Ledger Nano X

Ledger Nano X - Handleiding en Review

De nieuwste hardware wallet van Ledger, de Ledger Nano X, is inmiddels alweer even te koop, hoog tijd dus voor een handleiding en een review! Wij leggen jou uit wat deze wallet kan, waarom de Nano X zo uniek is, hoe je hem kan gebruiken en waarom een hardware wallet zo belangrijk is.

 

Ledger Nano X kopen bij Cryptomaan

 

Inhoudsopgave

Inhoud van de doos

De Nano X wordt geleverd in een kleine witte doos met daaromheen een wrapper met informatie over de wallet. De doos is geseald in plastic zodat je zeker weet dat niemand er mee heeft lopen knoeien. Bij het openen van de doos kom je eerst een paar boekjes tegen met een handleiding, stickers en een aantal blaadjes om de herstelzin op te schrijven. Achter de boekjes vind je de Ledger, en daaronder zitten een USB-C kabel en sleutelhanger om de wallet aan bijvoorbeeld een sleutelbos te bevestigen.

Uiterlijk en specificaties

De Ledger Nano X ziet er uit als een grote USB stick met een stalen beschermkap die om de wallet heen draait. Als je hem openklapt zie je een groot zwart glanzend geheel met een knop erop, en aan de zijkant een USB-C poort. In het draaiende gedeelte van de beschermkap zit nog een tweede knop om de wallet te bedienen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een OLED scherm valt het scherm niet op als het apparaat uitstaat. Hierdoor heeft hij een luxere uitstraling dan de Ledger Nano S.

Als je de Ledger aanzet door op beide knoppen te drukken ziet het scherm er erg strak uit. Verwacht geen spectaculaire resolutie, maar het is mooi genoeg om de interface duidelijk weer te geven. Wat wel een nadeel is, is dat het scherm snel kleine krasjes krijgt, ook de stalen bescherming zorg hiervoor. Hierdoor zitten er binnen de kortste keren hele fijne krasjes op de wallet die gelukkig niet opvallen tijdens het gebruik. Dit kan mogelijk alleen wel na langdurig gebruik een verminderde afleesbaarheid opleveren.

Specificaties

Afmetingen 72mm x 18,6mm x 11,75mm
Gewicht 34 gram
Accu 100mAh
Connectiviteit USB Type-C, Bluetooth
Certificatieniveau CC EAL5+
Microcontrollers ST33J2M0 (secure) + STM32WB55

Verschillen met de Ledger Nano S

Op het eerste gezicht lijkt de Ledger Nano X precies op zijn voorloper: de Nano S. Er zijn echter een aantal verschillen die de Nano X tot een luxere variant maken. Het eerste verschil wat opvalt, is het OLED scherm. Deze kan een stuk meer informatie bevatten, waardoor het nu bijvoorbeeld mogelijk is om complete adressen in een keer op het scherm te zien, wat bij de Nano S niet mogelijk was. Ook de verbindingen zijn anders.

De Nano X beschikt over een USB-C aansluiting en de mogelijkheid om met Bluetooth te verbinden. Hierdoor kan je vanaf je smartphone verbinding maken met de Ledger Live applicatie, en gemakkelijk onderweg je cryptocurrency's beheren. Hiervoor is ook een accu aanwezig zodat er geen kabel meer nodig is. De Nano X bevat ook meer opslagcapaciteit, waardoor de wallet nu tot wel 100 applicaties tegelijk kan opslaan. Hierdoor kun je dus veel meer verschillende munten op je wallet bewaren.

Door al deze verbeteringen is de prijs ook hoger dan bij de Nano S: op het moment van schrijven is deze 2 keer zo duur als zijn voorloper (€120 tegenover €60). Of deze meerprijs het waard is hangt er dus vanaf of je bovenstaande functionaliteit wilt gebruiken.

Eerste keer gebruiken

Als je de Ledger voor het eerst gaat gebruiken zul je eerst de software van Ledger moeten installeren: Ledger Live. Je kan deze op een computer installeren, maar er zijn ook apps voor iOS en Android beschikbaar.
Als je deze software hebt geïnstalleerd kan je het volgende stappenplan volgen:

 1. Start de Ledger Live applicatie en druk op "Get started". Kies vervolgens de Ledger Nano X uit de lijst.
 2. Indien je een nieuwe Nano X gaat instellen druk je op "Initialize as new device"
 3. Vervolgens helpt de app je met de juiste stappen op je wallet. Zet de wallet aan door de zwarte knop 3 seconden in te drukken.
 4. Navigeer met behulp van de knoppen door het menu, en druk beide knoppen tegelijk in bij de optie "Set up as new device"
 5. Kies een PIN code van 4 tot 8 tekens. Je kan met de knoppen de nummers aanpassen en bevestigen door ze tegelijk in te drukken. Sluit de code af met ✓.
 6. Schrijf de recovery phrase op een van de papiertjes die je hebt gekregen bij je Nano X. Dit is de herstelzin om jouw cryptocurrency's terug te kunnen halen in het geval van verlies of diefstal. Het is erg belangrijk om deze zin goed en veilig te bewaren! Deze zin kan je later niet meer terug zien.
 7. Bevestig vervolgens je herstelzin door de woorden te kiezen die je net hebt opgeschreven.
 8. Neem vervolgens de security checklist op de app door.
 9. Verbind nu je wallet met het apparaat waar Ledger Live op staat. Dit kan je doen met de USB-kabel of als je de app op een telefoon gebruikt door middel van Bluetooth.
 10. Bevestig de pincode op beide apparaten en sta Ledger Manager toe op de Nano X. Er wordt meteen een "genuine check" gedaan, waarbij gecontroleerd wordt of de wallet door niemand is aangepast.
 11. Stel eventueel een wachtwoord in om Ledger Live te beveiligen.
 12. Je Ledger Nano X is nu klaar voor gebruik! Bekijk eventueel onderstaande video als je sommige stappen niet helemaal begrijpt.

 

Om cryptocurrency's op je wallet te kunnen zetten, moeten ze ondersteund worden door de Ledger Nano X. Op deze pagina kan je zien of een munt ondersteund wordt. Daar zie je ook of de munt wordt ondersteund door Ledger Live. Hieronder volgen de stappen om munten over te zetten met behulp van Ledger Live of de specifieke wallet van een munt.

Coins overmaken met Ledger Live

Indien de munt die je op je Ledger Nano X wilt zetten, wordt ondersteund door Ledger Live kan je dit met de volgende stappen doen:

 1. Open Ledger Live en ga naar "Manager".
 2. Installeer de desbetreffende app van de munt. Mogelijk heb je hier ook andere apps voor nodig, daar zal je dan een melding van krijgen.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live Manager
 3. Ga vervolgens naar Accounts en druk op "Add Account".

 4. Selecteer je munt en ga naar de volgende stap.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Account toevoegen 1
 5. Verbind je wallet en start de juiste app op de wallet.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Account toevoegen 2
 6. Selecteer het account van de wallet dat je wilt toevoegen (en geef het eventueel een andere naam).
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Account toevoegen 3
 7. Het account is toegevoegd!

Vervolgens kunnen we cryptocurrency's gaan opnemen en versturen. Om ze op je wallet te zetten kan je de volgende stappen uitvoeren:

 1. Klik in Ledger Live op "Receive" en kies het juiste account.
 2. Verbind je wallet en start de juiste app op de wallet.
 3. Druk in de volgende stap op "Continue" om je adres op je Ledger te verifiëren.
 4. Controleer of het adres in Ledger Live overeenkomt met die op je Ledger Nano X. Druk op "Approve" op je wallet om het adres te bevestigen.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Ontvangen 1
 5. Vervolgens kan je dit adres uit Ledger Live kopiëren en gebruiken om munten van bijvoorbeeld een exchange over te maken naar het adres.
 6. Als de transactie bevestigd is door het netwerk zal deze automatisch in Ledger Live verschijnen!

Wil je munten versturen vanaf je wallet? Gebruik dan deze stappen:

 1. Klik in Ledger Live op "Send" en kies het juiste account.
 2. Vul bij "Recipient address" het adres in waar je munten naar toe moeten. Controleer deze goed!
 3. Vul vervolgens het gewenste bedrag in, en kies hoe snel je de transactie wilt uitvoeren (en welke transactievergoeding je dus betaalt). De transactievergoeding komt boven op het bedrag dat je wilt verzenden, dus zorg dat je genoeg op je wallet hebt staan!
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Verzenden 1
 4. Verbind je wallet en start de juiste app op de wallet.
 5. Controleer het bedrag, adres en de transactievergoeding op je Ledger Nano X en druk op "Accept and send" om de transactie te bevestigen.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live - Verzenden 2
 6. Je transactie is succesvol uitgevoerd!

Overige coins overmaken

Als je een munt op je Ledger Nano X wilt zetten die niet ondersteund wordt door Ledger Live kan je de volgende stappen gebruiken. Deze stappen verschillen per cryptocurrency, in dit voorbeeld gebruiken we Nano. Op deze pagina kan je een overzicht vinden van welke munten door de Ledger Nano X worden ondersteund, en welke wallet daarvoor nodig is. Als je op het vraagteken naast de munt klikt krijg je een handleiding van die specifieke munt.

 1. Open Ledger Live en ga naar "Manager".
 2. Installeer de desbetreffende app van de munt. Mogelijk heb je hier ook andere apps voor nodig, daar zal je dan een melding van krijgen.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  Ledger Live Manager
 3. Omdat we Nano gebruiken, gaan we naar de Nano wallet NanoVault. Kijk op deze pagina welke wallet voor jouw munt geschikt is.
 4. Je kan NanoVault via Chrome/Opera gebruiken of de desktop wallet installeren. Klik vervolgens op "Import an existing wallet" en selecteer "Ledger Nano S" (deze is ook geschikt voor de Nano X). Als je wallet correct is aangesloten zie je een groene melding verschijnen, en kan je op "Import from ledger" drukken.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  NanoVault Ledger Nano X
 5. Ga naar "Accounts" en klik op het adres wat daar staat. Vervolgens kun je dit adres kopiëren en invullen op bijvoorbeeld een exchange om je munten naar dit adres over te maken.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  NanoVault Adres
 6. Als de transactie binnenkomt bij NanoVault wordt er gevraagd om de transactie te bevestigen. Controleer de transactie op je Nano X en bevestig hem om je munten te ontvangen. Het bedrag zal direct zichtbaar zijn in NanoVault!
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  NanoVault ontvangen

Wil je vervolgens munten versturen? Volg dan de volgende stappen. We gebruiken weer Nano als voorbeeld.

 1. Klik in NanoVault op "Send" en selecteer het juiste acount.
 2. Vul bij "To Account" het adres in waar je de cryptocurrency naar toe wilt verzenden. Controleer deze goed!
 3. Vul bij "Amount" de hoeveelheid in die je wilt versturen. Druk vervolgens op "Send Nano".
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  NanoVault verzenden
 4. Verbind je wallet en start de juiste app op de wallet. Druk vervolgens op "Confirm and send" in NanoVault.
   
  Klik voor een voorbeeld
  Image
  NanoVault verzenden bevestigen
 5. Controleer de transactiegegevens op je Ledger Nano X en druk op "Accept and send" om de transactie te bevestigen.
 6. Je heb je munten succesvol verzonden!

Wat als je je pincode/herstel zin/wallet kwijtraakt?

Ben je je pincode vergeten?

In dat geval kan je je hardware wallet resetten. Dit doe je door 3 keer een foute pincode in te voeren. Vervolgens krijg je een aantal opties, waarbij je kiest voor "Restore configuration". Je kan een nieuwe pincode instellen en vervolgens je wallet herstellen met de herstel zin die je hebt opgeschreven bij het instellen van je Ledger Nano X.

Ben je je herstel zin kwijtgeraakt?

De herstel zin is ontzettend belangrijk om goed en veilig te bewaren. Iedereen met deze zin kan in principe toegang krijgen tot de munten op jouw wallet. Als je deze toch bent kwijtgeraakt is het belangrijk om je Ledger Nano X zo snel mogelijk leeg te halen. Haal alle munten van je wallet af en zet ze op een tijdelijke (software) wallet. Vervolgens kan je de Ledger opnieuw instellen door de pincode 3 keer fout in te vullen. Volg dan deze stappen uit het begin van de review.

Ben je je wallet verloren?

Dan kan je met behulp van de herstel zin je wallet herstellen op een nieuwe Ledger Nano X (of S). Kies bij het instellen van de nieuwe wallet voor "Restore configuration". Eventueel kan je je herstel zin ook gebruiken in een software wallet die dezelfde standaarden als de Ledger Nano X ondersteund.

Tips voor je Ledger Nano X

 1. Bewaar je wallet en de bijbehorende herstel zin in een brandwerende kluis.
 2. Schrijf je herstel zin op een ander papiertje en bewaar deze op een andere veilige plek. Zorg dat het voor anderen niet duidelijk is dat dit de herstel zin is van jouw wallet, je wilt namelijk niet dat anderen deze gebruiken!
 3. Bewaar je pincode en herstel zin nooit op een computer of online! Hackers zouden bij deze gegevens kunnen komen en toegang kunnen krijgen tot jouw wallet!
 4. Zorg voor een duidelijke handleiding voor een vertrouwenspersoon die jouw wallet kan overnemen in het geval dat je komt te overlijden. Op die manier gaan jouw cryptomunten niet verloren.
 5. Je kan meerdere accounts met verschillende herstel zinnen op je Ledger Nano X zetten. Op deze manier kan je bijvoorbeeld een 2e wallet met een klein aantal munten erop zetten. Als iemand je dwingt om de pincode te geven kan je vervolgens die pincode geven, en blijven de rest van je cryptocurrency's veilig.

Waar koop ik de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X is te koop bij Cryptomaan. Dit is een Nederlandse aanbieder en een officiële reseller van het bedrijf Ledger. Ze hebben een uitstekende klantenservice en zijn dé partij als het gaat om hardware wallets. Via onderstaande button kan je de website van Cryptomaan bezoeken.

Ledger Nano X kopen bij Cryptomaan
 
Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.