Crypto winst

Crypto winst storten op je bankrekening: hier moet je op letten!

Heb jij de afgelopen tijd winst gemaakt met crypto en wil je dat in euro’s storten op je bankrekening? Dan gelden er een aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Banken hebben namelijk een meldingsplicht bij ongebruikelijke transacties, waardoor je om uitleg gevraagd kunt worden als jij je crypto winst stort op je bankrekening.

Let er daarom op dat je alles goed documenteert en bijvoorbeeld ook je belastingaangifte juist hebt ingevuld en gebruik van crypto creditcards kunt verantwoorden, zodat je bij vragen kunt uitleggen waar het geld vandaan komt en je niet onterecht wordt verdacht van witwassen. Dat voorkomt een hoop gedoe achteraf. Crypto exchanges geven namelijk jouw gegevens door aan de Belastingdienst en zonodig ook aan andere autoriteiten.

In deze blog lees je alles over de regels die gelden bij het storten van crypto op je bankrekening en laten we vervolgens stap voor stap zien hoe je dit precies doet.

Bekijk snel

In de video hieronder wordt uitgelegd hoe crypto gebruikt kan worden voor witwaspraktijken en wáárom banken dus bepaalde regels hanteren als je crypto winst wilt storten op je bankrekening: 

Waarom crypto winst storten op je bankrekening?

Het is altijd verstandig om regelmatig winst te pakken en je crypto te storten op je bankrekening. Je hebt namelijk pas echt winst gemaakt als het daadwerkelijk in euro’s is uitbetaald op je bankrekening, zoals vaak gezegd wordt in de cryptowereld. Aangezien crypto (nog) geen wettelijk betaalmiddel is in Nederland en België en we nog niet op zoveel plekken kunnen betalen met crypto, zul je toch echt euro’s nodig hebben om spullen te kopen en in winkels te betalen met je welverdiende crypto winst! Een manier om dit te doen is door je crypto om te wisselen voor euro's en die te storten op je bankrekening. 

Daarnaast biedt fiat geld, zoals de euro, zekerheid in onzekere tijden, zoals tijdens een bear market. Met snelle en forse dalingen gedurende een langere periode, en weinig vertrouwen in de markt, doen zich een aantal serieuze risico’s voor waardoor je je crypto kunt verliezen. Je bankrekening biedt dan in ieder geval een veilige haven om je vermogen te bewaren. Het is dus geen slecht idee om je crypto, of in ieder geval een deel daarvan, in euro's te storten op je bankrekening.

Meer over deze risico’s kun je lezen in deze blog over een evenwichtig portfolio tijdens de bear market en het belang van diversificatie daarbij.

Wetgeving en regels: aandachtspunten

Als je bedragen wilt storten op je bankrekening, dan zijn er aantal wetten en regels waar je rekening mee moet houden.

Wwft

Op 1 augustus 2008 is in Nederland de Wet ter voorkoming van Witwassen en de Financiering van Terrorisme (Wwft) in werking getreden en is sindsdien meerdere keren gewijzigd. Met deze wet wordt gehoor geheven aan de verplichting om de Europese anti-witwasrichtlijnen op te nemen in de nationale wetgeving van EU-lidstaten.

Het algemene doel van de Wwft is het voorkomen en bestrijden van witwassen van geld alsmede terrorismefinanciering. Geld kan namelijk op verschillende manieren worden ingezet bij deze illegale financiële activiteiten. Deze vormen een ernstige bedreiging voor de economie en tasten ook de integriteit van de financiële sector aan. In veel gevallen werken mensen hier ook onbewust aan mee en worden op die manier slachtoffer. Deze wet gaat dat dus tegen.

Meldingsplicht banken

Op grond van deze wetgeving hebben banken de belangrijke rol van ‘poortwachter’. Banken moeten er namelijk voor zorgen dat het financiële stelsel wordt beschermd tegen misbruik en criminaliteit en zijn daarom streng aan de ‘poort’ van dat systeem. Banken beoordelen niet alleen zorgvuldig wie een bankrekening mag openen, maar óók wat daarop allemaal gebeurt. Zo moeten banken transacties van klanten monitoren en zijn ze verplicht om ongebruikelijke transacties te melden. Deze meldingen moeten worden doorgegeven aan de Financial Intelligence Unit -Nederland (FIU).

Ongebruikelijke transacties

Banken moeten dus controleren op ongebruikelijke transacties. Op het moment dat er iets ongebruikelijks op je bankrekening wordt ontdekt, kan de bank om uitleg aan je vragen. De bank kan je dan bellen of mailen en vraagt om uitleg over een bepaalde transactie. Maar wanneer is iets ongebruikelijk?

Ongebruikelijke transacties worden geïdentificeerd aan de hand bepaalde indicatoren die je kunt vinden in de Wwft-leidraad. Hieruit volgen zowel subjectieve als objectieve indicatoren om te beoordelen of een transactie ongebruikelijk is.

De objectieve indicatoren die worden genoemd zijn:

 • Een transactie van minimaal € 10.000, waarbij contante omwisseling in een andere valuta of van kleine naar grote coupures plaatsvindt.
 • Een contante storting van minimaal € 10.000 op een credit card of prepaid card.
 • Het gebruik van een credit card of prepaid card voor een bedrag van € 15.000,– of meer.
 • Een geldtransfer van minimaal € 2.000, tenzij het een geldtransfer betreft waarbij de afwikkeling wordt overgelaten aan een andere instelling waarop de meldingsplicht eveneens van toepassing is.

Bij de subjectieve indicatoren gaat het om transacties waarbij aanleiding is om te veronderstellen dat ze verband kunnen houden met witwassen of financiering van terrorisme. Dit is dus heel subjectief en wordt beoordeeld door de bank zelf, maar je kunt hierbij denken aan:

 • Ongebruikelijke herkomst van het geld, bijvoorbeeld uit landen met veel corruptie en politieke instabiliteit.
 • Geld dat afkomstig is van buitenlandse rekeningen van Nederlanders.
 • Ongebruikelijk en onverklaarbaar inkomen, zoals bijvoorbeeld het storten van een eenmalig groot bedrag of meerdere kleinere bedragen die samen een groot bedrag vormen.

Als we deze regels bekijken, dan is de kans zeker aanwezig dat er bij het storten van je crypto een melding wordt gedaan door de bank en je om uitleg wordt gevraagd hoe je aan het bedrag bent gekomen dat je hebt gestort. Zeker als het om grote bedragen gaat. Je moet dan kunnen verantwoorden hoe je precies aan de crypto bent gekomen en hoe je aan het geld bent gekomen waarmee je de crypto ooit hebt gekocht.

Om hier goed op voorbereid te zijn, zou je de volgende punten voor jezelf kunnen noteren:

 • Wanneer ben je begonnen met crypto (zo precies mogelijk, dus dag-maand-jaartal)
 • Hoeveel geld heb je gebruikt om crypto te kopen en waar dit geld vandaan komt
 • Op welke platforms heb je crypto gekocht
 • Hoe je met je crypto hebt gehandeld (denk hierbij aan HODL, traden, liquidity pools, NFTs, play-to-earn, etc.)

Als je dan ooit door de bank om uitleg wordt gevraagd, heb je in ieder geval al wat gegevens verzameld om jezelf te kunnen verantwoorden hoe je aan het geld bent gekomen. Daarnaast zou een bank kunnen vragen om een overzicht van de transacties van je wallet te overleggen en sommige grote transacties nader toe te lichten.

Deze regels zullen de komende jaren weleens strenger kunnen worden, door aankomende wetgeving.

Image
Crypto criminaliteit
Bron: ozrimoz/Shutterstock

Crypto exchanges

Overigens zijn crypto exchanges volgens de Wwft zelf ook verplicht om transacties te monitoren, om verdachte patronen van klantactiviteit te identificeren. Als we als voorbeeld Bitvavo nemen, dan valt te lezen dat Bitvavo onder andere transacties verdacht vindt die gerelateerd zijn aan:

 • Exchanges met een verhoogd risico/p2p exchanges, zoals geen KYC
 • Bitcoin ATM's
 • Mining platforms
 • Oplichting/gestolen tegoeden
 • Offshore brokers (Forex)

Als Bitvavo vaststelt dat een transactie verdacht is, kan dit er onder meer toe leiden dat er een melding wordt gedaan bij de FIU. Daarnaast valt te lezen Bitvavo in ieder geval verplicht is om alle transacties met een waarde van meer dan €15.000 te melden. Mocht je dus grote bedragen in crypto hebben, dan wordt er sowieso al melding gedaan door de crypto-exchange.

Crypto creditcards

Nu zul je misschien denken de regels die gelden voor banken te kunnen omzeilen door een crypto creditcard te gebruiken, waarmee je in de winkel eenvoudig kunt betalen met cryptomunten zonder dat je je crypto hoeft te storten op je bankrekening. Zoals bijvoorbeeld met de Binance Visa Card mogelijk is. In je account kun je dan cryptomunten aan de kaart koppelen, waarmee je dan in veel winkels en pinautomaten kunt betalen. De provider zal de cryptomunten omzetten in euro's op basis van de huidige koers op het moment van de betaling.

Wat veel mensen waarschijnlijk niet weten, is dat crypto exchanges die Nederlandse klanten hebben volgens de Wwft óók verplicht zijn om te controleren op ongebruikelijke transacties en hier melding van te doen. Doe je dus regelmatig betalingen met een crypto creditcard of neem op deze manier ineens een groot bedrag op, dan zal daar dus melding van worden gedaan. 

Belasting

Nederland kent geen bankgeheim en is verplicht aan de Belastingdienst inzage te geven in transacties van rekeninghouders. Als er een melding vanwege een ongebruikelijke transactie wordt gedaan door de bank, dan kun je dus verwachten dat de Belastingdienst ook snel op de hoogte raakt van de transactie.

Het is dus héél belangrijk dat je jaarlijks je crypto bij je belastingaangifte opgeeft. Hiervoor dien je elk jaar op 1 januari een administratieve uitdraai te maken van de waarde van je wallet(s). Dat voorkomt een hoop gedoe achteraf als je moet aantonen hoeveel je crypto waard was op de peildatum.

Deze verplichting geldt overigens ook als je je crypto niet stort op je bankrekening, maar laat staan op een exchange of hardware wallet.

Wil je meer weten over crypto en belasting? Lees dan bijvoorbeeld eens onderstaande blogs waarin dit uitgebreid wordt uitgelegd:

Image
Crypto bankrekening
Bron: denayunebgt/Shutterstock

Hoe kun je crypto laten uitbetalen?

Als je eenmaal op de hoogte bent van de wetten en regels die gelden als je crypto winst wil laten uitbetalen op je bankrekening, komen we bij de volgende vraag: hoe doe je dit?

Om te beginnen ga je op zoek naar een crypto-exchange waar het mogelijk is om in euro’s uit te betalen op je rekening. Binance biedt deze optie momenteel (juni 2022) niet meer aan, sinds de waarschuwing van De Nederlandsche Bank dat Binance zonder wettelijk verplichte registratie cryptodiensten in Nederland aanbiedt, en daarmee in strijd handelt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Een goed alternatief is Bitvavo. Bitvavo is een Nederlandse crypto-exchange die in 2018 is opgericht, en is momenteel het grootste en goedkoopste handelsplatform in Nederland. Bitvavo heeft zich wel geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en biedt haar diensten dus legaal aan. Via Bitvavo kun je eenvoudig je crypto winst omzetten naar euro’s en die laten uitbetalen op je bankrekening. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet.

Stappenplan

 1. Maak een gratis account aan op Bitvavo
 2. Verifieer jezelf door je ID / Paspoort te uploaden
 3. Klik op Storten & Opnemen
 4. Klik op Digitale valuta storten en klik op Doorgaan
 5. Selecteer de digitale valuta die je wilt ontvangen op Bitvavo
  TIP: Het is verstandig om al je coins van de andere exchange om te zetten naar één cryptocurrency. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor Ripple (XRP) vanwege de lage transactiekosten.
 6. Kopieer het adres van de cryptocurrency die je wilt storten
 7. Zodra de digitale valuta binnen is gekomen kan je ze verkopen voor euro's. Dit doe je door op Kopen & Verkopen te klikken
 8. Als laatste stap klik je op Storten & Opnemen en boek je de euro's gratis over naar jouw bankrekening

Conclusie

In deze blog zijn de wetten en regels besproken die gelden als je je crypto winst wil storten op je bankrekening. Omdat banken een meldingsplicht hebben bij ongebruikelijke transacties, kan het zijn dat er melding wordt gedaan en dat je uitleg moet geven aan de bank over je storting.

Dat er melding wordt gedaan en om uitleg wordt gevraagd door banken, wil dus helemaal niet zeggen dat je iets verkeerds hebt gedaan. Banken zijn op grond van de wet verplicht om dit te doen. Wel moet je zorgen dat je alles voor jezelf goed bijhoudt en noteert, zodat je later duidelijk kunt uitleggen hoe je aan het geld bent gekomen. Hierbij is het ook belangrijk dat je op de juiste manier belastingaangifte doet en je realiseert dat óók het gebruik van crypto exchanges en een crypto creditcard kunnen leiden tot zo’n melding. Maar als je gewoon eerlijk en duidelijk bent, is er dus niks aan de hand.

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over het storten van crypto winst op je bankrekening? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over het storten van crypto winst op je bankrekening!

Header afbeelding: Jittapon.k/Shutterstock


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.