Private key-public key-uitleg-crypto kopen-allesovercrypto

Versleuteling - Private key & Public key

Het sturen en ontvangen van cryptobetalingen wordt geregeld door beveiligingssleutels. De private key is nodig om geld te versturen en de public key om geld te ontvangen. Welke key mogen mensen weten en welke key absoluut niet? 

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Wil je alles over public en private keys, versleuteling en cryptografie weten? In onderstaande video, gemaakt door AllesOverCrypto, vertelt Matt je alles dat je hierover moet weten.

Private key

De beveiliging van cryptotransacties is gebaseerd op cryptografie. Om een betaling te versturen en te ontvangen heb je een eigen adres nodig. Dit adres bestaat uit een reeks van cijfers en letters en wordt willekeurig gegenereerd. Ieder adres heeft zijn eigen unieke sleutel, oftewel een private key.
Een private key is normaal gesproken een 256-bits code bestaande uit 64 characters. Dit is een voorbeeld van een private key:

E1021D79C6D87DC0FB6A5921633389F4453213303SP61F20BD67FC233AA30029

Met deze private key zet je een digitale handtekening waarmee je kan aantonen dat jij de eigenaar bent van deze cryptomunten. Een wallet (digitale portemonnee) beheert jouw private key en toont het saldo aan cryptomunten. Ook houdt het 't overzicht van transacties bij, zodat je zelf kan terugzien tussen welke adressen overboekingen zijn geweest.
Het is van groot belang dat je de private key te allen tijde voor jezelf houdt aangezien iedereen die de private key bezit bij je cryptomunten kan komen.  Weet je jouw private key niet meer, dan is het ook niet meer mogelijk om bij jouw cryptosaldo te komen. Het is in feite je pincode van je bankrekening die niemand anders weet.

Public key

Een public key wordt gegenereerd vanuit een private key en kan aan iedereen bekendgemaakt worden. Deze key wordt gebruikt om cryptomunten te ontvangen. Je kan het zien als jouw IBAN-nummer. Nu is het zo dat mensen spreken over een crypto-adres in plaats van een public key. Dit adres is een hash van de public key en dit is gedaan om extra beveiliging te bieden. Een voorbeeld van een crypto-adres (Bitcoin in dit geval) is:

19D8Zk6Glo77oLtk7f382MpkQ14AZMC6fr

Vanuit de private key kunnen public keys gegenereerd worden maar niet andersom. Het is niet mogelijk dat iemand met je public key ook je private key kan achterhalen. De key wordt gegenereerd door middel van een algoritme en deze werkt maar één kant op. 

Alice en Bob

Het volgende filmpje geeft op een laagdrempelige manier verdiepende informatie over hoe dit precies in zijn werk gaat.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Benieuwd hoe je cryptocurrency's kunt kopen? Hier staan de stappen voor je onder elkaar:

  1. Maak een account aan op Binance
  2. Druk rechtsboven op Funds → Deposits Withdrawals
  3. Druk op Deposit bij BTC
  4. Genereer een eigen adres en kopieer deze
  5. Ga naar Litebit
  6. Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres
  7. Wacht totdat de bestelling binnen is gekomen
  8. Ga op Binance naar Exchange en klik op de coin/token die je wilt kopen
  9. Koop de gewenste hoeveelheid cryptocurrencies.


Hier vind je wat meer uitleg over hoe je crypto kunt kopen en hier vind je de handleiding van de Binance Exchange

Vergeet ons niet te volgen op Facebook, zodat jij als eerste op de hoogte bent van nieuwe artikelen!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.