terra luna crypto coin

Terra (LUNA) - Complete uitleg voor beginners

In 2021 kreeg iedereen die actief is binnen de cryptowereld te maken met Terra (LUNA). De waarde van de cryptocurrency steeg namelijk enorm, waardoor niemand meer om dit project heen kon.

Terra is een layer 1 blockchain die bestaande problemen van andere blockchains probeert op te lossen. Dat doen ze op een ingenieuze manier, waar veel andere blockchains een hoop van kunnen leren.

We zullen je in dit project meer vertellen over de blockchain van Terra. Zo gaan we dieper in op het probleem dat Terra dient op te lossen, hoe ze dat doen en door welke mensen dit gebeurt. Natuurlijk vertellen we ook meer over de LUNA-munt.

Bekijk snel

Wat is Terra (LUNA)?

Je zult beter begrijpen wat Terra is door eerst te kijken naar het probleem dat het probeert op te lossen.

Het probleem

Het is geen geheim dat de koersen van cryptocurrencies ontzettend volatiel zijn. Zo is het bijvoorbeeld vrij normaal, wanneer de waarde van een cryptomunt op een dag met 10- of 20% stijgt. Dit kan natuurlijk erg voordelig zijn voor crypto traders, omdat zij hierdoor in een vrij korte tijd veel geld kunnen verdienen met crypto trading.

Dit brengt echter ook een probleem met zich mee. Door de volatiliteit worden cryptocurrencies minder snel geadopteerd door bedrijven. Stel dat een webshop betalingen met Bitcoin (BTC) accepteert. Je koopt een product voor 0.01 BTC, dat op het moment van aankoop een waarde van 1000 euro heeft.

Een dag later is de koers van BTC met 20% gedaald. De webshop die de betaling met BTC heeft ontvangen, heeft nu op zijn verkoop een verlies van 200 euro geleden. 

Andersom zou hetzelfde kunnen gebeuren. De waarde van BTC zou een dag later met 20% kunnen zijn gestegen. De webshop heeft geluk, omdat zij nu extra winst hebben gemaakt op hun verkoop. Het pakt alleen iets minder goed uit voor de koper. Die had namelijk 200 euro verdient, wanneer hij zijn aankoop met een dag had uitgesteld.

Voor zowel de verkopende als de kopende partij kan het erg nadelig uitpakken, wanneer men betalingen met cryptocurrencies uitvoert. Daarom zijn er ook nog maar weinig partijen die betalingen met cryptocurrencies ondersteunen.

Vind je het interessant om meer te weten te komen over de volatiliteit van cryptocurrencies? Onderstaande video is het zeker waard om te bekijken.

De oplossing van Terra

Terra is een project dat zich richt op het bieden van prijsstabiliteit voor cryptocurrencies. Het team achter Terra vindt dat een elastisch monetair beleid de oplossing is om deze stabiliteit te kunnen bieden. Ook kan een sterk fiscaal beleid hieraan bijdragen.

Deze twee oplossingen zorgen er namelijk voor dat de koersen minder snel beïnvloed worden door factoren van buitenaf, zoals een tweet van mensen die veel macht en bekendheid hebben.

Terra wil zich met hun open-source blockchain protocol richten op het bieden van prijsstabiliteit, om zo prijsvolatiliteit proberen tegen te gaan. Dit moet zorgen voor een betere adoptie van cryptocurrencies.

Wil je meer te weten komen over Terra? Onderstaande video van AllesOverCrypto geeft een heldere uitleg over wat Terra is.

Het team achter Terra

Natuurlijk is het team dat achter een cryptoproject staat niet onbelangrijk. De teamleden moeten er immers voor zorgen dat het project gaat slagen. Door te kijken naar wie de teamleden zijn, kun je al veel zeggen over de kans van slagen.

Terraform Labs is de organisatie die achter het Terra-project zit. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Terra en zijn LUNA-munt.

Do Kwan is de CEO van Terraform Labs, en dus ook van het Terra-project. Hij zorgt ervoor dat het team in goede banen wordt geleid. Dit doet hij samen met Brian Jung, Nicholas Plastias, Paul Kim, en natuurlijk een groot team aan ontwikkelaars.

Image
team terra luna

Hoe werkt Terra?

Terra werkt met cryptocurrencies die altijd dezelfde waarde hebben. Dit zijn stablecoins, en deze zijn verbonden aan fiat valuta's, zoals de euro of Amerikaanse dollar. De waarde van deze stablecoins worden middels een speciaal algoritme allemaal gestabiliseerd door het native token van Terra. Hoe dat werkt, is erg interessant.

Laten we beginnen door aan te geven dat het netwerk van Terra gebruik maakt van Proof of Stake (PoS). Dit is een consensus algoritme dat gebruikt maakt van validators. Dit zijn nodes die uitgekozen worden om nieuwe blokken toe te voegen aan de blockchain.

Of ze uitgekozen worden is afhankelijk van de stake die ze kunnen inzetten. Des te hoger de stake is, des te groter de kans dat ze worden gekozen als validator van een nieuw blok.

Het grote voordeel van Proof of Stake is dat het een stuk duurzamer en schaalbaarder is dan het welbekende Proof of Work (PoW) algoritme. Dit algoritme wordt bijvoorbeeld gebruikt door de blockchain Bitcoin, maar ook door andere blockchains zoals Dogecoin (DOGE) en Litecoin (LTC).

Stabilisatie van de stablecoins

De waarde van een stablecoin moet natuurlijk ergens door gestabiliseerd worden. Wanneer er veel vraag is naar een stablecoin, zal de waarde van het stablecoin namelijk gaan stijgen. Dit gebeurt alleen wanneer er geen manier is gevonden om de prijs gelijk te houden.

UST is de stablecoin van Terra, en de waarde hiervan dient altijd gelijk te zijn aan de Amerikaanse dollar. Stel dat er een stijging is in de vraag naar UST. Volgens het klassiek economisch model is er nu meer aanbod nodig om de verhouding tussen vraag en aanbod gelijk te kunnen houden, en dus ook de prijs van UST.

Terra doet dit door LUNA-tokenhouders de mogelijkheid te geven LUNA-tokens te swappen naar UST. Voor iedere LUNA die ze swappen naar UST krijgen ze iets meer geld terug dan de waarde van UST, wat de beloning is voor de swap.

Hierdoor ontstaat er een stijging in het aanbod van UST, waardoor de waarde van UST hetzelfde zal blijven. Er zal hierdoor wel minder LUNA in omloop zijn. Dit kan ervoor zorgen dat LUNA waardevoller wordt, waardoor de prijs van LUNA gaat stijgen.

Natuurlijk kan de vraag naar UST ook dalen. Er ontstaat dan een overschot in het aanbod, waardoor UST minder waard wordt. Gebruikers kunnen vervolgens hun UST swappen naar LUNA-tokens, en maken op deze swap weer een kleine winst. De winst moet ervoor zorgen dat gebruikers worden aangezet om hun tokens te swappen. 

De beloning die gebruikers ontvangen wordt bepaald door hoeveel UST of LUNA er nodig is. Wanneer er meer UST nodig is, krijgen gebruikers die LUNA swappen een hogere beloning, zodat meer gebruikers aangetrokken worden om hun LUNA-tokens te swappen.

Seigniorage

Het 'swappen' klinkt in eerste instantie erg simpel. Je zet gewoon je tokens om naar een ander token. Wanneer je iets bekender bent met de technische werking van blockchains, weet je dat je niet zomaar tokens kunt omzetten naar een ander soort token. Dat geldt ook voor LUNA- en UST-tokens.

Op het moment dat een gebruiker LUNA gaat swappen, wordt een bepaald percentage van de LUNA verbrandt. Het overige gedeelte wordt verplaatst naar de community pool. Vervolgens wordt er nieuwe UST door het algoritme 'geprint'. Dit gehele proces wordt 'seigniorage' genoemd.

Wanneer er steeds meer applicaties en webshops zijn waar mensen kunnen betalen met UST, des te meer LUNA-tokens er moeten worden omgezet naar UST. Dit zorgt er ook voor dat het aantal LUNA-tokens in de community pool steeds verder zal stijgen. Doordat ook de waarde van LUNA steeds verder zal stijgen, wordt de community pool steeds meer geld waard.

Met de tokens in de community pool wil het team Terra steeds verder gaan ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan de creatie van nieuwe applicaties (dApps), maar ook aan het verbeteren van het huidige Terra-protocol. Terra zal dus een steeds sterker protocol worden, naarmate er steeds vaker van dit project gebruik wordt gemaakt.

Image
ust terra

Bescherming tegen volatiliteit

Projecten die last hebben van prijsvolatiliteit kunnen gebruik maken van Terra, en worden op deze manier beschermt tegen hevige prijsschommelingen. Hierdoor worden zulke cryptocurrencies een ideaal betaalmiddel. Gebruikers kunnen er immers vanuit gaan dat de waarde op de korte termijn hetzelfde blijft.

Terra maakt ook nog gebruik van een ander systeem dat de oplossing biedt tegen prijsvolatiliteit. Dit systeem zorgt ervoor dat mensen goedkoop transacties kunnen uitvoeren. Het is je waarschijnlijk duidelijk dat het soms erg duur kan zijn om een buitenlandse betaling uit te voeren door middel van een bank of andere centrale autoriteit.

Zo zorgt Terra er dus voor dat het uitvoeren van betalingen zo efficiënt en goedkoop kan gebeuren.

Terra Bridge

Met de Terra Bridge wordt er een cross-chain oplossing geboden voor andere cryptocurrencies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gebruik te maken van het Terra-protocol, wanneer projecten draaien op onder andere deze blockchains:

Wil je bovenstaande informatie nog een keer tot je opnemen? Bekijk dan onderstaande video, waarin deze uitleg nog een keer wordt gegeven.

Het LUNA-token

LUNA is het native token van Terra. Met dit token kunnen gebruikers nieuwe stablecoins aanmaken, waardoor de waarde van stablecoins altijd hetzelfde blijft.

Dat is echter niet het enige doel van LUNA-tokens. Gebruikers kunnen het namelijk ook als governance token gebruiken, om zo mee te denken over de toekomst van het project. Zo hebben gebruikers bijvoorbeeld de mogelijkheid om te stemmen over transactiekosten. Of kunnen ze een nieuwe verandering voorstellen aan de community, waarna zij met hun eigen LUNA-tokens kunnen stemmen op dit voorstel.

LUNA is niet het enige token dat door Terra is ontwikkeld. We hadden het net bijvoorbeeld al over Terra USD (UST). Andere stablecoins van Terra zijn Terra KWR (KRT) en Terra IMF (SDR).

De voor- en nadelen van Terra

De voordelen van Terra liegen er niet om. Het is niet zonder reden dat het project steeds populairder wordt onder cryptofanaten. Toch is het belangrijk om ook de nadelen te kennen.

Voordelen

  • Cryptocurrencies ondergaan minder prijsvolatiliteit, waardoor ze geschikt zullen worden als betaalmiddel.
  • Gebruikers kunnen geld verdienen door Terra-tokens te swappen naar stablecoins.
  • De waarde van stablecoins is daadwerkelijk ergens aan verbonden. Dit zijn namelijk de onderliggende LUNA-tokens.
  • Terra maakt gebruik van het Proof of Stake (PoS) consensus algoritme, waardoor gebruikers LUNA kunnen staken met een APY van gemiddeld 5%. Dit is vrij hoog, vergeleken met andere stakings-projecten.
  • Transacties kunnen extreem snel gemaakt worden, doordat het 6 seconden duurt om een nieuw blok toe te voegen.
  • De transactiekosten liggen ontzettend laag, en bedragen vaak niet meer dan 5 cent.
  • De tokenomics zijn interessant, omdat er LUNA-tokens verbrand worden, waardoor de voorraad krimpt.

Nadelen

  • Je zou kunnen zeggen dat Terra gecentraliseerd is, omdat het zichzelf koppelt aan de waarde van de Amerikaanse doller.
  • Het doet ongeveer hetzelfde als concurrenten Maker (MKR) en DAI.
  • Er is een risico verbonden aan het staken van LUNA-tokens, zoals dat altijd het geval is met een Proof of Stake algoritme.

Conclusie

Er valt veel geld te verdienen aan de hevige volatiliteit van cryptocurrencies. Toch zijn crypto traders het er vaak wel over eens dat het belangrijk is dat crypto beter geadopteerd worden door bedrijven. Dit kan alleen wanneer cryptocurrencies minder volatiel zijn.

Terra zorgt er met hun protocol voor dat de waarde van cryptocurrencies hetzelfde blijft, waardoor stablecoins gebruikt kunnen worden voor het uitvoeren van betalingen in bijvoorbeeld webshops. De werking van het project is interessant en uniek, en brengt verschillende voordelen met zich mee.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat Terra is en hoe het werkt. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over de blockchain van Terra, LUNA of een andere cryptocurrency? Stel dan je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.

Headerfoto door Muhammed AKAN


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.