snelheid van een blockchain

Dit zijn de 7 snelste blockchains ter wereld - zoveel TPS kunnen ze verwerken

Voer jij wel eens een transactie op de blockchain uit? Wanneer je van verschillende blockchains gebruik maakt, heb je waarschijnlijk wel gemerkt dat de ene blockchain sneller werkt dan de andere. En dat je voor de ene blockchain lagere kosten betaald dan voor de andere blockchain. Iedere blockchain is namelijk op een andere manier gebouwd, waardoor er verschillen tussen de snelheden en kosten zijn.

Natuurlijk maak je het liefst gebruik van een blockchain die zo snel en goedkoop mogelijk werkt. Toch zien we dat de populairste blockchains langzaam en duur zijn. Dit komt mede door het blockchain trilemma, een probleem dat beschrijft dat blockchains aan slechts 2 van de 3 belangrijkste criteria kunnen voldoen.

Ik ben op zoek gegaan naar de snelste blockchains ter wereld, en vertel je graag welke blockchains ik heb gevonden. Hieronder vind je meer informatie over de snelheid van blockchains, en wat de 7 snelste blockchains ter wereld zijn. Natuurlijk vertel ik je ook hoeveel geld je kwijt bent voor het uitvoeren van een transactie op deze blockchains.

Bekijk snel

Blockchain trilemma

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), is bedenker van het begrip 'blockchain trilemma'. Dit begrip beschrijft het probleem waar ontwikkelaars van blockchains veelal tegenaan lopen. Deze ontwikkelaars kunnen er namelijk voor zorgen dat de blockchain aan slechts 2 van de 3 belangrijkste criteria voldoet. Het gaat hier om de volgende 3 criteria:

  • Schaalbaarheid;
  • Decentralisatie;
  • Veiligheid.

Is een blockchain schaalbaar en decentraal? Dan loopt de veiligheid achter op de rest. Of is de blockchain juist veilig en schaalbaar? Het netwerk is dan niet decentraal genoeg. Wanneer de blockchain decentraal en veilig is, heeft het problemen met de schaalbaarheid, zoals ook bij Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) het geval is.

Schaalbaarheid en snelheid gaan hand in hand. Op het moment dat een blockchain niet snel genoeg kan opschalen, wanneer bijvoorbeeld het aantal uitgevoerde transacties stijgt, moeten gebruikers lang wachten voordat hun transactie is verwerkt. In veel gevallen liggen de kosten voor het uitvoeren van een transactie ook stukken hoger dan normaal het geval is. Gebruikers van Ethereum moesten op sommige momenten honderden dollars betalen om een transactie te kunnen uitvoeren.

Een blockchain die niet snel genoeg is, loopt achter op de rest. Ontwikkelaars vinden namelijk steeds betere manieren om de schaalbaarheid, en dus de snelheid, te verbeteren. Gebruikers willen zo snel mogelijk hun transactie kunnen uitvoeren, zodat ze de blockchain vaker kunnen en zullen gebruiken.

Image
blockchain trilemma
Bron: Trikona

Wat bepaalt de snelheid van een blockchain?

Het is lastig om aan te geven wat de snelheid van een blockchain bepaalt. Er zijn namelijk verschillende factoren die een grote rol spelen binnen de snelheid van een blockchain. Eén van deze factoren is het consensus mechanisme. Het lijkt erop dat Proof-of-Stake de schaalbaarheid van blockchains stimuleert, terwijl Proof-of-Work een blockchain trager en duurder maakt. Dit zien we bijvoorbeeld ook terug bij Bitcoin en Ethereum.

Zowel Bitcoin als Ethereum (1.0) maken gebruik van Proof-of-Work. Dit algoritme laat miners tegelijkertijd transactie verwerken. De miner die als eerste een blok klaar heeft, ontvangt een beloning.

Om de veiligheid te garanderen, duurt het altijd zo'n 10 minuten om een blok te creëren (voor Bitcoin). Het netwerk bestaat uit zo'n 1 miljoen miners. Dit betekent dat een blockchain als Bitcoin decentraal en veilig is, maar allesbehalve schaalbaar kan worden genoemd. Wanneer het zijn schaalbaarheid wil verbeteren, door bijvoorbeeld de benodigde tijd voor de blokcreatie te verminderen, zal de blockchain minder veilig zijn.

Ethereum 1.0 kan zo'n 14 transacties per seconde verwerken. Op piekmomenten betalen gebruikers soms honderden dollars aan transactiekosten. Niet erg schaalbaar dus. Ethereum-ontwikkelaars zijn echter bezig geweest met de upgrade naar Ethereum 2.0. Wanneer deze upgrade is voltooid, maakt de blockchain gebruik van Proof-of-Stake. Samen met een aantal andere verbeteringen zou de blockchain van Ethereum een stuk sneller moeten werken. Ook zullen gebruikers naar verwachting lagere transactiekosten betalen.

Dit zijn de 7 snelste blockchains

Hieronder een opsomming van de 7 snelste blockchains van dit moment. 

1. Radix

Radix (XRD) is een blockchain die minder bekend is bij het grote publiek. Toch is het team van Radix erin geslaagd om in 2019 zeker 1 miljoen transacties per seconde te laten verwerken. Radix is daarom zonder twijfel een van de snelste, al dan wel niet dé snelste, blockchain ter wereld.

Om deze hoge snelheden te kunnen bereiken, heeft het Radix-team een aantal opvallende technologieën ontwikkeld. Zo maakt het gebruik van het zelfontworpen consensus mechanisme Cerberus. Ontwikkelaars hebben de mogelijkheid om zelf tokens en dApps op Radix te ontwikkelen en laten draaien, wat de blockchain een ideaal platform voor DeFi-en Web 3.0-applicaties maakt.

Voor het uitvoeren van een transactie betaal je minder dan $0.0001. Omdat Radix een groot aantal transacties kan verwerken en gebruikers lage kosten betalen, zou Radix in de toekomst zomaar een van de belangrijkste blockchains ter wereld kunnen worden.

Wil je weten wat Radix is? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je uit wat Radix is en hoe deze blockchain, die tot 1 miljoen transacties per seconde kan verwerken, werkt.

2. Bitgert Chain

Eh.. wat? De kans is groot dat je nog nooit van Bitgert Chain (BRISE) hebt gehoord. De blockchains is namelijk pas in februari 2022 gelanceerd, en dus nog vrij onbekend. Toch heeft het team achter Bitgert Chain ervoor gezorgd dat de blockchain 100.000 transacties per seconde (TPS) kan verwerken.

De blockchain maakt gebruik van Proof-of-Authority (PoA). Dit consensus mechanisme is enigszins met Proof-of-Stake (PoS) te vergelijken, al staken validators binnen PoA hun reputatie in plaats van hun tokens. Ontwikkelaars kunnen niet alleen tokens, maar ook smart contracts op de blockchain programmeren. Dit maakt de blockchain geschikt voor Web 3.0.

Gebruikers betalen geen hoge kosten om gebruik te maken van deze snelle blockchain. De gemiddelde transactiekosten bedragen namelijk $0.00000001.

3. Solana

Waarschijnlijk een blockchain die je bekend voorkomt, want Solana (SOL) is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Nadat Solana in 2017 is gelanceerd, werd duidelijk welke snelheden de blockchain kan behalen. Op de blockchain van Solana kunnen 50.000 transacties per seconde verwerkt worden. 

Het team achter Solana heeft een aantal technologieën ontwikkeld die voor deze grote mate van schaalbaarheid zorgen. Denk aan Proof-of-History (PoH) en Proof-of-Stake, alsook Tower BFT en Gulfstream. Steeds meer ontwikkelaars kiezen ervoor om hun dApp, tokens, NFT's en DeFi-applicaties op Solana te ontwikkelen.

Ondanks dat Solana erg schaalbaar is, lijkt de blockchain wel regelmatig problemen met de veiligheid te hebben. Eerder kwam Solana nog negatief in het nieuws omdat er veel tokens waren gestolen tijdens een hack. Er zat een fout in het smart contract dat de hack heeft veroorzaakt.

Ook bij Solana betaal je als gebruiker lage kosten voor het uitvoeren van een transactie. De gemiddelde kosten liggen namelijk tussen de $0.00001 en $0.00025.

Wil je meer weten over Solana? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertel ik je meer over wat Solana is en hoe deze blockchain werkt.

4. Fantom

Denk je aan snelle blockchains, denk je misschien niet meteen aan Fantom (FTM). Toch kun je op Fantom razendsnel transacties uitvoeren. Fantom kan namelijk 25.000 transacties per seconde verwerken, en behoort hiermee tot een van de snelste blockchains ter wereld. Toch is Fantom eigenlijk geen blockchain, omdat het gebruik maakt van de Directed Acyclic Graph (DAG) technologie en het Gossip-protocol.

Wil jij een transactie op de blockchain van Fantom uitvoeren? Dan betaal je slechts $0.0000001 aan transactiekosten met de FTM-token. De kans dat je deze kosten in je portemonnee merkt, is dus erg klein.

Wil je meer weten over Fantom? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertel ik je meer over wat Fantom is en hoe deze blockchain werkt.

5. Avalanche

De blockchain van Avalanche werd in 2020 ontzettend populair. Daar kijken we niet raar van op, want Avalanche kan tot 4.500 transacties per seconde verwerken. Dit maakt Avalanche zonder twijfel een van de snelste blockchains ter wereld. Gebruikers hoeven geen hoge kosten te betalen om van deze snelle blockchain gebruik te maken, al liggen de transactiekosten toch wat hoger dan de meeste blockchains in dit lijstje. Gemiddeld genomen liggen de transactiekosten tussen de $0.30 en $0.60. Dat is natuurlijk nog steeds fors lager dan de gemiddelde transactiekosten die je betaald voor Ethereum.

Om deze hoge snelheid te bereiken, maakt Avalanche gebruik van drie verschillende blockchains:

  • P-chain (Platform-chain) - Hier vindt het staken van tokens en aansturen van validators plaats.
  • X-chain (Exchange-chain) -  Hier kunnen ontwikkelaars zelfs een smart contract en applicatie ontwikkelen, die vervolgens door iedereen gebruikt kunnen worden.
  • C-chain (Contract-chain) - Hier kunnen ontwikkelaars hun Ethereum-applicaties overzetten naar Avalanche. Dit betekent dat Avalanche dus dezelfde protocollen en programmeertalen als Ethereum (en EVM) ondersteunt.

Wil je meer weten over Avalanche? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertel ik je meer over wat Avalanche is en hoe deze blockchain werkt.

5. Algorand

De afgelopen jaren zijn we steeds vaker over Algorand gaan horen. En dat is niet gek, want de blockchain kan op dit moment zo'n 1.300 transacties per seconde verwerken. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij, want het team heeft 3.000 TPS als doel gesteld. Dit betekent dat Algorand in de toekomst waarschijnlijk nog een stuk sneller zal worden.

Natuurlijk heeft het ontwikkelingsteam van Algorand een aantal technieken gebruikt om deze hoge snelheden te kunnen garanderen. Zo maakt het netwerk gebruik van het Proof-of-Stake consensus mechanisme. Validators zetten een aantal cryptomunten vast om uitgekozen te worden voor de validatie van transacties en creatie van blokken.

Wanneer jij gebruik wil maken van deze snelle blockchain, hoef je jezelf geen zorgen te maken om de kosten. Gemiddeld betalen gebruikers minder dan $0.001 per transactie. Je kunt dus goedkoop en snel een transactie op de blockchain van Algorand uitvoeren.

Ook ontwikkelaars kunnen van deze schaalbaarheid gebruik maken, want het is mogelijk om smart contracts op Algorand te programmeren. Je kunt dus ook dApps op Algorand gebruiken, wanneer je liever geen hoge kosten betaald voor het gebruik van de blockchain.

6. Cardano

Het lijkt wel alsof Cardano altijd in ontwikkeling is. Of beter gezegd: alsof de ontwikkeling nooit klaar is. Het duurt namelijk telkens een poos voordat het team achter Cardano een nieuwe functie lanceert. Toch is dat niet helemaal voor niks, want Cardano behoort ondertussen wel tot een van de snelste blockchains ter wereld. Ook heeft Cardano nog geen grote problemen met de veiligheid gehad, en ziet het er naar uit dat het ook qua decentralisatie goed zit.

Cardano kan 250 transacties per seconde verwerken. Dat is natuurlijk fors minder dan bovengenoemde blockchains, terwijl het juist weer een stuk sneller dan bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum is. Het team achter Cardano heeft aangegeven de snelheid te willen verbeteren. Het doel is dat Cardano uiteindelijk zeker 1.000 transacties per seconde kan verwerken.

Gebruikers betalen lage transactiekosten voor het uitvoeren van een Cardano-transactie: zo'n 0.16 tot 0.17 ADA. Dit betekent dat het uitvoeren van een transactie in de meeste gevallen niet meer dan één dollar kost.

Wil je meer weten over Cardano? In onderstaande video van AllesOverCrypto vertel ik je meer over wat Cardano is en hoe deze blockchain werkt.

Conclusie

Een groot aantal blockchains heeft moeite met de schaalbaarheid. Wanneer een blockchain niet schaalbaar is, duurt het vaak lang voordat een transactie succesvol is verwerkt. Daarbij zullen gebruikers hoge transactiekosten moeten betalen om een transactie te kunnen uitvoeren. Problemen met de schaalbaarheid zijn onderdeel van het blockchain trilemma.

Toch slagen steeds meer ontwikkelaars erin om dicht bij een oplossing te komen, en worden blockchains steeds sneller. Wanneer jij een transactie op de snelste blockchain ter wereld wilt uitvoeren, kun je bij Bitger Chain terecht. Hier vind je een kort overzicht van de blockchains die we hierboven hebben besproken, en wat de snelheden van deze blockchains zijn:

  1. Radix - 1.000.000 TPS
  2. Bitger Chain - 100.000 TPS
  3. Solana - 50.000 TPS
  4. Fantom - 25.000 TPS
  5. Avalanche - 4.500 TPS
  6. Algorand - 1.300 TPS
  7. Cardano - 250 TPS

Ben je op zoek naar meer informatie of heb je nog vragen over de snelheid van blockchains? Of wil je graag andere cryptoliefhebbers ontmoeten? In de gratis Discordkanalen van ons product Money Mastery van AllesOverCrypto kun je vragen stellen en kom je in gesprek met duizenden andere liefhebbers van crypto. Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kunt doen, is dat je jouw vraag + AllesOverCrypto googelt. Laat vooral weten wat jouw gedachten zijn over bovengenoemde blockchains.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.