Metaverse
31/8/21

Metaverse - complete uitleg voor beginners

Metaverse - complete uitleg voor beginners

Snel €10 verdienen?

  1. Maak een account aan
  2. Stort 10 euro
  3. Je ontvangt direct €10 extra!
Start direct bij
Bitvavo

Verschillende grootmachten wereldwijd zijn into metaverse. Denk aan Facebook, Fortnite en Google. Van metaverse is de stap naar blockchain en de wereld van crypto snel gemaakt, maar wat is de metaverse eigenlijk? Dit en meer lees je in deze complete uitleg voor beginners

Bekijk snel

Wat is metaverse?

De term metaverse stamt al uit 1992, want dat is het jaar dat het boek Snow Crash van Neal Stephenson werd uitgegeven. Dit boek is inmiddels gebombardeerd tot de bijbel van toekomstige versies van het internet, wat eigenlijk natuurlijk heel apart is. Hoewel voor velen het begrip nog onbekend en moeilijk te bevatten is, ga ik je meenemen in alle informatie omtrent dit futuristische fenomeen.

De metaverse is een virtuele gedeelde ruimte, die wordt gevormd door de combinatie van internet, augmented reality en virtual reality. Alle bestaande en gedeelde facetten van bestaande, gedeelde en 3D virtuele ruimtes komen samen in een allesomvattend virtueel universum. Eigenlijk is het dus een kopie van de echte wereld, maar dan digitaal. 

In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt uit wat de metaverse is en wat de belangrijkste metaverse crypto’s zijn.

Wat zijn recente ontwikkelingen in de metaverse?

Say what? Na de introducerende woorden van dit artikel heb je misschien nog geen enkel idee wat je je moet voorstellen bij dat hele metaverse. Daarom vertel ik je graag over enkele recente ontwikkelingen, zodat je het beter kunt plaatsen. 

Decentraland 

Decentraland lanceerde in 2020 het eerste decentrale VR-platform. Deze nieuwe wereld is gebouwd op de Ethereum blockchain (ETH) en kent een breed scala aan mogelijkheden. Je kunt er creëren, van challenges tot kunstwerken, en genieten van alle virtuele ervaringen. Heb je iets meer ervaring, dan zou je Decentraland kunnen gebruiken om social games en applicaties te ontwikkelen en lanceren. 

Op Decentraland Marketplace kun je land, vastgoed en wearables kopen en verkopen. De virtual world is opgedeeld in percelen, die je kunt kopen en combineren. Elk perceel heeft eigen coördinaten en aan ieder perceel is een LAND-token gekoppeld op de blockchain van Ethereum (ETH). We hebben het dan over de ERC-721-token, die niet vervangbaar is en dus ook wel een NFT genoemd kan worden. 

Je beweegt je op Decentraland in een virtuele wereld, waarbij je ook een bezoekje kunt brengen aan casino’s, musea of geniet van digitale kunst. Futuristisch en interessant toch? 

Fortnite 

Als gamer of niet-gamer heb je hier vast wel eens van gehoord, want Fortnite is een ontzettend populair spel. Dit gaming platform heeft inmiddels een eigen valuta (VBUX), een gigantische community en een miljoenpubliek. Het is voor vele mensen een plek om like minded people te ontmoeten, maar ook een soort van verlengstuk naar de hedendaagse maatschappij.

Travis Scott organiseerde in 2020 een 'other-wordly experience' door een concert te geven op Fortnite. Je kunt de show hieronder bekijken op Youtube.

Facebook

Mark Zuckerberg zou Mark Zuckerberg niet zijn als hij geen graantje wil meepikken van deze  digitale ontwikkelingen. Hij heeft kortgeleden (augustus 2021) bekend gemaakt dat Facebook zeker gaat inspelen op het hele Metaverse gebeuren. 

Met de lancering van Facebook Horizon is de eerste stap gezet. Op dit platform is er sprake van een virtuele werkomgeving, die toegankelijk is voor mensen met een Oculus Quest 2. Momenteel is het nog een beta-omgeving, waarbij de topman zelf al wat kleine aanmerkingen had. Tijdens hun overleg bewoog de mond niet mee met de spraak van Zuckerberg, waardoor hij de meeting moest verlaten en later terugkeerde. Alle begin is moeilijk, maar natuurlijk hopen we spoedig allemaal te genieten van de voordelen van deze nieuwe vorm van ‘op kantoor werken.’

“You can kind of think about it as an embodied internet that you’re inside of rather than just looking at,” zo vertelde Zuckerberg tijdens de call. 

Bron: Facebook.com

Bron: Facebook

Christian Louboutin

Met de introductie van LoubiFuture gooit topontwerper Louboutin hoge ogen. Door augmented en mixed reality te combineren introduceerden ze afgelopen zomer (juni 2021) de nieuwe voorjaarscollectie voor mannen. 

In onderstaand filmpje is te zien hoe zanger Julien Granel zich beweegt door Loubitown, terwijl er wolkenkrabbers, wildlife en een showroom passeren. Het geeft een kleurrijke, futuristische indruk, wat natuurlijk geheel aansluit bij deze moderne stap voor het grote brand. 

 

Wat zijn de kenmerken van de metaverse?

Het is nog deels speculeren, want de realisatie staat nog grotendeels in de kinderschoenen. Als we echter kijken naar het bekende artikel van Matthew Ball, dan kunnen we daar voorzichtig enkele conclusies uit trekken.

  • Het is oneindig. De virtuele wereld is niet op pauze te zetten, zoals een vergadering of een spel. Wat dat betreft kun je het vergelijken met je eigen dagelijks leven, want - jammer genoeg - kunnen we dat ook niet op pauze zetten;
  • Realtime en synchroon. Dit klinkt misschien wat gek, alsof je iets uit handen geeft, maar deze virtuele wereld loopt alsmaar door. Hierdoor gebeuren er gewoon dingen, dus ook die niet gepland zijn;
  • Een geheel nieuwe economie. In de metaverse kun je bouwen, ontwikkelen, groeien, kopen en verkopen. Het is een geheel nieuwe wereldeconomie, dus je kunt er ook winst maken of geld verliezen;
  • Iedereen doet mee. Je hebt er geen speciale toegangscode voor nodig en je hoeft er in de basis ook niet voor te betalen. Iedereen moet kunnen participeren in dit parallelle universum, op hetzelfde moment;
  • Interoperabiliteit. Zoals Ball aangeeft in zijn artikel is er maar één virtuele wereld: dé metaverse. Alle items, ervaringen en creaties zijn bruikbaar op elke plek. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een auto wordt ontworpen voor de website van Porsche, ook functioneel is op Rocket League en Roblox en zelfs uitgewisseld kan worden via Facebook;
  • Verbondenheid. Deze virtuele ervaring verbindt privaat met publiek en digitaal met fysieke werelden. Open en gesloten platformen krijgen hierdoor een oneindige verbondenheid, waardoor de virtuele wereld wordt opengebroken;
  • Contributors zijn onafhankelijk. Individuele ontwikkelaars, groepen of bedrijven: het kan allemaal in dit prachtige universum. 

Momenteel is het zo dat verschillende merken, of bedrijven, beweren dat ze het brein achter ‘een metaverse’ zijn, maar dit klopt dus niet. Er is geen sprake van twee, drie of meer metaverses. Nee, er is één virtuele wereld en daar zijn geen grenzen aan verbonden. 

Waarom nu? 

De term stamt dus al uit de jaren negentig, waarom is metaverse nu ineens een hot topic? Naast dat er veel denkkracht aan te pas komt, moeten ook de technische ontwikkelingen doorgaan. Vele developers die vertrouwen hebben in de metaverse van de toekomst, zijn hier al jaren bij betrokken en vinden dat nu de tijd is aangebroken om ervoor te gaan.

De kennis en kunde is er dus wel, maar nu moeten er upgrades plaatsvinden in de tools. Denk aan mobiele processoren, de infrastructuur van het internet, VR-headsets, game-systemen en uiteraard, crypto. 

“[A change like] this is always a multi-decade, iterative process … and yet, despite that fact, there is an unmistakable sense over the past few years that the foundational pieces are coming together in a way that feels very new and very different”, aldus Ball in zijn artikel. 

In onderstaande screenshot van Google Trends kun je goed zien dat de interesse in de metaverse nog nooit zo groot is geweest als vandaag de dag.

Bron: Google Trends

Bron: Google Trends

Welke bedrijven zetten in op de Metaverse?

Hierboven schreef ik al over enkele projecten, die momenteel in de spotlight staan. Het is duidelijk dat de technische wereld voorbereidingen treft om all in te gaan, maar wat vinden bedrijven nu eigenlijk van dit hele nieuwe universum?

Om te beginnen zijn natuurlijk de bekende giganten aan het ontwikkelen geslagen. Google, Microsoft, Samsung, Facebook en Sony zijn aan het puzzelen hoe ze experiential reality optimaal kunnen vormgeven. Silicon Valley staat bol van geroezemoes over deze ontwikkelingen. 

Metaverse bestaat uit diverse elementen die samenkomen, dus er zijn ook veel verschillende partijen geïnteresseerd. Gaming zal een belangrijke factor spelen, waardoor er bij partijen als Fortnite, Rocket League, Lego en Nintendo wel iets geprikkeld wordt. Daarnaast kun je ook denken aan Web XR (extended reality), social VR en boeken. Op Github kun je een interessante lijst vinden met projecten en betrokken partijen. 

Metaverse betrokken partijen

Bron: Twitter thread

Blockchaintechnologie als basis van de metaverse

Om te beginnen is het goed om te beseffen dat de metaverse van niemand is, want we maken het samen. Er is geen toezichthouder, controle of een overheid die de baas speelt, nee, het is decentraal (DAO). DAO’s zijn organisaties zonder centrale autoriteit, transparant en iedereen is gelijkwaardig, want er wordt bestuurd op basis van smart contracts. Hierboven had ik het al even over Decentraland, wat de eerste decentrale wereld is, die volledig opereert als DAO

Van de DAO stappen we geruisloos over op de blockchain; de technologie waar Decentraland ook op is gebouwd. Er zijn verschillende soorten blockchains, waarvan de meest bekende zijn: private blockchain, public blockchain en hybrid blockchain. De meeste deelnemers zitten op de public blockchain, waardoor dit ook het best werkende is. Het is transparant en openbaar, waardoor er ook achteraf niet met logs geknoeid kan worden. 

Van SSI naar ZKP

In een publieke metaverse kun je toch jouw identiteit beschermen, door te werken met Self-Sovereign Identity (SSI). Je kunt zelf jouw identiteit beheren, zonder bemoeienis van een overheidsorganisatie, door één account te hebben waarop jij enkel de noodzakelijke identificatiegegevens deelt. 

Ga je nog een stapje verder dan kom je uit bij de Zero-knowledge proofs (ZKP). Dit is een oplossing op basis van de blockchaintechnologie, waarmee je identiteitsgegevens kunt bewijzen zonder ze prijs te geven. In onderstaand filmpje zie je een uitleg, dus duik er vooral even dieper in!

 

Metaverse vs. Crypto

De belangrijkste bijdrage van blockchain aan de metaverse is dat je kunt handelen op veilige wijze. Er moet betaald worden en het liefst zo snel en veilig mogelijk, zonder al teveel gedoe. Door te werken met blockchain maak je het handelen in NFT’s mogelijk. In Decentraland gaan de perceel prijzen al richting de miljoen dollar, dus dan is het fijn als er passende betaalopties zijn voor vlekkeloos kopen en verkopen. 

Een groot voordeel van de metaverse zal straks zijn dat je niet allerlei losse accounts hoeft aan te maken of dat er weer een nieuwe valuta zal ontstaan. Crypto is dé digitale valuta, maar die heb je in soorten en maten. Doordat in de virtuele wereld 2.0 alles verbonden zal zijn met elkaar, is er geen gedoe met switchen tussen accounts en platformen, want alles is al één. Het economische systeem in de metaverse zul je grofweg kunnen splitsen in twee stromen: NFT’s en DeFi.

DeFi

DeFi is de afkorting van decentralized finance. Momenteel worden jouw financiële middelen bewaakt door banken, maar dit zal in de toekomst anders zijn, zo denken crypto-fanatiekelingen. Het is tijd om te decentraliseren en de financiën terug bij de mensen te brengen, door middel van de blockchaintechnologie. 

NFT’s

Wil je digitaal land, kunstwerken, video’s of afbeeldingen kopen, dan noemen we dit NFT’s: non-fungible tokens. Een NFT is een niet-vervangbaar eigendomscertificaat, waardoor je gegarandeerd eigenaar bent van een uniek object. 

Je kunt je voorstellen dat er met een miljarden publiek ontzettend veel data wordt vastgelegd en dat moet allemaal in goede banen worden geleid. Experts vinden veel nog onduidelijk, maar dat crypto een rol zal spelen in dit universum is een absolute zekerheid

Conclusie

De metaverse is momenteel een hot topic. Het heeft de interesse van veel mensen en de technische ontwikkelingen staan ook in de startblokken. Het is nu nog een concept, maar dat er een opvolger van het internet zal komen is zeer zeker. Een virtuele wereld, waarin je straks cross-platform activiteiten kunt ervaren en creëren. Het is essentieel dat het een open wereld is, waarbij transparantie, snelheid en veiligheid centraal staan. Crypto en blockchain zullen hier de basis van zijn. 

Note: ik noem in dit artikel het meermaals een virtuele realiteit of virtuele wereld, maar deze termen zijn eigenlijk al voorbehouden aan reeds bestaande projecten. Er is echter nog geen andere manier om dit concreet te omschrijven, maar dit zal ongetwijfeld nog veranderen. 

Ben je op zoek naar aanhangers van de metaverse of wil je graag sparren met anderen? In de Facebookgroep van AllesOverCrypto vind je alle antwoorden. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt.

Header image: Photo by Kaboompics.com from Pexels

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!