verzekering tegen verlies van crypto

Decentrale verzekeringen - Jouw crypto beschermen tegen DeFi-risico's

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat de handel in crypto risicovol is. Wanneer je crypto koopt kan de waarde stijgen, maar net zo goed dalen. Je loopt dus altijd een risico op verlies van inzet. Dat is nu eenmaal onderdeel van crypto trading.

Toch kun je ook op hele andere manieren geld verliezen binnen de cryptowereld. Denk niet alleen aan oplichtingspraktijken en scam coins, maar ook een technische fouten. Dat soort fouten komen nogal eens voor binnen DeFi.

Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven op zoek naar oplossingen voor dit soort fouten. Denk bijvoorbeeld aan speciale DeFi-verzekeringen. Dit soort DeFi insurances worden steeds populairder. Nexus Mutual, NSure Network en Ease zijn een aantal van dat soort verzekeringen.

Bekijk snel

De risico's van DeFi

Wanneer je gebruik maakt van DeFi, komen er een aantal risico's om de hoek kijken. DeFi is namelijk afhankelijk van smart contracts. Dit zijn geautomatiseerde scripts die op de blockchain draaien. Zulke smart contracts verwerken grote bedragen aan cryptocurrencies, of houden ze in sommige gevallen vast.

Op het moment dat er iets mis gaat binnen een smart contract, kan niemand het probleem herstellen. Alles gebeurt namelijk volledig automatisch en wordt direct op de blockchain vastgelegd. Transacties zijn onomkeerbaar, waardoor een fout niet teruggedraaid kan worden.

Wanneer je van een DeFi-protocol gebruik maakt, moet je altijd rekening houden met verlies van geld door fouten in een smart contract. En mocht je geld verliezen, is dat natuurlijk erg zuur. Je kunt hier namelijk zelf niks aan doen, behalve dan het platform niet in gebruik nemen.

Gelukkig zijn er oplossingen voor dit soort risico's. Verschillende bedrijven hebben een speciale verzekering bedacht die jou kunnen dekken tegen dit soort verliezen. 

Wat is een DeFi-verzekering?

Een DeFi-verzekering, of DeFi insurance, is een verzekering die je dekt tegen de risico's van DeFi. Zoals je net hebt kunnen lezen, is het gebruik van een DeFi-protocol niet geheel zonder risico of gevaar. Er is altijd een kans dat iets misgaat, waardoor jij jouw inzet verliest.

DeFi insurances draaien zelf ook als dApp op de blockchain. Op deze manier is het mogelijk om hacks of fouten op de blockchain te volgen. Sommige protocollen hebben een ingebouwd instrument dat hacks en fouten kan controleren. Het is op deze manier mogelijk om precies te bepalen hoeveel cryptocurrency je bent verloren.

Omdat zulke verzekeringen op de blockchain draaien, is er geen centrale partij die voor de uitbetaling van claims kan zorgen. In plaats daarvan zijn het andere mensen die hiervoor zorgen. Hoe dat precies gaat en werkt, verschilt natuurlijk per DeFi insurance.

Nexus Mutual (NXM)

Nexus Mutual is een applicatie die op de blockchain van Ethereum (ETH) draait. Je zou het kunnen zien als een decentrale verzekeringsmaatschappij. Toch heeft Nexus Mutual, in tegenstelling tot centrale verzekeringsmaatschappijen, geen winstoogmerk. Het is een mutual, wat betekent dat de maatschappij eigendom is van de polishouders. Alle winst zal over hen verdeeld worden. 

Door een verzekering bij Nexus Mutual af te sluiten, kun jij jezelf beschermen tegen fouten in code van DeFi-applicaties. Stel dat jij door een fout van UniSwap geld verliest tijdens een token swap, zal Nexus Mutual de schade vergoeden.

Hoe werkt Nexus Mutual?

Eerst geef je op de website van Nexus Mutual aan voor welk protocol je een verzekering wilt. Je hebt keuze uit een groot aantal DeFi-applicaties, zoals Aave, Balancer of UniSwap. Vervolgens zul je moeten betalen voor de verzekering, en zet je een onderpand vast. Alle betalingen van de verzekeringsnemers worden in een pool bewaard

Op het moment dat jij schade hebt geleden, kun je een claim indienen. Het netwerk zal vervolgens stemmen over de geldigheid van de claim. Gebruikers die proberen te frauderen worden hard gestraft: het onderpand zal worden afgepakt. Het loont dus niet om te proberen frauderen.

Daarbij is frauderen onmogelijk. Alle gebeurtenissen worden op de blockchain bewaard, waardoor men altijd kan zien wat er in het verleden is gebeurd. Je kunt als eenling niet de geschiedenis van de blockchain aanpassen. Je zou daarvoor meer dan 51% van het netwerk in bezit moeten hebben, wat technisch gezien in veel gevallen onmogelijk is.

Op het moment dat je een verzekering hebt afgesloten en een valide claim indient, zal het protocol de schade dekken. De schade wordt gedekt vanuit de pool. Je zult het bedrag in de vorm van NXM-tokens naar jouw wallet adres verstuurd krijgen. Vervolgens kun je de tokens omzetten naar andere cryptocurrencies of naar fiat valuta.

Je kunt de verzekering op ieder moment opzeggen. In dat geval krijg je het onderpand dat je hebt ingezet teruggestort op je wallet adres.

Nexus Mutual Exchange Custody Cover

Je kunt bij Nexus Mutual ook een verzekering afsluiten tegen verlies van crypto wanneer een wallet of exchange wordt gehackt. Het is mogelijk om een claim in te dienen zodra je meer dan 10% van jouw bezit bent verloren of je voor meer dan 90 dagen geen transactie meer kan uitvoeren op het platform.

Het is mogelijk om een Custody Cover verzekering af te sluiten voor Celsius, BlockFi, Nexo, inLock, Ledn, Hodlnaut, Coinbase, Kraken en Gemini.

NXM-token

Nexus Mutual heeft een eigen NXM-token. Je kunt het token inzetten voor staking, om zo smart contracts te dekken. NXM heeft governance functies en als NXM-tokenbezitter kun je ook claims beoordelen op geldigheid. 

Hoe kun je Nexus Mutual gebruiken?

Je kunt Nexus Mutual gebruiken door als eerst naar het platform te navigeren. Dat doe je door hier te klikken. Vervolgens zul je jouw externe crypto wallet moeten koppelen, om daarna een protocol en verzekeringspakket te kunnen selecteren. Doorloop vervolgens de stappen om de verzekering af te sluiten.

NSure Network

NSure Network is een open insurance platform voor Open Finance. De kans is groot dat het je niet veel zegt. Misschien heb je wel ooit van Lloyd's London gehoord. Dit is een marktplaats waar verzekeringsrisico's doorverkocht kunnen worden.

Op zo'n marktplaats kunnen uitgevers van verzekeringen de polissen doorverkopen. Wanneer jij denkt dat het risico op een claim laag is, zou je zo'n verzekering kunnen overkopen. Je ontvangt dan de premie die de verzekeringsnemer betaald, maar zult ook moeten opdraaien voor de mogelijke kosten.

De handel in verzekeringen kan lucratief zijn, maar is ook erg risicovol. Het zou je namelijk veel geld kunnen kosten, mocht iemand een claim voor zijn verzekering indienen. Je bent wettelijk gezien verplicht het geclaimde bedrag te dekken wanneer jij de koper van de polis bent.

Hoe werkt NSure Network?

Het decentrale protocol van NSure stelt iedereen in staat om een verzekering af te sluiten of risico te dekken voor verzekeringsnemers. Als kapitaalverstrekker kun je op het platform zien wat voor verzekeringen mensen graag willen hebben. Vervolgens kun je besluiten om NSURE-tokens te staken op een verzekeringsaanvraag die er aantrekkelijk uitziet. Zo'n aanvraag kan aantrekkelijk zijn wanneer je verwacht dat het risico klein is. Je ontvangt dagelijkse beloningen in de vorm van NSURE-tokens wanneer jij iemand zijn risico dekt.

Voordat je dat kunt doen, zul je wel een onderpand moeten vastzetten. Zo weet het protocol zeker dat je een mogelijk verlies zou kunnen dekken. Want mocht er iets misgaan, zul je als kredietverstrekker moeten opdraaien voor de kosten. In feite wordt het risico dus van de gebruiker naar de kredietverstrekker verplaatst. De kredietverstrekker kan wel een mooi rendement behalen op het risico dat gedekt wordt.

De kosten die je als verzekeringsnemer moet betalen, worden bepaald door vraag en aanbod. Wanneer een groot aantal mensen het risico van verzekeringsnemers wil dekken, betalen de verzekeringsnemers een lagere prijs. Dit betekent ook dat de kredietverstrekkers een lagere beloning zullen ontvangen.

NSURE-token

NSure Network heeft een NSURE-token. Dit token speelt een belangrijke rol binnen het protocol, zoals je net hebt kunnen lezen. Daarnaast heeft NSURE ook een governance functie, en kunnen bezitters meebeslissen over de organisatie en toekomst van het protocol. NSURE is natuurlijk ook te gebruiken voor speculatie op de prijs.

Hoe kun je NSure Network gebruiken?

Je kunt NSure Network gebruiken door als eerst naar het platform te navigeren. Dat doe je door hier te klikken. Vervolgens zul je jouw externe crypto wallet moeten koppelen (keuze uit Metamask of Wallet Connect), om daarna een protocol en verzekeringspakket te kunnen selecteren. Doorloop vervolgens de stappen om de verzekering af te sluiten.

Ease

Ease is een protocol waar je verzekeringen tegen verlies van geld door DeFi-protocollen kunt afsluiten. Dit project heette voorheen ArmorFi, maar heeft zijn naam en branding in het begin van 2022 gewijzigd. Gebruikers kunnen zich door middel van Ease beschermen tegen hacks, scams en rug pulls. Volgens Ease kan dat op een manier die simpeler, veiliger en effectiever is dan veel andere insurance protocollen dat doen.

Bij andere verzekeringsprotocollen moet je een onderpand vastzetten. Dit onderpand moet gelijk zijn aan de waarde van de tokens die je verzekert. Op het moment dat het onderpand in waarde daalt, of de gedekte tokens in waarde stijgen, zul je een nieuw verzekeringsplan moeten afsluiten.

Dit zorgt ervoor dat dit soort applicaties door slechts een klein gedeelte van de crypto traders te gebruiken is. Je moet namelijk in bezit zijn van een grote hoeveelheid geld, voordat je jezelf kunt verzekeren tegen de risico's. Ease heeft een oplossing genaamd Uninsurance bedacht.

Hoe werkt Uninsurance?

Het dekken van DeFi-schade doet Ease met Uninsurance. Voorheen heette deze oplossing Armor Smart Cover. Alle assets die door het ecosysteem gedekt worden, dienen meteen als onderpand. Hierdoor hoeven deelnemers geen extra onderpand in te zetten, en kan iedereen deelnemen aan Ease.

Er zal altijd genoeg onderpand zijn. De waarde van de gedekte assets is namelijk gelijk aan de waarde van het totale onderpand. Ease wil op deze manier een verzekeringsprotocol zijn dat zichzelf zo gebruikersvriendelijk mogelijk opstelt.

Op het moment dat een hack plaatsvindt, worden de assets van de slachtoffers direct geliquideerd om het verlies op te vangen.

Je kunt deelnemen aan Uninsurance zonder te hoeven betalen voor de diensten. De assets van alle deelnemers dienen namelijk direct als onderpand, waardoor het niet nodig is om kosten af te dragen. Je kunt jouw verzekering opzeggen door jouw assets weg te halen.

ARMOR-token

Het ecosysteem van Ease maakt nog steeds gebruik voor de ARMOR-token voor governance functies. In de toekomst zal ARMOR worden omgezet naar de EASE-token. Wanneer dit gebeurt, is nog niet bekend.

Hoe kun je Ease gebruiken?

Je kunt Ease gebruiken door als eerst naar het platform te navigeren. Dat doe je door hier te klikken. Vervolgens zul je jouw externe crypto wallet moeten koppelen, om daarna een protocol en verzekeringspakket te kunnen selecteren. Doorloop vervolgens de stappen om de verzekering af te sluiten.

Conclusie

Gebruikmaken van een DeFi-protocol of -platform is niet geheel zonder risico. Er is altijd een kans op verlies van geld. Alle DeFi-producten maken gebruik van smart contracts, en daar kan iets misgaan. Omdat de blockchaintechnologie onomkeerbaar en decentraal is, kunnen fouten niet hersteld worden.

Gelukkig kun je een verzekering tegen dit soort risico's afsluiten bij Nexus Mutual, NSure Network en Ease. Door dit soort protocollen hoef je jezelf iets minder zorgen te maken over de risico's, al is het belangrijk om jezelf te allen tijde alsnog bewust te zijn over de risico's die je loopt.

Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk meer over wat een DeFi-verzekering is en welke je allemaal kunt gebruiken. Wil je na het lezen van dit artikel nog meer weten over DeFi-verzekeringen als Nexus Mutual, NSure Network of Ease? Stel dan al je vragen in onze AllesOverCrypto Facebookgroep en dan beantwoorden onze experts al jouw vragen. 

Heb je andere crypto gerelateerde vragen? Het makkelijkste is om jouw vraag in onze FAQ op te zoeken. Wat je ook kan doen, is dat je jouw vraag + "AllesOverCrypto" googelt. Je zult dan snel uitkomen bij één van onze andere artikelen die over dat onderwerp gaan, zodat je weer snel meer kunt leren over dat onderwerp.


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.