Wat zijn Bitcoin nodes? Achtergrond afbeelding

Wat is een Bitcoin node en hoe word ik er zelf één?

Een Bitcoin node is voor veel mensen nog lastig te begrijpen, terwijl het de kern is van het gehele Bitcoinnetwerk. Het betekent in het Nederlands "knooppunt" en deze knooppunten zorgen er dan ook voor dat er een geheel decentraal netwerk kan ontstaan. In dit artikel leggen we in simpel Nederlands aan je uit wat een Bitcoin node precies is, waarom ze zo ongelooflijk belangrijk zijn, waarom je er goed aan doet om er zelf een te draaien en hoe je dit precies doet. Leer ze!

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Bekijk snel:

Weet je nog niet helemaal hoe Bitcoin eigenlijk werkt? In onderstaande video leggen wij je uit wat Bitcoin nu eigenlijk is, en hoe de blockchain en gelijknamige cryptomunt werkt.

Wat is een Bitcoin node?

Heel kort samengevat is een Bitcoin node een computer die de software runt van Bitcoin. Dit kan een miner zijn, maar ook iemand die de originele software wallet van Bitcoin draait met daarop een kopie van de volledige blockchain. Deze software is weer verbonden met andere computers met hetzelfde programma, andere Bitcoin nodes dus, en zo creëren zij samen het gehele Bitcoin netwerk. Node betekent in het Nederlands dan ook "knooppunt". 

Er wordt in de cryptowereld onderscheid gemaakt tussen verschillende nodes, maar in dit artikel zullen we met Bitcoin node vooral de full node bedoelen. De full nodes zijn veruit het belangrijkste onderdeel van het netwerk van Bitcoin en Bitcoin valt of staat met deze 'knooppunten'. Zonder deze knooppunten kunnen we net zo goed weer terug naar het traditionele financiële systeem.

Wat doet een Bitcoin full node precies?

Laten we eerst een van de grootste Bitcoin mythes de wereld uit helpen. Het zijn niet de miners die de transacties controleren, zoals veel mensen denken, maar de Bitcoin full nodes. Het enige wat miners doen is de rekenkracht leveren om een nieuw block te ‘vinden’ waarin een transactie kan worden opgenomen. 

Kort samengevat doet een full node de volgende 3 dingen:

  1. Transacties verifiëren.
  2. Informatie delen met andere knooppunten.
  3. Een kopie bijhouden van alle transacties op de blockchain.

Het verifiëren van transacties doen ze door bepaalde regels te volgen, de regels van het Bitcoin netwerk. Een van die regels is bijvoorbeeld dat iemand niet Bitcoins kan uitgeven die niet in zijn bezit zijn. Mocht iemand dat wel doen, dan wordt de transactie afgekeurd.

Andere voorbeelden van regels waar je aan kan denken zijn:

  • Niemand kan een Bitcoin uitgeven die hij al eerder heeft uitgegeven (double spending).
  • Niemand kan zomaar uit het niets Bitcoins creëren.
  • Niemand kan méér Bitcoins uitgeven dan hij in zijn bezit heeft.

Dit laat al zien waarom deze knooppunten misschien wel het belangrijkste onderdeel zijn van het Bitcoin netwerk. Het is daarom een van de meest voorkomende onderwerpen voor discussie

In de weergave van hieronder zie je een netwerk van knooppunten (nodes).

Image
Bitcoin knooppunt

Het belang van Bitcoins full nodes

Als je al een tijdje in de wereld van cryptocurrency’s en Bitcoin rondloopt, dan weet je dat de belangrijkste eigenschap ervan het decentrale karakter is. Momenteel werkt de traditionele economie op een centrale manier en moeten we de banken vertrouwen met ons geld, waar zij de volledige macht over hebben. Enerzijds zorgt dit voor een hoop gemak, maar aan de andere kant is de prijs die we daarvoor betalen véél te hoog. Bitcoin zorgt er dus voor dat deze macht over het geld weer bij ons komt te liggen waardoor alle waarde ook weer naar ons toestroomt. 

Dankzij crypto hoeven wij ons dus niet meer druk te maken over het al dan niet vertrouwen van een derde partij bij het doen van een betaling of een andere financiële transactie, waardoor de financiële vrijheid weer volledig van ons is. En dat is precies waar de Bitcoin node belangrijk voor is. 

Een gevaar voor de decentraliteit

Bitcoin nodes zijn namelijk de absolute kern van het Bitcoinnetwerk. Miners kunnen namelijk doen wat ze willen en daarom moet er iemand zijn die deze miners weer controleert. Daar hebben we deze knooppunten voor. In een ideale wereld zou iedereen die deelneemt aan het Bitcoinnetwerk ook een full node draaien. Wanneer dit gebeurt, is het namelijk vrijwel onmogelijk voor een kwaadwillende om het netwerk te manipuleren. En dit is dan ook waar de discussies uit voortvloeien.

Zoals je misschien weet, is er binnen de Bitcoingemeenschap veel overlegd over hoe groot een block binnen een blockchain moet zijn. De kern van deze discussie zijn de Bitcoin full nodes. Het draaien van een full node kost namelijk moeite en geld. Als dit niet zo was, hadden we met gemak de ideale wereld kunnen hebben. Je kan daarom ook wel zeggen dat hoe minder moeite en geld het kost om zo'n knooppunt te draaien, hoe meer mensen het zouden doen en hoe decentraler en veiliger het netwerk dus is.

De discussie over de blockgrootte gaat daarom niet alleen over het feit of het al dan niet technisch beter is, maar ook om de moeite van het runnen van een node. Hoe groter het block, hoe meer moeite en tijd het kost dit te runnen. Waarom is dit zo erg?

Stel je voor dat het steeds lastiger wordt om een full node te draaien, waardoor op gegeven moment de wat armere mensen afhaken en alleen de rijke mensen dit doen. Daarna wordt het nog duurder en lastiger, waardoor alleen de bedrijven over blijven. Wat denk je dat er gebeurt als het nog lastiger wordt? Dan blijven aan het einde van de rit alleen de enorme bedrijven als Amazon en Google over. Als het zo ver komt dat een handjevol bedrijven de Bitcoin nodes in handen hebben, dan is het voor hen erg gemakkelijk om de volledige macht over Bitcoin en dus ons geld te krijgen en zijn we weer terug bij af. Het enige wat we dan hebben gedaan, is de banken om te ruilen voor technische grootmachten.

Dit is dan ook precies de reden waarom veel mensen tegen een grotere blockgrootte zijn zoals bij Bitcoin Cash. Het zorgt ervoor dat de blockchain centraler wordt, wat we juist willen voorkomen in de cryptowereld.

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Waarom zou ik een full node willen draaien?

Dan komen we bij een belangrijke volgende vraag: waarom zou je überhaupt een full node willen draaien? Dat je Bitcoins wilt minen is duidelijk, je maakt hierdoor elke 10 minuten kans om 12,5 Bitcoins te vinden, wat op zijn all-time-high een waarde had van bijna 250.000 dollar.

Voor het runnen van een full node ontvang je helemaal niks, terwijl je wel de blockchain van Bitcoin hiervoor op je computer dient te hebben à  205 GigaByte. Deze blockchain groeit ook nog eens met 50 gigabyte per jaar.  Bovendien kost het je bandbreedte, want de node is continu aan het communiceren met andere knooppunten. Dat zijn genoeg redenen om het niet te doen, maar waarom zijn er dan toch mensen die wel een full node van Bitcoin draaien?

Daar zijn eigenlijk 3 belangrijke redenen voor:

  1. Je hoeft niemand te vertrouwen / volledige controle
  2. Het is veilig
  3. Betere anonimiteit

Je hoeft niemand te vertrouwen

Een full node als je wallet laten draaien is de enige manier om zeker te weten dat alle regels van Bitcoin worden nageleefd. Je kan niet voor onaangename verrassingen komen te staan dat een transactie die je denkt gedaan te hebben, nooit heeft plaatsgevonden. Bij elke andere wallet dien je hierbij toch te vertrouwen in een derde partij. 

Je kan het ook zo zien: Stel je hebt een financiële meevaller en wilt voor je partner een echt gouden ring kopen van 24 karaats goud van een paar duizend euro. Dan wil je natuurlijk wel zeker weten dat dit echt goud is en dat je geen oor aangenaaid wordt met nepgoud. Je kan dan een derde persoon vertrouwen of hij dit voor je wilt checken, maar het zou veel fijner zijn als je dit zelf zeker kon weten. Met het digitale goud, Bitcoin, kan dit dus heel eenvoudig met je full node. Deze garandeert je als het ware dat je echt goud, een echte Bitcoin, in je wallet hebt en geen nepgoud.

Veiligheid

Een full node draaien voor Bitcoin is ook veiliger dan wanneer je een wallet van een derde partij gebruikt. Eerlijk is eerlijk, het komt niet heel vaak voor dat wallets van derden gehackt worden, maar het is toch een aantal keer voorgekomen. Als al jouw munten hier staan opgeslagen, dan is dat héél zuur als je die allemaal kwijt bent. 

Anonimiteit

Ook dit is een belangrijke reden om zelf een knooppunt voor Bitcoin te draaien. Wanneer jij je wallet bij een derde partij hebt, kunnen zij namelijk precies zien welke Bitcoinadressen jij gebruikt en beheert. In je eigen full node wallet wordt dit al een heel stuk lastiger. Je kan zoveel adressen maken als je wilt en de enige die deze weet ben jijzelf.

Hoe draai ik zelf een full node?

Het draaien van je eigen Bitcoin node is gelukkig niet zo lastig. Wel is het belangrijk dat je computer aan bepaalde voorwaarden voldoet. Momenteel zijn deze als volgt:

  • Je computer dient op Windows, Mac OS X of Linux te draaien.
  • Er is minstens 250 gigabyte vrije ruimte op je schijf, toegankelijk met een minimale lees- of schrijfsnelheid van 100 MB/s.
  • Je hebt 2GB aan RAM-geheugen.
  • Je beschikt over een breedband-internetverbinding met een uploadsnelheid van minimaal 50 kilobytes per seconde (400 kilobits).
  • Een ongelimiteerde internetverbinding waarvan de uploadlimieten niet overschreden kunnen worden. Het kan voorkomen dat sommige nodes meer dan 200 gigabyte per maand uploaden. Het downloaden is ongeveer 20 gigabyte per maand plus 205 gigabyte voor de eerste keer. Gelukkig heb je in Nederland vaak ongelimiteerde internetverbindingen.
  • Minimaal 6 uur per dag moet je full node kunnen draaien. Dit betekent vooral dat je computer 6 uur per dag aanstaat met de node op de achtergrond. Je kunt wel gewoon je dagelijkse ding blijven doen op je pc, terwijl deze staat te draaien. 

Als je computer aan al deze eisen voldoet, wat veel computers in Nederland wel doen, dan kan je de full node downloaden op de website van Bitcoin. In de stappen hieronder gebruiken we Windows als voorbeeld, maar dit verschilt niet veel met Apple.

  1. Ga naar de downloadpagina op bitcoin.org.
  2. Klik op je besturingssysteem aan de linkerkant (Windows in dit voorbeeld).
  3. Sla het bestand op in een map naar keuze en wacht tot deze gedownload is.
  4. Open het bestand en ga door de Setup Wizard heen.
    Image
    Als je dit ziet, dan ben je op de goede weg. Dit is het beginscherm van de Bitcoin Node Core Wizard
  5. Kies hierin voor Bitcoin Core GUI, dit is de meest gebruiksvriendelijke versie.
  6. Zoek je wallet op door in je startmenu “Bitcoin Core” te typen en op je wallet.
    Image
    Linksonderin je beeldscherm kan je zoeken op Bitcoin Core. Dan komt hij als het goed is tevoorschijn.
  7. Kies voor “default data directory”.
    Image
    Op deze afbeelding is te zien dat je het bovenste vinkje moet aanvinken "use the default data directory".
  8. Geef bij je firewall aan dat hij Bitcoin Core mag toelaten tot alle netwerken.
    Image
    Zorg ervoor dat je firewall gewoon alles toelaat. Firewalls van Windows zijn geen Bitcoin programma's gewend dus vandaar dat je deze waarschuwing krijgt.
  9. Hierna is je wallet geïnstalleerd!
  10. Daarna kan het echter nog een hele poos duren voordat de volledige blockchain gedownload is. 
  11. Als dit achter de rug is kan je de wallet gebruiken of je kan hem gewoon open laten staan om het Bitcoinnetwerk te ondersteunen :) 

Samenvattend:

  • Een Bitcoin node is niks anders dan een computer die de originele software van Bitcoin draait met daarop een kopie van de gehele blockchain
  • Deze node communiceert continu met andere nodes om het Bitcoin netwerk zo veilig en decentraal mogelijk te houden.
  • Het zijn niet per se de miners die transacties controleren en verifiëren, maar het zijn de nodes die dit doen. Zij zorgen ervoor dat het netwerk veilig en volgens de regels blijft runnen.
  • Hoe minder tijd en moeite het kost om een full node te runnen, hoe decentraler en veiliger het netwerk van Bitcoin zal zijn.
  • Door zelf een Bitcoin node te draaien zorg je ervoor dat je de volledige controle over je Bitcoins hebt, dat deze veiliger zijn opgeslagen en dat je anoniemer je geld kan opslaan en besteden.
     

Meer geld verdienen met crypto? Download het gratis ebook met 12 tips!

Ja, ik ga akkoord. Hiermee ontvang ik ook regelmatig waardevolle tips!

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.