Blockstream - Blockchaintechnologie

Blockstream - complete handleiding voor beginners

De aandacht voor blockchaintechnologie neemt de laatste tijd explosief toe. Dankzij de innovatieve technologie is het mogelijk om centrale partijen te omzeilen, waardoor alle deelnemers van het netwerk transacties goedkeuren en registeren. Blockstream is een organisatie die hierop voortborduurt. Lees je mee in deze complete toelichting op Blockstream?

Bekijk snel

Wat is blockchain?

Voordat we verder ingaan op de ontwikkelingen rondom Blockstream, zorg ik ervoor dat je eerst een solide basiskennis hebt. Daarom starten we met het de basisbeginselen van de blockchaintechnologie.

Blockchaintechnologie biedt een manier voor mensen of instanties, die elkaar niet vertrouwen, om overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke digitale geschiedenis. Een gemeenschappelijke digitale geschiedenis is belangrijk, omdat digitale valuta en transacties in theorie gemakkelijk te kopiëren zijn. Blockchaintechnologie lost dit probleem op zonder dat hier een vertrouwde tussenpersoon of -instantie voor nodig is.

Een essentieel element in het Blockchain-verhaal is de transparantie. Doordat vele computers wereldwijd samen een netwerk vormen, ligt het eigendom niet bij ´één iemand. Via al een algoritme wordt er besloten welke informatie geldig is, en welke niet. De informatie wordt bewaard in blokken, die aaneengeschakeld zijn. Je zou dit dus kunnen vertalen naar 'een ketting van blokken': blockchain!

Het mooie van deze technologie is dat alle schakels in het netwerk dus altijd dezelfde informatie tot hun beschikking hebben. Hierdoor is frauderen onmogelijk, waardoor het een heel veilig en open systeem is. Bekijk in onderstaande video in Jip-en-Janneketaal wat de blockchain exact is:

Soorten blockchains

Door de jaren heen zijn er, tot op heden, drie soorten blockchains ontstaan:

  1. Publieke blockchain
  2. Private blockchain
  3. Consortium blockchain

Publieke blockchain

Dit is de bekendste en meestgebruikte soort. Public blockchains zijn volledig open-source en decentraal, waardoor er voldaan wordt aan het distributed ledger-principe. Hoewel veel mensen denken dat blockchain en DLT synoniemen zijn, is niets minder waar. Blockchain is een vorm van DLT, zoals je in deze blog van mijn collega Matt kunt lezen.

Private blockchain

De private blockchain staat echt haaks op de publieke variant. We spreken van een gesloten systeem, waarbij niet iedereen zomaar toegang kan krijgen. Er is bij de private variant ook sprake van een beheerder, die bepaalt wie er toegelaten wordt. Waarom wordt er dan toch gesproken van een blockchain? Nou, omdat de data nog steeds wordt vastgelegd in een keten van transacties, in de eerste plaats. En in de tweede plaats, omdat er nog steeds meerdere partijen aangesloten zijn. Van decentralisatie is geen sprake, waardoor dit perfect is voor bijvoorbeeld medewerkers binnen een organisatie. 

Consortium blockchain

Dan hebben we nog de variant die tussen privaat en publiek instaat, namelijk de consortium blockchain. Je zult misschien denken, wat houdt deze variant dan in? Deze blockchain is niet volledig openbaar, net als de private blockchain. Er zijn wél meerdere eigenaren, zoals bijvoorbeeld organisaties of banken die samenwerken. Vaak zijn de gegevens wel inzichtelijk, maar kun je als buitenstaander niets wijzigen aan de interne informatie. Een voorbeeld van deze consortium blockchain is Ripple of Hyperledger.

Bekijk hieronder een video, waarin alle blockchain-soorten worden toegelicht:

Over Blockstream

Goed, je weet nu een beetje hoe blockchain in elkaar steekt en wat de verschillen zijn tussen blockchains onderling. Dan gaan we nu in het stukje duiken waar je op hebt zitten wachten, namelijk het verhaal over Blockstream. Blockstream noemt zichzelf de wereldwijde leider op het gebied van bitcoin- en blockchaintechnologie. Ze zijn zelf van mening dat hun producten en diensten de basis vormen voor de financiële infrastructuur van de toekomst. Dat is een harde uitspraak; laten we uitvinden of ze hier ook naar leveren. 

Om direct maar antwoord te geven op de vraag: 'Is Blockstream een public company?'... Nee, dat is het niet. Het is een privaat bedrijf, gestart door de Britse Adam Back; een so called cypherpunk en cryptographer. Samen met anderen (Gregory Maxwell, Pieter Wuille, Matt Corallo, Mark Friedenbach, Jorge Timón, Austin Hill, Jonathan Wilkins, Francesca Hall, Alex Fowler) richtte hij het bedrijf op in 2014, waarna hij in oktober 2016 werd aangewezen als de CEO van Blockstream. Het bedrijf heeft het hoofdkantoor in Victoria, Canada, maar daarnaast vind je kantoren over de hele wereld. Er werken honderden medewerkers mee aan het succes van het bedrijf. 

Wat is blockstream?

Blockstream produceert technologiën, die het Bitcoin-ecosysteem optimaliseren. Hierdoor kunnen bedrijven, maar ook particulieren, eenvoudiger digitale activa overboeken en beveiligen. Als we kijken naar hun website, dan zien we een flinke diensten- en productenportefeuille. Dit is een greep uit hun diverse aanbod:

Liquid network

Het liquid network is gebouwd op sidechains, waarmee exchanges en handelaren hun privacy bewaken tijdens het uitvoeren van transacties met Bitcoin (BTC). Ook kunnen gebruikers op dit netwerk digitale assets creëeren. 

De kenmerken van Liquid zijn:

  • Confidential transactions. Gevoelige financiële gegevens blijven uit handen van derden, doordat het type asset, net als de hoeveelheid, standaard verborgen blijft op de Liquid-sidechain;
  • Nieuwe assets uitgeven. Op Liquid kan iedereen assets uitgeven. Denk aan stablecoins en security tokens, die allen vrij verhandeld worden op het netwerk. Compleet verzekerd van de snelheid, privacy en de veilige handelsfuncties van het netwerk;
  • Snelle transacties. Bitcoin-transacties zijn binnen twee minuten rond, in tegenstelling tot de standaard tien minuten. Vliegensvlug switchen tussen exchanges en wallets, zonder lange wachttijden;
  • Veilig handelen. Het omwisselen van assets doe je op Liquid super veilig, dankzij de open-source Liquid Swaps Tool. Lees hier hoe je zelf optimaal gebruikmaakt van deze tool. 

Op het moment van schrijven is Liquid Network nog in het nieuws, dus een hot item is het zeker! Kijk onderstaande video en laat je onderdompelen in het complete concept:

Blockstream Finance

Dit is een grensverleggend product. The Blockstream Mining Note (BMN) biedt gekwalificeerde investeerders, met toegang tot Bitcoin (BTC), hashrate tot de beste faciliteiten.

De hashrate is van belang bij het minen van nieuwe coins. De hashrate is bepalend voor de kracht van de miner, want hiermee wordt weergeven hoe snel de miner een hash kan uitvoeren. In essentie is de hash een wiskundig proces, waar je in onderstaande video meer over te weten kunt komen:

 

Zo werkt The Blockstream Mining Note (BMN)

Op de site van Blockstream vind je een handig stappenplan, waarin duidelijk wordt uitgelegd wat de werkwijze is:

  1. Een gekwalificeerde investeerder koopt een BMN-token;
  2. BMN mined BTC, door middel van de relevante hashrate;
  3. De geminede BTC wordt veilig opgeslagen in 'cold storage' (een offline wallet);
  4. BMN kan verhandeld worden;
  5. BTC wordt geleverd aan de BMN-holder.
Image
How to BTC menen met BMN

Blockstream Energy

Bitcoin (BTC) mag dan wel vele voordelen hebben, maar de coin staat flink onder druk. Het kost namelijk extreem veel elektriciteit om wereldwijd alle computers te laten werken voor het minen. Blockstream is hier om met Blockstream Energy de wereld positief te veranderen. Volgens de knappe koppen daar is het mogelijk om, dankzij het PoW algoritme, hernieuwbare energie te gebruiken. 

At Blockstream, we believe Bitcoin, through its proof of work (PoW) algorithm, can actually accelerate renewable energy adoption. Our new service, Blockstream Energy, uses Bitcoin mining to deliver scalable energy demand to power generation projects, increasing efficiency and improving the economics of renewable projects around the world.

Hoe dit in zijn werk gaat? Ze hebben een zogenaamde Modular Mining Unit (MMU) uitgevonden, die ook nog eens binnen 24 uur na levering actief kan zijn. Het is mogelijk om de MMU te leasen, waarna je deze verbindt met de units en het Bitcoin netwerk. Door realtime het verbruik te analyseren, kun je in de gaten houden of er een optimale, betrouwbare ROI wordt gegeneerd. 

Blockstream Green

De voormalige GreenAddress is terug en wel in een nieuw jasje: Blockstream Green. Het is een innovatieve Bitcoin-wallet, die een ongeëvenaarde combinatie van veiligheid en gebruiksgemak garandeerd. Waar andere wallets vaak kiezen tussen enkele belangrijke elementen, zorgt Blockstream Green ervoor dat je ze alle drie krijgt: gebruiksgemak, beveiliging en de beste controle. Daarbij heeft de wallet gewoon een kickass clean design! In onderstaand filmpje zie je direct hoe het proces in z'n werk gaat:

 

Blockstream Green is een open-source multiplatform bitcoin-wallet, die geschikt is voor iOS, Android en desktop. De wallet maakt gebruik van een Blockstream node om te verbinden, maar je kunt eventueel ook je eigen Bitcoin node eraan koppelen.

De Green wallet is eveneens bruikbaar in combinatie met je hardware wallet, wanneer je bijvoorbeeld een Ledger hebt. Of een Trezor

Maak je gebruik van deze dienst van Blockstream, dan zul je al gauw te weten komen dat het ondersteunt wordt door het Liquid Network van Blockstream. Zoals hierboven omschreven hebben we het dan over een sidechain van Bitcoin (BTC). 

Misschien denk je dat het jou geen ene moer uitmaakt, welk netwerk er wordt gebruikt, maar dit heeft toch echt wel voordelen voor jou! Bitcointransacties via Liquid zijn goedkoper, sneller en veiliger dan via andere netwerken. 

C-lightning

Voordat ik je wat kan vertellen over C-Lightning, maken we even een uitstapje naar MPP. MPP staat voor multi-path payments. Dankzij deze technologie is het mogelijk om een Lightning Network betaling via parallelle wegen te laten lopen. Mocht er een transactie worden uitgevoerd, waar niet voldoende liquiditeit voor aanwezig is, dan wordt de betaling gesplitst. 

Blockstream levert een onmisbare bijdrage aan c-lightning. Het Lightning Network is een protocol dat bovenop Bitcoin (BTC) is gebouwd, waardoor er smart contracts ingezet worden die transacties sneller maken dan transacties bij VISA. En dat alles zonder dat je de peer-to-peer-functionaliteiten van het protocol verliest. 

Naast de Bitcoin-transacties is het ook mogelijk om microtransacties te verrichten, die in het huidige financiële systeem niet mogelijk zijn. Door deze innovaties wordt het mogelijk om nieuwe verdienmodellen te unlocken, zoals de verkoop van digitale goederen of directe toegang tot online diensten. 

De Lightning-transacties worden niet opgeslagen op de blockchain, maar via onion-routing doorgestuurd. Hierdoor bewaar je jouw privacy, nog beter dan met reguliere BTC-transacties. Onion-routing is een technologie, waarmee anonieme communicatie via het computernetwerk wordt ontgrendeld. 

Blockstream Satellite

De Blockstream Satellite is weer eens wat anders dan de SpaceX sattelieten van Elon Musk. Deze stallieten zenden onophoudelijk de bitcoin-blockchain uit, vanuit de ruimte. Het is gratis, betrouwbaar en voorkomt onderbrekingen tijdens het uitvoeren van je transacties. Je zult wellicht nu nog een keer met je ogen knipperen en denken, huh, hoe komen we nu van Bitcoin- en blockchaintechnologie ineens bij satellieten terecht?

Simpelweg omdat meer mensen op deze manier toegang krijgen tot Bitcoin, waardoor iedereen op de wereld gelijke kansen heeft, wat betreft de verbinding. De toegang tot Bitcoin (BTC) wordt laagdrempeliger, waardoor je zonder enige moeite kunt participeren. Het bereik van het sattelietnetwerk is immens, zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien. Zelfs het prachtige Friesland heeft potentie, terwijl vele supermarkten en restaurants qua thuisbezorging hier toch heel anders over denken...

Image
Blockstream satellite

Conclusie

Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat Blockstream niet alleen volgens eigen zeggen wereldwijde leider is op het gebied van Bitcoin- en Blockchaintechnologie. De producten en diensten dragen écht bij aan een betere, veiligere wereld, zowel op het gebied van energie als van financiën. Ze maken het betalen eenvoudiger, sneller en goedkoper en leveren daarbij een bijdrage aan groene, herbruikbare energie.

Dat je ook nog eens via de sateliet verbinding kunt leggen om je bitcoin te kopen, waar je ook op de wereld bent, dat maakt het toch echt wel een vooruitstrevend bedrijf. Ik ben zelf zeer benieuwd waar dit heengaat en hoor ook graag wat jij ervan vindt. Heb jij vertrouwen in de Blockstream-visie? 

Heb je nog vragen over Blockstream en hun kijk op de blockchaintechnologie? Heb je moeite met andere begrippen die in dit verhaal voorbij kwamen? In onze FAQ vind je makkelijk en snel de antwoorden. Wat ook handig werkt, is om je vraag + 'AllesOverCrypto' te googelen. De kans is namelijk groot dat we in het verleden al een artikel hebben geschreven over het onderwerp waar je graag meer vanaf wilt weten. In onze AllesOverCrypto Facebook groep staan onze crypto- en blockchainexperts klaar om jouw vragen te beantwoorden. Zie ik je daar?

Header image: Blockstream.com


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.