Erc20 token met een Ethereum coin op de achtergrond

Wat is een ERC20 token?

ERC20 tokens komen we in de wereld van crypto ontzettend vaak tegen, maar wat houdt het precies in? Je leest het in deze uitleg.

Wat is een ERC20 token?

Een van de populairste blockchains van dit moment is Ethereum. Veel crypto-projecten baseren hun netwerk op deze blockchain en faciliteren deze door middel van een eigen token. Deze token is ook gebaseerd op Ethereum. Zo'n token wordt bijvoorbeeld gebruikt om transacties op het netwerk te doen of vertegenwoordigen bepaalde activa zoals gebouwen, contracten of klantpunten.

De tokens op het Ethereum-netwerk zijn gebaseerd op een 'token standaard' dat ERC20 heet. ERC staat voor Ethereum Request for Comments. Eigenlijk doe je een voorstel om het Ethereum-netwerk te verbeteren en '20' is het unieke kenmerk voor het gemaakte voorstel. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

ERC20 standaard

De ERC20 standaard omvat een lijst aan voorwaarden waar gecreëerde tokens aan dienen te voldoen. Wanneer een token hieraan voldoet, dan wordt het geaccepteerd op het Ethereum-netwerk. Hierbij kan je denken aan de manier waarop:

 • Tokens kunnen worden uitgewisseld.
 • Gebruikers toegang kunnen krijgen tot data van de token
 • Tokens kunnen worden opgeslagen.

Wanneer je zelf een cryptocurrency wilt maken dan is het erg handig om dit op de Ethereum-blockchain te doen. De ERC20 standaard geeft je eigenlijk handvatten voor hoe je dit kunt doen en met een handomdraai heb jij een eigen crypto gecreëerd, gebaseerd op Ethereum. 
De vele ICO's die tegenwoordig worden gehouden zijn veelal ERC20 tokens. Bekende hiervan zijn OmiseGo, Waltonchain en Binance coin. Uiteindelijk is het voor veel van deze cryptoprojecten de bedoeling dat ze overgaan tot hun eigen blockchain. De ERC20 token verandert dan in een coin door middel van een zogenoemde 'token swap'. Lees hier meer over de verschillen tussen coin en token. 

Wallets

De wallets die Ethereum ondersteunen zijn automatisch ook compatibel met ERC20 tokens. Voorbeelden van wallets zijn

Het Ethereum-adres dat je in je wallet ziet staan kan je gebruiken voor al je ERC20 tokens. 

Zoals eerder aangegeven zullen in sommige gevallen de ERC20 tokens een token swap ondergaan. Hierdoor zijn ze niet meer compatibel met een Ethereum-wallet. Het is dan ook belangrijk om dit in de gaten te houden en de tokens op tijd uit je Ethereum-wallet te halen. In de meeste gevallen kan je de token naar een exchange zoals Binance overmaken en deze verzorgt dan de omzetting van de token voor je. Mocht je dit vergeten en je tokens jaren in je wallet laten staan, dan loop je het gevaar dat deze ERC20 tokens worden verwijderd en jij je investering verliest.

Hoe creëer ik zelf een ERC20 token?

Binnen vijftien minuten kan jij zelf een cryptoproject starten en een ERC20 token lanceren. De volgende video neemt je stap-voor-stap mee zodat je jouw eigen token kunt creëren. Leuk om bijvoorbeeld als vrienden onderling een eigen token te hebben! Wil je liever gewoon in bestaande tokens investeren dan staat hieronder aangegeven hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

Hoe koop ik crypto?

Crypto kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van je favoriete cryptocurrency.

 1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
 3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's overboeken naar Bitvavo" te klikken.
 4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
 5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
 6. Zoek je favoriete cryptocurrency op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
 7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in favoriete cryptocurrency. 
 8. Gefeliciteerd! Je hebt favoriete cryptocurrency gekocht!
 
Bronnen
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.