Sparen vs. Staken

Staken of sparen - wat is de beste optie voor jou?

Staken of sparen – wat is de beste optie voor jou? Met je geld kun je verschillende dingen doen. Twee hiervan zijn staken en sparen.

Het zijn twee verschillende opties die beiden hun voordelen en beiden hun nadelen met zich mee brengen. Het is voor iedereen verschillend wat de beste optie is en het is dan ook belangrijk dat je goed je onderzoek doet om zo de beste afweging voor jou unieke situatie te kunnen maken.

In dit artikel lees je meer over zowel staken als sparen. Ook lees je over de verschillen tussen de twee, de voordelen en de nadelen. We hopen daardoor dat je na het lezen de voor jou pérfecte keuze kunt maken.

Foto header: Maitree Rimthong/Pexels.com

Lees snel

In deze video zie je meer over wat Proof of Stake inhoudt. Dit zal ook later in het artikel nog terug komen.

Wat is staken?

Naast het investeren in crypto, kun je je crypto ook staken. Dit is het proces waarbij je beslist om je aangekochte digitale valuta beschikbaar te stellen. Hiervoor ontvang je een beloning en het is dan dus ook een alternatieve manier om geld te verdienen aan je crypto. Maar hoe werkt het precies?

Allereerst is het belangrijk het principe van Proof of Stake te begrijpen. Proof of Stake is een manier waarop een blockchain ‘bevestiging’ bereikt. Het houdt simpel gezegd in dat de blockchain bevestigd wordt als valide door het vasthouden (staken) van de cryptovaluta.

De makers van de cryptocurrency hechten erg veel waarde aan deze bevestiging, omdat het bijvoorbeeld het vertrouwen in de valuta verhoogd en daarmee waarschijnlijk de prijs. Aangezien ze deze bevestiging en dit vertrouwen zo graag willen, bieden ze een beloning aan wanneer mensen staken. Je kunt op deze manier dus geld verdienen door simpelweg je crypto vast te houden.

Dit kun je bijvoorbeeld doen op Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse crypto-exchange die bekend staat om zijn simpliciteit en overzichtelijkheid. Eén van de vele opties die Bitvavo aanbiedt is de optie om je crypto er te staken. Bij je aanmelding op Bitvavo krijg je meteen de keuze voorgeschoteld of jij wil gaan staken. Meer over het staken op Bitvavo lees je hier.

Ook kun je staken bij Binance. Het werkt in principe redelijk hetzelfde. In je menu kun je navigeren naar ‘earn’ en vervolgens instellen dat je bepaalde munten wil gaan staken. Je zult dan rente ontvangen over je cryptocurrency. Meer over het staken op Binance lees je hier.

Image
Proof of Stake
ilikeyellow/Shutterstock.com

De voordelen van staken

Staken is dus een extra manier om op een passieve manier geld te verdienen met je cryptovaluta. Dit is dan ook het grootste voordeel aan staken. Je krijgt in principe een rente op je cryptocurrency.

Waarschijnlijk vraag je je af hoe deze beloning in elkaar steekt. Dit is niet zo makkelijk te zeggen. Elke blockchain kan hier namelijk op een andere manier mee omgaan. Elke blockchain heeft hierdoor ook een beloningssysteem dat iets anders in elkaar steekt.

Wel zijn er veelvoorkomende factoren waarvan de beloning voor het staken af hangt.

  • Hoeveel munten er in omloop zijn: dit houdt simpelweg in hoeveel munten van de cryptocurrency er in totaal op de markt zijn
  • Hoeveel munten er gestaked worden: dit houdt simpelweg in hoeveel munten van de cryptocurrency er gestaked worden door alle partijen
  • De inflatie: dit houdt simpelweg in hoeveel de dollar meer of minder waard is geworden in een bepaalde tijd

Ook zijn er netwerken die ervoor kiezen een vast beloningspercentage in te stellen. Dit is dan bijvoorbeeld 5%, wat betekent dat je in een jaar op €1000 €50 ontvangt. Dit percentage wordt, als het goed is, onder geen enkele omstandigheid aangepast.

Het is belangrijk dat je deze twee opties goed afweegt voordat je een keuze maakt. Ga je voor zekerheid, is het aannemelijk voor een cryptocurrency te kiezen die een vast percentage aan aanhoudt, wil je voor wat meer risico gaan, is het aannemelijk dat je voor een cryptocurrency kiest die zijn percentage constant aanpast.

Een ander voordeel van het staken is dat wanneer er door veel mensen gestaked wordt, de waarde van de munt omhoog gaat. Dit komt, omdat wanneer er veel gestaked wordt, het aanbod omlaag gaat. De munten die gestaked worden, worden namelijk niet verkocht maar behouden. Het aanbod daalt dan dus, terwijl de vraag stijgt. Dit zorgt in de meeste gevallen voor een prijsstijging.

Het staken van cryptocurrency heeft dus over het algemeen 2 hoofdvoordelen, maar natuurlijk kan het niet enkel rozen en zonneschijn zijn. Bij dingen die zo mooi klinken, komen vaak ook wat negatieve kanten kijken. Zo ook bij het staken van cryptocurrency. Er komen verschillende nadelen bij dit staken kijken.  

Nadelen van staken

Als je het zo hoort, lijkt staken dus ideaal. Je krijgt extra geld over je cryptovaluta zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen. Het lijkt op deze manier het ideale passieve inkomen. Echter, doe altijd verder je research dan door enkel naar de voordelen te kijken. Bij staken komen verschillende risico’s kijken, waarvan we er nu een aantal bespreken.

Zo heb je twee verschillende vormen van staking. Je hebt flexibele staking, en vaste staking. Bij flexibele bepaal je van tevoren géén periodeduur waarvoor je gaat steken. Hierdoor kun je altijd anticiperen op de markt, omdat je op elk moment in en uit kunt stappen. Bij vaste staking bepaal je van tevoren voor hoe lang je de munten gaat staken. Hiervoor krijg je vaak een hogere rente, maar loop je meer risico, omdat je geen flexibiliteit hebt.

Welke vorm beter is, is lastig te zeggen. Beide opties hebben hun voordelen en hun nadelen. Het is dan ook belangrijk dat je je research goed doet en aan de hand van wat je hiervan leert een goede keuze maakt.

Ook moet je goed kijken naar de wachttijd van de stakingsopbrengsten voordat je een keuze maakt voor een platform. Veel platformen keren meteen uit, maar dit is geen garantie. Bitvavo bijvoorbeeld, keert elke week automatisch de stakingsopbrengsten uit. Bij sommige platformen is het zo dat je hier een bepaalde tijd op moet wachten. Dit kan nadelig zijn, omdat je de opbrengst dan pas later kunt gebruiken om weer te herinvesteren.

Daarnaast is de cryptomarkt natuurlijk nog relatief nieuw en volatiel. Hierdoor kunnen de stakingsopbrengsten erg variëren. Hoewel het stakingspercentage in sommige gevallen vaststaat, staat de prijs van de cryptocurrency niet vast. Een vast stakingspercentage van 4% is dus anders nadat een munt bijvoorbeeld 30% daalt. Hierdoor ben je nooit zeker van de uitkering die je krijgt als gevolg van je staking.

Kijk ook goed naar waar je gaat staken. Er zijn veel relatief onbekende platformen die erg hoge rentepercentages voor staking beloven. Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk, maar kijk altijd goed uit of deze platformen betrouwbaar zijn. Zoals altijd, geldt ook voor het staken: leer eerst, en investeer dan pas!

Image
Sparen kan een goede optie zijn.
Africa Studio/Shutterstock.com

De voordelen van sparen

Naast staken kun je er ook voor kiezen om te sparen. Bij sparen houdt je geld op de bank, zonder dit uit te geven of te investeren. Je krijgt hierover in sommige gevallen een rente uitgekeerd, maar inmiddels is dit geen zekerheid meer.

Een groot voordeel van sparen is dat je in principe zekerheid hebt. In de meeste gevallen zullen Nederlanders sparen in de euro. Van de euro weet je bijna zeker dat deze niet (heel veel) minder waard gaat worden ten opzichte van andere eenheden zoals de dollar, of de yen.

Daarnaast levert het sparen, afhankelijk van voor welke spaarlocatie je kiest, een rente op. Deze rente verschilt per bank.

Het grootste voordeel van sparen is simpelweg dat je meer zekerheid hebt dan bij het staken. Bij minder risico hoort vaak ook minder winst. Voor sommige mensen hoeft minder winst natuurlijk geen probleem te zijn. Ben je bijvoorbeeld al wat ouder, is het misschien helemaal niet gek om voor minder risico en daarmee potentieel minder winst te kiezen. Wanneer je wat ouder bent heb je natuurlijk minder tijd over om een eventuele financiële domper te herstellen, waardoor het helemaal niet onlogisch is dat je minder risico gaat nemen.

De nadelen van sparen

Bij de zekerheid van sparen komen natuurlijk ook nadelen kijken. De grootste hiervan is dat je winst in de meeste gevallen erg beperkt blijft. Dit komt door verschillende oorzaken.

De voornaamste hiervan is het lage rentepercentage. Als je tegenwoordig al rente krijgt op het sparen, is deze eigenlijk gegarandeerd erg laag. Hier kun je niets aan veranderen en dit is dan ook een consequentie die je zult moeten accepteren wanneer je kiest voor sparen.

Ook blijft de winst beperkt door inflatie. Als je je geldt nagenoeg stil laat staan (door de lage rentes), wordt het eigenlijk alleen maar minder waard. De banken streven naar een inflatie van 2% per jaar. Laten we voor dit voorbeeld zeggen dat je per jaar 0,5% rente krijgt. Dit betekent dan dus eigenlijk dat je geld per jaar ongeveer 1,5% minder waard wordt. Dit omdat je nominale waarde met een half procent stijgt, maar je koopkracht met 2% daalt. Dit is volgens velen één van de grootste nadelen van sparen.

Image
Geldkeuze's kunnen lastig zijn.
Pormezz/Shutterstock.com

Staken of Sparen - wat is de betere optie?

Het is lastig te zeggen wat de betere optie is, staken of sparen. Sparen heeft bepaalde voordelen, maar ook bepaalde nadelen. Zo geldt ook voor staken, het heeft bepaalde voordelen, en bepaalde nadelen.

Sparen geeft meer zekerheid, maar geeft ook minder resultaat. Bij sparen krijg je veel meer te maken met inflatie, omdat deze veel meer op je hielen zit dan bij staken, mits het staken goed gaat.

Staken geeft meer risico, maar wanneer het goed gaat ook meer resultaat. Je moet bij staken meer keuzes maken en het eventueel actiever bijhouden. Mocht het goed gaan, kun je bij staken erg mooie resultaten neerzetten, maar de kans dat je geld verliest is groter dan wanneer je het simpelweg op de bank zet.

Het is dus erg belangrijk dat je voor jezelf de kenmerken van de beiden opties tegen elkaar afweegt en op die manier de beste keuze voor jou maakt. Het is voor ons lastig te zeggen wat voor jou de beste optie is, en tevens mag dit niet. Kijk goed naar je eigen situatie en bepaal aan de hand hiervan welke keuze je maakt. Zoals altijd, geldt ook nu: leer eerst en investeer dan pas!

Conclusie

Dus, in het kort gezegd… wanneer je geld tot je beschikking hebt heb je verschillende opties wat je ermee kunt doen. Zo kun je het sparen, maar je kunt het ook staken.

Staken is een proces waarbij je je cryptovaluta bewaart in een platform. In ruil hiervoor krijg je een bepaalde beloning. Deze beloning is afhankelijk van verschillende factoren.

Sparen is een proces waar je je geld in bijvoorbeeld euro’s of dollars bij een bank laat staan. In ruil hiervoor krijg je een bepaalde beloning, de rente. Deze rentes dalen de laatste jaren steeds meer en ze worden soms zelfs negatief, dit betekent dat je geld inlevert om het bij de bank te laten staan.

Over het algemeen geeft staken je een hoger rendement dan sparen, maar brengt het ook een stuk meer risico’s met zich mee. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een afweging maakt over wat voor jou het beste is. Ga je voor risico, met de kans op meer rendement? Of ga je voor zekerheid, maar dan voor iets minder rendement?

Het zijn allemaal lastige keuzes, maar het is belangrijk dat je erg goed naar je situatie kijkt, realistisch blijft en vooral veel onderzoek doet. Blijf altijd met die ene regel in je achterhoofd: leer eerst, en investeer dan pas!

Heb jij een mening of bepaalde ideeën over staken of sparen of wil je er gewoon meer over horen van anderen? Meld je aan bij onze AllesOverCrypto FacebookgroepWe spreken graag over van alles wat met de blockchain en crypto te maken heeft en helpen je uiteraard ook met praktische informatie of andere hulp die je behoeft! Hopelijk zien we je daar!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.