Blockchain
6/11/19

Wat is Open Source?

Wat is Open Source?

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Open source software kom je overal tegen, op je Android-telefoon en in je crypto-wallet. Maar wat betekent open source nou eigenlijk? In deze blog geven we een uitgebreide uitleg over open source, waarom het belangrijk is voor crypto en blockchain, en hoe je zelf kan meedoen met aan de open broncode.

Bekijk Snel

Wat is open source?

Open source betekent letterlijk dat de broncode van een programma openbaar beschikbaar is. Omdat de broncode openbaar is kan iedereen zien hoe het programma werkt en wat het programma allemaal doet. Daarbovenop mag open source software vaak door iedereen aangepast worden. Uiteraard kan dat niet zomaar: je moet wel verstand hebben van coderen en de andere programmeurs moeten je aanpassingen goedkeuren.

Open source is speciaal omdat het programma niet achter gesloten deuren wordt geschreven. Dankzij de openbaarheid van de broncode zijn de bedoelingen van de programmeurs volledig transparant voor de gebruikers. Want alles is controleerbaar. Dankzij deze transparantie weet de consument dat de software die ze gebruiken volledig te vertrouwen is.

Ingebouwd vertrouwen is belangrijk voor crypto en blockchain. Omdat de broncode online staat weet de gebruiker dat er geen misbruik wordt gemaakt van hun data.

Voorbeeld van open source

Het beroemdste voorbeeld van open source is het Linux besturingssysteem. Linux is in 1991 openbaar gemaakt door Linus Thorvald die het besturingssysteem als hobby heeft ontwikkeld. Linux wordt door veel bedrijven gebruikt om servers te draaien. Maar je kent Linux waarschijnlijk het beste als het besturingssysteem waar Android op is gebaseerd. Linux is dus stiekem het meest gebruikte besturingssysteem op aarde en is compleet door open source ontwikkelaars gebouwd.

De video van hieronder geeft in 3 minuten een uitleg over wat open source software is:

Waarom is open source belangrijk voor Crypto en Blockchain?

Open source is om twee redenen belangrijk voor crypto en blockchain. De eerste reden loopt samen met de bestaansreden van Bitcoin: door een volledig transparant systeem te bouwen kan er niet gesjoemeld worden door banken en regeringen. Open source software heeft namelijk niets te verbergen.

De tweede reden is dat open source software veel meer kansen biedt aan ontwikkelaars. Als je een goed idee hebt, net zoals Linus Thorvald, dan kan je bijvoorbeeld de broncode van Ethereum gebruiken om je eigen app te bouwen. Open source zorgt dus niet alleen voor transparantie, maar ook voor innovatie.

Wat zijn de voordelen van open source?

Het grootste voordeel van open source is dat iedereen, samen, aan de code kan werken.

Samenwerking en innovatie

Omdat de broncode open en bloot op het internet staat, kan iedereen met een internet connectie de code bekijken. Dit betekent dat iedere softwareontwikkelaar met de code kan gaan spelen. Komt er een nieuwe hot-wallet uit op het Ethereum platform? Dan kunnen ontwikkelaars gaan kijken of alles naadloos met elkaar werkt, hoe de werking verbeterd kan worden en of er beveiligingsfouten zijn.

Bijvoorbeeld: De twee grootste bijdragers bij het Bitcoin Core project, de open source software waar een Bitcoin node op draait, zijn een Nederlander en een Duitser, die in C++, Python en HTML wekelijks, vrijwillig, bijdrages leveren aan de broncode van het Bitcoin Core netwerk. Het leuke is dat je precies kan zien wie wat gedaan heeft.

De crypto- en blockchaingemeenschap maakt onderscheid tussen vier verschillende soorten interacties met de broncode:

Image
bijdragen van ontwikkelaars
 • Het nakijken van code
 • Het toevoegen van nieuwe code
 • Het rapporteren van fouten
 • Een aanvraag indienen om code te verwijderen

Omdat programmeurs op eigen houtje iets kunnen toevoegen, verlies je het deel waar je toestemming moet vragen aan je baas of bedrijf.  Je bouwt gewoon de code en als het goed werkt dan wordt het aan de broncode toegevoegd. Deze manier van werken zorgt ervoor dat je in een snel tempo allemaal verschillende ideeën kan uitproberen. Open source heeft hierdoor een sterk innovatief karakter.

Beveiliging

Omdat de software openbaar is kan iedereen het aanvallen, uit elkaar trekken en stresstesten. De beveiliging is niet afhankelijk van een kleine afdeling binnen een bedrijf; iedereen op aarde kan hieraan meedoen. Dit betekent dat in theorie, een twaalfjarige een beveiligingslek kan vinden en melden. Een open source programma wordt dus veel beter gestresstest dan een normaal programma dat achter gesloten deuren wordt ontwikkeld.

Open source is gratis

Het belangrijkste voordeel van open source is dat het gratis is. Door de financiële drempel te verwijderen kan iedereen, jong en oud, arm of rijk, meewerken aan het project. Hierdoor staat kwaliteit bovenaan de agenda en niet persoonlijk gewin.

Deze democratische toegankelijkheid staat centraal achter crypto en blockchain filosofie van Bitcoin en Ethereum. 

Dat open source gratis is zorgt helaas wel voor één van de grootste nadelen van open source: de programmeurs worden niet betaald. Het mes snijdt dus aan beide kanten. Een kritiekpunt van de ontwikkelaars is dat miners profiteren van de broncode zonder dat ze eraan toevoegen. De kans is dan ook groot dat miners in de toekomst geforceerd worden om een deel van hun winst te delen met de ontwikkelaars van het netwerk.

Programmeurs die bijdragen aan open source hoeven niet gratis te werken: er is namelijk een perfecte blockchain/crypto oplossing voor het open source verdien-probleem.

Hoe wordt met open source geld verdiend?

Geld verdienen met open source hoeft niet moeilijk te zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het open source besturingssysteem Linux. Linux is voor iedereen gratis te gebruiken voor zowel particulier als bedrijf.

Omdat je het besturingssysteem makkelijk kan aanpassen, wordt het veel in bedrijven gebruikt om servers te draaien. IBM is hier een goed voorbeeld van. Linux is zo belangrijk voor IBM dat het bedrijf met plezier geld betaalt om de software van Linux up-to-date te houden.

Geld verdienen met open source is dus niet moeilijk: als veel mensen je software gebruiken dan zijn ze bereid om te betalen voor onderhoud en service. Je moet alleen wel de beste zijn.

Open source software is voor bedrijven veel goedkoper. In plaats van dat ze iemand in vaste loondienst moeten hebben om hun eigen software te onderhouden, kunnen ze een specialist inhuren om de open source software aan hun wensen aan te passen. De taken die de specialist uitvoert:

 • Extra functies toevoegen met plug-ins en add-ons.
 • Bestaande code aanpassen en verbeteren (updates)
 • Onderhoud

Hoe kan je geld verdienen met open source crypto en blockchain?

Blockchain en crypto zijn de techniek van de toekomst en komen met de perfecte oplossing voor het verdien-probleem van open source ontwikkelaars. Je kan de vooruitgang van de broncode perfect volgen en de zinvolle aanpassingen koppelen aan een beloning. Uiteraard wordt de ontwikkelaar dan uitbetaald in crypto.

Jammer genoeg staan deze systemen nog in de kinderschoenen. Crypto en blockchain zijn daarom nog sterk afhankelijk van vrijwilligers die de techniek vooruit willen helpen. Toch zijn er een aantal grote bedrijven die zorgen dat ontwikkelaars hun brood kunnen verdienen met het ontwikkelen van open source software. Voorbeelden hiervan zijn MIT, Coinbase, Lightning, Blockstream en Square Crypto.

Het schoolvoorbeeld is het Ethereum netwerk. Ethereum wil via hun blockchain alles van waarde een échte waarde geven. Ontwikkelaars kunnen dan ook makkelijk, via het Ethereum netwerk, een vergoeding krijgen voor hun arbeid. De twee grootste partijen die hierbij helpen zijn Gitcoin en Cent.

Gitcoin.co

Gitcoin.co is een mooi voorbeeld van hoe blockchain en crypto open source aan het veranderen zijn. Gitcoin wil ontwikkelaars belonen voor zinvolle bijdrages aan het Ethereum netwerk. Gitcoin doet dit op 6 manieren:

 1. Door premies aan te bieden: een bedrijf kan via Gitcoin een probleem posten. De ontwikkelaar die het probleem oplost, krijgt een beloning.
 2. Kudos: Dit zijn beloningen die je aan een ontwikkelaar kan geven als teken van dank en waardering. De Kudos zijn plaatjes die Ethereum waard zijn.
 3. Onderzoeksbeurzen: Dit is vergelijkbaar met het premieprogramma. De looptijd is alleen langere. Een ontwikkelaar kan dus voor een lange periode aan een project werken.
 4. Doelgericht reclame: Ontwikkelaars kunnen via het Codefund programma reclame maken voor hun eigen projecten en op deze manier financiering binnenhalen. Uiteraard moet het project wel relevant zijn voor het Ethereum netwerk.
 5. Hackathons: competities waar ontwikkelaars tegen elkaar strijden om de beste oplossing te bouwen. De winnaar wint de prijzenpot.
 6. Quests: Je kan een opleidingstraject volgen om te leren programmeren voor het Ethereum netwerk. Voor elke test die je haalt, ontvang je Kudos.

Alle beloningen bij Gitcoin worden momenteel in Ethereum uitbetaald. Bedrijven kunnen Gitcoin betalen met stablecoins.

Cent

Cent is zowel een verdienmodel voor deelnemers, als een socialmediaplatform. Hier kun je kunst, ideeën, software en verhalen plaatsen. Als iemand het interessant vindt dan kunnen ze je 'seeden'. Je krijgt dan 25% van de seed en de overige 75% gaat naar de andere mensen die ook geseed hebben. Op deze manier wordt iedereen gestimuleerd om deel te nemen aan het netwerk. De seed is Ethereum. Ook hier geldt: heeft je werk waarde dan word je daarvoor beloond.

Je kan bij Cent op vier manieren Ether verdienen:

 • Door te seeden
 • Door te antwoorden
 • Fooi te geven
 • Door antwoorden te rangschikken

Bug premie programma

Websites zoals Coinbase hebben hun eigen bug premie programma, of 'bug bounty program'. Dit werkt net zoals het premieprogramma van Gitcoin, alleen vind je deze programma's op de websites van de softwareontwikkelaars zelf.

Trusted Token

Een interessante vermelding is de Trusted Token van het Ethereum Enterprise Alliance (EEA). Je kan de Trusted Token zien als een beloning voor een 'gesloten' open source project. De Trusted Token kan namelijk alleen maar gegeven worden aan een ander bedrijf. Deelnemers van het EEA kunnen op deze manier andere bedrijven stimuleren om actief deel te nemen aan de open source projecten van het EEA.

Wat zijn bekende open source blockchain projecten en hoe kun je eraan meedoen?

Iedereen kan meewerken aan open source projecten zoals Bitcoin en Ethereum. Het niveau waar je op deelneemt verschilt. Als je kan programmeren dan kun je naar de developer forums van de grote blockchains toe: Bitcoin, Ethereum, Hyperledger, Corda Quorum, Openchain. Als je niet kan programmeren dan kan je altijd nog deelnemen in de blockchain als blockchain node of miner.

Hieronder vind je de grootste open source blockchain projecten. Daarna laten we zien hoe je aan een project mee kan doen.

Wat zijn de grootste open source blockchain projecten?

De grootste open source blockchain projecten komen allemaal uit de industrie. De grote IT-bedrijven hebben al een lange tijd door dat blockchain de wereld aan het veranderen is. De grootste spelers zijn bedrijven zoals IBM, Intel en JP Morgan. Het is interessant dat alle vijf de blockchains centraal zijn georganiseerd. Dit betekent dat je toestemming nodig hebt om mee te kunnen doen. De hoofdreden die hiervoor wordt opgegeven is dat het netwerk hierdoor sneller wordt. Ondanks dat de netwerken centraal zijn georganiseerd is de broncode voor ieder netwerk online te vinden.

Hieronder vind je een lijst van de 4 grootste blockchains:

 1. Hyperledger van The Linux Foundation: vooral gericht op bedrijven. Grootste deelnemers zijn IBM, Intel en SAP Ariba. Hyperledger heeft geen eigen cryptomunt.
 2. Enterprise Ethereum van de Enterprise Ethereum Alliance. Ook hier is de industrie de grootste doelgroep. Heeft wel een eigen cryptomunt: Ethereum.
 3. Corda: wordt voornamelijk gerund door banken. Het doel is om de privacy van transacties te behouden. Alleen de deelnemers van de transactie kunnen de transactie informatie inzien.
 4. Quorum: Bank blockchain die door JP Morgan wordt gerund. Quorum zit op het Ethereum netwerk.

Hoe kan je als ontwikkelaar meedoen aan open source projecten?

De klassieke plek waar je als ontwikkelaar terechtkomt als je wil deelnemen aan open source projecten is Github. Bijna alle blockchain projecten hebben hier hun broncode gedeeld. Ook kan je hier lopende projecten vinden die waar je aan mee kan doen. Je kan ook direct naar de developer forums gaan van de projecten zelf, bijvoorbeeld bij die van Bitcoin.

Hoe kun je aan open source meedoen als je geen ontwikkelaar bent?

Open source wordt meestal gezien als het ontwikkelen van programmeercode. Het leuke aan blockchain en crypto, is dat dat iedereen met een computer mee kan doen aan een open source crypto of blockchain project.

Een goed voorbeeld hiervan is het eerdergenoemde Bitcoin Core project. Je kan gemakkelijk de broncode op je computer downloaden en het programma draaien. Je bent nu een node op het Bitcoin netwerk! Jouw computer wordt nu gebruikt om transacties te verifiëren. Je verdient op deze manier helaas geen geld. Wel zorg je ervoor dat het Bitcoin netwerk decentraal en objectief blijft.

Je kan er ook voor kiezen om Bitcoin of Ethereum te minen. Dit is intensiever en vereist ook iets zwaardere computers. Als miner kan je de volgende block van een blockchain bouwen door het Bitcoin of Ethereum probleem op te lossen. Als je dat succesvol doet dan ontvang je Bitcoin of Ether.

Hoe zit open source wettelijk in elkaar?

Open source zit wettelijk best complex in elkaar. Fysiek eigendom kun je makkelijk beschermen door het in een kluis te bewaren. Met intellectueel eigendom zoals software kan dit niet. In dit soort gevallen moet het Auteursrecht het eigendom van de maker beschermen.

Het Auteursrecht gaat meteen in zodra iemand iets heeft gemaakt. Denk dan aan foto’s, muziek of ontwerpen voor een huis; maar dus ook software. Het Auteursrecht zegt dat de maker van intellectueel eigendom zelf mag bepalen of iemand anders het werk mag gebruiken, lenen, aanpassen of kopen.

Om open source software écht open source te maken moet dus eerst het Auteursrecht aangekaart worden. Dit wordt gedaan met een licentie. De maker geeft in de licentie hun intellectueel eigendom vrij, zodat anderen de software ook mogen gebruiken.

Bij open source projecten wordt in de licentie vaak ook een aantal basisregels ingebouwd. Bijvoorbeeld dat de software niet in een ander project gebruikt mag worden, of dat een update pas mag worden uitgevoerd als alle deelnemers het eens zijn.

Omdat het auteursrecht door alle landen wordt erkend zijn de licenties die daaraan zijn verbonden internationaal erkend. Wel geeft elk land een andere invulling aan het auteursrecht. Open source projecten passen daarom hun gebruikers licentie aan, zodat hij bij de meeste landen aansluit op de lokale regelgeving.

Tot slot

Open source projecten hebben zich allang bewezen. Toch is er een lange weg te gaan. Om alle voordelen van open source projecten te behouden zal er toch een betere oplossing moeten komen voor de ontwikkelaars. Websites zoals Gitcoin nemen hier het voortouw.

Mocht je aan de hand van deze blog nog met vragen zitten, stel ze dan gerust onderaan dit artikel, bij ons op het Crypto Forum of in de AllesOverCrypto Facebookgroep.

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!