Balancer (BAL) is sinds zijn lancering al een vrij populair project binnen de DeFi-wereld. Dit komt doordat zijn functie erg gewild is: het verstrekken van liquiditeit aan verschillende DeFi-protocollen en dApps.
Natuurlijk zijn er veel meer protocollen die door middel van liquidity pools liquiditeit verschaffen aan andere protocollen. Balancer is echter te onderscheiden van deze protocollen, omdat het ervoor zorgt dat iedere gebruiker zelf een pool aan kan maken.
Het is een functie die we bij andere liquidity protocollen niet terug zien komen. Daar kunnen pools alleen door ontwikkelaars opgezet worden, waardoor dit soort projecten vaak als 'te centraal' worden gezien. Balancer zorgt er dus voor dat er meer evenwicht komt in de DeFi-markt door gebruikers de mogelijkheid te geven om zelf een pool aan te maken.
In dit artikel leggen we je uit wat Balancer (BAL) is, door wie het project is bedacht, hoe het protocol van dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.
Bekijk snel
Wat is Balancer (BAL)?
Balancer is een Automated Market Maker (AMM), en valt hierdoor in de categorie DeFi-protocollen. Het protocol moet voor meer stabiliteit zorgen tussen de verschillende liquidity pools die voor DeFi-applicaties worden gebruikt. Laten we eerst eens kijken naar wat een Automated Market Maker is, alvorens we verder gaan met de uitleg over Balancer.
Automated Market Maker (AMM)
Een Automated Market Maker (AMM) is een protocol dat door dApps wordt gebruikt voor het swappen van tokens. Een dApp kan namelijk geen gebruik maken van een orderboek, zoals een centrale exchange dat wel doet. dApps zullen tokens moeten swappen met tokens uit een liquidity pool. Dit is een smart contract waar verschillende tokens in staan opgeslagen.
Wanneer een gebruiker een token wil swappen middels een AMM, zorgt de AMM dat er eerst een prijs bepaald wordt. Deze prijs is altijd en overal hetzelfde op dat ene moment. Vervolgens zorgt de AMM ervoor dat de tokens tussen de gebruiker en liquidity pool uitgewisseld worden.
De tokens in een liquidity pool worden verschaft door zogeheten liquidity providers (LP). Zij lenen hun tokens uit aan de pool, waar ze rente voor ontvangen. Deze manier van geld verdienen wordt ook wel yield farming genoemd.
Wat is er speciaal aan Balancer?
Laten we nu weer eens terug gaan naar Balancer. Dit project is bijzonder omdat het iedereen een liquidity pool aan laat maken. Om een pool aan te maken zullen er eerst cryptocurrencies gekozen dienen te werden, welke altijd van het ERC20-protocol gebruik dienen te maken.
Vervolgens kan de gebruiker ook zelf de transactiekosten instellen. Wanneer dit eenmaal is gedaan, stort de gebruiker tokens in de pool, waarna hij geld verdient met de transactiekosten. Iedereen die tokens wil swappen uit de pool van de gebruiker, betaalt deze kosten.
De handelskosten worden betaald en uitbetaald met BAL-tokens.
Om een pool aan te maken, zal een gebruiker 8 verschillende tokens moeten instellen. Dit zijn de tokens die mensen kunnen swappen tegen elkaar. Het is daarom belangrijk dat er tokens in de pool zitten die veelvoorkomend zijn, om de pool liquide genoeg te houden.
Stel dat er alleen onbekende tokens in de pool zitten, dan kunnen gebruikers deze tokens niet makkelijk tegen elkaar ruilen.
Wil je meer te weten komen over wat Balancer is? Dan raden we je aan om onderstaande video nog eens te bekijken.
Door wie is Balancer ontwikkeld?
Balancer is een protocol dat is ontwikkeld door het bedrijf Balancer Labs. Mike McDonald en Fernando Martinelli zijn beide bedenkers en oprichters van dit protocol. Zij besloten om Balancer in september 2019 te lanceren, toen het bedrijf meer dan 3 miljoen Amerikaanse dollar ophaalde bij een inzamelingsronde.
Welk probleem lost Balancer op?
Normaal gesproken maakt een centrale exchange gebruik van een orderboek. Wanneer iemand een token wil verkopen, geeft hij de details van de transactie in, waarna deze naar het orderboek wordt verplaatst. De exchange zorgt er vervolgens voor dat er een koper wordt gevonden, waarna de tokens direct verkocht worden aan deze partij.
Dit betekent dat je altijd een kopende en verkopende partij nodig hebt om een transactie tot stand te brengen.
dApps maken geen gebruik van een orderboek. In plaats daarvan maken ze gebruik van een AMM, die tokens swapt uit een liquidity pool. Echter kan deze liquidity pool traditioneel gezien alleen worden aangemaakt door de ontwikkelaar van een project. Vervolgens kunnen liquidity providers hun tokens naar de pool verplaatsen, om zo rente te verdienen over hun tokens.
Dit zorgt ervoor dat de makers van een pool veel meer controle en macht hebben dan overige gebruikers. Dit haalt volgens veel mensen het decentrale aspect van de blockchain technologie weg. Daarom wil Balancer ervoor zorgen dat ook normale gebruikers zelf een pool aan kunnen maken, en vervolgens zelf kunnen bepalen welke tokens in deze pool kunnen zitten en tegen welke transactiekosten de tokens geswapt kunnen worden.
DEX
Balancer heeft een eigen gedecentraliseerde exchange (DEX) waar het protocol dat ze hebben ontwikkeld wordt gebruikt. Hier kun je tokens swappen en gebruik maken van de liquidity pools die gebruikers met Balancer hebben opgezet.
Op de DEX van Balancer kun je alleen ERC20-tokens kopen. Dit komt doordat Balancer zelf op de blockchain van Ethereum draait. De tokens die op deze blockchain draaien maken gebruik van het ERC20-tokenstandaard.
Niet alleen de DEX van Balancer kan het door hun ontwikkelde protocol gebruiken. Het is namelijk ook voor andere applicaties mogelijk om het protocol door middel van een API te integreren.
Ben je benieuwd hoe je de DEX van Balancer kunt gebruiken? In onderstaande video wordt het uitgelegd.
Balancer DEX vs. andere gedecentraliseerde exchanges
Er zijn naast Balancer nog een hele hoop andere DEX'en waar je crypto tokens zou kunnen kopen. Zo zijn Uniswap (UNI) en PancakeSwap (CAKE) erg populair onder crypto handereln. Toch verschilt Balancer van deze exchanges. Dit komt onder meer doordat het meerdere functies biedt.
Zo kunnen gebruikers tot wel 8 tokens in een liquidity pool bundelen. Dit houdt in dat iedere gebruikers zijn tokens, indien het token door de pool vertegenwoordigd wordt, kan swappen tegen een van de 7 andere tokens die in deze pool aanwezig zijn.
De manier waarop Balancer de prijs van een token bepaald, lijkt erg op die van zijn concurrent Uniswap. Het verschilt echter op het gebied van complexiteit. Omdat er meerdere tokens in een pool vertegenwoordigd worden, liggen de verhoudingen tussen de tokens compleet anders.
Normaal gesproken, zoals bij Uniswap, wordt de prijs bepaald voor een tokenpaar. Zo'n paar zou BAL/ETH kunnen zijn, wat het vrij eenvoudig maakt om de prijs van het paar te bepalen. In het geval van Balancer zijn er een stuk meer tokens in een pool aanwezig, waardoor de prijsbepaling een stuk minder eenvoudig gaat.
Het token van Balancer (BAL)
Bij de lancering van Balancer, had dit project nog geen eigen token. Na een jaar kwam daar verandering in, omdat Balancer toen zijn eigen BAL-token kreeg. Dit is niet zomaar een token, omdat het een daadwerkelijke functie heeft binnen het protocol.
Het BAL-token kan gebruikt worden als governance token, wat betekent dat tokenhouders inspraak hebben in verdere ontwikkeling van dit protocol. Mocht er een beslissing genomen moeten worden over het verloop van Balancer, kunnen de tokenhouders met hun token op een bepaalde keuze stemmen. Dit werkt dus eigenlijk als een democratie.
Ook wordt het BAL-token gebruikt om de transactiekosten te betalen bij gebruik van een liquidity pool. Deze tokens worden vervolgens weer uitbetaald aan de makers van de liquidity pool.
De maximale voorraad BAL-tokens zal liggen op 100 miljoen tokens, waarvan 25 miljoen al verdeeld zijn onder oprichters, ontwikkelaars, investeerders en adviseurs. Dit heeft tot stevige kritiek geleidt op het project, omdat dit volgens velen oneerlijk is en tegen het idee van decentralisatie ingaat.
Wanneer je vertrouwen hebt in Balancer, kun je het BAL-token natuurlijk ook kopen als investering. Doe hiervoor wel goed onderzoek naar het project, en onthoudt dat successen uit het verleden nooit een garantie bieden voor toekomstige resultaten.
Waar kan Balancer voor gebruikt worden?
Balancer kan gebruikt worden als AMM voor verschillende DeFi-applicaties die op zoek zijn naar liquiditeit. Het is voor zulke applicaties vaak erg lastig om genoeg liquiditeit te vinden. Omdat Balancer het makkelijker maakt liquidity pools te openen, zal er uiteindelijk ook meer liquiditeit beschikbaar zijn voor dit soort applicaties. Zij halen dus een voordeel uit Balancer.
Ook kan Balancer gebruikt worden voor mensen die rente willen verdienen over de tokens die ze in bezit hebben. Door een liquidity pool aan te maken, en je tokens naar deze pool te verplaatsen, kan men BAL-tokens verdienen voor de tokens die worden geswapt.
Als laatste wordt Balancer gebruikt door mensen die hun tokens swappen tegen andere tokens in de pool van Balancer. Omdat er een stuk meer pools gemaakt kunnen worden, hebben zij het voordeel dat ze hun tokens veel makkelijker kunnen swappen. Vaak kan dit tegen lagere kosten, gezien er veel meer aanbod aan liquiditeit is.
De voor- en nadelen van Balancer
Nu je hebt gelezen wat Balancer is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Balancer is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Balancer voor je opsommen.
Voordelen
- Het is met Balancer voor iedereen mogelijk om een liquidity pool te starten en de regels ervan te bepalen. Dit zorgt dat DeFi weer een stuk gedecentraliseerder wordt dan voorheen het geval was;
- Met Balancer zijn mensen in staat om geld te verdienen met het opzetten van een pool en uitlenen van de tokens die ze anders niet zouden gebruiken;
- Balancer kan door iedere DeFi-protocol gebruikt worden, waardoor de DeFi-markt van meer liquiditeit wordt voorzien;
- Tokenhouders hebben de kans om mee te beslissen over de toekomst van het platform, omdat BAL een governance token is. Dit maakt het bestuur van Balancer gedecentraliseerd en is er sprake van democratie;
- Het aantal DeFi-applicaties blijft met de dag groeien, wat zou betekenen dat er ook steeds meer vraag is naar AMM's zoals Balancer.
Nadelen
- Het gebruik van Balancer kan voor veel beginners nog erg lastig en onduidelijk te begrijpen zijn;
- Een groot deel van de tokens is toegekend aan de oprichters en adviseurs van het project, wat volgens veel mensen oneerlijk zou zijn;
- Net zoals bij alle andere AMM's is het ook mogelijk om scam coins toe te voegen aan een liquidity pool die met Balancer is opgezet.
Wil je na het lezen van dit artikel nog eens alles samengevat zien in een video? Onderstaande video is daar zeker voor geschikt!
Conclusie
Balancer is een belangrijk protocol voor DeFi. Het is een AMM waarbij iedereen de mogelijkheid heeft een liquidity pool te starten. Gebruikers bepalen zelf de regels en voorwaarden van de pool, zo ook de hoogte van de transactiekosten die andere gebruikers betalen om van de pool gebruik te kunnen maken.
Het zorgt er niet alleen voor dat gebruikers meer te zeggen hebben binnen DeFi, maar ook dat andere protocollen meer liquiditeit zullen gaan ervaren. Des te makkelijker het is om een liquidity pool op te zetten, des te meer liquiditeit er beschikbaar zal zijn voor DeFi-applicaties.
Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Balancer is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Balancer is, de BAL-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen.
Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.
Headerfoto door Quardia