Welke projecten worden er zoal op het Solana ecosysteem gebouwd? In 2021 is het Solana waar je projecten vindt die de nieuwste DeFi mogelijkheden bieden. Maar hier wordt met hetzelfde gemak een app om decentraal te daten ontwikkeld, of een NFT game in een fairytale fantasy wereld.
Er komen vele werelden samen binnen het Solana ecosysteem. Het is dan ook één van de projecten die in 2021 wordt omgeven door een voortdurende buzz van veelbelovende geruchten.
In een maand tijd worden er al een viertal nieuwe projecten aangekondigd op het ecosysteem. Deze variëren van een handig asset management systeem voor je portfolio tot de lancering van tokenized stocks (tokens die aandelen van bijvoorbeeld Facebook of Netflix representeren).
Solana lijkt de ster van de cryptowereld, waar iedereen wel mee op de foto wil. Het project werd in 2020 gelanceerd en heeft vanaf dat moment ook eigenlijk voortdurend in de belangstelling gestaan. Dit komt met name door de verrassende resultaten op het gebied van schaalbaarheid en de lage transactie fees.
Tijd om eens op een rijtje te zetten wat er zoal gebeurt aan interessante projecten binnen het Solana ecosysteem. Daarom gaan we in dit artikel verder in op de vraag: welke projecten worden er op Solana gebouwd?
Bekijk snel
"Say hello to Solana!"; Hier legt Solana zelf even uit wat Solana zo bijzonder maakt:
Wat is het Solana ecosysteem?
Wat is het Solana ecosysteem waarop deze projecten op worden gebouwd? Een ecosysteem in het algemeen is de omgeving, de environment die gecreëerd wordt vanuit een protocol. Binnen het ecosysteem biedt de blockchain samen met partners de mogelijkheden om projecten te ontwikkelen en te laten draaien op het netwerk van deze blockchain. Om de werking van het Solana ecosysteem te begrijpen, beginnen we eerst het hart van het ecosysteem: het Solana protocol.
Wat is de Solana blockchain?
Een score van 50.000 transacties per seconde. Transactiefees die pas met een paar nullen achter de komma beginnen. Het is het niet zo vreemd dat de belangstelling voor het Solana groot is. Solana lijkt met deze schaalbaarheid lichtjaren verwijdert van Bitcoin (BTC) wat slechts enkele transacties per seconde kan verwerken. En als de fees dan ook in het niets lijken te verdwijnen bij die van het Ethereum netwerk, kun je wel stellen dat alle commotie rondom Solana niet voor niets is.
Met dit soort mooie getallen wordt Solana dan ook een serieuze kandidaat voor grote projecten die gemaakt zijn voor een miljoenenpubliek. Hierbij moet veel data verwerkt worden en is snelheid een vereiste. Solana heeft de technologie in huis om dit waar te maken. Want het werkt met een uniek protocol om tot een consensus te komen en transacties en blocks te verifiëren.
In onderstaande video, van AllesOverCrypto zelf, vertellen we je meer over wat Solana is.
Proof of History (PoH)
Gerucht is dat twee bier en een koffie ergens in een bar genoeg waren voor een ingenieuze ingeving bij Anatoly Yakovenko, oprichter van Solana. Tijd kan het verificatiemiddel worden om transacties en blocks snel en efficiënt in de juiste volgorde te zetten. Dit kan met het Proof of History protocol. En dit kan zonder dat er dubbele of valse transacties ontstaan.
Om het tijdstip te bepalen waarop een blok is aangemaakt, zijn alle events en transacties gehashed met SHA256. Een hash is een soort digitale vingerafdruk die de volgorde van bytes aangeeft. Solana gebruikt deze volgorde als een tijdlijn om de positie van een transactie te bepalen. De hashes werken als crypto graphic time stamps, een cryptografische tijd stempel.
Sneller en efficiënter dan Proof of Work (PoW)
Deze methode van verificatie heet dus Proof of History (PoH). De hash met daaraan verbonden een tijdstip is het verificatiemiddel om een block toe te voegen. Hierdoor kunnen deze in een geordende ketting achter elkaar gezet worden, op basis van tijdstip van aanmaak.
Dit proces verloopt sneller en efficiënter dan bijvoorbeeld het Proof of Work consensus, wat bij Bitcoin wordt gehanteerd. Hierbij worden eerst de grootste en meest lucratieve transacties behandeld en daarna pas de kleinere. De volgorde op basis van geschiedenis werkt vele malen sneller. En dit alles zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid van het proces.
In dit korte filmpje wordt Proof of History nog een keer uitgelegd:
Een bijkomend maar niet te onderschatte voordeel van de transactiesnelheid door PoH, is de hoogte van de fees voor het gebruik van het netwerk. Deze zijn zeer laag, bijna miniem te noemen. In juli 2021 is dit 0,00025 USD per transactie. Dit is nagenoeg niets vergeleken met de gasfees van Ethereum (ETH) die soms kunnen oplopen tot wel 70 USD.
Twee koffie en een bier zouden de formule geweest zijn waarmee Solanas oprichter Anatoly Yakovenko op het idee kwam voor de Proof of History consensus die Solana zo uniek maakt. Yakovenko schreef de whitepaper in 2017.
Met een team, samengesteld uit onder andere oud-collega's van processor ontwikkelaar Qualcomm, werkte hij 3 jaar aan het protocol. In maart 2020 werd het protocol gelanceerd en kwam de token SOL op de markt. De token is binnen het ecosysteem bruikbaar als transactiemiddel. Het wordt verder gebruikt door de validators die de blocks aanmaken en is ook hier de beloning. Het is verder ook de beloning bij staking. Dit is het vasthouden van tokens om de prijs zo stabiel te houden.
Solana heeft een stevige basis met het protocol en team. Het bestuur verloopt vanuit de Solana foundation in Zwitserland. Het heeft verder een aantal grote investeerders achter zich. In mei 2021 kreeg Solana een injectie van 100 miljoen USD vanuit 5 investeerders. Dat geeft de burger moed en de belegger op de beurs ook, want de token schoot naar ongekende hoogtes. De token heeft toen een ATH van 49,50 behaald (mei 2021). Dit terwijl de token het jaar begon met de prijs van 1,50 USD.
Waaruit bestaat het Solana ecosysteem?
Een ecosysteem is natuurlijk meer dan een protocol, hoe innovatief deze ook kan zijn. Het bestaat uit verschillende deelnemers die door samenwerking en uitwisseling een vruchtbare ontwikkelingsomgeving vormen. De grootte van het ecosysteem, het netwerk, bepaalt mede de potentie van een project om succesvol op de cryptobeurs te zijn, zeker voor de lange termijn. We gaan daarom een aantal onderdelen en deelnemers langs. Hierbij kijken we wat deze voor rol spelen in de ontwikkeling van de projecten op een platform.
Wallets
In 2021 zijn er 22 wallets aangesloten zijn bij het Solana ecosysteem. Hierin kunnen de SOL tokens worden opgeslagen. Sommige wallets zijn op het Solana netwerk gebouwd zoals bijvoorbeeld door Bonfida, een DeFi toepassing met een eigen wallet.
Exchanges
De exchanges waar je de tokens van Solana (Sol) kunt kopen en verkopen zijn ook onderdeel van het ecosysteem van Solana. Een aantal grote exchanges bieden deze mogelijkheid aan zoals Coinbase, Binance, Huobi en OKEx. Verder zijn er op Solana ook een vijftal exchanges ontwikkeld, hier wordt Solana ook verhandeld. Een voorbeeld is 1Sol een DeFi toepassing. Het is een aggregator waarmee data van verschillende exchanges vergeleken kan worden om zo de beste trades te kunnen afsluiten.
Partners
Partners zijn onafhankelike projecten of blockchain die niet op Solana gebouwd zijn. Samen met Solana kunnen ze services of middellen aanbieden, waarmee andere projecten op gebouwd kunnen worden. Partnerships zijn belangrijk om een ecosysteem te laten groeien en te ontwikkelen. De status van de partner maakt een ecosysteem ook weer waardevoller.
We noemen hier 3 belangrijke partners omdat zij qua marktcapaciteit opvallen en omdat ze belangrijke projecten binnen het Solana ecosysteem mogelijk maken.
Chainlink
Chainlink is een open source orakel netwerk. Met dit netwerk kan informatie uit de off-chain wereld gekoppeld worden aan een on-chain smart contract. Dit kan bijvoorbeeld bij een stablecoin waarbij de waarde wordt bepaald door een bepaalde fiat zoals de dollar of euro. Solana wil dat dApps die ontwikkeld worden op het netwerk gebruik kunnen maken van Chainlink als orakel.
Deze samenwerking is nog volop in ontwikkeling. Chainlink is als project een sterke partner omdat een oplossing biedt waarmee uitwisseling van data mogelijk wordt gemaakt voor projecten op het Solana netwerk.
Waves
Solana was de eerste belangrijke toevoeging aan het netwerk van Waves. Wat is Waves precies? Dit is een ontwikkelingsplatform dat het mogelijk maakt verschillende facetten van een blockchain of cryptocurrency zelf te ontwikkelen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je op dit platform tokens kunt maken die je als cryptocurrency kunt verhandelen. Verder is dit ook het platform als je een fundraising of ICO snel wilt organiseren.
Binnen het ecosysteem van Waves draaien diverse projecten. Solana’s protocol is sinds 2021 geïntergreerd in het protocol van Gravity, een van de vele projecten die gebouwd owrden met de mogelijkheden van Waves. Gravity is net als Chainlink een orakel netwerk wat informatie off-chain verbindt aan on-chain assets. Gravity gebruikt het Solana netwerk om data te transporteren tussen Gravity netwerk deelnemers.
The Graph
The Graph ondersteunt layer 1 blockchains voor het uitbreiden van de mogelijkheden in Web3. Voor als je je afvroeg wat Web 3 is: het is een 3.0 versie van het internet waar data veel meer gedecentraliseerd is en gedemocratiseerd. The Graph is een index protocol. Het wil voor blockchain worden wat Google nu is voor het internet. The Graph kan informatie op een blockchain beter organiseren. Hierdoor kunnen front end activiteiten (Activiteiten in de omgeving die jij als bezoeker of gebruiker van een dApp ziet en kan gebruiken) door de applicaties efficiënter uitgevoerd worden.
In eerste instantie werkte The Graph alleen met Ethereum. Sinds begin 2021 is dit uitgebreid naar Near, Polkadot, Celo en dus ook Solana. Hierdoor kunnen dApps die ontwikkeld worden op Solana de faciliteiten van The Graph gebruiken.
Hieronder worden de mogelijkheden en werking van The Graph nader toegelicht:
Projecten gebouwd op het Solana ecosysteem
"Solana for serious builders:"Met deze slogan worden developers uitgenodigd om gebruik te maken van het Solana ecosysteem als ontwikkelingsplatform. Op Solana zijn verschillende projecten al ontwikkeld of in ontwikkeling. We zullen nu eerst op een aantal projecten ingaan die al ontwikkeld zijn of al gedeeltelijk operationeel zijn.
Serum
Serum is een DEX, een decentrale exchange, die gebouwd is op het Solana ecosysteem. Dit is een belangrijk project binnen het ecosysteem, omdat Solana en Serum samen ook weer de basis zijn van veel projecten.
Doordat de exchange op Solana draait, werkt het in highspeed. Het heeft een volledig geïntergreerd limit order book. Dit is een bepaalde vorm van een exchange uitvoering waarbij vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd, aan de hand van prijs en tijdstip. Hierdoor werkt Serum snel en efficiënt. Serum kan verder een heleboel verschillende processen ondersteunen zoals cross chain asset swaps. Hierdoor kun je tussen verschillende blockchains assets migreren of omzetten. Verder heeft Serum decentralized stablecoins (coins verbonden aan de waarde van een bestaande fiat).
Daarnaast worden hier non custodial (niet beheerd door een derde partij) wrapped tokens of coins van bijvoorbeeld BTC, ETH en ERC20 ontwikkeld. Dit zijn tokens of coins van een bepaalde blockchains die "verpakt" worden in een andere token. Hierdoor worden deze tokens bruikbaar binnen andere ecosystemen.
Serum biedt dus interessante DeFi mogelijkheden. En dat alles met de nodige snelheid & met maar 1 doel: decentraliseren tot “There is nothing left to decentralize”
Het protocol is ontwikkeld door de Serum foundation. Sam Bankman-Fried is de cofounder en tevens cofounder van FTX en de Alameda Research. De token van het protocol is SRM, dit is een Utility token. Met dit type token krijg je toegang tot de services van een platform, in dit geval Serum. De token kwam in augustus 2020 op de markt voor de prijs van 1,57 USD. SRM bereikte in maart 2021 een All Time High van 12,98 USD. De token staat in de markt cap ranking op plaats 231 in juli 2021.
Oxygen
Oxygen is een project dat een goed voorbeeld is van wat allemaal mogelijk is binnen het Solana ecosysteem. Het project is gebouwd op Solana en wordt ondersteunt door de infrastructuur van Serum. Het is een DeFi prime brokery service, het biedt een bundel van DeFi services aan. De DeFi services die Oxygen aanbiedt hebben als doel dat je met de assets efficiënt passief inkomen kunt verdienen. Dit kan door je assets te gebruiken om liquiditeit te genereren. Het project is er op gericht om DeFi mogelijkheden beschikbaar te maken voor de grote massa.
De token van Oxygen is OXY en deze wordt verhandeld onder andere op Gate.io en FTX. In maart 2021 werd de token voor het eerst verhandeld voor een prijs van 3,95 USD. De token behaalde een All Time High van 4,16 USD een paar dagen na de launch. Hierna is de token in prijs geleidelijk gedaald, wat past bij het algemene sentiment op de cryptobeurs aan het einde van het tweede kwartaal van 2021.
De namen achter Oxygen zijn Alex Grebnev en Viktor Mangazeev. Het developersteam is gevestigd in Zwitserland. Oxygen wordt hiervanuit bestuurd en verder ontwikkeld.
Raydium
Raydium had als project de primeur de eerste AMM te zijn die op het Solana ecosysteem draait. AMM is een automated market maker. Hierbij worden op een markt automatisch vraag en aanbod op elkaar afgesteld. Er werd met Raydium voor het eerst ook gebruik gemaakt van een decentraal limit order book, wat ook bij het Serum platform is toegepast. Raydium en Serum zijn ook sterk verbonden. Het platform levert bijvoorbeeld liquiditeit aan de exchange van Serum. Het Raydium netwerk kan verder dienen als een brug tussen Solana, Serum en andere projecten. Zo kunnen deze aansluiting vinden bij het Solana ecosysteem.
De utility token RAY wordt voor verschillende doeleinden binnen het protocol gebruikt. De token geeft governance, recht op inspraak over het protocol. Verder is het beloning voor staking en kan het gebruik worden voor toewijzingen bij een IDO (initial dex offering, sale actie bij lancering op een decentrale exchange). Raydium werd in februari 2021 gelanceerd. All Time High heeft de token bereikt met 16,13 USD in mei 2021. De prijs is in het tweede kwartaal wel gezakt.
De founders van Raydium zijn annoniem en zijn alleen bekend onder namen AlphaRay, XRay en GammaRay. Deze developers van Raydium geven aan dat ze heel bewust voor het Solana ecosysteem hebben gekozen om het platform op te ontwikkelen. Reden waren de grote transactiesnelheid, grote schaalbaarheid en de zeer lage transactiekosten of gasfees.
Audius
Solana heeft een diverse ecosysteem waar veel verschillende projecten op draaien en partners aangesloten zijn. Audius is daar een voorbeeld van. Dit platform is een muziekstreaming dienst. Het platform is zo ingericht dat artiesten hier muziek kunnen streamen, het zorgt dat de transacties verlopen en dat artisten streams kunnen monetizen. Bij het platform zijn een aantal poiniers vanuit de crypto muziekindustrie die hier hun muziek streamen. Een voorbeeld is Deadmau5.
Het platform is in oktober 2020 op de markt gekomen met de token AUDIO. Het is een token van het Audius platform en wordt gebruikt om van de verschillende producten die Audius aanbiedt gebruik te maken of te kopen. De Audios token is te verkrijgen en te verhandelen onder ander op Binance, FTX. Audius was aanvankelijk opgericht op een ander netwerk, maar is in 2021 overgegaan naar Solana.
Projecten in ontwikkeling op het Solana ecosysteem
Solana is nieuw, fris en er zijn dus ook tal van projecten in ontwikkeling. Wat kunnen we zoal nog op het platform van Solana verwachten? We noemen hier kort een aantal opmerkelijk projecten. Hoe succesvol deze projecten zullen worden is nog afwachten. Maar ze zijn voorbeeld van de veelzijdigheid van Solana als ecosysteem.
SolDate
Decentraal daten, hoe doe je dat? Via SolDate kun je wellicht jouw Soulmate vinden via blockchain. Dit project is nog in ontwikkeling, maar dit zal de eerste dating dApp worden gebouwd op een blockchain.
Oprichters zijn FTX en Alamedo research. Deze twee development en investering foundations kwam je al eerder tegen in dit verhaal. Zij investeren vaker in de projecten die op Solana ontwikkeld worden.
Aurory
Deze NFT game is nog in ontwikkeling. Het is ook weer een project wat meegaat in de nieuwe ontwikkelingen van de blockchain industrie. Aurory is een game met een Play To Earn mechanisme, je verdient cryptocurrency met je game kwaliteiten. De game wordt ontwikkeld op het Solana netwerk en met behulp van Serum zal een marketplace voor NFTs worden ontwikkeld.
Hoe de game precies in zijn werk zal gaan, is nog niet helemaal duidelijk. De graphics beloven een spel in een soort sprookjesachtige fantasy wereld. Hier zullen ongetwijfeld de nodige quests moeten worden volbracht. Verwachting is dat de game in het vierde kwartaal van 2021 in beta versie zal uitkomen. De community rond deze game op social media is groeiende met bijna 15.500 volgers op twitter en bijna 4000 members op Telegram en op Discord.
SolFarm
SolFarm wordt een efficiënte yield aggregator. Een yield aggergator is een defi toepassing. Hierbij kun je door middel van yield farming, een manier om een passief inkomen te verdienen, je bezit uitbreiden. Bijzonder is, dat SolFarm de eerste yield aggregator is die auto-compounding vault strategieën gebruikt, binnen het Solana ecosysteem. Vault strategieën worden dus automatisch samengebracht om hierdoor de beste beleggingsbeslissingen te kunnen nemen.
Deze dApp is momenteel in de experimentele fase. Het gebruikt het Solana systeem om de goede schaalbaarheid, snelheid en de geringe fees.
Conclusie
Het Solana ecosysteem bestaat uit 249 deelnemende partijen in 2021 en is still counting! Het ecosysteem tezamen heeft volgens crypto informatieplatform Coingecko in juli een market cap van 20.000.366.707 USD met 37 verschillende tokens of coins.
Partners schuiven graag aan en de groei van de te ontwikkelde projecten lijkt nog maar het begin. Deze projecten zijn voornamelijk op het gebied van DeFi toepassingen. Maar het Solana ecosysteem blijkt dus ook heel bruikbaar voor de ontwikkeling van een dating app of een NFT trading game.
Deze veelzijdige projecten, de samenwerkingsverbanden, het unieke protocol maken Solana tot een vruchtbaar ecosysteem. Het platform is geschikt voor kleinschalige experimentele projecten. Maar het kan tegelijkertijd grootschalige projecten dragen, geschikt voor grote aantallen gebruikers.
Ben je nieuwsgierig naar de ontwikkelingen rond Solana, of heb je zelf ervaring met projecten op het netwerk? Kom eens langs op onze AllesOverCrypto Facebookgroep en we praten daar graag verder!