meerdere computers

Wat is Distributed Ledger Technology? (DLT)

Vraag jij je af wat Distributed Ledger Technology (DLT) is? Laten we beginnen door je te vertellen dat Distributed Ledger Technology niet hetzelfde als blockchain is. Veel mensen maken deze fout. Gelukkig is deze technologie helemaal niet moeilijk te begrijpen.

Bekijk snel

De nadelen van een centraal systeem

Tegenwoordig wordt er nog het meest gebruik gemaakt van centrale systemen. Zo maken bedrijven als banken, kantoren en overheden nog steeds gebruik van centrale servers. Wanneer je als consument of werknemer data nodig hebt, zul je met je apparaat de data bij deze centrale server moeten opvragen. Vervolgens stuurt de centrale server de benodigde data naar jouw apparaat.

Er is bij zo'n systeem altijd een 'single point of failure'. Dat betekent dat wanneer deze server niet meer werkt, er ook niemand meer gebruik kan maken van de diensten die worden geleverd. Dat is in veel gevallen dus niet bepaald handig. Maar ook is zo’n centraal systeem een prooi voor hackers.

Op een centraal systeem staat namelijk ontzettend veel data opgeslagen. En vaak ook veel gevoelige data. Denk aan wachtwoorden, maar ook aan overheidsdata of geld. Wanneer je als hacker toegang weet te krijgen tot een centrale server heb je dus goud in handen. Je hebt dan toegang tot alle data die hier staat opgeslagen. Als je als hacker vervolgens al deze data verwijderd, is de data in een keer verloren gegaan.

Distributed Ledger Technology is een technologie die mede dit nadeel van centrale systemen aanpakt. Deze technologie zorgt namelijk voor tal van mogelijkheden, transparantie en meer veiligheid.

What is een Distributed Ledger Technology?

Distributed Ledger Technology, ook wel bekend als DLT, is een technologie waarbij er niet een centraal systeem is, maar waar gebruik wordt gemaakt van meerdere centrale systemen. Deze systemen staan vervolgens allemaal met elkaar in verbinding. Op het moment dat een gebruiker gegevens wil opvragen of een transactie wil voltooien, wordt er verbinding gemaakt met een van deze systemen.

Het is dus in feite een netwerk van systemen die aan elkaar verbonden zijn. Gebruikers maken contact met een van deze systemen om een actie uit te voeren. Vervolgens wordt deze data gedeeld met alle andere systemen die in het netwerk zijn verbonden.

Het verschil tussen DLT en blockchain

Waarschijnlijk valt het je op dat deze technologie verdacht veel op blockchain lijkt. Dat kan kloppen, want blockchain is een vorm van Distributed Ledger Technology. Echter zijn er ontzettend veel verschillende vormen van de Distributed Ledger Technology. Daar is blockchain er maar een van.

Blockchain onderscheidt zichzelf doordat iedere deelnemer in het netwerk in feite ook een van de systemen is waar de data wordt opgeslagen. Wanneer je mee wil doen aan het blockchain netwerk, stel je een stukje hardware beschikbaar. Vervolgens doe je mee als node. Zo noemen we deelnemers aan een blockchain.

Een node slaat data van de blockchain op, valideert transacties en let op of iedereen volgens de regels handelt. Op deze manier kan iedereen op een veilige manier deelnemen aan de blockchain. 

Toepassingen van DLT

De bekendste toepassing van DLT zijn cryptocurrencies. Cryptocurrencies draaien namelijk op blockchain, en zoals we hebben gezegd is blockchain een van de vele vormen van DLT. Met cryptocurrencies kunnen mensen transacties op de blockchain uitvoeren.

Maar er zijn meer situaties te bedenken  waarin DLT een rol zou kunnen spelen. Zo kan DLT gebruikt worden door overheidsinstellingen om de integriteit van overheidsdocumenten en overheidsdiensten te waarborgen. Maar ook kunnen ze belastingen innen en persoonsgegevens noteren in een DLT. De data wordt dan niet op een enkel systeem opgeslagen, en is daardoor door meerdere overheidsinstanties makkelijk en snel te raadplegen.

Ook in de financiële wereld kan DLT een rol spelen. Denk maar eens aan verzekeringssector. Polissen zouden door middel van DLT kunnen worden opgeslagen, waardoor iedereen die een rol speelt bij de verzekering bij de juiste gegevens kan komen. Stel dat je in ziekenhuis bent, kan het ziekenhuis makkelijk en snel zien of je bent verzekerd. Dat is vooral handig wanneer je naar het ziekenhuis in het buitenland moet. Normaal gesproken duurt het namelijk erg lang voordat een ziekenhuis in het buitenland de juiste data van de verzekeringsmaatschappij heeft gekregen. Een behandeling kan hierdoor sneller uitgevoerd worden.

Denk ook eens aan hoe handig het zou zijn als banken gebruik maken van DLT. Wanneer je dan in het buitenland geld moet opnemen, kun je snel en makkelijk bij je rekening komen. Normaal gesproken duurt het namelijk enkele dagen voordat je banksaldo is bijgewerkt nadat je een transactie hebt uitgevoerd.

Ook overheden kunnen zo inzien of dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan wanneer je een land binnen komt. Voor bepaalde visas moet je namelijk laten zien dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan. Overheden willen namelijk zeker weten dat je wel genoeg geld in het geval dat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt. Of ze willen zeker weten dat je niet op  straat komt te leven.

Voordelen van Distributed Ledger Technology

Genoeg situaties te bedenken waar DLT dus in gebruikt zou kunnen worden. Maar wat zijn nou de daadwerkelijk voordelen? Wat hebben we er aan om DLT toe te passen in deze situaties?

Alles wat in een DLT-netwerk plaatsvindt is zichtbaar en transparant. Ook instanties zoals overheden kunnen dus zien wat er gebeurd. Hierdoor is het lastiger voor criminelen om fraude met transacties te plegen. Er kan dus makkelijker gecontroleerd worden of wat er gebeurd wel mag. Fraude plegen is juist weer een stuk lastiger.

Tegenwoordig moeten mensen nog vaak complexe handelingen uitvoeren wanneer er gebruik wordt gemaakt van een centraal systeem. Omdat deze handelingen zo complex zijn, is de kans groot dat er een fout wordt gemaakt. Door middel van DLT is het veel makkelijker om deze complexe handelingen geautomatiseerd te laten uitvoeren. Er wordt dan tijd gewonnen en de kans op fouten wordt juist een stuk kleiner.

Het laatste voordeel is een groot nadeel voor een hele hoop bedrijven en instanties. En dat is dat tussenpersonen niet meer nodig zijn wanneer er gebruik wordt gemaakt van DLT. Denk aan banken, notarissen en assurantiekantoren.

Transacties hoeven namelijk niet meer door banken uitgevoerd te worden. De systemen in het netwerk zorgen ervoor dat de transactie op de juiste manier wordt uitgevoerd, en controleren elkaar hier ook op. Mocht er iets mis gaan, is dit door iedereen in te zien, omdat het netwerk transparant is.

Maar ook notarissen zijn niet meer nodig, omdat afspraken kunnen worden opgeslagen in het netwerk. Bij blockchain gebeurt dit door middel van smart contracts. In een smart contract staat een stukje code dat zichzelf uitvoert wanneer er aan specifieke eisen wordt voldaan. Betrokken partijen kunnen niet meer om deze afspraken heen, waardoor er ook geen notaris meer nodig is om te controleren of betrokken partijen zich wel aan de afspraak houden.

Hoe banken tegen DLT aankijken

Het is algemeen bekend dat banken niet bepaald blij zijn met cryptocurrencies. Cryptocurrencies vormen namelijk een gevaar voor het bestaan van banken. Dit komt doordat banken geen controle en zicht op crypto hebben. In principe worden de banken buitenspel gezet door cryptocurrencies. Ook vinden banken dat cryptocurrencies erg gevaarlijk kunnen zijn.

Maar hoe kijken banken tegen DLT aan? Erg goed! De Europese Centrale Bank (ECB) heeft namelijk laten weten dat ze hebben geïnvesteerd in DLT. Dit hebben ze gedaan omdat ze willen dat transacties in het hele eurogebied veilig en efficiënt kunnen plaatsvinden. Om deze doelstelling te behalen zijn ze continu op zoek naar nieuwe manieren waarop dit  kan worden gerealiseerd. Ze zien in dat DLT een van de technologieën is die hen hierbij kan helpen.

Op dit moment beheert het ECB zelf systemen die het activa- en geldverkeer in Europa ondersteunen. Om deze systemen zo snel en efficiënt mogelijk te laten draaien, zijn ze gaan  kijken naar systemen die hen hierbij kunnen helpen.

Echter is de Europese Centrale Bank wel van mening dat ze erg moeten opletten met deze technologie. DLT staat namelijk nog in zijn kinderschoenen, en daarom is het niet verantwoord om ook al daadwerkelijk gebruik te maken van DLT. Ze zijn dus nog erg terughoudend, maar wel bewust dat DLT een technologie is die hen kan ondersteunen om zaken zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Conclusie

Distributed Ledger Technology is dus een technologie waarvan veel vormen bestaan. Blockchain is een van deze vormen. Met deze technologie staan verschillende systemen met elkaar in verbinding om zo bepaalde acties en handelingen te kunnen uitvoeren. Vervolgens kunnen gebruikers een actie naar deze systemen sturen.

Het biedt veel voordelen: meer transparantie, efficiëntie en het uitschakelen van tussenpersonen waardoor transactiekosten worden geëlimineerd. Hierdoor is DLT perfect als vervanger voor banken, verzekeringsmaatschappijen en notarissen. Het biedt efficiëntie en zorgt ervoor dat de gebruiker handelingen sneller en goedkoper kunnen uitvoeren.

Je zou denken dat banken niet blij zijn met deze technologie, maar niets is minder waar. De ECB heeft zelfs geïnvesteerd in deze technologie. Ze willen hiermee hun eigen dienstverlening verbeteren zodat ze uiteindelijk niet achter de feiten aan lopen. Want dat is juist waar ze bang voor zijn: niet meer kunnen gaan met de snel veranderende wereld.

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.