draait op Ethereum, Polygon en Binance Smart Chain, en ondersteunt 75 verschillende DEX'en. ParaSwap is een vrij onbekende aggregator, maar wordt steeds vaker door crypto handelaren gevonden. Dit komt voornamelijk door de gebruiksvriendelijkheid van het platform.

Hier ga je naar het platform van ParaSwap.

Matcha

Matcha draait op Ethereum, Polygon en Binance Smart Chain, en biedt ondersteuning tot 50 verschillende DEX'en. Ondanks dat Matcha nog vrij nieuw is (2020), wordt het platform vaak gebruikt voor het vergelijken van prijzen tussen verschillende DEX'en.

Hier ga je naar het platform van Matcha.

Hoe kies je de juiste DEX aggregator?

Wanneer je op zoek bent naar een DEX aggregator, is het belangrijk om op zoek te gaan naar een aggregator die ondersteuning biedt aan de tokens die je wilt verhandelen. Hierboven heb je kunnen zien op welke blockchains de vier meest gebruikte aggregators actief zijn.

Ook is het belangrijk om te letten op de betrouwbaarheid van een aggregator. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar ervaringen die anderen hebben met een bepaalde aggregator. Zo weet je zeker over de aggregator die je hebt gevonden geen scam is.

Wat zijn de voor- en nadelen van DEX aggregators?

Nu je hebt gelezen wat een DEX aggregator is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voor- en nadelen van deze technologie. Om nog eens kort samen te vatten wat een DEX aggregator is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van DEX Aggregators voor je opsommen.

Voordelen

 • Crypto traders kunnen snel zien wat de prijzen, slippage en transactiekosten voor handelsparen op verschillende decentrale crypto exchanges zijn, wat veel tijd en moeite scheelt;
 • Er komen steeds meer nieuwe decentrale exchanges bij, waardoor de vraag naar DEX aggregators in de komende jaren waarschijnlijk toe zal nemen;
 • DEX aggregators moedigen handelaren aan om gebruik te maken van een DEX, waardoor ook de liquiditeit binnen deze markt toe zal nemen;
 • De focus ligt erg op het gebruiksgemak, omdat aggregators zichzelf op dit gebied kunnen onderscheiden van andere aggregators. Dit zorgt ervoor dat vrijwel iedere aggregator makkelijk te gebruiken is;
 • Als crypto handelaar betaal je nooit meer te veel voor het uitvoeren van een transactie.

Nadelen

 • DEX'en en aggregators zijn vaak lastig te begrijpen en gebruiker door beginnende crypto handelaren;
 • Ook scams kunnen door aggregators opgenomen worden. Wanneer een token nog maar net is gelanceerd, kan niet bepaald worden of het token een pump-en-dump of scam-coin is, waardoor aggregators een platform kunnen zijn voor zulke cryptocurrencies;
 • Op dit moment hebben DEX aggregators nog maar een beperkt aantal functies, behalve het weergeven van de beste prijzen.

Conclusie

Een DEX aggregator kan de real-time prijzen van handelsparen van alle DEX'en halen, waarna deze worden weergegeven op het platform van de aggregator. Crypto handelaren kunnen vervolgens direct zien op welk platform ze een bepaald handelspaar voor de beste prijs kunnen verhandelen.

Je zou een DEX aggregator dus het best kunnen zien als een soort vergelijkingssite, zoals je dat ook voor andere producten hebt (denk aan smartphones of laptops). Zo'n aggregator is nodig, omdat er steeds meer crypto handelaren en layer 1 blockchains bijkomen, waardoor ook het aantal decentrale exchanges stijgt.

Crypto handelaren willen graag een overzicht hebben over de verschillende prijzen die een DEX vraagt. Zij kunnen tegenwoordig van verschillende DEX aggregators gebruik maken. Denk aan 1inch, Slingshot, ParaSwap en Matcha.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat een DEX aggregator is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over aggregators, DeFi of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door PJ_CYCLONE 

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!