wat is bancor bnt cryptocurrency

Wat is Bancor (BNT)? Complete uitleg!

Cryptocurrencies koop je op een crypto exchange, en je bent eigenlijk meer afhankelijk van deze exchange dan je misschien zou denken. Wanneer er bijvoorbeeld niet genoeg liquiditeit is, zou het zomaar kunnen dat je te veel betaalt voor een cryptomunt.

Dit heeft natuurlijk alles te maken met vraag en aanbod. Zodra er van één van deze twee niet genoeg is, en het uit balans raakt, zal dit terug te zien zijn in de prijs van een cryptocurrency.

Bancor is een blockchain protocol dat het makkelijker maakt om tokens voor elkaar te ruilen zonder zorgen om liquiditeit. In dit geval is het gebruik van een exchange niet meer nodig, en ook komt de vraag en aanbod omtrent de cryptocurrency hier niet bij kijken. Dit komt doordat het een eigen netwerk heeft dat wordt bestuurd met smart contracts, om zo Smart Tokens te kunnen creëeren.

In dit artikel leggen we je uit wat Bancor is, door wie het project is bedacht, hoe het protocol van dit project werkt en wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Bekijk snel

Wat is Bancor (BNT)?

Bancor is een blockchain protocol dat het mogelijk maakt om tokens direct voor elkaar te ruilen, zonder dat er gebruikt gemaakt dient te worden van een crypto exchange. Ook is de prijs van de cryptomunt niet onderheven aan het principe van vraag en aanbod.

Dit wordt gerealiseerd door de smart contracts die op de blockchain van Ethereum draaien. Bancor draait zelf namelijk ook op Ethereum (ETH). Hierdoor kunnen zogeheten Smart Tokens ontwikkeld worden, die direct voor elkaar geruild kunnen worden zonder dat een exchange nodig is.

Welk probleem lost Bancor op?

Als gebruiker ben je erg afhankelijk van een crypto exchange. Dit is immers de enige plek waar je cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Een crypto exchange heeft dus stiekem veel macht, omdat gebruikers zonder hen niet aan cryptocurrencies kunnen komen.

Zo'n exchange moet er zelf voor zorgen dat er genoeg liquiditeit is. Dit houdt in dat er een balans moet zijn in de vraag en het aanbod naar een cryptocurrency, om zo de beste en eerlijkste prijs te kunnen bieden.

Wanneer de balans niet goed is, kunnen spelers de markt makkelijk manipuleren. Stel dat er maar weinig munten van crypto 'A' wordt aangeboden op een exchange. Een speler zou dan alle munten kunnen opkopen, waardoor de prijs kort na aankoop hard stijgt. Dit is natuurlijk niet waar de markt voor is gemaakt.

Dit zal natuurlijk niet gebeuren voor grote cryptomunten zoals Bitcoin, Ethereum of Ripple. Hier zijn namelijk genoeg munten van. Het kan echter wel een probleem zijn voor kleinere projecten. Er zijn immers nog maar weinig mensen die hier vraag naar hebben, of de munten zelfs zullen aanbieden op een crypto exchange.

Bij sommige crypto exchanges duurt het daarom ook lang voordat een nieuwe munt gelist wordt. De crypto exchange wil er eerst zeker van zijn dat er genoeg vraag en aanbod in deze munt is.

Bancor lost dit probleem op met zijn protocol, en doet dat in het bijzonder met de Smart Tokens die ze hebben ontwikkeld.

Wil je meer weten over wat Bancor is? Bekijk dan onderstaande video!

Door wie is Bancor bedacht?

Het team achter Bancor bestaat uit een groot team van mensen met verschillende achtergronden, die hieronder te zien zijn.

Verder bestaat het team van Bancor uit nog meer medewerkers, al worden deze niet benoemd op de website. Volgens Bancor is er ook een team aan adviseurs die het project ondersteunt in de verdere ontwikkeling ervan. Eén van deze adviseurs is Tim Draper, die bekend is als oprichter van Draper Associates.

Hoe werkt Bancor?

Bancor draait op de blockchain van Ethereum, en kan daarom ook alleen maar tokens ondersteunen die gebruik maken van het ERC20-protocol.

Smart Tokens

Met Bancor kunnen gebruikers een Smart Token maken. Dit is een token dat wordt gemaakt door middel van het ERC20-protocol, en kunnen tegen elkaar geruild worden zonder dat er een exchange nodig is. Dit komt doordat er gebruik wordt gemaakt van smart contracts.

Er wordt een reserve aangehouden in de smart contracts, waardoor dit eigenlijk vergeleken kan worden met een liquidity pool. Vervolgens kunnen token direct over het netwerk verzonden worden, zonder dat de betaling via een exchange moet lopen.

Daarom is een Smart Token ook niet zomaar een munt. Er zitten namelijk andere munten in het Smart Token, welke direct uitgewisseld kunnen worden met munten uit het smart contract van een ander Smart Token.

Bancor is ondertussen al vrij groot, en daarom heeft het vrijwel iedere cryptocurrency in het Smart Contract zitten. Gebruikers kunnen daarom direct ERC20-token omwisselen voor andere ERC20-tokens.

Liquiditeit

Door de Smart Tokens is er altijd genoeg liquiditeit. Dit komt doordat de tussenpartij (crypto exchange) wordt uitgeschakeld. Hierdoor is het niet noodzakelijk dat er een koper en verkoper wordt gevonden voor een handelspaar.

Wanneer je op een crypto exchange Bitcoin wilt kopen met Ripple, zal er iemand anders moeten zijn die Ripple wilt kopen met Bitcoin. De crypto exchange zorgt er vervolgens voor dat beide transacties tegen elkaar uitgevoerd kunnen worden.

Dit is niet meer nodig bij het Smart Token. Je kunt met iedere cryptomunt tokens uit het Smart Token kopen. Hierdoor kan er direct gehandeld worden tussen twee verschillende munten.

Vooral kleine cryptocurrencies hebben hier veel baat bij, omdat er vaak niet genoeg aanbieders en vragers zijn voor een bepaald handelspaar. Er zal daarom dus altijd genoeg liquiditeit zijn door Bancor.

Bancor app

Om gebruik te maken van het Bancor protocol, zul je gebruik moeten maken van de Bancor webapplicatie, die hier te vinden is. Eerst zul je een wallet moeten verbinden met de applicatie van Bancor. Je geeft vervolgens in de applicatie aan welke tokens je voor elkaar wilt ruilen, waarna je de trade sluit.

Het is dus vrij eenvoudig om van Bancor gebruik te maken. Helaas ben je wel afhankelijk van de transactiekosten die je op het netwerk van Ethereum betaalt, die in veel gevallen vrij hoog uit kunnen vallen. De kans is echter aanwezig dat dit is verholpen zodra de upgrade naar Ethereum 2.0 is voltooid.

Image
bancor app

Bancor voor ontwikkelaars

Het protocol van Bancor kan ook door ontwikkelaars gebruikt worden. Zij kunnen hierdoor in hun applicatie het protocol integreren, om van de verschillende voordelen gebruik te maken die dit protocol te bieden heeft.

Bancor biedt op hun website een documentatie om dit te doen, al zul je wel technische kennis en ervaring met het ecosysteem van Ethereum moeten hebben voordat je hier wat mee kunt doen.

Bancor Network Token (BNT)

Het Bancor Network Token, afgekort BNT, is het token van dit project. Ieder Smart Token heeft een reserve aan BNT in zich. Er kan daarom altijd gebruik worden gemaakt van BNT al ruilmiddel, waardoor er minder andere cryptocurrencies nodig zijn om tokens met elkaar te ruilen.

BNT heeft dus een belangrijke functie binnen het protocol van Bancor. Toch wordt het token ook voor een andere functie gebruikt. BNT is namelijk een populaire cryptomunt onder crypto traders, die geld verdienen met de handel erin.

In het verleden heeft de koers van BNT al verschillende pieken en dalen gekend, die hier te zien zijn.

Op dit moment zijn er in totaal 231 miljoen BNT-tokens, al is dit niet de maximale voorraad. Bancor kan namelijk altijd nog extra BNT tokens creëeren. Daarom zijn er ook veel mensen die BNT niet als een token ter investering zijn. Zodra er aanbod bij komt, zal de prijs immers gaan dalen. Wanneer dat gaat gebeuren, kun je als crypto handelaar helaas niet altijd weten.

Waar kan Bancor voor gebruikt worden?

Er zijn veel verschillende use cases voor Bancor te bedenken. De voornaamste functie is natuurlijk het ruilen van tokens zonder gebruik te hoeven maken van een exchange. Omdat Smart Tokens vrijwel iedere ERC20-cryptocurrency in zich hebben, kunnen gebruiken eigenlijk altijd bij Bancor terecht, zonder zich zorgen te hoeven maken over de liquiditeit.

Toch zijn er ook nog andere functies van Bancor te bedenken, die misschien niet zo voor de hand liggen.

Alle supermarkten zouden samen bijvoorbeeld een loyaliteitsprogramma kunnen opzetten door middel van Bancor. Iedere supermarkt heeft een eigen ERC20-token dat in het Smart Token van Bancor wordt bewaard. Het wordt dan erg makkelijk om de tokens van de ene supermarkt om te wisselen voor die van een andere supermarkt. Dit is ideaal, omdat de vraag naar zulke tokens veel lager is dan de vraag naar bijvoorbeeld Bitcoin.

Zo'n programma zou je bij verschillende markten kunnen toepassen. Denk aan airmiles voor luchtvaartmaatschappijen, maar ook aan het winkeltegoed dat je bij winkels hebt.

De kans is overigens groot dat er in de toekomst nog veel meer use cases bijkomen. Bancor is namelijk continu bezig met het verder ontwikkelen van hun protocol, waardoor er ook steeds meer nieuwe functies bijkomen.

De voor- en nadelen van Bancor

Nu je hebt gelezen wat Bancor is en hoe het werkt, heb je misschien wel een beeld over de belangrijkste voordelen van dit project. Om nog eens kort samen te vatten wat Bancor is, zullen we de belangrijkste voor- en nadelen van Bancor voor je opsommen.

Voordelen

  • Kleine crypto projecten hoeven zich geen zorgen meer te maken om de liquiditeit, want dit probleem wordt door Bancor opgelost;
  • Er kunnen vrijwel onbeperkt nieuwe ERC20-tokens ontwikkeld worden, waardoor dit project op grote schaal uitvoerbaar is;
  • Bancor heeft een webapplicatie waarmee iedereen snel en makkelijk tokens kan ruilen tegen andere tokens;
  • Je hoeft niet op zoek te gaan naar een handelspaar waar genoeg liquiditeit voor is, omdat je ieder token kunt ruilen tegen een ander token. De enige voorwaarde is dat het token gebruik maakt van het ERC20-protocol;
  • Met Bancor hebben gebruikers geen crypto exchange meer nodig om nieuwe tokens te kopen.

Nadelen

  • Om als ontwikkelaar binnen je applicatie gebruik te maken van Bancor, zul je technische kennis en ervaring over het Ethereum-ecosysteem nodig moeten hebben;
  • Het is alleen mogelijk om andere cryptocurrencies te gebruiken, en daarmee is het gebruik van de betaalmethodes die we gewend zijn dus uitgesloten;
  • De blockchain van Ethereum heeft veel last van netwerkcongestie, waardoor transactiekosten kunnen oplopen tot honderden dollars. Dit maakt het gebruik van Bancor erg prijzig, en het kan lang duren voordat zulke transacties zijn uitgevoerd.

Wil je aan het eind van dit artikel nog eens alles binnen één minuut samengevat krijgen? Bekijk dan onderstaande video van Bancor!

Conclusie

Bancor is een interessant blockchain protocol waardoor crypto traders en ontwikkelaars van cryptocurrencies zich geen zorgen meer hoeven te maken over de liquiditeit van een cryptomunt, wanneer deze is gebaseerd op het ERC20-protocol.

Met Bancor is het namelijk mogelijk om tokens op te slaan in een zogeheten Smart Token, dat gebaseerd is op een smart contract van Ethereum. Je kunt het Smart Token als een soort van pool zien, waar allerlei crypto tokens in kunnen zitten.

Wanneer iemand een bepaald token nodig heeft, kan deze uit de pool gehaald worden. Er is dus geen crypto exchange meer nodig om tokens voor elkaar om te ruilen. Ieder Smart Token bewaard ook BNT-tokens, dat de cryptocurrency van dit project is.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Bancor is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over wat Bancor is, de BNT-cryptocurrency of andere projecten? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Dennizn


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.