waarvoor kun je crypto gebruiken

7 dagelijkse use cases voor cryptocurrencies

Beleg je in cryptocurrencies? Dan weet je misschien niet dat crypto voor nog veel maar zaken gebruikt kan worden. Cryptocurrencies draaien op de blockchain, wat een vrij nieuwe technologie is. Deze technologie biedt ontzettend veel kansen en mogelijkheden. Het netwerk van de blockchain is decentraal en kan peer-to-peer transacties verwerken. Dit betekent dat we geen tussenpersonen nodig hebben. Dat scheelt niet alleen kosten, maar zorgt er ook voor dat we meer in controle zijn. We leggen de macht namelijk niet bij één persoon, bedrijf of organisatie neer.

Je kunt jezelf misschien wel voorstellen dat er ontzettend veel use cases voor crypto te bedenken zijn. De technologie die achter munten en tokens schuilgaat kunnen we voor heel veel zaken inzetten. Laten we daarom eens gaan kijken naar de 7 manieren waarop we crypto in het dagelijkse leven kunnen gebruiken.

Bekijk snel

Wat zijn de voordelen van crypto?

Cryptocurrencies worden al jaren verhandeld, en voornamelijk als investering gebruikt. Vaak is men niet bewust van de voordelen die crypto daadwerkelijk heeft. Laten we daarom eerst eens gaan kijken naar welke voordelen crypto heeft waardoor het dus ook veel verschillende use cases heeft. Hieronder even een opsomming:

  • Veilig - Omdat cryptocurrencies op de blockchain draaien, zijn het veilige valuta's. Een transactie kan bijvoorbeeld nooit teruggedraaid worden en doordat het netwerk uit een groot aantal computers bestaat is het vrijwel onmogelijk om een hack uit te voeren.
  • Privacy - Om gebruik te maken van de blockchain, en dus crypto te kunnen versturen, hoef je jouw persoonsgegevens nergens te registeren. De privacy van gebruikers wordt dus gewaarborgd (zolang je niet van een derde partij gebruik maakt).
  • Door iedereen te gebruiken - Iedereen kan cryptocurrencies gebruiken. Het is onmogelijk om iemand buiten te sluiten.
  • Grenzeloos - De blockchain werkt wereldwijd en kent geen grenzen. Jij kunt dus zonder problemen een munt of token naar iemand sturen die zich aan de andere kant van de wereld bevindt.
  • Snel - Het versturen van een transactie, naar wie of waar dit ook is, duurt vaak maar enkele seconden of minuten (afhankelijk van de blockchain). Cryptocurrencies zijn dus ontzettend snel.
  • Goedkoop - Afhankelijk van de blockchain kost het uitvoeren van een transactie vaak maar enkele centen tot enkele euro's.
  • Transparant - Iedereen kan zien welke transacties zijn uitgevoerd, waar deze vandaan komen, waar ze naartoe gaan en om hoeveel munten het gaat. Op hetzelfde moment komt de privacy van de gebruiker niet in het geding.
  • Divers - Er zijn veel verschillende cryptocurrencies die allemaal een ander doel hebben. Je kunt dus zelf kiezen welke cryptocurrency je wilt gebruiken. Zo draag je bij aan het doel dat de cryptomunt wil bereiken.
  • Volatiel - Omdat cryptocurrencies een volatiel beleggingsproduct zijn, kun je geld verdienen door ze te verhandelen. Op hetzelfde moment is het beleggen in cryptocurrencies hierdoor ook erg risicovol.

Use cases van cryptocurrency

Hieronder zie je hoe we cryptocurrency in ons dagelijks leven kunnen gebruiken. We hebben het beperkt tot 7 use cases, maar er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop we crypto kunnen inzetten.

1. Investering

Je kunt in crypto beleggen. Het is namelijk een valuta die je kunt kopen en verkopen. Omdat deze valuta volatiel is, en de prijs dus erg fluctueert, kun je geld verdienen door in crypto te handelen. We noemen dit ook wel crypto trading. Succesvolle cryptohandelaren kopen een cryptocurrency voor een lage prijs, en verkopen deze vervolgens voor een hogere prijs. Zo wordt er een winst gerealiseerd op de transactie.

Er zijn verschillende cryptocurrencies waar je in kunt beleggen. Bitcoin (BTC) is de bekendste en grootste, maar daarnaast zijn er nog veel verschillende altcoins. Hiertoe behoren onder andere Ethereum (ETH), Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polkadot (DOT). We moeten ook opmerken dat een belegging in crypto niet altijd goed afloopt. Ondanks dat het internet vol met succesverhalen staat, zijn er veel crypto traders die juist geld verliezen. Doe zelf altijd goed onderzoek voordat je een investering doet.

2. Stablecoins als betaalmethode

Veel cryptocurrencies willen als betaalmiddel gebruikt worden, maar zijn hier eigenlijk te volatiel voor. Wanneer je geld verstuurt of ontvangt, wil je er vanuit kunnen gaan dat de waarde van het betaalmiddel de volgende dag vrijwel gelijk is. De waarde van de euro schommelt natuurlijk ook, maar niet zo erg als bij veel cryptocurrencies het geval is. Wil je crypto gebruiken als betaalmiddel? Dan kun je stablecoins gebruiken. Dit zijn cryptocurrencies die altijd een constante waarde hebben, gekoppeld aan een fiat valuta. Eén stablecoin is dan bijvoorbeeld één euro of één dollar waard.

Door de aanwezigheid van stablecoins kunnen we crypto dagelijks als betaalmiddel gebruiken. De verzender en ontvanger van het geld weet dat de waarde van de cryptocurrency de volgende dag, week of jaar hetzelfde is. Het lijkt hierdoor dus alsof de stablecoin een veilig betaalmiddel is. Dat is echter afhankelijk van de soort stablecoin. Iedere stablecoin werkt op een andere manier. Vaak wordt de waarde ook altijd op een iets andere manier gedekt. Zo ging het in het begin van 2022 bij de TerraUSD mis, toen de waarde (die is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar) losschoot. De waarde stortte in en beleggers zagen hun vermogen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

3. Transparantie tegen corruptie en voor goede doelen

De blockchain is een transparante technologie en iedereen kan zien welke transacties op de blockchain zijn uitgevoerd. Dit maakt crypto een ideaal middel tegen corrupte politici en overheden of goede doelen. Een wallet adres is niet direct gekoppeld aan een persoon of organisatie, tenzij deze partij dat kenbaar maakt. Een overheid kan dus een publiekelijk bekend wallet adres hebben waar alle inkomsten (zoals belasting) worden ontvangen. Burgers kunnen dan precies zien waar de overheid het geld aan uitgeeft. Hetzelfde geldt voor corrupte politici, die veel meer bezittingen hebben dan je met de officiële inkomsten zou kunnen hebben. Veel landen zouden baat hebben bij het gebruik van crypto binnen overheden.

Maar ook binnen Nederland zou het op deze manier gebruikt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan goede doelen die willen aantonen dat donaties op de juiste manier besteed worden. In het verleden is verschillende keren gebleken dat de eigenaar of bestuurder van een goed doel een groot deel van de donaties aan zichzelf uitkeert. Normaal gesproken is het lastig om als burger te controleren waar goede doelen hun geld aan uitgeven. Wanneer dit middels crypto gebeurt, is dat een stuk makkelijker te controleren.

Wil je meer weten over hoe we blockchain kunnen gebruiken om corruptie de wereld uit te helpen? Dan kun je onderstaande video bekijken.

4. Vermogen sparen

Crypto kan gebruikt worden om je vermogen in te bewaren. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar we kunnen ons vermogen dus in verschillende producten 'bewaren'. Zo kun je het op een bankrekening zetten, en bewaar je het in de vorm van euro's. Maar het is ook mogelijk om met deze euro's goud te kopen. Je bewaart hetzelfde vermogen dan in de vorm van goud. Zo kun je jouw vermogen in vrijwel alle producten bewaren. Het is belangrijk dat de waarde van het product niet (te veel) daalt. Zo worden euro's door inflatie steeds minder waard, maar hetzelfde kan over crypto gezegd worden. Er zijn namelijk cryptocurrencies die minder geld waard worden en waarvan niet duidelijk is of de waarde nog ooit gaat stijgen. We kunnen ons vermogen bewaren in crypto, maar het is belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. 

Het voordeel is dat je jouw vermogen ook daadwerkelijk bezit. Bewaar je jouw vermogen op een bankrekening, is de bank degene die in controle is over jouw geld. Je moet de bank dus volledig kunnen vertrouwen. Bij crypto ben jij volledig in controle over je cryptocurrencies, zolang je een self-custodial wallet gebruikt (zoals een hardware wallet). Op deze wallet worden de public en private keys bewaard, waarmee je toegang tot je crypto's hebt.

5. Financieel systeem zonder tussenpersoon

Met crypto hebben we geen tussenpersonen meer nodig, want alles draait decentraal op de blockchain. Producten en diensten die eerst nog centraal draaien en door een groot bedrijf beheerd werden, zijn nu direct te gebruiken. Zonder dat je te maken hebt met een grote tussenpartij die een flinke kost vraagt. We noemen dit DeFi, wat staat voor Decentralized Finance. Ontwikkelaars zijn de afgelopen jaren druk bezig geweest om dApps (decentrale applicaties) op de blockchain te ontwikkelen. Dat doen ze middels smart contracts. Dit zijn contracten die automatisch een stuk code kunnen uitvoeren, waardoor er geen controle van een derde partij nodig is. Dit geeft de gebruikers een stuk meer macht en zorgt ervoor dat ze minder geld kwijt zijn voor het gebruik van de diensten of producten.

6. Andere waarde opslaan (NFT)

NFT's, wat staat voor non-fungible tokens, zijn tokens waar we data in kunnen bewaren. Hierdoor is iedere NFT uniek en onderscheidend. Zo kunnen we ook eigendomsrechten van bijvoorbeeld producten, kunstobjecten of vastgoed in een NFT opslaan. In combinatie met smart contracts is het niet meer nodig om een notaris in te schakelen wanneer je jouw huis wilt verkopen. Of kunnen we gewoon een concertkaartje als NFT opslaan en doorverkopen. Het voordeel? We weten zeker dat het echt is, want de blockchain is transparant. Je kunt dus precies zien waar dat concertkaartje vandaan komt. Daarnaast ben je ook nog eens volledig in controle over je NFT's, want de keys kun je op je eigen wallet bewaren. Dit maakt dat je op verschillende vlakken geen middle-man nodig hebt.

Het is belangrijk om het verschil tussen normale tokens en non-fungible tokens te kennen. In onderstaande video leggen we het aan je uit.

7. Verzekeringen

Volgens een aantal crypto-experts zullen we in de toekomst steeds vaker decentrale verzekeringen tegenkomen. Wil je een verzekering afsluiten? Dan vul je een vragenlijst in, waarna een medewerker een premie zal vaststellen. Heb je schade? Dan neem je contact op met jouw verzekeringsmaatschappij. Een medewerker zal de schade beoordelen en mogelijkerwijs een bedrag uitkeren. Dan kan allemaal decentraal uitgevoerd worden.

Een smart contract zou vrij makkelijk jouw verzekeringsgeschiedenis kunnen uitlezen. En natuurlijk meer over jou te weten komen. Op basis daarvan kan snel een premie opgesteld worden. Wanneer je schade hebt, kan dat ook via een smart contract afgehandeld worden. Zo'n smart contract kan oracles gebruiken om externe gegevens op te vragen. Denk aan het weer, de kaarten, cijfers, politierapporten, gemiddelden, etc. Dit zijn allemaal gegevens die kunnen bepalen of iemand aansprakelijk is. En indien dat zo is, dan kan ook snel bepaald worden hoeveel geld iemand uitgekeerd moet krijgen. Op het internet is immers genoeg informatie te vinden over de aankoopwaarde en dagwaarde van producten.

Conclusie

We kunnen crypto dus op verschillende manieren in ons dagelijkse leven gebruiken. De kenmerken van crypto (decentraal, transparant en veilig) maakt dat het veel meer dan slechts een beleggingsmiddel is. We kunnen natuurlijk geld verdienen door in crypto te investeren, maar het ook als betaalmiddel gebruiken. Daar zijn stablecoins ideaal voor, want de waarde is altijd gelijk. We kunnen er ons vermogen in bewaren of er een andere waarde in opslaan, zoals bij NFT's. Het werkt als middel tegen corrupte overheden en verkeerde uitgaven van goede doelen. We zien zelfs compleet nieuwe financiële systemen zonder tussenpersonen ontstaan, zoals DeFi. Genoeg crypto use cases te bedenken dus. En misschien dat dit aantal in de toekomst juist alleen maar groter wordt.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over crypto onderwerpen? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten over dit artikel is.

Headerfoto door tdhster


Wij vieren heel december feest! Vier jij met ons mee?

Open elke dag je adventskalender en claim je gratis prijs!

Ontdek je prijs!

 

December Feestmaand!

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.