MetaMask logo

Hoe werkt MetaMask? Complete uitleg voor beginners

MetaMask is een webbrowser-extensie voor Chrome, Firefox en Brave die wordt gebruikt om acties te verrichten in de Ethereum-Blockchain. Dit betreft alle ERC20 munten in het netwerk.

Gebruikers kunnen hiermee Private Keys opslaan en beheren, transacties verrichten, tokens verzenden en ontvangen en op een veilige manier verbinding maken met gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Ze profileren zichzelf als een veilige identiteitskluis voor het Ethereum-netwerk en werken als een connectie tussen internetbrowsers en het Ethereum-netwerk.

Voor standaard gebruikers werkt het als een Ethereum-wallet, waardoor ze alle ERC20-tokens kunnen kopen en beheren, transacties verrichten en ontvangen. Daarnaast kunnen ze op een veilige manier gebruikmaken met de gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Ontwikkelaars gebruik MetaMask om rechtstreeks dApps te ontwerpen zonder hiervoor de nodige complexe processen uit te voeren in de volledige Ethereum-omgeving. MetaMask communiceert als het ware met de Ethereum-blockchain door middel van deze webapplicaties.

Bekijk snel

Je kan een Ethereum-adres maken of een Private Key van een Ether-wallet importeren. Metamask zegt zelf dat het veel veiliger is dan gebruik te maken van Private Key of inloggen op je wallet omdat het risico op phishing beperkt. Dit is een vorm van oplichting waarbij hackers je persoonlijke informatie zoals gebruikersnamen en wachtwoorden proberen te stelen.

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt uit wat MetaMask is en hoe je de wallet kunt opzetten binnen jouw webbrowser.

Veiligheid

Veiligheid staat centraal in de wereld van cryptocurrency’s en door de openheid en transparantie zijn er veel developers die hun eigen open codes en gedecentraliseerde applicaties maken, maar hoe weet je of het te vertrouwen is?

MetaMask maakt gebruik van HD-backups en hun development team is constant waakzaam over de open-sourcecode. Net zoals vrijwel alle exchanges, staat hun wallet online.

Enkel hardware wallets hebben meer garantie op veiligheid. MetaMask is zich extra bewust van de risico’s, maar een online wallet loopt altijd meer risico op phishing. Daarom is het aangeraden om slechts vanuit één tabblad te werken wanneer je online bent in je MetaMask en je wallet te vergrendelen wanneer je hier niet actief mee bezig bent.

Zo beperk je de risico’s op alle gevaren. Wees ook te allen tijde bewust van de standaard phishing oplichtpraktijken.

MetaMask houdt jouw portefeuillegegevens privé, tenzij je toestemming geeft om uw accountadres te delen. Wanneer een bepaalde website toegang vraagt om je accountadres te bekijken, moet je deze melding bevestigen. Hiermee heb je altijd zelf controle over het behouden of verspreiden van je persoonlijke gegevens.

Transacties die met MetaMask worden gedaan, worden geregistreerd op de Ethereum-blockchain en zijn openbaar beschikbaar. Als iemand je accountadres kent, kunnen ze zien dat de transactie door jou is gedaan. Deze transparantie is belangrijk om de smart contracts binnen in het Ethereum-netwerk te waarborgen.

Wat zijn de voordelen van MetaMask?

Open Source

Net zoals de gehele Ethereum-blockchain werkt MetaMask aan de hand van een open source netwerk. Dit wil zeggen dat alle codes online staan en dat iedereen die wil deze kan raadplegen en bekijken. Transparantie staat hier wederom centraal. De ideologie van een open netwerk is dat het gehele netwerk gebruik kan maken om deze open source code te veranderen indien nodig. Het voordeel is dat MetaMask steeds verbeterd wordt.

Back-up systeem

Elke gebruiker maakt gebruik van een reeks woorden, de zogenaamde ‘seed phrases’. Dit is een opsomming van 12 willekeurige woorden die gebruikt wordt om je account te beveiligen of je gegevens terug op te vragen indien je je wachtwoord bent vergeten. Dan moet je natuurlijk deze wel onthouden, dat is wel zo handig.

Het is onmogelijk om deze seed phrases te herstellen! Ben je je wachtwoord kwijt en weet je de geheime combinatie niet meer van je seed phrase, dan wordt de toegang tot je MetaMask wallet geblokkeerd en kan je niet meer bij je Ether.

Schrijf je seed phrase op en maak minimaal twee kopieën en leg deze op verschillende plaatsen. Gebruik het liefste offline plaatsen zodat een hacker er niet bij kan.

Aankopen in MetaMask

Je kan in je browser via je MetaMask extensie rechtstreeks tokens aankopen en verhandelen, zonder dat je hiervoor zelf in je wallet moet. Hoe? Met MetaMask kan je een bestaande wallet linken of zelf een nieuwe wallet aanmaken.

Local Key Storage

Sommige wallets beveiligen je persoonlijke sleutels op hun eigen server. Wanneer er toch een cyberaanval zou zijn op de exchange die je gebruikt, kunnen je sleutels gebruikt worden door criminelen. Met de extensie van MetaMask beveilig je zelf je sleutels op je browser. Hierdoor heb je meer controle op je private- en publieke sleutels.

Eenvoudige interface

MetaMask wil de extensie voor iedereen toegankelijk maken. Daarom hebben ze bewust gekozen voor een eenvoudige interface waar het kopen en verkopen van tokens heel duidelijk en gemakkelijk is, zelfs voor beginners.

Wallet aanmaken

Ga via je Chrome, Firefox of Brave browser naar MetaMask om de extensie te downloaden voor jouw browser.

Image
MetaMask start

 

Image
MetaMask Chrome

Klik op installeren om de Chrome extensie te activeren. Staat hij niet meteen in het lint van je browser? Ga naar je extensies en pin hem vast aan je lint, zo kan je hem te allen tijde raadplegen en gebruiken. MetaMask kent sinds de oprichting in 2016 grote successen. Zo zie je dat op het moment van schrijven al meer dan één miljoen gebruikers actief zijn met deze browser-extensie. Na het activeren van je extensie, ben je klaar om MetaMask te gebruiken.

Image
MetaMask login

 

Wallet koppelen aan MetaMask

Wanneer je de Chrome extensie hebt toegevoegd, kan je ervoor kiezen om een nieuwe wallet aan te maken of een bestaande wallet te koppelen aan je MetaMask. De kans is reëel dat jij reeds een wallet hebt, dan is het wel net zo makkelijk om je bestaande wallet te koppelen. Dit gebeurt aan de hand van je unieke API-sleutel.

Image
MetaMask import wallet

 

Wil je een nieuwe wallet maken? In enkele seconde heb jij je eigen wallet geactiveerd. Kies je wachtwoord en bekijk vervolgens je back-up seed phrase. Dit is een combinatie van 12 woorden die dienen als safety back-up. Bewaar deze zin dus heel goed, want je hebt hem nodig als back-up voor je account.

Iemand die toegang heeft tot deze code, kan aan de haal gaan met jouw Ether en ben je vervolgens alles kwijt.

Als extra beveiliging bij het aanmaken, moet je de 12 woorden in de juiste volgorde bevestigen. Nu krijg je een aantal tips om je account zo goed mogelijk te beveiligen zoals bewaar je seed phrase op verschillende plaatsen en deelt nooit gevoelig informatie met derde. MetaMask kan je geheime seed phrase namelijk niét resetten!   

Hoe gebruik je MetaMask

Het beginscherm van MetaMask is helder en eenvoudig. Dit scherm is overigens hetzelfde als je Chrome extensie, maar je kan het ook in de browser doen voor een groter beeld. Bovenaan zie je jouw account, dit vastgelegd aan de hand van je eigen adres, een lange unieke code. Deze code is jouw online identiteit waarbij andere gebruikers jouw transacties kunnen bekijken en controleren op EtherScan. Via het menu aan de rechterkant kan je rechtstreeks naar je transacties en beheer op EtherScan.

Image
MetaMask begin

Hoe koop je Ether via MetaMask?

Je kan Ether op twee verschillende manieren kopen bij MetaMask:

1. Wyre

Wyre is a regulated Money Service Business (MSB) founded in 2013. We are the leading infrastructure provider in crypto, bridging the gap between traditional banking and digital assets. Another integral part of interacting with the fiat world is compliance. We believe that by leveraging blockchain technology, we’re able to help build trust on the network. That's why Wyre is now issuing non-fungible tokens (NFT) to verified users on our platform.”

2. Directe Ether storting

Exporteer je API Private Key om toegang te krijgen tot je Ether. Je stort als het ware Ether van een je huidige wallet in je nieuwe MetaMask wallet.

Hoe verkoop je Ether via MetaMask?

Verstuur tokens door het unieke adres van de ontvanger in te geven of scan de QR-code die je rechtstreeks alle nodige informatie geeft over de ontvanger. Een extra optie binnen MetaMask is dat je huidige tokens kan verwisselen tussen eigen accounts.

Bij transactiekosten kan je kiezen hoe snel je deze transactie gedaan wil hebben. Hoe sneller je deze transacties wil, des te hoger de kosten die erbij horen.

De huidige stand van je transactie kan je bekijken, zo zie je hoelang het nog duurt voor de huidige transactie is afgerond. Maar je kan uiteraard ook de gehele informatie raadplegen in EtherScan.

Hoe swap je ether via MetaMask?

De laatste optie is om tokens of je ether te ruilen. Hierbij kan je munten in het ERC20 netwerk gaan ruilen met andere gebruikers. Dit gebeurt ook op basis van je gebruikersadres zoals je ether koopt of verkoopt.

MetaMask verbinden met ander netwerk

MetaMask is een ERC20-wallet dat initieel werd gelanceerd als Ethereum-wallet. In een wereld waar interoperabiliteit essentieel is, kan je inmiddels je MetaMask verbinden verbinden met verschillende andere netwerken. Je kan een netwerk manueel toevoegen door alle nodige informatie secuur over te nemen. Wij bij AllesOverCrypto schreven alvast een blog hoe jij jouw MetaMask kan verbinden met de Binance Smart Chain. 

MetaMask en hardware wallet

Een groot voordeel aan MetaMask is dat je een hardware wallet kan verbinden aan je account. Dit is extra veilig omdat je te allen tijde je tokens en sleutels offline houdt en niemand dus door middel van phishing of cyberaanval bij je gegevens kan komen. Klink rechtsboven op het cirkel icoontje en kies vervolgens voor ‘connect hardware wallet’ om jouw hardware wallet te verbinden.

MetaMask app

MetaMask heeft ook een mobiele applicatie die je kan downloaden voor IOS en Android. Deze wallet synchroniseert met de wallet op je browser extensie en beschikt over dezelfde functionaliteiten. Het voordeel is dat je altijd toegang hebt tot je portefeuille, ook als je niet achter je computer zit. Let hier op dat je steeds gebruik maakt van een beveiligd netwerk. Openbare wifi-netwerken zijn erg gevoelig voor hacks.

Conclusie

MetaMask is een belangrijk onderdeel van het Ethereum netwerk. Ze willen hiermee echt een community bouwen in en rond de Ethereum-blockchain. Door een eigen wallet te creëren aan de hand van een browser-extensie is het kopen en verkopen van tokens kinderspel geworden. Wees altijd waakzaam over je acties en wat je doet met het verhandelen van cryptocurrency’s.

Er worden toch nog wat vragen gesteld over de veiligheid van deze extensie. Ondanks dat MetaMask een erg veilige wallet is en dat de kans op een cyberhack vrijwel nihil is, raden expert toch aan om slechts kleinere bedragen in je MetaMask wallet te behouden en hiermee te handelen. Met grotere transacties is het altijd beter om hardware wallets te gebruiken zoals Ledger Nano X en de Trezor hardware wallets.

Benieuwd wie allemaal MetaMask al gebruikt? Vraag het in de #1 Bitcoin & Crypto Groep Nederland & België en hoor hun persoonlijke ervaringen.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.