Initial coin offering met cryptomunten op de achtergrond

Wat is een ICO?

Wat is een ICO?

ICO is een afkorting voor de cryptoterm Initial Coin Offering. Dit kan worden gezien als een alternatieve manier van crowdfunding dat buiten het traditionele financiële systeem is ontstaan. Dit model wordt voor veel succesvolle cryptoprojecten en –bedrijven gebruikt om een vliegende start te maken. Helaas zijn erg veel ICO’s ook regelrechte scams, waarbij je een hoop geld kan verliezen. In dit artikel lees je hoe een ICO werkt, hoe je kunt investeren in ICO’s, wat de risico’s zijn en hoe je een scam kunt herkennen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Hoe werkt een ICO?

Zoals je hierboven hebt gelezen, is een ICO met name bedoeld om geld op te halen om een cryptoproject of –bedrijf te starten. Zo’n Initial Coin Offering is vaak een periode van minimaal een week waarin het mogelijk is voor gebruikers om, in ruil voor Ether of Bitcoin, cryptomunten aan te schaffen van het nieuwe project. In feite krijg je dus in ruil voor je geld (in de vorm van BTC of ETH) de eerste cryptomunten die voor het project bestaan. Maar hoeveel zijn die munten dan waard? Dit kan op 3 verschillende manieren bepaald worden:

 1. Statisch aanbod van cryptomunten met statische prijs
  Sommige ICO’s hebben een specifiek doel of limiet dat ze willen behalen. Dat betekent dat ze een vast bedrag in hun hoofd hebben en als deze behaald wordt, stopt de Initial Coin Offering. Dat zorgt ervoor dat de cryptomunten die je krijgt een vaste prijs houden tijdens de ICO en het aantal cryptomunten dat tijdens deze periode “verkocht” wordt staat vast.
   
 2. Statisch aanbod van cryptomunten met dynamische prijs
  Ook bestaan er ICO’s die een vast aantal munten aanbieden, waarbij de prijs afhankelijk is van het bedrag dat wordt opgehaald. Een voordeel voor de founders is dat er oneindig veel geld opgehaald kan worden. In dit geval wordt de prijs van de tokens dus hoger naarmate er meer geld wordt opgehaald.
   
 3. Dynamisch aanbod van cryptomunten met statische prijs
  De laatste vorm is een vorm waarin de prijs van de munten die je krijgt gelijk blijft, net als bij de 1e vorm. Het enige verschil is dat het aanbod van munten tijdens de ICO variabel is. Dit betekent niet dat je meer cryptomunten binnenkrijgt naarmate er meer geld wordt opgehaald, maar dat er tijdens de ICO meer munten worden gecreëerd. Er wordt bijvoorbeeld per Ether die opgehaald wordt 1 extra token gecreëerd.

Voorbeeld: de Initial Coin Offering van Ethereum

Van 20 juli tot 2 september 2014 (42 dagen) bestond de mogelijkheid om mee te doen aan de initial coin offering van Ether. Ethereum maakte gebruik van een dynamisch aanbod van cryptomunten met een statische prijs. Uiteindelijk kregen de mensen die meededen aan de ICO 1137 Ether per Bitcoin (tussen de 30 en 40 cent per Ether). De mensen die hieraan mee hebben gedaan en de munt altijd hebben gehouden, hoeven dus voorlopig niet meer te werken. Het team van Ethereum wist met deze 'crowdfunding' 18,5 miljoen dollar op te halen. Helaas hielden zij veel van dit geld aan in de vorm van Bitcoin, die toentertijd erg aan het dalen was, waardoor ze veel geld zagen verdampen.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Hoe doe je mee aan een ICO?

Het is belangrijk om alles om de ICO heen goed te plannen. Het is namelijk nog best ingewikkeld om mee te doen, vooral als het je eerste keer is. Daarnaast is het per ICO verschillend wat de regels zijn en hoe het allemaal werkt. Het is vooral belangrijk om je emoties goed onder controle te houden als de ICO eenmaal begint, want je bent al snel geneigd om dollartekens in je ogen te krijgen, waardoor je onverantwoorde risico’s neemt.

1. Zorg dat je Ether klaar hebt staan in je wallet
Houd er ook rekening mee dat je ook nog transactiekosten moet betalen

2. Lees de instructies van de desbetreffende ICO-sale
Hangt sterk af van het team achter de nieuwe cryptomunt hoe makkelijk dit te vinden is. Zorg in ieder geval dat je hun Slack of Bitcoin.org kanaal in de gaten houdt. Hier zullen ze meestal een “how-to” publiceren een paar dagen voordat de ICO start. Lees deze instructies goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

3. Zorg dat je alle informatie tot je beschikking hebt om mee te doen
Via dit blog kwam ik een goed template tegen dat je kan gebruiken om alle informatie te verzamelen waarmee je kan besluiten om mee te doen aan de ICO of niet.

1.    ICO Naam
2.    ICO Adres
3.    Startdatum en -tijd
4.    Eerste bloknummer
5.    Informatie die belangrijk voor je is
6.    Je bod
7.    Link naar instructies
8.    Log in van je wallet 

Wat is het verschil tussen een ICO en een IPO?

IPO staat voor Initial Public Offering. Dit gebeurt op de aandelenmarkt en de overeenkomst tussen een IPO en een ICO is dat het bij een IPO ook om de eerste aandelenemissie (uitgifte van aandelen) gaat waar het bij een ICO om de eerste cryptomuntenemissie gaat. Bij aandelen is het echter zo dat je daadwerkelijk aandeelhouder (mede-eigenaar) van het bedrijf wordt waar je aandelen voor hebt gekocht. Bij een ICO hoeft dit zeker niet het geval te zijn en is wat dat betreft dus een stuk flexibeler. Het kan van alles zijn dat je koopt in de vorm van cryptomunten (in het geval van bijvoorbeeld NEO-shares, word je wel mede-eigenaar van de blockchain van NEO-shares, maar bij Ether koop je alleen het 'gas' van het Ethereumplatform). Daarnaast is een IPO veel meer gereguleerd door banken en de overheid. Dit betekent dat er veel meer restricties zijn, maar ook dat er veel minder risico’s aan vastzitten. 

Wat zijn de risico’s van een ICO?

Doordat ICO’s nog helemaal niet gereguleerd worden, komen er erg veel scams voor. Er worden veel tactieken gebruikt voor het opzetten voor zulk soort scams dus het is erg belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je veel geld in een ICO stopt. Voor scammers is het erg makkelijk om een website op te zetten en een paar namen te verzinnen die het team zijn achter de cryptomunt zouden moeten zijn. Vaak maken ze vervolgens verschillende accounts aan op fora als bitcointalk.org om mensen over te halen om geld te stoppen in hun ICO. Wanneer deze mensen genoeg geld hebben binnen gekregen op hun wallet, verdwijnt de munt als sneeuw voor de zon en is iedereen die mee heeft gedaan aan de ICO zijn/haar geld kwijt.

Waar moet ik opletten bij een initial coin offering?

Het belangrijkste is dat het team achter de cryptomunt transparant is. Als je de founders en developers achter de munt niet online kunt vinden, moet je al nattigheid voelen. Dit betekent niet dat als je ze wel kan vinden, het geen scam is. Hier volgt een lijst met vragen die je aan kan houden om te onderzoeken of de ICO veilig is om aan mee te doen (en zelfs dan moet je sceptisch zijn):
 

 1. Is het team achter de cryptomunt transparant? Wie is de founder? Wie zijn de ontwikkelaars?
 2. Hebben ze een whitepaper online geplaatst? Wat is het plan van de munt? Is dit haalbaar en realistisch?
 3. Wordt het geld op een veilige manier beheerd? Wordt er bijvoorbeeld gebruikgemaakt van een goed beveiligde smart contract of van een ICO-coin escrow wallet? 
 4. Reageert het team op jouw vragen? Houden ze de community goed op de hoogte over alle onwtikkelingen? Zijn ze makkelijk te bereiken?
 5. Kan je de cryptomunten die je tijdens de ICO krijgt veilig opslaan? Bestaat er al een wallet en werkt deze goed? 
   

Dit zijn 5 essentiële punten waar een goede initial coin offering aan moet voldoen om als veilig te worden gezien. Het kan natuurlijk voorkomen dat een ICO wel veilig is, maar niet aan een van deze punten voldoet, maar dat is vaak een uitzondering. Het is een groot risico om aan een Initial Coin Offering mee te doen als je geen duidelijk antwoord kan geven op een of meer van deze vragen. 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Welke ICO’s komen eraan waar ik aan mee kan doen?

Er zijn veel verschillende websites waar je kan zien welke ICO’s eraan komen. Let wel op! Deze sites geven álle ICO’s weer, dus ook eventuele scams. Dit zijn drie van de bekendste ICO-aankondigingsites:


Hier vind je wat meer uitleg over hoe je crypto kunt kopen en hier vind je de handleiding van de Binance Exchange

Vergeet ons niet te volgen op Facebook, zodat jij als eerste op de hoogte bent van nieuwe artikelen!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.