Exchanges
5/5/21

De 4 meest gebruikte decentrale exchanges (DEX) van 2021

De 4 meest gebruikte decentrale exchanges (DEX) van 2021
Sushi
sushi

Uniswap
uni

PancakeSwap
cake

1inch
1inch

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Wanneer je Bitcoin of altcoins wilt kopen, kun je dat doen op verschillende crypto exchanges. Zo is Binance een van de bekendste cryptocurrency exchange platforms. Of wat dacht je bijvoorbeeld van Coinmerce en Coinbase? Ook deze twee exchanges zijn erg geliefd onder crypto traders in Nederland. Deze exchanges hebben echter wel één ding gemeen met elkaar. En dat is dat het allemaal gecentraliseerde crypto exchanges zijn.

Dit betekent dat alle data van de exchange op een centrale server wordt opgeslagen. Is dat slecht? Helemaal niet. Echter kun je het opmerkelijk noemen, omdat ze munten aanbieden die op een decentraal systeem draaien. Het is daarom ook mogelijk om cryptomunten te kopen op een gedecentraliseerde crypto exchange (DEX), wat je ook tegen zult komen als Decentralized Exchange.

In dit artikel leg ik je uit wat een DEX is en wat de beste DEX's zijn om uit te kiezen. Zo weet je precies waar jij jouw cryptomunten op een gedecentraliseerde manier kunt kopen! We vertellen je ook per exchange hoeveel transactiekosten je moet betalen wanneer jij de koper of verkoper bent van de cryptomunten en tokens.

Bekijk snel

Uniswap

Uniswap is gemaakt door Hayden Adams en is een van de de meest populaire gedecentraliseerde exchanges van het moment. Iedereen kan tokens en munten kopen en verkopen op het platform zonder zich te registreren of een 'Know Your Client'-proces (KYC) te doorlopen, zoals het geval is bij gecentraliseerde exchanges.

Het belangrijkste voordeel van Uniswap is dat het een werkend alternatief is voor gecentraliseerde exchanges. Echter zijn de verschillen tussen gedecentraliseerde en gecentraliseerde beurzen voelbaar, aangezien deze technologie nog in de kinderschoenen staat. Blockchain is immers nog erg nieuw, en Uniswap draait op de blockchain.

Uniswap is ontworpen om te werken als een openbare crypto exchange zonder kosten of tussenpersonen. In tegenstelling tot de meeste exchanges die prijzen bepalen en transacties uitvoeren op basis van vraag en aanbod, maakt Uniswap gebruik van een wiskundige vergelijking en liquiditeitspools. In onderstaande video leer je meer over wat Uniswap is en hoe het werkt!

Hoe werkt het?

Het belangrijkste verschil tussen Uniswap en andere gedecentraliseerde exchanges is wat het "Constant Product Market Maker Model" wordt genoemd. Door dit prijsmechanisme kan elk ERC20-token op Uniswap worden verhandeld, zolang het wordt gefinancierd met een gelijke waarde aan ETH.

Bijvoorbeeld, als je zou willen handelen in TRON, zou je een Uniswap smart contract lanceren voor dat token en een liquiditeitspool creëren met $100 USD aan TRON en $100 USD aan ETH.

In plaats van kopers en verkopers aan elkaar te koppelen om de prijs van het token te bepalen, gebruikt Uniswap een constante vergelijking: X * Y = K.

In deze vergelijking stellen X en Y het aantal ETH en ERC20-tokens voor die beschikbaar zijn in een liquiditeitspool, terwijl K een constante is. Als zodanig worden de balans tussen ETH en het token, evenals de principes van vraag en aanbod, gebruikt om de prijs van TRON te bepalen.

Als iemand het token koopt, gaat de prijs omhoog. Dit betekent dat de tokens op Uniswap alleen kunnen veranderen als er transacties plaatsvinden. Dit is vergelijkbaar met een "markt"-order op gecentraliseerde exchanges. Daarom brengt Uniswap de waarde van de tokens in evenwicht en wisselt ze uit op basis van de mensen die ze willen kopen of verkopen.

De UNI-token

Het UNI-token werd in eerste instantie gecreëerd om te voorkomen dat gebruikers zouden overstappen naar een rivaliserende gedecentraliseerde exchange genaamd SushiSwap (waar we het verder in dit artikel nog over gaan hebben). Een maand voor de lancering van de tokens, stimuleerde SushiSwap gebruikers om over te stappen naar hun platform door gebruikers te belonen met tokens voor het overzetten van hun investeringen.

Uniswap reageerde door 1 miljard UNI-tokens te creëren en besloot 150 miljoen uit te keren aan iedereen die hun platform al voor 1 september had gebruikt. Het token was echter niet geheel nutteloos. Het was een nieuw soort token dat gebruikers bestuurlijke rechten gaf over het nieuwe protocol en ook een evenredig deel van de transactiekosten die aan het platform werden betaald.

Uniswap kosten en vergoedingen

Uniswap rekent gebruikers een vaste vergoeding van 0,30% aan voor elke transactie die op het platform plaatsvindt en stort deze automatisch in een liquiditeitsreserve. Wanneer een liquiditeitsverschaffer besluit uit de reserve te stappen, ontvangt hij een deel van de totale vergoeding van de reserve in verhouding tot het bedrag dat hij in die pool heeft ingezet.

1inch

1inch is een van de vele gedecentraliseerde exchanges die onze wereld rijk is. Op deze DEX is het mogelijk om cryptomunten en tokens te verhandelen. De site geeft een overzicht van de belangrijkste gedecentraliseerde exchanges en bundelt de liquiditeit en koersen die zij bieden voor een zeer groot aantal ERC20-tokens.

Om je in staat te stellen om munten en tokens tegen de beste prijs te handelen en slippage tot een minimum te beperken, ondersteunt 1inch zelfs het splitsen van orders over verschillende DEX's wanneer dat voordelig is. In onderstaande video leer je meer over wat 1inch is en hoe het werkt!

Hoe werkt 1inch?

Zoals de meeste gedecentraliseerde platforms, moeten gebruikers eerst hun wallet koppelen aan het platform. Dat kan bijvoorbeeld een MetaMask of MyEtherWallet zijn. Vervolgens kun je een paar doorgeven. Stel dat je bijvoorbeeld TRON wilt kopen met Ethereum, is het paar TRON/ETH. 1inch laat vervolgens zien waar je dit paar voor de beste prijs kunt verhandelen. Zo laat het bijvoorbeeld platforms zien als Bancor, Oasis, UniSwap en PancakeSwap. Je kunt er vervolgens ook voor kiezen om enkele opties uit te schakelen, wanneer die sowieso niet wilt gaan gebruiken.

Gebruikers zien vervolgens of het voordelig zou zijn om de order te verdelen over verschillende platformen. Wanneer dat niet het geval is, geeft het platform dit ook aan. 1inch geeft dan aan welke platform de voorkeur heeft wanneer het aankomt op de prijs. Op deze manier koop of verkoop je jouw munten of tokens voor de beste prijs.

Het zoeken naar de optimale wisselkoers heeft niet veel nut voor kleine bedragen. Het is vooral wanneer je meer liquiditeit nodig hebt dat 1inch interessant wordt. En dat is vooral het geval wanneer je de wat ongebruikelijke coins en tokens wilt gaan verhandelen.

1inch kosten en vergoedingen

Je betaalt geen transactiekosten wanneer je gebruik maakt van 1inch. Natuurlijk betaal je wel transactiekosten wanneer je een aankoop doet op een andere exchange. De hoogte hiervan is afhankelijk van de exchange die je kiest.

SushiSwap

Sushiswap is een cryptocurrency exchange waar je verschillende tokens en munten kunt verhandelen. Het is een AMM (Automated Market Maker), dat het mogelijk maakt om tokens direct binnen het protocol te verhandelen via liquiditeitspools. Het draait momenteel op de Ethereum blockchain, en dus ondersteunt het ERC20-tokens, net als Uniswap. Het officiële kernteam van het bedrijf beheert of runt deze site niet. Het platform wordt namelijk voornamelijk door de gebruikers bestuurt, door middel van stemmingen.

Eigenlijk is dit een soort uitgebreide versie van Uniswap die in het jaar 2020 werd gelanceerd. Het is een evolutie van het Uniswap-protocolontwerp. Op de belangrijkste Uniswap-versie hebben de makers van Sushiswap extra functies toegevoegd om extra voordelen voor handelaren en investeerders te bieden. In onderstaande video leer je meer over wat Sushiswap is en hoe het werkt!

Hoe werkt Sushiswap?

Bij SushiSwap heb je liquidity providers die liquiditeit bijdragen aan de pool, en verdienen hiermee beloningen. Dit is niet alleen in de vorm van transactiekosten maar ook in de vorm van SUSHI-tokens. Bovendien kun je zogeheten protocolprovisies verdienen op deze tokens, waardoor je geld kunt verdienen zonder zelfs maar extra liquiditeit te verschaffen aan de Sushi-Pool.

Geldschieters met Uniswap LP tokens kunnen hun tokens inzetten en hiermee SUSHI-tokens verdienen. Op dit punt kunnen ze ook beloningen krijgen en munten verdienen. Voor elk blok zullen honderd SUSHI-tokens worden aangemaakt. Deze tokens zullen worden verdeeld onder de gebruikers in de pool.

De veiligheid van de Sushiswap exchange is vrij goed: het is veilig voor gebruikers. Zij verzoeken sommige bedrijven ook hun beveiliging te controleren. Dit doen ze door op verschillende momenten een penetration test (pentest) te laten uitvoeren op het platform. Op deze manier willen ze de gebruikers de beste veiligheidsmaatregelen kunnen bieden.

Sushiswap heeft een extra functie van het migreren van tokens die worden gestaked voor liquiditeit in dit platform. Deze tokens worden gemigreerd naar Sushiswap contracten. Het doel van deze migratie is om een nieuwe pool van liquiditeit te creëren voor de tokenhouders. Zowel investeerders als tokenhouders profiteren, aangezien investeerderes beloningen zullen blijven ontvangen in de vorm van SUSHI-tokens.

Sushiswap kosten en vergoedingen

De door Sushiswap aangerekende kosten voor het verstrekken van de handels- en conversiefaciliteit bedraagt 0,3% van de totale transactiewaarde. Aan liquiditeitsverschaffers wordt 0,25% van deze handelsvergoeding in rekening gebracht. De resterende 0,05% wordt betaald aan de Sushi-pool voor sushi tokenhouders.

PancakeSwap

PancakeSwap is gelanceerd in september 2020, en is een gedecentraliseerd exchange welke is gebaseerd op de Binance Smart Chain (BSC), vergelijkbaar met SushiSwap op de Ethereum-blockchain. Het stelt gebruikers in staat om BEP-20 tokens efficiënt en veilig te verhandelen via een Automated Market Maker (AMM) model. Het token van PancakeSwap heet CAKE.

PancakeSwap wil ook een goedkopere en snellere oplossing bieden voor de gedecentraliseerde exchanges, waardoor het aantrekkelijk is gebruik te maken van PancakeSwap in een tijd waarin de transactiekosten op het Ethereum-netwerk erg hoog zijn. Enkele van de vele functies zijn de mogelijkheid om te farmen, je tokens te staken en ermee te stemmen voor de toekomst van het netwerk. In onderstaande video leer je meer over wat PancakeSwap is en hoe het werkt!

Hoe werkt PancakeSwap

De werking van het PancakeSwap-project is linea recta geïnspireerd op die van SushiSwap en Uniswap. Het principe is dus precies hetzelfde. Het is een DEX die gebruik zal maken van een AMM. Eenvoudig gezegd is een AMM een soort gedecentraliseerd uitwisselingsprotocol voor gedecentraliseerde exchanges. Het is gebaseerd op een wiskundige formule en het doel is om activa (munten of tokens) zo nauwkeurig mogelijk te waarderen qua prijs. Om tot deze prijs te komen, moet een prijsbepalingsalgoritme worden gebruikt dat per protocol verschilt. Daarom is er een zeer specifiek PancakeSwap protocol.

Wat is het doel van het PancakeSwap uitwisselingsplatform?

In tegenstelling tot andere projecten, zul jij nooit in contact komen met andere gebruikers om CAKE-tokens uit te wisselen. En dit is een van de uniekheden van dit project. Je zult in staat zijn om direct tokens tussen hen te ruilen dankzij de fondsen die in de liquiditeitsfondsen van het uitwisselingsplatform worden geplaatst.

Om het eenvoudig te houden: als je tokens in een pool stort, ontvang je in ruil daarvoor één of meerdere LP-tokens. Daarna zul je de LP-tokens kunnen inruilen voor liquiditeit (uiteraard zonder transactiekosten). Je hebt dus twee verschillende mogelijkheden: BEP-20 tokens met elkaar ruilen, en liquiditeit verschaffen om zo vervolgens een passief inkomen te genereren. Daarbij help je ook het netwerk nog eens, omdat je ervoor zorgt dat gebruikers tokens en munten kunnen kopen en verkopen voor de beste prijs.

PancakeSwap kosten en vergoedingen

Wanneer je een transactie uitvoert bij PancakeSwap, zul je een transactievergoeding van 0,2% moeten betalen. Het maakt niet uit of je nu de koper of verkoper bent. De kosten liggen dus stukken lager dan op andere exchanges, zoals Uniswap of Sushiswap. Dit komt mede doordat PancakeSwap gebruik maakt van BSC. Deze blockchain wordt veel minder gebruikt, waardoor de kosten ook stukken lager liggen. Er is immers minder bezetting van de totale capaciteit die de blockchain kan bieden.

Conclusie

Je hebt de keuze uit veel verschillende gedecentraliseerde crypto exchanges. En die keuze wordt steeds moeilijker, omdat er ook steeds meer nieuwe crypto exchanges bijkomen. Het is hierdoor nóg belangrijker dat je de juiste keuze maakt. Want wanneer je voor een verkeerde crypto exchange kiest, zou je zomaar, zonder dat je het doorhebt, veel te veel kunnen betalen voor de transacties die je doet.

In deze lijst gaven we aan wat de populairste crypto exchanges van 2021 zijn: Uniswap, SushiSwap, PancakeSwap en 1inch. Wanneer je wilt weten waar jij jouw munten en tokens voor de beste liquiditeit en prijs kunt verhandelen, kun je het beste gebruik maken van 1inch. Deze website geeft dat namelijk overzichtelijk aan. 

Wil je graag meer weten over gedecentraliseerde exchanges? Volg dan onze AllesOverCrypto Facebookgroep. Hier laten we je graag meer weten over dit onderwerp.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!