Cryptomunten
12/12/17

Cardano (ADA): blockchain door academici

Cardano (ADA): blockchain door academici
Cardano
ada

Snel €10 verdienen?

 1. Klik op de knop
 2. Maak een account aan
 3. Stort 10 euro

Je ontvangt direct €10 extra!

Start direct bij Bitvavo!

Met Cardano lijkt er wederom een nieuwe speler op de markt te zijn gekomen die zich voorstelt als dé uitdager van Ethereum en Bitcoin. Cardano is in no-time de top 10 van cryptocurrency's binnengedrongen en heeft daarmee grote munten als NEM en NEO achter zich gelaten. Waar komt deze munt ineens vandaan en is de hype terecht?

Wat is Cardano?

Cardano is naar eigen zeggen de eerste cryptomunt die gebaseerd is op bewezen wiskundige theorieën. De cryptovaluta is gemaakt aan de hand van wiskundig academisch onderzoek dat door veel verschillende academici is getoetst. De universiteiten van Athene, Edinburgh en Connecticut hebben hieraan meegewerkt.

De naam Cardano komt van de wiskundige Gerolamo Cardano. Deze man was tijdens de Renaissance een van de meest invloedrijke wiskundigen in leven en heeft veel revolutionaire wiskundige theorieën de wereld ingebracht.

Cardano is naar eigen zeggen de eerste cryptomunt die gebaseerd is op bewezen wiskundige theorieën. De cryptovaluta is gebouwd op aan de hand van wiskundig academisch onderzoek dat door veel verschillende academici is getoetst. De universiteiten van Athene, Edinburgh en Connecticut hebben hieraan meegewerkt. De naam Cardano komt van de wiskundige Gerolamo Cardano. Deze man was tijdens de Renaissance een van de meest invloedrijke wiskundigen in leven en heeft veel revolutionaire wiskundige theorieën de wereld ingebracht.

Bewezen technologie

Maar wat maakt deze cryptovaluta speciaal en welke problemen lost het op? Een van de grootste problemen die Charles Hoskinson, niemand minder dan de voormalig CEO en founder van Ethereum, in de cryptowereld zag gebeuren, was het feit dat cryptostartups veel te haastig waren met het uitbrengen van hun whitepaper.

Ze wilden zo snel mogelijk veel geld ophalen om vervolgens erachter te komen dat een groot deel van de beloftes onmogelijk waren om na te komen. Dit probleem bestond al twee jaar voor de grote ICO-hype van 2017 en is sindsdien alleen maar groter geworden.

Hoskinson wil dit met Cardano voorkomen en legt de basis van de cryptovaluta op de volgende manier uit:

“Laten we dingen doen alsof we echte academici zijn. Laten we eens goede whitepapers gaan schrijven met domeinexperts, laten we de teksten eens collegiaal toetsen, laten we eens belangrijke discussies met elkaar aangaan. Hoe kunnen we goede ingenieurs zijn die zich bezighouden met code die volledig veilig moet zijn en op hetzelfde moment goede onderzoekers zijn die dingen doen zoals academici dit al heel lang doen? De balans hiertussen is de basis van het Cardano project.”

Formal Verification

Het grote verschil tussen Cardano en andere cryptocurrency's is dat slimme contracten worden verwerkt op basis van “formal verification”. Op dit moment worden in de cryptowereld slimme contracten informeel geschreven, de wereld in gegooid en op deze manier getest of het werkt of niet. Formal verification werkt anders.

Het werkt op dezelfde manier en met dezelfde zekerheid als wiskundigen hun wiskundige theorieën kunnen testen – om aan te geven hoe belangrijk deze vorm van testen is: dankzij wiskundige theorieën weten we al veel meer van de wereld dan we met het oog kunnen zien.

Toen we bijvoorbeeld nog lang niet de ruimte in konden, konden we al met grote zekerheid meten dat de aarde rond was, hoe groot de aarde precies was en hoe ver de maan van onze planeet stond, allemaal op basis van wiskunde.

Cardano’s zelfontwikkelde concensus algortime: Ouroboros

Cardano heeft veiligheid erg hoog in het vaandel zitten en wil het meest veilige cryptoplatform zijn dat er bestaat. Om deze reden maken ze gebruik van de programmeertaal Haskell, wat een van de meest veilige programmeertalen is op dit moment.

Daarnaast hebben ze Ouroboros ontwikkeld. Dit is een Proof-of-Stake (PoS) consensus algoritme. Proof of stake houdt in dat de cryptomunten niet gemined hoeven te worden, zoals bij Bitcoin , maar dat het vasthouden van ADA, de token van Cardano, in je wallet (staken) ervoor zorgt dat je meer Cardano genereert.

Veel andere cryptomunten, zoals NEO, DASH en Stratis, maken ook gebruik van PoS, maar dit brengt wel veiligheidsproblemen met zich mee. Ouroboros heeft al deze veiligheidsproblemen volledig opgelost en dit kunnen ze zelfs wiskundig bewijzen. Mocht je de exacte details hierachter willen weten, dan kan je hun whitepaper hier lezen.

Het Team achter Cardano

Het team achter Cardano is erg indrukwekkend. Zoals je hiervoor al gelezen hebt is Charles Hoskinson, de voormalig CEO en vroege oprichter van Ethereum , de CEO.

Hij heeft onder andere Jeremy Wood (oud operation manager bij Ethereum) meegenomen. Samen zijn zij het ingenieursbureau IOHK begonnen om blockchains te bouwen voor academische instituties, overheden en bedrijven. Nu focust IOHK zich op het verder ontwikkelen van Cardano.

Het Team achter Cardano Het team achter Cardano is erg indrukwekkend. Zoals je hiervoor al gelezen hebt is Charles Hoskinson, de voormalig CEO en vroege oprichter van Ethereum, de CEO. Hij heeft onder andere Jeremy Wood (oud operation manager bij Ethereum) meegenomen. Samen zijn zij het ingenieursbureau IOHK begonnen om blockchains te bouwen voor academische instituties, overheden en bedrijven. Nu focust IOHK zich op het verder ontwikkelen van Cardano.

Daarnaast bestaat het team uit de Cardano Foundation en het bedrijf Emurgo. Cardano Foundation is een Zwitserse non-profit organisatie. Zij zijn binnen de crypto startup verantwoordelijk voor samenwerkingen met regeringen en het aangaan van strategische vennootschappen met grote bedrijven.

Emurgo is gespecialiseerd in het implementeren van blockchains bij bedrijven en zal zich dan ook voornamelijk bezighouden met het implementeren van de Cardano-blockchain bij bedrijven die hier interesse in hebben.
Bovendien werkt het team nauw samen met de Universiteit van Edinburgh, de Universiteit van Athene en de Universiteit van Connecticut. 

Cardano’s grootste voordelen

Veiligheid

Zoals hierboven aangegeven ligt de focus van het team sterk op de veiligheid van het netwerk. Deze veiligheid is door veel verschillende onderzoekers, professoren en andere academici getest en bewezen.

Schaalbaarheid

Cardano maakt net als bijvoorbeeld Stratis gebruik van “side chains”. Dit zijn blockchains die naast de hoofdchain van Cardano kunnen bestaan (en waar dus andere functies op geprogrammeerd kunnen worden), maar wel de veiligheid genieten van de hoofdchain.

Daarnaast heeft het team aangegeven dat ze de komende maanden vooral zullen focussen op het zo groot mogelijk maken van de schaalbaarheid. Op dit moment kan het netwerk 15 transacties per seconde uitvoeren en met de huidige ontwikkelingen is het straks mogelijk er 256 per seconde te doen.   

Aanpasbaarheid

Cardano is zo ingericht dat het erg gemakkelijk is om de cryptomunt aan te passen, wat een groot voordeel is in deze snel veranderende wereld. Bij Bitcoin is te zien dat het aardig wat problemen op kan leveren als er twee jaar (!) over wordt gedaan om een groot probleem op te lossen.

Er hoeven bij Cardano geen hard forks (afsplitsingen) plaats te vinden om de cryptomunt te verbeteren, maar er kan gebruik worden gemaakt van soft forks.

Hoe zet je Cardano op je hardware wallet?

De cryptomunt van Cardano, ADA, kan je op een hardware wallet zoals de Ledger Nano X en de Trezor T Wallet bewaren. Om dit te doen volg je de onderstaande stappen. In deze stappen gebruik ik de Ledger Nano X.

 1. Download Ledger Live
 2. Open de Manager in Ledger Live
 3. Maak verbinding met je Ledger Nano
 4. Zoek in de "App Catalog" naar Cardano
 5. Klik op "Install" om de applicatie op je hardware wallet te installeren
 6. Ga naar AdaLite.com en klik op "Continue to AdaLite"
 7. Klik dan op "Hardware Wallet" en maak verbinding met je hardware wallet
  hardware wallet bij adalite
 8. Kies de hardware wallet die je wilt gebruiken
  Image
  hardware wallet uitkiezen om in te loggen bij adalite
 9. Het scherm begint te laden en hij zal vragen om via je hardware wallet het te exporteren. Bevestig dit verzoek op je hardware wallet. Je bevestigt dit tweemaal.
  Opmerking: blijft het scherm op laden staan? Ontkoppel dan je hardware wallet en probeer het opnieuw.
 10. Nu zal je in je wallet zitten en het balans ervan te zien krijgen. Momenteel is dit natuurlijk 0 en hier willen we verandering in brengen. We gaan nu ADA overmaken naar je hardware wallet.
 11. Om dit te doen is het noodzakelijk om je Deposit Address te kopiëren. Dit kan je zien als jouw IBAN-nummer van je Cardano Wallet. Klik op "Sending"
  Image
  Op sending klikken bij adalite
 12. Scroll naar beneden en je zal aan de rechterkant je Deposit Address zien. Het zijn er meerdere. Kopieer de eerste ervan.
  Deposit address op Adalite
 13. Ga nu naar de exchange waar je ADA hebt staan. Klik op Withdrawal (opnemen), plak het Deposit Address dat je zojuist hebt gekopieerd en maak de munten over. Ik zal laten zien hoe dit vanaf Bitvavo werkt.
 14. Zoek Cardano op bij Bitvavo en klik erop
  Cardano zoeken bij Bitvavo
 15. Druk vervolgens op "Opnemen" zoals te zien is op deze afbeelding
  Cardano opnemen bij Bitvavo
 16. Plak het Deposit Address dat je hiervoor hebt gekopieerd, vink "Eigen Wallet" aan en klik op doorgaan.
  Deposit address plakken op Bitvavo bij cardano
 17. Vul het aantal ADA in dat je wilt overmaken en klik op "Doorgaan". Je zal een klein beetje transactiekosten betalen om de cryptomunten naar je wallet over te maken.
  Ada munten overmaken van Bitvavo naar adalite
 18. Rond de overboeking af door de betaling via de e-mail te bevestigen en even laten zullen jouw ADA munten in de Adalite Wallet verschijnen. Ze staan nu veilig op de hardware wallet opgeslagen.

Hoe stake je Cardano?

Wanneer je Cardano wilt staken, dan kan je kiezen uit je eigen stake pool of uit een bestaande stake pool. Het gemiddelde rendement ligt op 4,5% per jaar.

Eigen staking pool

Wanneer je zelf een eigen staking pool wilt hebben, dan is het noodzakelijk om altijd een goede internetverbinding te hebben. Verder is het nodig om kennis te hebben van:

 1. Kennis over hoe je een node 24/7 draaiende houdt
 2. system operations
 3. ontwikkeling en operaties (DevOps)
 4. server administration

Je hebt geen zware computer nodig, alleen een goede internetverbinding. Je kan een eigen staking pool runnen zonder dat je ook maar één ADA-cryptomunt bezit. 

Bestaande staking pool

Wanneer jij je bij een bestaande staking pool wilt voegen, dan is het niet noodzakelijk om continu een goede internetverbinding te hebben. Ook hoef je niet je eigen stake 24/7 in de gaten te houden. 

Het is belangrijk om een goede betrouwbare staking pool te vinden die lage kosten rekent. De website AdaPools geeft de status van een pool weer.

Wanneer je jouw ADA hebt gestaket, dan hoef je niets meer te doen. Het rendement wordt automatisch uitgekeerd, zonder dat je de munten hoeft te claimen.

De stappen om te starten met staken via een bestaande staking pool

Momenteel zit het staken nog in het testnet-gedeelte. Wanneer het testnet-programma over is, dan zal je rendement worden overgezet naar het mainnet en kan je daar je rendement claimen door dezelfde wallet te gebruiken die je nu gebruikt. Je hoeft alleen maar je recovery phrase in te vullen van je Rewards wallet.

 1. Ga naar het stakinggedeelte op de Cardano-website.
 2. Download de "reward version" van Daedalus for the Incentivized Testnet
 3. Open Daedalus
 4. Accepteer de "default settings" en klik op "Continue"
 5. Accepteer de voorwaarden en klik op "Continue"
 6. Klik dan op "I Understand" om naar de gebruikersomgeving te gaan
 7. Je kan nu kiezen tussen het creëren van een nieuwe wallet of het herstellen van een bestaande wallet. Kies wat voor jou van toepassing is.
 8. Open je wallet en maak cryptomunten over naar je ADA wallet
 9. Nu is het tijd om jouw stake te delegeren. Klik op het tweede icoontje in het hoofdmenu om naar de "delegate features" te gaan
 10. Klik op "Delegate your stake"
 11. Klik op "Continue"
 12. Kies de wallet die je wilt gebruiken om je ADA munten te delegeren
 13. Selecteer een stake pool en klik op "Continue"
 14. Vul het wachtwoord in van de "Rewards wallet" en klik op "Confirm"
 15. Gefeliciteerd! Je hebt zojuist jouw ADA gedelegeerd aan een validator en zal vanaf nu cryptomunten verdienen dankzij het staken
 16. Het rendement kan je terugvinden in de "Rewards" tabblad.

Waarom kenden we deze munt nog niet?

Cardano lijkt een veelbelovende cryptomunt te zijn, maar lijkt aan iedereens aandacht te zijn ontsnapt. Het blijkt dat de founders van deze cryptovaluta zich voornamelijk gericht hebben op de Aziatische markt en dan met name Japan.

Een reden hiervoor is dat de Westerse markt verzadigd leek te zijn met ICO’s en in Azië meer opgehaald zou kunnen worden. Dit bleek een goede zet te zijn, want in Japan was de cryptovaluta razend populair en toen het door de Westerse markt werd ontdekt, maakte het een zeer sterke stijging mee. De Westerse markt begint dus wakker te worden en interesse te krijgen in deze nog relatief onbekende munt. 

Conclusie

Cardano (ADA) lijkt een goede munt met een mooie toekomst. Vooral het feit dat de oud-CEO van Ethereum erachter zit, geeft de cryptomunt een sterke reputatie. Toch heeft het te maken met erg veel concurrenten die precies dezelfde problemen probeert op te lossen op een innovatievere wijze, zoals EOS en IOTA.

De grootste kracht achter de cryptovaluta is echter dat zij hun technologie al hebben bewezen en het niet alleen gebaseerd is op beloftes. Dit maakt deze cryptomunt wel een veiligere investering dan de twee eerder genoemde. Je investeert in het geval van Cardano niet in beloftes, maar in een bewezen technologie.

Meer informatie

Ontdek Alles Over Crypto

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang wekelijks de nieuwste inzichten in de cryptowereld.

Je bent succesvol ingeschreven!
Oeps! Er is iets fout gegaan!