Blockchain was een aantal jaar geleden nog helemaal niets. Nu wordt het steeds bekender, maar mainstream is het bij lange na nog niet. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de Solana blockchain. Wat is de techniek achter de Solana blockchain en hoe werkt het? Waardoor is het uniek en wat heeft de toekomst voor ons in petto?
Bekijk snel
Wat is blockchain?
Je hebt de Fantom blockchain, Neo blockchain, Polkadot blockchain en Blockstream. Er zijn er meer, maar vandaag gaan we het toch echt hebben over Solana Blockchain. Voordat we dieper induiken op de Solana-materie, bespreken we eerst een klein beetje de basis van blockchain in het algemeen.
Blockchain is een revolutionair concept. Het gaat de toekomst van ons dagelijks leven ingrijpend veranderen, of in ieder geval eraan bijdragen. Een blockchain is de uitkomst, wanneer je transacties wilt uitvoeren met mensen die je niet kent of niet vertrouwt, zonder dat er een tussenpersoon bij komt kijken.
Alle transacties worden in een keten van blokken opgeslagen, waardoor iedereen ze kan inzien en bewerken. Frauderen is niet mogelijk, aangezien het een transparant systeem is, waarin alle mutaties onophoudelijk inzichtelijk zijn door iedereen. In onderstaande video kun je blockchain concept nog eens rustig bekijken:
Wat is Solana blockchain?
Laten we beginnen met een vraag, waarop je waarschijnlijk heel graag het antwoord wilt weten. Wat is Solana blockchain? Wie kan het nou beter omschrijven dan de founders zelf? Op hun website staat direct bij binnenkomst de volgende tekst te lezen:
Solana is a decentralized blockchain built to enable scalable, user-friendly apps for the world.
Goed, een gedecentraliseerde blockchain dus. Daaruit kunnen we al opmaken dat het gaat om een public blockchain, want daar is het netwek van iedereen en ben je vrij om te joinen.
Solana is op het moment van schrijven (november 2021) de snelste blockchain wereldwijd. Daarbij is het eveneens het snelstgroeiende ecosysteeem in crypto, waar meer dan 400 projecten op functioneren. In onderstaande video, van AllesOverCrypto zelf, vertellen we je meer over wat Solana is.
Hoe werkt Solana blockchain?
Om te begrijpen hoe Solana werkt, is het van belang dat je eerst de core features leert kennen. Ik zal ze hieronder opsommen, inclusief een korte uitleg. Heb je meer informatie nodig? Stel al je vragen in onze Facebookgroep!
1. Proof of History (PoH)
Solana is de eerste, en tot dusver de enige, die Proof-of-History (PoH) gebruikt. De veiligheid staat nog steeds centraal, maar deze blockchain klok drukt ook nog eens een unieke timestamp op de processen. Dit protocol zorgt ervoor dat tijd het verificatiemiddel is in transacties, waardoor er efficiënt en razendsnel gehandeld kan worden.
Alle transacties en mutaties krijgen een SHA256-hash mee, waardoor het tijdstip van creëren leidend is. Tijd is objectief en traceerbaar.
Elon Musk deelde in september '21 op Twitter 'Time is the ultimate currency' en vermoedelijk heeft hij het hier over Solana. Gezien de impact van Musk op de crypto- en blockchainwereld kun je je voorstellen dat dit potentie heeft.
Bekijk onderstaande video van Solana, waarin ze het Proof-of-History (PoH) protocol nog eens uitleggen. Wil je het liever nog eens goed nalezen? Duik vooral in de whitepaper van Solana voor een zeer uitgebreide uitleg!
2. Tower BFT
Tower BFT is het algoritme van de Solana blockchain. pBFT is gebaseerd op de Practical Byzantine Fault Tolerance theorie, zoals die in 1999 voor het eerst is gepubliceerd. Het concensusalgoritme is door Solana geoptimaliseerd voor het PoH-protocol, zodat het de cryptographic clock optimaal gebruikt.
Het voordeel van dit algoritme is dat ze niet door allerlei processen hoeven te zoeken, waardoor de transactiesnelheid consequent wordt geoptimaliseerd.
In order to provide aliveness, replicas must move to a new view, if they are unable to execute a request. However, it is important to maximize the period of time, when at least 2f + 1 non-faulty replicas are in the same view, and to ensure that this period of time increases exponentially until some requested operation executes.
3. Gulf Stream
Gulf Stream is de basis van de ongelooflijk hoge transactiesnelheid van Solana. Op deze blockchain vinden namelijk 50.000 TPS (transacties per seconde) plaats. Wat Gulf Stream eigenlijk doet?
Dit protocol zorgt ervoor dat alle transacties worden gecached, oftewel op verschillende niveaus worden opgeslagen, en vervolgens worden verwezen naar de rand van het netwerk. Hierdoor werken validators eigenlijk vooruit, waardoor vereisten aan het geheugen en de bevestigingstijd drastisch worden teruggedrongen.
Deze vorm van mempool management is uniek in haar soort. De mempool is trouwens een soort wachtrij, die elke full node voor zichzelf opbouwt. Komt er een transactie, dan wordt deze geverifieerd en vervolgens opgeslagen in de mempool. Vanuit de wachtrij wordt de transactie opgepikt door een miner, waarna deze in een blok wordt gegoten.
4. Sealevel
De vierde van de acht core innovations van Solana blockchain is Sealevel. Dit stukje werkt nauw samen met punt 3, Gulf Stream. Sealevel zorgt ervoor dat Solana horizontaal kan schakelen met GPU's en SSD's.
In de praktijk betekent dit dat parallelle transacties gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd, met als resultaat een betere runtime. In de woorden van Solana ziet dit er als volgt uit:
World's first parallel smart contracts run-time
5. Turbine
Turbine noemen ze officieel het block propagation protocol, wat het schaalbaarheidsprobleem van de blockchain oplost. De techniek draait uiteindelijk allemaal om bandbreedte, waardoor het aantal transacties onder druk staat.
Door dit protocol is het mogelijk om de processen op te splitsen in kleinere stappen, zodat de data transfer eenvoudiger wordt. Het doel hiervan is de transactiesnelheid verhogen en gezien Solana hierin uitblinkt, zal het geen verrassing zijn dat ze dit slim aanpakken.
6. Pipelining
Pipelining is een veelvoorkomende procedure, die men toepast bij het ontwerpen van de CPU's. Door alle transacties op het netwerk via de pipeline toe te wijzen aan de juiste hardware, kan de informatie over de transactie snel gevalideerd worden.
Op onderstaande afbeelding is te zien hoe dit in z'n werk gaat:
7. Archivers
Archivers spelen een zeer belangrijke rol, wanneer we het hebben over gedecentraliseerde data opslag. De validators van Solana zorgen ervoor dat de gegevens op de juiste wijze worden geladen in de knooppunten, ook wel bekend als Archivers. Dit zijn gewone pc's of laptops, die worden gebruikt in het proces van gegevensopslag.
8. Cloudbreak
De laatste stap die ik wil beschrijven is Cloudbreak. Dit gaat over de structuur van de database van Solana. Cloudbreak maakt het mogelijk om de database te lezen en bewerken, terwijl er intensief wordt samengewerkt met bovenstaande protocollen (Pipelining en Archivers).
Zonder Cloudbreak is er geen mogelijkheid om de schaalbaarheid van het platform te vergroten.
Wat maakt Solana zo bijzonder?
Ik denk dat je inmiddels wel weet, na het lezen van de 8 core innovations. Het netwerk is één van de weinige platformen die een TPS aanbiedt boven de 1.000, waarbij het platform ook nog eens ontzettend schaalbaar is. Dat Solana blockchain zelfs 50.000 transacaties per seconde kan verwerken, voelt haast onrealistisch.
Even in vergelijking met Bitcoin, dat een Proof-of-Work (PoW) systeem is: Bitcoin (BTC) haalt 5 transacties per seconde. Ethereum (ETH) zit momenteel op 13 per seconde, maar beiden komen bij lange na niet bij het succes van Solana.
Daarbij heeft Solana een block time, dat is de tijd die er nodig is om een nieuw blok op de blockchain te maken, van 600 milliseconden! Je zult misschien denken dat je hiervoor ook de hoofdprijs betaalt, maar ook dat is niet aan de orde. Solana rekent $0.00025 per transactie, wat in vergelijking met Ethereum ($6.86) bizar goedkoop is.
Nu is je eerste reflex misschien: IK MOET KOPEN! Maar doe altijd eerst zelf je onderzoek. Ga niet af op iemand anders zijn oordeel, zoals die van mij, en zoek zelf uit waar jij jouw centen in wil investeren.
Het Solana Ecosysteem
Als je geïnteresseerd bent geraakt in Solana, dan zou ik ook zeker meer lezen over het ecosysteem van Solana. Welke projecten worden er gebouwd op het netwerk en what about de nieuwste DeFi mogelijkheden? Je leest er ook meer over het team, de partners en de projecten die nog in de koker zitten.
Wat is Solana crypto (SOL)?
Los van de Solana blockchain hebben we uiteraard ook nog de cryptocurrency van Solana (SOL), die momenteel flink in het nieuws is. De coin is enorm gaan groeien sinds het voorjaar van 2021, waarna er grote pieken in de historie zichtbaar zijn.
Het doel van de meeste lezers is, dus vast ook van jou, om veel geld te verdienen met crypto. Los van het feit dat deze coin de potentie heeft om heel groot te worden, heb je SOL ook voor andere zaken nodig. Stel je wilt zelf dApps bouwen op het platform van Solana, dan moet je betalen met SOL. Ook worden er transactiekosten in rekening gebracht, wanneer je smart contracts wilt uitvoeren.
Daarbij kun je de munten ook staken, zodat je gratis SOL coins verdient, terwijl je er niets voor doet. Let wel op: er zijn altijd risico's verbonden aan het investeren in crypto, dus leg sowieso geen geld in wat je niet kunt missen!
Naast staking, heb je het token van Solana eveneens nodig, wanneer je inspraak wilt hebben. Denk aan interne beslissingen die genomen moeten worden over voorstellen, die de toekomstige koers van de organisatie bepalen. Meeste stemmen gelden, maar zonder tokens heb je geen inbreng.
De munt wordt in de volksmond SOL genoemd, die je kunt kopen bij bekende exchanges, zoals Bitvavo. De verwachtingen zijn dat de munt nogal eens behoorlijk groot kan worden. Gezien de explosieve groei van SOL de laatste maanden, is het vertrouwen op de markt ook aanwezig.
Solana wallets
Wil je een Solana wallet voor je SOL coins, dan is het handig om te weten welke compatibel zijn. Allereerst wil ik benoemen dat het verstandig is om een hardware wallet te nemen, aangezien je dan altijd zelf in het bezit bent van jouw crypocurrencies. Overweeg de Ledger Nano X, die verreweg het bekendst is.
Dan heb je nog de Math wallet, wat een online wallet is, evenals Exodus en Atomic wallet. Vind je het lastig om een goede keus te maken? Lees onze handleidingen en praat mee in de besloten Facebookgroep, zodat je altijd een weloverwogen keuze kunt maken!
Conclusie
Ik ben zelf heel enthousiast over de blockchain van Solana. Ik denk dat de munt veel potentie heeft, maar vooral de übersnelle en super veilige blockchain is voor mij echt een reden om mij te verdiepen in dit project.
We weten allemaal dat schaalbaarheid een groot probleem is in de blockchainwereld en dat je echt buiten de box moet denken om tóch te groeien op dit vlak. De concurrentie is nu nog niet waar ze moeten zijn, aangezien de snelheid bij anderen veel lager ligt. Ook sluiten sommige projecten compromissen op het gebied van veiligheid, wat je helemaal niet wilt zien.
Daarom is Solana echt uniek, wat concessies? Daar doen ze duidelijk niet aan. Wil jij je verder verdiepen? Lees dan de blog van mijn collega Marieke eens over het ecosysteem van Solana, Solanart (voor als je wilt inspringen op de NFTs die momenteel helemaal hot zijn) óf verdiep je in de koers van SOL, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen.
Heb je nog vragen over Solana en hun kijk op de blockchaintechnologie? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen.
De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?
Header image: Solana.com