Als je geïnteresseerd bent in Decentralized Finance (DeFi) en meer in het bijzonder op zoek bent naar het verkrijgen van rendement op jouw cryptomunten, ben je wellicht de term Impermanent Loss tegen gekomen. Dit is een risico dat vaak naar voren wordt gebracht in de context van liquiditeitsverschaffing en "yield farming".
Maar wat houdt het precies in, hoe bereken je je risico's en is het wel zo gevaarlijk in vergelijking met de rendementen die je soms krijgt? We ontcijferen dit alles samen in dit artikel en vertellen hoe de meeste beleggers zichzelf hiertegen beschermen.
Bekijk snel
Wat is impermanent loss?
Wanneer je liquiditeit verschaft aan MA's (platformen zoals Uniswap), stel je jezelf bloot aan de volatiliteit van deze platformen en de cryptomunten die hier te vinden zijn. Je ontvangt uiteraard de handelsvergoedingen als beloning, en soms extra stimulansen met yield farming tussen de verschillende DeFi protocollen.
Stel dat Jan 50 NEO en 10 ETH stort op het Uniswap platform in de vorm NEO/ETH. Hij zal vervolgens zelf zijn LP-Tokens op Sushiswap storten om SUSHI te verkrijgen.
Het permanente verlies (impermanent loss) treedt op wanneer een van de twee activa van het paar volatiel wordt. Als de verhouding niet meer dezelfde is als bij het verstrekken van de liquiditeit, zul je eruit stappen met een ander aantal activa. Dat wil zeggen dat je, in vergelijking met het gewoon houden van het vermogen, aan waarde zult hebben ingeleverd.
Een voorbeeld van impermanent loss
Laten we Jan nogmaals als voorbeeld nemen. Hij heeft die 50 DASH (waarde $100/DASH) en 5 ETH (waarde $1000/ETH) gestort, of $10.000 in contanten op het Uniswap AAVE/ETH paar. De waarde van DASH stijgt vervolgens sterk, met 50% tot $150 en Jan besluit om eruit te stappen, om vervolgens winst te pakken.
Hij zal een andere verhouding ontvangen bij de exit: slechts 33,3 DASH en 6,12 ETH, d.w.z. $12.240. Vind je het lastig om zo te volgen? We laten je nu de precieze berekening zien, zodat je beter begrijpt wat we bedoelen.
Dit bedrag ($12.240) is een meerwaarde ten opzichte van de oorspronkelijke situatie, want hij had immers $10.000 gestort. Als hij echter gewoon had "vastgehouden" (zijn vermogen had behouden) zou hij $12.500 hebben gehad.
Dat is een verlies van 360 dollar. Wij zien dat deze $360 aan niet-winst waarschijnlijk zal worden gecompenseerd door de verschillende opbrengsten die de liquiditeitsinjectie kan opleveren.
Wees voorzichtig, want het Impermanent Loss houdt geen rekening met de potentiële winsten die je kunt maken door jouw liquiditeit naar een protocol te brengen (handelsprovisies, landbouwbeloningen van opbrengsten, airdrops...). Liquiditeit brengen in lage of volatiele paren door risicobeheersing kan winstgevend zijn. Maar het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van de risico's en je strategie daarop afstemt.
Zo bereken je zelf de Impermanent Loss
Natuurlijk kun je de koersbewegingen van de cryptomunten in een paar niet vooraf bepalen. Zo kun je ook niet van te voren weten of, en hoe groot het verlies is dat je gaat pakken op een munt. Toch kun je de impermanent loss wél zelf berekenen. En dat is helemaal niet zo moeilijk.
We zullen verder gaan zodat je gaat begrijpen hoe IL echt werkt en hoe we het zelf kunnen berekenen aan de hand van het Uniswap-voorbeeld. Een Uniswap-paar bestaat uit twee liquiditeitsreserves, de twee activa van het paar. Om te bepalen uit hoeveel activa wij zouden stappen na een waardeverandering, hoeven wij alleen maar het aantal activa in elk van de reserves te berekenen bij aankoop en bij verkoop, en dit vervolgens met elkaar te vergelijken.
Bijvoorbeeld
We nemen het paar DASH/ETH. Indien de totale liquiditeit constant blijft, zal bij elke omwisseling het aantal activa in de reserves veranderen :
Reserve van Ethers * Reserve van Dash = Initiële liquiditeit
We kunnen het paar gebruiken om de prijs van Ether te bepalen, gebaseerd op het aantal fiches dat we in een transactie op deze manier ontvangen. Dit is de formule die door Uniswap wordt gebruikt om de prijs bij een ruil te bepalen.
Ether prijs = Dash reserve / Ether reserve
Aan de hand van deze twee vergelijkingen kunnen wij, in ons voorbeeld van stabiele liquiditeit, de volgende bewerkingen uitvoeren om de invloed van de volatiliteit op de reserves van de activa van het paar te begrijpen.
Ether reserve = SQRT (initiële liquiditeit / Ether prijs)
Dash reserve = SQRT(initiële liquiditeit * Ether_prijs)
Deze formules kunnen we gebruiken in de voorbeelden van Jan. Jan stortte 50 Dash en 5 Ether, wat betekende dat hij 10% van de liquiditeitsreserves van het paar in handen had. De prijs van de Dash stijgt en 1 Ether is niet langer 10 Dash waard, maar 6,66 Dash. Het paar heeft derhalve een totale liquiditeitsreserve van $100.000.
Constante liquiditeit = 500 * 50 = 25.000. (500 Dash en 50 Ethers in het paar)
Ether reserve = SQRT(25,000 / 6.66) = 61.26 Ethers
Dash reserve = SQRT(50000 * 6.66) = 408.04 Dash
Als Jan zijn liquiditeiten terugtrekt, zou hij dus vertrekken met de befaamde 6,12 Ethers en 40,8 Dash die in het eerste voorbeeld worden voorgesteld. Het is vervolgens ook mogelijk om zoiets in een grafiek te plotten, zodat het een stuk duidelijker wordt. Veel analisten maken gebruik van deze methode.
Enkele tips om het permanent verlies te vermijden
Indien je het risico van Impermanent Loss niet wilt nemen en je toch jouw kapitaal wenst te gebruiken om liquiditeit te verschaffen op bepaalde AMM's, dan zijn er enkele tips waarop je een mogelijk verlies zou kunnen vermijden. Deze tips worden vaak gebruikt in de praktijk.
- Gebruik stabiele handelsparen. Een paar tussen twee stablecoins bijvoorbeeld, of een stablecoin en een belangrijke asset zoals Ethereum.
- Zorg voor liquiditeit via Balancer. Het Balancer-platform maakt het mogelijk liquiditeit te brengen, niet tegen 50/50 zoals Uniswap, maar tegen 80/20 of zelfs 95/5.
- Je weet nu alles over Impermanent Loss, deze bestaande risico's kunnen niettemin worden geminimaliseerd wanneer je liquiditeit brengt in gedecentraliseerde financieringsprotocollen.
Hoe kun je geld verliezen met crypto trading?
Op internet lees je verschillende verhalen van mensen die veel geld hebben verdiend met crypto trading. Deze verhalen zijn populair, en zorgen ervoor dat steeds meer mensen interesse krijgen in crypto trading, en besluiten hiermee te beginnen. Echter is het belangrijk om te weten dat je ook veel geld kunt verliezen met crypto trading. Dat gebeurt meestal wanneer men niet genoeg verstand heeft over waar hij mee bezig is. Zo zijn er mensen die nog niet weten wat een cryptomunt is, en hier wel veel geld in gaan investeren. Puur omdat iedereen zo enthousiast is over cryptocurrency, en de waarde stijgt.
Daarom kiezen er steeds meer mensen voor om eerst een crypto cursus te volgen voordat ze gaan beginnen in het handelen van cryptocurrencies. Je weet dan veel beter waar je mee bezig bent, en kunt dan ook beter inschatten wanneer het een juist moment is om een cryptomunt te kopen (en te verkopen). De kans op het maken van winst wordt dan vele malen groter.
Het is mogelijk om geld te verliezen met crypto, wanneer je een cryptomunt verkoopt voor een waarde die lager dan het aankoopbedrag ligt. Koop je een munt voor 100 euro, en verkoop je het vervolgens voor 90 euro? Dan heb je een verlies van 10 euro gemaakt. Het maken van winst werkt natuurlijk op dezelfde manier, maar dan de andere kant op.
Wat is Uniswap?
Impermanent Loss is een begrip dat je vooral tegenkomt in combinatie met Uniswap (of andere gedecentraliseerde crypto handelsplatformen), wat een decentrale crypto exchange. Het wordt daarom ook wel een DAO genoemd, wat staat voor Decentrale Autonome Organisatie (Decentralized Autonomous Organization). Ook vind je Uniswap vaak terug onder de categorie DEX, wat staat voor Decentralized Exchange.
Uniswap draait namelijk op een blockchain, en is hiermee geheel decentraal. Dat is redelijk uniek, gezien er nog helemaal niet zoveel crypto exchanges zijn die volledig decentraal werken. De meeste crypto exchanges draaien namelijk nog steeds op centrale systemen. Het is erg lastig om een decentrale crypto exchange op te zetten, gezien er liquiditeit nodig is. Doordat het geheel decentraal is, moet het netwerk voor de liquiditeit zorgen, en dat lukt niet vaak. Op dit moment zijn er daarom ook veel meer centrale crypto exchanges dan decentrale crypto exchanges.
Andere bekende Decentralized Exchanges zijn Sushiswap en PancakeSwap. Zij draaien net als Uniswap op een blockchain, wat hen unieke crypto exchanges maakt. Het voordeel van deze exchanges is dat je dus niet te maken hebt met een daadwerkelijke organisatie. Hierdoor heeft het netwerk veel meer invloed over de toekomst van de blockchain en de exchange. Ook is er vaak veel meer mogelijk met een gedecentraliseerde crypto exchange. Zo'n exchange is namelijk veel flexibeler dan een centrale exchange, waar een hele organisatie achter zit. Veel nieuwe cryptomunten zijn als eerst beschikbaar op een DEX, voordat ze te koop zijn bij centrale crypto exchanges als Binance, ByBit en Bittrex.
Disclaimer
“Alles wat ik zeg of schrijf is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.”